IRAN

Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#28026 Re: IRAN

Post by Challenger_ »

:lol:

TeFsija moj, jednostavnije stvari su za njega prekomplikovane.
mirsek

#28027 Re: IRAN

Post by mirsek »

Nikakvu deeskalaciju ne treba prihvatati, ko ce im vjerovati kad su sve zivo prekrsili. Kad se povuku iz Iraka i pocinju ukidati sankcije moze se pricati o deeskalaciji.
U medjuvremenu ubrzano raditi na atomskoj bombi makar prljavoj ili manje jacine ali 2022. docekati kao nuklearna sila.
animals

#28028 Re: IRAN

Post by animals »

mirsek wrote: 12/01/2020 22:02 Nikakvu deeskalaciju ne treba prihvatati, ko ce im vjerovati kad su sve zivo prekrsili. Kad se povuku iz Iraka i pocinju ukidati sankcije moze se pricati o deeskalaciji
U medjuvremenu ubrzano raditi na atomskoj bombi makar prljavoj ili manje jacine ali 2022. docekati kao nuklearna sila.
I onda..
kako ste vi svi zreli za neka mjesta.. :-)
sarajevoxxxx

#28029 Re: IRAN

Post by sarajevoxxxx »

Prvi put u istoriji Irana da se danas dešavaju velike demonstracije na trgu Azaadi na jednom od najvećih trgova u Teheranu. Demonstranti uzvikuju parole “smrt Hamneiju i diktatoru.”

mirsek

#28030 Re: IRAN

Post by mirsek »

animals wrote: 12/01/2020 22:04
mirsek wrote: 12/01/2020 22:02 Nikakvu deeskalaciju ne treba prihvatati, ko ce im vjerovati kad su sve zivo prekrsili. Kad se povuku iz Iraka i pocinju ukidati sankcije moze se pricati o deeskalaciji
I onda..
Sta onda ?
Onda im
vise niko nece moci prijetiti napadima. Moci ce se mirno posvetiti razvojem ekonomije i veza sa azijom i ostatkom svijeta, evropom, vjerovatno i sa USA kad se ovi pomire da im ne mogu nista.
sarajevoxxxx

#28031 Re: IRAN

Post by sarajevoxxxx »

Inače demonstracije se organizuju u više gradova ne samo u Teheranu. Vjersku i političku elitu u Teheranu očigledno da ih narod prezire vise nego sto se čini. Izgleda bas kao i u Iraku.
animals

#28032 Re: IRAN

Post by animals »

mirsek wrote: 12/01/2020 22:08
I onda..
Sta onda ?
Onda im
vise niko nece moci prijetiti napadima. Moci ce se mirno posvetiti razvojem ekonomije i veza sa azijom i ostatkom svijeta, evropom, vjerovatno i sa USA kad se ovi pomire da im ne mogu nista.
I ti ces konacno biti sretan covjek :D
pa nije poenta u nuklearki..
napravis nuklearnu bombu i ekonomija procvijeta..
sto Njemacka, Svedska, Kanada, Norveska to uspijevaju i bez nuklearki..
tesanj

#28033 Re: IRAN

Post by tesanj »

Challenger_ wrote: 12/01/2020 21:06 Ako je vjerovati insajderskim izvorima, USA žele deeskalaciju sa Iranom na svim nivoima, ali to neće biti dovoljno. Za početak je dobro. Idemo dalje.
“Oni su spletke pravili, i Allah je njima spletke pravio, Allah najbolje radi spletke.”
Alu-Imran, 54
Mislim da cr Iran imati sve vise uticaja na americke izbore.
Cak sta vise imat ce presudni uticaj na izbor Trumpa.
Mozda grijesim al sve ukazuje na to.
Recimo nekakav dogovor pred izbore i rukovanje Trumpa sa Rohanijem moze biti kljucan za pobjedu.
mirsek

#28034 Re: IRAN

Post by mirsek »

animals wrote: 12/01/2020 22:12
mirsek wrote: 12/01/2020 22:08

I onda..
Sta onda ?
Onda im
I ti ces konacno biti sretan covjek :D
pa nije poenta u nuklearki..
napravis nuklearnu bombu i ekonomija procvijeta..
sto Njemacka, Svedska, Kanada, Norveska to uspijevaju i bez nuklearki..
Ko njima prijeti napadima i radi na promjeni sistema ?
Ekonomski prosperitet Irana nije uslovljen mogucnostima drzave, vlade i stanovnika. Iskljucivo trpe zbog americkih sankcija, inace bi bili na nivou najjacih zemalja EU, imaju i znanje i ogromne resurse. Doduse imaju i svoj stav sto je nekima neprihvatljivo.
animals

#28035 Re: IRAN

Post by animals »

mirsek wrote: 12/01/2020 22:17
Ko njima prijeti napadima i radi na promjeni sistema ?
Ekonomski prosperitet Irana nije uslovljen mogucnostima drzave, vlade i stanovnika. Iskljucivo trpe zbog americkih sankcija, inace bi bili na nivou najjacih zemalja EU, imaju i znanje i ogromne resurse. Doduse imaju i svoj stav sto je nekima neprihvatljivo.
Ma znam ja kako funkcionise svijet..
veca riba jede manju..
a sto se ti time opterecujes , tvoj problem..
Kikibombona

#28036 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

Gazenje bilborda ajatolaha Hamneija

Poceli su pucati po demonstrantima - ponovo su prolili krv na teheranskim ulicama

Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#28037 Re: IRAN

Post by Challenger_ »

tesanj wrote: 12/01/2020 22:16
Challenger_ wrote: 12/01/2020 21:06 Ako je vjerovati insajderskim izvorima, USA žele deeskalaciju sa Iranom na svim nivoima, ali to neće biti dovoljno. Za početak je dobro. Idemo dalje.
“Oni su spletke pravili, i Allah je njima spletke pravio, Allah najbolje radi spletke.”
Alu-Imran, 54
Mislim da cr Iran imati sve vise uticaja na americke izbore.
Cak sta vise imat ce presudni uticaj na izbor Trumpa.
Mozda grijesim al sve ukazuje na to.
Recimo nekakav dogovor pred izbore i rukovanje Trumpa sa Rohanijem moze biti kljucan za pobjedu.
Otprilike, to je to.

Šta više, sve je više onih, širom svijeta, koji traže od treće adrese da spasu Sporazum i sačuvaju i USA i svijet od njih samih. Evo, npr. ovaj bivši član Reganove administracije :arrow: LINK.

Isto mišljenje preovladava u EU, specifično Francuskoj i Njemačkoj, pa je tako, tim povodom, Angela Merkel juče bila gdje je bila.

Image

To su, u stvari, najznačajnija dešavanja, ali izbjegavam da pišem o tome jer je na temi masa trolova bez elementarnog razumjevanja političke stvarnosti, danas i ovdje.

Naravno, nikada ne treba smetniti s uma psihopate koje žude da stvari krenu put pune eskalacije. Minorni su u odnosu na ostatak svijeta ali su još uvijek moćni.
Last edited by Challenger_ on 12/01/2020 22:31, edited 1 time in total.
General War

#28038 Re: IRAN

Post by General War »

Challenger_ wrote: 12/01/2020 21:58 :lol:

TeFsija moj, jednostavnije stvari su za njega prekomplikovane.
...Sta ste sve vi sebi umislili :-)
General War

#28039 Re: IRAN

Post by General War »

mirsek wrote: 12/01/2020 21:52
General War wrote: 12/01/2020 21:42
mirsek wrote: 12/01/2020 21:32
Nece magicno, hoce revolucijom, bar u Iranu.
...ali ta magija ne radi u Siriji :? A nesto na Ho ruk u Jemenu se gura...u oba slucaja neJma Irana ;-)
Ne radi u Siriji, nije vecina za to, isto kao sto vecina nije bila ni protiv Gadafija u Libiji. U jemenu se bore Jemenci protiv drugih Jemenaca i njihovom gomilom placenika iz stranih drzava koji im pomazu da ne budu porazeni. Slicno kao u Siriji, gdje je strana sa manjinom Sirijaca i vecinom placenika i radikala iz cijelog svijeta ipak pred porazom.
Kako sam i mislio...neJma irana u toj prici. Interesantno kada treba pokupiti lovorike odjedamput se pojave, a kad treba nesto ocigledno objasniti...pufff nestanu :mrgreen:
General War

#28040 Re: IRAN

Post by General War »

sunceKOtepsija wrote: 12/01/2020 21:55
General War wrote: 12/01/2020 21:29
OMG...prvo po svaku cijenu eskaliraju pa sad po svaku cijenu deeskaliraju...idi dalje ziv bio i insajderi sa tobom :lol:
hajde da ponovimo :roll:
Američki ministar kaže da nije vidio dokaz da Iran planira napasti veleposlansta
Esper je u intervjuu ustvrdio da je Washington i dalje spremna pregovarati s Iranom bez preduvjeta.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/ame ... 47294.aspx

ni ti ove tvoje psihopate ne mozes upratiti, kao ni oni sami sebe.
...Tacno, ko za onaj oboreni ukrajinski zraKoplov..mule kazu nisu, imaju dokaze, pa jesu...pa...jbg jesu :roll:
mirsek

#28041 Re: IRAN

Post by mirsek »

sarajevoxxxx wrote: 12/01/2020 22:11 Inače demonstracije se organizuju u više gradova ne samo u Teheranu. Vjersku i političku elitu u Teheranu očigledno da ih narod prezire vise nego sto se čini. Izgleda bas kao i u Iraku.
Upri prstom na karti gdje je teritorija ISIL-a. :lol:
Gdje Sulejmani gazi tu ISIL ne ostaje.
:thumbup:
mirsek

#28042 Re: IRAN

Post by mirsek »

General War wrote: 12/01/2020 22:33
General War wrote: 12/01/2020 21:42
...ali ta magija ne radi u Siriji :? A nesto na Ho ruk u Jemenu se gura...u oba slucaja neJma Irana ;-)
Ne radi u Siriji, nije vecina za to, isto kao sto vecina nije bila ni protiv Gadafija u Libiji. U jemenu se bore Jemenci protiv drugih Jemenaca i njihovom gomilom placenika iz stranih drzava koji im pomazu da ne budu porazeni. Slicno kao u Siriji, gdje je strana sa manjinom Sirijaca i vecinom placenika i radikala iz cijelog svijeta ipak pred porazom.
Kako sam i mislio...neJma irana u toj prici. Interesantno kada treba pokupiti lovorike odjedamput se pojave, a kad treba nesto ocigledno objasniti...pufff nestanu :mrgreen:
Pa u Iranu je vecina bila protiv Pahlavija i dovidjenja Pahlavi.
Sad nema vecine protiv Hamneija, opet, dovidjenja do narednog puta.
Iran u Siriji i u Jemenu nema placenika/paravojski ni upola nego ciovehabijska kompanija. Gdje je zapelo ?
Korisničkoime

#28043 Re: IRAN

Post by Korisničkoime »

mirsek wrote: 12/01/2020 22:02 Nikakvu deeskalaciju ne treba prihvatati, ko ce im vjerovati kad su sve zivo prekrsili. Kad se povuku iz Iraka i pocinju ukidati sankcije moze se pricati o deeskalaciji.
Da li bi ti pristao da Iran nastavi raditi na atomskoj bombi ali da SAD umjesto Irana bombarduju grad i drzavu u kojoj ti zivis.
Jbt kako smo samo hrabri s tudjim zivotima.
Ova tema je cuda.
Ljudima ubiju glavnog generala, 2 covjeka rezima.
Na dzenazi istog izgine 50 ljudi.
Zatim kao cin odmazde ljudi raketiraju americku bazu ali prethodno preko Iraka upozote amerikance kako bi pod svaku cijenu izbjegli americke zrtve.
Zatim ljudi nakon raketiranje nehotice obore putnicki avion i ubije 150 ljudi.
Iiiii sada ti isti ljudi kao nesto diktiraju najjacoj vojnoj sili u svijetu SAD, kao te iste ljude SAD moli za deeskalaciju sukoba a oni se kao omisjalju.

HHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAH
:lol: :lol: :lol:

Sta ce inace uradit, oborit jos koji civilni avion, raketirati voz, pobit jos 200-300 svojih ljudi.

O majko.
sunceKOtepsija

#28044 Re: IRAN

Post by sunceKOtepsija »

ponavljanje gradiva, za one koji pokusase omalovaziti i ismijati iranske raketne napade na americke baze:

Image
Image

a tek jucer vidjoh da su konacno i cnnu dozvolili ulaz i snimanje manjeg dijela porusene baze. cak i novinarka je bila "fascinirana" razmjerom unistenja baze.

nista proturaketni stit, nista kontraudari... i bolje!
Korisničkoime

#28045 Re: IRAN

Post by Korisničkoime »

sunceKOtepsija wrote: 12/01/2020 20:28
Korisničkoime wrote: 12/01/2020 20:07
Opet dzenaza po toj logici Bakir Izetbegovic bi trebao biti proglasen za Marsala i dozivotno da vlada u BiH (doduse njemu fokus na KS al haj) a da SDA ima vjecno apsolutnu vlast jer ja se ne sjecam da je bilo vece dzenaze u BiH od one rahmetli Aliji Izetbegovicu.
Kada primjenimo vasu logiku na vlastitu kozu to bas i ne zvuci tako dobro.
Da li je par miliona ili par hiljada jedino mogu utvrditi potpuno slobodni izbori kojih naravno nema niti ce ih izgleda uskoro biti.
Iran posjeduje snagu, nije Afganistan u pitanju, posjeduje dovoljno snage da provede slobodne izbore bez bilo kakvog znacajnijeg uticaja iz vana bez da dodje do izborne kradje, namjestanja rezultata od strane neke sile iz vana konkreno SAD. Jedino cega se izgleda boje je vlastiti narod a to nije dobro prije svega za narod kojim vladaju
alija vise nije bio na vlasti, niti predsjednik sda. ali, glupo ti je poredjenje, jer niti je ko homeinijev nakon njega dosao na vlast, niti je obnasao neku funkciju za njegovog zivota. ista stvar sa hameneijem. drugo, nije dzenaza jedini pokazatelj. svake godine imas milionske skupove za godisnjicu revolucije i za godisnjicu homeinijeve smrti. koliko se to gradjana bih okupi da obiljezi godisnjicu alijine smrti, ili godisnjicu samostalnosti? neki dan si imao opet more naroda koji je izasao da da podrsku "rezimu" nakon nasilnih demonstracija (koje su postale nasilne nakon sto su demonstracije zbog poskupljenja goriva kidnapovane od strane ubacenih elemenata). itd, itd, itd... mislim, sta vas jos moze razuvjeriti nakon konzumacije masmedijske propagande? dzaba hejbet ljudi koji odu tamo i naprave reportaze, ili cijela predavanja o nevjerovanju lazima koje gledamo i slusamo o iranu...

ili diplomate koje su godinama zivjele i radile u iranu - ljudi nas redovno uvjeravaju da je ono sto masmediji plasiraju najcrnja propaganda... pored diplomata s nasih prostora zapazio sam i eu diplomate, kao sto je bernd erbel https://en.wikipedia.org/wiki/Bernd_Erbel

Image
Poredjenje je odlicno ako je broj ljudi na dzenazi generala pokazatelj izborne volje gradjana u korist rezima onda je i broj ljudi na dzenazi A.I. pokazatelj izborne volje gradjana u korist SDA stranke koju je A.I. osnovao i bio prvi predsjednik i koja se i tada kao i sada borila za vlast.
Vama je svima objasnjenje masovni mediji, sve sto ne ide u korist vasem slijepom vjerovanju je rezultat ubaceni elemenat, CIA itd.
Svjestan sam ja da u Iranu ne jedu ljudi i da to nije kazamat i gulag.
Svjestan sam i da Iran ima bogatu historiju i tradiciju.
Ne vjerujem da zli mula rezim zeli ubiti svakog ko nije musliman itd.
Medjutim ne vjerujem ni bajkama kako je rezim mula bezgresan i ima fanaticnu podrsku svih gradjana Irana koji svaki potez rezima u zlato ukivaju i da je za sve lose sto se desava u Iranu uvijek neko drugi kriv ali niposto rezim mula.
Ako ima tako veliku podrsku, ako je narod iza njega tako cvrsto ako je sve kao sto se tvrdi onda neka izbori budu u cjelosti slobodni bez namjestanja izbornih lista.
Ako opet miljenik mula pobjedi onda neka bude, sto da ne, ljudi su imali svu slobodu, vecina je izabrala i to je to, ostali ce imati sansu za 4 godine.
General War

#28046 Re: IRAN

Post by General War »

mirsek wrote: 12/01/2020 22:35
sarajevoxxxx wrote: 12/01/2020 22:11 Inače demonstracije se organizuju u više gradova ne samo u Teheranu. Vjersku i političku elitu u Teheranu očigledno da ih narod prezire vise nego sto se čini. Izgleda bas kao i u Iraku.
Upri prstom na karti gdje je teritorija ISIL-a. :lol:
Gdje Sulejmani gazi tu ISIL ne ostaje.
Upri prstom gdje je Sulejmani :D
General War

#28047 Re: IRAN

Post by General War »

mirsek wrote: 12/01/2020 22:37
General War wrote: 12/01/2020 22:33
Pa u Iranu je vecina bila protiv Pahlavija i dovidjenja Pahlavi.
Sad nema vecine protiv Hamneija, opet, dovidjenja do narednog puta.
Iran u Siriji i u Jemenu nema placenika/paravojski ni upola nego ciovehabijska kompanija. Gdje je zapelo ?
U Pahlaviju i Hamnejiju...bas ono promjena :-)
sunceKOtepsija

#28048 Re: IRAN

Post by sunceKOtepsija »

Kako se to dogodilo
Zapovjednik zračnih snaga Iranske revolucionarne garde Emir Ali Hadžizadeh: Kad sam se uvjerio da se to dogodilo, zaista sam poželio da sam umro, a da nisam bio svjedok takve nesreće.

Na konferenciji za novinare na kojoj se govorilo o razmjerama incidenta, pogađanja ukrainskog putničkog aviona zapovjednik zračnih snaga je rekao: “Čuo sam za srceparajući incident rušenja ukrajinskog aviona dok sam bio u zapadnom dijelu zemlje nakon raketnih udara na američke baze. Kad sam se uvjerio da se to dogodilo, zaista sam poželio da sam umro, a da nisam bio svjedok takve nesreće.

Cijeli svoj život sam proveo spreman da ginem za narod, a danas svojom čašću trgujem s Bogom Svemogućim i u ovoj teškoj situaciji stao sam pred objektive da bih dao objašnjenje.

Na početku bih želio reći da će istragu i ocjenu ovog incidenta provesti viši štabovi i osoblje iz pravosuđa, i informacije će biti upotpunjene, i odmah sada da kažem da prihvatam potpunu odgovornost, i svaka odluka koju odgovorni donesu prihvatit ću njeno izvršenje.

Govoreći o pojedinostima incidenta, zapovjednik zračnih snaga Sepaha je rekao: I sami ste u toku da više od sedmicu dana gledamo uvjete i zategnutost u regiji i svjesni ste vjerojatnosti sukoba što nismo gledali u prethodnim godinama, pa čak ni u ranim godinama revolucije, zato što je mogućnost sukoba bila veoma visoka jer i Amerikanci i naše oružane snage bile su 100 posto spremne.

Amerikanci su zaprijetili da će pogoditi 52 tačke u Iranu, zbog toga su sve odbrambene jedinice bile 100 posto u pripravnosti, prirodno je da su i odbrambeni sistemi smješteni u Teheranu bili u istom stanju. Ono što se nakon analize ispostavilo jeste da je u noći nesreće, pa čak i od zalaska sunca, stanje borbene gotovosti bilo na ratnom, najvišem stepenu uzbunjivanja sistema za komunikaciju integriranim u odbrambene sisteme. Time je teheranskom prstenu protuzračne obrane dodan određeni broj odbrambenih jedinica.

Prvi sistem koji je postavljen u zapadnom dijelu Teherana, gdje se dogodio incident, a koji je raspoređen u okolini Bidigene, u nekoliko faza je dostavljao alarm 3-3 cijeloj mreži, što je najviša razina uzbune.

U različitim fazama tim sistemima, uključujući i ovaj koji je reagirao, putem integrirane mreže je javljeno da su na našu zemlju ispaljene krstareće rakete. U jednoj ili dvije faze biva potvrđeno da rakete lete prema nama i da budemo spremni. Dakle sistemi na najvišem nivou spremnosti, dovoljno je da se naslonite i da sistem reaguje i otvori raketnu paljbu. Obavili smo razgovore sa operatorom i mislim da će taj razgovor biti emitiran. Operator navodi da su više puta zahtjevali da se nebo zemlje očisti od letova da bude takozvano clear nebo, što je prirodno u uvjetima alarma 3-3, no neke osobe uz lična razmatanja nisu slijedili te upute, jer uz ta upozorenja na stanju je ratni plan. U takvim okolnostim ovaj sistem se suočava s ciljem kojeg je prepoznao kao krstareću raketu na distanci od 19 kilometara.

Sistem protuzračne odbrane raspoređen je u toj regiji u 12 sati navečer, prema uputama datim operateru, da je stanje ratno te prema alarmu da je ispaljena krstareća raketa, kada je avion poletio, operater je metu identificirao kao krstareću raketu. U takvom uvjetu operater je bio dužan nazvati i dobiti potvrdu, njegov propust počinje od te tačke. Stiče se dojam da je njegov komunikacijski sistem imao problem i zato nije uspio uspostaviti vezu što može biti posljedica ili ometenosti sistema ili opterećenosti mreže. Imao je samo 10 sekundi da donese odluku, ili gađati ili negađati. U takvim uvjetima, nažalost donosti lošu odluku i potvrđuje metu.

Prije obznanjivanja oružanih snaga, odgovorni u civilnom vazduhoplovstu odlučno su rekli da to nije raketni udar i da je stvar pod istragom. Kao prvo oni su djelovali na temelju vlastitih informacija i nisu znali ništa o incidentu. Kada su me u srijedu ujutro obavijestili o tome, odmah sam obavijestio odgovorne ljudi da smo pogodili metu, ali ta sihroniziranost mi je bila donekle sumnjiva.

Dakle bio sam u zapadnom dijelu zemlje. Odmah sam krenuo za Teheran, ali usred puta sam obavijestio odgovorne da se to dogodilo i da je po mom mišljenju velika mogućnost da smo udarili svoj avion. Kad sam stigao u Teheran, vidio sam da je Generalštab oružanih snaga već formirao tim za istragu nesreće i da su i cijeli tim i ljudi koji su bili uključeni bili u potpunosti pod karantinom, a nama nije bilo dozvoljeno da izvještavamo.

Do kašnjenja informacija nije došlo zato što je neko htio nešto prikriti, već je rutina da Generalštab mora izvršiti cjelovitu istragu i nakon što su u petak ujutro razmotrene sve prikupljene informacije postalo je jasno šta se dogodilo…

Nakon toga generalštab je počeo sa davanjem informacija. Dakle, ponavljam, odmah nakon što su me obavjestili, ja sam obavjestio one iznad sebe, oni zbog toga što pitanje mora biti potpuno razmotreno i ispitano a što su oni uradili u najkraćem mogućem roku zabranili su davanje informacija. Istraga je trajala 48 sati.

Oni koji su za ovo vrijeme opovrgavali mogućnost da je avion pogođen to su radili u skladu sa svojim znanjem, jer niko nije imao informaciju o tome šta se dogodilo. Dakle, oni nisu krivi, svaka krivica je do nas, ni do koga drugog, jer to se desilo u snagama pod našom komandom, dakle mi smo odgovorni.

Nesreća se dogodila, mi osjećamo tugu i žalost zbog izgubljenih života i potpuno se suosjećamo sa porodicama poginulih.

Ovo je na rezultat američkih podrivanja i zavjera koje rade u regionu. Te noći bili smo potpuno spremni za sukob. Bila je velika pretpostavka da će biti izvršen napad. U svemu tome zbog ishitrene odluke jednog čovjeka dogodila se velika nesreća…
najveca greska i odgovornost lezi na onome ko nije zatvorio nebo za civilnu avijaciju. nazalost, greska placena ljudskim zivotima.
General War

#28049 Re: IRAN

Post by General War »

sunceKOtepsija wrote: 12/01/2020 22:56 ponavljanje gradiva, za one koji pokusase omalovaziti i ismijati iranske raketne napade na americke baze:

nista proturaketni stit, nista kontraudari... i bolje!
Sta ce im, Iran se sam pobrinuo za to:

Image
sunceKOtepsija

#28050 Re: IRAN

Post by sunceKOtepsija »

Korisničkoime wrote: 12/01/2020 23:02
sunceKOtepsija wrote: 12/01/2020 20:28
Korisničkoime wrote: 12/01/2020 20:07
Opet dzenaza po toj logici Bakir Izetbegovic bi trebao biti proglasen za Marsala i dozivotno da vlada u BiH (doduse njemu fokus na KS al haj) a da SDA ima vjecno apsolutnu vlast jer ja se ne sjecam da je bilo vece dzenaze u BiH od one rahmetli Aliji Izetbegovicu.
Kada primjenimo vasu logiku na vlastitu kozu to bas i ne zvuci tako dobro.
Da li je par miliona ili par hiljada jedino mogu utvrditi potpuno slobodni izbori kojih naravno nema niti ce ih izgleda uskoro biti.
Iran posjeduje snagu, nije Afganistan u pitanju, posjeduje dovoljno snage da provede slobodne izbore bez bilo kakvog znacajnijeg uticaja iz vana bez da dodje do izborne kradje, namjestanja rezultata od strane neke sile iz vana konkreno SAD. Jedino cega se izgleda boje je vlastiti narod a to nije dobro prije svega za narod kojim vladaju
alija vise nije bio na vlasti, niti predsjednik sda. ali, glupo ti je poredjenje, jer niti je ko homeinijev nakon njega dosao na vlast, niti je obnasao neku funkciju za njegovog zivota. ista stvar sa hameneijem. drugo, nije dzenaza jedini pokazatelj. svake godine imas milionske skupove za godisnjicu revolucije i za godisnjicu homeinijeve smrti. koliko se to gradjana bih okupi da obiljezi godisnjicu alijine smrti, ili godisnjicu samostalnosti? neki dan si imao opet more naroda koji je izasao da da podrsku "rezimu" nakon nasilnih demonstracija (koje su postale nasilne nakon sto su demonstracije zbog poskupljenja goriva kidnapovane od strane ubacenih elemenata). itd, itd, itd... mislim, sta vas jos moze razuvjeriti nakon konzumacije masmedijske propagande? dzaba hejbet ljudi koji odu tamo i naprave reportaze, ili cijela predavanja o nevjerovanju lazima koje gledamo i slusamo o iranu...

ili diplomate koje su godinama zivjele i radile u iranu - ljudi nas redovno uvjeravaju da je ono sto masmediji plasiraju najcrnja propaganda... pored diplomata s nasih prostora zapazio sam i eu diplomate, kao sto je bernd erbel https://en.wikipedia.org/wiki/Bernd_Erbel

Image
Poredjenje je odlicno ako je broj ljudi na dzenazi generala pokazatelj izborne volje gradjana u korist rezima onda je i broj ljudi na dzenazi A.I. pokazatelj izborne volje gradjana u korist SDA stranke koju je A.I. osnovao i bio prvi predsjednik i koja se i tada kao i sada borila za vlast.
Vama je svima objasnjenje masovni mediji, sve sto ne ide u korist vasem slijepom vjerovanju je rezultat ubaceni elemenat, CIA itd.
Svjestan sam ja da u Iranu ne jedu ljudi i da to nije kazamat i gulag.
Svjestan sam i da Iran ima bogatu historiju i tradiciju.
Ne vjerujem da zli mula rezim zeli ubiti svakog ko nije musliman itd.
Medjutim ne vjerujem ni bajkama kako je rezim mula bezgresan i ima fanaticnu podrsku svih gradjana Irana koji svaki potez rezima u zlato ukivaju i da je za sve lose sto se desava u Iranu uvijek neko drugi kriv ali niposto rezim mula.
Ako ima tako veliku podrsku, ako je narod iza njega tako cvrsto ako je sve kao sto se tvrdi onda neka izbori budu u cjelosti slobodni bez namjestanja izbornih lista.
Ako opet miljenik mula pobjedi onda neka bude, sto da ne, ljudi su imali svu slobodu, vecina je izabrala i to je to, ostali ce imati sansu za 4 godine.
hoces reci da na dzenazi nije bilo minimalno 95% glasackog tijela SDA?

izlaznost na izbore je najbolji pokazatelj povjerenja gradjana u regularnost izbora. kolika je kod nas izlaznost?
Post Reply