Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
boshniak

#8501 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by boshniak »

Cijene sa PDV-om

Skupa tarifa: 0.196794‬0KM/kWh
Jefrina tarifa: 0.098397KM/kWh

Kod jednotarifnog brojila srednja tarifa 0.157482‬KM/kWh

Srednju tarifu uzeti i pri procjeni potrošnje kod dvotarifnih brojila jer klima radi i na jeftinoj i skupoj.

Na to se doda još 4.80KM fiksno za mjerno mjesto i nešto sitno za obnovljive izvore el. energije do 1KM najviše
Hajvan

#8502 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajvan »

Hajvan wrote: 06/01/2020 15:38 Razmisljam o klimi kao dodatnoj opciji u dnevnom boravku, te kao glavnoj u spavacim sobama.
Za boravak bi mi najvise odgovarala podna/parapetna unutarnja jedinica, no vidim da ponuda takvih klima je slabija, da su u pravilu skuplje, te da nema visokoefikasnih enregetskih razreda, tj da u praviliu trose vise el. enregije (prema tehnickim deklaracijama proizvodjaca)
Da li neko ima iskustva s ovom vrstom uredjaja?
Carnival_Row

#8503 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Carnival_Row »

Hajvan wrote: 07/01/2020 16:30
Hajvan wrote: 06/01/2020 15:38 Razmisljam o klimi kao dodatnoj opciji u dnevnom boravku, te kao glavnoj u spavacim sobama.
Za boravak bi mi najvise odgovarala podna/parapetna unutarnja jedinica, no vidim da ponuda takvih klima je slabija, da su u pravilu skuplje, te da nema visokoefikasnih enregetskih razreda, tj da u praviliu trose vise el. enregije (prema tehnickim deklaracijama proizvodjaca)
Da li neko ima iskustva s ovom vrstom uredjaja?
Proberi http://servis-covic.com/klima-uredaji/podne-klime

https://erkond.ba/product-category/proi ... er_tip=145

https://www.servis-jelic.com/index.php? ... 91&lang=hr

rovac13

#8504 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Na ovoj temi se ni oko cega niko ne moze slozit.
Pa cak ni oko cijene struje :) :) :)
Ermin ZM

#8505 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

rovac13 wrote: 07/01/2020 20:29 Na ovoj temi se ni oko cega niko ne moze slozit.
Pa cak ni oko cijene struje :) :) :)
Nema veze nek se diskutuje. Trebam trazit od klixa da mi prebaci makar 100 km, jesam vam zakuhao temu dugo je stojala na jednoj stranici, sad se samo redaju.
Ja sam se pitao sto vi neki stalni stalno komentarisete, trudite se da nasavjetujete, mislio da imate interes neki od toga, a sad vidim da postane neki vid opsesije/hobija. Prije sam citao sportske stranice sad samo ove o inverterima
Carnival_Row

#8506 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Carnival_Row »

Ermin ZM wrote: 07/01/2020 21:03
Ja sam se pitao sto vi neki stalni stalno komentarisete
pa hvale svoje a kude tuđe, kakvo savjetovanje
rovac13

#8507 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ma sve su to prodavci,hvale svoje i beru pare,kriju ko zmija noge da kineske klime rade i bolje od japanaca :)
Ermin ZM

#8508 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

rovac13 wrote: 07/01/2020 21:59 Ma sve su to prodavci,hvale svoje i beru pare,kriju ko zmija noge da kineske klime rade i bolje od japanaca :)
Nije da nema ni toga rovac. Ja otkako sam upitao za savjete o klimi na vise foruma, da ne navodim konkurenciju, dosta mi se javilo u p.m sa ponudama, prepoprukama isl. Primjetio sam da su predstavnici jednog brenda najagresivniji, al ne bih imenovao da ne izazivam ljutnju vlasnika toga brenda.
Ja sam se odlucio za Gree Lomo Regular, iz odredjenih razloga je ona jedina opcija, pa cu vam ovde prenijet iskustva valjal sta.. A kad oca uvjerim da se moze grijat na inverter klimama na ljeto ide klima koju si ti uhvalio(i mnogi) MitsuFH35 VEHZ. tak da nisam te nako zahebavao, uzeo sam tvoj savjet ozbiljno.
Eventualno mozda bude Fuji Lt, al opet mi ovaj mico izgleda nekako bolji. Onaj Panasonic Heatcharge izgleda monstruozno al je preskup.
ketronsd1

#8509 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Ermin ZM wrote: 08/01/2020 10:37
rovac13 wrote: 07/01/2020 21:59 Ma sve su to prodavci,hvale svoje i beru pare,kriju ko zmija noge da kineske klime rade i bolje od japanaca :)
Nije da nema ni toga rovac. Ja otkako sam upitao za savjete o klimi na vise foruma, da ne navodim konkurenciju, dosta mi se javilo u p.m sa ponudama, prepoprukama isl. Primjetio sam da su predstavnici jednog brenda najagresivniji, al ne bih imenovao da ne izazivam ljutnju vlasnika toga brenda.
Ja sam se odlucio za Gree Lomo Regular, iz odredjenih razloga je ona jedina opcija, pa cu vam ovde prenijet iskustva valjal sta.. A kad oca uvjerim da se moze grijat na inverter klimama na ljeto ide klima koju si ti uhvalio(i mnogi) MitsuFH35 VEHZ. tak da nisam te nako zahebavao, uzeo sam tvoj savjet ozbiljno.
Eventualno mozda bude Fuji Lt, al opet mi ovaj mico izgleda nekako bolji. Onaj Panasonic Heatcharge izgleda monstruozno al je preskup.
Hajde da malo naousem o ovom cudu.
Na dva mjesta je instaliran i u skroz razlicitim uslovima rade. U Jajcu kod roditelja mi je izolacija sa staklenom vunom 10cm i i pod ima isto 10 cm stiropora. Imam poprilicno dobar mjerac koji mjeri vanjsku temperaturu trenutnu i prosjecnu u 24 sata. Preko njega ide Panasonic. Inace se ne zamarim tim silnim mjeracima jer vec otprilike znam koliko i u kojim uslovima trose ovakve stvari. Prvenstveno je stavljen zbog dokazivanja i ubjedjivanja staraca da je ovakav vid grijanja za njih isplatniji neg da loze na drva. ubijedim ti ja njih da sada kada sam za praznike bio da grijemo jedan dan tako pa da vide koliko ce potrosnja da bude. prosjecna temperatura za taj dan koji sam pratio je bila -4 C u 24 sata. Prosjecna potrosnja je bila 0,34 kW/h sa cijenom struje od 0.152 KM EPHZ kako na racunu stoji.
Radi se o prostoru od nekih 70mkv a zeljena temperatura je bila 24 na uredjaju. Sama info jedinica se nalazi na najudaljenijoj tacki od unutarnje jedinice TP i njen mjerac pokazuje da je sobna temperatura 23C.

Drugi uredjaj je u Zenici i neizolovani prostor sa obicnim mjeracem i onako povrsno gledajuci,par pputa sam upratio da je i vise nego duplo trosila nego ova u izolovanom prostoru na otprilike istim vremenskim uslovima a kvadratura je oko 30 mkv sa ne bas optimalnim mjestom za taj prostor.

Ova prva je idealno placirana iznad ulaznih vrata i sve se nalazi ispred nje.

Defrost je bilo malo teze upratiti. Znate vec razlog.

LP
Maraschino

#8510 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Maraschino »

Ermin ZM wrote: 08/01/2020 10:37
Ja kako znam Gree i Daikin izlaze iz iste fabrike samo na odvojene kapije.

Audi i VW pakuju i Skodu i Seat a na tebi je da izaberes sta ces.
mmk67

#8511 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mmk67 »

Pitanje za znalce,imam Mitsubishi LN 35 klimu instaliranu u septembru prošle godine
super zadovoljan za grijanje oko 38 m2 ali mi se čudno ponaša kada uključim Napu u kuhinji.

Počne da jače radi puno više već što je radila dok je napa bila ugašena,kod gašenja nape stabilizuje se rad...pozdrav

zemlja je ravna nažalost nekima :-D :-D :-D

Npomena:klima se nalazi u dnevnom boravku u kome je i kuhinja
ketronsd1

#8512 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

mmk67 wrote: 08/01/2020 15:26 Pitanje za znalce,imam Mitsubishi LN 35 klimu instaliranu u septembru prošle godine
super zadovoljan za grijanje oko 38 m2 ali mi se čudno ponaša kada uključim Napu u kuhinji.

Počne da jače radi puno više već što je radila dok je napa bila ugašena,kod gašenja nape stabilizuje se rad...pozdrav

Vjerovatno imas slab dovod svjeeg zraka i napa ti pravi podpritisak sto djeluje na ventilator. Regulator ventilatora pokusava reparirati to stanje i dodje do te tacke da na kraju skroz poludi.
Probaj otvoriti prozor ili vrata da izjednacis pritisak pa vidi onda kako ce se ponasati
ketronsd1

#8513 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Generalno svima da napomenem da u ovakvim situacijama kao kod kolege gore dovodi do brzeg ostecenja keramickih lagera na ventilatoru. Nije na odmet neki ventil koji bi regulisao dovod vanjskog zraka u cilju izjednacavanja pritiska. Ono jest malo zahebanije gdje je los zrak vani ali.......
mmk67

#8514 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mmk67 »

ketronsd1 wrote: 08/01/2020 15:37
mmk67 wrote: 08/01/2020 15:26 Pitanje za znalce,imam Mitsubishi LN 35 klimu instaliranu u septembru prošle godine

Vjerovatno imas slab dovod svjeeg zraka i napa ti pravi podpritisak sto djeluje na ventilator. Regulator ventilatora pokusava reparirati to stanje i dodje do te tacke da na kraju skroz poludi.
Probaj otvoriti prozor ili vrata da izjednacis pritisak pa vidi onda kako ce se ponasati
Hvala,proba ću...
piplica
Grijem se na: Ćumur

#8515 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

mmk67 wrote: 08/01/2020 16:01
ketronsd1 wrote: 08/01/2020 15:37

O
Hvala,proba ću...
Napa se nikada ne ukljucujes bez otvorenog prozora.
Obicno nove imaju izrazito Jak kapaciteta, isto vazi I za ventilaciju u kupatilu, uvijek mora biti svjez dotok zraka, prozor na kipu kada Napa radi.
Ermin ZM

#8516 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Napokon sam i ja postavio klimu, sa ne palmudim uprazno. U pitanju je gree lomo regular 12 na prizemlje kuce od 45 kvadrata. Radi par sati. Izolacija solidna, sprat iznad se grije. Tempt stavljena 26, u dnevnom je 25, spavaca i hodnik 24. Potrosnja cc 800 wati.
Vani temp oko nule. Nista se ne cuje vanjska u kuci, a unutrasnja blago puhanje se cuje. Kad skontam kako slike postavit, postavicu.
Carnival_Row

#8517 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Carnival_Row »

Ermin ZM wrote: 08/01/2020 17:09 Napokon sam i ja postavio klimu, sa ne palmudim uprazno. U pitanju je gree lomo regular 12 na prizemlje kuce od 45 kvadrata. Radi par sati. Izolacija solidna, sprat iznad se grije. Tempt stavljena 26, u dnevnom je 25, spavaca i hodnik 24. Potrosnja cc 800 wati.
Vani temp oko nule. Nista se ne cuje vanjska u kuci, a unutrasnja blago puhanje se cuje. Kad skontam kako slike postavit, postavicu.
Image
Ermin ZM

#8518 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Carnival_Row wrote: 08/01/2020 17:11
Ermin ZM wrote: 08/01/2020 17:09 Napokon sam i ja postavio klimu, sa ne palmudim uprazno. U pitanju je gree lomo regular 12 na prizemlje kuce od 45 kvadrata. Radi par sati. Izolacija solidna, sprat iznad se grije. Tempt stavljena 26, u dnevnom je 25, spavaca i hodnik 24. Potrosnja cc 800 wati.
Image
Malo je drugacija oznaka, tih zadnjih par slova brojeva. Evo prvi defrost nakon 4 sata rada. 3-4 minute trajao.
aadam

#8519 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aadam »

Image
izbrisao jer je tema zasnovana na lažnim činjenicama o potrošnji i kvalitetu pojedinih klima uređaja kao i zbog nekoliko lažova koji ovde vrte bajke a vrlo ih je lako pobiti logikom zbog toga brišem sve što sam ovde postavio.
Last edited by aadam on 09/01/2020 12:37, edited 1 time in total.
Ermin ZM

#8520 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

aadam wrote: 08/01/2020 17:59
Image
monstrum od klime :D

Ja sam pozitivno iznenadjen. Drzi temperaturu, potrosnja 600-700 w. -2 napolju velika vlaznost. Vidjecemo vcrs kad stegne minus, gledam u 10 treba bit -8. Ako ovo cudo vako dere sta ce tek FH35 radit kod babe. Jos sad ide nova stolarija i ma jednom manjem zidu je samo 3 cm stiropora, doce jos 5. Zena mi vec laje sto je nisam stavio na centar sobe da moze ves susit, nmz im tito ugodit :D
rovac13

#8521 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Hocel bit koji video snimak vanjske izbliza dok su minusi
dadoka84

#8522 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dadoka84 »

Ova najbolje radi na -10 :) ne vole baš vlagu.
I ja sam bio. Slično se ponaša kao tvoja. S obzirom da je prva sezona da koristim klimu za grijanje ja sam prezadovoljan.

Moja se na -10 ništa posebno ne čuje (vanjska jedinica). Čuje se strujanje vazduha. Ova je nazivno do -15°.
Ermin ZM

#8523 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

rovac13 wrote: 08/01/2020 18:46 Hocel bit koji video snimak vanjske izbliza dok su minusi
Kako da postavim, na yt pa link ili? I na kojim temperaturama te zanima, ujutro popodne navecer?
Carnival_Row

#8524 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Carnival_Row »

Ermin ZM wrote: 08/01/2020 19:17
rovac13 wrote: 08/01/2020 18:46 Hocel bit koji video snimak vanjske izbliza dok su minusi
Kako da postavim, na yt pa link ili? I na kojim temperaturama te zanima, ujutro popodne navecer?
sa telefona odmah upload na yt pa postaviš ovde, tako ja barem radim.
rovac13

#8525 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Mene najvise zanima da li dobijamo razlicite komentare za gree lomo regular......zato sto su toliko razlicita ocekivanja ljudi ........ili pod lomo regular ima toliko razlicitih uredjaja zbog pokojeg slova gore dole.......pa ljude zapadnu drugacije klime ???

Imam druga koji ima tri komada lomo regular i smeta mu buka vanjskih,vibracije,zalijetanje,pogotovo u minusima.Kad dodje meni odusevi se daikinima svaki put.

Imamo na forumu u srbiji jednog koji hvali da se ne cuje lomo regular......imamo jos jednog koji kaze da lomo regular pravi identicnu buku kao fujitsu......a fujitsu je klima prilicno glasnija od daikina obicno.

Imamo na forumu u hrv lika koji se zalio na lomo regular i ekonomical,buka,veci pad snage s minusima,nije mogla spustit potrosnju ispod 400w pa cesto ide u pauze,a kad ode u pauzu soba prilicno ohladi dok ponovo krene grijat,nije dobro termostat osjetljiv (ovako je radio i moj lg)......i lik na kraju uzeo daikin i dan danas se odusevljava

Nadam se da ces nam ti malo bolje docarat kako tvoja fercera narednih mjeseci,sad je jos friska.
Post Reply