IRAN

megaman4

#28051 Re: IRAN

Post by megaman4 »

Challenger_ wrote: 12/01/2020 22:27
tesanj wrote: 12/01/2020 22:16
Challenger_ wrote: 12/01/2020 21:06 Ako je vjerovati insajderskim izvorima, USA žele deeskalaciju sa Iranom na svim nivoima, ali to neće biti dovoljno. Za početak je dobro. Idemo dalje.
“Oni su spletke pravili, i Allah je njima spletke pravio, Allah najbolje radi spletke.”
Alu-Imran, 54
Mislim da cr Iran imati sve vise uticaja na americke izbore.
Cak sta vise imat ce presudni uticaj na izbor Trumpa.
Mozda grijesim al sve ukazuje na to.
Recimo nekakav dogovor pred izbore i rukovanje Trumpa sa Rohanijem moze biti kljucan za pobjedu.
Otprilike, to je to.

Šta više, sve je više onih, širom svijeta, koji traže od treće adrese da spasu Sporazum i sačuvaju i USA i svijet od njih samih. Evo, npr. ovaj bivši član Reganove administracije :arrow: LINK.

Isto mišljenje preovladava u EU, specifično Francuskoj i Njemačkoj, pa je tako, tim povodom, Angela Merkel juče bila gdje je bila.

Image

To su, u stvari, najznačajnija dešavanja, ali izbjegavam da pišem o tome jer je na temi masa trolova bez elementarnog razumjevanja političke stvarnosti, danas i ovdje.

Naravno, nikada ne treba smetniti s uma psihopate koje žude da stvari krenu put pune eskalacije. Minorni su u odnosu na ostatak svijeta ali su još uvijek moćni.
Realan komentar koji bi trebao svima nama otvoriti oci sta bi ne daj Bože znacio otvoreni sukob Irana i Amerike?

Pa citava planeta bi bila upletena i tesko bi ijedan dio planete bio zasticen.

Ipak ima jos razumnih ljudi na obje strane koji su svjesni činjenice da bi svi mi bili zbrisani sa lica zemlje ako bi se desio nuklearni napad. E onda vise nema nazad.

Iran je mozda ovdje i pobjednik jer ce ipak vratiti Ameriku za pregovarački sto sa Teheranom. Ako neko misli da su Iranci nevazni u današnjoj konstalaciji moci, taj veze nema o geopolitici.
Korisničkoime

#28052 Re: IRAN

Post by Korisničkoime »

sunceKOtepsija wrote: 12/01/2020 22:56 ponavljanje gradiva, za one koji pokusase omalovaziti i ismijati iranske raketne napade na americke baze:

Image
Image

a tek jucer vidjoh da su konacno i cnnu dozvolili ulaz i snimanje manjeg dijela porusene baze. cak i novinarka je bila "fascinirana" razmjerom unistenja baze.

nista proturaketni stit, nista kontraudari... i bolje!
Nemoguce da si tako zaslijepljen covjece.
Ljudi najvaili napd da izbjegnu americke zrtve.

Zasto.

Zato sto znaju da je steta koja bi nastala u slucaju kontranapada za njih bila nemjerljivo veca od one koju oni mogu nanjeti Americi.

Jesul osakatili amerkince u njihovom djelovanju, jesul im nanjeli nepopravljivu stetu, jesul zadali udarac od kojih se ovi ne mogu oporaviti, jesul ti napadi ista od navedenog prouzrokovali na bilo koji nacin smanjli americke vojne kapacitete na BI, njihovu operativnost, sporobnost djelovanja, bilo sta - nisu.

Sve je to sou, predstava za takve kao sto si ti, slijepe pobornike rezima.
I neka je, Iran je to pametno uradio, jer Iranu sukob ne odgovara jer zna da ce izgubiti a vrijeme je na strani Irana SAD nece vjecno ostati u Iraku, kad tad ce Irak biti prepusten samom sebi i ako ne instaliraju diktatora poput Sadama bice na kraju prepusten neogranicenom uticaju Irana a to je ono sto zele.
Medjutim mjesta nekom kurcenju nemaju jer se ne mozes kurcit bez pokrica mnogi su pokusali i vise ih nema.
sunceKOtepsija

#28053 Re: IRAN

Post by sunceKOtepsija »

Korisničkoime wrote: 12/01/2020 23:12
sunceKOtepsija wrote: 12/01/2020 22:56 ponavljanje gradiva, za one koji pokusase omalovaziti i ismijati iranske raketne napade na americke baze:

Image
Image

a tek jucer vidjoh da su konacno i cnnu dozvolili ulaz i snimanje manjeg dijela porusene baze. cak i novinarka je bila "fascinirana" razmjerom unistenja baze.

nista proturaketni stit, nista kontraudari... i bolje!
Nemoguce da si tako zaslijepljen covjece.
Ljudi najvaili napd da izbjegnu americke zrtve.

Zasto.

Zato sto znaju da je steta koja bi nastala u slucaju kontranapada za njih bila nemjerljivo veca od one koju oni mogu nanjeti Americi.

Jesul osakatili amerkince u njihovom djelovanju, jesul im nanjeli nepopravljivu stetu, jesul zadali udarac od kojih se ovi ne mogu oporaviti, jesul ti napadi ista od navedenog prouzrokovali na bilo koji nacin smanjli americke vojne kapacitete na BI, njihovu operativnost, sporobnost djelovanja, bilo sta - nisu.

Sve je to sou, predstava za takve kao sto si ti, slijepe pobornike rezima.
I neka je, Iran je to pametno uradio, jer Iranu sukob ne odgovara jer zna da ce izgubiti a vrijeme je na strani Irana SAD nece vjecno ostati u Iraku, kad tad ce Irak biti prepusten samom sebi i ako ne instaliraju diktatora poput Sadama bice na kraju prepusten neogranicenom uticaju Irana a to je ono sto zele.
Medjutim mjesta nekom kurcenju nemaju jer se ne mozes kurcit bez pokrica mnogi su pokusali i vise ih nema.
jesu najavljivali, pozivajuci sve iracane da se sklone iz baza. je li trump najavljivao gadjanje 52 cilja u iranu, ukljucujuci i kulturno-historijske spomenike, u slucaju da neko petardu baci na bazu? jeste. i sta bi?

itekako sa pokricem, da nije tako ovi bi se do danas usetali u teheran, ili barem odradili barem jedan od tih 52 najavljena kontra udara.
Kikibombona

#28054 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

Kamo srece da nama Evropa uvede sankcije sve dok ne profunkcionise pravna drazava i zavlada istinska demokratija. Time bi nam pomogli sa se otarasimo gamadi koja nas 30 godina unistava.

...

Amerika pomaze iranskom narodu da progleda, stizu nove sankcije.

Iranski rezim je poceo ubijati, koliko vidim za sada su zrtve zene

IRGC teroristi su danas prolili krv nevinog naroda. Tako se oni svete Americi i Izraelu.

Image

Mladi Iranci najavljuju borbu za slobodu

sadie_forever

#28055 Re: IRAN

Post by sadie_forever »

Postajes naporan
General War

#28056 Re: IRAN

Post by General War »

megaman4 wrote: 12/01/2020 23:11
Challenger_ wrote: 12/01/2020 22:27
tesanj wrote: 12/01/2020 22:16

“Oni su spletke pravili, i Allah je njima spletke pravio, Allah najbolje radi spletke.”
Alu-Imran, 54
Mislim da cr Iran imati sve vise uticaja na americke izbore.
Cak sta vise imat ce presudni uticaj na izbor Trumpa.
Mozda grijesim al sve ukazuje na to.
Recimo nekakav dogovor pred izbore i rukovanje Trumpa sa Rohanijem moze biti kljucan za pobjedu.
Otprilike, to je to.

Šta više, sve je više onih, širom svijeta, koji traže od treće adrese da spasu Sporazum i sačuvaju i USA i svijet od njih samih. Evo, npr. ovaj bivši član Reganove administracije :arrow: LINK.

Isto mišljenje preovladava u EU, specifično Francuskoj i Njemačkoj, pa je tako, tim povodom, Angela Merkel juče bila gdje je bila.

Image

To su, u stvari, najznačajnija dešavanja, ali izbjegavam da pišem o tome jer je na temi masa trolova bez elementarnog razumjevanja političke stvarnosti, danas i ovdje.

Naravno, nikada ne treba smetniti s uma psihopate koje žude da stvari krenu put pune eskalacije. Minorni su u odnosu na ostatak svijeta ali su još uvijek moćni.
Realan komentar koji bi trebao svima nama otvoriti oci sta bi ne daj Bože znacio otvoreni sukob Irana i Amerike?

Pa citava planeta bi bila upletena i tesko bi ijedan dio planete bio zasticen.

Ipak ima jos razumnih ljudi na obje strane koji su svjesni činjenice da bi svi mi bili zbrisani sa lica zemlje ako bi se desio nuklearni napad. E onda vise nema nazad.

Iran je mozda ovdje i pobjednik jer ce ipak vratiti Ameriku za pregovarački sto sa Teheranom. Ako neko misli da su Iranci nevazni u današnjoj konstalaciji moci, taj veze nema o geopolitici.
WTF...ali stvarno :mastakazes:
General War

#28057 Re: IRAN

Post by General War »

mirsek wrote: 12/01/2020 22:17
animals wrote: 12/01/2020 22:12
mirsek wrote: 12/01/2020 22:08
Sta onda ?
Onda im
vise niko nece moci prijetiti napadima. Moci ce se mirno posvetiti razvojem ekonomije i veza sa azijom i ostatkom svijeta, evropom, vjerovatno i sa USA kad se ovi pomire da im ne mogu nista.
I ti ces konacno biti sretan covjek :D
pa nije poenta u nuklearki..
napravis nuklearnu bombu i ekonomija procvijeta..
sto Njemacka, Svedska, Kanada, Norveska to uspijevaju i bez nuklearki..
Ko njima prijeti napadima i radi na promjeni sistema ?
Ekonomski prosperitet Irana nije uslovljen mogucnostima drzave, vlade i stanovnika. Iskljucivo trpe zbog americkih sankcija, inace bi bili na nivou najjacih zemalja EU, imaju i znanje i ogromne resurse. Doduse imaju i svoj stav sto je nekima neprihvatljivo.
Evo recimo ovaj...puskama na demonstrante

Image
rajv0sa

#28058 Re: IRAN

Post by rajv0sa »

Kiki bi uveo sankcije BiH :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Dexx1

#28059 Re: IRAN

Post by Dexx1 »

Iranci su napravili tragičnu grešku kad su oborili putnički avion, mnogo nevinih života je ugašeno tim činom.. ali - ako ništa - barem su priznali svoju grešku i izrazili žaljenje za razliku od nekih drugih nekada :cry: .

Ali kako su ujedinjeni protiv Irana: SAD, tj Trampova destruktivna ratnohuškačka linija u SAD, njeni saveznici širom svijeta, cionisti, arapske naftne monarhije, Isilovci, domaće vehabije kao onaj što je pao na sedždu kad su ubili Sulejmanija, domaći amerofili itd.

Nešto razmišljam, čim su svi oni na istoj strani mora da taj Iran stvarno vrijedi. :)
jeza u ledja

#28060 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

rajv0sa wrote: 12/01/2020 21:12
jeza u ledja wrote: 12/01/2020 21:01 Nema nista gluplje od donosenja zakljucaka o nekoj zemlji na osnovu mase naroda koja iskazuje ljubav prema Velikom Vodji. Kaze vidi koliko naroda??
Koliko covjek mora biti slijep pa u to vjerovati?

I ako se na osnovu revolucija odredjuje vlast, pretpostavljam Rusi nisu nikad trebali rusit SSSR.
Usput i u Jugoslaviji nakon WWII su bili neki izbori, komunjare uzwle glat. :D
S jednom ključnom razlikom da u Iranu nije jednopartijski sistem nego vlada politički pluralizam. No za razliku od Bosne i Hercegovine gdje 80 posto političkih partija djeluje protiv same države toga u Iranu nema. Uostalom potavljao sam procente izlasnosti na izbore neću da spamam ponovno. Činjenica je da u Iranu ima značajan udio ljudi koji nisu zadovoljni sa uređenjem ali je to na nivou naše stranke. Ljudi imaju zatvoren krug ljudi i onda nemaju pravu sliku šta narod misli, to je tako u Iranu a isto tako i ovdje.
Dok god ti imas sistem u kom ajatolasi, mule, odredjuju kandidate, istovremeno ako nista imas percepciju da ti nesto kao hoces, al da ti oni kao ne daju. Mislim, nije to samo percepcija naravno, ali kazem cak i da je sve ok,
ta percepcija ostaje. Isto tako kad imas sistem u kom vladajuca elita uvijek moze koristiti pitanje vitalnog nacionalnog interesa, stranog neprijatelja, itd, da bi sebe odrzavala na vlasti, uvijek ces imati ako nista problem percepcije. Na kraju pitanje toga sta zeli vecina, ne mozes nikad faktualno tvrditi da vecina zeli nesto, jer to nemas necim konkretnim dokazati.
“Vecina hoce sistem jer nisu imali novu revoluciju” je djeciji, besmislen argument. Pretpostavljam tako bi odgovorili nekom tamo Irancu cirka 1973-e? Ono, da ljudi hoce smjenu saha imali bi revoluciju?

Ja ne znam sta Iranci hoce. I sva ova prica je suvise pojednostavljena. Mislim da ljude tamo zanimaju malo konkretnije i kompleksnije stvari od “podrske rezimu”. Na primjer kosntatacija “vecina ljudi podrzava IR i ajatolaha” ne znaci da vecina ljudi podrzava ono sto vlast radi i uopste ovlasti koje recimo Khamenei ima. Da ne govorim o kakvim vijecima mudraca, cuvarima revolucije i tako dalje.
jeza u ledja

#28061 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

Al cijela tema se uglavnom moze svesti na jednu recenicu:
Korisničkoime wrote: 12/01/2020 22:45 Jbt kako smo samo hrabri s tudjim zivotima.
Kikibombona

#28062 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

rajv0sa wrote: 13/01/2020 01:21 Kiki bi uveo sankcije BiH :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Apsolutno.

Porucio bih da kriminalna i korumpirana BiH ne moze biti dio zajednice evropskih naroda, da se Evropa mora zastiti i izolovati od BiH sve dok ne postane normalna drzava. Pa neka onda seljacine, glasaci SDA, HDZ i SNSD rade za 300km dok im ne dodje iz guzice u glavu.

Dodiku i ostaloj ekipi, negatorima genocida i presudjenih zlocina, zabraniti ulazak u EU, staviti na sve moguce crne liste, sve dok ne priznaju sudske cinjenice.

...

Time bi nam veoma pomogli.

Iranu veoma pomazu sankcijama. :thumbup:
Kikibombona

#28063 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

Teheranska mladost :bih: :bih:

sunceKOtepsija

#28064 Re: IRAN

Post by sunceKOtepsija »

Kikibombona wrote: 13/01/2020 07:19 Teheranska mladost :bih: :bih:

I da ga niko od strasnih mula, tj. policije, ne zaustavi, ne upuca...u americi bi u najmanju ruku bio stresen strujom odozgo, naravno ako bi se prije toga i usudio popeti i razvaljivati javnu imovinu.

ko se sjeca nekih nasilnih protesta u americi, nakon los angelesa 1992? sto li?
sunceKOtepsija

#28065 Re: IRAN

Post by sunceKOtepsija »

gagnier, nema dalje :thumbup:

Image

al doslovno :lol:
Kikibombona

#28066 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

sunceKOtepsija wrote: 13/01/2020 07:29I da ga niko od strasnih mula, tj. policije, ne zaustavi, ne upuca...u americi bi u najmanju ruku bio stresen strujom odozgo, naravno ako bi se prije toga i usudio popeti i razvaljivati javnu imovinu.

Juce su upucali tri zene, to je ono sto sam ja vidio. Mozda ima jos zrtava.

...

Ocigledno je pocetna taktika bila da ih malo puste, radi pritiska svjetske javnosti. Sada su poceli pucati. Samo Iranci znaju sta im sada slijedi. Da li sigurnosne sluzbe upadaju u stanove i hapse.

...

Iranski rezim je dokazao da nema problem pobiti par stotina demonstranata. Nema problem zapucati na demonstrante.

...

Sinoc na ulicama Teherana

Image
sinuhe

#28067 Re: IRAN

Post by sinuhe »

Tamo rezim sada provodi i staljnisticke cistke. Neko mora biti kriv i za pogibiju generala i za slab odgovor.
Iran je ispricana prica.
sunceKOtepsija

#28068 Re: IRAN

Post by sunceKOtepsija »

Kikibombona wrote: 13/01/2020 07:45
sunceKOtepsija wrote: 13/01/2020 07:29I da ga niko od strasnih mula, tj. policije, ne zaustavi, ne upuca...u americi bi u najmanju ruku bio stresen strujom odozgo, naravno ako bi se prije toga i usudio popeti i razvaljivati javnu imovinu.

Juce su upucali tri zene, to je ono sto sam ja vidio. Mozda ima jos zrtava.

...

Ocigledno je pocetna taktika bila da ih malo puste, radi pritiska svjetske javnosti. Sada su poceli pucati. Samo Iranci znaju sta im sada slijedi. Da li sigurnosne sluzbe upadaju u stanove i hapse.

...

Iranski rezim je dokazao da nema problem pobiti par stotina demonstranata. Nema problem zapucati na demonstrante.

...

Sinoc na ulicama Teherana

Image
ti vidio? onda cemo vjerovati :lol:

pa zar ne bi bilo logika da okinu ovog majmuna sa tvog videa, za primjer drugima? ja bih, bez razmisljanja. jer odmah znam da je simpatizer americke isis agende, koja se ogleda i u mek teroristickoj organizaciji.

sta zelis s ovom postavljenom slikom reci? demonstranti nosaju oruzje? je li on upucao te zene? mislim wtf :?

ovo je ta slobodarska ekipa

Image

"pritisak svjetske javnosti" mi je najjaci :lol:
sunceKOtepsija

#28069 Re: IRAN

Post by sunceKOtepsija »

covjek sve rekao:

Image

naravno, kada je u francuskoj sve "demokratski" :oops:

sunceKOtepsija

#28070 Re: IRAN

Post by sunceKOtepsija »

i odlicno pitanje za kraj - da li se je ikada britanski ambasador prikljucio ovim protestima? barem da "slika"? :oops:
tetejac

#28071 Re: IRAN

Post by tetejac »

Point. wrote: 12/01/2020 18:05
tetejac wrote: 12/01/2020 12:45
Point. wrote: 12/01/2020 12:35

Sa takvim razmišljanjem i rasuđivanjem sumnjam da ikome možeš biti stari.

Elem, citiraću ja, nije frka.

Samo osoba koja je na vi sa logikom ovo gore može protumačiti da je više ljudi izginulo u Vijetnamu. Svako ko je pročitao Bukvar a kamoli kakvo drugo štivo zna da je više amera izginulo u Japanu jer je priroda, tehnika rata a i samog oružja bilo drugačije u odnosu na vijetnamski. To što si ti protumačio kako jesi i što si se zaletio da ispadneš pametan a pojeo ćorak, to je već tvoj problem. Jebiga, dešava se i boljim od tebe, proći će.

I ovo vrijeđanje na kraju je samo dokaz da si nedorastao u komunikaciji. Što bi reko Željko Joksimović, više sreće drugi put.
Nema problema veliki. Drugi put citiraj i moj post pa da ljudi vide kako se provaljuješ :thumbup:
Sve 5, dobar si ti samo drugi put provjeri neke stvari prije nego se smiješ nekome.
Ja jedno, ti i dalje drugo. Dobio si čak i previše moga vremena za osobu koja ne razumije pročitano. Haj sad crta.
Baš to! Ja jedno, ti i dalje drugo. Ja rekao da je duplo više amera nastradalo na Japanu nego u Vijetnamu. Ti se na tu moju konstataciju grohotom nasmijao. Ja ti iznio službene podatke. Ti se počeo gubit’ i spinovat’ :)
Drugi put manje bahatosti, provjeriš info prije nego bubneš nešto i ok. Nema da se ljutiš :thumbup:
sadie_forever

#28072 Re: IRAN

Post by sadie_forever »

Kikibombona wrote: 13/01/2020 07:19 Teheranska mladost :bih: :bih:

Sami sebi staju na nogu :mrgreen: i iranci koji nisu za rezim su pogodjeni ubistvom i ovih dana cijene generala tako da ove slike dokazuju da se radi o manjini koja bi nametala nesto vecini...isto ko ovi querovci u sarajevu :D
SmokingMan

#28073 Re: IRAN

Post by SmokingMan »

Zbog medijskih peripetija volio bih se baviti nezavisnim novinarstvom, s tim da sigurno ne bi drugo proživio...
Kikibombona

#28074 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

sunceKOtepsija wrote: 13/01/2020 07:57ti vidio? onda cemo vjerovati :lol:

pa zar ne bi bilo logika da okinu ovog majmuna sa tvog videa, za primjer drugima? ja bih, bez razmisljanja. jer odmah znam da je simpatizer americke isis agende, koja se ogleda i u mek teroristickoj organizaciji.

sta zelis s ovom postavljenom slikom reci? demonstranti nosaju oruzje? je li on upucao te zene? mislim wtf :?

ovo je ta slobodarska ekipa

Image

"pritisak svjetske javnosti" mi je najjaci :lol:
Postavio sam video ubistva zena.

Lik sa puskom je rezimski terorista.
ja71

#28075 Re: IRAN

Post by ja71 »

evo misljenje jednog gospodina sa fejsbuka cije misljenje jako a cijenim
a zasigurno nema dlake na jeziku niti je zadojen ikakvom ideologijom niti ima za cilj materijalnu korist
Image
Post Reply