Pitanje za plinase ( neko sa slicnim problemom)
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
sodi33
#1 Pitanje za plinase ( neko sa slicnim problemom)
Pozdrav ekipa..pokusat cu sto jednostavnije objasniti pa ako je neko imao slican problem volio bih cuti kako je to rijesio. Plin je vec 6 god u autu (sekvent zavoli) filteri su redovno mjenjani sve je funkcionisalo OK do nedavno. Primjetio sam da motor na plinu ne radi ravnomjerno i pomalo drhti i kazaljka od obrtaja ne miruje, kada prebacim na benzin odmah se motor umiri i ne drhti i kazaljka je stabilna. Takodje mi na plinu upali lampicu (check engine) pa sam radio dijagnostiku auta i izbaci mi kod koji upucuje da je moguci problem neispravne svjecice, blombina, ili nedovoljna kolicina goriva u cilindru. Moram reci da sam svjecice promijenio blombine su OK a svakako na benzinu je sve OK pa tako mislim da je u pitanju neki problem sa plinom jer se to dogadja samo na plinu. Radio sam i dijagnostiku plina neki dan u Darkom plin u Sarajevu ( tu je plin i ugradjen)pokazalo je sve OK ali sam svejedno odmah tu procistio injektore i rasplinjac promjenili membrane i ocistili ga, ali ni to nije rjesilo problem. Dali je moguce da jedan od injektora ne baca dovoljno plina pitam jer je dijagnostika pokazala da je sve uredno ali meni i dalje motor podrhtava na plinu a na benz je sve ok, a meni dijagnostika auta izbaci kod P0302 (cylinder 2 misfire detected )
-
NediM17
#2 Re: Pitanje za plinase ( neko sa slicnim problemom)
Vjerovatno dizna na drugom cilindru ne valja, ili ne baca gorivo kako treba ili previse zaljeva.
Zamijeni dzekove od struje na 2. i 3. dizni, kao i plinska crijeva. Ako ti se misfire pomjeri sa 2. na 3. cilindar, onda je definitivno do dizne. Ako ostane na drugom, trazi problem negdje u struji, bLoMbini, kablu, svjecici, ili je problem negdje u elektricnoj instalaciji plina do dizne
Zamijeni dzekove od struje na 2. i 3. dizni, kao i plinska crijeva. Ako ti se misfire pomjeri sa 2. na 3. cilindar, onda je definitivno do dizne. Ako ostane na drugom, trazi problem negdje u struji, bLoMbini, kablu, svjecici, ili je problem negdje u elektricnoj instalaciji plina do dizne
-
preludezalude
#3 Re: Pitanje za plinase ( neko sa slicnim problemom)
sodi33 wrote: ↑04/01/2020 16:37 Pozdrav ekipa..pokusat cu sto jednostavnije objasniti pa ako je neko imao slican problem volio bih cuti kako je to rijesio. Plin je vec 6 god u autu (sekvent zavoli) filteri su redovno mjenjani sve je funkcionisalo OK do nedavno. Primjetio sam da motor na plinu ne radi ravnomjerno i pomalo drhti i kazaljka od obrtaja ne miruje, kada prebacim na benzin odmah se motor umiri i ne drhti i kazaljka je stabilna. Takodje mi na plinu upali lampicu (check engine) pa sam radio dijagnostiku auta i izbaci mi kod koji upucuje da je moguci problem neispravne svjecice, blombina, ili nedovoljna kolicina goriva u cilindru. Moram reci da sam svjecice promijenio blombine su OK a svakako na benzinu je sve OK pa tako mislim da je u pitanju neki problem sa plinom jer se to dogadja samo na plinu. Radio sam i dijagnostiku plina neki dan u Darkom plin u Sarajevu ( tu je plin i ugradjen)pokazalo je sve OK ali sam svejedno odmah tu procistio injektore i rasplinjac promjenili membrane i ocistili ga, ali ni to nije rjesilo problem. Dali je moguce da jedan od injektora ne baca dovoljno plina pitam jer je dijagnostika pokazala da je sve uredno ali meni i dalje motor podrhtava na plinu a na benz je sve ok, a meni dijagnostika auta izbaci kod P0302 (cylinder 2 misfire detected )
Ako je kompletna instalacija stara 6 godina, onda moze biti do istrosenosti ili isparivaca ili dizni. Ako si siguran da na benzinu sve radi ok i nema gresaka, ja bih krenuo od plinske dizne. Nedim je dao dobar prijedlog kako provjeriti diznu.
-
NediM17
#4 Re: Pitanje za plinase ( neko sa slicnim problemom)
Kaze da je reparirao isparivac i stavio nove svjecice. 
Mozes li nam reci koliko si presao na plinu?
Moj Zavoli gura evo preko 100 milja uz jedno ciscenje isparivaca na 30. 000 km i uklanjanje hamelji koja se skupila na nekim k'o oprugama u isparivacu koje sluze za bolji prenos toplote. Kaze majstor, to ti ne treba, uklonicemo to.
Moj Zavoli gura evo preko 100 milja uz jedno ciscenje isparivaca na 30. 000 km i uklanjanje hamelji koja se skupila na nekim k'o oprugama u isparivacu koje sluze za bolji prenos toplote. Kaze majstor, to ti ne treba, uklonicemo to.
-
sodi33
#5 Re: Pitanje za plinase ( neko sa slicnim problemom)
Presao sam nekih 60 hiljada filteri su mjenjani redovno eto neki dan kod darkoma ocistili dizne i isparivac ocistili i membrane zamjenili a i dikagnostika je pokazala da je sve OK evo i danas sam ja po preporuci jednog plinasa kljestima stiskao crijeva od plinskih dizni i osjetna je razlika lada stisnem motor drhti....kazem ranije sam tako provjeravao svjecice kako koju blombinu iskopcam iz struje motor drhti sto znaci da su ispravne, svakako sam svjecice promijenio. Iskreno nije to neka velika promjena ali osjeti se da motor za nijansu promijeni rad kada je na plinu iskreno nebi me to toliko brinulo da mi pobremeno ne upali check engine. Dolaze mi starci iz USA pa ce ponijeti blombine cuo sam da ako je jedna od blombina losa vise ces osjetiti na plinu nego na benzinu. Mada ja sam mijenjao i pozicije blombina ali meni stoji greska uvijek na cilindru broj 2....ma meni samo lampica bode oci kada se povremeno upali inace auto ide ne trza sve OK jedino kada stoji malo promjeni radNediM17 wrote: ↑05/01/2020 12:41 Kaze da je reparirao isparivac i stavio nove svjecice.
Moj Zavoli gura evo preko 100 milja uz jedno ciscenje isparivaca na 30. 000 km i uklanjanje hamelji koja se skupila na nekim k'o oprugama u isparivacu koje sluze za bolji prenos toplote. Kaze majstor, to ti ne treba, uklonicemo to.![]()
-
sodi33
#6 Re: Pitanje za plinase ( neko sa slicnim problemom)
A cekaj ti si znaci uklonio one bakrene opruge jel??NediM17 wrote: ↑05/01/2020 12:41 Kaze da je reparirao isparivac i stavio nove svjecice.
Moj Zavoli gura evo preko 100 milja uz jedno ciscenje isparivaca na 30. 000 km i uklanjanje hamelji koja se skupila na nekim k'o oprugama u isparivacu koje sluze za bolji prenos toplote. Kaze majstor, to ti ne treba, uklonicemo to.![]()
-
NediM17
#7 Re: Pitanje za plinase ( neko sa slicnim problemom)
Uklonio ih struĆnjak kod Darkoma, šta zna talijanac, i evo preko 70.000 km tako, a s oprugama se zaĆepio na 30.000.sodi33 wrote: ↑05/01/2020 16:57A cekaj ti si znaci uklonio one bakrene opruge jel??NediM17 wrote: ↑05/01/2020 12:41 Kaze da je reparirao isparivac i stavio nove svjecice.
Trebao si uraditi kao što sam ti rekao, da vidiš je li do dizne ili je neki "strujni" problem. Struja na plinu mora biti potpuno ispravna, znači bobine, kablovi, svjećice, dakle nema kompromisa ( kod mene su bile NGK iridijumske, neki dan promijenjene na 105.000 po preporuci proizvodjača vozila iako NGK kaže da mogu i 150.000 i vjerujem da mogu, sad su DENSO iridijum, kad se vozi na plin preporuka je smanjiti zazor na svjećici za 0.1 mm).
-
sodi33
#8 Re: Pitanje za plinase ( neko sa slicnim problemom)
Druze evo testirao sam bas kako si i rekao i misfire kod se pomjerio sa 2 na 3 znaci nesto je do dizne. Sad me zbunjuje to sto je dijagnostika pokazala da je sve OK. Sad me zanima ovo posto sam ja u Mostaru ima servis i ovde ali nemaju dijagnostiku za ovaj tip Zavoli sistema pa ako bih recimo promjenio diznu dali je treba naknadno podesavati na dijagnostici ili se ona moze reparirati ili se sve moze rjesiti dodatnim podesavanjem na dijagnostici( iako je pokazala da je sve OK kad sam to radio u Sarajevu) mislim ono koje je najbolje rjesenje i dali u slucaju zamjene dizne nova dizna mora biti identicna ovoj koka je sada???NediM17 wrote: ↑04/01/2020 20:13 Vjerovatno dizna na drugom cilindru ne valja, ili ne baca gorivo kako treba ili previse zaljeva.
-
NediM17
#9 Re: Pitanje za plinase ( neko sa slicnim problemom)
Jedino rjesenje je da kupis istu takvu diznu i promijenis je, te na taj nacin rijesis problem. Nece trebati nista dodatno podesavati niti kalibrisati. LP
P.S. Koji su to dizne/injektori?
Ovakvi

ili ovakvi

Kod mene su zeleni, evo skoro pet godina i vise od 100.000km bez problema sve gari.
Ovakvi

ili ovakvi

Kod mene su zeleni, evo skoro pet godina i vise od 100.000km bez problema sve gari.
-
sodi33
#10 Re: Pitanje za plinase ( neko sa slicnim problemom)
Ovakvi kao na prvoj slici ...gdje se mogu kupiti, na piku vidim samo ka na slici 2. Koliko unace kosta ovakva diznaNediM17 wrote: ↑07/01/2020 15:12 Jedino rjesenje je da kupis istu takvu diznu i promijenis je, te na taj nacin rijesis problem. Nece trebati nista dodatno podesavati niti kalibrisati. LP
Ovakvi
ili ovakvi
Kod mene su zeleni, evo skoro pet godina i vise od 100.000km bez problema sve gari.![]()
-
NediM17
#11 Re: Pitanje za plinase ( neko sa slicnim problemom)
Vidim po internetu okvirno nekih 100KM da kosta takav injektor.
Nazovi Darkom pa pitaj mogu li naruciti ako nemaju, i onda poslati mozda kao otkupno pismo, ili brzom postom ili kako god... Ili da dodjes do njih opet pa da ti zamijene... Uglavnom, bitno ti je doci do injektora (moze se cak naruciti i sa interneta ako hoces roviti)... Onda ti to moze svaki plinadzija u Mostaru promijeniti bez obzira radio ili ne radio Zavoli...
Da, oznaka injektora je "Zavoli 100 PAN/N", ali opet provjeri na svom sta pise da bi bio 100% siguran.
Nazovi Darkom pa pitaj mogu li naruciti ako nemaju, i onda poslati mozda kao otkupno pismo, ili brzom postom ili kako god... Ili da dodjes do njih opet pa da ti zamijene... Uglavnom, bitno ti je doci do injektora (moze se cak naruciti i sa interneta ako hoces roviti)... Onda ti to moze svaki plinadzija u Mostaru promijeniti bez obzira radio ili ne radio Zavoli...
Da, oznaka injektora je "Zavoli 100 PAN/N", ali opet provjeri na svom sta pise da bi bio 100% siguran.
-
sodi33
#12 Re: Pitanje za plinase ( neko sa slicnim problemom)
Ok drug hvala ti mnogo ipak sam tvojim savjetom ustanovio uzrok. Tako sam ja blombine mjenjao ali je greska stalno ukazivala na misfire 2, dok kada sam dizne zamjenio bilo je misfire 3. Jedino me to zbunilo sto je dijagnostika pokazala da je sve ok...NediM17 wrote: ↑07/01/2020 15:30 Vidim po internetu okvirno nekih 100KM da kosta takav injektor.
Da, oznaka injektora je "Zavoli 100 PAN/N", ali opet provjeri na svom sta pise da bi bio 100% siguran.![]()
-
preludezalude
#13 Re: Pitanje za plinase ( neko sa slicnim problemom)
Kod koga si bio u Mostaru? Ja sam jednom navracao na Bisca polju u Atiker zbog necega i prilicno sam bio iznenadjen sa znanjem i iskustvom radnika koji mi je detektovao u cemu mi je bio problem cak i prije spajanja dijagnostike koja nije pokazivala nikakve greske.
-
sodi33
#14 Re: Pitanje za plinase ( neko sa slicnim problemom)
Bio sam i ja u mostaru na biscu...nije imao dijagnostiku zavoli pa tako nismo nista ni radili ali me iznenadilo to kada sam rekao da mi je kolega u sarajevu imao slican problem i da je cistio dizne i rasplinjac mjenjao membrane u njemu, na sto mi je ovaj rekao to mu je neko uzeo pare jer se rasplinjac kao ne rastavlja nikada. Nisam nista komentarisao. Doduse neznam kada si ti bio tu mozda je sad drugi lik.. Jucer sam kontaktirao ove u Darkomu i rekao da je izgleda do dizne iako dijagnostika pokazuje sve OK dobii sam odgovor da je vjerovatno mehanicki kvar na dizni pa dijagnostika nije registrovala. Kupit cu novu diznu pa se nadam da cu rijesiti problem.. Usput ako neko ima diznu ispravnu za prodati kao gore na prvoj slici neka se javi..preludezalude wrote: ↑08/01/2020 02:25 Kod koga si bio u Mostaru? Ja sam jednom navracao na Bisca polju u Atiker zbog necega i prilicno sam bio iznenadjen sa znanjem i iskustvom radnika koji mi je detektovao u cemu mi je bio problem cak i prije spajanja dijagnostike koja nije pokazivala nikakve greske.
-
preludezalude
#15 Re: Pitanje za plinase ( neko sa slicnim problemom)
Ljetos sam ja bio u tom Atikeru. Ako ti treba brojeva telefona servisa u Tuzli da ti posaljem?sodi33 wrote: ↑08/01/2020 15:01Bio sam i ja u mostaru na biscu...nije imao dijagnostiku zavoli pa tako nismo nista ni radili ali me iznenadilo to kada sam rekao da mi je kolega u sarajevu imao slican problem i da je cistio dizne i rasplinjac mjenjao membrane u njemu, na sto mi je ovaj rekao to mu je neko uzeo pare jer se rasplinjac kao ne rastavlja nikada. Nisam nista komentarisao. Doduse neznam kada si ti bio tu mozda je sad drugi lik.. Jucer sam kontaktirao ove u Darkomu i rekao da je izgleda do dizne iako dijagnostika pokazuje sve OK dobii sam odgovor da je vjerovatno mehanicki kvar na dizni pa dijagnostika nije registrovala. Kupit cu novu diznu pa se nadam da cu rijesiti problem.. Usput ako neko ima diznu ispravnu za prodati kao gore na prvoj slici neka se javi..preludezalude wrote: ↑08/01/2020 02:25 Kod koga si bio u Mostaru? Ja sam jednom navracao na Bisca polju u Atiker zbog necega i prilicno sam bio iznenadjen sa znanjem i iskustvom radnika koji mi je detektovao u cemu mi je bio problem cak i prije spajanja dijagnostike koja nije pokazivala nikakve greske.
-
sodi33
#16 Re: Pitanje za plinase ( neko sa slicnim problemom)
Izgleda da sam rjesio problem...sinoc kupio polovnu diznu jutros zamjenio hondica radi kao sat. Nadam se da se lampice vise nece paliti.preludezalude wrote: ↑08/01/2020 23:11Ljetos sam ja bio u tom Atikeru. Ako ti treba brojeva telefona servisa u Tuzli da ti posaljem?sodi33 wrote: ↑08/01/2020 15:01Bio sam i ja u mostaru na biscu...nije imao dijagnostiku zavoli pa tako nismo nista ni radili ali me iznenadilo to kada sam rekao da mi je kolega u sarajevu imao slican problem i da je cistio dizne i rasplinjac mjenjao membrane u njemu, na sto mi je ovaj rekao to mu je neko uzeo pare jer se rasplinjac kao ne rastavlja nikada. Nisam nista komentarisao. Doduse neznam kada si ti bio tu mozda je sad drugi lik.. Jucer sam kontaktirao ove u Darkomu i rekao da je izgleda do dizne iako dijagnostika pokazuje sve OK dobii sam odgovor da je vjerovatno mehanicki kvar na dizni pa dijagnostika nije registrovala. Kupit cu novu diznu pa se nadam da cu rijesiti problem.. Usput ako neko ima diznu ispravnu za prodati kao gore na prvoj slici neka se javi..preludezalude wrote: ↑08/01/2020 02:25 Kod koga si bio u Mostaru? Ja sam jednom navracao na Bisca polju u Atiker zbog necega i prilicno sam bio iznenadjen sa znanjem i iskustvom radnika koji mi je detektovao u cemu mi je bio problem cak i prije spajanja dijagnostike koja nije pokazivala nikakve greske.
-
NediM17
#17 Re: Pitanje za plinase ( neko sa slicnim problemom)
Super da je problem rijesen! 
-
Naslovnica