STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Locked
piupiu

#4151 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

CPT wrote: 16/01/2020 20:30
Kao sto rekoh. Mali nebitan dio glasova. Ne postoji kolektiv, pogotovo oko podrske "desnici". Jer vec nju pominjes je vise stvar navike.
Nisam ja potegla temu dijaspore, nego ti, postavivši članak koji smo trebali pročitati. I evo, sad diskutujemo o tome što smo trebali pročitati. Doduše, ti su se ljudi nekada zvali gastarbajteri, a sada se zovu dijaspora. U Hrvatskoj (odakle je došao i komentar izvadjen iz teksta), broj glasajuće dijaspore i njihov uticaj je jako bitan. Uticaj dijaspore na finansiranje stranaka 90-ih? Veliki. Na njihove programe? Značajan. Značaj iseljenika u popisu stanovnika u BiH? Popriličan. Kod nas na forumu - takodje jako bitan. Možemo o svemu, a i ne moramo. U svakom slučaju, zaključak teksta koji si postavio je bio poučan.
SDA nije u grupi sa SDA i ne moze biti desne stranka, pogotovo ne takva vrsta desne stranke.
SDA je po svim definicijama konzervativna, nacionalistička i autoritarna, dakle desna strana političkog spektra. Rat se završio prije 25 godina. Stranke imaju i svoje mirnodopske politike i aktivnosti već četvrt stoljeća.
Ne mozes sebe ili pojedince koristiti kao argument.
Tako je. Ne možeš ni ti postulirati 'glad u Bosni' iz dokumentarnog filma po slobodnom izboru ili iz nekog uopštenog komentara tipa 'znaš da stvari nije bilo' ( :arrow: slijedi da su ljudi gladovali :roll:).
CPT

#4152 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

piupiu wrote: 16/01/2020 22:18
CPT wrote: 16/01/2020 20:30
Kao sto rekoh. Mali nebitan dio glasova. Ne postoji kolektiv, pogotovo oko podrske "desnici". Jer vec nju pominjes je vise stvar navike.
Nisam ja potegla temu dijaspore, nego ti, postavivši članak koji smo trebali pročitati. I evo, sad diskutujemo o tome što smo trebali pročitati. Doduše, ti su se ljudi nekada zvali gastarbajteri, a sada se zovu dijaspora. U Hrvatskoj (odakle je došao i komentar izvadjen iz teksta), broj glasajuće dijaspore i njihov uticaj je jako bitan. Uticaj dijaspore na finansiranje stranaka 90-ih? Veliki. Na njihove programe? Značajan. Značaj iseljenika u popisu stanovnika u BiH? Popriličan. Kod nas na forumu - takodje jako bitan. Možemo o svemu, a i ne moramo. U svakom slučaju, zaključak teksta koji si postavio je bio poučan.
SDA nije u grupi sa SDA i ne moze biti desne stranka, pogotovo ne takva vrsta desne stranke.
SDA je po svim definicijama konzervativna, nacionalistička i autoritarna, dakle desna strana političkog spektra. Rat se završio prije 25 godina. Stranke imaju i svoje mirnodopske politike i aktivnosti već četvrt stoljeća.
Ne mozes sebe ili pojedince koristiti kao argument.
Tako je. Ne možeš ni ti postulirati 'glad u Bosni' iz dokumentarnog filma po slobodnom izboru ili iz nekog uopštenog komentara tipa 'znaš da stvari nije bilo' ( :arrow: slijedi da su ljudi gladovali :roll:).
Jako je bitno kako se ti ljudi zovu u kontekstu ove price... Za jedne su migranti, za druge dijaspora, trece ex-pati, za desete ... Jako bitno.
Finaciranje stranke iz devedesetih je posledjica, nije uzrok. Ne bas bitan. Rat i sve ostalo je starije od tog financiranja. Da dijaspora ne postoji stanje u BIH bi isto (u smislu rezultata izbora) i gore u ekonomskog smislu.

SDA niti je konzervativna, ni nacionalisticka. Autoritarna, uslovno. Sta je to "nacionalisticki" u planu ili radu SDA? Da se deklarisu kao Bosnjaci? Ustvari cak i to su *popustili*.

Film nije moja zivota prica i nije to jedini film ili jedini izvor podataka. Postoji ogroman ljudi izvan BIH koji su otisli... Otislu su zbog? Zeljeli vidjeti Alpe? Imas na youtubu auteticnih domacih snimaka (anonimnih autora) iz sedamtestih. Mozes sama provjeriti koliko rahatluka je bilo.

p.s.: znam da gladi jeste bil jer sam tad zivio u BiH i to u porodici gdje je vecina vec tad bila vani
Dozer

#4153 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

CPT je meni nenadjebiv lik, matere mi :D

I - da, odlicno se zabavljam :D :D Usput i prikupljam stosta za nesto sto ce se pisati kasnije. Dobro procijenjeno ;)
Vjerovali ili ne - ne zabavljam se samo ja. Na poslu nas ima malo vise koji se svakodnevno dobro nasmijemo repeticiji jednih te istih floskula i termina od strane par likova ovdje ala CPT, a posebno na razne vratolomije poput onoga da "postoji slovenacka nacionalnost, ali ne postoji slovenacka nacija", pri cemu se jos i pokusava objasniti ova vratolomija, i to u stilu "nemate vi pojma sta je sta", ili da su "muslimani prelazili na islam", ili "da SDA nije nacionalisticka desna stranka", ili da "Juga nije nista izgradila, a i ono sto jeste - po kojoj cijeni", itd., itd. :D

Nije da ovdje nema bisera mudrosti za oplakat', a zapravo se samo pokazuje stanje svijesti, znanja i obrazovanja :D
CPT

#4154 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

Dozer wrote: 16/01/2020 22:43 CPT je meni nenadjebiv lik, matere mi :D

I - da, odlicno se zabavljam :D :D Usput i prikupljam stosta za nesto sto ce se pisati kasnije. Dobro procijenjeno ;)
Vjerovali ili ne - ne zabavljam se samo ja. Na poslu nas ima malo vise koji se svakodnevno dobro nasmijemo repeticiji jednih te istih floskula i termina od strane par likova ovdje ala CPT, a posebno na razne vratolomije poput onoga da "postoji slovenacka nacionalnost, ali ne postoji slovenacka nacija", pri cemu se jos i pokusava objasniti ova vratolomija, i to u stilu "nemate vi pojma sta je sta", ili da su "muslimani prelazili na islam", ili "da SDA nije nacionalisticka desna stranka", ili da "Juga nije nista izgradila, a i ono sto jeste - po kojoj cijeni", itd., itd. :D

Nije da ovdje nema bisera mudrosti za oplakat', a zapravo se samo pokazuje stanje svijesti, znanja i obrazovanja :D
Znas li ti nesto osim ad hominema? Zasto se uvijek krijes za masom? Pogotovo virtuelnom? Ono kad ti za svaki kompleks u zivotu kao kriva. A svi znamO sta je u pozadini, zar ne?
MorningStar

#4155 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by MorningStar »

CPT wrote: 16/01/2020 22:48

Znas li ti nesto osim ad hominema? Zasto se uvijek krijes za masom? Pogotovo virtuelnom? Ono kad ti za svaki kompleks u zivotu kao kriva. A svi znamO sta je u pozadini, zar ne?
Znamo sta je i kod tebe u pozadini :

Image :D :lol:
Dozer

#4156 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

Kod mene, drug moj, nema pozadine niti necega izmedju redova. Ono sto mislim, radim i zivim - to tako i pricam u RL, kao i ovdje. Nema ti kod mene skrivenih agendi.
Ne krijem se ni od tebe. Ako se dobro sjecam, fino sam te pitao hoces na fuka kad dodjem u SLO. Tvoj odgovor je bio da "biras drustvo" :D
OK, posteno. Ali, ko se onda krije od koga i iza koga ili cega ovdje? :D

P.S. Nauci bar sta je ad hominem. Stalno ponavljas ovo, a ocito nemas pojma sta to znaci :D
Last edited by Dozer on 16/01/2020 22:59, edited 1 time in total.
-takmac-

#4157 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by -takmac- »

Vjerovali ili ne - ne zabavljam se samo ja. Na poslu nas ima malo vise koji se svakodnevno dobro nasmijemo
pretpostavljam u opčini matora jarca Džasmina među budžetskim parazitima, jugokomunjarana SDPa Tuzle?
Hank Paldum

#4158 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Hank Paldum »

Tempo wrote: 15/01/2020 21:45
Hank Paldum wrote: 15/01/2020 21:34
MorningStar wrote: 15/01/2020 21:15 A ostali ono kultura fini , konkretni ... :lol: sta ste skocili na covjeka finocom napadate :D
Ma kakva finoća :D bilo je ovdje žestokih diskusija, niko nema ništa protiv toga, odrasli smo ljudi ali šta ovaj postavlja su žešće provale.
Ali da ne trošim više vrijeme na njega da ti odgovorim na pitanje sa prethodne stranice koja je borba Bošnjaka i čija je BiH. Naša borba je ulazak u Nato i EU kao i državljanina svake druge države. Popis 2013. je možda i zadnja bitka bila za naš identitet ali hvala Bogu i to smo prebrodili i rezultat je bio više nego pozitivan, treba samo pogledati mali procenat Bosanaca sa popisa i sve je jasno
sjajno. slavis sto ima malo bosanaca. slavis li sto ima jos manje srba i hrvata na teritorijama pod kontrolom sda?
Kakva ironija, Tempo napisa najbolji komentar na ovoj temi jer je nenamjerno u jednoj rečenici opisao perfektno mentalni sklop FGRovaca. Šta je sve napisao o Bošnjacima ovdje, napao za fašizam i nacionalizam kada se neko izjasni Bošnjakom a ne Bosancem a sa druge strane ne napada Bosance i Hrvate, šta više, brine se što su otjerani.
Koja logika :-) napadati Bošnjaka jer je popisom doprinjeo da je manje Bosanaca a braniti Bosance koji su se izjasnili Srbima i Hrvatima i time još više doprinjeli da je manje Bosanaca na popisu.
Kako znaš da su Srbi i Hrvati protjerani ako smo svi Bosanci? Ako si one koji se izjasnuju kao Bošnjaci seljaci onda je dobro da su protjerani jer su to barbari i seljaci koji se nisi izjasnili kao Bosanci.
Ali ne, FGRovci Srbima i Hrvatima nikada neće osporavati identitet jer žele sa njima graditi držav.u ali se Bošnjacima može svašta reći
CPT

#4159 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

Dozer wrote: 16/01/2020 22:58 Kod mene, drug moj, nema pozadine niti necega izmedju redova. Ono sto mislim, radim i zivim - to tako i pricam u RL, kao i ovdje. Nema ti kod mene skrivenih agendi.
Ne krijem se ni od tebe. Ako se dobro sjecam, fino sam te pitao hoces na fuka kad dodjem u SLO. Tvoj odgovor je bio da "biras drustvo" :D
OK, posteno. Ali, ko se onda krije od koga i iza koga ili cega ovdje? :D
Ima ima... Samo sto je vecine kulturna pa ti nece da kaze direktno. A ne mozes to sakriti.

I nemam nikakve zelje upoznavati neke random muskarce. U zivotu to nisam uradio pa ne znam zasto bi sa tobom poceo.
Dozer

#4160 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

@-takmac- Lose pretpostavljas, a ne znam ni zasto pretpostavljas kad sam X puta napisao i gdje sam (Sarajevo, od cukundedidnog rodjenja ako ti je i to bitno), kao i da nemam nikakve veze s politikom.
-takmac-

#4161 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by -takmac- »

Hank Paldum wrote: 16/01/2020 22:59 Bosanci.
Ali ne, FGRovci Srbima i Hrvatima nikada neće osporavati identitet jer žele sa njima graditi držav.u ali se Bošnjacima može svašta reći
da apsurd bude veći
ni jednih, ni drugih, ni trećih (Bosanaca, Srba, Hrvata) nije bilo u Bosni do samo prije 100 godina

Pjesma „Od Trebinja do Brodskijeh vrata“
Safvet-beg Bašagić, prvi broj lista Bošnjak 2. VII 1891.g

Znaš Bošnjače, nije davno bilo
Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta
Kad u našoj Bosni ponositoj
I junačkoj zemlji Hercegovoj
Od Trebinja do Brodskijeh vrata
Nije bilo Srba ni Hrvata
A danas se kroza svoje hire
Oba stranca ko u svome šire
Oba su nas gosta saletila
Da nam otmu najsvetije blago
Naše ime ponosno i drago
MorningStar

#4162 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by MorningStar »

-takmac- wrote: 16/01/2020 23:06
da apsurd bude veći
ni jednih, ni drugih, ni trećih (Bosanaca, Srba, Hrvata) nije bilo u Bosni do samo prije 100 godina

Nije bilo Srba ni Hrvata
Naše ime ponosno i drago
Vode sa secerom - nije ti dobro ocito.
Dozer

#4163 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

Ja....i...? Sta je pisac hOtio reci...?
-takmac-

#4164 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by -takmac- »

Dozer wrote: 16/01/2020 23:00 @-takmac- Lose pretpostavljas, a ne znam ni zasto pretpostavljas kad sam X puta napisao i gdje sam (Sarajevo, od cukundedidnog rodjenja ako ti je i to bitno), kao i da nemam nikakve veze s politikom.
pisanje ti ukazuje na čisto jugo nostalgičarsko komunjarstvo

savremeni zapadni socijaldemokrati
sasvim ok, ništa protiv, čak su mi simpatični, iako bi prije bio za Zelene da tamo živim

ali oni i jugokomunjare su razlika nebo i zemlja
-takmac-

#4165 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by -takmac- »

MorningStar wrote: 16/01/2020 23:07
da apsurd bude veći

Nije bilo Srba ni Hrvata
Naše ime ponosno i drago
šta te "pogodilo" ajd čik priznaj
MorningStar

#4166 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by MorningStar »

-takmac- wrote: 16/01/2020 23:09
Dozer wrote: 16/01/2020 23:00 @-takmac- Lose pretpostavljas, a ne znam ni zasto pretpostavljas kad sam X puta napisao i gdje sam (Sarajevo, od cukundedidnog rodjenja ako ti je i to bitno), kao i da nemam nikakve veze s politikom.
pisanje ti ukazuje na čisto jugo nostalgičarsko komunjarstvo

savremeni zapadni socijaldemokrati
sasvim ok, ništa protiv, čak su mi simpatični, iako bi prije bio za Zelene da tamo živim

ali oni i jugokomunjare su razlika nebo i zemlja
A to sve objasnjava, jurnisnik udarnik vjernik patriota sda - tip dalekodometni 1500+ kilometara.
MorningStar

#4167 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by MorningStar »

da apsurd bude veći

Nije bilo Srba ni Hrvata
Naše ime ponosno i drago
Pa eto naprimjer notorna glupost da prije 1875 nije bilo srba i hrvata u bosni. :lol:
Dozer

#4168 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

Pricas o Zelenima koje predvode Titini piniri? :D
To su oni sto su "dosli tobe" kad su skontali da ima dovoljno ovaca kojima mogu supljirati dok im gule kozu s ledja? OK. Simapticni su i meni svi oni, pogotovo ovi bez koze na ledjima :D

Ali, tebe to ne dotice, posto si kao i vecina ostalih tvojih istomisljenika ovdje - negdje na dometu samo kakve jace balisticke rakete, jel' tako...? :)
Last edited by Dozer on 16/01/2020 23:14, edited 1 time in total.
-takmac-

#4169 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by -takmac- »

da apsurd bude veći

Nije bilo Srba ni Hrvata
Naše ime ponosno i drago
da je kralj Safet tako bio u pravu da ni sam nije sanjo da će biti
uzeše nam moj Safete nase ime milo i drago
bas ti Srbi i Hrvati koji se "kroza svije hire, oba stranca ko u svome šire"
a još se negiranju naseg junačkoga imena nakalemise i movokomponovani Bosanci
Dozer

#4170 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

@-takmac- Uvijek sam vas M92 pitao isto pitanje, a nikad mi nijedan nije odgovorio - zasto ne uzeste jos starije istorijsko ime, tj. Bosnjani? :D
-takmac-

#4171 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by -takmac- »

MorningStar wrote: 16/01/2020 23:11
Pa eto naprimjer notorna glupost da prije 1875 nije bilo srba i hrvata u bosni. :lol:
daj ijedan istorijski valjan dojument koji ih spominje ??
pa kad Načeranije i čika Ilija 1844. vide u Bosni samo i jedino Bišnjake
kuš dalje
pa 1825. matica srpska
i 1835. danica ilirska

a ti čik navedi ijesan dokumenat o spomenu Srba i Hrvata u Bosno prije kraja 19. vijeka
čik... da te satarem :D
CPT

#4172 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

Dozer wrote: 16/01/2020 23:15 @-takmac- Uvijek sam vas M92 pitao isto pitanje, a nikad mi nijedan nije odgovorio - zasto ne uzeste jos starije istorijsko ime, tj. Bosnjani? :D
Da, tebi je jako bitno Bosnjaci ili Bosnjani. U svakom slucaju bi bili muslimani :D Ne klapa, jelde?
-takmac-

#4173 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by -takmac- »

Dozer wrote: 16/01/2020 23:15 @-takmac- Uvijek sam vas M92 pitao isto pitanje, a nikad mi nijedan nije odgovorio - zasto ne uzeste jos starije istorijsko ime, tj. Bosnjani? :D
Bošnjani je evouliralo u Bošnjaci
isto kao i sevi, serbli, servoi, serbli, srblje u Srbi
kapiš ili ti opet treaba crtat
Dozer

#4174 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

Dje si satirac, nismo te prepoznali :lol:

Jarane, vrati se malo kroz temu, ne moras predaleko. Sve smo to vec elaborirali. Nekad je, jbg, dobro otvoriti padobran prije doskoka :D
Last edited by Dozer on 16/01/2020 23:21, edited 1 time in total.
MorningStar

#4175 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by MorningStar »

CPT wrote: 16/01/2020 23:17
Da, tebi je jako bitno Bosnjaci ili Bosnjani. U svakom slucaju bi bili muslimani :D Ne klapa, jelde?
Tebi je bitno muslimani a ostalo ti je plast da mos lakse da pricas o bosni :)
Locked