BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

155_mm

#10826 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

“Za većinu firmi iz namjenske industrije 2020. godina je već puna i rezervisana, radimo na novim linijama, na tehnološkom proširenju, na proširenju asortimana. U ove četiri godine smo imali strateški plan, a tu je spadala haubica iz BNT TMIH Novi Travnik, zatim projektili dugog dometa proizvedeni u Pretisu, posebne vrste metaka iz Igmana, proizvodne kapisle iz Ginexa, po novim direktivima iz EU.
i sta je bilo sa tim cetvorogodisnjim strateskim planom?
lete li te granate 50 km ili ne lete?
:-)

tacno ce nas izluditi sa tom (ne)informacionom praksom oko namjenske industrije.

:-)
Guadalajara

#10827 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Evo masina/tehnologija za rolanje celicnih/inox lansirnih cijevi koju koristi Madlerd iz Hr i INhrom iz Cacka :D

Link: http://www.madlerd.hr/raketni-sistem.php

Link: http://inox.co.rs/specijalni-sistemi
anelsol

#10828 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Guadalajara wrote: 08/01/2020 19:56
155_mm wrote: 08/01/2020 19:24 ma izginuti za audi ako treba.
:D

mislim da ce se vecina sloziti da ako dobri bosnjani ponovo docekaju neko novo sranje u regionu spustanih gaca kao 1992. onda ne da nismo zaslizili drzavu, nego nismo zasluzili nista. ni rezervat nismo zasluzili. ma izbjeglicki kamp na tursko siirijskoj granici bi nam bio previse.

druga je stvar da smo prindjeni, kao sto je to vecina drzava, da uvozimo i pistoljski metak 9 mm a kamoli granatu 155 mm. ali uz ovakve proizvodne mogucnosti dozvoliti sebi da kao 1992. ponovo prosimo kao siroce na cesti za metak da mozemo odbraniti goli zivot bi bilo potpuno nenormalno.

skoro sve rasprave o proslom ratu govore o tome ko nam je vise pomogao amerika, turska, iran pakistan a veoma malo se raspravlja sta bi trebali uciniti da nam treba sto manje pomoci sa strane. ne treba biti naivan. ni jedna pomoc nije za dzaba!
ma nece ni da okrece, metnu fasade, ofarbaju ogradu barem na/u ovim fabrikama sto imamo...a ne daj Boze da se neka masina ili oprema za laboratoriju kupi...

Ja bih samo pohvalio direktore Igmana :bih: i PTG, ovi ostali direktori Boga mi slabo...bez ikakve vizije...kao da su sa kruske sisli... :lol:

Samo su ove dvije fabrike nabavile najmodernije masine za proizvodnju municije i sto je Igman kupio masine za proizvodnju pjesadijske/puscane cijevi...

Za kovacku masinu ACU treba milion-dva €...Ono je bila simbolicna pomoc sto je odobrila VFBiH...

U Binasu osim proizvodnje municije 40mm ne rade na nekoj drugoj municiji srednjeg kalibra za topove.

Zrak jos nije usvojio proizvodnju polimerskih dijelova.

A njima u Remontnom zavodu u Hadzicima ne pada na pamet da urede objekte i dvoriste...One slike ko da su iz Sirije :lol:

...
Krug BNT-a izgleda ko da su ih juče bombardovali. Ograda srušena, krug oko preduzeca zatrpan nekakvim otpadima, sodoma i gomora. Meni je nevjerojatno da, kada pogledaš u krug preduzeca, da se tu ista proizvodi.

Sa druge strane pogledaš krug ADK, i jasno je sve. Hadzije ne kontaju da je prva stvar koju kupac gleda je kako izgleda firma, pa tek onda ostalo. Tu ne treba Bog zna kakvih para da bi se to uredilo, ali dzaba. Boli Bosnju briga kako to izgleda, nema veze sta ce kupci pomisliti.

Jednom prilikom sam prisustvovao kada su iz Renaulta dolazili u jednu našu firmu što proizvodi autodjelove. Ovi gledaju kako su olovke na stolu poredane. Kontrolisu sve živo, i onda vratiš film kad su Pakistanci dolazili da vide samohodku, mogu samo zamisliti šta im je prošlo kroz glavu.
Guadalajara

#10829 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

anelsol wrote: 08/01/2020 21:41
To govorim... :|
155_mm

#10830 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

kad ministar vec pomenu GINEX i te nove kapisle po EU standardima (predpostavljam da se radi ekoloskim kapislama, bila je vijest o tome), htio bi da priupitam?

https://www.youtube.com/watch?v=DEz1ovNT0-o

je li GINEX jos na 1.3 milijarde kapisli godisnje kao sto je bio 2017.

ili smo medjuvremenu zaokruzili na 2 milijarde. :D
155_mm

#10831 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Naveo je da se bave proizvodnjom inicirajućih sredstava - inicijalne kapisle za malu municiju do 12,7 mm, detonatorske kapisle za artiljerijsku municiju preko 20 mm i rade u zadnje vrijeme električne detonatore za raketne sisteme. Zaposleno je trenutno oko 500 radnika, a u početku ih je bilo 150.
https://www.akta.ba/en/Vijest/kapital/p ... -bih/46755

vjest je sa kraja 2014. ovi u GINEX-u su vec tad mislili na ove u PRETIS-u. kao, ako bude kad kakvih raketa u PRETIS-u da ih imamo sa cim pripaliti.
155_mm

#10832 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

evo jedna friska iz namjenske u dobrijeh bosnjana
- Plan je ostvaren 100 posto. Mislim da smo ostvarili rezultat od 316 miliona maraka. Igman je ponovo ostvario najbolje rezultate. Mi idemo dalje i ove godine očekujemo još bilje rezultate – kaže Džindić.
https://avaz.ba/vijesti/bih/541691/nerm ... ivrede-bih

znaci po ministru rezultat je 316 milijoncica KM za proslu godinu.

p. s. jos kad bi saznali da li nam granate lete 50 km ili smo jos na "samo" 42.
anelsol

#10833 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

155_mm wrote: 13/01/2020 19:41 evo jedna friska iz namjenske u dobrijeh bosnjana
- Plan je ostvaren 100 posto. Mislim da smo ostvarili rezultat od 316 miliona maraka. Igman je ponovo ostvario najbolje rezultate. Mi idemo dalje i ove godine očekujemo još bilje rezultate – kaže Džindić.
https://avaz.ba/vijesti/bih/541691/nerm ... ivrede-bih

znaci po ministru rezultat je 316 milijoncica KM za proslu godinu.

p. s. jos kad bi saznali da li nam granate lete 50 km ili smo jos na "samo" 42.
Onda je to povećanje za cca 30 miliona u odnosu na 2018. godinu, ili cca 10 %.
anelsol

#10834 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Igman među prvih deset izvoznika iz BiH. :bih: Sada čekamo da se Pretis i možda Ginex priključe klubu.

https://www.biznisinfo.ba/ovo-su-najvec ... ci-u-2019/
anelsol

#10835 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Gigant vojne industrije u novi pogon ulaže 21 milion KM

Informacija o 10 najvećih bh. izvoznika i uvoznika, koju je BiznisInfo ekskluzivno prvi objavio prije nekoliko dana, izazvala je mnogo pažnje u javnosti.

Jedan od zanimljivih podataka s ove liste jeste se prvi put među naveće izvoznike progurala jedna kompanija namjenske, odnosno vojne industrije.
Riječ je o konjičkom Igmanu, koji je u 2019. godini bio 9. najveći izvoznik iz BiH.

Podsjetimo da je Vlada FBiH namjensku industriju proglasila strateškom oblasti. To, između ostalog, znači da Vlada ne uzima svoj dio dobiti od ovih kompanija, već je reinvestira u širenje proizvodnje. Osim toga, kompanijama iz ove oblasti dostupni su i drugi vidovi finansijske pomoći FBiH.

Podsjetimo da je kompanija Igman u martu prošle godine pustila u rad novi pogon za proizvodnju pištoljske municije, a prema novim najavama slična investicija se sprema i u 2020.

Grade novi pogon za 21 milion KM
Dodajmo da je, prema informacijama koje je danas objavio Dnevni avaz, Igman u prošloj godini imao prihode od 142,9 miliona KM. Igman je time premašio plan za čak 20 miliona KM.

Đahid Muratbegović, direktor ove kompanije, rekao je da je za uspjeh zaslužan cijeli kolektiv.

– Prošla godina je bila više nego uspješna. Prihodovali smo 142 miliona KM, uposlili 70 novih radnika i otvorili pogon u koji smo investirali 10,5 miliona eura – rekao je Muratbegović.

Dodao je da kompanija već ima ugovorene poslove za cijelu 2020.

– Mi se sada takmičimo sa samim sobom jer nemamo konkurenciju ni u zemlji ni u regionu. Imamo kvalitet i zato nas traže. Mi već ove godine ulažemo novih 10,5 miliona eura u novi pogon, a radi se o municiji 7,62 milimetara – kaže Muratbegović za Avaz.
https://www.biznisinfo.ba/gigant-vojne- ... 21-mil-km/

:bih: :bih: :bih:

Odlična vijest u svakom slučaju. Po ovome ispada da cca 45 % proizvodnje NI otpada na Igman. Moram priznati da sam se potajno nadao da će idući pogon biti za kalibar od 12,7 pa na gore, ali očigledno je da je kalibar 7,62 izuzetno tražena roba u svjetu. Ovdje se ide na siguru.
Guadalajara

#10836 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

anelsol wrote: 16/01/2020 14:50
:bih: :bih: :bih:

Odlična vijest u svakom slučaju. Po ovome ispada da cca 45 % proizvodnje NI otpada na Igman. Moram priznati da sam se potajno nadao da će idući pogon biti za kalibar od 12,7 pa na gore, ali očigledno je da je kalibar 7,62 izuzetno tražena roba u svjetu. Ovdje se ide na siguru.
Masallah :bih: :bih:

Valjda ce i ovdje biti kapacitet 50 miliona :D
Guadalajara

#10837 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Da hoce pokrenuti ovaj pogon u nekom drugom gradu bilo bi ekstra. :)
anelsol

#10838 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Guadalajara wrote: 16/01/2020 15:32 Da hoce pokrenuti ovaj pogon u nekom drugom gradu bilo bi ekstra. :)
I ja bi to volio, malo da prosaraju, tipa Bihać, ili neko drugo područje koje je ekonomski slabo, ali mislim da to nije realno zbog problema logistike.
Guadalajara

#10839 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

anelsol wrote: 16/01/2020 15:39
I ja bi to volio, malo da prosaraju, tipa Bihać, ili neko drugo područje koje je ekonomski slabo, ali mislim da to nije realno zbog problema logistike.
Mogu i u Sarajevu. I onako im kapisle i bakar/mesing olovo dolazi preko Sarajeva. A i transport rade preko aerodroma u Sa.
Guadalajara

#10840 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Kompanija iz Konjica ruši sve rekorde: „Igman“ zaradio 142,9 miliona KM!

Više ispod:
Spoiler
Show
Dvanaest firmi namjenske industrije lani je ukupno prometovalo 305,4 miliona maraka

Kompanija „Igman“ iz Konjica, najveća državna firma u oblasti namjenske industrije, proizvela je u prošloj godini naoružanja i vojne i opreme, prema procjeni koju su dostavili, u ukupnoj vrijednosti od 142,9 miliona maraka, pokazali su podaci Vlade FBiH, koji su u posjedu „Avaza.“

Premašili plan
Dvanaest kompanija koje posluju u okviru namjenske industrije ukupno je proizvelo 305,4 miliona maraka, što znači da je pola od ovog iznosa prometovao sam „Igman“ i to kada se pogleda i rezultat privatnih firmi.

Ova firma tako je premašila i plan poslovanja za više od 20 miliona KM. Plan za prošlu godinu bio je 123,2 miliona KM.

Đahid Muratbegović, direktor ove državne kompanije, kazao je za „Avaz“ da je za uspjeh ove firme zaslužan cijeli kolektiv.

- Šta da kažem, rezultati sve govore. Prošla godina je bila više nego uspješna. Prihodovali smo 142 miliona KM, ostvarili profit od 117 posto, uposlili novih 70 radnika i otvorili pogon u koji smo investirali 10,5 miliona eura - kaže Muratbegović.

Ima kvalitet
Prema njegovim riječima, „Igman“ već ima ugovorene poslove za cijelu 2020. godinu.

- Mi se sada takmičimo sami sa sobom jer nemamo konkurenciju ni u zemlji ni u regionu. Imamo kvalitet i zato nas traže. Mi već ove godine ulažemo novih 10,5 miliona eura u novi pogon, a rado se o municiji 7,62 milimetra - kaže Muratbegović.

„Pretis“ se digao iz pepela

Jedna od firmi koja, također, ostvaruje odlične rezultate je vogošćanski „Pretis“. Ova firma je prije pet godina bila pred kolapsom, a sada zarađuje desetine miliona maraka. Prošle godine zaradili su 49 miliona maraka. Plan za ovu je 68 miliona.

Image

Ova firma prošle godine proizvela je 200 miliona komada municije raznih kalibara

Izvor: https://avaz.ba/vijesti/bih/542450/komp ... miliona-km
:bih:
Porodice Foht

#10841 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Porodice Foht »

Odlicni rezultati. Aferim, posebno Igmanu i Djahidu. Kazu da je lik sjajan i da ne znaju ko bi ga tako dobro mogao zamijeniti.
Ostaje drugo bitno pitanje- barutana? Ljudi, ima li ikakve price o tome da se zaokruzi kompletni sistem u namjenskoj proizvodnji?
Guadalajara

#10842 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Ova firma prošle godine proizvela je 200 miliona komada municije raznih kalibara
To mu dodje....

Kapaciteti od:
140 miliona od 9-7.9mm
10 miliona 12.7mm
50 miliona od 9mm(novi pogon)
I sa ovim novim pogonom vjerovatno 50 miliona :D

Sa radom u dvije smjene vec imamo kapacitete za 200 miliona...Ili 100 miliona u jednoj smjeni.
Last edited by Guadalajara on 16/01/2020 18:13, edited 1 time in total.
anelsol

#10843 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Porodice Foht wrote: 16/01/2020 18:01 Odlicni rezultati. Aferim, posebno Igmanu i Djahidu. Kazu da je lik sjajan i da ne znaju ko bi ga tako dobro mogao zamijeniti.
Ostaje drugo bitno pitanje- barutana? Ljudi, ima li ikakve price o tome da se zaokruzi kompletni sistem u namjenskoj proizvodnji?
Defeinitivno najzaslužniji čovjek za dizanje Igmana iz pepela i nevjerovatan rast poslje. Koliko mogu vidjeti čovjek je već u godinama, i pretpostavljam da nakon isteka četiri godine od imenovanja, ide u penziju. Takvog čovjeka će definitivno biti teško zamjeniti, ali na sreću ostavlja iza sebe uređen sistem gdje se zna šta ko radi. Od barutane ni traga ni glasa - možda bi pomogla kakva friška satelitska slika kruga Pretisa, pa da malo nagađamo :D , a o zaokruživanju kompletnog sistema, ako misliš na proizvodnju od sirovina do finalnog proizvoda - nemoguća misija.
Last edited by anelsol on 16/01/2020 18:26, edited 1 time in total.
anelsol

#10844 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Guadalajara wrote: 16/01/2020 17:52 Kompanija iz Konjica ruši sve rekorde: „Igman“ zaradio 142,9 miliona KM!

Više ispod:
Spoiler
Show
Dvanaest firmi namjenske industrije lani je ukupno prometovalo 305,4 miliona maraka

Kompanija „Igman“ iz Konjica, najveća državna firma u oblasti namjenske industrije, proizvela je u prošloj godini naoružanja i vojne i opreme, prema procjeni koju su dostavili, u ukupnoj vrijednosti od 142,9 miliona maraka, pokazali su podaci Vlade FBiH, koji su u posjedu „Avaza.“

Premašili plan
Dvanaest kompanija koje posluju u okviru namjenske industrije ukupno je proizvelo 305,4 miliona maraka, što znači da je pola od ovog iznosa prometovao sam „Igman“ i to kada se pogleda i rezultat privatnih firmi.

Ova firma tako je premašila i plan poslovanja za više od 20 miliona KM. Plan za prošlu godinu bio je 123,2 miliona KM.

Đahid Muratbegović, direktor ove državne kompanije, kazao je za „Avaz“ da je za uspjeh ove firme zaslužan cijeli kolektiv.

- Šta da kažem, rezultati sve govore. Prošla godina je bila više nego uspješna. Prihodovali smo 142 miliona KM, ostvarili profit od 117 posto, uposlili novih 70 radnika i otvorili pogon u koji smo investirali 10,5 miliona eura - kaže Muratbegović.

Ima kvalitet
Prema njegovim riječima, „Igman“ već ima ugovorene poslove za cijelu 2020. godinu.

- Mi se sada takmičimo sami sa sobom jer nemamo konkurenciju ni u zemlji ni u regionu. Imamo kvalitet i zato nas traže. Mi već ove godine ulažemo novih 10,5 miliona eura u novi pogon, a rado se o municiji 7,62 milimetra - kaže Muratbegović.

„Pretis“ se digao iz pepela

Jedna od firmi koja, također, ostvaruje odlične rezultate je vogošćanski „Pretis“. Ova firma je prije pet godina bila pred kolapsom, a sada zarađuje desetine miliona maraka. Prošle godine zaradili su 49 miliona maraka. Plan za ovu je 68 miliona.

Image

Izvor: https://avaz.ba/vijesti/bih/542450/komp ... miliona-km
:bih:
Ovo su neke nove fore na forumu sa spoilerima :thumbup: Pretis zadržao proizvodnju kao i prošle godine, što je dobro jer će sigurno ostvariti dobit, međutim očekivao sam ako ništa pa barem mali rast u prihodima. Ono što je sigurno za Pretis je da im slijede velika ulaganja, i za očekivati je rast u narednom periodu. Vidim dobar im plan za ovu godinu - 68 miliona KM. BNT dobar, sa prihoda od 8,5 miliona KM u 2018. godine na 17 miliona KM u 2019. godini - uduplali prihode :thumbup: :bih:
Guadalajara

#10845 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

anelsol wrote: 16/01/2020 18:10 Od barutane ni traga ni glasa - možda bi pomogla kakva friška satelitska slika kruga Pretisa, pa da malo nagađamo :D , a o zaokruživanju kompletnog sistema, ako misliš na proizvodnju od sirovina do finalnog proizvoda - nemoguća misija.
Puna saka brade ako bi barem 70% sirovina proizvodili :D
anelsol

#10846 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Guadalajara wrote: 16/01/2020 18:07
To mu dodje....

Kapaciteti od:
140 miliona od 9-7.9mm
10 miliona 12.7mm

Sa radom u dvije smjene vec imamo kapacitete za 200 miliona...Ili 100 miliona u jednoj smjeni.
Ovo će dobro doći Ginex-u. I oni su u blagom padu zadnjih godina.
Guadalajara

#10847 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

anelsol wrote: 16/01/2020 18:36 Ovo će dobro doći Ginex-u. I oni su u blagom padu zadnjih godina.
Aha..Imaju li podaci koliko se u Srbiju izvozilo? Moguce da su zbog izgradnje nove kapislane smanjili izvoz.
Guadalajara

#10848 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

To mu dodje....

Kapaciteti od:
140 miliona od 9-7.9mm
10 miliona 12.7mm

I plus 50 miliona(u 3 smjene) sa ovom masinom u Pobjedi
Spoiler
Show
Image

Maximut theoretic capacity: PISTOL AMMO up to 160 ppm

RIFLE AMMO up to 125 ppm

Available gauges : PISTOL AMMO from .32 ACP to 45ACP (from 8 mm to 11 mm) or RIFLE AMMO from 223 REM to 9.5×73.

http://www.bsn.it/project/metallica/
anelsol

#10849 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Guadalajara wrote: 16/01/2020 18:40
anelsol wrote: 16/01/2020 18:36 Ovo će dobro doći Ginex-u. I oni su u blagom padu zadnjih godina.
Aha..Imaju li podaci koliko se u Srbiju izvozilo? Moguce da su zbog izgradnje nove kapislane smanjili izvoz.
Kapisle prema evidenciji VTK spadaju pod tarifu "eksplozivi i protietički proizvodi", ali tu upada i Pobjeda Rudet.

To baziram na sljedećem:

NAZIV JIB ADRESA DJELATNOST

UNIS GINEX d.d. Goražde 4245006750009 VIŠEGRADSKA BB. Proizvodnja eksploziva

http://www.komorabih.ba/registar-kompan ... TRA%C5%BDI

Budući da te dvije kategorije, kapisle i eksploziv, nisu razdvojene u evidenciji VTK, teško je reći:

Podaci za 2019. godinu: Srbija 87.142 kg 6.512.370 KM
Podaci za 2018. godinu: Srbija 137.081 kg 8.680.843 KM
Podaci za 2017. godinu: Srbija 131.628 kg 8.484.568 KM

Vidi se ovaj pad sa 2018 na 2019. godinu od 2,15 miliona KM. Mislim da bi otvaranje kapislane u Srbiji mogao biti razlog, ali opet kažem, sa sigurnošću ne mogu potvrditi.
mirsek

#10850 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirsek »

To mu dodje....

Kapaciteti od:
140 miliona od 9-7.9mm
10 miliona 12.7mm

Lijepo lijepo. To mu ga dodje po 1000 raznih metaka po osobi godisnje na 200.000 naoruzanih ljudi. Druze Dodice, molim te oTcepi se. :D
Last edited by mirsek on 16/01/2020 23:07, edited 1 time in total.
Post Reply