IRAN

Milenkov buraz

#27501 Re: IRAN

Post by Milenkov buraz »

madner wrote: 10/01/2020 16:07 Smjesni neki analiticari. Oboriti balisticke rakete kratkog dometa nije kapacitet koji odlucuje u ratu. Da jeste, Njemci bi pobjedilio ww2, oni su prvi imali takve rakete.

To je kapacitet koji je imao i Irak 91, pa nije nista bitno napravio.

Iran moze gadjati ciljeve po BI, ali steta koju moze napraviti se drzi u granicima. Sa druge strane, zracni udari USA po ciljevima po Iranu bi bili katastrofalni po Iran.
Irak nije proizvodio balističke rakete niti je imao kapaciteta za to ali dobro, slažem se da bi zračni udari na Iran umnogome smanjili vojne kapacitete Irana. Kolika bi bila cijena toga to je teško reći.
mirsek

#27502 Re: IRAN

Post by mirsek »

Moze Amerika sve uraditi, naravno. Ali bez patnje i puno svojih zrtava ne moze.
Ako Trampa i establisment boli briga sto ce im desetine hiljada vojnika poginuti, mogu razvaliti Iran zestoko.
mirsek

#27503 Re: IRAN

Post by mirsek »

madner wrote: 10/01/2020 16:07 Smjesni neki analiticari. Oboriti balisticke rakete kratkog dometa nije kapacitet koji odlucuje u ratu. Da jeste, Njemci bi pobjedilio ww2, oni su prvi imali takve rakete.

Iran moze gadjati ciljeve po BI, ali steta koju moze napraviti se drzi u granicima. Sa druge strane, zracni udari USA po ciljevima po Iranu bi bili katastrofalni po Iran.
V1 i v2 su bile samo za sijanje terora, to je padalo u precniku od par kilometara, a i nisu ih bas imali na desetine hiljada.
S druge strane da su uspjeli nastancati 1000+ mesersmita 262, tesko bi im ko u zraku sta mogao uciniti a onda ko zna kako bi se rat odvijao.
Kaligrafija

#27504 Re: IRAN

Post by Kaligrafija »

Challenger_ wrote: 10/01/2020 13:25
Kaligrafija wrote: 10/01/2020 01:15
Challenger_ wrote: 09/01/2020 22:40 Čitam Amerikanca koji je poludio zašto se Američke trupe nisu branile i kaže, zato, što nemaju kapaciteta za to. Da nemaju kapacitet ni da brane sopstvenu teritoriju a kamo li trupe širom Azije.

Piše da je američka vojna moć danas vic i da to znaju "Perzijanci". Da su zato udarali po njima.

Da su USA običan vojni "balon" i da se uprkos svojoj inferiornosti i dalje prave da su najjača vojska svijeta, a da svi bitni znaju da to više nisu.

I Iranci i Kinezi i oni na vojnom vrhu svijeta - Rusi.
Cijenim tvoje pisanje Cheli, imas dosta dobrih podataka, ali ovde se ne bi slozio sa tobom, mislim da je pisanje tog covjeka kojeg prenosis jedno obicno gibberish...! Ameri su najorganizovanija vojska svijeta, pocev od vojnog iskustva, vojnih skola, ulaganja u ljudski faktor. Imaju najbolje komunikacione sisteme, najbolje informaticare, imaju NASA, najbolje obavjestajne sluzbe, sto unutrasnje, sto vanjske, imaju ustrojstvo sto niko nema... Jbt policija im je naoruzana kao neke strane vojske... Specijalne jedinic su im neprevazidjene... Imaju najjacu mornaricu na svijetu, najvise nosaca aviona, najjacu avijaciju. Imaju najbolje raketne sisteme, mada mnogi kazu da su Rusi tu negdje, ja u to ne vjerujem, imaju oni ispod zita uvijek nesto, za sta drugi ne znaju... Imaju najbolje podmornice izmedju ostalog, dok je kod Rusa bilo sranja i tonule su im podmornice, to se Amerima nije desavalo... Vojska im je najopremljenija na svijetu, govorim svaki pojedinacni vojnik, Rusi imaju nekih rodova vojske, koji imaju najmoderniju opremu, vecinom su to specijalne jedinice, dok je kod Amera to vec standard za svakog pojedinacnog vojnika...! Avijacija i iskustvo pilota i sama proizvodnja istih je neprikosnovena, zamisli da u ratnom, ali bas ratnom stanju upregnu sve sisteme proizvodnje u Americi, bas kao u 2. Svj. ratu, pa Kinezi su male mace, kakav bi to omjer proizvodnje bio... Kinezi samo kopiraju, Ameri imaju pamet, Trump je sasvim upravu sto je uveo Kini sankcije i hoce da naplati znanje koje se krade od Amerike... Rusi su vec drugi nivo, oni imaji znanje, uvijek su imali vrhunske strucnjake, koji su jednako inovativni kao americki, ali nemaju ni blizu novca za razvoj ideja kao sto to imaju Ameri, a i sistem sam nije dao toliku mogucnost privatnom sektoru za razvoj ideja u vojne svrhe, kao sto je slucaj u Americi... Imaju nuklearne, termonuklearne i neutronske bombe... Dovoljno da nikad niko ne pomisli da ih zajebaje... Imaju svemirski program sto drzavni, sto privatni, koji niko nema... Imaju sigurno najzejabaniji program razvoja bioloskog oruzja, koji se strasno krije....! Imaju pamet okupljenu iz cijelog svijeta, koju niko drugi nema...! Imaju logistiku i logisticku podrsku koju ni jedna druga zemlja nema... Da hoce, da prebace milion ljudi sa sve opremom i oklopom, nema te zemlje koja moze to izvesti brze od njih... Primjer Zaljevski rat, da se ne vracam na 2. Svj. rat... Dovoljno je... Moral njihove vojske je najveci od svih, njihov vojnik je sit i napit, nikad nece biti gladan, lose ubucen, a za sve to trebaju novci... Njihove baze su kao mini gradovi...! Njihov vojnik je u toku obuke toliko metodoloski indoktriniran da brani Ameriku bilo gdje u svijetu, kao rodjeni prag, tako da on gdje god poslije ode sluzit on nema dilema... Oni tek razviju svijest o ispravnom i pogresnom kad se vrate kuci, jal psihicki oboljeli od PTSPa, ratnih trauma, fizickih trauma, ali koga boli kita za to, on je svoje odsluzio i uradio sta je trebao... Govorim o pjesadiji... I kad se vrate iz rata, koliko god lose bile njihove sluzbe za resocijalizaciju i oporavak vojnika, zbrinjavanje i promjenu posla u civilni, razna skolovanja i doskolovanja, opet su najbolje na svijetu...Mogao bi nabrajati do sutra zasto su najjaci, mozes se sloziti ili ne, ali to su fakti. Amerika je imperija i najjaca globalna sila, svi drugi se savijaju uz njih, neki se naslone malo na ledja, neki malo sjedu nekad i na glavu, neki su vjecno pod cipelama, ali generalno svi igraju kako oni hoce... Ne skace cijena na svjetskim berzama ni zbog Rusa, Kineza ili bilo koga drugog, ako se ne radi na drugoj strani o Amerikancima...! Trump prne ujutro na twitter i vrijednosti berze se promijene...!

Brate moj, hajde što neki drugi izjednačavaju vijest i glasnika, a što ti? Ukratko sam prepričao sadržaj analize jednog Amerikanca i odmah naglasio, kopiram:
Challenger_ wrote: 09/01/2020 22:50 Čitaj sa razumjevanjem. Glasnik i vijest nisu isto. Kad si ovo apsolovirao možeš me pitati i za moje miššljenje.
Nisam stavio link članka jer je opširan, ne znam da li bi ga iko uopšte čitao, prepričao sam po meni najbitnije stavke.

- Uglavnom, lik je odljepio što je baza sa američkim vojnicima bila meta, naglašava da je čekao rezultate sa lica mjesta i onda se upustio u analizu. Tvrdi da se zapad i same USA podijelio u dva kampa, one koji sada žele da napadnu Iran (manjina) i one druge koji tvrde da je ovo dobra izlazna strategija i da treba obuzdati nepredvidivog Trumpa (većina). On tvrdi da se oba narativa ne bave suštinom, a suština je DEMONSTRIRANA NEMOĆ američke vojske da se u konkretnoj situaciji odbrani od balističkih projektila. Gdje su famozni Patrioti, gdje su elektronski sistemi ometanja? Kako je uopšte moguće da jedna Sirija uspjeva da skine većinu izraelskih raketa, da Rusi preusmjere desetine američkih raketa u napadu na praznu sirijsku bazu, a ovdje, u sred ratom opustošenog regiona, američki vojnici bježe u skloništa, a ponuđenih sat vremena upozorenja američka vojska ne koristi da se isti ometu ili unište nadolazeće iranske rakete starije generacije?

- Kaže da dva kampa američkih političara - oni koji su da se napadne Iran i oni koji su da se "obuzda Trump" a ovo interpretira kao deeskalacija - ne da ne daje odgovor na TEMELJNO, jedino bitno PITANJE, već to pitanje skriva. A to pitanje je sljedeće: Zašto američka vojska u sred ratom opustošenog regiona nema sposobnost da se odbrani od raketnih napada?

- Gdje su ti famozni "Patrioti"? Ako ih ima, da li su dovoljni? Ako nisu dovoljni, šta je alternativa? Alternative sada NEMA, tvrdi, ona je samo KONCEPTUALNA, u nerealizovanim konceptima Pentagona, ali ne i u stvarnosti u kojoj Iran bez ometanja udara po iračko-američkim bazama. Onda prelazi na zaključak: USA nema adekvatne kapacitete da brani sopstvenu vojsku. Nema ni tehnologiju ni adekvatnu AMD opremu za sopstvene trupe. Iranski napad je to pokazao ali ta neugodna istina se ignoriše jer se svi pretvaraju da su USA "najveća sila u Univerzumu u funkciji svjetskog mira", a istina je, po njemu, da više nije ni najjača, niti je u funkciji mira.

Iranski udar je to pokazao; pokazao je barem dvije bitne stvari - da je Iran vojno znatno jači nego što se mislilo i da su USA znatno slabije. I da življenje u globalnoj obmani američke vojne svemoći neće biti od pomoći ni USA ni svijetu.

To je to, opširnije, sve čega se sjećam iz teksta.
Drug moj, boldirao sam ti gore, nisi procitao, vjerovatno si preletio... Necu ubiti glasnika... :lol: :thumbup:
Vidi ne slazem se sa tobom, mozda si upravu da im neke baze na BI nisu pokrivene najsavremenijom odbranom, da se u momentu i ne bi mogli odbranit... Ali jbg ne mozes sve ni pokrit, a mislim da oni to i ne pokusavaju... Slabo ko i ima muda da napadne... Orao se ne osvrce iznad sebe i ne gleda hoce li ga ko napasti, jer je on iznad svih ptica, on je predator i na nebu i na zemlji kad lovi... Nekad ga vrane i otjeraju, kad brane gnijezda, ali nikad ga ne ubiju... Ali zamisli da je Iran gadjao bez najave, da je stvarno trazio mete i da je pogodio i ubio nekih 100 ljudi, zamisli kakva bi strasna osveta bila...! Budimo realni, Iran bi gorio, a sigurno se ne bi ratovalo na tlu Amerike...! Jbg to su fakti...!
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#27505 Re: IRAN

Post by Challenger_ »

Inače, fascinatno je to kako jedan čovjek, jedan sistem, jedna zemlja može da uz*ebe takvu silu.

Image

Nešto tu ne štima.
Challenger_

#27506 Re: IRAN

Post by Challenger_ »

Kaligrafija wrote: 10/01/2020 16:26Drug moj, boldirao sam ti gore, nisi procitao, vjerovatno si preletio... Necu ubiti glasnika... :lol: :thumbup: Vidi ne slazem se sa tobom, mozda si upravu da im neke baze na BI nisu pokrivene najsavremenijom odbranom, da se u momentu i ne bi mogli odbranit... Ali jbg ne mozes sve ni pokrit, a mislim da oni to i ne pokusavaju... Slabo ko i ima muda da napadne... Orao se ne osvrce iznad sebe i ne gleda hoce li ga ko napasti, jer je on iznad svih ptica, on je predator i na nebu i na zemlji kad lovi... Nekad ga vrane i otjeraju, kad brane gnijezda, ali nikad ga ne ubiju... Ali zamisli da je Iran gadjao bez najave, da je stvarno trazio mete i da je pogodio i ubio nekih 100 ljudi, zamisli kakva bi strasna osveta bila...! Budimo realni, Iran bi gorio, a sigurno se ne bi ratovalo na tlu Amerike...! Jbg to su fakti...!
Pa autor teksta i ne tvrdi da je Iran jači od USA. Tvrdi da je znatno jači nego što se mislilo. I da su USA slabije nego što se misli. To je pisao.
mirsek

#27507 Re: IRAN

Post by mirsek »

Challenger_ wrote: 10/01/2020 16:26 Inače, fascinatno je to kako jedan čovjek, jedan sistem, jedna zemlja može da uz*ebe takvu silu.

Image

Nešto tu ne štima.
Koliko mi je zao sto nisu zestoko kaznili Amere toliko mi je drago sto nisu i sami napadnuti i unisteni, bice prilike za vecu osvetu.
Bar su nekako odgovorili. Presedan u sadasnjem svijetu, koji je simbolican i solidno pokazuje neke odnose snaga na BI.
Kaligrafija

#27508 Re: IRAN

Post by Kaligrafija »

Challenger_ wrote: 10/01/2020 16:33
Kaligrafija wrote: 10/01/2020 16:26Drug moj, boldirao sam ti gore, nisi procitao, vjerovatno si preletio... Necu ubiti glasnika... :lol: :thumbup: Vidi ne slazem se sa tobom, mozda si upravu da im neke baze na BI nisu pokrivene najsavremenijom odbranom, da se u momentu i ne bi mogli odbranit... Ali jbg ne mozes sve ni pokrit, a mislim da oni to i ne pokusavaju... Slabo ko i ima muda da napadne... Orao se ne osvrce iznad sebe i ne gleda hoce li ga ko napasti, jer je on iznad svih ptica, on je predator i na nebu i na zemlji kad lovi... Nekad ga vrane i otjeraju, kad brane gnijezda, ali nikad ga ne ubiju... Ali zamisli da je Iran gadjao bez najave, da je stvarno trazio mete i da je pogodio i ubio nekih 100 ljudi, zamisli kakva bi strasna osveta bila...! Budimo realni, Iran bi gorio, a sigurno se ne bi ratovalo na tlu Amerike...! Jbg to su fakti...!
Pa autor teksta i ne tvrdi da je Iran jači od USA. Tvrdi da je znatno jači nego što se mislilo. I da su USA slabije nego što se misli. To je pisao.
Sve sam ja razumio sta je on zelio da kaze, ali autor teksta gleda usko, ne vidi siru sliku, a to je glavno, a sta poslije, ako me razumijes!?!
Herr Flick

#27509 Re: IRAN

Post by Herr Flick »

Kakvo bi @Kikibombona imao stajaliste o Amerima da nisu saveznici Kurda? 🤔
General War

#27510 Re: IRAN

Post by General War »

Milenkov buraz wrote: 10/01/2020 16:14

Irak nije proizvodio balističke rakete niti je imao kapaciteta za to ali dobro, slažem se da bi zračni udari na Iran umnogome smanjili vojne kapacitete Irana. Kolika bi bila cijena toga to je teško reći.
Pa de makar se potrudi, imas ocito internet.

:?
Image
General War

#27511 Re: IRAN

Post by General War »

Herr Flick wrote: 10/01/2020 16:42 Kakvo bi @Kikibombona imao stajaliste o Amerima da nisu saveznici Kurda? 🤔
Prije ce biti da su kurdi Americki saveznici...
Kaligrafija

#27512 Re: IRAN

Post by Kaligrafija »

mirsek wrote: 10/01/2020 16:35
Challenger_ wrote: 10/01/2020 16:26 Inače, fascinatno je to kako jedan čovjek, jedan sistem, jedna zemlja može da uz*ebe takvu silu.

Image

Nešto tu ne štima.
Koliko mi je zao sto nisu zestoko kaznili Amere toliko mi je drago sto nisu i sami napadnuti i unisteni, bice prilike za vecu osvetu.
Bar su nekako odgovorili. Presedan u sadasnjem svijetu, koji je simbolican i solidno pokazuje neke odnose snaga na BI.
Iran igra sah, zna kad koji potez povuci...! Mozda je kukavicki, rekle bi usijane glave, ali ovo je najbolji moguci potez u ovom trenutku...!
Kaligrafija

#27513 Re: IRAN

Post by Kaligrafija »

Herr Flick wrote: 10/01/2020 16:42 Kakvo bi @Kikibombona imao stajaliste o Amerima da nisu saveznici Kurda? 🤔
Bili bi tzv. USA... :lol:
Challenger_

#27514 Re: IRAN

Post by Challenger_ »

Kaligrafija wrote: 10/01/2020 16:40Sve sam ja razumio sta je on zelio da kaze, ali autor teksta gleda usko, ne vidi siru sliku, a to je glavno, a sta poslije, ako me razumijes!?!
U stvari gleda, jer se pita šta bi tek bilo sa njima da se na iranskoj strani uključe oni koji su kudikamo jači od Irana. Uglavnom, zaključci su suprotni od onog što on zove "mitom američke vojne supremacije".

Tolliko.
Milenkov buraz

#27515 Re: IRAN

Post by Milenkov buraz »

General War wrote: 10/01/2020 16:44
Milenkov buraz wrote: 10/01/2020 16:14

Pa de makar se potrudi, imas ocito internet.

:?
Image
A šta je to na slici? Prerađena sovjetska SCUD raketa. Irak nikad nije imao tako opsežan projekat kao Iran proizvodnje balističkih raketa. Scud je više raketa kratkog dometa, svega 150km. To se ne može porediti sa programom Irana koji razvije balističku raketu od nacrta do serijske proizvodnje. Iračka prerada SCUD raketa trajala od 1987 do 1991 i kapak. Proizveli nekih 300 do 400 komada. Ako je to isto što ima i Iran onda ja stvarno nemam pojma.
Last edited by Milenkov buraz on 10/01/2020 16:52, edited 1 time in total.
Challenger_

#27516 Re: IRAN

Post by Challenger_ »

Kaligrafija wrote: 10/01/2020 16:46
Bili bi tzv. USA... :lol:
:lol:

Dobra, dobra.

:lol: :lol: :lol:
Kikibombona

#27517 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

Zelje teroristickog lidera ubijenog zajedno sa Sulejmanijem

Inace, novinar TRT-a. Zanimljivo je vidjeti kako turski rezimski novinari rade anti-iransku propagandu. :wink:
General War

#27518 Re: IRAN

Post by General War »

Milenkov buraz wrote: 10/01/2020 16:51 [
A šta je to na slici? Prerađena sovjetska SCUD raketa. Irak nikad nije imao tako opsežan projekat kao Iran proizvodnje balističkih raketa. Scud je više raketa kratkog dometa, svega 150km. To se ne može porediti sa programom Irana koji razvije balističku raketu od nacrta do serijske proizvodnje. Iračka prerada SCUD raketa trajala od 1987 do 1991 i kapak. Proizveli nekih 300 do 400 komada. Ako je to isto što ima i Iran onda ja stvarno nemam pojma.
Image
Ako cemo tako, sta je SCUD nego unaprijedjena V2 raketa?
Sanjarko

#27519 Re: IRAN

Post by Sanjarko »

Dozer wrote: 10/01/2020 15:51
Sanjarko wrote: 10/01/2020 15:15 Ameri su sila, nema govora. Po projekciji na 450 miliona im treba da raste populacija. Sad hoce li ekonomija to da prati ne znam. Znaci mogu i da jacaju. Znam nije tema ali davno sam negdje procitao da su Ameri pravili i slali podmornice da Ruske podmorice odmah prate po izlasku iz luka. Znaci podmornica na podmornicu doktrina vojna, ako je to tacno sta sam citao.

Malo ko to moze da radi. To govori koliko su jaki bili i koliko su i sad jaki.
'ta ce Ameri...Ne mogu opepelit Iranu
:mrgreen:

Ma stvarno tuk na utuk malo je ko mogao. A pokusavaju i dalje tuk na utuk. Ali ne ide kako se vidi to bas najbolje. A ovo ce biti Latino-Amerikanci vecinom. Mozda padne neka unija u buducnosti. Barem Sjeverno-Americkog kontinenta ili da se trgovinska unija prosiri malo vise sto je imaju a sto je Trump pokusao s tarifama da rzjb.

Citao clanak nekih dana razlozi sto ne s Iranom zaratiti, slicno sta sam ja na blogu pisao.

Eno izglasali zakon da se ogranice ovlasti Trump-a u vezi Irana. Kazu ne znaju hoce li republikanci to da podrze.
Milenkov buraz

#27520 Re: IRAN

Post by Milenkov buraz »

General War wrote: 10/01/2020 16:56
Milenkov buraz wrote: 10/01/2020 16:51 [
Image
Ako cemo tako, sta je SCUD nego unaprijedjena V2 raketa?
Iraq, odnosno Sadam sa svojom preradom ruskih raketa nije ni do koljena današnjem iranskom raketnom programu. To je poenta mog pisanja. Sadam je od Jugoslavije kupovao Orkane a kamo li da napravi ozbiljnu balističku raktetu. Šta V2? Ja nisam pominjao V2.

Image
Challenger_

#27521 Re: IRAN

Post by Challenger_ »

U.S. says won't discuss troop withdrawal in Iraq after Iraqi PM request. #Iraq
mirsek

#27522 Re: IRAN

Post by mirsek »

Challenger_ wrote: 10/01/2020 17:19
Haha, kakvi kauboji. Kikijevi heroji. Sad ih bukvalno mogu legalno napadati iracke milicije a i vojska. Al ko jos gleda to sta je legalno a sta nije kad se o izrahellu i Amerima radi.
sadie_forever

#27523 Re: IRAN

Post by sadie_forever »

Kikibombona wrote: 10/01/2020 16:52 Zelje teroristickog lidera ubijenog zajedno sa Sulejmanijem

Inace, novinar TRT-a. Zanimljivo je vidjeti kako turski rezimski novinari rade anti-iransku propagandu. :wink:
pa rade anti iransku propagandu logicno,mozda ovo nije ni receno
Challenger_

#27524 Re: IRAN

Post by Challenger_ »

mirsek wrote: 10/01/2020 17:23
Challenger_ wrote: 10/01/2020 17:19
Haha, kakvi kauboji. Kikijevi heroji. Sad ih bukvalno mogu legalno napadati iracke milicije a i vojska. Al ko jos gleda to sta je legalno a sta nije kad se o izrahellu i Amerima radi.
Just now:

#US Department of State said, "any delegation sent to #Iraq will discuss the partnership but not the withdrawal from the country".
"Demokratija, poštovanje suvereniteta Iraka, bla,bla,bla..."

:lol:
Guadalajara

#27525 Re: IRAN

Post by Guadalajara »

sadie_forever wrote: 10/01/2020 17:24 pa rade anti iransku propagandu logicno,mozda ovo nije ni receno
https://faktor.ba/vijest/majke-srebreni ... vine/65838
Post Reply