Nije mi Ih zao
IRAN
-
high_volume
-
megaman4
#27078 Re: IRAN
Maloprije se desile dvije velike eksplozije u blizini Americke ambasade u Bagdadu. Znaci da je krenulo bez kontrole?Challenger_ wrote: ↑08/01/2020 22:45Bez poziranja, molim. Nisu USA S. Koreja već zemlja sa više frakcija među elitom. Jedna gura likove kao što su Obama, a drugi, Trumpa.ultima_palabra wrote: ↑08/01/2020 22:42Znaci, miljenik elita potpisao sporazum sa Iranom, a protivnik elita ubio najvaznijeg iranskog vojskovodju. A elitama cilj da sjebu Iran u korist Izraela.Challenger_ wrote: ↑08/01/2020 22:24 Napisao sam da je eufemizam, pitao si za šta, ja sam ti napisao - za elite koje stoje iza Obama, Hillary itd.
Kao da nesto fali ovoj teoriji?
Ovoga sam se i plasio.
Sad vise nema nazad i sve je sada moguce, i niko vise ne zna ko je slijedeća meta?
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
#27079 Re: IRAN
Bog dragi zna. Jedno je sigurno - vrlo moćni krugovi su nezadovoljni i teško da će dozvoliti Trumpu da se izvuče iz zamke u koju je sam upao.
-
jefff
#27080 Re: IRAN
Meta odgovorio na izjavu Hameneija: 'Albanija nije zla zemlja'
https://www.slobodnaevropa.org/a/303670 ... lteqjHHRN0
deri šipke
https://www.slobodnaevropa.org/a/303670 ... lteqjHHRN0
deri šipke
- sadie_forever
#27081 Re: IRAN
Jesu Ali Niko ne voli prelivode i beskicmenjakehigh_volume wrote: ↑08/01/2020 22:49I Kurdi su ljudi
-
megaman4
#27082 Re: IRAN
Samo sto sada cijenu placa sirotinja kao i obično. Trump je za 5 dana uspio unistio citavu ravnotezu u svijetu, sto Clintonu, Bushu i Obami za 20 godina nije uspjelo zajedno.Challenger_ wrote: ↑08/01/2020 22:55 Bog dragi zna. Jedno je sigurno - vrlo moćni krugovi su nezadovoljni i teško da će dozvoliti Trumpu da se izvuče iz zamke u koju je sam upao.
Toliko o propalom biznismenu koji je nekoliko puta bankrotirao. Sada je te svoje nesposobnosti prenio na citav svijet a rezultate vec vidimo - ne znamo sta nas sutra ceka?
-
Korisničkoime
#27083 Re: IRAN
U toj matematickoj formuli Rusija i Turska ne igraju nikakvu ulogu ni jedna ni druga osim mozda dekleratorne podrske Iranu nebi pruzile nikakvu znatnu podrsku.Ricken wrote: ↑08/01/2020 22:19U svojoj matematičkoj formuli zaboravljaš Rusiju i Tursku, i da je ovaj raketni napad ustvari najteži udarac za Izrael.Korisničkoime wrote: ↑08/01/2020 22:06Ne znam zasto se vecina ovdje zanosi i misli da su Iran i SAD po vojnoj moci na nekoj pribliznoj jacini.Ricken wrote: ↑08/01/2020 21:57
Pokazati da Iran zna govoriti i jezikom sile. I ostaviti prostor za neke druge načine komunikacije.
Vidjet ćemo da li će najveća sila na svijetu odgovoriti? Ak ne odgovori, da li je to priznanje da je Iran ipak previliki zalogaj.
Ne mislim da je napad Irana na pustinjske baze bio bez odobrenja Rusije, i da su zajednički odlučili da su američke žrtve trenutno beskorisne.
Nakon sastanka Putina i Merkelice, 11.1. biće jasnije da li će se završiti na ovome ili svijet ulazi u jedno turbulentno vrijeme sa globalnom prijetnjom.
Zna Iran govoriti jezikom sile pogleda Siriju ali Iran takodjer zna s kim tako moze govoriti - sa slabijim od sebe i to nije samo kod Irana slucaj nego kod svakoga.
Naravno da bi SAD odgovorile, sto nebi, koja im je to prepreka, ljudi mogu mjesecima bombardirati Iran a da ne ugroze ni jedan americki zivor barem ne direktno.
Lako se tudjim kurcem gloginje mlatit, to je igra na srecu u kojoj su hiljade iranskih zivota u igri, Iran nije glup a ocigledno ga vecina ovdje drzi glupim
Biće zanimljivo vidjeti na šta će se svesti prisustvo SAD-a na Bliskom istoku.
Tramp nije svjestan da ako nastavi ovako ima dobru šansu da postane Hitler modernog doba, a to nije dobro ni za ekonomiju.
Rusija se mozda i moze okuraziti pa prodati ili instalirati svoje protuavionske sustave medjutim ni to u ozbiljnom sukobu sa SAD nebi bilo dovoljno.
U ovakvim sukobima se ne radi o tome ko ce koga pobjediti jer invazije na Iran sasvim sigurno nece biti nego se radi ko kome moze vise stete nanjeti koga ce vise da zaboli.
U svakom slucaju na kraju vise stete ce pretrpiti Iran, daleko vise od SAD i vise ce ga taj eventualni sukob zaboliti.
Zbog pozicioniranosti SAD na BI iste su u stanju izvrsiti zracne udare diljem Irana prije nego sto Teheran obavi telefonski pozov sa Moskvom a kamoli dok Moskva eventualo rasporedi neki svoj sistem na podruciju Irana.
Sasvim sigurno do bilo kakve pomoci koja je krajnje upitna SAD mogu unistiti najvece blago Teheranskog rezima a to je njihov nuklearni program ili ga barem mogu vratit unazda nekoliko desetljeca a to bi Teheran zabolilo jer su u isti ulozilo i masu novca i masu vremena.
Da ne givorim o ekonomskim posljedicama koje bi Iran snosio kod nekog malo duzeg sukoba sa SAD.
SAD bi takodjer pretrpile stetu, odredjene zrtve ali to nebi bilo nista u usporedbi da stetom koju bi pretrpio Iran i Iran je toga svjestan.
Buduci da rezim u Teheranu ne drzim glupim nego i te kako proracunatim koji zna da je vrijeme na kraju na njegovoj strani oni se i takve gluposti mislim nece upustati.
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
#27084 Re: IRAN
Ne hvalim mu pristup ali ovdje moram dati izdvojeno mišljenje. Mislim da je erozija američkog autoriteta otpočela sa Bushom Jr, 9/11 i invazijom na Irak a nastavilo se sa Obamom. Ja u cijeloj priči vidim kontinuitet a ne diskontinuitet. Kontinuitet politike naznačen u izraelskim Smjernicama ("Kivinum") i sasvim komplementarnoj strategiji Rumsfeld-Cebrowski.megaman4 wrote: ↑08/01/2020 23:01Samo sto sada cijenu placa sirotinja kao i obično. Trump je za 5 dana uspio unistio citavu ravnotezu u svijetu, sto Clintonu, Bushu i Obami za 20 godina nije uspjelo zajedno.Challenger_ wrote: ↑08/01/2020 22:55 Bog dragi zna. Jedno je sigurno - vrlo moćni krugovi su nezadovoljni i teško da će dozvoliti Trumpu da se izvuče iz zamke u koju je sam upao.
Toliko o propalom biznismenu koji je nekoliko puta bankrotirao. Sada je te svoje nesposobnosti prenio na citav svijet a rezultate vec vidimo - ne znamo sta nas sutra ceka?
Diskontinuitet bi bio samo u slučaju da ovo ne eskalira u rat i u novi izborni ciklus se uđe bez ratanih sukoba.
-
Korisničkoime
#27085 Re: IRAN
Kod nedostatka argumenata i dokaza ljudi se okrecu nedefinisanim i neodredjenim terminama, "elita", "mocnici" itd. Takvi termini dopustaju neodredjenost i mogucnost stalnog spinovanja bilo kakvog konkretnog argumenta ili dokaza.ultima_palabra wrote: ↑08/01/2020 22:42Znaci, miljenik elita potpisao sporazum sa Iranom, a protivnik elita ubio najvaznijeg iranskog vojskovodju. A elitama cilj da sjebu Iran u korist Izraela.Challenger_ wrote: ↑08/01/2020 22:24 Napisao sam da je eufemizam, pitao si za šta, ja sam ti napisao - za elite koje stoje iza Obama, Hillary itd.
Kao npr. Rusija je izvrsila invaziju na samostalnu i medjunarodnu proznatu drzavu i aneksirale jedan dio njezine teritorije.
Odgovor:
To je ono sto "elite" i "masovni mediji" zele da vi vjerujete ali to uopste nije tako.
- Ricken
#27086 Re: IRAN
Ako je tako kao što kažeš onda su Iranci ili loši matematičari ili glupi:Korisničkoime wrote: ↑08/01/2020 23:03
U toj matematickoj formuli Rusija i Turska ne igraju nikakvu ulogu ni jedna ni druga osim mozda dekleratorne podrske Iranu nebi pruzile nikakvu znatnu podrsku.
Rusija se mozda i moze okuraziti pa prodati ili instalirati svoje protuavionske sustave medjutim ni to u ozbiljnom sukobu sa SAD nebi bilo dovoljno.
U ovakvim sukobima se ne radi o tome ko ce koga pobjediti jer invazije na Iran sasvim sigurno nece biti nego se radi ko kome moze vise stete nanjeti koga ce vise da zaboli.
U svakom slucaju na kraju vise stete ce pretrpiti Iran, daleko vise od SAD i vise ce ga taj eventualni sukob zaboliti.
Zbog pozicioniranosti SAD na BI iste su u stanju izvrsiti zracne udare diljem Irana prije nego sto Teheran obavi telefonski pozov sa Moskvom a kamoli dok Moskva eventualo rasporedi neki svoj sistem na podruciju Irana.
Sasvim sigurno do bilo kakve pomoci koja je krajnje upitna SAD mogu unistiti najvece blago Teheranskog rezima a to je njihov nuklearni program ili ga barem mogu vratit unazda nekoliko desetljeca a to bi Teheran zabolilo jer su u isti ulozilo i masu novca i masu vremena.
Da ne givorim o ekonomskim posljedicama koje bi Iran snosio kod nekog malo duzeg sukoba sa SAD.
SAD bi takodjer pretrpile stetu, odredjene zrtve ali to nebi bilo nista u usporedbi da stetom koju bi pretrpio Iran i Iran je toga svjestan.
Buduci da rezim u Teheranu ne drzim glupim nego i te kako proracunatim koji zna da je vrijeme na kraju na njegovoj strani oni se i takve gluposti mislim nece upustati.
"IRANSKI PREDSJEDNIK ROUHANI NAVODI KAKO SU RAKETNI UDARI TEK PRVA FAZA IRANSKE ODMAZDE PREMA SAD-U: "Naš konačni odgovor na ubojstvo Soleimanija bit će izbacivanje svih američkih snaga iz regije".
Pošto se slažemo za Iran, da je prilično mudar i sračunat, onda u cijeloj priči koju navodiš ipak nešto ne štima.
- ultima_palabra
#27087 Re: IRAN
Naravno.Challenger_ wrote: ↑08/01/2020 22:45Bez poziranja, molim. Nisu USA S. Koreja već zemlja sa više frakcija među elitom. Jedna gura likove kao što su Obama, a drugi, Trumpa.ultima_palabra wrote: ↑08/01/2020 22:42Znaci, miljenik elita potpisao sporazum sa Iranom, a protivnik elita ubio najvaznijeg iranskog vojskovodju. A elitama cilj da sjebu Iran u korist Izraela.Challenger_ wrote: ↑08/01/2020 22:24 Napisao sam da je eufemizam, pitao si za šta, ja sam ti napisao - za elite koje stoje iza Obama, Hillary itd.
- Kikibombona
#27088 Re: IRAN
Nije nista napustila. Bas izmisljotine.Challenger_ wrote: ↑08/01/2020 22:04 Danas je američka vojska napustila dvije baze u Siriji. Ukoliko nauste i Irak, jedini preostali američki i izraelski adut, kurdski faktor, će biti primoran da temeljno redefiniše svoj pristup u regiji.
Pod pretpostavkom da se ne desi neki novi incident sa dalekosežnim posljedicama i ovi trendovi se nastave, mislim da USA neće biti najveći gubitnici već upravo Izrael.
Dosli su veliki konvoji iz Iraka, ima kamara video zapisa, kako bi pojacali malobrojne snage u nekim bazama.
- Dozer
#27089 Re: IRAN
Rezime... Gledajuci sve ovo sto se desilo, meni se cini da je pao neki dogovor ispod stola. Iako mi to izgleda prilicno nemoguce s obzirom na kompletno stanje koje traje godinama, tacnije decenijama, ovaj ocito ciljani napad u prazno ukazuje upravo na ovo...
Na isto ukazuje i izostanak Trumpovog obecanog zestokog odgovora po iranskim ciljevima...
Jedine dvije validne mogucnosti su:
1. Ili da je CIA odradila odlican posao i da su unaprijed znali sta ce Iranci gadjati, pa su izvukli sve ljude, cime je Iran dokazao da se ne zajebava, a Ameri izbjegli svoje zrtve,
2. Ili je nesto dogovoreno ispod stola, pa su ljudi izvuceni na vrijeme kako ne bi bilo zrtava, a Iran je onda odrzao obecanje samo fiktivno i radi svog naroda.
Na isto ukazuje i izostanak Trumpovog obecanog zestokog odgovora po iranskim ciljevima...
1. Ili da je CIA odradila odlican posao i da su unaprijed znali sta ce Iranci gadjati, pa su izvukli sve ljude, cime je Iran dokazao da se ne zajebava, a Ameri izbjegli svoje zrtve,
2. Ili je nesto dogovoreno ispod stola, pa su ljudi izvuceni na vrijeme kako ne bi bilo zrtava, a Iran je onda odrzao obecanje samo fiktivno i radi svog naroda.
-
Korisničkoime
#27090 Re: IRAN
Moja prica je moja pretpostavka i ona naravno ne mora biti tacna.Ricken wrote: ↑08/01/2020 23:20Ako je tako kao što kažeš onda su Iranci ili loši matematičari ili glupi:Korisničkoime wrote: ↑08/01/2020 23:03
U toj matematickoj formuli Rusija i Turska ne igraju nikakvu ulogu ni jedna ni druga osim mozda dekleratorne podrske Iranu nebi pruzile nikakvu znatnu podrsku.
"IRANSKI PREDSJEDNIK ROUHANI NAVODI KAKO SU RAKETNI UDARI TEK PRVA FAZA IRANSKE ODMAZDE PREMA SAD-U: "Naš konačni odgovor na ubojstvo Soleimanija bit će izbacivanje svih američkih snaga iz regije".
Pošto se slažemo za Iran, da je prilično mudar i sračunat, onda u cijeloj priči koju navodiš ipak nešto ne štima.
Naravno da je cilj Irana izbacivanje svih americkih snaga iz regije.
Ključni cilj Iraba je koridor od Crvenog do Sredozemnog mora kroz Irak i Siriju sve do Libanona i Palestine a za takac plan je potrebno izbacivanje SAD iz regije.
Samo je pitanje kako.
Ja ne mislim da ce Iran to pokusati ostvariti kroz otvoreni sukob jer bi isti za njega bio poguban.
-
zrakomlat
#27091 Re: IRAN
Ma ko će izvršiti pritisak? Nema šaMse. Sad su ujedinjeniji nego ikad i podržat će svaki stav vlade.Kikibombona wrote: ↑08/01/2020 20:10A sta je druga opcija?zrakomlat wrote: ↑08/01/2020 19:50Pa zašto je to za "lajka"? Znaš i sam da će da pogodi samo običan narod. Hamneiju neće faliti ništa.Kikibombona wrote: ↑08/01/2020 19:43 Minimalna steta, niko nije povrijedjen, nijedan vojnik, ukljucujuci iracke![]()
Tramp ce traziti od NATO-a da se snaznije ukljuci![]()
Nove brutalne sankcije Iranu![]()
Rat!
...
Ja sam za sankcije umjesto rata. Stegnuti sto jace kako bi iranski narod izvrsio pritisak na rezim.
...
Amerika ne moze dozvoliti Iranu da u svakoj bliskoistocnoj drzavi formira paravojske koje ce sanjati unistenje Amerike i Izraela. Ne mogu se praviti coravi dok raste zvijer koja ih zeli unistiti.
...
Zamisli da neko na Balkanu radi ono sto radi Iran na BI, da recimo Srbija pravi desetine paravojnih skupina koje se hrane mrznjom prema Americi? Pa izjebali bi ih. Nemojte biti licemjeri. Amerika je svjetska sila i ne moze zmiriti na jacanje neprijatelja.
-
zoomba
#27092 Re: IRAN
Sjedinjene Američke Države su osnovane 1776. godine nakon krvavog rata za osamostaljenje. Iako su oci nacije tvrdili kako je ista stvorena “iz naroda za narod” vrhuški novonastale države vrag nije dao mira te je stalno posezala za oružjem tvrdeći kako razloga za ratovanje ima više negoli za mir. Nakon 244. godine postojanja Ameri su uspjeli nametnuti stanoviti oksimoron jer su sebi prisvojili laskavi atribut “najvećeg svjetskog mirotvorca” iako su “mirovali” tek 21 tričavu godinu.
Pa ipak vremena se mijenjaju, Rusija, Kina i Iran su se otvoreno usprotivile takvoj “mirotvornoj” američkoj politici, a u tu grupu bi se mogla pripisati i Sjeverna Koreja koja je također shvatila kako američku “demokratizaciju” točnije kolonijalni status i pljačkanje zemnih bogatstva može spriječiti jedino naoružanjem, te da SAD dira jedino slabe države koje se ne mogu obraniti od njihovog oružja.
Pa ipak vremena se mijenjaju, Rusija, Kina i Iran su se otvoreno usprotivile takvoj “mirotvornoj” američkoj politici, a u tu grupu bi se mogla pripisati i Sjeverna Koreja koja je također shvatila kako američku “demokratizaciju” točnije kolonijalni status i pljačkanje zemnih bogatstva može spriječiti jedino naoružanjem, te da SAD dira jedino slabe države koje se ne mogu obraniti od njihovog oružja.
-
Korisničkoime
#27093 Re: IRAN
Broj 2 definitivno.Dozer wrote: ↑08/01/2020 23:27 Rezime... Gledajuci sve ovo sto se desilo, meni se cini da je pao neki dogovor ispod stola. Iako mi to izgleda prilicno nemoguce s obzirom na kompletno stanje koje traje godinama, tacnije decenijama, ovaj ocito ciljani napad u prazno ukazuje upravo na ovo...
- MaksprotivMarksa
#27094 Re: IRAN
Sta kaze sefica o Kurdima, da su prelivode i bedkicmenjaci 

Narod koji se za svoju slobodu bori kao oni su najsvjetliji primjer borbe za emancipaciju u danasnjem svijetu, jos kada na to dodate inkorporiranje ideja Mareja Bukcina u njihovo djelovanje, razumnom covjeku ne preostaje nista drugo nego da mu budu dragi, ali u raznim "kulturnim" centrima nasih "prijatelja" se uci drugacije, pa tako Bosnjak, taj veliki "slobodarski" narod prezire Kurde jer su nekakve prelivode.
Mene bi bilo barem malo stid da ovo pisem, anarocito sa tako svjezim historijskim sjecanjem koje mi Bosnjaci imamo, od stradanja do genocida u posljednjih 30 godina, Kurdi su na to jos osjetili i oruzja za masovno unistenje.
Narod koji se za svoju slobodu bori kao oni su najsvjetliji primjer borbe za emancipaciju u danasnjem svijetu, jos kada na to dodate inkorporiranje ideja Mareja Bukcina u njihovo djelovanje, razumnom covjeku ne preostaje nista drugo nego da mu budu dragi, ali u raznim "kulturnim" centrima nasih "prijatelja" se uci drugacije, pa tako Bosnjak, taj veliki "slobodarski" narod prezire Kurde jer su nekakve prelivode.
Mene bi bilo barem malo stid da ovo pisem, anarocito sa tako svjezim historijskim sjecanjem koje mi Bosnjaci imamo, od stradanja do genocida u posljednjih 30 godina, Kurdi su na to jos osjetili i oruzja za masovno unistenje.
-
megaman4
#27095 Re: IRAN
Pogledaj vecerasnju ljutitu reakciju senatora zbog ovog vina Trumpa. Svi oni priznaju da se ne slažu sa rezimom u Teheranu ali da to nije bio razlog da Trump ubije Sulejmanija.Ricken wrote: ↑08/01/2020 23:20Ako je tako kao što kažeš onda su Iranci ili loši matematičari ili glupi:Korisničkoime wrote: ↑08/01/2020 23:03
Svjesni su da ce tek sada biti tesko sjesti za sto sa Irancima i pregovarati oko smirivanja tenzija.
Ima nesto u zivotu sto se zove granica a to je Trump pogazio i vise nema nazad.
U svemu ovome ce Iran profitirati jer je Amerika vec postala nepozeljna u Iraku, sto ce rezultirati povlacenjem njihovih trupa. I druge arapske zemlje okreću polako ledja Americi.
Turska odavno nema dobre odnose sa njima.
Glavni gubitnici su Kurdi i Izrael.
Rusi i Kinezi trljaju ruke jer dolazi njihovo doba nakon dugog čekanja
-
jagugu
#27096 Re: IRAN
Maloprije izašlo na CNN-u:
Top US general says Iran intended to kill US troops
https://edition.cnn.com/middleeast/live ... index.html
-
Hendrix
#27097 Re: IRAN
Ili kao situacija kad pjandura u kafani hoce da pravi belaj pa ti prilazi, izaziva, podjebava ili te na kraju gurne i pocne srati "sto me guras ba, hos se potuc..." i onda kad uzvratis dodju mu i jarani da ga brane.A_A_AKCIJA wrote: ↑08/01/2020 22:23 Ameriku trenutno vidim kao pijanog prijatelja koji uništava kuću nekom jadniku, koji je takođe tvoj prijatelj, a sve zato jer ga je naložio neki treći šupak. Pijan je, ne možeš mu ništa reći, ali itekako dobro znaš da će nas sve boljeti glava poslije svega, a ne samo njega.
- Dozer
#27098 Re: IRAN
Zar to onda ne bi bilo sigurno postignuto raketiranjem US brodova?jagugu wrote: ↑08/01/2020 23:37 Maloprije izašlo na CNN-u:
Ako se vec svetis, onda se ide na to da naneses zaista bolnu stetu.
Last edited by Dozer on 08/01/2020 23:42, edited 1 time in total.
- Kikibombona
#27099 Re: IRAN
To je dojam koji ostavlja svaka diktatura, da je narod 100% za diktatora.
U Iranu nema opozicije, nema nezavisnih medija, ima samo ono sto rezim pusti u javnost. Ti ne mozes cuti niti jedan suprostavljen glas.
...
Iran ima mlado i prilicno obrazovano stanovnistvo. Ogromna nezaposlenost, los standard, nikakva perspektiva. Iran vrije.
...
Diktatorska dzenaza nista ne pokazuje. Iranski rezim je preglomazan, velika vojska, policija i dobrovoljacke jedinice Basij. Kada uzmes rezim i njihove poredice, zadrte simpatizere, dobijes cifru od 10 miliona fanatika. Sta je sa ostalima?
- rajv0sa
#27100 Re: IRAN
Usudio bih se reći jedan od najboljih tekstova na ovoj temiA_A_AKCIJA wrote: ↑08/01/2020 22:23 A da se podsjetimo, kako dođosmo u ovu situaciju, pa da možemo pričati ko je upravu i zašto i ko za koga navija.
Dakle, prije dvije godine, Iran i USA su imali normalne odnose, poslije 40 godina problema. Jedini razlog zašto danas pola svijeta strepi jeste Donald Trump. Iz ličnog kaprica i rasističke mržnje prema Obami i zbog poklapanja sa interesima jakih lobista (KSA, Izrael, Emirati...), Trump ruši sve i Iranu nameće sankcije. Out of the blue, što bi rekli Amerikanci.
To je jedini razlog zašto smo sada na rubu regionalnog, ako ne i svjetskog rata. Sve ostalo je šuplja, priča o podržavanju Irana jer su muslimani... Niđe veze.
U 40 godina ta država je ratovala jednom, kada ih je napao Sadam, opet nahuškan od Amerikanaca. Nikakav faktor nestabilnosti nisu bili, niti je koga boljela glava od njih. Poređenja sa Srbijom su odvratna. Angažman u Siriji je potez strateškog širenja na regiju, kako bi od sebe napravili što težu metu za neprijetelje i u tome su uspjeli. Da nisu, već bi trajala invazija na Iran.
Ovo je narativ koji podržava većina normalnih Amerikanaca, koji se stide svoje države i onoga u šta se pretvorila i strah ih je šta donosi sutra. Ja se stidim da nam je jedna takva neuračunljiva Amerika saveznik. I strah me je, jer ko zna šta se sutra može desiti, kada imaš ovakve ljude za volanom.
Ovo nema nikakve veze sa činjenicom da nam je Amerika najveći saveznik, niti sa činjenicom da nam je NATO osigurač mira. Ako se ovako nastavi, sa savijanjem kičme i toleriranjem terora, kako se kome ćefne, neće proći puno vremena kada budemo na strani nekog novog Trećeg Rajha. Niko ovdje ne kaže da naša država treba da uputi protestnu notu, ili zazume neki stav. Znajući kakav je idiot, čitav svijet šuti ko zaliven.
Amerika trenutno teroriše jednu državu i gura je uz zid sa ciljem da izazove reakciju i dobije povod za rat. Sve ostalo su šuplje teorije. Nije upalilo sa napadima na japanske brodove, jer je sam Japan to demantovao. Nije ni sa napadom na naftna polja, jer ni to nisu mogli dokazati. Problem je što Trumpu ističe vrijeme i pod hitno mu treba homogenizacija kroz rat. Već viđeno sto puta, samo što ovaj put ima i izdašne sponzore.
Najgore od svega, Trump, više nego i jedan američki predsjednik, slonovskim koracima ruši međunarodne norme. Kada ste zadnji put čuli da je UN zasjedao oko ičega važnog. Ta organizacija efektivno više ne postoji i nema smisla. Bush je za prvi zalivski rat imao potporu UN i koaliciju od 35 država. Obama je kroz UN Iranu nametnuo sankcije. Trump ustane ujutro i konta kome da uvede sankcije. Ogromna je lista država kojima je uveo ili prijetio sankcijama: Kina, Rusija, Turska, Pakistan, Irak, Iran i svima koji se usude išta pisnuti na tu temu. Da ne spominjem međunarodne ugovore koje je porušio. Australija gori najviše zbog njega, idiota koji ne vjeruje u klimatske promjene.
Ako vas nije strah takvog svijeta, mene itekako jeste. Ovim potezima se legitimizira ucjena i teror jačih nad slabijim i obesmišljava bilo kakva međunarodna saradnja koja ne uključuje silu i zaštitu od sile. Sve ostalo je besmisleno, jer ti sutra može doći idiot poput Trumpa i samo zato jer se razvijaš i njemu uzimaš tržište, zaprijetiti ratom ili sankcijama, kao što je uradio Kini. Jel nam trebaju dodatne vojne organizacije koje će se morati formirati, samo da bi neke jadne državice uspjele sačuvati kožu na leđima?
Kakav beskičmenjak ili patološki sadista moraš biti da podržavaš ovakvo ponašanje? Ponavljam, kada pričaš sa normalnim Amerikancima, ljudi se stide i izvinjavaju, u zemlju propadaju. Pun im je klinac svega: konc logora za imigrante, djece koja umiru u kavezima, međunarodnog sileđijstva, a sada još moraju razmišljati smiju li putovati avionom, jer je idiot međunarodne aerodrome legitimizirao kao vojnu metu. Da ne govorim koliko je članova osoblja Bijele kuće i Pentagona podinijelo ostavke, jer ne mogu učsetvovati u tom idiotluku:
Ovo je peti član koji je dao ostavku, samo od atentata na Soleimanija. Pet ljudi!The Defense Secretary's Chief of Staff, Eric Chewning just announced his RESIGNATION, days after Trump's assassination of Soleimani.
Šta Nijemci misle o svemu:
Na kraju, kako normalan Amerikanac vidi sve oko Irana.
NYT, Guardian, Salon, The Nation, Huffpost, BBC, Economist... se provaljuju od članaka koji osuđuju ovo ponašanje i pozivaju da se ovaj idiot zaustavi. Da podsjetim, ni jedan od ovih časopisa nije iranski"It is tragicomic that Graham and Hannity do not seem to realize that Trump already put Iran out of the oil business. Iran’s government feels that it has nothing to lose. Trump cut Iran’s exports from 2.5 million barrels a day in 2017 to a few hundred thousand barrels a day last fall. Petroleum receipts account for 70% of Iranian government revenue.
"Trump began the war with Iran on May 8, 2018, when he breached the international treaty with Iran, the Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA). The treaty had forced Iran to mothball 80% of its civilian nuclear enrichment program, as a way of ensuring that the program was never militarized. In the three years leading up to the signing of the treaty, the Obama administration and the UN Security Council had put severe sanctions on Iran, which hurt the Iranian economy. In return for severely curtailing their enrichment program, the Iranians were promised that all sanctions would be lifted and that Iran would be integrated into the world economy. Trump breached the treaty even though the UN inspectors repeatedly certified that Iran was in full compliance with its obligations.
"Trump then slapped the most severe economic sanctions on Iran ever applied to any country by another in peacetime. He strong-armed Japan, South Korea, Europe, and India into not buying Iranian petroleum and threatened companies throughout the world with Treasury Department third-party sanctions if they traded with Iran. No one wants to be excluded from the $22 trillion a year American economy or to be forced to pay billions of dollars in fines, so everyone, including Europe, fell into line behind Trump’s “maximum pressure.”
"These were no longer sanctions but a financial blockade. If you blockade a country and prevent its trade with naval ships, that is an act of war in international law. Trump blockaded Iran with financial instruments, but it comes to the same thing. Trump has been at war with Iran for 19 months. The Iranian economy is a shadow of its former self. Middle class families can’t afford needed medicines for loved ones.
"Trump’s blockade on Iran has not the slightest legitimacy. It was not mandated by an act of Congress. There is no UN Security Council resolution preventing Iran from selling its oil on the international market. It is the caprice of a single person, and violates international laws and norms.
"I have pacifist tendencies and wish countries could work out their differences nonviolently. But no country would accept this economic strangulation at the hands of another without striking back in some way, and Iran’s replies to Trump’s fingers around its wind pipe have brought us to this pass.![]()
Ameriku trenutno vidim kao pijanog prijatelja koji uništava kuću nekom jadniku, koji je takođe tvoj prijatelj, a sve zato jer ga je naložio neki treći šupak. Pijan je, ne možeš mu ništa reći, ali itekako dobro znaš da će nas sve boljeti glava poslije svega, a ne samo njega.