NATO put BiH - politički aspekti

Locked
Haman2

#601 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by Haman2 »

Odlazak mladih iz BiH nema neke bitne veze sa NATO To je samo jedna veca nada u sigurnost gradjana BiH sobzirom na ponasanje nasih susjeda koji nikako da odustanu od ideje Velike Srbije i Velike Hrvatske.
kluz franjo

#602 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by kluz franjo »

13. marta 2018. godine, Predsjedništvo BiH u sastavu Čović, Izetbegović i Ivanić je na 45. redovnoj sjednici usvojilo zvanični dokument
"Strategija vanjske politike BiH za period 2018-2023. godine".
http://www.predsjednistvobih.ba/zaklj/s ... gTag=bs-BA

Dokument je zvanično objavljen na web-stranici Predsjedništva BiH.
http://www.predsjednistvobih.ba/vanj/de ... gTag=bs-BA

U njemu između ostalog stoji:
Prioritetne aktivnosti biće prvenstveno usmjerene ka aktivaciji i provođenju MAP-a. Aktivacija MAP-a, za koju postoji širok politički konsenzus u Bosni i Hercegovini, omogućava da svi subjekti odbrane u Bosni i Hercegovini (u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti) nastave s provođenjem aktivnosti u odnosu na NATO, koje su utvrđene Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine. Aktiviranjem MAP-a, Bosna i Hercegovina će dodatno unaprijediti svoje institucije i svoju efikasnost u domenu odbrane i sigurnosti te tako i dodatno afirmisati Bosnu i Hercegovinu kao sigurnu i poželjnu zemlju za strane investicije.

Predsjedništvo BiH u sastavu Ivanić, Čović i Izetbegović očigledno nije imalo veće probleme oko ove formulacije.

Kada će Predsjedništvo BiH u sastavu Dodik, Džaferović i Komšić konačno zvanično objaviti dokument "Program reformi"?
kluz franjo

#603 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by kluz franjo »

Zašto se još uvijek zvanično ne objavljuje originalni dokument "Program reformi" i odluka Predsjedništva BiH o njegovom usvajanju?
sinuhe

#604 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by sinuhe »

Eno kaze i Bakir da nije procitao. Nece li barem on traziti od Sefika na uvidjaj :?
Zna lopov da nije ANP :D
. Znao sam neke bitne detalje jer mi je to rekao Šefik Džaferović, ali nisam imao integralni dokument Programa reformi BiH", rekao je Izetbegović.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/izetbeg ... /191230058
Haman2

#605 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by Haman2 »

Bitno je da su sa tekstom zadovoljni u NATO savezu.
Novi_Nick

#606 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by Novi_Nick »

Ako je Dodik zaista potpisao ANP i uradio tako brzi politicki zaokret, to bi moglo da znaci da su se USA i Rusija iza paravana dogovorili oko podjele zajednickih geopolitickih i drugih interesa na Balkanu i sire, koji su za njih veoma bitni.
155_mm

#607 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by 155_mm »

Haman2 wrote: 30/12/2019 16:15 Bitno je da su sa tekstom zadovoljni u NATO savezu.
pa kako nece biti zadovoljni sa tekstim koji su sami napisali.zato je orginal na engleskom a ovim nasima su dali da sebi prevedu kako hoce.

tako da je miloradov prevod na r"aspravi" u njegovoj skupstini imao upola manje stranica od orginala.
:lol:
mO k3

#608 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by mO k3 »

Novi_Nick wrote: 30/12/2019 16:17 Ako je Dodik zaista potpisao ANP i uradio tako brzi politicki zaokret, to bi moglo da znaci da su se USA i Rusija iza paravana dogovorili oko podjele zajednickih geopolitickih i drugih interesa na Balkanu i sire, koji su za njih veoma bitni.
i mene je taj zaokret totalno zbunio , odjednom iz vedra neba
155_mm

#609 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by 155_mm »

Novi_Nick wrote: 30/12/2019 16:17 Ako je Dodik zaista potpisao ANP i uradio tako brzi politicki zaokret, to bi moglo da znaci da su se USA i Rusija iza paravana dogovorili oko podjele zajednickih geopolitickih i drugih interesa na Balkanu i sire, koji su za njih veoma bitni.
rusija nikad nije imala sta da trazi zapadno od drine. i oko toga se nike nikad sa rusijom pregovaralo. sto naravno ne sprjecava rusiju da napaljuje miloradovo stado sa nekakvim motociklistima.
155_mm

#610 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by 155_mm »

pitam se kako novi ministar misli rijesiti problem da covic i dodik preko 10 godina blokiraju budzet OS BiH.

sve sto je uradjeno pozitivno za OS je bilo pod uvrcanjem usiju ovoj dvojici od strane SAD. kao sto je bilo i sa helikopterima.
kluz franjo

#611 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by kluz franjo »

Još uvijek na web-stranicama Predsjedništva BiH i/ili Ministarstva odbrane BiH nije zvanično objavljen dokument "Program reformi", a ni odluka Predsjedništva BiH o usvajanju istog.

Na zvaničnoj stranici NATO isto tako nema nikakve informacije o bilo kakvoj promjeni u procesu.
https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_49127.htm
Relations with Bosnia and Herzegovina
Last updated: 06 Dec. 2018 11:14
kluz franjo

#612 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by kluz franjo »

Ni u Službenom glasniku BiH nisam pronašao bilo kakav trag neke odluke Predsjedništva BiH o usvajanju "Programa reformi" ili slično...
demagog

#613 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by demagog »

kluz franjo wrote: 13/01/2020 12:18 Ni u Službenom glasniku BiH nisam pronašao bilo kakav trag neke odluke Predsjedništva BiH o usvajanju "Programa reformi" ili slično...
Sta znaci cinjenica da toga nema u Sluzbenom glasniku?
Pitam jer stvarno ne znam.
asurbanipal

#614 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by asurbanipal »

Rado ide Bošnjo u vojnike...
kluz franjo

#615 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by kluz franjo »

demagog wrote: 13/01/2020 12:42
kluz franjo wrote: 13/01/2020 12:18 Ni u Službenom glasniku BiH nisam pronašao bilo kakav trag neke odluke Predsjedništva BiH o usvajanju "Programa reformi" ili slično...
Ne znam stvarno ni ja kako bih to protumačio...

Po zvanično dostupnim informacijama, Predsjedništvo BiH je na 44. vanrednoj sjednici odlukom usvojilo dokument "Program reformi".

Vidim da Predsjedništvo BiH objavljuje neke odluke u Službenom glasniku BiH (npr.) http://www.sluzbenilist.ba/page/akt/3lIz8Slz89M=
ODLUKA O PRODUŽENJU MANDATA VOJNIM POSMATRAČIMA ORUŽANIH SNAGA BOSNE I HERCEGOVINE U ORGANIZACIJSKO-STABILIZACIJSKOJ MISIJI UJEDINJENIH NARODA U DEMOKRATSKOJ REPUBLICI KONGO

Odluka o usvajanju "Programa reformi", a ni sam dokument još uvijek nisu nigdje zvanično objavljeni - barem ja nisam našao...
Sve ostalo se može samo špekulisati...
Haman2

#616 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by Haman2 »

Iz NATO saveza su potvrdili da su zadovoljni sa dokumentoma. Ako su oni zadovoljni, zato ne bi bili i gradjani BiH. To povecava sigurnost od pohlepnih politicara iz susjednih zemalja, koji se jos uvijek nisu odrekli Velike Srbije i Vlike Hrvatske.
512MB

#617 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by 512MB »

kluz franjo wrote: 13/01/2020 12:58

Po zvanično dostupnim informacijama, Predsjedništvo BiH je na 44. vanrednoj sjednici odlukom usvojilo dokument "Program reformi".

Vidim da Predsjedništvo BiH objavljuje neke odluke u Službenom glasniku BiH (npr.) http://www.sluzbenilist.ba/page/akt/3lIz8Slz89M=
ODLUKA O PRODUŽENJU MANDATA VOJNIM POSMATRAČIMA ORUŽANIH SNAGA BOSNE I HERCEGOVINE U ORGANIZACIJSKO-STABILIZACIJSKOJ MISIJI UJEDINJENIH NARODA U DEMOKRATSKOJ REPUBLICI KONGO

Odluka o usvajanju "Programa reformi", a ni sam dokument još uvijek nisu nigdje zvanično objavljeni - barem ja nisam našao...
Ja mislim da je Dodik sviju zajebao, i Dzafera i Komšića pa i sam NATO, da od ANPa nema ništa i da će BiH ustvari pristupiti ruskom vojnom savezu... a sad to kriju od nas jer je Stoltenberga i Pompea sramota što ih je preCednik naguzio :izet:
swanfilter

#618 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by swanfilter »

Ma, Mile zna da, dok mi dođemo do NATO, on ce biti pemzija, bezanija u BG ili zatvor. Vec je predeverao post slanje ANP, narodu nek odgovara onaj koji bude na vlasti kroz bog zna koliko godina. Mile sigurno nece biti taj ...
155_mm

#619 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by 155_mm »

Postoji mogućnost da Program reformi koji je BiH uputila u sjedište NATO-a u Brisel 23. decembra prošle godine bude razmatran po ubrzanoj i skraćenoj proceduri, saznaje „Dnevni avaz“ od visokog zvaničnika u Predsjedništvu BiH.
Slijedi rasprava

Ukoliko bi do toga došlo, to znači da bi tehnički i politički dio procedura koji obično traju do godinu dana bili znatno skraćeni i naša zemlja bi u roku bržem od očekivanog mogla znati je li Program reformi Godišnji nacionalni program (ANP) kako tvrde u FBiH ili nije kako ističu u RS-u.
moguce je da nisu pravu ovi sto misle da ce se ulazak BiH u NATO trajati nesto posebno dugo. moguce je cak da ce dodik biti glavni baja kod bh.srba kad BiH udje u NATO.
155_mm

#620 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by 155_mm »

mozda jednostavno trolas.
kluz franjo

#621 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by kluz franjo »

155_mm wrote: 13/01/2020 18:27

mozda jednostavno trolas.
Možda trolam, a možda i ne. To se ne zna, a može se špekulisati o tome.

Ono što se zna, jeste da ni Odluka Predsjedništva o usvajanju, a ni sam dokument "Program reformi" još nisu zvanično objavljeni.

Zašto nije... u tu vrstu špekulacija nisam ulazio.
A svako može pustiti mašti na volju, ako želi.
Haman2

#622 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by Haman2 »

Neki dogovor je postignut sa medjunarodnom zajednicom vezano za ovaj vazan dokumenat. Iz NATO saveza porucuju da su zadovoljni tekstom a to znaci da je BiH ispunila ono sto se trazilo. To sto se trazilo ne odgovara nekim politicarima i mozda je bas on trazio da se sadrzaj dokumenta ne objavi.
Sociolog

#623 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by Sociolog »

Pozz koliko cemo jos sedmica ili mjeseci cekati dok nam Nato ne odgovori..jel ovo Anp i aktivacija Mapa ili nije? Hvala
sinuhe

#624 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by sinuhe »

Politicko tijelo NATO-a Sjevernoatlantsko vijece zasjeda jednom sedmicno i do sada bi se vec javili. Naravno da postujuci suverenitet BiH nisu prihvatili dokument kao ANP sto bi znacilo nove odnose sa BIH.
I bi ovo vijest od dva,tri dana i godinu dana blokade vlasti. :-)
Maraschino

#625 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by Maraschino »

poBeda bre jos jedna :izet:
Locked