Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
PRO165

#51 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by PRO165 »

IkaIJ wrote: 10/01/2020 12:32 Mogu li mi pametniji ljudi, ekonomisti objasniti šta je razlika od trenutne situacije (BAM fiksirana za EUR) i EUR u BiH kao službene valute?
Ako ćeš baš pametan odgovor onda nije pitanje dobro postavljeno. BAM nije klasično fiksiran za EUR nego je "fiksiran" pokrićem u stranim valutama. To znači da za svaku odštampanu marku ima jednaka količina stranog novca deponovanog kod Centralne banke koja to opet koliko znam drži deponovano većinom u inostranim bankama. Kada bi država fiksirala BAM bez ovog pokrića morala bi biti toliko likvidna da nestašice novca pokrije iz budžeta i to da ne štampa nove pare. Osim potpuno zatvorenih ekonomija ovo ni jedan budžet ne bi mogao potpuno izdržati.

U slučaju prelaska na EUR mogu se razvijati mnoge teorije ali ovo su stvari koje možemo očekivati:
-Ne bi trebalo doći do skoka cijena jer već dijelimo sudbinu Eura spram drugih valuta iako u praksi dođe do rasta cijena zbog psihološkog efekta, (npr, ne bi kafa bila 0,76 EUR, nego bi vjerovatno otišla na 1.00EUR)
-Blagi rast stranih investicija jer sam prelazak na EUR ne bi bio dovoljan da anulira postojeću dubioza tj. ostale faktore
-Blag ili nikakav rast GDP-a jer stanje naše privrede ne odgovara makroekonomskim politikama EU odnosno stanju ili fazi EU privrede.
ExNihilo

#52 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by ExNihilo »

IkaIJ wrote: 10/01/2020 12:32 Mogu li mi pametniji ljudi, ekonomisti objasniti šta je razlika od trenutne situacije (BAM fiksirana za EUR) i EUR u BiH kao službene valute?
Pitanje je odlično.

Sa aspekta monetarne politike - razlike nema. Valutni odbor ili uvođenje EUR, sudbina je ista: odbacivanje monetarnog suvereniteta.

Međutim, da je riječ samo o BiH, možda bi se cijela stvar dala jednostavno objasniti time što, iza rata, EUR nije postojao, pa se nije moglo ni govoriti o ulasku u eurozonu, da bi predstavljanjem EUR cijela stvar postala nepotrebna komplikacija kada su efekti već istovjetni. Ali nije riječ samo o BiH: Bugarska ima vlautni odbor, Makedonija također, Danska valutnim intervencijama drži valutu u fiksnom odnosu prema EUR, itd.

U čemu je štos, onda?

Ja vidim tri razloga zašto bi bilo koja država držala valutu fiksiranu za EUR, umjesto preuzimanja EUR kao službene valute:

1. Ostavljanje otvorenom mogućnost povratka monetarnog suvereniteta.

2. Identitetski razlozi: vlastita valuta, naziv iste, vlastiti dizajn, historijske ličnosti, itd.

3. Bihejvioralni razlozi: denominacija valute potencijalno može determinirati obrasce potrošnje.
King Theoden

#53 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by King Theoden »

A šta je to loše u devalvaciji?
Sanjarko

#54 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by Sanjarko »

King Theoden wrote: 13/01/2020 11:00 A šta je to loše u devalvaciji?
Nista. Jedino sto nevalja jest hiperinflacija. Vidjeti pod "Venecuela". Dobro neko rece jedino sto trenutno valja u ovoj drzavi je "Maka". :mrgreen:
King Theoden

#55 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by King Theoden »

Sanjarko wrote: 13/01/2020 11:06Nista
Pa da. Ista te čini konkurentnim na tržištu.
Sad, drugo je pitanje imamo li nešto za ponuditi ovom globalnom tržištu :zoka:
Sanjarko wrote: 13/01/2020 11:06 Jedino sto nevalja jest hiperinflacija
Poznate su mjere koje se poduzimaju da ne dođe do iste.
Sanjarko wrote: 13/01/2020 11:06 Dobro neko rece jedino sto trenutno valja u ovoj drzavi je "Maka"
Ma jok. Osim toga, politika naše CB je katastrofalna.
Doduše, tako je u svim evropskim zemljama.
Treba se ugledati na japan ili ameriku.
Sanjarko

#56 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by Sanjarko »

King Theoden wrote: 13/01/2020 11:11
Sanjarko wrote: 13/01/2020 11:06Nista
Pa da. Ista te čini konkurentnim na tržištu.
Sad, drugo je pitanje imamo li nešto za ponuditi ovom globalnom tržištu :zoka:
Sanjarko wrote: 13/01/2020 11:06 Jedino sto nevalja jest hiperinflacija
Poznate su mjere koje se poduzimaju da ne dođe do iste.
Sanjarko wrote: 13/01/2020 11:06 Dobro neko rece jedino sto trenutno valja u ovoj drzavi je "Maka"
Ma jok. Osim toga, politika naše CB je katastrofalna.
Doduše, tako je u svim evropskim zemljama.
Treba se ugledati na japan ili ameriku.
Ma ne znam. Nisam toliko pametan, a mozda nisam uopste pametan. Kod mene samo + i -. Jesi li dobar ili nisi.

PS. Ono nije tipfeler. Ovdasnji Kinezi tako govore.
statixx

#57 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by statixx »

Ne znam koliko je pametno uzeti EUR kao sluzbenu ako nisu ispunjeni kriteriji iz Mastrichta. Kada dodje vrijeme mi uz valutni odboro mozemo preci, bez posebnih trauma, na EUR. Tako su uradile Estonija i Latvija. U suprotnome mogli bi naljutiti ECB. :D
geralt

#58 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by geralt »

Razlika je sto u prvom slucaju imas nekog uticaja na monetarnu politiku, a u drugom nemas nikakvog.

Nasa Centralna banka ima vise EUR nego sto ima KM u opticaju, razlika je nekoliko postotaka. Kad se "nakupi" dovoljno EUR, CB moze odluciti da tu razliku "stanji" i da nastampa jos KM. Kada i koliko, odlucuje sama CB.

U drugom slucaju gubis i to jedno jedino sredstvo regulacije, i ekonomija ti ovisi od onog sto odluce u Frankfurtu. Koliko se tu male ekonomije pitaju, vidjelo se na slucaju Grcke.
PRO165

#59 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by PRO165 »

geralt wrote: 13/01/2020 12:39
Razlika je sto u prvom slucaju imas nekog uticaja na monetarnu politiku, a u drugom nemas nikakvog.

Nasa Centralna banka ima vise EUR nego sto ima KM u opticaju, razlika je nekoliko postotaka. Kad se "nakupi" dovoljno EUR, CB moze odluciti da tu razliku "stanji" i da nastampa jos KM. Kada i koliko, odlucuje sama CB.

U drugom slucaju gubis i to jedno jedino sredstvo regulacije, i ekonomija ti ovisi od onog sto odluce u Frankfurtu. Koliko se tu male ekonomije pitaju, vidjelo se na slucaju Grcke.
E ovo ti je odgovor "u sridu".
ExNihilo

#60 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by ExNihilo »

Zakon je eksplicitan da CBBiH, sve dok funkcionira po principu valutnog odbora, ne posjeduje mehanizam kreditiranja, pa samim tim ne može "stanjiti" višak pokrića u EUR valuti, osim ako Parlamentarna skupština zakonski ne izglasa takvu nadležnost.
alibaba_i_30_godina

#61 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by alibaba_i_30_godina »

statixx wrote: 13/01/2020 11:57 Ne znam koliko je pametno uzeti EUR kao sluzbenu ako nisu ispunjeni kriteriji iz Mastrichta. Kada dodje vrijeme mi uz valutni odboro mozemo preci, bez posebnih trauma, na EUR. Tako su uradile Estonija i Latvija. U suprotnome mogli bi naljutiti ECB. :D
Ne odlučujemo mi hoćemo li preci na EUR ili ne. :-)

Tj. Ne možemo preci dok se ne ispune svi uslovi iz Maastrichta. Crnu Goru nemojte uzimati kao primjer.
statixx

#62 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by statixx »

ExNihilo wrote: 16/01/2020 09:26 Zakon je eksplicitan da CBBiH, sve dok funkcionira po principu valutnog odbora, ne posjeduje mehanizam kreditiranja, pa samim tim ne može "stanjiti" višak pokrića u EUR valuti, osim ako Parlamentarna skupština zakonski ne izglasa takvu nadležnost.
Mozda je mislio na dio profita CB koji bude rasporedjen u budzet institucija BiH.
statixx

#63 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by statixx »

alibaba_i_30_godina wrote: 16/01/2020 11:44
statixx wrote: 13/01/2020 11:57 Ne znam koliko je pametno uzeti EUR kao sluzbenu ako nisu ispunjeni kriteriji iz Mastrichta. Kada dodje vrijeme mi uz valutni odboro mozemo preci, bez posebnih trauma, na EUR. Tako su uradile Estonija i Latvija. U suprotnome mogli bi naljutiti ECB. :D
Ne odlučujemo mi hoćemo li preci na EUR ili ne. :-)

Tj. Ne možemo preci dok se ne ispune svi uslovi iz Maastrichta. Crnu Goru nemojte uzimati kao primjer.
Naravno, to sam i naveo u kontekstu CG.
ExNihilo

#64 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by ExNihilo »

statixx wrote: 16/01/2020 11:53
ExNihilo wrote: 16/01/2020 09:26 Zakon je eksplicitan da CBBiH, sve dok funkcionira po principu valutnog odbora, ne posjeduje mehanizam kreditiranja, pa samim tim ne može "stanjiti" višak pokrića u EUR valuti, osim ako Parlamentarna skupština zakonski ne izglasa takvu nadležnost.
Mozda je mislio na dio profita CB koji bude rasporedjen u budzet institucija BiH.
Ne, mislio je na onu budalaštinu koju Dodik priča.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/dodik-t ... /150122157
King Theoden

#65 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by King Theoden »

ExNihilo wrote: 16/01/2020 12:10 mislio je na onu budalaštinu koju Dodik priča.
Budalaština? Čime li vam bjelosvjetski hoštapleri ispiru mozgove kad jedinu dobru stvar i rješenje svih problema nazivate budalastinjom :-)
statixx

#66 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by statixx »

King Theoden wrote: 16/01/2020 12:53
Budalaština? Čime li vam bjelosvjetski hoštapleri ispiru mozgove kad jedinu dobru stvar i rješenje svih problema nazivate budalastinjom :-)
Pokrice KM-a mora biti preko 100% zbog rizika od gubitaka u porfoliu deviznih rezervi. Ti predlazes da se akumulirana dobit deviznog porfolia iz posljednjih 20 godina pretvori u km i pusti u opticaj jer imamo visak deviznih rezervi. A sta ako taj isti porfolio usljed finansijske krize pocne ostvarivati gubitke, ko ce nadoknaditi nepokrivenost KM deviznim rezervama. Jedan dio dobiti svakako se godisnje prebacuje institucijama BiH.
ExNihilo

#67 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by ExNihilo »

King Theoden wrote: 16/01/2020 12:53
Budalaština je na više nivoa, ali ne moramo dalje od te da je nezakonita.
King Theoden

#68 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by King Theoden »

Ne, nego da se izmjene ili dopune zakoni kako bismo konačno počeli raditi kao razvijene države. Blagoslov je da te finansira tvoja centralna banka.
Amerika i japan su najbolji primjeri.
Neka barem finansira projekte od državnog značaja kao što su autoputevi, bolnice, škole, itd.
To ne bi dovelo do inflacije.
alibaba_i_30_godina

#69 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

King Theoden wrote: 16/01/2020 14:16 Ne, nego da se izmjene ili dopune zakoni kako bismo konačno počeli raditi kao razvijene države. Blagoslov je da te finansira tvoja centralna banka.
Amerika i japan su najbolji primjeri.
Neka barem finansira projekte od državnog značaja kao što su autoputevi, bolnice, škole, itd.
To ne bi dovelo do inflacije.
Ne laprdaj I ne miješaj se bezveze kada nisi upoznat sa ustrojstvom naše CB i načinom rada.

Ovo je odlično ovako. Iz više razloga!!
King Theoden

#70 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by King Theoden »

alibaba_i_30_godina wrote: 16/01/2020 14:44 Ne laprdaj I ne miješaj se bezveze kada nisi upoznat sa ustrojstvom naše CB i načinom rada.
Jok, ti si upoznat :evil: zato i govorim da trebaju izmjene i dopune zakona.
Nek su vas papagaje naučili da se treba zaduživati kod bjelosvjetskih lihvara :roll:
Ameri i japanci su glupi :P
alibaba_i_30_godina

#71 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

King Theoden wrote: 16/01/2020 15:30
alibaba_i_30_godina wrote: 16/01/2020 14:44 Ne laprdaj I ne miješaj se bezveze kada nisi upoznat sa ustrojstvom naše CB i načinom rada.
Jok, ti si upoznat :evil: zato i govorim da trebaju izmjene i dopune zakona.
Nek su vas papagaje naučili da se treba zaduživati kod bjelosvjetskih lihvara :roll:
Ameri i japanci su glupi :P
Normalno da sam upoznat i to veoma. Ti izgleda zaboravio štošta.
King Theoden

#72 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by King Theoden »

alibaba_i_30_godina wrote: 16/01/2020 15:32 Normalno da sam upoznat i to veoma. Ti izgleda zaboravio štošta.
Pa šta ako si?! Učili vas da je ispravno to što radite iako je i laiku jasno da vodi u dužničko ropstvo i nevjerovatno slabljenje domaće ekonomije.
Japanska CB finansira japan sa 0% kamate. Fed je doskora finansirao ameriku sa 0%
Kurva evropa ne finansira države, nego samo banke.
Pa mi smo na osnovu raznih kamata poklonili gotovo pola koridora kojeg gradimo.
victom

#73 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by victom »

Pitanje:

Ovo pitanje sam postavio svom jaranu, koji je ekonomista, al on nema pojma o životu. Pitanje glasi:
BiH nađe naftu u vrijednosti 300 milijardi € i svu naftu proda na međunardnom tržištu. I vlada odluči svih 300 milijardi € podijeliti na 3.000.000 stanovnika, tako da SVAKI stanovnik BiH (uključujući djecu) dobije 100.000 €. Kakve efekte bi ta akcija imala na ekonomiju i cjelokupno društvo ?
Last edited by victom on 01/03/2021 02:42, edited 2 times in total.
Sunculish

#74 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by Sunculish »

victom wrote: 16/01/2020 16:23 Pitanje:

Ovo pitanje sam postavio svom jaranu, koji je ekonomista, al on nema pojma o životu. Pitanje glasi:
BiH nađe naftu u vrijednosti 300 milijardi € i svu naftu proda na međunardnom tržištu. I vlada odluči svih 300 milijardi € podijeliti na 3.000.000 stanovnika, tako da SVAKI stanovnik BiH (uključujući djecu) dobije 100.000 €. Kakve efekte bi ta akcija imala na ekonomiju i cjelokupno društvo ?
Ekonomiju nisam uspijela da završim (stala na drugoj godini), nažalost, već nešto drugo. Da probam da odgovorim, davno sam ova pitanja tabirila u glavi, valjda je nešto ostalo. Ukoliko bi se odjednom puno novca našlo na tržištu, došlo bi do obezvrijedjivanja novca i inflacije. Puno novca u ponudi znači i rast vrijednosti roba i usluga, kao i njihovih cijena. Ako bi se od 3. miliona ljudi 2. miliona razmahalo da potroši sve odjednom (takvi smo) to bi bio inflatorni šok. Oporavak od takve infacije bio bio spor i bolan...
Neka me argumentuju ekonomisti, baš bih i ja voljela da vidim kakvi su ishodi..
victom

#75 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?

Post by victom »

Sunculish wrote: 16/01/2020 16:39
victom wrote: 16/01/2020 16:23 Pitanje:

Ekonomiju nisam uspijela da završim (stala na drugoj godini), nažalost, već nešto drugo. Da probam da odgovorim, davno sam ova pitanja tabirila u glavi, valjda je nešto ostalo. Ukoliko bi se odjednom puno novca našlo na tržištu, došlo bi do obezvrijedjivanja novca i inflacije. Puno novca u ponudi znači i rast vrijednosti roba i usluga, kao i njihovih cijena. Ako bi se od 3. miliona ljudi 2. miliona razmahalo da potroši sve odjednom (takvi smo) to bi bio inflatorni šok. Oporavak od takve infacije bio bio spor i bolan...
Neka me argumentuju ekonomisti, baš bih i ja voljela da vidim kakvi su ishodi..
Ovdje ne pričamo o obezvrijeđivanju novca, tj štampanju bez pokrića, već govorimo da ljudi dobiju novac , koji ima pokriće...
Npr. Bill Gates svoju imovinu podjeli stanovništvu BiH. Taj novac ima pokriće i vrijednost. Pitanje je , kako bi se stanovništvo ponašalo psihološki. Neko bi ušteko, neko bi prokocko, neko bi otvorio firmu, neko bi otišao napolje. Ali šta bi bilo sa cijenama robe, stanova , cijenom radnom snage... To bi sigurno poraslo. ali u kojoj mjeri.. ??
Last edited by victom on 01/03/2021 02:42, edited 5 times in total.
Post Reply