STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Locked
Hank Paldum

#3701 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Hank Paldum »

piupiu wrote: 10/01/2020 19:03 Pa to što je Yu je trebala biti ono što je BiH bila svojom kulturnom tradicijom, a umjesto toga BiH postaje ono što je na kraju razgradilo Yu.
Evo da je se 100% Bošnjaka izjasnilo Bosancima to ne bi mijenjalo statistiku koliko je se ostalih stanovnika BiH izjasnilo na popisu Srbima i Hrvatima.
Recimo da su se za vrijeme SFRJ Bošnjaci, Albanci, Hrvati, Slovemci, Crnogorci i Makedonci svi izjasnili kao Jugosloveni a jedino Srbi kao Srbi to ne bi mijenjalo historiju kada je krenula velikosrpska invazija i oni bi i u tim Jugoslovenima i dalje nalazili razliku između balija, škutora, šiptara, janeza i turaka.

Želim reći bila BiH poslije popisa 2013. zemlja Srba, Hrvata, Bošnjaka, Bosanaca ili bila BiH poslije popisa 2013. zemlja Srba, Hrvata i Bosanaca to ne bi mijenjalo činjenicu koliko bi bilo Bosne i da bi velikosrpske i velikohrvatske aspiracije i dalje postojale..
Opstanak BiH ovisi o veličini naroda koji je pro-BiH orijentisan, snazi velikosrba i velikohrvata, lobiranju "njihovih matičnih država", uticaju zapada, referendumima i ratom. Kako se god izjasnili BiH bi i dalje bila u očima domaćih i stranih prijatelja i dušmana država Srba, Hrvata i trećeg naroda Bosnjaka/Bosanaca/Muslimana tako da će kako se nismo izjasnili kao Bosanci dovesti do onoga kako je Jugoslavija završila prilično slab argument.
Sa druge strane izjasniti se kao Bosanac nešto šta su automatski svi oni koji su se izjasnili kao Srbi i Hrvati na popisu a ne izjasniti se kao narod gdje bi to moglo dovesti Bošnjake na status Ostali koji su nekada imali u SFRJ je prilično jak argument.
Hank Paldum

#3702 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Hank Paldum »

512MB wrote: 10/01/2020 09:22 Za nas evropljane ste svi Bosanci jebga, nevezano za pripadnost izmišljenim etničkim grupacijama.

Za opstojnost BiH nije važan broj Bošnjaka, nego broj pro-BiH nastrojenih pojedinaca.
Pa i za druge u inostranstvu su svi Amerikanci, Nijemci, Španci, Švicarci ali ipak unutar njihovih država postoje razlike u etnijama i narodima koji se van tih država ne pominju jer nisu relevantne, gleda se samo država. To nije slučaj samo u BiH nego i u mnogim naprednim zapadnim državama.
Hank Paldum

#3703 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Hank Paldum »

piupiu wrote: 09/01/2020 23:21
Hank Paldum wrote: 09/01/2020 23:12 Najveća zabluda kod Bosanaca sa popisa je da Bošnjaci vode nekakav rat protiv njih, da ih mrze, diskriminiraju
Ne znam jesi li ti bio na forumu kad je bio popis stanovništva? Bile su tada dvije aktivne teme oko popisa kojih se ja do dana današnjeg vrlo živopisno sjećam (kao i teme o Mahiru Rakovcu, koja je, za mene, zorno pokazalo sav moralni sunovrat jednog besprizornog i bešćutnog društva). Najozbiljnije. Ta količina zlobe, pljuvanja, negiranja, otvorene mržnje, pa još malo zlobe, pljuvanja i negiranja je nešto što se rijetko doživljava u jednoj tako orgastičnoj formi. Onako, za studije. Sjećaju je se, pretpostavljam, i Dozer i još pokoji stari forumaš. Ne mogu se sjetiti jesu li te teme na kraju arhivirane. Ako nisu, vrijedi ih posjetiti.
Nisam bio pa mogu samo pretpistavljati po raspravama koje su se vodile u krugovima gdje sam ja bio prisutan.
Evo našao sam 2 teme o rahmetli malom Mahiru pomoću google, na jednu ne mogu ući jer je zaključana a druga je konfuzna, samo 2 stranice, bezazleni postovi ali ipak neki pišu da se zaključa tema pa pretpostavljam da je dosta postova izbrisano tako da ne mogu baš povezati kako mali Mahir i rahmetli/pokojni majka i Dubravko imaju veze sa popisom.

Što se tiče neprijateljskog stava od strane Bošnjaka prema Bosancima uoči popisa 2013. to je više bio neprijateljski stav prema načinu kako je se odvijao sav taj proces od strane Bosanaca. Garantujem da bi atmosfera bila prijatnija i tolerantnija od strane Bošnjaka da tada Bosanci nisu pokazali svu dvoličnost koja krasi BiH ljevicu i stranke poput SDP i NS a to je da su bili fokusirani samo na jedan narod i samo na određeni dio teritorije a puna usta građanske BiH i svih naroda. Da je se vodila kampanja po cijeloj BiH od Banjaluke preko Zenice do Čapljine kako nismo Bošnjaci, Srbi i Hrvati nego Bosanci mnogi bi razumijeli smisao toga.
Ako je ikada i postojala neka vrsta mržnje i zlobe to je bilo u kratkom preiodu pred popis i nije se odnosilo na ljude koji se osjećaju Bosancima nego na dvoličnost koja je bila atak na identitet samo jednog naroda.

Znači nije antipatija prema Bosancima nego dvoličnim osobama.
A kako i neće postojati antipatija prema tim dvoličnim osobama? Bošnjacima se negira identitet jer se kao ti Bosanci brinu za opstanak BiH, sanjaju građansku državu i onda se pojave ti Muslimani i izjasne se Bošnjacima i unište zadnju šansu koja je BiH imala da bude normalna država, nasjeli su na velikosrpsku i velikohrvatsku priču, ali
ti isti Bosanci sa druge strane BH Srbima i Hrvatima nikada nikada nisu osporavali identitet, šta više forsirali su više srpstvo i hrvatstvo nego Srbi i Hrvati sami da bi pokazali kako su tolerantni, građanski i multi-kulti "Pružamo Srbima i Hrvatima u BiH ruku da gradimo našu zajedničku BiH" umjesto "nema Srba, Hrvata, Bošnjaka nego smo svi Bosanci i gradimo našu zajedničku BiH", zašto se samo kod Bošnjaka primjenjuje ta taktika?

Evo ja ću pokušati voditi bitku tih Bosanaca, evo Pedja Kojović otvorio temu na kojoj lično odgovara na pitanja, postavit ću mu pitanje ako vodi stranku tipa NS i priča i sanja o građanskoj BiH zašto je se izjasnio Srbinom a ne Bosancem ali će onda ti isti Bosanci napasti mene kako napadam čovjeka na nacionalnoj osnovi i tražit će moj ban, Bošnji se sa druge strane može svašta reći u sa izgovorom da pljuju iz ljubavi jer im je građanska RBiH na prvom mjestu :wink:
piupiu

#3704 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

Hank Paldum wrote: 11/01/2020 08:16
piupiu wrote: 10/01/2020 19:03 Pa to što je Yu je trebala biti ono što je BiH bila svojom kulturnom tradicijom, a umjesto toga BiH postaje ono što je na kraju razgradilo Yu.
Kako se god izjasnili BiH bi i dalje bila u očima domaćih i stranih prijatelja i dušmana država Srba, Hrvata i trećeg naroda Bosnjaka/Bosanaca/Muslimana tako da će kako se nismo izjasnili kao Bosanci dovesti do onoga kako je Jugoslavija završila prilično slab argument.
Sa druge strane izjasniti se kao Bosanac nešto šta su automatski svi oni koji su se izjasnili kao Srbi i Hrvati na popisu a ne izjasniti se kao narod gdje bi to moglo dovesti Bošnjake na status Ostali koji su nekada imali u SFRJ je prilično jak argument.
Ne znam jesi li pročitao Mujkićev tekst? Ili njegovu knjigu "Mi, gradjani etnopolisa", na primjer? To nisu ni najmanje bezazelene stvari. Niti je argument površan - on je izuzetno jasno raščlanjen. MIslim da u se u svemu tome gubi iz vida jedna stvar - Bošnjaštvo, upravo onako kako je ono promovisano prije Popisa, ne dopušta drugima da se izjasne kao Bošnjaci. Nema Srbina koji će se izjasniti kao Bošnjak,vjera islam, jezik bosanski. Ne postoji način na koji će se ta dva identiteta poklopiti. Tako promovisan identitet jasno govori i ko tu spada, a i ko ne spada (ne spadaju, čak, ni Bošnjaci koji nisu vjernici). Za razliku od integralnog bosanskog identiteta, koji je kulturološki ovdje bio prisutan. I danas je. Ali se konstantno politički potire i proglašava izdajničkim i nemogućim (od sve tri etnoreligijske grupe).
Last edited by piupiu on 11/01/2020 15:13, edited 2 times in total.
piupiu

#3705 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

Hank Paldum wrote: 11/01/2020 09:09 Evo našao sam 2 teme o rahmetli malom Mahiru pomoću google, na jednu ne mogu ući jer je zaključana a druga je konfuzna, samo 2 stranice, bezazleni postovi ali ipak neki pišu da se zaključa tema pa pretpostavljam da je dosta postova izbrisano tako da ne mogu baš povezati kako mali Mahir i rahmetli/pokojni majka i Dubravko imaju veze sa popisom.
Nemaju teme o Mahiru veze sa popisom, nego su to tri najgore teme kojima sam ovdje svjedočila. Na njima se u svoj svojoj raskoši pokazala naša netolerancija, sklonost autotiratarnom i totalitarnom načinu razmišljanja, agresivnosti, linču, želji da se neko ko se ne uklapa u tvoj željeni sistem vrijednosti pljune, udari, ponizi, i na kraju (kao u slučaju Mahira i njegove porodice), nestane sa lica zemlje. Mržnja, otrovna mržnja.

Tada sam moderirala temu o Mahiru, i jednog vikenda provela deset sati u komadu pokušavajući da je dovedem u kakav-takav civilizovan okvir, i stavim je pod kontrolu. Bilo je nemoguće zaustaviti tog monstruma u nama u naletu, koji je bljuvao otrov, vatru, najstrašnije predrasude, sudio, osudjivao, mahalao, lagao, pljuvao, blatio, napadao, vitlao virtuelnim bičevima, postavljajući sebe kao besgrešne, moralne ljude koji sude Mahirovim roditeljima. Da su imali lomaču, oni bi tada u roku od sat vremena spalili Mahirovu majku na njoj, a potom njenim pepelom napitali i ugušili Lovrenovića. Bez ikakvog osjećaja za odgovornost svojih anonimnih postupaka. Svi su članovi te nesretne porodice, kao što znamo, sada mrtvi.

Ta mi je tema otvorila oči o nama, kao kulturi izuzetno iracionalnih i neodgovornih ljudi, spremnih da bukvalno sataremo druge zbog svojih predrasuda i svojih labilnih ega. Da nam ništa, ali baš ništa nije sveto.
Što se tiče neprijateljskog stava od strane Bošnjaka prema Bosancima uoči popisa 2013. to je više bio neprijateljski stav prema načinu kako je se odvijao sav taj proces od strane Bosanaca. Garantujem da bi atmosfera bila prijatnija i tolerantnija od strane Bošnjaka da tada Bosanci nisu pokazali svu dvoličnost koja krasi BiH ljevicu i stranke poput SDP i NS a to je da su bili fokusirani samo na jedan narod i samo na određeni dio teritorije a puna usta građanske BiH i svih naroda. Da je se vodila kampanja po cijeloj BiH od Banjaluke preko Zenice do Čapljine kako nismo Bošnjaci, Srbi i Hrvati nego Bosanci mnogi bi razumijeli smisao toga.
Ako je ikada i postojala neka vrsta mržnje i zlobe to je bilo u kratkom preiodu pred popis i nije se odnosilo na ljude koji se osjećaju Bosancima nego na dvoličnost koja je bila atak na identitet samo jednog naroda.
Hoćeš reći, to je tvoj doživljaj? Ja nisam primijetila tu vrstu 'dvoličnosti' i 'napada na samo jedan narod'. Ono što mogu reći na tu temu je da Bošnjaci, kao narod koji sebe smatra državotvornim i državonosećim, ima, nažalost, i najveću odgovornost u tom smislu. Medjutim, svrha popisa u očima velikog broja Bošnjaka je u tom trenutku bila prosta većina, a ne integralni identitet. Mislim da bi se lakše razumjeli oko ove teme kada bi ovu temu posmatrali u kontekstu evropskog identiteta - na primjerima tipa evropski identitet kao kontrasnaga istoriji krvavih evropskih ratova, u kontekstu Brexita, itd. Ali to ovdje nije tema.
zašto se samo kod Bošnjaka primjenjuje ta taktika?
Izvini, nemoj me pogrešno shvatiti, ali za mene je ovo dječiji argument. Ta ideja se ne primjenjuje, nego se prirodno i, Bogu hvala, pojavljuje tamo gdje ima "najviše Bosne", najviše političkog pluralizma i najviše, kao što si ti rekao, gradjanske svijesti. To je pozitivno, a ne negativno. To da ne živimo u totalitarnom ambijentu i da želimo savremeniji identitet, onaj kojim se sami osjećamo povezaniji i sa svojom zemljom i sa svim ljudima u njoj. Jezik je, zapravo, jako važna stvar. On ima sposobnost da oblikuje stvarnost. Ali i to je neka druga tema. :)
Pedja Kojović otvorio temu na kojoj lično odgovara na pitanja, postavit ću mu pitanje ako vodi stranku tipa NS i priča i sanja o građanskoj BiH zašto je se izjasnio Srbinom a ne Bosancem ali će onda ti isti Bosanci napasti mene kako napadam čovjeka na nacionalnoj osnovi i tražit će moj ban, Bošnji se sa druge strane može svašta reći u sa izgovorom da pljuju iz ljubavi jer im je građanska RBiH na prvom mjestu :wink:
To je sasvim legitimno pitanje, na koje ja čak mogu i sama sebi dati neki odgovor (već sam nešto u tom smislu i odgovorila).

Da opet napravimo jednu poveznicu sa temom na kojoj pišemo, mislim da smo na ostalim temama o Jugslaviji razgovarali i o temi jugoslovenskog identiteta i zašto ista nije zaživjela, dopuštajući centrifugalnim silama da se razmašu. Kako ono bi? Historija je učiteljica života.
Hank Paldum

#3706 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Hank Paldum »

piupiu wrote: 11/01/2020 14:22
Hank Paldum wrote: 11/01/2020 08:16
Kako se god izjasnili BiH bi i dalje bila u očima domaćih i stranih prijatelja i dušmana država Srba, Hrvata i trećeg naroda Bosnjaka/Bosanaca/Muslimana tako da će kako se nismo izjasnili kao Bosanci dovesti do onoga kako je Jugoslavija završila prilično slab argument.
Ne znam jesi li pročitao Mujkićev tekst? Ili njegovu knjigu "Mi, gradjani etnopolisa", na primjer? To nisu ni najmanje bezazelene stvari. Niti je argument površan - on je izuzetno jasno raščlanjen. MIslim da u se u svemu tome gubi iz vida jedna stvar - Bošnjaštvo, upravo onako kako je ono promovisano prije Popisa, ne dopušta drugima da se izjasne kao Bošnjaci. Nema Srbina koji će se izjasniti kao Bošnjak,vjera islam, jezik bosanski. Ne postoji način na koji će se ta dva identiteta poklopiti. Za razliku od integralnog bosanskog identiteta, koji je kulturološki ovdje bio prisutan. I danas je. Ali se konstantno politički potire i proglašava izdajničkim i nemogućim (od sve tri etnoreligijske grupe).
Ovako kako pišeš ne daje prostor deugima da se izjasne kao Bošnjaci ali šta je sa izjašnjavanjem kao Bosanac?
Kakav je tvoj stav prema pro-BiH orjentisanim građanima koji si se izjasnili Srbima i Hrvatima?
Hank Paldum

#3707 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Hank Paldum »

@piupiu
Vezano za nesretnu familiju, to sa pljuvanjem po internetu gdje se nema pardona i srama ni pred čim nije pojava samo kod nas nego u čitavom svijetu koje se razotkrilo pojavom interneta i anonimnosti, trebaš čitati šta pišu na njemačkim i engleskim portalima , samo što u njih postoje kazne pa su oprezniji ali ipak uspiju neke stvari progurati kroz satiru ili internet meme. Trebala si samo pročitati šta su pisali o onom Josefu Fritzli koji je u Austriji držao kćerku u podrumu i pravio joj djecu.
piupiu

#3708 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

Hank Paldum wrote: 11/01/2020 15:38 @piupiu
Vezano za nesretnu familiju, to sa pljuvanjem po internetu gdje se nema pardona i srama ni pred čim nije pojava samo kod nas nego u čitavom svijetu koje se razotkrilo pojavom interneta i anonimnosti, trebaš čitati šta pišu na njemačkim i engleskim portalima , samo što u njih postoje kazne pa su oprezniji ali ipak uspiju neke stvari progurati kroz satiru ili internet meme. Trebala si samo pročitati šta su pisali o onom Josefu Fritzli koji je u Austriji držao kćerku u podrumu i pravio joj djecu.
Te se dvije teme razlikuju poprilično. Ovdje se radilo o linču majke i očuha djeteta koje je počinilo samoubistvo nakon vršnjačkog zlostavljanja, a koji su i sami u tom trenutku bolovali od terminalnih (ako se dobro sjećam) bolesti. To što se odigravalo ovdje, na dotičnoj temi, bila je vrlo stvarna refleksija neanonimnih rasprava na istu temu i dogadjaja koji su se odvijali pred kamerama u gradu u kojem se svi znaju i sve zna. Stres kojem su njih dvoje tada bili izloženi zasigurno ih je dokrajčio. Fritzl je ipak nešto drugo.
piupiu

#3709 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

Hank Paldum wrote: 11/01/2020 15:12 Ovako kako pišeš ne daje prostor deugima da se izjasne kao Bošnjaci ali šta je sa izjašnjavanjem kao Bosanac?

Kakav je tvoj stav prema pro-BiH orjentisanim građanima koji si se izjasnili Srbima i Hrvatima?
Isti kao i prema Bošnjacima. Identičan. A znaš šta - znam neke Srbe u RS-u, vrlo mali broj, doduše, ali znam ljude koji su se izjasnili kao Bosanci. Nevjerovatno, ali istinito. :D Znam i neke u Sarajevu koji su se izjasnili kao Srbi, a osjećaju se kao Bosanci, koji se izjašnjavaju malo iz revolta, malo iz inata, a neki i da pokažu da su još uvijek tu. Znam i neke Hrvate u Sarajevu, i Čehe, i Austrijance, koji su se izjasnili kao Bosanci. Za mene je Bosanac integrativni pluralistički identitet upravo tog tipa.

Taj je proces (identitet je uvijek proces, on nikad nije fiksiran) ovdje postao i dinamičan politički proces, i proces inaćenja, i proces straha (jesmo li ono na temi Da se nikad ne zaboravi gledali one priloge o promjeni imena u RS-u, u porodicama gdje je jedan roditelj bio Bošnjak?, mislim da se i kod Bošnjaka radi o procesu homogenizirajućeg straha, ogorčenosti, odgovora na strašnu nedavnu prošlost, itd), i proces ispiranja mozga u formativnoj fazi (obrazovni sistem i mediji igraju veliku ulogu), pa još puno toga. Identitet je kompleksna stvar. Zato mislim da treba gledati i unazad (na primjer Jugoslavije), i unaprijed (šta nam je činiti da Bosna opstane?), i stalno o ovoj temi razgovarati, i normalizirati pluralistički i integrativni identitet.
Lincoln-Burrows

#3710 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Lincoln-Burrows »

Nakon 45 godina Jugoslavije i uzaludnog pokušaja stvaranja nove nacije Jugoslavena kojih je broj dosegao i do nekoliko
postotaka u SFRJ oni su nakon raspada doslovno nestali. Gledam u zadnjem popisu u federaciji ima ih 881, zanemariva brojka.
Još kojih deset godina neće im biti ni spomena, toliko o državi koja je eto bila eksperiment.
Hank Paldum

#3711 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Hank Paldum »

piupiu wrote: 11/01/2020 15:59
Hank Paldum wrote: 11/01/2020 15:12 Ovako kako pišeš ne daje prostor deugima da se izjasne kao Bošnjaci ali šta je sa izjašnjavanjem kao Bosanac?

Isti kao i prema Bošnjacima. Identičan. A znaš šta - znam neke Srbe u RS-u, vrlo mali broj, doduše, ali znam ljude koji su se izjasnili kao Bosanci. Nevjerovatno, ali istinito. :D Znam i neke u Sarajevu koji su se izjasnili kao Srbi, a osjećaju se kao Bosanci, koji se izjašnjavaju malo iz revolta, malo iz inata, a neki i da pokažu da su još uvijek tu. Znam i neke Hrvate u Sarajevu, i Čehe, i Austrijance, koji su se izjasnili kao Bosanci. Za mene je Bosanac integrativni pluralistički identitet upravo tog tipa.

Taj je proces (identitet je uvijek proces, on nikad nije fiksiran) ovdje postao i dinamičan politički proces, i proces inaćenja, i proces straha (jesmo li ono na temi Da se nikad ne zaboravi gledali one priloge o promjeni imena u RS-u, u porodicama gdje je jedan roditelj bio Bošnjak?, mislim da se i kod Bošnjaka radi o procesu homogenizirajućeg straha, ogorčenosti, odgovora na strašnu nedavnu prošlost, itd), i proces ispiranja mozga u formativnoj fazi (obrazovni sistem i mediji igraju veliku ulogu), pa još puno toga. Identitet je kompleksna stvar. Zato mislim da treba gledati i unazad (na primjer Jugoslavije), i unaprijed (šta nam je činiti da Bosna opstane?), i stalno o ovoj temi razgovarati, i normalizirati pluralistički i integrativni identitet.
Ja bih se sa tobom čak i složio da su u BiH tek od 90ih nastali konstitutivni narodi ali pošto je BiH decenijama čak i u SFRJ bila poznata po 3 naroda (ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska nego i srpska i hrvatska i muslimanska) ne razumijem zašto se sada priča o torovima i ovcama kao da su to izmislili SDS, HDZ i SDA? Većina Jugoslovena, najveći Jugonostalgičari su pripadali jednom od naroda pa i dalje bili npr. i Makedonci i Jugosloveni.

Lijepo je to što se mnogi Srbi smatraju Bosancima međutim rat je u BiH bio napad na Bošnjake a ne na Bosance, možemo mi svi biti Bosanci ali ako opet krene klanje prvi će stradati Bosanac Huso a ne Bosanac Petar. Sumnjam da je igdje bilo planirano da Srbijanci izvrše pokolj na neko pravoslavno selo samo jer je to bosansko bez obzira ko je tu. Skoro svi bosanski Srbi su dobili naredbu da napuste svoj grad da ne bi stradali od srbijanskih gađanja. Mnogi Srbi što su ubijeni u ratu od srbijanskih granata kao npr. u Sarajevu su ubijeni jer su bile ljudine i nisu željeli da napuste svoje komšije i prijatelje ali cilj gađanja je bio "napad na muslimansko mjesto nakon što smo svojim Srbima rekli nekoliko dana prije da ga napuste".

A evo primjer u tvojoj rečenici kako su Bosanci dvolični što se tiče drugačijeg odnosa prema Srbima nego prema Bošnjacima. Kažeš kako se neki Srbi u Sarajevi osjećaju kao Bosanci ali se ipak izjašnjavaju Srbima iz revolta da dokažu da ih još ima tu? I takve osobe trebam smatrati dobronamjernim pozitivnim likovima? Osjećaju se Bosancima ali im je ipak njihov narod na prvom mjestu? :wink:
Ako se pravoslavne patriote u RSu izjasne kao Srbi to je što moraju zbog terora Dodika a kada se u Federaciji izjasne kao Srbi to je iz inata da dokažu da ih još ima? :-) Znači ispade da ima u deklariranih Srba u oba entiteta više onih koji vole BiH i pravih Bosanaca nego u Bošnjaka :lol: jer su Bošnjaci na popisu zabili Bosni nož u leđa a za Srbina uvijek ima izgovor zašto je se izjasnio Srbinom a ne Bosancem ma bio on na Palama ili u Gornjoj Maoči
Ako Srbi mogu iz inata i revolta se izjasniti kao Srbi da dokažu da ih još ima zašto ne bi mogli mnogi Bošnjaci imati isti stav pa se izjasniti Bošnjacima iz inata i revolta kao dokaz da nisu potpuno nestali na autostradi pakla i stradanja pogotovo nakon genocida?
piupiu

#3712 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

Hank Paldum wrote: 11/01/2020 17:00 A evo primjer u tvojoj rečenici kako su Bosanci dvolični što se tiče drugačijeg odnosa prema Srbima nego prema Bošnjacima. Kažeš kako se neki Srbi u Sarajevi osjećaju kao Bosanci ali se ipak izjašnjavaju Srbima iz revolta da dokažu da ih još ima tu? I takve osobe trebam smatrati dobronamjernim pozitivnim likovima? Osjećaju se Bosancima ali im je ipak njihov narod na prvom mjestu? :wink:
Ako se pravoslavne patriote u RSu izjasne kao Srbi to je što moraju zbog terora Dodika a kada se u Federaciji izjasne kao Srbi to je iz inata da dokažu da ih još ima? :-) Znači ispade da ima u deklariranih Srba u oba entiteta više onih koji vole BiH i pravih Bosanaca nego u Bošnjaka :lol: jer su Bošnjaci na popisu zabili Bosni nož u leđa a za Srbina uvijek ima izgovor zašto je se izjasnio Srbinom a ne Bosancem ma bio on na Palama ili u Gornjoj Maoči
Ako Srbi mogu iz inata i revolta se izjasniti kao Srbi da dokažu da ih još ima zašto ne bi mogli mnogi Bošnjaci imati isti stav pa se izjasniti Bošnjacima iz inata i revolta kao dokaz da nisu potpuno nestali na autostradi pakla i stradanja pogotovo nakon genocida?
Ne vidim kako to što ti prenesem kako su drugi ljudi objasnili svoje izjašnjavanje objašnjava moj odnos prema njima? Moj odnos je isti prema svima. Pitanja sam im i postavljala upravo zato što se ne slažem s takvim izjašnjavanjem, ali nije moje da objasnim (u nečije ime) zašto je to tako, niti da nekome namećem identitet, ni način na koji će se izjasniti. Ako ponovo pročitaš sve što sam ja napisala, vidjećeš da ja nikoga ni za šta ne optužujem, nego imam svoj stav i pokušavam u sebi (pa usput i tebi) približiti tudje stavove. Nepotrebno je analizirati moje motive. Ili njihove motive. To je jednostavno tako.

Niti jedan se sukob nije riješio beskonačnim medjusobnim optuživanjem i zahtijevanjem da se neko ponaša i razmišlja onako kako Ja hoću. Nigdje i nikada. Ja gore Bošnjake pohvalih kao najpluralističkije i najposvećenije Bosni, i navedoh to kao razlog zašto je moguće da Bošnjaci najviše zastupaju Bosanstvo, a ti meni da tvrdim da su Bošnjaci zabili nož u ledja Bosni? Na taj način nigdje nećemo stići.
BHCluster

#3713 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by BHCluster »

Ko poistovjecuje Bosnu i Hercegovinu sa Jugoslavijom blage veze nema sa realnoscu i takav pogled na te dvije drzave je jedan od razloga zasto je Jugoslavija nestala. Sad ako mislite da ce te moci sa Bosnom i Hercegovinom kao sto ste sa Jugoslaviom izvolite pa probaj te, nije da niste probali.
piupiu

#3714 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

Lincoln-Burrows wrote: 11/01/2020 16:19 Nakon 45 godina Jugoslavije i uzaludnog pokušaja stvaranja nove nacije Jugoslavena kojih je broj dosegao i do nekoliko
postotaka u SFRJ oni su nakon raspada doslovno nestali. Gledam u zadnjem popisu u federaciji ima ih 881, zanemariva brojka.
Još kojih deset godina neće im biti ni spomena, toliko o državi koja je eto bila eksperiment.
Samo što Bosna nikada nije bila eksperiment. Bosna nije sastavljana od dijelova, Bosna je oduvijek bila cijela sa svima u njoj, nije je niko sastavljao kao Jugoslaviju, ali je pokušavaju razgraditi insistiranjem da nikad nije imala zajedničku kulturu. Što nije istina.
512MB

#3715 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by 512MB »

Lincoln-Burrows wrote: 11/01/2020 16:19 Nakon 45 godina Jugoslavije i uzaludnog pokušaja stvaranja nove nacije Jugoslavena kojih je broj dosegao i do nekoliko
I tebi u vugla izgleda vlada hrkljuš ko slovencu ovom. Jugoslavija je bila nacija sastavljena od različitih naroda, kao i svaka nacija danas. Kakve veze ima popis sa tim?
Lincoln-Burrows

#3716 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

piupiu wrote: 12/01/2020 01:41
Samo što Bosna nikada nije bila eksperiment. Bosna nije sastavljana od dijelova, Bosna je oduvijek bila cijela sa svima u njoj, nije je niko sastavljao kao Jugoslaviju, ali je pokušavaju razgraditi insistiranjem da nikad nije imala zajedničku kulturu. Što nije istina.
Osvrnuo sam se isključivo na SFRJ, a u tvom upisu imam zamjerku na izostavljanje naziva Hercegovina.
Lincoln-Burrows

#3717 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

512MB wrote: 12/01/2020 14:30
I tebi u vugla izgleda vlada hrkljuš ko slovencu ovom. Jugoslavija je bila nacija sastavljena od različitih naroda, kao i svaka nacija danas. Kakve veze ima popis sa tim?
Boli me neka stvar za tvoje definicije,
bio popis pitali me nacionalnost kažem Hrvat ona zabilježi i ćao.

Ili sam možda treba po instrukcije ovdje kod forumskoh strućnjaka?
piupiu

#3718 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

Lincoln-Burrows wrote: 12/01/2020 15:37
piupiu wrote: 12/01/2020 01:41 Samo što Bosna nikada nije bila eksperiment. Bosna nije sastavljana od dijelova, Bosna je oduvijek bila cijela sa svima u njoj, nije je niko sastavljao kao Jugoslaviju, ali je pokušavaju razgraditi insistiranjem da nikad nije imala zajedničku kulturu. Što nije istina.
Osvrnuo sam se isključivo na SFRJ, a u tvom upisu imam zamjerku na izostavljanje naziva Hercegovina.
Sorry, navika, a četvrt mi predaka na genetskoj statističkoj piti iz Hercegovine. :D

Image
Edin H.

#3719 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Edin H. »

Lincoln-Burrows wrote: 12/01/2020 15:40

U bivsoj Jugoslaviji sam se pisao kao Bosanac, pa mi ona treba slozi frku: "Hoces li to ponoviti kada dodje kontrola?"
E sada jedva cekam sljedeci popis da budem 882-gi koji se izjasnio kao Jugosloven. :oops:
Hank Paldum

#3720 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Hank Paldum »

Edin H. wrote: 12/01/2020 15:48
Lincoln-Burrows wrote: 12/01/2020 15:40

U bivsoj Jugoslaviji sam se pisao kao Bosanac, pa mi ona treba slozi frku: "Hoces li to ponoviti kada dodje kontrola?"
E sada jedva cekam sljedeci popis da budem 882-gi koji se izjasnio kao Jugosloven. :oops:
Gdje si se pisao kao Bosanac kada ni na jednom popisu u SFRJ od 1948. do 1991. nije bilo mogućnosti da se izjasniš tako?
Edin H.

#3721 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Edin H. »

Hank Paldum wrote: 12/01/2020 17:38
Gdje si se pisao kao Bosanac kada ni na jednom popisu u SFRJ od 1948. do 1991. nije bilo mogućnosti da se izjasniš tako?
Ma bilo je - zar se ne sjecas da su se raja izjasnjavala kao Eskimi i slicno, to je ono nesto pod ostali, ne sjecam se tacno.

Samo se sjecam da je ova gundjala sto je vrsila popis i posto sam insisitirao trazila je da je kao "prijetila" nekakvom kontrolom.
Hank Paldum

#3722 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Hank Paldum »

Edin H. wrote: 12/01/2020 17:49
Hank Paldum wrote: 12/01/2020 17:38
Ma bilo je - zar se ne sjecas da su se raja izjasnjavala kao Eskimi i slicno, to je ono nesto pod ostali, ne sjecam se tacno.

Samo se sjecam da je ova gundjala sto je vrsila popis i posto sam insisitirao trazila je da je kao "prijetila" nekakvom kontrolom.
Eskimi, Bosanci i ostali blesavi nazivi ove FGR elite mi je poznato kod ovog popisa 2013.
Ti si napisao da si se u bivšoj Jugoslaviji pisao kao Bosanac što je nemoguće jer nije bilo te opcije niti na jednom popisu u skoro 50 godina u SFRJ
piupiu

#3723 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

Hank Paldum wrote: 12/01/2020 19:06 Eskimi, Bosanci i ostali blesavi nazivi ove FGR elite
I šta veliš? Nema nikakvih animoziteta prema Bosancima? :D :lol: :|

Inače, mi iz SČR-a (Stara čaršijska raja), ne pripadamo FGR-u, to, kažu, znači F(oča), G(oražde), R(ogatica), a mi smo sa Čaršije, Vratnika, Bistrika... SČR. A može i ČVB.

Drugim riječima, smoriste s FGR-om. Hajmo nešto novo. :izet:
Bloo
Globalna šefica

#3724 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Bloo »

piupiu wrote: 12/01/2020 19:37
Hank Paldum wrote: 12/01/2020 19:06 Eskimi, Bosanci i ostali blesavi nazivi ove FGR elite

Inače, mi iz SČR-a (Stara čaršijska raja), ne pripadamo FGR-u, to, kažu, znači F(oča), G(oražde), R(ogatica), a mi smo sa Čaršije, Vratnika, Bistrika... SČR. A može i ČVB.

dže češ bona na IB...
piupiu

#3725 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

Bloo wrote: 12/01/2020 19:42
piupiu wrote: 12/01/2020 19:37

dže češ bona na IB...
Šta će jadan SČR, ako kaže Fojnica, Grude, Ravno, optužiće ga za majorizaciju! Doduše, oni su FGR u susjedstvu. :oops: :mrgreen: :lol:
Last edited by piupiu on 12/01/2020 19:49, edited 1 time in total.
Locked