Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Locked
Bloo
Globalna šefica

#1 Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bloo »

Hank Paldum wrote: 17/01/2020 07:39
Dozer wrote: 16/01/2020 23:15 @-takmac- Uvijek sam vas M92 pitao isto pitanje, a nikad mi nijedan nije odgovorio - zasto ne uzeste jos starije istorijsko ime, tj. Bosnjani? :D
Ja ne znam kakvu ulogu to za vas Bosance igra kada vama pred popis nije bio trn u oku što se izjašnjava Bošnjakom umjesto Bošnjaninom nego je trn u oku što se treći narod, poznat prije rata kao Muslimani nije izjasnio Bosancima na popisu. Eto sigurno bi svi Bosanci, Jugosloveni, Marsovci, Džedaji, Eskimi i ostatak League of Justice sa popisa 2013. se izjasnili Bošnjanima da je to bilo umjesto Bošnjaka, kako da ne :mrgreen:
I opet nakon katastrofe na popisu umjesto da budete fer gubitnici vi opet i nakon popisa provocirate, ismijavate, negirate ili omaložavate samo jedan od 3 naroda, da ste bar takvi prema sva 3 naroda pa bi bar rekao da ste dosljedni i bila bi neka poenta svega ovoga. I onda hinjski želite to i dalje predstaviti da su Bosanci samo jedna obična grupica kojoj je država na prvom i jedinom mjestu i ne gledaju etnije i narode pa vas Bošnjaci iz nekog razloga ne vole ali je ustvari ovaj primjer razlog zašto se ima problem sa Bosancima.

Kao što napisah, vi nemate probleme sa Srbima i Hrvatima dok nisu nacionalisti ili ne kažu nešto ekstremno, najbolji primjer su Pedja Kojović, Boriša Falatar, Draško Stanivuković dok nije počeo srati, Miljenko Jergović Danijela Kristić i slični iz SDP, NS i mnogi ostali BH političari, umjetnici i ostatak BH javnosti. Čak i što su se mnogi BH državljani izjasnili Srbima i Hrvatima vi od njih pravite pozitivce, samo je na ovoj temi napisano dosta primjera kao npr.
"Jel vam Bošnjaci drago sto je na popisu manje Bosanaca. Jel vam isto drago što nema više Srba i Hrvata na SDA teritoriji" :-) :-) :-) ovo je mindfuck posebne vrste čak i za FGR standarde
ili što @piupiu napisa kako zna dosta Srba iz Sarajeva i ostatka Federacije što se osjećaju Bosancima ali su iz inata se izjasnili Srbima da pokažu da nisu svi nestali, da ih još ima.
Da ne govorimo o primjerima van foruma "Ovo su normalni Srbi i Hrvati sa kojima treba graditi državu". Gdje je tu "Kakvi Srbi i Hrvati, mi smo svi Bosanci i trebamo sa svim normalnim Bosancima graditi državu"? kako licemjerno
Dok sa druge strane Bošnjak ne mora ništa ružno reći, dovoljno je da kaže da je Bošnjak i to je dovoljno, odmah je fašista i nacionalista.
Dozer
Napisa ti svega, a opet ne odgovori na pitanje :)
A, ako si imalo citao sta ja pisem, onda bi zaista bilo krajnje vrijeme da bar meni prestane(te)s spocitavati ovu glupost o negiranju jednog naroda.
Ja licno ne negiram nista i nikoga, po bilo kojem osnovu, a u to spadaju i etnicko, i vjersko, i nacionalno.

Ne negiram jer mi se zivo hebe za sve te kategorije u msislu durstevnih kontrukata. I nemam problem ni sa jednima. Ja imam problem samo kada su ljudi hajvani, a savrseno me ne zanima kako se zovu, u sta vjeruju ili ne, kako se pisu ili ne pisu. Nazalost, a ovo je notorna cinjenica - vama kojima mozak fercera na M9/92 ENV matrici, naprosto je neshvatljivo da postoje i ovakvi ljudi, koje to ne zanima. I onda nas pokusavate kako-tako utrpati u tu svoju mentalnu ENV matricu razmisljanja.
A to ne ide, ne ide, pa stane... . Dzaba. Koliko god se vi trudili.

Iz toga onda proizilaze notorne gluposti poput "etnickih Bosanaca", "Bosanaca jugonostalgicara", "Bosanaca mrzitelja Bosnjaka i islama", "Bosanaca komunjara", "FGR", itd. Na onim tamo forumima smo mrzitelji Srba i pravoslavlja ili Hrvata i katolicanstva. Da nije tragicno i zalosno, bilo bi smijesno. Istovremeno, svi redom optuzujete jedni druge, sebe predstavljate kao najispravnije, a Bosanci su vam svima nekakav trn u oku jer vam je to tako imputirala ENV matrica od 1990. Ali, sve to samo pokazuje da BHS matrica ima identican nacin i razmisljanja i djelovanja, bez obzira na EV predznak.

A kakvu ulogu ima "istorijsko ime" meni - apsolutno nikakvu. Samo mi je smijesno da sami sebe lazete i negirate svoju vlastitu istoriju, iako mi nikad nije bilo jasno zasto.
Bloo
Globalna šefica

#2 Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bloo »

@Dozer
@Hank Paldum
@CPT
@piupiu
Ako mozete ovdje nastaviti sa diskusijom o porijeklu imena naroda itd...
-takmac-

#3 Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by -takmac- »

Pjesma „Od Trebinja do Brodskijeh vrata“
Safvet-beg Bašagić, prvi broj lista Bošnjak 2. VII 1891.g

Znaš Bošnjače, nije davno bilo
Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta
Kad u našoj Bosni ponositoj
I junačkoj zemlji Hercegovoj
Od Trebinja do Brodskijeh vrata
Nije bilo Srba ni Hrvata
A danas se kroza svoje hire
Oba stranca ko u svome šire
Oba su nas gosta saletila
Da nam otmu najsvetije blago
Naše ime ponosno i drago
Dozer

#4 Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

Da se oslobode ostale teme price o ovome, evo jedna samo za ovo.

Dakle, ko koga hebe u BiH po ENV (etno-nacional-vjerskim) matricama, ko sta hoce, ko sta nece, ko uopste zna sta je sta u tom etnickom i nacionalnom smislu.

Pocecemo od g. @CPT-a i njegove izjave da u njegovoj drzavi postoji nacionalnost (sto on smatra drzavljanstvom), ali ne postoji nacija (sto on smatra...valjda nam on pojasni...
Imamo i g. @hAZNADAR-a koji tvrdi da su nekada ovdje "muslimani prelazili na islam". Mozda bi i on htio da svekolikom pucanstvu pojasni kako se to desavalo.

Ukratko, tema je za diskusiju o svemu i svacemu sto se tice istorije BiH i njenih stanovnika od vremena ameba. Slobodno oplesti.
Licna vrijedjanja su zabranjena.
-takmac-

#5 Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by -takmac- »

Image

1825.g. u Ljetopisu matice srpske :
"Bošnjaci žive izmeđ Drine, Verbasa,
Save, Dalmacie i Hema, čislom (brojem) 450.000;
ispovjedaju ili Islam; ili su Rimokatolici, ili pravoslavni."

Image

Ljudevit Gaj: Danica Ilirska, 1835.godine :
"Bošnjaci živu izmedju Drine, Verbasa,
Save, Dalmacie i Hema, brojem 450.000
deleći se na islamski to jest turski i zatim na
rimski i gerčki verozakon"

Image
hAZNADAR

#6 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

Sta sam ja bogu skrivio,... :sad: :roll:
MorningStar

#7 Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MorningStar »

Sam sebi skaces u nesto kako se to kaze :D sam post ti govori da je Bosnjak bio naziv za sve u Bosni kao danas Bosanac :D
MorningStar

#8 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MorningStar »

Dozer kad uhvati na koncanicu ne pusta :D
-takmac-

#9 Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by -takmac- »

MorningStar wrote: 17/01/2020 10:28 Sam sebi skaces u nesto kako se to kaze :D sam post ti govori da je Bosnjak bio naziv za sve u Bosni kao danas Bosanac :D
Bosanac je državljanstvo, kao i Srbijanac ili Birtanac

medjutim, ono što ne kontaju taki ko ti
da Englezi, Velšani i Škoti bi ti glavu razbili kad bi im negiro TU nacionalnu pripadnost i tvrdio da su SAMO Britanci

a gore konkretno Bošnjaci su jeidni narod koji živi u Bosni sve do kraja 19 vijeka
sa tri vjere
poslije nacipnalne propagande susjednih država "nastaju" Srbi i Hrvati u Bosni
jasno Safet kaže "do prije 15 godina" nije bilo ni Srba ni Hrvata (a piše 1891.g. !!)
Last edited by -takmac- on 17/01/2020 10:33, edited 1 time in total.
MorningStar

#10 Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MorningStar »

-takmac- wrote: 17/01/2020 10:30
MorningStar wrote: 17/01/2020 10:28 Sam sebi skaces u nesto kako se to kaze :D sam post ti govori da je Bosnjak bio naziv za sve u Bosni kao danas Bosanac :D

da Englezi, Velšani i Škoti bi ti glavu razbili kad bi im negiro nacionalnu priapdnost i tvrdio da su SAMO Britanci
Ja samo upucujem na tvoj post koji citira nacertanije :D
-takmac-

#11 Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by -takmac- »

MorningStar wrote: 17/01/2020 10:32

da Englezi, Velšani i Škoti bi ti glavu razbili kad bi im negiro nacionalnu priapdnost i tvrdio da su SAMO Britanci
ma nemaš ti pojma na šta ti upućuješ
to je tovj problem
MorningStar

#12 Re: Porijeklo imena naroda/generalna tema o svemu

Post by MorningStar »

-takmac- wrote: 17/01/2020 10:33

to je tovj problem
Haj dobro :D
-takmac-

#13 Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by -takmac- »

MorningStar wrote: 17/01/2020 10:34

to je tovj problem
ajmo još jednom
dakle jedno drugo ne isključuje, svi smo mi ovde Bosanci, koji imamo državljanstvo,
kao što su i svi Englezi, Velšani i Škoti istovremeno i Britanci
pa su i Bošnjaci, Srbi i Hrvati istovremeno i Bosanci
MorningStar

#14 Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MorningStar »

-takmac- wrote: 17/01/2020 10:37

to je tovj problem
ajmo još jednom
dakle jedno drugo ne isključuje, svi smo mi ovde Bosanci, koji immao državljanstvo,
tako su i Bošnjaci, Srbi i Hrvati istovremeno i Bosanci
Haj, a post koji si stavio govori da je Bosnjak bio naziv za sve u Bosni tj. Ono sto zovemo bosanci danas , mozemo reci da je Bosnjak arhaicni naziv za Bosanca :D mislim to pise u tvom postu ..
-takmac-

#15 Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by -takmac- »

MorningStar wrote: 17/01/2020 10:38
-takmac- wrote: 17/01/2020 10:37
ajmo još jednom
dakle jedno drugo ne isključuje, svi smo mi ovde Bosanci, koji immao državljanstvo,
tako su i Bošnjaci, Srbi i Hrvati istovremeno i Bosanci
Haj, a post koji si stavio govori da je Bosnjak bio naziv za sve u Bosni tj. Ono sto zovemo bosanci danas , mozemo reci da je Bosnjak arhaicni naziv za Bosanca :D mislim to pise u tvom postu ..
lupaš lončiče
TADA nisu postojali ni Srbi ni Hrvati u Bosni
postoje samo Bošnjaci sa tri vjrere kao narod
dok su npr, postojali Jevreji, koji su po "tvojoj" logici mogli biti isto Bosanci kao i Bošnjaci TADA
ide li ti to u glavu
Dozer

#16 Re: Porijeklo imena naroda/generalna tema o svemu

Post by Dozer »

-takmac- wrote: 17/01/2020 10:30 Bosanac je državljanstvo, kao i Srbijanac ili Birtanac

da Englezi, Velšani i Škoti bi ti glavu razbili kad bi im negiro TU nacionalnu pripadnost i tvrdio da su SAMO Britanci

a gore konkretno Bošnjaci su jeidni narod koji živi u Bosni sve do kraja 19 vijeka
sa tri vjere
jasno Safet kaže "do prije 15 godina" nije bilo ni Srba ni Hrvata (a piše 1891.g. !!)
Tacno. Od 15. do 19. vijeka su se svi u Bosni nazivali Bosnjaci, a imali su 3 vjere. Onda tu negdje nastaju i moderne drzave s pripadajucim nacijama, jel' tako?
Pocetkom 20. vijeka je jezik nadosao na "Bosanci", a sto je bio naziv za sve tadasnje ljude u BiH, koji su se sami dijelili na Srbe-pravoslavce, Hrvate-katolike i Bosnjake-muslimane.
Ovo je i sasvim logicno s obzirom da su se upravo krajem 19. vijeka Bosnjaci pravoslavci i katolici poceli deklarisati kao Srbi i Hrvati, a Bosnjaci ostase samo muslimani.

Samim tim se vise nikako nisu mogli svi nazivati Bosnjacima.

I naravno da je "Bosanac", pored toga sto je nacionalnost, i drzavljanstvo. :D
Last edited by Dozer on 17/01/2020 10:50, edited 2 times in total.
MorningStar

#17 Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MorningStar »

@-takmac-

Ne nego su srbe muslimane (danas bosnjake) hrvate u paketu koji su zivili u Bosni zvali Bosnjacima - kao danas Bosancima... opet to je tvoj post :D
-takmac-

#18 Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by -takmac- »

MorningStar wrote: 17/01/2020 10:42 @-takmac-

Ne nego su srbe muslimane (danas bosnjake) hrvate u paketu koji su zivili u Bosni zvali Bosnjacima - kao danas Bosancima... opet to je tvoj post :D
ha ha legendo
okrećeš stvari za 180 stepeni, i izvrćeš kao pravi srbin
kakvi srbi? još muslimani :-)
kad nema ni srba pravoslavaca, u Bosni
hej!!! ni sam čika Ilija u čuvenom Načertaniju ih NE VIDI, ne vidi niakkve ni srbe ni hrvate
vidi samo Bošnjake !!!

niti SRPSKI istoričari vide u Bosni srbe
Već od 1846. započela je propaganda u Bosni, isprva prosvjetna, a poslije i revolucionarna. Te godine je Ilija Garašanin, ministar unutarnjih djela kneževine Srbije, pridobio Ristu Bogdanovića, trgovca iz Sarajeva, koji je prešao u Slavonski Brod, pa tu otvorio kafanu i bavio se pomalo i špediterskim poslovima za bosanske trgovce. Ko je god išao iz Sarajeva ili u Sarajevo svraćao je Bogdanoviću. Poslije njegove smrti nastavio je taj posao sin mu Stevo, koji je od 1860-1878. učinio mnogo usluga vladi u Beogradu u POSLOVIMA PROPAGANDE i REVOLUCIONISANJU Bosne.
U Sarajevu je, poslije 1863.g., osnovano među sarajevskim Srbima društvo, koje je uzelo sebi za zadatak da ISKORJENJUJE PODRUGLJIVO IME Vlah, a da UVODI ime Srbin[.
Društveni članovi su izlazili na sarajevske carine, pa dočekivali seljake, kojima su govorili da oni NE TREBA DA SE ZOVU RIŠĆANI, nego Srbi.[/b]
Image
Image
Last edited by -takmac- on 17/01/2020 10:51, edited 3 times in total.
MorningStar

#19 Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MorningStar »

-takmac- wrote: 17/01/2020 10:45
MorningStar wrote: 17/01/2020 10:42 @-takmac-

ha ha legendo
okrećeš stvari za 180 stepeni, i izvrćeš kao pravi srbin
kakvi srbi? još muslimani :-)
kad nema ni srba pravoslavaca, u Bosni
hej!!! ni sam čika Ilija u čuvenom Načertaniju ih NE VIDI, ne vidi niakkve ni srbe ni hrvate
vidi samo Bošnjake !!!
mali jomu

#20 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by mali jomu »

Ima stoji sve o Balkanu zapisano u bibliotekama Istambula, Beca, Londona i Pariza. Kad ljudi istrazuju Balkan uzmu iz te cetri biblioteke, kad se sve poklopi iz tih cetri... to je to.

Ja kad sam radio u Amsterdamu ( svraco u biblioteke, imaju biblioteke za sve i svasta, oni ti pomognu kad nesto trazis... sve dobijes preko interneta kod njih u sali za citanje... normalno platis, nije puno) ja to sve istrazio za sebe... dobijes sve prevedeno na Engleski jezik.

Ko hoce nek istrazuje... ode laganini u bilo koju biblioteku na zapadu i pita sta hoce, sad se sve moze preko interneta i sve je dostupno.

IZNENADIT CE TE SE... MOZDA VISE NEGO JA
-takmac-

#21 Re: Porijeklo imena naroda/generalna tema o svemu

Post by -takmac- »

Dozer wrote: 17/01/2020 10:42
-takmac- wrote: 17/01/2020 10:30 Bosanac je državljanstvo, kao i Srbijanac ili Birtanac

sa tri vjere
Tacno. Od 15. do 19. vijeka su se svi u Bosni nazivali Bosnjaci, a imali su 3 vjere. Onda tu negdje nastaju i moderne drzave s pripadajucim nacijama, jel' tako?
Pocetkom 20. vijeka je jezik nadosao na "Bosanci",
gdje je nadošao :lol:
kod tebe u glavi
i prije sam te pito, nisi znao
a i sada ponavljam
DAJ JEDAN JEDINI relevantan istorijski dokumenat u kome ima termin Bosanci
HeyHo

#22 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by HeyHo »

Bosna povijesno pripada Hrvatima i Srbima, Bosnu su stvorili Šubići nakon što su Arpadovići došli na hrvatsku krunu Hrvati koji nisu željeli vladara strane krvi dok je Hercegovina ime dobila po Nemanjicima.

Tzv Bošnjaci danas ne slave Stjepana Tomaševića nego njegovog glavosječu i osjećaju se kao Turci što praktički i jesu, za vrijeme balkanskih ratova svi muslimani iz Makedonije, Srbije, Crne Gore su bježali u današnju Bosnu jer AU nije dopuštala osvete nad onima koji su 500 godina odvodili žene i djecu.

Tako su naši Izetbegovići došli iz Beograda.

AU je tvorac današnjih tzv Bošnjaka a najsmiješnije je što postoje tzv Bošnjaci na Kosovu ili Makedoniji tj ostaci poturica.

Bošnjaci su ništa više od ostatka Turaka, Hrvatima pripada povijest Bosne i zato ih žele i zatrti
BHCluster

#23 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by BHCluster »

Sto se tice Velike Britanije: Prema britanskom zakonu po pitanju nacionalnosti, postoji 6 vrsta britanske nacionalnosti od kojih je glavno britansko drzavljanstvo, ovaj zakon je slozen zbog historijskog statusa Velike Britanije kao imperije.
-takmac-

#24 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by -takmac- »

HeyHo wrote: 17/01/2020 10:59 Bosna povijesno pripada Hrvatima i Srbima, Bosnu su stvorili Šubići nakon što su Arpadovići došli na hrvatsku krunu Hrvati koji nisu željeli vladara strane krvi dok je Hercegovina ime dobila po Nemanjicima.

odma te u hrvatskoj izvrnutoj istorijskoj propagandi sjeba obična bosanska povelja

ŽIKU
Bošnjaci dobro znaju ko su Hrvati sa Šubićima, da su im NEPRIJATELJI koji dolaze OTAMO negdje iz Dalmacije

Image

sjeba te i sam kralj Tomašević :lol:
ŽIKU šta šupak piše sponsoru papi

1461.g. kralj Tomašević u pismu papi Piu II
Ako moji BOŠNJANI vide da neće u ovom ratu biti sami, jer će im i drugi pomoći, hrabrije će se boriti,
a ni Turci se neće usuditi krenuti na moju zemlju, pošto su prilazi u nju veoma teški,
a tvđave na mnogim mjestima neosvojive i sprečavaju da se lako uđe u moje kraljevstvo.
Škobo Habu

#25 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Škobo Habu »

-takmac- wrote: 17/01/2020 10:22 Pjesma „Od Trebinja do Brodskijeh vrata“
Safvet-beg Bašagić, prvi broj lista Bošnjak 2. VII 1891.g

Znaš Bošnjače, nije davno bilo
Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta
Kad u našoj Bosni ponositoj
I junačkoj zemlji Hercegovoj
Od Trebinja do Brodskijeh vrata
Nije bilo Srba ni Hrvata
A danas se kroza svoje hire
Oba stranca ko u svome šire
Oba su nas gosta saletila
Da nam otmu najsvetije blago
Naše ime ponosno i drago
Dosta promašen primjer.

Baš će Bašagić, na koncu, postati jedan od najveći zagovornika hrvatskoga imena među muslimanskim življem.
Locked