Pa već je tako.avetinja wrote: ↑16/01/2020 09:04 Još malo pa je došlo vrijeme da na snagu stupi poslovica: "I zrak će naplaćivati". Očekujem da u skorije vrijeme naprave vazdušne banje iznad Sarajeva, u Hercegovini, odnosno gdje god ima čistog zraka pa da masno naplaćuju. Zagađenje će, naravno, ostati, šteta je kvariti biznis.
Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
- Haris.ba
#3026 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
- avetinja
#3027 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Nije u onom pravom smislu, osim u Kladnju. Oni imaju vazdušnu banju, koliko se sjećam.Haris.ba wrote: ↑16/01/2020 09:17Pa već je tako.avetinja wrote: ↑16/01/2020 09:04 Još malo pa je došlo vrijeme da na snagu stupi poslovica: "I zrak će naplaćivati". Očekujem da u skorije vrijeme naprave vazdušne banje iznad Sarajeva, u Hercegovini, odnosno gdje god ima čistog zraka pa da masno naplaćuju. Zagađenje će, naravno, ostati, šteta je kvariti biznis.
-
BadBoy
#3028 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Slažem se sa svim, toplotne pumpe su prihvatljiva opcija za sistem grijanja. Međutim mi kao država moramo konačno odlučiti šta ćemo sa našim gasnim sektorom. Ili ćemo ga bataliti skroz ili ćemo ga razvijati kako treba. Uostalom, ni taj plin nije više toliko skup. Za prošli mjesec meni je račun iznosio 260 KM za zagrijavanje porodične kuće (četiri člana domaćinstva) na dva sprata (plus topla voda i kuhanje). Sa ovom posljednjom subvencijom Vlade KS platili smo 200 KM. Čisto sumnjam da bi mogli proći jeftinije sa ugljem. Nakon postavljanja termoizolacije račun nam se prepolovio sa cca 500 KM na cca 200-250 KM, a komfor je nemjerljivo veći.Hajvan wrote: ↑15/01/2020 21:57kolega @BadBoy i ja upravo o tom raspravljamo..neko_sa_strane wrote: ↑15/01/2020 20:18 Ima li ikakvih ispitivanja u vezi iskorištavanja geotermalne energije kod nas? Naše istočne komšije koje se kao i mi guše u smogu imaju veliki geotermalni potencijal ali su i tamo kao i kod nas na vlasti nesposobni i podobni.
to i jeste jedan od pravaca u kojem bi se trebalo kretati, jer za 1 kw el enrgije se moze dobiti 3 kw toplotne, sto znaci da je 3x jeftinije od recimo grijanja na TA peci ili konvektore, a u proracunu je jeftinije i od ostalih nacina grijanaja.
eh sad, glavnicu el enrgije mi sada dobijamo iz termoelektrana koje koriste ugalj, no i to je bolje rijesenje jer ima centralizovano loziste koje koliko toliko se pridrzava propisa te nadam se filtrira dim.
u mojem naselju osim mene, znam za jos jednog komsiju koji koristi toplotnu piumpu voda/voda (dake obojica koristimo geotermalnu energiju)
Energetska efikasnost je no-brainer. To trebamo podsticati neovisno o bilo čemu drugom. Postoji izreka u energetskom sektoru "energetska efikasnost je najjeftiniji kWh energije".
-
Ci-Nick
#3029 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
I ja sam primjetio u Zenici da su "socijalno ugroženi ljudi u centru grada napravili objekte veće od 300 m2 i da poslovne prostore rentaju ali im je skupo da plaćaju gradsko grijanje nego lože ugalj u svojim kotlovnicama.TheGodfather001 wrote: ↑16/01/2020 09:01 Možemo li kako pomoći "socijalno ugroženoj kategoriji stanovnika" da ubace šta drugo u peć osim lignita? I da im promijenimo filter na bazenu usput?
![]()
Mislim da je rješenje u kažnjavanju i subvencioniranju.
Samo tako se može pokazati narodu u kojem smjeru treba ići.
Moja sestra u Njemačkoj grije kuću toplotnom pumpom i za tu pumpu plaća mnogo jeftiniju struju jer je visoke efikasnosti.
Lako je napraviti pomake.
-Besplatan javni prijevoz od 01. 11. do 01.04. i zabranu korištenja vozila ispod euro 4 norme.
-Porez od 1.000 KM na sve dizelaše.
-Subvencija za nabavku toplotnih pumpi, plin i utopljavanje objekata.
-zabranu prodaje i loženja uglja u niskim ložištima.
-
AmirBaa
#3030 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
100 revizora koji rade u tri smjene. Znaci 33 revizora u smjeni. Sanse da "udju revizori" su jako male. Sto ce reci da je ljudima u mentalitet usadjeno da kupuju karte, nije im potrebna neka stroga ruka koja ce ih na to podsjecati. Isto kao sto im je u usadjeno u mentalitet da ne bacaju papire i opuske, da ne parkiraju nasred ceste, da ne saraju po prevozu, DA NE LOZE STA STIGNU, itd. itd. Nikakve to veze sa kaznama nemaDozer wrote: ↑15/01/2020 22:00NIsam siguran da sam ovo bas shvatio.... Pa ovo upravo potvrdjuje ovo sto ja govorim... Odrezi kaznu, i da vidis kako se sve moze rijesiti. 100 revizora na 1,9 M stanovnika, od cega oko 140 K Srba... Mislim...wtf...AmirBaa wrote: ↑15/01/2020 16:07 https://www.klix.ba/lifestyle/putovanja ... /200115060 ovo ti dokazuje da nije tako kako ti to zamisljas. 100 revizora na onoliki grad i na onoliki broj metroa, tramvaja, buseva. A svi imaju karte
- Veigar
#3031 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
U seljačkoj državi, gdje preovladava ona: Moja kuća grijem se kako ja hoću. Teško je ljudima dočarat šta znači energetska efikasnost.BadBoy wrote: ↑16/01/2020 09:21Slažem se sa svim, toplotne pumpe su prihvatljiva opcija za sistem grijanja. Međutim mi kao država moramo konačno odlučiti šta ćemo sa našim gasnim sektorom. Ili ćemo ga bataliti skroz ili ćemo ga razvijati kako treba. Uostalom, ni taj plin nije više toliko skup. Za prošli mjesec meni je račun iznosio 260 KM za zagrijavanje porodične kuće (četiri člana domaćinstva) na dva sprata (plus topla voda i kuhanje). Sa ovom posljednjom subvencijom Vlade KS platili smo 200 KM. Čisto sumnjam da bi mogli proći jeftinije sa ugljem. Nakon postavljanja termoizolacije račun nam se prepolovio sa cca 500 KM na cca 200-250 KM, a komfor je nemjerljivo veći.Hajvan wrote: ↑15/01/2020 21:57kolega @BadBoy i ja upravo o tom raspravljamo..neko_sa_strane wrote: ↑15/01/2020 20:18 Ima li ikakvih ispitivanja u vezi iskorištavanja geotermalne energije kod nas? Naše istočne komšije koje se kao i mi guše u smogu imaju veliki geotermalni potencijal ali su i tamo kao i kod nas na vlasti nesposobni i podobni.
to i jeste jedan od pravaca u kojem bi se trebalo kretati, jer za 1 kw el enrgije se moze dobiti 3 kw toplotne, sto znaci da je 3x jeftinije od recimo grijanja na TA peci ili konvektore, a u proracunu je jeftinije i od ostalih nacina grijanaja.
eh sad, glavnicu el enrgije mi sada dobijamo iz termoelektrana koje koriste ugalj, no i to je bolje rijesenje jer ima centralizovano loziste koje koliko toliko se pridrzava propisa te nadam se filtrira dim.
u mojem naselju osim mene, znam za jos jednog komsiju koji koristi toplotnu piumpu voda/voda (dake obojica koristimo geotermalnu energiju)
Energetska efikasnost je no-brainer. To trebamo podsticati neovisno o bilo čemu drugom. Postoji izreka u energetskom sektoru "energetska efikasnost je najjeftiniji kWh energije".
-
BadBoy
#3032 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ma ja i ona stara "ništa ne grije k'o ćumur". Uštediš sad 100 maraka godišnje jer se griješ na ćumur (moram editovat: ni ovo više nije toliko tačno, vidjeti moj primjer iznad) pa onda sve te pare kasnije potrošiš na doktore i liječenje.
Nema. Besplatnog. Ručka.
Last edited by BadBoy on 16/01/2020 10:06, edited 1 time in total.
- Veigar
#3033 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Meni je fascinantno kako seljacima iz guzice u glavu ne dolazi i pored te jednostavne računice. On konta da ti njega zajebavaš a marka mu je ko kuća.
edit:
Al zato će rado do Čevljanovića i tamo potrošit tu razliku na cajke i lošu rakiju.
- avetinja
-
sumirprimus
#3035 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
svjetina pa to ti je..
-
zigzag
#3036 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Zato akciza na ugalj za slobodnu prodaju. U 2020. od bar 100% kako bi cijena u prodaji došla 250 KM po toni a u 2021. još 80% da se digne bar na cijenu peleta tj na 350 KM po toni.Ci-Nick wrote: ↑16/01/2020 09:51I ja sam primjetio u Zenici da su "socijalno ugroženi ljudi u centru grada napravili objekte veće od 300 m2 i da poslovne prostore rentaju ali im je skupo da plaćaju gradsko grijanje nego lože ugalj u svojim kotlovnicama.TheGodfather001 wrote: ↑16/01/2020 09:01 Možemo li kako pomoći "socijalno ugroženoj kategoriji stanovnika" da ubace šta drugo u peć osim lignita? I da im promijenimo filter na bazenu usput?
![]()
Mislim da je rješenje u kažnjavanju i subvencioniranju.
Samo tako se može pokazati narodu u kojem smjeru treba ići.
Moja sestra u Njemačkoj grije kuću toplotnom pumpom i za tu pumpu plaća mnogo jeftiniju struju jer je visoke efikasnosti.
Lako je napraviti pomake.
-Besplatan javni prijevoz od 01. 11. do 01.04. i zabranu korištenja vozila ispod euro 4 norme.
-Porez od 1.000 KM na sve dizelaše.
-Subvencija za nabavku toplotnih pumpi, plin i utopljavanje objekata.
-zabranu prodaje i loženja uglja u niskim ložištima.
A od toga se može subvencionirati utopljavanje. Makar i ovima sa hacijendama.
- JanuaryJones
#3037 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Što se najbolje vidi po tome da niko marku ne da za parking i ljudi se parkiraju gdje stignu...trotoar, zelena površina, na ulici... samo da ušićari tu marku.Veigar wrote: ↑16/01/2020 10:05Meni je fascinantno kako seljacima iz guzice u glavu ne dolazi i pored te jednostavne računice. On konta da ti njega zajebavaš a marka mu je ko kuća.
edit:
Al zato će rado do Čevljanovića i tamo potrošit tu razliku na cajke i lošu rakiju.
-
sumirprimus
#3038 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
kakvo je stanje gasa u bih? da li oni misle sirit svoju mrezu il je status kvo?
-
Ci-Nick
#3039 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Kulturu možeš stvarati na lijep način što traje vijekovima i kaznom što daje brz učinak.AmirBaa wrote: ↑16/01/2020 09:52100 revizora koji rade u tri smjene. Znaci 33 revizora u smjeni. Sanse da "udju revizori" su jako male. Sto ce reci da je ljudima u mentalitet usadjeno da kupuju karte, nije im potrebna neka stroga ruka koja ce ih na to podsjecati. Isto kao sto im je u usadjeno u mentalitet da ne bacaju papire i opuske, da ne parkiraju nasred ceste, da ne saraju po prevozu, DA NE LOZE STA STIGNU, itd. itd. Nikakve to veze sa kaznama nemaDozer wrote: ↑15/01/2020 22:00NIsam siguran da sam ovo bas shvatio.... Pa ovo upravo potvrdjuje ovo sto ja govorim... Odrezi kaznu, i da vidis kako se sve moze rijesiti. 100 revizora na 1,9 M stanovnika, od cega oko 140 K Srba... Mislim...wtf...AmirBaa wrote: ↑15/01/2020 16:07 https://www.klix.ba/lifestyle/putovanja ... /200115060 ovo ti dokazuje da nije tako kako ti to zamisljas. 100 revizora na onoliki grad i na onoliki broj metroa, tramvaja, buseva. A svi imaju karte![]()
Kažu da je Singapur bio jedan od najprljavijih gradova svijeta a onda su uveli kazne i postali među najčišćim.
Baciš papirić. 100$, pljuneš na cestu,. 100$,..policajca koji ne kazni počinioca kazniš sa 500$,.. i onda će sve da se samo od sebe rješava.
-
BadBoy
#3040 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Grozan i trenutno se batrgamo u ovom statusu kvo. U groznoj smo poziciji generalno jer smo zadnji na cijevi i imamo pravo malo tržište tako da nismo nikome interesantni niti možemo postići neke bolje cijene. A to je sve prije i nego dođemo do BiH gdje imaš tri transportne kompanije na jednoj cijevi (2 u RS i jedna u FBiH). Infrastruktura nam je loša i stara. Nemamo industriju koja bi držala ravnomjernu potrošnju i ljeti. Sada su velike varijacije između zimskog i ljetnog perioda gdje se zimi troši 95% gasa a ljeti skoro ništa i onda cijev "prdi prazna". A koliko se može nazrijeti (jer je naš ugovor o nabavci plina poslovna tajna) imamo i loš ugovor pa plaćamo kao da trošimo 365 dana u godini.sumirprimus wrote: ↑16/01/2020 10:11 kakvo je stanje gasa u bih? da li oni misle sirit svoju mrezu il je status kvo?
- avetinja
#3041 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Najbolji primjer kako kaznama možeš napraviti red je Centrotrans. Kazna vozaču 100 KM ako pusti putnika bez karte, putniku kazna 50 KM ako ga uhvate bez karte. Nema toga rođaka, oca i majke koja će ući bez da plati kartu ili ima kupon. Autobusi čisti, uredni, vozi se probrana klijentela, mada je sada počelo da se miješa kako su dozvolili penzionerske kupone iz GRASA. I onda pogledaš GRAS koji je prljav, smrdi, ulazi kako kako hoće, autobus hoće doći neće doći, pravi proizvoljno pauzu, išaran, spužva izvađena iz stolica. Dakle, sve se može kada se hoće.
- Haris.ba
#3042 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
U Beču ti godišnja karta košta 365 eura, a kazna je 105 eura. Šta bi ti uradio?Ci-Nick wrote: ↑16/01/2020 10:12
Kulturu možeš stvarati na lijep način što traje vijekovima i kaznom što daje brz učinak.
Kažu da je Singapur bio jedan od najprljavijih gradova svijeta a onda su uveli kazne i postali među najčišćim.
Baciš papirić. 100$, pljuneš na cestu,. 100$,..policajca koji ne kazni počinioca kazniš sa 500$,.. i onda će sve da se samo od sebe rješava.
Prevoz je takav da ti ne treba auto. Čisto, tačno, praktično.
Revizori su brutalno efikasni jer situacije kao afričke kod nas su veoma rijetke - tramvaji su prebukirani da se ne može ni ući u njih. U špicama jesu puni, ali se možeš kretati po vozilu. Idu samo dva revizora po vozilu. Ako praviš problem revizorima, policija se nacrta u roku od 3 minute.
Kod nas je nemoguće organizovati da svaka policijska stanica ima patrolu koja je blizu za odgovoriti za javni prevoz. Odmah bi policija tražila da se zaposli dodatnih 200 policajaca.
-
neko_sa_strane
#3043 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ja sam o problemu zagađenog zraka razgovarao s kolegama na poslu i shvatio sam da je ovaj problem moguće riješiti ukoliko bi postojala politička volja i ako bi bilo države. Mi nemamo državu već mafijaške organizacije na vlasti koje koriste državne resurse za svoje privatne poduhvate. Oni državne resurse smatraju njihovim plijenom. Korupcija je toliko prisutna u svakoj jebenoj sferi društva da ju je nemoguće smanjiti jer nikome na vlasti ne odgovara a kamo li iskorijeniti. Pustili su korijenje preduboko u zadnjih 30 godina. Jučer sam na klixu pročitao kako Arapi i Turci grade ilegalna naselja u okolini Sarajeva čak i na registrovanim klizištima. Savjetovali su ih da mogu graditi bespravno jer će ionako nekada kasnije legalizovati. Međutim od 2017. godine prema zakonu je nemoguće legalizovati bespravno izgrađene objekte na području Kantona Sarajevo. Taj bezobrazluk mi ne ide u glavu. Izgradiš bespravno, inspektor naredi rušenje a za vikend se ponovo gradi. Da li je u njihovim zemljama omogućeno takvo ponašanje.
Niti jedna jedina oblast u BH društvu nije uređena. Taksa na električna vozila postoji jer su tajkuni bliski vlasti jači od državnih propisa. Naftni lobi je toliko jak da željeznice propadaju. BiH je zarobljena država.
Jedina stvar koja iole vrijedi u ovom pokušaju od države je bezvizni režim sa državama članicama EU, EEA(Norveška, Island i Lihtenštajn) i Švicarskom i mogućnost dobijanja radne dozvole. Svaki pokušaj mijenjanja postojećeg stanja je borba sa vjetrenjačama jer nikome na vlasti ne odgovara promjena. Promjena bi mogla doći ako bi nekome bilo u interesu samo spolja i to isključivo nametanjem.
Niti jedna jedina oblast u BH društvu nije uređena. Taksa na električna vozila postoji jer su tajkuni bliski vlasti jači od državnih propisa. Naftni lobi je toliko jak da željeznice propadaju. BiH je zarobljena država.
Jedina stvar koja iole vrijedi u ovom pokušaju od države je bezvizni režim sa državama članicama EU, EEA(Norveška, Island i Lihtenštajn) i Švicarskom i mogućnost dobijanja radne dozvole. Svaki pokušaj mijenjanja postojećeg stanja je borba sa vjetrenjačama jer nikome na vlasti ne odgovara promjena. Promjena bi mogla doći ako bi nekome bilo u interesu samo spolja i to isključivo nametanjem.
- JanuaryJones
#3044 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Dugim razgovorima i sagledavanjem situacije došli smo do istih zaključaka (i gorih) i odlučili da sve ostavimo i odemo. Već smo izganjali papire i negdje na proljeće (i to mi je daleko jbt zbog ovog smoga) odosmo put Alpa.neko_sa_strane wrote: ↑16/01/2020 10:53 Ja sam o problemu zagađenog zraka razgovarao s kolegama na poslu i shvatio sam da je ovaj problem moguće riješiti ukoliko bi postojala politička volja i ako bi bilo države. Mi nemamo državu već mafijaške organizacije na vlasti koje koriste državne resurse za svoje privatne poduhvate. Oni državne resurse smatraju njihovim plijenom. Korupcija je toliko prisutna u svakoj jebenoj sferi društva da ju je nemoguće smanjiti jer nikome na vlasti ne odgovara a kamo li iskorijeniti. Pustili su korijenje preduboko u zadnjih 30 godina. Jučer sam na klixu pročitao kako Arapi i Turci grade ilegalna naselja u okolini Sarajeva čak i na registrovanim klizištima. Savjetovali su ih da mogu graditi bespravno jer će ionako nekada kasnije legalizovati. Međutim od 2017. godine prema zakonu je nemoguće legalizovati bespravno izgrađene objekte na području Kantona Sarajevo. Taj bezobrazluk mi ne ide u glavu. Izgradiš bespravno, inspektor naredi rušenje a za vikend se ponovo gradi. Da li je u njihovim zemljama omogućeno takvo ponašanje.
-
neko_sa_strane
#3045 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Iduće sedmice trebao bih krenuti na kurs švedskog jezika. U planu su mi Švedska ili Norveška. Obzirom da nemam putovnicu išao bih na radnu dozvolu te sam namjeravao prije odlaska položiti B2 švedskog i C1 ili ako uspijem i C2 engleskog. Izabrao sam švedski umjesto norveškog jer se testiranje norveškog ne može obaviti van Norveške. Pojedini poslodavci u Norveškoj zahtijevaju položen Bergen test iako se isti uglavnom polaže ukoliko je cilj upis na nekom od Univerziteta u Norveškoj. Međutim Bergen test se takođe ne može polagati u BiH i najbliži centar za testiranje je u Beogradu.
-
zigzag
#3046 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ovo je ono što najviše boli.
Već godinama se ostavlja životni prostor bezobzirnim a sve je više ljudi bezobzirno jer to postaje efikasan obrazac ponašanja. I problem je što odlaze najbolji a ostaju najgori.
A ovi što predstavljaju kao vlast nikad nemaju efikasna rješenje negu uvijek nešto kozmetički. Ali zato su pokupili svu pamet svijeta kada treba pričati.
Kaže zabrana, kaže inspekcija, kaže samosvijest.
U Bosni?
Već godinama se ostavlja životni prostor bezobzirnim a sve je više ljudi bezobzirno jer to postaje efikasan obrazac ponašanja. I problem je što odlaze najbolji a ostaju najgori.
A ovi što predstavljaju kao vlast nikad nemaju efikasna rješenje negu uvijek nešto kozmetički. Ali zato su pokupili svu pamet svijeta kada treba pričati.
Kaže zabrana, kaže inspekcija, kaže samosvijest.
U Bosni?
-
BadBoy
#3047 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
I upravo iz ovog razloga korupcija je nešto najgore što se može desiti jednoj državi. Korupcija ubija. Doslovno.neko_sa_strane wrote: ↑16/01/2020 10:53 Ja sam o problemu zagađenog zraka razgovarao s kolegama na poslu i shvatio sam da je ovaj problem moguće riješiti ukoliko bi postojala politička volja i ako bi bilo države. Mi nemamo državu već mafijaške organizacije na vlasti koje koriste državne resurse za svoje privatne poduhvate. Oni državne resurse smatraju njihovim plijenom. Korupcija je toliko prisutna u svakoj jebenoj sferi društva da ju je nemoguće smanjiti jer nikome na vlasti ne odgovara a kamo li iskorijeniti. Pustili su korijenje preduboko u zadnjih 30 godina. Jučer sam na klixu pročitao kako Arapi i Turci grade ilegalna naselja u okolini Sarajeva čak i na registrovanim klizištima. Savjetovali su ih da mogu graditi bespravno jer će ionako nekada kasnije legalizovati. Međutim od 2017. godine prema zakonu je nemoguće legalizovati bespravno izgrađene objekte na području Kantona Sarajevo. Taj bezobrazluk mi ne ide u glavu. Izgradiš bespravno, inspektor naredi rušenje a za vikend se ponovo gradi. Da li je u njihovim zemljama omogućeno takvo ponašanje.
Zbog korupcije nećeš stići na red na magnetnu, nećeš stići na red za bypass ili stent, zbog korupcije ćeš dobiti karcinom. Zbog korupcije će te zgaziti tehnički neispravno vozilo. Zbog korupcije ćeš se otrovati salmonelom.
Korupcija je smrtonosna.
- JanuaryJones
#3048 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
A da upišeš gore neki faks, master pa uz školovanje i rad, učiš jezik?neko_sa_strane wrote: ↑16/01/2020 11:21 Iduće sedmice trebao bih krenuti na kurs švedskog jezika. U planu su mi Švedska ili Norveška. Obzirom da nemam putovnicu išao bih na radnu dozvolu te sam namjeravao prije odlaska položiti B2 švedskog i C1 ili ako uspijem i C2 engleskog. Izabrao sam švedski umjesto norveškog jer se testiranje norveškog ne može obaviti van Norveške. Pojedini poslodavci u Norveškoj zahtijevaju položen Bergen test iako se isti uglavnom polaže ukoliko je cilj upis na nekom od Univerziteta u Norveškoj. Međutim Bergen test se takođe ne može polagati u BiH i najbliži centar za testiranje je u Beogradu.
- Dozer
#3049 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
A, sta mislis kako im je to usadjeno...? Molbom? Ili zaprijecenom kaznom od 105/115/145 EUR ako ih uhvate bez karte?AmirBaa wrote: ↑16/01/2020 09:52 100 revizora koji rade u tri smjene. Znaci 33 revizora u smjeni. Sanse da "udju revizori" su jako male. Sto ce reci da je ljudima u mentalitet usadjeno da kupuju karte, nije im potrebna neka stroga ruka koja ce ih na to podsjecati. Isto kao sto im je u usadjeno u mentalitet da ne bacaju papire i opuske, da ne parkiraju nasred ceste, da ne saraju po prevozu, DA NE LOZE STA STIGNU, itd. itd. Nikakve to veze sa kaznama nema
-
neko_sa_strane
#3050 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ako ne mogu zabraniti ljudima loženje uglja mogu li im bar nametnuti upotrebu filtera dima. Eto ne moraju subvencionirati cijenu struje ili plina neka subvencioniraju nabavku modernijih peći i filtera za dim.