Kikibombona wrote: ↑09/01/2020 16:58
Dozer wrote: ↑09/01/2020 16:55Sve nabrojano (osim Venecuele), svima njima su - susjedi. Rusima su cak to i neki bivsi dijelvio SSSR-a. A, Amerima, kao sto vec rekoh, BI nije ni blizu, a kamoli susjed...
Znaci, potpuno je ok maltretirati susjede i praviti paravojne formacije u susjednim drzavama?
To hoces reci?
Ne, naravno da ne. Nego se pitam kako to da se Ameri uvijek nadju kao nekakvi mirotvorci, i to na drugom kraju svijeta od svoje kuce.
Logicno, odgovor svi znamo - materijalni interesi, kapitalizam i imperijalizam.
I OK, nema u tome nista cudno. Tako je otkad znamo za sebe, uvijek je neko bio imperijalista i osvajac, a radi svojih licnih ciljeva i materijalne koristi.
Meni licno je u svemu tome danas, u 21. vijeku, mali problem - laz i licemjerje. Da jos jendom ponovim - jebe mi se i za jedne i za drueg, nisam niciji navijac.
Ali, Iran ocigledno siri svoj uticaj, zeli vjerovatno da prosiri i svoju terotoriju, i to je sve na arcun susjeda, sto je nekako i prirodno s obzirom na ljudsku istoriju. Krenes od susjeda, pa dokle stignes. I fol je u tome sto Iran to bas i ne krije. Ne umotava u celofan.
S druge strane, Ameri sve stalno drze u celofanu, laz i petljaju, a sire se na sve strane pod tim celofanom.
Pa, brate, reci jasno i glasno - zanima me nafta i zato cu poklopit sve koji je imaju da ne bih dirao svoje rezerve. Izrael mi je bitan i hocu da sam blizu da ga mogu braniti, a razlog je lova. End of story.