Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Connaisseur Karlin

#2701 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Connaisseur Karlin »

zigzag wrote: 13/01/2020 11:17 Treba prestati proizvoditi otrov. A građane ćeš uredovati jedino ako im neki energent koji najviše zagađuje napraviš da bude najskuplji. I onda tu više ne treba nikakva zabrana, sankcija,kontrola, inspektor i hiljadu ostalih troškova.

Da vidiš kako bi za godinu svi znali kako toplotne pumpe, konvektori, plin i slične stvari odjednom postanu dostupne bez ikakve inspekcije i zabrane.
slazm se, ali ako je infrstrutkura omogucava gradjanima doticne opcije :thumbup:
calbatros

#2702 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by calbatros »

zigzag wrote: 13/01/2020 11:17 Treba prestati proizvoditi otrov. A građane ćeš uredovati jedino ako im neki energent koji najviše zagađuje napraviš da bude najskuplji. I onda tu više ne treba nikakva zabrana, sankcija,kontrola, inspektor i hiljadu ostalih troškova.

Da vidiš kako bi za godinu svi znali kako toplotne pumpe, konvektori, plin i slične stvari odjednom postanu dostupne bez ikakve inspekcije i zabrane.
Najgluplja ideja ikad, samo opali narodu po džepu... Neki jedva i za drva skupe a ti bi da se griju na plin (koji najvjerovatnije ne mogu ni uvesti jer kuće nisu legalizovane) i skupu struju.
zigzag

#2703 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by zigzag »

Ma nema brige. Da vidiš kako svi postanu doktori finansija i matematike i sve stave na papir izračunaju. i nikom ne bi bilo zima.

A generalno nisam za to ni da se taj "napaćeni narod " potruje. Ako već na cigare daju 2 milijarde KM onda je bolje da malo više daju na energent da je svima bolje.
Last edited by zigzag on 13/01/2020 11:28, edited 1 time in total.
sumirprimus

#2704 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by sumirprimus »

ma samo po dzepu, ko sto neko gore rece, mnogi zive iznad svojih mogucnosti i onda kukaju.
stim da bi i vlast morala biti odgovornija pa ponudit ljudima rjesenja i altenrative, a ne igrat se pecatima, linijama, smjenama,tenderima, lotovima, i upravnim odborima. kakav narod takva i vlast.
Alles-Tamam

#2705 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Alles-Tamam »

calbatros wrote: 13/01/2020 11:24

Najgluplja ideja ikad, samo opali narodu po džepu... Neki jedva i za drva skupe a ti bi da se griju na plin (koji najvjerovatnije ne mogu ni uvesti jer kuće nisu legalizovane) i skupu struju.
Ne mozes na ovo argumentovati sa "samo opali narod po dzepu".Sve moguce skale zakucale kao da se zivi u auspuhu,rodica mi salje slike gdje u Zenici magnetom cestice sa odjece skida,u Sarajevu kad prosetas od Dobrinje do Nedzarica i obrises lice peskirom on pocrni.

Ja razumijem da je citav sistem zivota u Sarajevu postavljen na ho ruk sistemu,ali svake zime imas onda kvitung tog bahatog,malogradjanskog i papanskog nacina zivota.

Nije tvoja,moja ili bilo cija beba kriva sto je neko napravio kucu na brdu,ili sto nema para pa lozi dedine kosti da prezimi.
Veigar

#2706 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Veigar »

Morate shvatiti da živimo u seljačkoj državi i da su seljaci ti koji vladaju. Taj isti seljak je navikao da loži drva i ugalj i za njega je plin ili neko drugo sredstvo grijanja nezamislivo i glupo, pa čak io oni seljaci koji se ne griju na ugalj ili drva opet govore da je grijanje na fosilna goriva sasvim normalna stvar, te da nema potrebe da se šta mijenja. Isti ti seljaci su vam na vlasti danas ili ako nisu opstanak onih na vlasti zavisi od glasova tih seljaka, jer hajmo si priznati seljaci su revnosni kada je izlaznost na izbore u pitanju, građani su malo lijenji po tom pitanju. I sva matematika vam završava tu na riječi seljak i njegov stil života. Jbg. :izet:
Connaisseur Karlin

#2707 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Alles-Tamam wrote: 13/01/2020 11:30
Ja razumijem da je citav sistem zivota u Sarajevu postavljen na ho ruk sistemu,ali svake zime imas onda kvitung tog bahatog,malogradjanskog i papanskog nacina zivota.
ali, moze se uspostaviti nekakva mjera zasittie zdravlja gradjanja, odnosno sistem/metoda kojim bi se umanjili otrovi u zraku :)

pogresno je razmisljati da je takav pokusaj nemoguca misija :thumbup:

najlakse je odustati i traziti izgovore :)

ovdje narod nema uopce osjecaj ni potrebu da nesto sebi popravi u zivotu , ali zato trazi nekoga drugog da uradi za njega , jao , pasivnost ce vas ubiti :skoljka:
Tomahawk11
Globalni moderator

#2708 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Tomahawk11 »

Connaisseur Karlin wrote: 13/01/2020 11:41
ali, moze se uspostaviti nekakva mjera zasittie zdravlja gradjanja, odnosno sistem/metoda kojim bi se umanjili otrovi u zraku :)

ovdje narod nema uopce osjecaj ni potrebu da nesto sebi popravi u zivotu , ali zato trazi nekoga drugog da uradi za njega , jao , pasivnost ce vas ubiti :skoljka:
Gdje?
TheGodfather001

#2709 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by TheGodfather001 »

Dosta više socijale, nigdje na svijetu nema više političkog populizma pod krinkom socijalne priče od BiH. Neki dan priča o jednom čovjeku, on, njegov otac, šura automehaničari u Sarajevu. Kuća 330m2 životnog prostora u Doglodima sa radionicom 110m2 , kupili plac prekoputa kuće, da im ko drugi ne kupi, od 3 duluma platili 130000KM, dvije kuće na Stupu - 1 dvospratnica, 1 trospratnica, izdate podstanarima. Žene im rade u telekomu i opštinama nekim. Uvijek imaju 4-5 vozila za rent-a-car, privatno voze 2 audi a6 (novi modeli), audi q5. Ljetuje se u Turskoj, zimuje na Zlatiboru, Kopaoniku... Zagrijavaju sve objekte j--im ugljem koji kupe od lika preko OLX-a, kaže sprže 10ak tona za sve objekte , a ostane i plastika, branika, kedera od auta iz radionice. i ko je onda lud??!! Mi koji nemamo ni trećinu te imovine, ekološki osviješteni, vozimo auta srednje klase i sl pazimo na zdravlje naše i svih oko nas ili ti feudalci??! I da, moram naglasiti svi su došli iz sela SBK, gdje su im donacijama obnovljene kuće koje im služe kao vikendice.
Ista situacija sa ovim potocima, nedžarićima, hrasnicom, kuće, vile, auta, kad pogledaš u dimnjak k'o da se istopila jezgra u nuklearki, šiklja dim.
Connaisseur Karlin

#2710 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Veigar wrote: 13/01/2020 11:38 Morate shvatiti da živimo u seljačkoj državi i da su seljaci ti koji vladaju. Taj isti seljak je navikao da loži drva i ugalj i za njega je plin ili neko drugo sredstvo grijanja nezamislivo i glupo, pa čak io oni seljaci koji se ne griju na ugalj ili drva opet govore da je grijanje na fosilna goriva sasvim normalna stvar, te da nema potrebe da se šta mijenja. Isti ti seljaci su vam na vlasti danas ili ako nisu opstanak onih na vlasti zavisi od glasova tih seljaka, jer hajmo si priznati seljaci su revnosni kada je izlaznost na izbore u pitanju, građani su malo lijenji po tom pitanju. I sva matematika vam završava tu na riječi seljak i njegov stil života. Jbg. :izet:
odlicno, jer ovo isto mozes reci i za prijeratno stanje i zbivvanje Sarajeva :D Tko se tad brinuo o zagadjivacima zraka :D
Ripicipi

#2711 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Ripicipi »

Aha, da nema ovih par zgrada, SCC-a prije svega, caskom bi se ovo raspuhalo :lol:
Image
Connaisseur Karlin

#2712 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Tomahawk11 wrote: 13/01/2020 11:43

Gdje?
BiH , a pisemo konkretno o SA, jer je isto u kotlini
Alles-Tamam

#2713 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Alles-Tamam »

Nije mozes nego moras ili ces umrijeti odnosno citav zivot hodati sa nekim bolestima :-D
Ali da se to uradi mora se prvo odbaciti taj lazni merhametski pristup svemu,da se 30 godina nakon rata jos uvijek svi sazale na izjave moj tata se borio za ovu drzavu,a lik zdrav prav.
cyprus

#2714 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by cyprus »

°u° wrote: 13/01/2020 06:26Ne griju samo dimnjaci zrak. Cijele zgrade i kuće (najčešće bez ikakve izolacije) isijavaju toplinu non stop. Gradovi su uvijek topliji nego prirodni okoliš. Beton, asfalt, cigla, metal se zagriju i emituju toplinu i ljeti ali i zimi.
To je naravno tačno... Takav fenomen se u stručnoj literaturi naziva urban heat island (koga interesuje više, nek gugla)... Međutim, kao što rekoh, u zimskom periodu se prizemni sloj zraka toliko ohladi u kotlinama, da ga ništa od navedenog ne može ugrijat u dovoljnoj mjeri, pogotovo kada je sunce zaklonjeno...
Last edited by cyprus on 13/01/2020 11:49, edited 2 times in total.
zigzag

#2715 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by zigzag »

Ne bi bilo sad praktično stavljati u kontekst seljak-neseljak, jer realno svi traže najjeftniju opciju.
Kad je u pitanju zagrijavanje tu nema modnih i ekoloških stilova. Svi mi gledamo šta je najjeftinije odnosno najefikasnije za određene pare.
Samo najvećeg zagađivača tj ugalj staviti da bude najskuplji. A država to može jer su svi rudnici pod kontrolom države a npr u okolnim zemljama nema rudnika koji bi mogli dati jefniji uvozni ugalj.
Connaisseur Karlin

#2716 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Alles-Tamam wrote: 13/01/2020 11:46

Nije mozes nego moras ili ces umrijeti odnosno citav zivot hodati sa nekim bolestima :-D
Ali da se to uradi mora se prvo odbaciti taj lazni merhametski pristup svemu,da se 30 godina nakon rata jos uvijek svi sazale na izjave moj tata se borio za ovu drzavu,a lik zdrav prav.
:thumbup:
Tomahawk11
Globalni moderator

#2717 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Tomahawk11 »

Connaisseur Karlin wrote: 13/01/2020 11:44
Pišemo o BiH i Sa, ali mi je nekako zvučalo kao da si ti na licu mjesta sa onim komentarom.

Velike evropske metropole imaju problema sa smogom. Ti si čini mi se u Francuskoj, sigurno znaš da Pariz ima tih problema.

Gledao sam prilog o pranju fasada zgrada u NY. Bukvalno garež skidaju sa zidova. Otkud to i koliko je toga u zraku?

Al u Sarajevu je najgore.

Istina je da je u Sarajevu bilo i gore nekad prije dok je industrija bila aktivnija.

Danas imamo neke druge izvore koji doprinose da situacija sa smogom bude gora.
°u°

#2718 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by °u° »

cyprus wrote: 13/01/2020 11:46
°u° wrote: 13/01/2020 06:26Ne griju samo dimnjaci zrak. Cijele zgrade i kuće (najčešće bez ikakve izolacije) isijavaju toplinu non stop. Gradovi su uvijek topliji nego prirodni okoliš. Beton, asfalt, cigla, metal se zagriju i emituju toplinu i ljeti ali i zimi.
To je naravno tačno... Takav fenomen se u stručnoj literaturi naziva urban heat island (koga interesuje više, nek gugla)... Međutim, kao što rekoh, u zimskom periodu se prizemni sloj zraka toliko ohladi u kotlinama, da ga ništa od navedenog ne može ugrijat u dovoljnoj mjeri, pogotovo kada je sunce zaklonjeno...

Upravo sad prođoh šetalištem na Sjenjaku u Tuzli. U blizini zgrada, sve do rijeke Jale ni traga mrazu. S druge strane rijeke gdje kuća nema sve se bijeli, svaka travka i suha grančica ukrašene lijepim slojem mraza.
Last edited by °u° on 13/01/2020 11:53, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#2719 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

cyprus wrote: 13/01/2020 11:46
To je naravno tačno... Takav fenomen se u stručnoj literaturi naziva urban heat island (koga interesuje više, nek gugla)... Međutim, kao što rekoh, u zimskom periodu se prizemni sloj zraka toliko ohladi u kotlinama, da ga ništa od navedenog ne može ugrijat u dovoljnoj količini, pogotovo kada je sunce zaklonjeno...
problem je i nemanje dvoljnog strujanja zraka, kao npr. tokom jesenjeg perioda :)
Connaisseur Karlin

#2720 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Tomahawk11 wrote: 13/01/2020 11:48
Connaisseur Karlin wrote: 13/01/2020 11:44
Pišemo o BiH i Sa, ali mi je nekako zvučalo kao da si ti na licu mjesta sa onim komentarom.

Velike evropske metropole imaju problema sa smogom. Ti si čini mi se u Francuskoj, sigurno znaš da Pariz ima tih problema.

Gledao sam prilog o pranju fasada zgrada u NY. Bukvalno garež skidaju sa zidova. Otkud to i koliko je toga u zraku?

Al u Sarajevu je najgore.

Istina je da je u Sarajevu bilo i gore nekad prije dok je industrija bila aktivnija.

Danas imamo neke druge izvore koji doprinose da situacija sa smogom bude gora.
javljam se iz Sarajeva, i u stanu sam koji trenutno tretirma kao karantin :lol:

zato sam na temi,jer je ovo meni nesto potpuno novo, ali bazirano na trenutnom iskustvu :thumbup:
Veigar

#2721 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Veigar »

Connaisseur Karlin wrote: 13/01/2020 11:43
Veigar wrote: 13/01/2020 11:38 Morate shvatiti da živimo u seljačkoj državi i da su seljaci ti koji vladaju. Taj isti seljak je navikao da loži drva i ugalj i za njega je plin ili neko drugo sredstvo grijanja nezamislivo i glupo, pa čak io oni seljaci koji se ne griju na ugalj ili drva opet govore da je grijanje na fosilna goriva sasvim normalna stvar, te da nema potrebe da se šta mijenja. Isti ti seljaci su vam na vlasti danas ili ako nisu opstanak onih na vlasti zavisi od glasova tih seljaka, jer hajmo si priznati seljaci su revnosni kada je izlaznost na izbore u pitanju, građani su malo lijenji po tom pitanju. I sva matematika vam završava tu na riječi seljak i njegov stil života. Jbg. :izet:
odlicno, jer ovo isto mozes reci i za prijeratno stanje i zbivvanje Sarajeva :D Tko se tad brinuo o zagadjivacima zraka :D
Tad su vladali komunisti, kod njih nije bilo one šta će mi glasači reć, ima da bude kako ja kažem il ti je tucat kamen na golom otoku. (Možda sam malo preuveličao, ali definitivno nije bilo brige oko brojanja glasova). Ponavljam DRŽAVA NAM JE SELJAČKA i tako se njome i upravlja. Ovo seljačka ne mislim u onom derogativnom smislu, nego jednostavno taj mindset je ono što odlučuje šta i kako će da se radi. Ovo govorim iz iskustva. Prije možda mjesec dana sam imao jednu raspravu sa ženom koja živi i odrasla je na selu a radi u gradskoj sredini zajendo samnom, nažalost u isti zrak dijelimo (al šta je tu je). Uglavnom ja odgovorno tvrdim da je peletarski lobi namjerno poturio priču kako je grijanje na pelet godspodsko grijanje kako bi podiogli cijene pelete te na taj način imali ekstra profit, da bi me ta ista kolegica, seljanka, napala (naglasak je na ovo napala sa povišenim tonom) kako je pelet zaista gospodsko grijanje i kako je to normalno da je tako i kako i njeni otac i mati i djed i nena se griju na ugalj i drva zbog toga i da je to sasvim normalno. Moj zadnji komentar na njenu izvalu od argumenta je da je velika glupača i da će mo jođš da razgovaramo na ovu temu kad njeno još nerođeno dijete bude imalo disajnih problema, jer će joj na žalost tek tad možda doć iz guzice u glavu. Komunjare su penicilin za seljake kažem vam ja.

Edit:
Zaboravih napomenuti da živim u manjem gradu, gdje je više osjetna ta razlika u mindsetu seljak-gradska raja.
Last edited by Veigar on 13/01/2020 12:03, edited 1 time in total.
°u°

#2722 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by °u° »

Ripicipi wrote: 13/01/2020 11:44 Aha, da nema ovih par zgrada, SCC-a prije svega, caskom bi se ovo raspuhalo :lol:
Image
Kod vas makar zgrada viri. Kod nas suklja iz termoelektrane 8)

Image
pemanapemani

#2723 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by pemanapemani »

Ove socijalne priče - sirotinja, jedva skuckao pare i napravio nešto kućice od 200 kvadrata, šta će jadan, mora se nekako grijati- su čista ubleha.

Gledam svoje naselje, cca.1000 kuća. Najveći zagađivači - hotel, građevinsko stovarište i granap.

Komšije Romi nemaju struju, ali lože drva, a drugi komšija ima hotel, a loži nekvalitetni ugalj i ivericu.

Kolega prošle godine uložio 15 hiljada KM u terasu, a loži ugalj i još se smije i govori da mu ne pada na pamet da se prebaci na drva, a pelet i plin mu nisu ni u dugoročnim planovima.

150 + hiljada automobila, a mi pričamo o nekoj jebenoj socijali.

Trenutno u KS ima oko 6000 osoba koje se hrane u javnim kuhinjama. To je socijala. Sve ostalo, vozdra.

Imaš za čizme od 200KM, mobitel od 400 KM, a nemaš za metar suhih drva koje koštaju 90 KM. :-)
Tomahawk11
Globalni moderator

#2724 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Tomahawk11 »

Connaisseur Karlin wrote: 13/01/2020 11:52
javljam se iz Sarajeva, i u stanu sam koji trenutno tretirma kao karantin :lol:

zato sam na temi,jer je ovo meni nesto potpuno novo, ali bazirano na trenutnom iskustvu :thumbup:
Onda ok :thumbup:

Innsbruck je sa konstitucijom terena sličan kao Sarajevo, a tu je negdje i veličine.

Međutim, smoga nema.
VladaFBiH

#2725 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by VladaFBiH »

_Reds_ wrote: 13/01/2020 10:31
VladaFBiH wrote: 13/01/2020 09:39
shape of despair wrote: 13/01/2020 09:21
5. Ispitati koliko te famozne zgrade sprečavaju strujanje zraka (meni je ovo smješno)

bilo ti smiješno ili ne jučer se vidio golim okom čep oko Sarajevo Towera kada ja ovaj vjetar zapuhao - doslovno je bio oblak dima oko njega dok je s lijeve i desne strane nekih 90-100m vidljivost bila značajno bolja. I priča da su zgrade krive za zagađenje je spin - krive su za smanjenje protoka zraka i lošije provjetravanje što u konačnici vodi do dužih epizoda zagađenja.

A ovdje imaš dosta odgovora na ostala pitanja http://www.ekoakcija.org/files/Zaga%C4% ... A1enje.pdf
Zagađeni su manji gradovi kkoji uopce nemaju visokih zgrada, a nalaze se u kotlinama.

Vjerovatno postoji neki uticaj, da se magla i smog malo sporije dignu kad su povoljne vremenske prilike, ali uticaj viskoih zgrada je zanemirav u odnosnu da ostale probleme, i sa te strane isturanje priče o viskom zgradama je čisto spinovanje.
priča o visokim zgradama stoji kao jedan od faktora koji negativnu utiču na zagađenje jer je Sarajevo u kotlini a vjetar puše iz samo 2 pravca ali ne i jedini faktor stoga ga ne smijemo zanemariti ali ni staviti u prvi plan.
Post Reply