Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Better Man

#251 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Better Man »

dobar osjecaj wrote: 15/01/2020 09:21
Better Man wrote: 12/01/2020 22:56 Zavisi kad kupuješ. Ja kupim ranije platim oko 400 KM.
Ja sam kupovala i meni su kupovali do tri mjeseca ranije i nikad nije bila jeftinija od 600. Uglavnom od 600 do 800 maraka.
Nikad nisam platio ni blizu te cijene. Najviše oko 450 KM.
Bullet Tooth Tony

#252 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bullet Tooth Tony »

Better Man wrote: 12/01/2020 22:56 Zavisi kad kupuješ. Ja kupim ranije platim oko 400 KM.
Ja sam kupovala i meni su kupovali do tri mjeseca ranije i nikad nije bila jeftinija od 600. Uglavnom od 600 do 800 maraka.
Evo sad ako probas preko Austriana kupiti kartu za mart ispadne Sarajevo - London, povratne, 250 eura... Moze I za 200 bez hrane I kofera
dobar osjecaj

#253 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by dobar osjecaj »

Bullet Tooth Tony wrote: 15/01/2020 10:40
Evo sad ako probas preko Austriana kupiti kartu za mart ispadne Sarajevo - London, povratne, 250 eura... Moze I za 200 bez hrane I kofera
Meni su zadnji put u avgustu kupovali za novembar i dala sam im fleksibilne datume jer sam ostajala duze od poslovnih obaveza i nisu nasli nista ispod 400 eura. Vidim sad da ima tih jeftinijih opcija.
So What!

#254 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by So What! »

Kuvajt i Sarajevo od ljeta će ponovo biti povezani avionskom linijom
Image

Kuwait Airways započet će sezonske letove između Kuwait Citya i Sarajeva 9. juna, a redovna linija saobraćat će do 12. septembra.

Kako prenosi portal exyuaviation, linija će se održavati svakog utorka, četvrtka i subote modelom aviona Airbus A320.

Najavljeno povezivanje dva glavna grada označava povratak Kuwait Airwaysa u Sarajevo prvi put nakon 2013. godine, i to tada putem istanbulskog aerodroma Sabiha Gokcen.

Kuwait Airways će se ovom linijom direktno sučeliti s domaćom kompanijom FlyBosnija koja planira saobraćati na istoj ruti. Karte se već mogu kupiti.
Klix
So What!

#255 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by So What! »

Aerodrom Sarajevo nabavlja namještaj i opremu za Terminal B
Image

J.P. Međunarodni aerodrom objavio je poziv za nabavku namještaja i opreme za Terminal B.

Procijenjena ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a iznosi 1.000.000,00 KM, a rok za prijem ponuda za učešće je 25.3.2020. godine.

Image

Inače, projekt modernizacije i dogradnje terminala B predstavlja najveći investicioni projekt u historiji Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

S obzirom na rast prometa iz godine u godinu, evidentno je da postojeća infrastruktura uskoro neće moći zadovoljiti potrebe putnika i prometa na MAS­u.

Proširenje pristanišne zgrade terminala B predstavlja prioritetni strateški projekt za Aerodrom Sarajevo u vrijednosti od 38 miliona KM.
Akta
suit_up

#256 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by suit_up »

Da hoće jednom staviti i pripadajuću sliku aviona u skladu sa modelom koji se spominje u tekstu, isto da djeca postavljaju ove članke o avijaciji. Ne, oni stave 777 koji bi pola krovova sa Pejtona skinuo pri polijetanju.
Connaisseur Karlin

#257 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Connaisseur Karlin »

suit_up wrote: 15/01/2020 07:38 Neki dan se vratio iz Moskve, sve 4 međunarodna aerodroma su van grada i to pofino vožnje, do sat vremena otprilike (taksi). Ono što je dobro jeste što nema preleta iznad centra, ja nijedan avion nisam čuo. Isto da svaki dan ideš do aerodroma i nazad, a ne samo u dolasku i povratku, pa to sad predstavlja problem, IMO ovo je ekstra opcija jer nema presijedanja. :bih:
pricaj , kako je bilo :thumbup:

viewtopic.php?p=16269807#p16269807

vecina aeirdorma su udaljeni od grada, zato ima podzemna zeljeznica , nema problema :-D
Last edited by Connaisseur Karlin on 13/02/2020 16:16, edited 1 time in total.
corsa

#258 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by corsa »

Pa i kod nas je aerodrom oko sat vremena vožnje udaljen od grada, ako kreneš u četiri. :D
So What!

#259 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by So What! »

suit_up wrote: 15/01/2020 07:38 Neki dan se vratio iz Moskve, sve 4 međunarodna aerodroma su van grada i to pofino vožnje, do sat vremena otprilike (taksi). Ono što je dobro jeste što nema preleta iznad centra, ja nijedan avion nisam čuo. Isto da svaki dan ideš do aerodroma i nazad, a ne samo u dolasku i povratku, pa to sad predstavlja problem, IMO ovo je ekstra opcija jer nema presijedanja. :bih:
Koji aerodrom? Ja sam se prepao kada sam planirao let za aerodrom Vnukovo, bojeći se da neću moći doći do grada brzo i jeftino.

Na kraju se ispostavilo da imaju one Aeroexpress vozove, evo još uvijek nisam vidio modernije vozove.
Connaisseur Karlin

#260 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

So What! wrote: 13/02/2020 16:02
Koji aerodrom? Ja sam se prepao kada sam planirao let za aerodrom Vnukovo, bojeći se da neću moći doći do grada brzo i jeftino.

Na kraju se ispostavilo da imaju one Aeroexpress vozove, evo još uvijek nisam vidio modernije vozove.
viewtopic.php?p=16269807#p16269807

:kiss:
suit_up

#261 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by suit_up »

@Connaisseur Karlin Ma bilo je nezaboravno, postavio sam neke slike na toj temi, Moskva je baš za obići kako treba i malo duže ostati jer osim standardnih turističkih lokacija ima muzeja koje stvarno treba vidjeti, od Monina (postavljao sam Tu-144 :D ), Muzeja Aeronautike, Crvene Armije, Kremlja i čega sve ne. Monino je isto van grada, ja sam išao taksijem i to je definitivno najbolja opcija, vožnja u jednom smjeru košta 20 eura.
suit_up

#262 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by suit_up »

So What! wrote: 13/02/2020 16:02

Išao sam na Vnukovo jer TK leti na taj aerodrom. Taksijem sam se transportovao do grada, ima i voz naravno, ali sam ja kasno došao pa nisam se odlučio za tu opciju. U povratku letio sa A330-300, lijepa vožnja pošto nemam priliku često letjeti sa širokotrupcem :D
Connaisseur Karlin

#263 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

suit_up wrote: 13/02/2020 17:16 @Connaisseur Karlin Ma bilo je nezaboravno, postavio sam neke slike na toj temi, Moskva je baš za obići kako treba i malo duže ostati jer osim standardnih turističkih lokacija ima muzeja koje stvarno treba vidjeti, od Monina (postavljao sam Tu-144 :D ), Muzeja Aeronautike, Crvene Armije, Kremlja i čega sve ne. Monino je isto van grada, ja sam išao taksijem i to je definitivno najbolja opcija, vožnja u jednom smjeru košta 20 eura.
hvala, zarovit cu u temu :-D :thumbup:
Connaisseur Karlin

#264 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

https://skyvector.com/?ll=43.824472222, ... 301&zoom=3

aeronauticka karta SJJ , ali i ostalih povrsina za slijetanje u BiH , plus, van BiH :thumbup:
addem

#265 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by addem »

Eto najgori aerodrom jednog glavnog grada u Evropi.

https://www.klix.ba/biznis/aerodrom-sar ... /200219040
drndalo

#266 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Najgori ili s najmanjim prometom?

Novi nacin upravljanja? Sasvim slucajno bas kompanije iz UK i Francuske to dobiju, pa onda povecani profit (koji je uvijek garantovan od domacina, da oni nemaju nikakav rizik) ide koncesionaru, a ne davaocu koncesije...

Britanski ambasador bi mogao npr. raditi na tome da Easy Jet sa LGW ima liniju za SJJ barem 3-4x sedmicno... I time bi uradio puno vise za obje strane nego ovako...

Nekad je i British imao ovakvu liniju za SJJ i koliko se ja sjecam nije lose radila usprkos vizama...
elk

#267 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by elk »

Kratko je to za london trajalo. Dok su ovako velike takse na nasem aerodromu, promet ce vazda biti tankosava.
drndalo

#268 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Trajalo je par godina...

To sa taxama je prenapuhana prica...
Connaisseur Karlin

#269 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

najvise volim kad politicari i diplomati progovore o biznisu o kojem nemaju pojma :D
European airports report slower passenger growth & declining freight in 2019
13 February 2020
Slowest passenger traffic growth in 5 years reported during 2019, mainly due to stronger deceleration in the non-EU market, declining domestic traffic as well as airline bankruptcies & capacity restraint in the EU market.
A record 2.43 billion passengers welcomed by Europe’s airports in 2019 & Passenger traffic still up by +32.3% since 2014. EU airports added +57.8 million passengers in 2019, accounting for 76% of the growth.
The Majors (Top 5 European airports: +1.8%) and smaller regionals (+0.3%) underperformed the European average.
Freight traffic at -1.9% in 2019, dragged down by EU airports.
Brussels - European airport trade association, ACI EUROPE today releases its traffic report for December, Q4, H2 and Full Year 2019. This is the only air traffic report that includes all types of airline passenger flights to, from and within Europe (full service, low cost, regional, charter and others).

Passenger traffic across the European airport network (46 countries) grew by +3.2% in 2019. While this is just over half the growth rate registered in 2018 (+6.1%) and the weakest performance in 5 years, it still resulted in Europe’s airports welcoming a record 2.43 billion passengers in 2019.

The passenger growth slowdown in 2019 was more significant at non-EU airports and largely driven by a decline in domestic traffic (-1.1%), as international traffic kept growing dynamically (+4.6%). It also reflected airline consolidation and limited airline capacity expansion, as aircraft movements only increased by +1.1% during the year and even became negative in the last Q4 (-1.2%). Meanwhile, freight traffic dropped by -1.9% in 2019, the worst performance since 2012.

Olivier Jankovec, Director General of ACI EUROPE said : “Over the past 5 years, Europe’s airports have increased their passenger traffic by more than +32% - meaning they have actually accommodated an extra 595 million passengers since 2014. But 2019 has been a pivotal year. Volumes were still up, but the deceleration has been notable on the back of both supply and demand pressures.”

Looking at the months ahead, Jankovec noted that many airports have planned for continued lower growth in passenger traffic in the face of uncertain trading conditions. He commented: “Some of the supply side pressures might start easing, especially if the 737 MAX is finally approved to fly again and if the recent decrease in oil prices is not reversed. However, there are for now few if any signals that airlines may be considering more capacity expansion – and further airline consolidation remains an ongoing reality.”

He added: “The immediate big question mark is what happens with the coronavirus outbreak. Europe’s airports have been coordinating closely with and assisting public health authorities in their containment efforts.The traffic impact so far has been marginal and mostly limited to those airports with direct air services to China. We estimate that in February, the top10 EU/UK airports1 will collectively lose 475.000 passengers to/from China, which should amount to just 1.2% of their total traffic for the month. But as wider economic consequences start kicking-in in China and potentially beyond, the impact on air traffic could become more widespread and significant for Europe’s airports.”

EU AIRPORTS GROWTH HIT BY AIRLINE BANKRUPTCIES & CAPACITY RESTRAINTS

EU airports saw passenger traffic increasing by +3.3% in 2019 (compared with +5.4% in 2018). This resulted in 57.8 million additional passengers over the previous year - the equivalent of the yearly traffic handled by Madrid-Barajas airport. The EU market accounted for 76% of the total passenger traffic growth in Europe in 2019.

The pace of growth halved as the year progressed (from +4.8% in Q1 to +1.9% in Q4) – although it somewhat rebounded in December (+3%). This mainly reflected the exposure of EU airports to airline bankruptcies as well as EU airlines generally limiting capacity growth and network expansion on the back of less favourable economic conditions and Brexit uncertainties.

Airports in Austria, Estonia, Latvia, Poland, Hungary, Croatia, Romania, Malta, Luxembourg and Portugal grew at more than twice the EU average. Airports in the UK, Germany, the Netherlands, Belgium, Denmark and Greece underperformed while those in Sweden, Bulgaria, Slovakia and Slovenia registered declines in passenger traffic.

Amongst capital & larger EU airports, the highest growth in passenger traffic came from Vienna (+17.1%), Milan-Malpensa (+16.6%2), Riga (+10.5%), Berlin-TXL (+10.1%), Luxembourg (+9.5%), Budapest (+8.8%), Tallinn (+8.6%), London-Luton (+8.1%), Lisbon (+7.4%), Madrid (+6.6%), Bucharest (+6.4%) and Warsaw (+6.2%).

NON-EU MARKET SHARPLY DECELERATING

Passenger traffic growth at non-EU airports stood at +3% in 2019 – a significant deceleration compared to the previous year (+8.3% in 2018). This resulted in non-EU airports only adding an additional 18.3 million passengers in 2019.

While airline bankruptcies (WOW) also affected the non-EU market, macro-economic conditions generally played a bigger role in shaping their fortunes – resulting in a significant impact on domestic passenger traffic (-3.6%). These factors explain the considerable variation in passenger traffic performance within the non-EU markets – from the impressive growth posted by airports in Ukraine (+22.3%) to the severe slump in Iceland (-26.1%). Amongst the largest markets, Russia grew above the non-EU average (+5.8%), while Turkish airports grew only marginally (+0.4%).

The best passenger traffic performance at capital & larger non-EU airports came from Kyiv-Boryspil (+21.1%), Tirana (+13.3%), Antalya (+12.8%), Minsk (+12.5%), Yerevan (+12.3%), Moscow-Vnukovo (+11.7%), Pristina (+9.6%), Skopje & Sarajevo (+9.3%) and Belgrade (+9.2%).

MAJORS & SMALLER REGIONAL AIRPORTS UNDERPERFORMING

Passenger traffic at the Majors (top 5 European airports) increased by +1.8% in 2019, down from +4.8% in the previous year.

Continued physical capacity constraints and airlines limiting expansion were the main factors containing their performance. Collectively, the Majors added 6.5 million passengers, with 60% of that incremental growth coming from Paris-CDG alone (+5.5% - 2nd position with 76.2 million passengers), followed by Frankfurt (+1.5% - 4th position with 70.5 million passengers), London-Heathrow (+1% - 1st position with 80.8 million passengers), Amsterdam-Schiphol (+0.9% - 3rd position with 71.7 million passengers) and Istanbul (+0.2% - 5th position with 68.5 million passengers3).

51% of smaller regional airports4 saw their traffic increasing, compared to 77% for the rest of the industry – reflecting once again the fragility of their markets.

However, many larger regional airports posted impressive gains in passenger traffic, including Krakow (+24.2%), Seville (+18.3%), Nantes (+16.7%), Dubrovnik (+14.1%), Bordeaux (+13.3%), Brest (+11.8%), Bologna (+10.6%), Bari (+10.2%), Porto (+9.8%), Valencia (+9.8%), Naples (+9.3%) and Marseille (+8.1%). These results account for the success of their route development strategies and the continued expansion of direct international air connectivity - including new long-haul services.

FREIGHT TRAFFIC DRAGGED DOWN BY THE EU MARKET – RECOVERY IN SIGHT?

Freight traffic remained negative all along 2019 with the exception of December (+0.5%), the first positive monthly since October 2018. EU airports dragged the performance down in 2019 at -3.2% (and still negative in December at -0.7%) while non-EU airports remained mostly positive at +1.9% (increasing to +7.6% in December).

These results point to the freight downturn finally bottoming out and possibly moving towards a recovery as trade tensions are finally easing and the global economy is expected to pick up in 2020 - subject to the Coronavirus being effectively contained.

Out of the top 10 European airports for freight traffic, only Liège (+3.5%) and Madrid (+7.7%) posted increases. Apart from these, the highest increases came from Lisbon (+14.1%), Zaragoza (+9.5%) and Helsinki (+8.4%).

TRAFFIC CATEGORIES & HIGHEST INCREASES 2019

During the full year of 2019, airports welcoming more than 25 million passengers per year (Group 1), airports welcoming between 10 and 25 million passengers (Group 2), airports welcoming between 5 and 10 million passengers (Group 3) and airports welcoming less than 5 million passengers per year (Group 4) reported an average adjustment of +3.0%, +4.8%, +3.0% and +1.6%.

The airports which reported the highest increases in passenger traffic during 2019 (compared with 2018) are as follows:

GROUP 1: Vienna (+17.1%), Antalya (+12.8%), Moscow SVO (+8.9%), Lisbon (+7.4%) and Madrid (+6.6%)

GROUP 2: Kyiv KBP (+21.1%), Milan MXP (+16.6%), Moscow VKO (+11.7%), Berlin TXL (+10.1%) and Porto (+9.8%)

GROUP 3: Krakow (+24.2%), Sevilla (+18.3%), Nantes (+16.7%), Bordeaux (+13.3%) and Bologna (+10.6%)

GROUP 4: Ohrid (+72.1%), Kutaisi (+41.6%), Kharkiv (+38.4%), Zadar (+32.5%) and Bucharest (+25.8%)

During the month of December, airports welcoming more than 25 million passengers per year (Group 1), airports welcoming between 10 and 25 million passengers (Group 2), airports welcoming between 5 and 10 million passengers (Group 3) and airports welcoming less than 5 million passengers per year (Group 4) reported an average adjustment of +2.2%, +3.2%, +5.0% and +2.7%.

The airports which reported the highest increases in passenger traffic during December 2019 (compared with December 2018) are as follows:

GROUP 1: Vienna (+11.6%), Lisbon (+10.5%), Moscow DME (+8.1%), Istanbul SAW (+7.3%) and London LGW & Madrid (+6.7%)

GROUP 2: Budapest (+18%), Tel-Aviv (+15.1%), Milan BGY (+14.4%), Kyiv KBP (+12.6%) and Warsaw WAW (+11.7%)

GROUP 3: Krakow (+27.6%), Bordeaux (+17%), Malta (+14.7%), Belgrade (+14.1%) and Sochi (+13.4%)

GROUP 4: Ohrid (+116.1%), Zakynthos Island (+76.4%), Dubrovnik (+49.9%), Nis (+47.6%) and Kharkiv (+45.9%)
https://www.aci-europe.org/media-room/2 ... -2019.html
suit_up

#270 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by suit_up »

Jedna zanimljivost od maloprije, LH kao da je prilazio na većoj visini nego je trebao, napravio prvo jedan oštriji zaokret, a Iz drugog puta išao i na go around.

Image

Image
suit_up

#271 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by suit_up »

Image
skafiskafsnjak

#272 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by skafiskafsnjak »

Ja kad sam dolazio tim letom, isto je dobro okruzio...ne znam jel toliko, ali krug je dobar bio.
Connaisseur Karlin

#273 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

suit_up wrote: 23/02/2020 12:43 Jedna zanimljivost od maloprije, LH kao da je prilazio na većoj visini nego je trebao, napravio prvo jedan oštriji zaokret, a Iz drugog puta išao i na go around.

Image

Image
tipicna pojava kodneocekivane promjene smjene pilota par sati prije leta , klasika :)

naravno, mogu biti drugi razlozi, ali najcesce jeste :)
Connaisseur Karlin

#274 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

skafiskafsnjak wrote: 23/02/2020 12:46 Ja kad sam dolazio tim letom, isto je dobro okruzio...ne znam jel toliko, ali krug je dobar bio.
zakret je ok, ali go-around nije :)
drndalo

#275 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Zasto go-around nije u redu?
Post Reply