Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
lissics

#226 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by lissics »

drndalo wrote: 08/12/2019 18:31 Opet Visoko...?

Jesi li ikad prosao kraj Visokog kada je u SA bila magla, a da je tamo nije bilo? Ja nisam, a zimi prolazim bar 50x svake zime tamo... Jerbo je Visoko isto u dolini Bosne koja istu vlagu pravi i tamo i vamo...

Gdje? Na kojoj lokaciji oko Visokog? Tamo nema brda? Dalekovoda? Antena?

Ko ce praviti papirologiju za prilaz na Tutankamon aerodrom u Visokom? SJJ je pravila ozbiljna zemlja, sa ozbiljnim sistemom, uz sve mane istog... Mi sada nemamo znanje za tako nesto i da hocemo, niti vremena. To je nesto sto bi se jedno 20 god. ozbiljno pripremalo... Pa onda radilo... Nije to Tibrina zgrada kod Memica... I kod sadasnjeg aerodroma je bilo razmisljanja i rasprava da li pistu praviti u smjeru 12 kakva je napravljenja, ili u smjeru 15, koji bi bio bolji za juznog vjetra, a pista Aerokuba je cini mi se bila bas 15-a... Vjerujem da je 12 radjena kao kompromis neophodan za prilaznu/odlaznu ravan nakon go-arround-a, jer je tako dalje od Igmana, tj. po sredini polja izmedju Mojmila i Igmana...
Slazem se sa napisanim, ali s obizirom da ne znas lokaciju evo i to da dopunim
https://goo.gl/maps/18Ne1ewq3BdBsDhN8
https://www.aeroklub-izet-kurtalic.ba/flying_f_ba.html
drndalo

#227 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Ja bio tamo. Cak i letio od tamo... Sa Cessnom 172...

Jel stvarno mislis da se tamo moze napraviti pista barem kao na SJJ od 2600m, i da jos ima bolje prilazne ravni? Ja koliko se sjecam, prilicno blizu sportskog letilista tamo ima par uzvisina, a i na ovom snimku se vide kao pokrivena sumom... Mislis da to smije biti tako blizu medjunarodno sertifikovanom aerodromu? Sama lokacije koju si oznacio je par sto metara juznije od sportske piste, i ako se ja sjecam lici na nasip na Savi/Dunavu po visini, a koji se prema autoputu podize, pa bi se u toj ravni trebalo nastaviti s tim vazdizanjem, sto pistu na tom mjestu cini pogodnom kao da je pravimo na mostu...

Takodjer, koliko se sjecam, odmah iza autoputa prema farmi Ovako, ima barem jedan ozbiljan dalekovod, dakle u direktnoj ravni slijetanja, a sa kontra strane bi bio u ravni iza piste sto je relevantno u slucaju prekinutog slijetanja...

Ratnu pricu i mozda potrebu za istim shvatam, otimanje tudje zemlje u tim uslovima donekle isto, ali ni tu uz svu moc, finansijsku i politicku ne dotjerase dalje od ovoga sto sad ima upotrebljivo, bilo na nasipu, bilo na Izetu Kurtalicu...
So What!

#228 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by So What! »

FlyBosnia bilježi bolje rezervacije na liniji Sarajevo - London
Image

FlyBosnia u posljednje vrijeme bilježi mnogo bolje rezervacije na letovima između Sarajeva i londonskog Lutona, izvještava blog flybosnian.

Avionska kompanija imala je povećane rezervacije za zimske skijaške praznike u Bosni i Hercegovini, odnsono za period decembar-januar.

Jučerašnji letovi sa aerodroma London Luton do Sarajeva bili su gotovo puni.

FlyBosnia uvela je direktnu avioliniju iz Sarajeva za London u septembru ove godine, a mediji su u proteklom periodu izvještavali o slaboj popunjenosti aviona i upitnoj rentabilnosti ove rute.
Indikator
tutku

#229 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by tutku »

Jel ovo od januara nema vise direktne linije za Berlin?
addem

#230 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by addem »

B92: Aerodrom u Prištini oborio rekord u broju putnika http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... id=1639348
Thorgerson

#231 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Thorgerson »

addem wrote: 09/01/2020 00:17 B92: Aerodrom u Prištini oborio rekord u broju putnika http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... id=1639348
I kakve konkretno to ima veze sa SJJ?
Better Man

#232 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Better Man »

So What! wrote: 25/12/2019 12:17 FlyBosnia bilježi bolje rezervacije na liniji Sarajevo - London
Image

FlyBosnia u posljednje vrijeme bilježi mnogo bolje rezervacije na letovima između Sarajeva i londonskog Lutona, izvještava blog flybosnian.

Avionska kompanija imala je povećane rezervacije za zimske skijaške praznike u Bosni i Hercegovini, odnsono za period decembar-januar.

FlyBosnia uvela je direktnu avioliniju iz Sarajeva za London u septembru ove godine, a mediji su u proteklom periodu izvještavali o slaboj popunjenosti aviona i upitnoj rentabilnosti ove rute.
Indikator
Kad mi napišu Londonski Luton, a aerodrom pravo daleko od Londona.
Bullet Tooth Tony

#233 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bullet Tooth Tony »

Better Man wrote: 10/01/2020 14:48

Better Man... Makar ti znas da je to jedan od Londonskih aerodroma, tako da ti komentar nije na mjestu stvarno.. Svi zivi ga zovu Luton London Airport, cak i njihova turisticka zajednica a i zvanicna stranica je london-luton... Ima direktna linija do centra, sat ti treba... Nema potrebe da se zato relativizuje FlyBosnia..

Btw gledam upravo na google maps... Heathrow do centra 55 minuta, Luton do centra 1 I 12 minuta.. Apsolutno zanemarljiva razlika..
Bullet Tooth Tony

#234 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Ali smo prokleti... Kukanje kako nema letova prema Evropi.. Otvori se let za London odma... "Hebo te to jaaarane... Luton... Daleko to od Londona" :lol:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#235 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by konektovan »

Thorgerson wrote: 10/01/2020 14:03
addem wrote: 09/01/2020 00:17 B92: Aerodrom u Prištini oborio rekord u broju putnika http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... id=1639348
Pa eto, jedan manji aerodrom ima skoro duplo vise putnika od rajvosa. Aferim, svaka cast kosovarima..
skafiskafsnjak

#236 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by skafiskafsnjak »

Bullet Tooth Tony wrote: 10/01/2020 15:37 Ali smo prokleti... Kukanje kako nema letova prema Evropi.. Otvori se let za London odma... "Hebo te to jaaarane... Luton... Daleko to od Londona" :lol:
To isto kad kazu, ima wizzair za Minhem, jeftino.. aaa jarane slijece 40min od Minhena.
Pa.kad kazes, dobro, ima i direkt u Minhen... al skuplje 4x . Ne valja ni to , skupo jarane.

Nasem narodu ugoditi ne mozes....
drndalo

#237 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

konektovan wrote: 10/01/2020 15:40
Thorgerson wrote: 10/01/2020 14:03
Pa eto, jedan manji aerodrom ima skoro duplo vise putnika od rajvosa. Aferim, svaka cast kosovarima..
Kako manji kad ima vise putnika?
drndalo

#238 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Bullet Tooth Tony wrote: 10/01/2020 15:01

Better Man... Makar ti znas da je to jedan od Londonskih aerodroma, tako da ti komentar nije na mjestu stvarno.. Svi zivi ga zovu Luton London Airport, cak i njihova turisticka zajednica a i zvanicna stranica je london-luton... Ima direktna linija do centra, sat ti treba... Nema potrebe da se zato relativizuje FlyBosnia..

Btw gledam upravo na google maps... Heathrow do centra 55 minuta, Luton do centra 1 I 12 minuta.. Apsolutno zanemarljiva razlika..
Da je barem naveo LCY (London City) pa da kazemo cantar... LHR ko nije bio ne zna daljinu... Doduse, ima metro... Prednost LHRa jesu mrezne linije glavnog aerodroma, i presjedanja... LTN toga nema...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#239 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by konektovan »

drndalo wrote: 10/01/2020 20:33

Mislim infrastrukturom manji,....
drndalo

#240 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Mozda je nekad bio manji, nisam bio pa ne znam koliko naraste, ali vec je godinama pod koncesijom, pa pretpostavljam da su ga malo i dogradili u odnosu na prije...
Better Man

#241 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Better Man »

Jeste, ali je dalji i od Heatrowa i od Gatwicka. Vozom je 20 minuta do centra sa Heatrow, odnosno 25 minuta ako je u pitanju voz koji staje na nekim stanicama. Autom do stana moje sestre pola sata. Tih 55 minuta je podzemna, ali mislim da je više od tih 55 minuta. Isto tako tih sat i dvanaest minuta je malo od Lutona do centra i mislim da je i tu više. Ali ne treba se ravnati prema centru Londona, vež prema odredištu gdje boraviš.
Edin H.

#242 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Edin H. »

Better Man wrote: 11/01/2020 01:09

Jeste, ali je dalji i od Heatrowa i od Gatwicka. Vozom je 20 minuta do centra sa Heatrow, odnosno 25 minuta ako je u pitanju voz koji staje na nekim stanicama. Autom do stana moje sestre pola sata. Tih 55 minuta je podzemna, ali mislim da je više od tih 55 minuta. Isto tako tih sat i dvanaest minuta je malo od Lutona do centra i mislim da je i tu više. Ali ne treba se ravnati prema centru Londona, vež prema odredištu gdje boraviš.
Neka se preseli a sjever Londona sa hadzama, pa ce joj biti pola sata do Lutona :oops:
Dead Man Walking

#243 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Dead Man Walking »

Cekaj, nisu sestru i tebe konsultovali prije pocetka gradnje da pitaju gdje vam odgovara? Bas javasluk. :-?
Vitezanin

#244 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Vitezanin »

konektovan wrote: 10/01/2020 21:04
drndalo wrote: 10/01/2020 20:33

Mislim infrastrukturom manji,....
I infrastrukturno je sarajevski UBJEDLJIVO najmanji i najskromniji aerodrom od svih većih gradova (glavnih i drugih gradova) u cijeloj regiji. S novim terminalom će se to djelomično promijeniti jer i ovo što sad grade je zaista skromno, prvo kapacitetom (još 1.000.000 putnika, što je zapravo smiješno jer ako aerodromu krene dobro novi 1.000.000 se moze dobiti za par godina i šta onda), a drugo ponudom na samom aerodromu, od kafića, duty free-a, rent a car kompanija i drugih sadrzaja. Ekipa na sarajevskom aerodromu nema ni velike ambicije i zele nastaviti ovim tempom kao i dosad jer je njima bolje igrati na sigurno nego "osloboditi" aerodrom koji je drzavna kasa i još jedno sigurno uhljebsko mjesto.
Better Man

#245 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Better Man »

Dead Man Walking wrote: 11/01/2020 03:57 Cekaj, nisu sestru i tebe konsultovali prije pocetka gradnje da pitaju gdje vam odgovara? Bas javasluk. :-?
To je ne bitno. Ima Austria airlines i s njima letim na Heathrow i jos nisam ogranicen da samo tim i tim danima mogu letjeti.
Bullet Tooth Tony

#246 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Better Man wrote: 11/01/2020 19:20
Dead Man Walking wrote: 11/01/2020 03:57 Cekaj, nisu sestru i tebe konsultovali prije pocetka gradnje da pitaju gdje vam odgovara? Bas javasluk. :-?
To je ne bitno. Ima Austria airlines i s njima letim na Heathrow i jos nisam ogranicen da samo tim i tim danima mogu letjeti.
Koliko je povratna za Heathrow preko Austriana?
Better Man

#247 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Better Man »

Zavisi kad kupuješ. Ja kupim ranije platim oko 400 KM.
Bodkin

#248 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

So What! wrote: 25/12/2019 12:17 FlyBosnia bilježi bolje rezervacije na liniji Sarajevo - London
Image

Indikator
Luton je jedan od 5 londonskih aerodroma. Komentar je glup. Idi objasni drugim aviokompanijama da je lazna reklama kad kazu kopenhagen-london a lete na luton
suit_up

#249 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by suit_up »

Neki dan se vratio iz Moskve, sve 4 međunarodna aerodroma su van grada i to pofino vožnje, do sat vremena otprilike (taksi). Ono što je dobro jeste što nema preleta iznad centra, ja nijedan avion nisam čuo. Isto da svaki dan ideš do aerodroma i nazad, a ne samo u dolasku i povratku, pa to sad predstavlja problem, IMO ovo je ekstra opcija jer nema presijedanja. :bih:
dobar osjecaj

#250 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by dobar osjecaj »

Better Man wrote: 12/01/2020 22:56 Zavisi kad kupuješ. Ja kupim ranije platim oko 400 KM.
Ja sam kupovala i meni su kupovali do tri mjeseca ranije i nikad nije bila jeftinija od 600. Uglavnom od 600 do 800 maraka.
Post Reply