Nije mala stvar ubiti 3 čovjeka i ne podržavam uzimanje pravde u svoje ruke. I kod nas je bili slilčnih pa i gotovo identičnoih slučajeva kada je izvjesni Hadžija iz Lukavca "uklonio" trojicu a četvrti mu je pobjegao, čovjek služi 26 godina kazne, do tada nije imao nikakav dosije, sasvim pristojan i normalan čovjek. Sve ovo što se dešava je prvo propust sistema u kojem živimo jer ne može biti normalno da ovi iz Splita koji su pobijeni imaju takva djela i opet na slobodi. Ovaj jedan od ubijenih je navodno motorom ubio djevojčicu prije nekoliko godina i u zuatvoru proveo minimalan period. Mislim halo, u kakvim jebenim sistemima mi živimo, gdje je tu pravda za malog čovjeka? Ponavljam ne podržavam uzimanje pravde u svoje ruke ali ovo je djelo čovjeka koji je stjeran u kut i treba da dobije minimalnu kaznu. Moja podrška tome. Pozdrav Splitu!Optimus09 wrote: ↑12/01/2020 20:17 Komentar sa jednog sajta:
Nije to nepopularno misljenje nego neupuceno misljenje. Upucen sam u situaciju jer sam iz tog dijela Splita i neke od aktera sam vidjao i poznavao, nismo bili prijatelji niti puno prisni ali Split je mal grad di se svi znaju.
Ovu verziju sam cua na ulici na samom pocetku jos dok su mediji mlatarali svakojakim informacijama i dok je po gradom kruzilo sto prica. Verzija je tocna jer su je kasnije i okvirno potvrdili i iz policije u medijima.
Znaci prica ide ovako:
Ubijeni dileri su upoznali mladjeg brata sa ljepotama droge i kao svakim dilerima im je bilo u interesu da ga sta vise navuku. Stariji brat (ubojica) je bio sportas, ok momak, nije ni cigarete pusia, pomorac, zavrsia faks, radia na brodu, uzea stan i odselia se da ne gleda brata narkomana kojem nije moga pomoc iako je pokusava ranije.
Nakon povratka sa broda ti gradski dileri su culi da je ovaj pomorac (pretpostavili da ima para) te neki omanji narkomanski dug od njegovog mladjeg brata fantomskim kamatama pretvorili u nesto sta se tesko moze otplatit cak i nekom sa pomorskom placom.
Kamate su divljale, dugovi su rasli, a stariji brat ni kriv ni duzan se nasao kao kolateralna zrtva dilera i narkomanije svog mladjeg brata.
Dileri su ga poceli zlostavljat, maltretirat, a kulminacija se dogodila kad su mu upali u stan i prijetili nozem da ce ga zaklat ako po stoti put ne otplati neku fantomsku kamatu.
Prakticki su ga pljackali i iznudjivali iako nije prije toga imao veze sa njima niti sa drogom, grijeh mu je bio jedino sta mu je brat bio narkoman.
Nakon toga lik je postao psihicki rastrojen, puka, naoruza se, proseta po gradu i pobia ih. Cetvrtog nije nasa
U Splitu medju narodom vlada velika podrska za ovaj cin s obzirom da se radi o trostrukom ubojstvo. Takva podrska do sad nikad nije bila zabiljezena.
Desavanja u Hrvatskoj
-
Milenkov buraz
#17526 Re: Desavanja u Hrvatskoj
-
Milenkov buraz
#17527 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Nije Jelena on to tako ad hock napravio, po svim informacijama čovjek je bio satjeran u kut, il' on il ovi dileri. Svako od nas bi u istim okolnostima napravio isto. On je žrtva sistema, treba da odgovara za svoje djelo ali ovdje ima olakšavajućih okolnosti metar. Treba da dobije kaznu ali minimalnu, sve ostalo je pišanje uz vjetar.¤ jelena ¤ wrote: ↑12/01/2020 20:09Vjerovatno će ga uvažavati, ali će ga se bojati, čak i protiv svoje volje ga izbjegavati i zazirati od njega, kakvu god kaznu dobio i odležao.spreca wrote: ↑12/01/2020 18:00Mislim da ce od ogromne vecine gradjana biti uvazavan i podrzavan i niko ga za to nece osudjivati ,bas iz razloga sto su se mnogi susretali sa korupcijom u tuzilastvu i susdstvu....ovo su bili banditi koji su ocito u talu i sa policijom i sudstvom....nemoguce je talati drogu i baviti se reketom bez pomoci policije i sudstva....cak su u drog umjesani i neki visoki duznosnici u vladi raznih drzava u svijetu....¤ jelena ¤ wrote: ↑12/01/2020 17:36 To o lošoj strani kojekakvih podrški i veličanju ubistva stoji, svakako...
očevici, pogotovo djeca, eto i njima traume i ko zna čega još... kolektivni osjećaj straha i nesigurnosti kod stanovništva, svašta tu ima...
Sve je to posljedica nagomilanih propusta nadležnih, koji se vuku godinama kad je problem narkomanije i teškog kriminala u pitanju, kao uostalom i u mnogo sređenijim društvima, a ne nekakva zasluga tog nesrećnog pojedinca koji je takođe na neki način žrtva u svemu ovome.
Brat narkoman, ko zna kakvi problemi ''samo'' oko toga, a sad u glavi i jeziva trauma i trostruko ubistvo na savjesti...
Ma, jebeš i fb podršku i takvo herojstvo... javnost će za kratko vrijeme sve zaboraviti; njemu valja živjet s tim teretom doživotno, a tek mu 25 godina.
Izopštenost iz društva, kako god ga osudili, tom momku ne gine i nema mu više normalnog života u Splitu.
Daleko bilo.
Nije on ove raskrinkao, prebio u samoodbrani i strpao na doživotnu robiju; tad bi bio samo cijenjen, poštovan i poželjan u društvu.
On je hladno, racionalno osmislio sve što je uradio: nabavio pušku, ubio troje ljudi na sred ulice, na očigled svih i posijao strah među svima, a ne samo onima koji su to zaslužili - što će ga cijelog života pratiti.
Super je podrška na internetu ili tapšanje po ramenu u prolazu - stvaran život u ovom slučaju baš i nije...
Bi l' zasjeo i zapio se s čovjekom koji je ubio trojicu, hladne glave krenuo u potragu za četvrtim i to u miru, u optimalnim uslovima života...
Bi l' mu se ozbiljno zamjerio i opsovao mu nešto u afektu...njemu pijanom...družeći se s njim...
Bi l' ćerku predao na svadbi jednom takvom budućem zetu i ocu tvojih unučića...na koje se ni krive ni dužne mrlja prenosi...jbg...
Mislim da većina ovih koji ga sad podržavaju ne bi jer...jbg, nikad se ne zna hoće li mu opet nešto slično pasti na pamet i šta...
- Cherry-Cherry
#17528 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Nadam se da će imati dobrog advokata, koji će znati odraditi svoj posao kako treba.
Čovjek nije imao izbora. Šta je trebao, sjediti i čekati da ga ubiju? Prijaviti policiji?
Uradio je jedino šta je mogao.
Čovjek nije imao izbora. Šta je trebao, sjediti i čekati da ga ubiju? Prijaviti policiji?
- spreca
#17529 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Izgleda da nije bas sve prijavljivao jer je valjda negdje napisao da mu je dosadilo stalno ispitivanje i davanje izjava a njih nisu nista dirali i uvijek su na slobodi...mislim da ce sad sud morati uraditi nesto pozitivno , odnosno izreci naj nizu kaznu jer se i narod organizuje da ga podrzesherbett wrote: ↑12/01/2020 21:45Trebala bi mu bit olakotna okolnost ako je orijavljivao prijetnjespreca wrote: ↑12/01/2020 20:42sherbett wrote: ↑12/01/2020 20:34 Mislim da pomorci prolaze stroge testove izmedju ostalog i psiholoske.
Ne vjerujem da je tip psiho jednostavno nije imao izbora a imao je zelju da pomogne bratu i rijesi ga muke.
Pise da je i ranije pokusavao pomoci mu, vjerovatno ga je i zato i namlatio pa je bila prijava.
Iz ocaja ljudi svasta rade kada su nemocbi pomoci familiji.
Ovo je doslovno ono, ubijam za svog brata
Pa nisu drugo ni zasluzili.
Ovo je pravi primjer opisan iz Zlocina i kazne.. kakva korist od tog sljama nema stete ako se ubije.. pa je tako Raskoljnikov ubio staru lihvaricu.
Filip je imao vise srece pa nisu stradali nevini![]()
Tocno je znao sta radi i nije obracao paznju na okolinu...ovo je MORAO uraditi jer do kraja zivota nebi imao mira.....gore u nekom postu je neko postavio komentar nekog Splicana koji kaze da su dolazili i njemu u stan i prijetili ubistvom ukoliko ne ispuni njihove zahtjeve koji su rasli svaki dan....i pravilno odluci da ubije on njih prije nego oni ubiju njega ....ovako je mnoge rjesio problema,nije njegov brat bio jedini.....eno u postu gore pise da je bio fin momak,sportista,pomorac i ona dodje neka gnjida da mu se sere u zivot.....BRAVO Filipetako to ucini pravi muskarac
-
hAZNADAR
#17530 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Nije bas jedino sto je mogao. Ako ih je vec rjesio ubiti - mogao ih je opet sacekati da mu dodju ponovo u stan, pa makar ih namamiti. Tu bi imao jos i samoodbranu kao olaksavajucu okolnost, i niciji drugi zivot nebi bio ugrozen.Cherry-Cherry wrote: ↑12/01/2020 21:33 Nadam se da će imati dobrog advokata, koji će znati odraditi svoj posao kako treba.
Čovjek nije imao izbora. Šta je trebao, sjediti i čekati da ga ubiju? Prijaviti policiji?![]()
Ali ovako ici sa puskom kroz grad i rafalati - nije bas jedini nacin i tako je mogao stradati i neko nevin.
Jer ako dobije minimalnu kaznu i jos vecu podrsku od ljudi - svaka budala bi u buducnosti isla kao kauboj ulicom i dijeliti pravdu kako zeli.
Naravno da covjek ima simpatije prema Filipu i osjeaj neke filmske pravde - ali treba biti i trezven. Mogao je na sto nacina napraviti belaj i ispasti heroj a ne ubica.
- mO k3
#17531 Re: Desavanja u Hrvatskoj
sherbett wrote: ↑12/01/2020 20:34 Mislim da pomorci prolaze stroge testove izmedju ostalog i psiholoske.
Ne vjerujem da je tip psiho jednostavno nije imao izbora a imao je zelju da pomogne bratu i rijesi ga muke.
Pise da je i ranije pokusavao pomoci mu, vjerovatno ga je i zato i namlatio pa je bila prijava.
Iz ocaja ljudi svasta rade kada su nemocbi pomoci familiji.
Ovo je doslovno ono, ubijam za svog brata
Pa nisu drugo ni zasluzili.
Ovo je pravi primjer opisan iz Zlocina i kazne.. kakva korist od tog sljama nema stete ako se ubije.. pa je tako Raskoljnikov ubio staru lihvaricu.
Filip je imao vise srece pa nisu stradali nevini
- ¤ jelena ¤
#17532 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ne razumijem se ja u zakone i pravnu terminologiju, samo razmišljam naglas o budućnosti tog mladog čovjeka, o njegovom povratku u koliko-toliko normalan život nakon odležane kazne, kakva god ta kazna bila. Sticajem okolnosti znam za sličan primjer i to samo kao sugrađanka, posmatrač, slušalac sa strane pa je strašno kad vidiš mladu osobu kako se nosi s tim, a isto tako je šljam ubijen i normalan čovjek izvršio ubistvo. Normalan, do ubistva...Milenkov buraz wrote: ↑12/01/2020 20:47Nije Jelena on to tako ad hock napravio, po svim informacijama čovjek je bio satjeran u kut, il' on il ovi dileri. Svako od nas bi u istim okolnostima napravio isto. On je žrtva sistema, treba da odgovara za svoje djelo ali ovdje ima olakšavajućih okolnosti metar. Treba da dobije kaznu ali minimalnu, sve ostalo je pišanje uz vjetar.¤ jelena ¤ wrote: ↑12/01/2020 20:09Vjerovatno će ga uvažavati, ali će ga se bojati, čak i protiv svoje volje ga izbjegavati i zazirati od njega, kakvu god kaznu dobio i odležao.spreca wrote: ↑12/01/2020 18:00
Mislim da ce od ogromne vecine gradjana biti uvazavan i podrzavan i niko ga za to nece osudjivati ,bas iz razloga sto su se mnogi susretali sa korupcijom u tuzilastvu i susdstvu....ovo su bili banditi koji su ocito u talu i sa policijom i sudstvom....nemoguce je talati drogu i baviti se reketom bez pomoci policije i sudstva....cak su u drog umjesani i neki visoki duznosnici u vladi raznih drzava u svijetu....
Nije on ove raskrinkao, prebio u samoodbrani i strpao na doživotnu robiju; tad bi bio samo cijenjen, poštovan i poželjan u društvu.
On je hladno, racionalno osmislio sve što je uradio: nabavio pušku, ubio troje ljudi na sred ulice, na očigled svih i posijao strah među svima, a ne samo onima koji su to zaslužili - što će ga cijelog života pratiti.
Super je podrška na internetu ili tapšanje po ramenu u prolazu - stvaran život u ovom slučaju baš i nije...
Bi l' zasjeo i zapio se s čovjekom koji je ubio trojicu, hladne glave krenuo u potragu za četvrtim i to u miru, u optimalnim uslovima života...
Bi l' mu se ozbiljno zamjerio i opsovao mu nešto u afektu...njemu pijanom...družeći se s njim...
Bi l' ćerku predao na svadbi jednom takvom budućem zetu i ocu tvojih unučića...na koje se ni krive ni dužne mrlja prenosi...jbg...
Mislim da većina ovih koji ga sad podržavaju ne bi jer...jbg, nikad se ne zna hoće li mu opet nešto slično pasti na pamet i šta...
Ja sam, takođe, u jednom od prethodnih postova napisala da je on žrtva u ovom slučaju i to žrtva ozbiljnih institucionalnih propusta koji se vuku godinama.
Nadam se da će biti olakšavajućih okolnosti o kojima govoriš. Trebalo bi da ih bude prvenstveno zbog toga što je riječ o uzornom mladom čovjeku, koji nije kriv zbog svega toga što ga je snašlo i dovelo u situaciju da uradi ovako nešto. Tome, laički, dodajem i činjenicu da je pomorac, tek došao s broda, za šta znam da je specifično stanje svijesti pa mislim, eto, da bi i taj detalj mogao biti izvor olakšavajućih okolnosti na sudu, ali ne znam ništa o tome.
Kako god bilo... sud je samo jedna instanca i ne može se, ni po trajanju ni po težini kazne, mjeriti sa sviješću, podsviješću i svim budućim refleksijama ovog čina na njegov život - i ne samo njegov...
- animals
#17533 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Problem je sto je Split postao grad slucaj..
gdje caruju kriminal, droga i nasilje..
sjetimo se samo Torcide, u kojoj su sve sami narkomani i huligani..
a da ne pricamo o policiji i onima na vlasti..
ima tu svega, sto se sakupljalo godinama..
i onda nije ni cudo sto se desavaju ovakve stvari..
decku ne treba nista zamjeriti, jer je roknuo tri ljudska smeca..
ali sjebao je i svoj zivot, jer drzava i zakon su zakazali..
takva je situacija svuda na balkanu..
Srbija, BIH, Hrvatska..
korupcija, kriminal na svim nivoima..
gdje caruju kriminal, droga i nasilje..
sjetimo se samo Torcide, u kojoj su sve sami narkomani i huligani..
a da ne pricamo o policiji i onima na vlasti..
ima tu svega, sto se sakupljalo godinama..
i onda nije ni cudo sto se desavaju ovakve stvari..
decku ne treba nista zamjeriti, jer je roknuo tri ljudska smeca..
ali sjebao je i svoj zivot, jer drzava i zakon su zakazali..
takva je situacija svuda na balkanu..
Srbija, BIH, Hrvatska..
korupcija, kriminal na svim nivoima..
-
hAZNADAR
#17534 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Metaforicno je kada se gleda film pa navijas za glavnog junaka da pobije gamad. Ali u stvarnosti je drugacije. Ovo se desava svugdje u svijetu pa ne rezultira obavezno ubistvom. Ja sam imao problema sa jalijom pa se opet nekako zavrsilo bez tragedije, i mnogi drugi. Mozda Filip nije imao izbora nego ubiti - ali ako je vec morao - mogao je to uraditi pametnije.sherbett wrote: ↑12/01/2020 22:18Po meni je njegovo herojstvo metaforicno.hAZNADAR wrote: ↑12/01/2020 22:12Nije bas jedino sto je mogao. Ako ih je vec rjesio ubiti - mogao ih je opet sacekati da mu dodju ponovo u stan, pa makar ih namamiti. Tu bi imao jos i samoodbranu kao olaksavajucu okolnost, i niciji drugi zivot nebi bio ugrozen.Cherry-Cherry wrote: ↑12/01/2020 21:33 Nadam se da će imati dobrog advokata, koji će znati odraditi svoj posao kako treba.
Čovjek nije imao izbora. Šta je trebao, sjediti i čekati da ga ubiju? Prijaviti policiji?![]()
Ali ovako ici sa puskom kroz grad i rafalati - nije bas jedini nacin i tako je mogao stradati i neko nevin.
Jer ako dobije minimalnu kaznu i jos vecu podrsku od ljudi - svaka budala bi u buducnosti isla kao kauboj ulicom i dijeliti pravdu kako zeli.
Naravno da covjek ima simpatije prema Filipu i osjeaj neke filmske pravde - ali treba biti i trezven. Mogao je na sto nacina napraviti belaj i ispasti heroj a ne ubica.
Ovdje se susrav treba zapitati o svojoj sluzbi drustvu.
Jel normalno da se iznude i reketi toleriraju?
Kamatarenje je zakonom zabranjeno a ne regulira se.
Da ne spominjem dilanje drogom.
Ova Filipova borba je ujedno i njegova zrtva kao doprinos vapaja tlacenih i zarobljenih.
Zakon je jasan i prema zakonu se sankcionira njegov zlocin.
Motiv i razlozi su drugo i mislim da se to zakona ne tice previse.
Mogao je proforme prijaviti policiji i namamiti ih ponovo u stan i pobiti bez ugrozavanja icijeg drugog zivota - jos i prethodno prostrti najlon po podu. Ali pucati rafalom u po grada nije bas rjesenje. Nije mogao precizno izracunati da sve i jedan metak ostane u tijelu i da ne bude niti jednog koji nebi rikosetirao, probio tijelo pa rikosetirao,... i sl.
A sistem kakav god da je - mora se prvo isprobati - mora se prvo dokazati neucinkovitost pa tek onda uzeti u svoje ruke.
-
hAZNADAR
#17535 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Maltretiranja tog tipa imas svugdje - pa i na zapadu. U Skandinaviji ako se zakacis sa albanskom ili arapskom mafijom - niko te ne spasi. Policija ne trosi resurse na to a kazne minimalnije nego kod nas. Doduse - ne moze se tako lako nabaviti kalasnjikov pa izaci na ulicu.rajvosaxo wrote: ↑12/01/2020 22:46 Ne znam znate li gdje zivite i koliko ovoga ima i kod nas.
Samo mali broj slucajeva izlazi u javnost.
Jedan nas komsija lezi 10 godina zbog kamatara, a izresetao ga je na vlastitim vratima.
Znam za slučaj momka kojeg i dan danas maltretiraju, izludili su ga bukvalno...samo zato jer su ga iz policije i tuzilastva prije nekoliko godina navukli da preda oznacen novac za povrat otudjene stvari, a poslije ga je "sistem" ostavio "na ledini".
Mislim da ovaj momak u ST nije imao drugog izlaza, jer sistem te u ovakvim drzavama nece zastiti.
Iskreno bih volio da vise ljudi koji su tlačeni ovako postupa.
I onda te neko pita : "a sto se tebi ide vani ?"
- Bloo
- Globalna šefica
#17536 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Albanska ili arapska...zar nemaju neku svoju mafiju?
- animals
- Maraschino
#17538 Re: Desavanja u Hrvatskoj
to na zapadu kazu ''organizovani kriminal'', nesto slicno kazu i za mito ''naknada za lobiranje''.
- animals
#17539 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Sto juznije, to tuznije..
- animals
#17540 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Evo citam upravo..
Torcida razvila trasparent za jedno od zrtava, njihovog pripadnika pod nazivom Pajser..
bagra od navijaca..kriminalci kriminalcu..
nekad sam bio navijac Hajduka..
prezirem i taj klub i tu olos od navijaca..
Torcida razvila trasparent za jedno od zrtava, njihovog pripadnika pod nazivom Pajser..
bagra od navijaca..kriminalci kriminalcu..
nekad sam bio navijac Hajduka..
prezirem i taj klub i tu olos od navijaca..
-
Bodkin
- animals
-
hAZNADAR
#17543 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Hoce da kaze da je Tel Aviv civilizacija za mnoge druge sjevernije varosi. Znam i zasto al necemo o tome ovdje.
-
Bodkin
- spreca
#17545 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Tako je....to je u jugi bilo pravilo,od Triglava do bitola i to je istina i danas dan se to vidi,samo sto drugi odmah bukvalishu
- Point.
#17546 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Kakav jad od posta. Nije ni čudo što je SDP grohnuo ko šporet Lepuzan kad u njima postoji ovaj stav prema sopstvenom narodu i potencionalnim glasačima. Umjesto da radite na ujedinjavanju kao što svaka normalna država radi sa svojom dijasporom vi bi nešto zabranjivali ko djeca koja se ljute što ne dobijaju povjerenje glasača. Možeš se nasaditi na glavu al dijaspora će i dalje glasati. Mislim na onu šaku jada što faktički glasa a radi se o jako malom broju. Nevjerovatno da ti je to kost u grlu. Neka pati kome smeta.Leverage wrote: ↑12/01/2020 09:39 Dosta kvalitetan tekst ali moram se osvrnuti na dio o glasanju onih koji "ne plaćaju porez". Zapravo se radi o potpuno promašenoj teži koju su neki postavili na taj način. Radi se o tome da na izborima učestvuju oni koji se ni na koji način ne nalaze u političkom djelokrug onih za koje glasaju, tj. ne osjete političke reperkusije zbog svog glasa. U praksi to na ovim prostorima obično znači glas za etničku homogenizaciju čija je fasada, gledana iz druge zemlje, šarena, a čiju pogubnu unutrašnjost osjete samo oni koji tu zapravo žive.
Iako u konkretnom slučaju glasovi van Hrvatske nisu odlučili pobjednika, princip je bitan. Da prevedem na naš slučaj, glas za SDA iz npr. Švedske (od strane nekih koji tamo rado glasaju za socijaliste) višestruko je iritantniji od glasa za SDA ovdje, taman da taj glas iz Švedske nikad nije donio mandat više za SDA. Jer onaj iz Švedske nikad neće konkretno osjetiti šta znači dati glas za SDA, a ovaj ovdje itekako hoće. Da i onaj tamo hoće ne bih imao ništa protiv da glasa, ali neće, nego ću njegov etnonacionalni naboj pri glasanju osjetiti ja.
-
celava_dlaka
#17547 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Narod angazovao advokata Filipu tacnije grupa pravda za Filipa
- animals
#17548 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Problem Hrvatske nisu dileri, niti ova djeca koja se drogiraju..celava_dlaka wrote: ↑13/01/2020 15:27 Narod angazovao advokata Filipu tacnije grupa pravda za Filipa
pa kad porastu ili se ubijaju, ili umiru od droge..
problem je korupcija citavog sistema koji je doveo do ovoga..
pocev od korumpirani politicara, pa do oni najnizi struktura, policajaca na ulici..
oni su svi upleteni u taj put droge..
kao sto je svuda na Balkanu..
- Point.
- Leverage
#17550 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Baš mi je drago što si se pronašao i posljedično upalio k'o kutnjak.Point. wrote: ↑13/01/2020 12:39Kakav jad od posta. Nije ni čudo što je SDP grohnuo ko šporet Lepuzan kad u njima postoji ovaj stav prema sopstvenom narodu i potencionalnim glasačima. Umjesto da radite na ujedinjavanju kao što svaka normalna država radi sa svojom dijasporom vi bi nešto zabranjivali ko djeca koja se ljute što ne dobijaju povjerenje glasača. Možeš se nasaditi na glavu al dijaspora će i dalje glasati. Mislim na onu šaku jada što faktički glasa a radi se o jako malom broju. Nevjerovatno da ti je to kost u grlu. Neka pati kome smeta.Leverage wrote: ↑12/01/2020 09:39 Dosta kvalitetan tekst ali moram se osvrnuti na dio o glasanju onih koji "ne plaćaju porez". Zapravo se radi o potpuno promašenoj teži koju su neki postavili na taj način. Radi se o tome da na izborima učestvuju oni koji se ni na koji način ne nalaze u političkom djelokrug onih za koje glasaju, tj. ne osjete političke reperkusije zbog svog glasa. U praksi to na ovim prostorima obično znači glas za etničku homogenizaciju čija je fasada, gledana iz druge zemlje, šarena, a čiju pogubnu unutrašnjost osjete samo oni koji tu zapravo žive.
Iako u konkretnom slučaju glasovi van Hrvatske nisu odlučili pobjednika, princip je bitan. Da prevedem na naš slučaj, glas za SDA iz npr. Švedske (od strane nekih koji tamo rado glasaju za socijaliste) višestruko je iritantniji od glasa za SDA ovdje, taman da taj glas iz Švedske nikad nije donio mandat više za SDA. Jer onaj iz Švedske nikad neće konkretno osjetiti šta znači dati glas za SDA, a ovaj ovdje itekako hoće. Da i onaj tamo hoće ne bih imao ništa protiv da glasa, ali neće, nego ću njegov etnonacionalni naboj pri glasanju osjetiti ja.
Poyy