CRNA GORA

Locked
trocadero

#676 Re: CRNA GORA

Post by trocadero »

I jopet Drago Pilsel, malo opširnije. :thumbup:

https://www.vijesti.me/kolumne/moj-stav ... crnoj-gori
¤ jelena ¤

#677 Re: CRNA GORA

Post by ¤ jelena ¤ »

dr_Evil wrote: 10/01/2020 09:34
¤ jelena ¤ wrote: 09/01/2020 21:10
RunnerX wrote: 09/01/2020 18:20 Image

Corax :thumbup:
Zanimljiva karikatura. Je l' ovo Isus jaše na magarcu?
Jesil fulila poentu ili nas zezas sada?
Ja samo pitam vidim li dobro ono što je konkretno nacrtano
jer ne mogu - čak i protiv svoje volje - a da ne naučim baš ništa na tuđim, po život kobnim, greškama koje se nisu desile baš tako davno.

A lekcija naučena 2015. godine jasno kaže:

kad je nečija svetinja predstavljena karikaturalno, tada moje viđenje te karikature kao ni njen smisao, poruka ili poenta - uopšte nisu bitni.

Nikakvo zezanje mi ne pada na pamet, čak naprotiv.
dr_Evil

#678 Re: CRNA GORA

Post by dr_Evil »

¤ jelena ¤ wrote: 10/01/2020 20:44
dr_Evil wrote: 10/01/2020 09:34
¤ jelena ¤ wrote: 09/01/2020 21:10

Zanimljiva karikatura. Je l' ovo Isus jaše na magarcu?
Jesil fulila poentu ili nas zezas sada?
Ja samo pitam vidim li dobro ono što je konkretno nacrtano
jer ne mogu - čak i protiv svoje volje - a da ne naučim baš ništa na tuđim, po život kobnim, greškama koje se nisu desile baš tako davno.

A lekcija naučena 2015. godine jasno kaže:

kad je nečija svetinja predstavljena karikaturalno, tada moje viđenje te karikature kao ni njen smisao, poruka ili poenta - uopšte nisu bitni.

Nikakvo zezanje mi ne pada na pamet, čak naprotiv.
Pa ako je Isus ili Isa zaista postojao, i posto je bio siromasni stolar garant nije jahao konja vranca nego magare, tako da ovde nema nista da vrijedja nikoga. Ovde niko ne zeza Isusa nego fratre sta voze audije A8 i uzivaju u bogastvu, a kao ugledaju se na Isusa.

Znam da referiras na skice Muhameda, sve ove karikature su mac sa dvije osmice, mislim da je neki dan neko zapalio neke urednike u Brazilu jer su predstavili Isusa kao budalu, ali svijet nije reagovao na to, valjda nisu bili muslimani sta li.

Zasto kazem mac sa dvije ostrice, pa ako dobrovoljno pristanemo da ogranicavamo slobodu govora, korak po korak dolazimo do autocenzure. Sada cemo reci da nije sloboda govora ako vrijedjamo nekoga.. ima citava filozofija oko toga, ali vidi kako to rade napredne drzave recimo skandinavija, pogledaj video
https://tv.kampanje.com/posten-med-ny-v ... evangeliet
¤ jelena ¤

#679 Re: CRNA GORA

Post by ¤ jelena ¤ »

dr_Evil wrote: 11/01/2020 11:01
Pa ako je Isus ili Isa zaista postojao, i posto je bio siromasni stolar garant nije jahao konja vranca nego magare, tako da ovde nema nista da vrijedja nikoga. Ovde niko ne zeza Isusa nego fratre sta voze audije A8 i uzivaju u bogastvu, a kao ugledaju se na Isusa.

Znam da referiras na skice Muhameda, sve ove karikature su mac sa dvije osmice, mislim da je neki dan neko zapalio neke urednike u Brazilu jer su predstavili Isusa kao budalu, ali svijet nije reagovao na to, valjda nisu bili muslimani sta li.

Zasto kazem mac sa dvije ostrice, pa ako dobrovoljno pristanemo da ogranicavamo slobodu govora, korak po korak dolazimo do autocenzure. Sada cemo reci da nije sloboda govora ako vrijedjamo nekoga.. ima citava filozofija oko toga, ali vidi kako to rade napredne drzave recimo skandinavija, pogledaj video
Jarane, i ja isto to rekoh, te 2015. godine, za onu karikaturu by CH...nema tu šta bit uvredljivo, dobra karikatura...pa opet bi šta bi...

E, zato danas, čim vidim neku karikaturu, ja prvo pitam šta je konkretno nacrtano, čisto da provjerim jesam li dobro vidjela.

Je l' ti imaš neki problem s tim što ja upitah za jahanje na magarcu? Ne kontam. :-)
dr_Evil

#680 Re: CRNA GORA

Post by dr_Evil »

¤ jelena ¤ wrote: 11/01/2020 12:24
dr_Evil wrote: 11/01/2020 11:01

Jarane, i ja isto to rekoh, te 2015. godine, za onu karikaturu by CH...nema tu šta bit uvredljivo, dobra karikatura...pa opet bi šta bi...

E, zato danas, čim vidim neku karikaturu, ja prvo pitam šta je konkretno nacrtano, čisto da provjerim jesam li dobro vidjela.

Je l' ti imaš neki problem s tim što ja upitah za jahanje na magarcu? Ne kontam. :-)
Me ne, samo me zanimalo sto se pravis tose :)

Btw, ja sam brato/braca nisam jaran :P popravi geografiju :)
¤ jelena ¤

#681 Re: CRNA GORA

Post by ¤ jelena ¤ »

dr_Evil wrote: 11/01/2020 12:53

Kako god... meni je važno da si ti, u svojoj svijesti, sasvim jasno povezao Isusa na magarcu sa potencijalnim osjećajem uvrijeđenosti. :thumbup:

Btw, ovdje gdje ja živim, a to je BiH, jaran je uzrečica koja može sadržati i značenje pojma drug, drago i simpatično biće ili čak prijatelj,

ali i ne mora.

U mom obraćanju tebi ovo jaran je samo uzrečica i nema se tu šta popravljat :wink: a ni dalje, barem o ovoj karikaturi, raspravljat. :D
dr_Evil

#682 Re: CRNA GORA

Post by dr_Evil »

¤ jelena ¤ wrote: 11/01/2020 13:49
dr_Evil wrote: 11/01/2020 12:53

Kako god... meni je važno da si ti, u svojoj svijesti, sasvim jasno povezao Isusa na magarcu sa potencijalnim osjećajem uvrijeđenosti. :thumbup:

Btw, ovdje gdje ja živim, a to je BiH, jaran je uzrečica koja može sadržati i značenje pojma drug, drago i simpatično biće ili čak prijatelj,

ali i ne mora.

U mom obraćanju tebi ovo jaran je samo uzrečica i nema se tu šta popravljat :wink: a ni dalje, barem o ovoj karikaturi, raspravljat. :D

Pa zato je kod nas u Hercegovini braca/brato, a cim dodjes do jablanice pocinje jaran, zato ispravih :P da si mi rekla gospodine, ja bih ti rekao da sam drug :D

Karikature trebaju da uvrijede, inace niko ne bi paznju obratio na njih, blah upravu si o cemu i mi
¤ jelena ¤

#683 Re: CRNA GORA

Post by ¤ jelena ¤ »

dr_Evil wrote: 11/01/2020 13:53

Pa zato je kod nas u Hercegovini braca/brato, a cim dodjes do jablanice pocinje jaran, zato ispravih :P da si mi rekla gospodine, ja bih ti rekao da sam drug :D

Karikature trebaju da uvrijede, inace niko ne bi paznju obratio na njih, blah upravu si o cemu i mi
E, vala, ima i kod nas u Posavini to braca...eto, pa ti vidi sad ko ovdje treba popravljat geografiju i može li se to, uopšte. :D

A ovo brato vam velikodušno prepuštam. :D

Što se tiče karikatura sve to i ja kažem i potpisujem, ali mnogo je ljudi danas koji misle da svijet mora biti skrojen po njihovim pravilima i njihovom sistemu vrijednosti, pa svoj osjećaj uvrijeđenosti stavljaju i ispred nečijeg prava na život, a o slobodi govora i mišljenja da i ne govorim.

U tome je problem koji treba imati u vidu, ali ne i podilaziti takvim pojavama u društvu. To je moj stav.
Haman2

#684 Re: CRNA GORA

Post by Haman2 »

Ovu temu postavljam pod ovaj naslov iako je mogao ici i pod neki od naslova vezanih za Srbiju
VUČIĆEVI „DOMAĆI IZDAJNICI“, TENKOVI I NAPAD NA CRNU GORU: Je li Srbija faktor mira ili proizvođač tenzija u Crnoj Gori…
Prošlo je više od dvije sedmice otkako je u crnogorskom parlamentu usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji Srpska pravoslavna crkva (SPC) oštro kritikuje

Image
Foto: RFEFoto: Tanjug

Zvanični Beograd šalje različite političke signale: dok predsjednik države kaže da želi dijalog sa crnogorskim zvaničnicima, pojedini državni funkcioneri, ali i vlasti naklonjeni tabloidi, zaoštravaju retoriku. „Srbija nije naučila ništa od devedesetih godina, odnosno, zvanična srpska politika se nije povukla u svoje granice u kojima bi vodila optimalnu politiku za podizanje standarda svojih građana ili za pristupanje Evropskoj uniji, nego stalno jednim okom gleda situaciju u bivšim jugoslovenskim republikama“, ocjenjuje u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) politikolog Duško Radosavljević, komentarišući odnos Srbije prema Crnoj Gori.

Tenkovi i oduzimanje državljanstva

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedelju uvečer, 12. januara, da hoće da razgovara sa zvaničnicima Crne Gore, ali, kako je dodao, on ne želi da se dogovara na štetu srpskog naroda u Crnoj Gori.

"Tenkovima na Crnu Goru neću, hoću da razgovaram sa ljudima u Crnoj Gori i pravim dogovore ali ne na uštrb srpskog naroda. Mislim da je to racionalno, odgovorno promišljanje", kazao je Vučić gostujući na televiziji Pink.

“On ne može da šalje tenkove više, jer sukob sa Crnom Gorom, Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom, nije više sukob sa tim zemljama za koje mi i dalje naivno verujemo da smo jači i ekonomski moćniji od njih. Sukob sa njima je sukob sa NATO”, kaže Duško Radosavljević, komentarišući Vučićevu izjavu.

Međutim, šef srpske diplomatije Ivica Dačić je ovim povodom javno pozvao državljane Srbije crnogorskog porijekla da se izjasne o aktuelnim dešavanjima u Crnoj Gori, natuknuvši da bi, u slučaju odgovora koji nije po volji zvaničnog Beograda, mogli izgubiti srpsko državljanstvo.

„Ne zalažem se ni za kakve mere. Ja samo kažem da je moralna obaveza svakoga ko je dobio srpsko državljanstvo, nekoga ko je sve što ima stekao u Srbiji, da ne ćuti bar po ovom pitanju. Svakako da oni koji podržavaju crnogorski režim po ovom pitanju borbe protiv srpskog naroda, pitanje je da li i dalje treba da imaju srpsko državljanstvo“, rekao je Dačić.

Orden za Mandića

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin prošlog vikenda je dodijelio odlikovanje za doprinos sistemu odbrane Srbije tokom NATO intervencije 1999. godine Andriji Mandiću, srpskom političaru u Crnoj Gori koji se protivi Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

Vulin je tom prilikom kazao da je "mnogo decenija prošlo od kako su Srbi u Crnoj Gori mogli da budu sigurni da je država Srbija čvrsto uz njih, da će uvek biti uz njih i da će imati na koga da se oslone".

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je Srbija dosta dugo imala „mazohistički odnos“ prema Crnoj Gori. Uvjeren je da je crvena linija pređena sada kad je crnogorska Skupština usvojila zakon koji traži od vjerskih zajednica da dokažu vlasništvo nad svojom imovinom do 1918. godine, jer će im u suprotnom ona biti oduzeta.

„Ono što se dešava u Crnoj Gori svakako ne može da prođe bez oštrijih stavova u Srbiji, ali mislim da je prošlo vreme za ispoljavanje samo oštrih stavova. To nije stvar koja treba da bude usmerena ni ka srpskom niti ka regionalnom javnom mnjenju, već mora pravno da se rešava. Srbija pod hitno mora da se obrati Savetu Evrope, OEBS-u (Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju, prim. RSE) i svim drugim institucijama u kojima to pitanje treba da se rešava“, kaže Anđelković za RSE.

U međuvremenu, u Crnoj Gori, ali i u Srbiji gotovo svakodnevno se održavaju crkvene litije i protesti protiv nedavno usvojenog zakona, a u nekoliko navrata navijači Crvene zvezde pokušali su da pirotehničkim sredstvima zapale zastavu na ambasadi Crne Gore u centru glavnog grada Srbije.

Na okupljanju u organizaciji SPC-a, 8. januara u Beogradu, prisustvovali su i generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković, šef kosovske Kancelarije u Vladi Srbije Marko Đurić, kao i ministar bez portfelja Nenad Popović.

‘Domaći izdajnici’ vječiti adut

Dragomir Anđelković smatra da pritisak na Crnu Goru ne smije da stane, te dodaje da je potrebno internacionalizovati ne samo crkveno, nego i nacionalno pitanje Srba u toj zemlji.

„Naravno, ne treba imati histerične reakcije, ali treba delovati na način na koji bi Mađarska ili bilo koja druga evropska zemlja reagovala, kada bi pripadnici njenog matičnog naroda bili ugroženi“, smatra Anđelković.

Sa druge strane, politikolog Duško Radosavljević smatra da je podizanje nacionalističkih strasti nešto što može negativno uticati ne samo na srpsku zajednicu u Crnoj Gori, nego i na društvenu klimu u Srbiji.

„Svaka situacija u Srbiji, u kontekstu dešavanja u regionu bivše Jugoslavije se koristi da bi nanovo detektovali ’domaće izdajnike’. A, ako imamo njih, onda mi moramo ostati uz onog ko najbolje štiti nacionalne interese. To je mantra koju svi režimi u Srbiji prodaju i za divno čudo, jako im dobro ide“, zaključuje Radosavljević.

Upravo su pod etiketom „domaćih izdajnika“ i „mrzitelja Srbije“ beogradski tabloidi "Srpski telegraf" i "Informer", inače naklonjeni vlasti, označili intelektualce i političare sa prostora bivše Jugoslavije koji su potpisali apel protiv miješanja zvaničnog Beograda u crnogorske prilike.

Svega nekoliko dana kasnije, javnosti je predstavljen i drugi apel intelektualaca sa suprotnog političkog spektra, koji traži od Srbije da oštrije reaguje na, kako se navodi, kršenja prava Srba u susjednoj zemlji.

(SB / RSE)
Maraschino

#685 Re: CRNA GORA

Post by Maraschino »

Udri Mile dok jos nije kasno.
Haman2

#686 Re: CRNA GORA

Post by Haman2 »

Sve utihnu. Zakon stupio na snagu. Vucic poslije habera odustao dalje potpirivanje vatre u odnosima Srbije i Crne Gore. Ne znam koliko ce dugo izdrzati.
trocadero

#687 Re: CRNA GORA

Post by trocadero »

A i večeras preko 100 000 vjernika u litijama širom Crne Gore.
Vaistinu utihnu! :D
dr_Evil

#688 Re: CRNA GORA

Post by dr_Evil »

trocadero wrote: 16/01/2020 18:39 A i večeras preko 100 000 vjernika u litijama širom Crne Gore.
100 000 vjernika, nista ja to ne vjerujem dok Vucic ne prebroji onako sve u glavi sa onim tackicama.
RunnerX

#689 Re: CRNA GORA

Post by RunnerX »

dr_Evil wrote: 17/01/2020 07:21
trocadero wrote: 16/01/2020 18:39 A i večeras preko 100 000 vjernika u litijama širom Crne Gore.
100 000 vjernika, nista ja to ne vjerujem dok Vucic ne prebroji onako sve u glavi sa onim tackicama.
Nije ih ostalo ni 20.000.
dr_Evil

#690 Re: CRNA GORA

Post by dr_Evil »

RunnerX wrote: 17/01/2020 08:09
Pitanje je ima li srba u citavoj crnoj gori 100 000
LBVIEW

#691 Re: CRNA GORA

Post by LBVIEW »

Moze ih biti i 300 miliona, samo gotovo je. :izet:
trocadero

#692 Re: CRNA GORA

Post by trocadero »

dr_Evil wrote: 17/01/2020 08:23

Odlično pitanje dr. veoma delikatno,taman provjeri pa nas informiši?
Maraschino

#693 Re: CRNA GORA

Post by Maraschino »

Stema li se Lovcen ili se sijeku balvani?
LBVIEW

#694 Re: CRNA GORA

Post by LBVIEW »

Maraschino wrote: 17/01/2020 11:20 Stema li se Lovcen ili se sijeku balvani?
:lol:
LBVIEW

#695 Re: CRNA GORA

Post by LBVIEW »

Tetka iz Niksica u prvim redovima. :D
DonieBrasco

#696 Re: CRNA GORA

Post by DonieBrasco »

"Ruske hibridne prijetnje razlog angažovanja NATO tima u Crnoj Gori"

https://www.pobjeda.me/clanak/ruske-hib ... crnoj-gori
dr_Evil

#697 Re: CRNA GORA

Post by dr_Evil »

trocadero wrote: 17/01/2020 09:41
dr_Evil wrote: 17/01/2020 08:23

Odlično pitanje dr. veoma delikatno,taman provjeri pa nas informiši?
Pitanje je sasvim na mjestu, popis iz 2011 (prije 9 godina) kaze oko 170 000, buduci da su migracije sa balkana bile ogromne, i buduci da se na popisima na balkanu uvijek upisu svi ukucani iako su davno razgulili odatle, tesko da ima vise 100 000. Ako bi neko prostudirao popis stanovnica iz BiH kako treba, garant nas nema 2.5mil u citavoj BiH
Haman2

#698 Re: CRNA GORA

Post by Haman2 »

VLADA CRNE GORE POKLOPILA AMFILOHIJA: "Vlada se bira na izborima, a ne na litijama"
Vlada Crne Gore poručila je danas mitropoitu Amfilohiju da se ona bira na demokratskim izborima, a ne na litijama.

Image

Mitropolit je na sinoćnjoj litiji u Podgorici rekao da ako Zakon o slobodi vjeroispovijesti ne bude povučen, crnogorsku vladu treba srušiti.

"Nijedna vlada se nije birala, niti će biti rušena na litijama, bilo kojim povodom", saopšteno je iz Valde Crne Gore, objavljeno je na Vladinom zvaničnom Twitter nalogu.

Vlada se, poručeno je, bira u parlamentu voljom predstavnika naroda izabranih na demokratskim izborima.

"Ustavom je to zabranjeno, a djelovanje Crkve odvojeno od države, pa će i Vlada i svi državni organi odlučno stajati na poziciji odbrane Ustava i zakona, i na njima zasnovanog poretka. Nijedan zakon pa makar ne bio ni odličan ni vrlo dobar - ne uvodi bezakonje, nego red i poredak u nekoj oblasti društvenog života", navodi se u reagovanju Vlade.

Iz Vlade podsjećaju građane i vjernike i sveštenstvo - da upravo riječ Božja zapovijeda da se vjernik moli za vlast u onom mjestu gdje živi da bi zbog opšteg dobra i njemu bilo dobro.

"Po pravoslavnom učenju - ko se protivi zakonu, protivi se i Božjem poretku. Na kraju, žalimo što i ovom izjavom mitropolit još jednom pokazuje da se ne drži Ustava, već neodržive pozicije da je Crkva iznad države iako je Crna Gora demokratska i sekularna država. A za očekivati je da bude vjerski poglavar kojeg upravo ova vlada drži za svog legitimnog sagovornika", poručuju iz Vlade.

Dodali su da ostaju posvećeni dijalogu s Mitropolijom crnogorsko-primorskom u cilju punog razumijevanja zakona, njegove bolje implementacije i stvaranja uslova za potpisivanje temeljnog ugovora.

"Najmanje toliko očekujemo i od mitropolita Amfilohija", naveli su iz Vlade.
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/140 ... ijama.html
¤ jelena ¤

#699 Re: CRNA GORA

Post by ¤ jelena ¤ »

Ovakvi stavovi vrijeđaju prosječnu inteligenciju jednog srednjoškolca, a o prosječoj i natprosječnoj inteligenciji odrasle osobe da i ne govorim.

Ali, oprosti im, Bože, i poduči ih...

Nisu oni krivi što ne znaju šta su to masovne demonstracije i protesti ozlojeđenog naroda protiv lopovluka, kriminala i bahatosti vladajuće elite.
trocadero

#700 Re: CRNA GORA

Post by trocadero »

dr_Evil wrote: 17/01/2020 13:16

Pitanje je sasvim na mjestu, popis iz 2011 (prije 9 godina) kaze oko 170 000, buduci da su migracije sa balkana bile ogromne, i buduci da se na popisima na balkanu uvijek upisu svi ukucani iako su davno razgulili odatle, tesko da ima vise 100 000. Ako bi neko prostudirao popis stanovnica iz BiH kako treba, garant nas nema 2.5mil u citavoj BiH
Po toj računici u BiH nas nema više od 2 milona. :|
Locked