Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
aadam

#8551 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aadam »

i kažu postavljaj iskustva doprinesi temi :lol: :lol: :lol: a sve go lažov, zato ću sad sve pobrisat što sam postavljao o klimama ovde, tačno mi se gade ovi likovi.
piplica
Grijem se na: Ćumur

#8552 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

aadam wrote: 09/01/2020 12:35 i kažu postavljaj iskustva doprinesi temi :lol: :lol: :lol: a sve go lažov, zato ću sad sve pobrisat što sam postavljao o klimama ovde, tačno mi se gade ovi likovi.
PA postaviti racine, to je dovoljno Fer, imas ti ovdje ljudi koji imaju 1k postova, a nisu postaviti niti jednu fotku uredjaj a.
aadam

#8553 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aadam »

piplica wrote: 09/01/2020 12:40
aadam wrote: 09/01/2020 12:35 i kažu postavljaj iskustva doprinesi temi :lol: :lol: :lol: a sve go lažov, zato ću sad sve pobrisat što sam postavljao o klimama ovde, tačno mi se gade ovi likovi.
PA postaviti racine, to je dovoljno Fer, imas ti ovdje ljudi koji imaju 1k postova, a nisu postaviti niti jednu fotku uredjaj a.
nevažno nek pišu šta god hoće ja sam pobrisao sve što sam postavljao i ne pada mi na pamet više na ovu temu da pišem.
dadoka84

#8554 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dadoka84 »

Ermin ZM wrote: 09/01/2020 12:10
dadoka84 wrote: 08/01/2020 22:03 Izolacija i pravilno urađen objekat čuda čine. Isto tako štednja se kad tad obije o glavu.
Da sam se ja pitao stavio bih 10 cm kamene vune, al sta bi otac vec stavio 5 stiropora vani, unutra vec ima 3. Unutrasnji cu skidat i stavit kamenu, zbog paropropusnosti. Al nije mi sad aman hica.
Ima jedan komsija stavio 10 cm kamene vune i neke ploce iznutra, i 6 komorne prozore. Smijali mu se u komsiluku kad je radio kucu, kao baca pare, ku...ci se. Grije na onu malu pec na pelet. Kaze ispod 500 km prodje. Pricam neki dan sa njim hoce stavljat t.p u skorijoj buducnosti jer je proveo on podno kad je radio. Njemu je tu izolaciju isprojektirao zet iz svedske koji se tim bavi, a on imao nekih para neku odstetu dobio pa nije stedio.
Inače naši ljudi imaju običaj da se smiju i čude ljudima koji razmišljaju svojom glavom. Svaka čast za komšiju. Koliko bi manje imali problema sa smradom i lošim zrakom u zimskom periodu da naši ljudi malo mućnu glavom. Al jok, uzmi smederevac, nakrkaj ćumura i bog te veselio. To što je sve rastvoreno, zidovi hladni, u wc kad odeš hipotermija ti ne gine, a fasada je misaona imenica. Balkan.
mehkoca

#8555 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

:lol: :lol: :lol:

šta kažeš na ovo :-)

Image

750 kWh za više od dvije godine (od 24.11.2017. do 08.01.2020.), jačina klime 2,5 kW

Ni je ne vjerujem kada ovo napišem :lol: :lol: :lol:

P.S. Mnogi nisu vjerovali, pa su dolazili kući da vide... i gle čuda, svi se uvjeriše u ''moju laž'' :D
Spejs Radovan

#8556 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Spejs Radovan »

mehkoca wrote: 09/01/2020 12:59 :lol: :lol: :lol:

šta kažeš na ovo :-)

Image

750 kWh za više od dvije godine (od 24.11.2017. do 08.01.2020.), jačina klime 2,5 kW

Ni je ne vjerujem kada ovo napišem :lol: :lol: :lol:

P.S. Mnogi nisu vjerovali, pa su dolazili kući da vide... i gle čuda, svi se uvjeriše u ''moju laž'' :D
de lažove nemoj više bogati, daj nam još neki mjerač potrošnje.
ketronsd1

#8557 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

ketronsd1 wrote: 08/01/2020 11:30
Ermin ZM wrote: 08/01/2020 10:37
rovac13 wrote: 07/01/2020 21:59 Ma sve su to prodavci,hvale svoje i beru pare,kriju ko zmija noge da kineske klime rade i bolje od japanaca :)
Nije da nema ni toga rovac. Ja otkako sam upitao za savjete o klimi na vise foruma, da ne navodim konkurenciju, dosta mi se javilo u p.m sa ponudama, prepoprukama isl. Primjetio sam da su predstavnici jednog brenda najagresivniji, al ne bih imenovao da ne izazivam ljutnju vlasnika toga brenda.
Ja sam se odlucio za Gree Lomo Regular, iz odredjenih razloga je ona jedina opcija, pa cu vam ovde prenijet iskustva valjal sta.. A kad oca uvjerim da se moze grijat na inverter klimama na ljeto ide klima koju si ti uhvalio(i mnogi) MitsuFH35 VEHZ. tak da nisam te nako zahebavao, uzeo sam tvoj savjet ozbiljno.
Eventualno mozda bude Fuji Lt, al opet mi ovaj mico izgleda nekako bolji. Onaj Panasonic Heatcharge izgleda monstruozno al je preskup.
Hajde da malo naousem o ovom cudu.
Na dva mjesta je instaliran i u skroz razlicitim uslovima rade. U Jajcu kod roditelja mi je izolacija sa staklenom vunom 10cm i i pod ima isto 10 cm stiropora. Imam poprilicno dobar mjerac koji mjeri vanjsku temperaturu trenutnu i prosjecnu u 24 sata. Preko njega ide Panasonic. Inace se ne zamarim tim silnim mjeracima jer vec otprilike znam koliko i u kojim uslovima trose ovakve stvari. Prvenstveno je stavljen zbog dokazivanja i ubjedjivanja staraca da je ovakav vid grijanja za njih isplatniji neg da loze na drva. ubijedim ti ja njih da sada kada sam za praznike bio da grijemo jedan dan tako pa da vide koliko ce potrosnja da bude. prosjecna temperatura za taj dan koji sam pratio je bila -4 C u 24 sata. Prosjecna potrosnja je bila 0,34 kW/h sa cijenom struje od 0.152 KM EPHZ kako na racunu stoji.
Radi se o prostoru od nekih 70mkv a zeljena temperatura je bila 24 na uredjaju. Sama info jedinica se nalazi na najudaljenijoj tacki od unutarnje jedinice TP i njen mjerac pokazuje da je sobna temperatura 23C.

Drugi uredjaj je u Zenici i neizolovani prostor sa obicnim mjeracem i onako povrsno gledajuci,par pputa sam upratio da je i vise nego duplo trosila nego ova u izolovanom prostoru na otprilike istim vremenskim uslovima a kvadratura je oko 30 mkv sa ne bas optimalnim mjestom za taj prostor.

Ova prva je idealno placirana iznad ulaznih vrata i sve se nalazi ispred nje.

Defrost je bilo malo teze upratiti. Znate vec razlog.

LP
Da se citiram još jednom. Pročitajte šta sam napisao za dva potpuno identična uređaja u istim vremenskim uslovima
Najlakše je palamuditi. A faktu ko hebe
rida1976

#8558 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rida1976 »

Jel neko u zadnje vrijeme kupovao te samoregulirajuce grijaće kablove u Elektrotestu u Vogošći? Koja je potrošnja struje tog kabla od 1,5 metar?
Ermin ZM

#8559 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

dadoka84 wrote: 09/01/2020 12:52
Ermin ZM wrote: 09/01/2020 12:10
dadoka84 wrote: 08/01/2020 22:03 Izolacija i pravilno urađen objekat čuda čine. Isto tako štednja se kad tad obije o glavu.
Da sam se ja pitao stavio bih 10 cm kamene vune, al sta bi otac vec stavio 5 stiropora vani, unutra vec ima 3. Unutrasnji cu skidat i stavit kamenu, zbog paropropusnosti. Al nije mi sad aman hica.
Ima jedan komsija stavio 10 cm kamene vune i neke ploce iznutra, i 6 komorne prozore. Smijali mu se u komsiluku kad je radio kucu, kao baca pare, ku...ci se. Grije na onu malu pec na pelet. Kaze ispod 500 km prodje. Pricam neki dan sa njim hoce stavljat t.p u skorijoj buducnosti jer je proveo on podno kad je radio. Njemu je tu izolaciju isprojektirao zet iz svedske koji se tim bavi, a on imao nekih para neku odstetu dobio pa nije stedio.
Inače naši ljudi imaju običaj da se smiju i čude ljudima koji razmišljaju svojom glavom. Svaka čast za komšiju. Koliko bi manje imali problema sa smradom i lošim zrakom u zimskom periodu da naši ljudi malo mućnu glavom. Al jok, uzmi smederevac, nakrkaj ćumura i bog te veselio. To što je sve rastvoreno, zidovi hladni, u wc kad odeš hipotermija ti ne gine, a fasada je misaona imenica. Balkan.
Znaci mene su smatrali budalom kad sam im pricao da se moze grijat inverterom sa ovakvom potrosnjom. Od zene, pa jarana pa komsije koji je jednom pokusao sa nekom LG klimom itd. Sad se ibrete svi. Al upalio mi je jedan od ciljeva, hoce babo inverter. Sve je isao na kucno brojilo pratio, nije vjerovao mom uredjaju za mjerenje nmz da vjeruje. Samo on bi volio kaze da puse sa nogu pa cu razmislit o nekoj parapetnoj verziji za njih. Dugo mi do ljeta.
700 wati klima, 400 wati u kupatilu ic. Za malo jace od kilovata kuca topla. U spavacoj ostavljen konvektor da dogrijava, nikako se ne pali. Jedino kad mala spava onda radi. Uzecu da trosi po satu 1.2kw sveukupno, nek je vise.
0.16km×1.2kw×24h×26 = 120 km
0.10km×1.2kw×24h×4 = 12 km.(4 nedelje po jeftinoj)
Za 130 km grijanje smijesno meni barem. A sad je januar ima minusa i magle. Prepost da je u sept, okt, nov, martu i aprilu druga prica. Jos zena je zimogrozna na 26-27 nastimano. Ja da sam sam malo bi to racionalnije rasporedio, na 23 stepena,mozda i popolovio potrosnju al nebitno. Sa konvektorima je bilo izmedju 300-400 km
Last edited by Ermin ZM on 09/01/2020 14:12, edited 1 time in total.
Ermin ZM

#8560 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

A niko mi ne odgovori za filtere za pusace. Nije valjda da su ovde svi sportisti ? Imal sta takvo.
dadoka84

#8561 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dadoka84 »

Stavi svijeće anti tabak :D
Ja razmišljam čak i o opciji vanjskih roletni sa termo punjenjem. Inače najveći su gubici toplote na staklenim površinama, svakako i na neizolovanim zidovima, čak i na šalterima :D Isto dobra opcija su i rekuperatori toplote u ventilacionim sistemima, samo sve to košta. Ima uvijek prostora za napredak :D
_Reds_

#8562 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Reds_ »

26-27, ali mlatarate svi.

E bas e lijepo osjecaj u kuci na 27.
mehkoca

#8563 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

Nije problem, evo još jedan mjerač (klima 2,5 kW) ili još jedna laž :lol: :lol: :lol:

Image

Znači, zadnjih 1889 sati, ili 78,7 dana :D potrošeno 145,88 kWh :izet:

Ma ovo nije istina :lol: :lol: :lol:
(a krivci su rovac, zloća, nera, ketron, piplica... živjeli :thumbup: )
Ermin ZM

#8564 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

_Reds_ wrote: 09/01/2020 14:28 26-27, ali mlatarate svi.

E bas e lijepo osjecaj u kuci na 27.
To mi je problem moga braka. Ja ne volim pretoplo, a zena da moze 40 bi stavila, ko da je kokos. Ja zavrcem smanjujem ona povecava. Da mi je para kupio bi stan do stana, samo bi povremeno boravili zajedno :D
rovac13

#8565 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Jel se cini ili je hercegovac doveo pojacanje :)
sve na kvadrat

#8566 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by sve na kvadrat »

Image
Za ovaj raspored prostorija, debljina fasade 10cm, termoblokovi 200x400. Stolarija pvc 6 komora, prizemna kuća....Koje inverter klime preporučujete za 110 kvadrata prostora i u kojem rasporedu?
piplica

#8567 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

rovac13 wrote: 09/01/2020 16:48 Jel se cini ili je hercegovac doveo pojacanje :)
Ima njih vise ovdje.
Ermin ZM

#8568 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

rovac13 wrote: 08/01/2020 19:41 Mene najvise zanima da li dobijamo razlicite komentare za gree lomo regular......zato sto su toliko razlicita ocekivanja ljudi ........ili pod lomo regular ima toliko razlicitih uredjaja zbog pokojeg slova gore dole.......pa ljude zapadnu drugacije klime ???

Imam druga koji ima tri komada lomo regular i smeta mu buka vanjskih,vibracije,zalijetanje,pogotovo u minusima.Kad dodje meni odusevi se daikinima svaki put.

Imamo na forumu u srbiji jednog koji hvali da se ne cuje lomo regular......imamo jos jednog koji kaze da lomo regular pravi identicnu buku kao fujitsu......a fujitsu je klima prilicno glasnija od daikina obicno.

Imamo na forumu u hrv lika koji se zalio na lomo regular i ekonomical,buka,veci pad snage s minusima,nije mogla spustit potrosnju ispod 400w pa cesto ide u pauze,a kad ode u pauzu soba prilicno ohladi dok ponovo krene grijat,nije dobro termostat osjetljiv (ovako je radio i moj lg)......i lik na kraju uzeo daikin i dan danas se odusevljava

Nadam se da ces nam ti malo bolje docarat kako tvoja fercera narednih mjeseci,sad je jos friska.
Evo kratak klip o buci vanjske. Oko 11 h sam snimio, -2 napolju, nisam imao prilike da ufatim jaci minus. Vidjecemo ovih dana hocel bit, pa da snimim i na -10, -15.

https://youtu.be/42UdDu4NHB0
Sancho___9191

#8569 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Sancho___9191 »

Ja imam lose iskustvo sa grijanjem na klimu. Ljetos ugradjen daikin ftx 35 j3. U pitanju je zadnji sprat kuce, nekih 40 kvadrata, sve su vanjski zidovi, ispod niko negrije. Vanjska izolacija je stiropol 8cm, pvc stolarija je nova, cak sam stavio i vanjske roletne. Sve je bilo ok, extra grijalo dok nisu poceli malo jaci minusi. Klima je fino mogla ugrijati dnevni boravak, spavacu, kuhinju, hodnik i kupatilo. Za novembar sveukupan racun za struju bio 60 km, u decembru sam morao paliti konvektore u sobi i kupatilo i zatvarat vrata jer je bilo pohladno, racun dosao 130KM. Klima radi non stop, od oktobra jos, sada na minus 7 vanjskoj jedva uspjeva da ugrije dnevni boravak i kuhinju, nekih 20 kvadrata, a vanjska jedinica je bucna pravo, zuji, cesto se zaljece do max, podesena na 30, sumnjam da ima i 23 stepena u prostoriji. Sta mislite vi, da li nesto nie u redu sa klimom, da li je magla problem ili je jednostavno preslaba klima?
rovac13

#8570 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ja imam slican model,ugradili u dj sobu,radi posao samo tako.........ali kao sto rekoh 100 puta do sada,nebi ju ugradio nikad u veci prostor koji treba jace grijat........dok roditelji imaju daikin ftx50gv koji odlicno radi u velikom prostoru koji treba jace grijat,ali njihovu nebi nikad ugradio u mali prostor :)

A za buku veze nemam.
Daikin daleko tise radi od fujitsu gree itd
Ako je tebi daikin glasan,a ovima gree tih,menj nista nije jasno :)
King_Diamond

#8571 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by King_Diamond »

Sancho___9191 wrote: 09/01/2020 18:49 vanjska jedinica je bucna pravo, zuji, cesto se zaljece do max, podesena na 30, sumnjam da ima i 23 stepena u prostoriji.
šta očekuješ ako je podešena na 30 stepeni da zuji ko trafo?

zado si joj do jaja.

javi se na P.P. da ne pišem ovde kako ćeš je natjerat da grije; ne mogu da čitam pojedine lažove.

ustvari poslao sam ti poruku pa podesi.
Last edited by King_Diamond on 09/01/2020 19:33, edited 1 time in total.
piplica

#8572 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Ermin ZM wrote: 09/01/2020 17:17
rovac13 wrote: 08/01/2020 19:41 Mene najvise zanima da li dobijamo razlicite komentare za gree lomo regular......zato sto su toliko razlicita ocekivanja ljudi ........ili pod lomo regular ima toliko razlicitih uredjaja zbog pokojeg slova gore dole.......pa ljude zapadnu drugacije klime ???

Imam druga koji ima tri komada lomo regular i smeta mu buka vanjskih,vibracije,zalijetanje,pogotovo u minusima.Kad dodje meni odusevi se daikinima svaki put.

Imamo na forumu u srbiji jednog koji hvali da se ne cuje lomo regular......imamo jos jednog koji kaze da lomo regular pravi identicnu buku kao fujitsu......a fujitsu je klima prilicno glasnija od daikina obicno.

Imamo na forumu u hrv lika koji se zalio na lomo regular i ekonomical,buka,veci pad snage s minusima,nije mogla spustit potrosnju ispod 400w pa cesto ide u pauze,a kad ode u pauzu soba prilicno ohladi dok ponovo krene grijat,nije dobro termostat osjetljiv (ovako je radio i moj lg)......i lik na kraju uzeo daikin i dan danas se odusevljava

Nadam se da ces nam ti malo bolje docarat kako tvoja fercera narednih mjeseci,sad je jos friska.
Evo kratak klip o buci vanjske. Oko 11 h sam snimio, -2 napolju, nisam imao prilike da ufatim jaci minus. Vidjecemo ovih dana hocel bit, pa da snimim i na -10, -15.

Ako je ovo na - 2,onda ce na - 10 bas da drma.
King_Diamond

#8573 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by King_Diamond »

klima ti radi normalno pusti ove zle likove, problem je što kada snimaš mobitelom iz bliza ima dosta šuma, onda ovi pojačaju do jaja i kažu bučna klima.Čim se malo dalje odmakneš ni ne čuje se.Savjet nad savjetima kada snimaš vanjsku radi to barem 30 sekundi, pa se udalji dva metra i snimaj još 10 sekundi.

Ponovo napominjem ne slušaj šta ovi pišu ovde a posebno ne koristi nikakve njihove savjete jer lažu šta zinu.
Ermin ZM

#8574 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

piplica wrote: 09/01/2020 19:33

Ako je ovo na - 2,onda ce na - 10 bas da drma.
Nez kazem, prvo iskustvo sa klimama, nemam parametar za poredjenje. U kuci se nista ne cuje osim plagog puhanja unutrasnje. vibracija nema, doduse stavili su one gumice. A sto se tice buke nesto sam primjetio, recimo sinoc sam je obisao, bilo je -7 i tisa je bila neg naa videu, a po metro aplikaciji je bila niska vlaznost zraka. Meni se cini da joj vise pase hladnije a suho neg obratno.
Edit: da elboriram ono tisa. Bukvalno se skoro ne cuje kad je koji stepen ili niska vlaga u zraku.
Ako je vama ovo glasno onda sam ljubomoran na vase uredjaje :D
Last edited by Ermin ZM on 09/01/2020 19:49, edited 1 time in total.
zlo zlo

#8575 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

rovac13 wrote: 09/01/2020 16:48 Jel se cini ili je hercegovac doveo pojacanje :)
ima bar 4 acc u temi, koliko upratila :lol: :lol:
Post Reply