Na period od (i bar) vremena Turaka pa do danas. Ili je tebi samo vazna samo 1.5 godina u tom intervalu? Vjerovatno tacno odredjena.
STA MISLIMO O BIVSOJ YU
- CPT
#3601 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
- CPT
#3602 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Citav planet ima jednu povijest ako vec filozofiramo. Svaki narod u BIH ima svoj pogled na tu povijest. Nema zajednicke. Isto kao sto svaki narod ima jezik ali opet mozemo filozofirati pa jezik nazovem srpskohrvatski (ne bi bilo prvi put). To je tu negdje jelte... Nije kao da se koga negira. I obicaji su razliciti ali su u biti isti, ...
- piupiu
#3603 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Jedina osoba koja ovdje nešto negira si ti - ti negiraš drugima pravo na njihov identitet.CPT wrote: ↑08/01/2020 19:22 Ti mozes reci da si Pigvin sto ne znaci da ce te drugi prihvatiti kao Pingvina. Sta god ti mislila o tom "konstruktu". Ja ne mogu biti Kinez i nista ne obavezuje moju okolinu da prihvati kao Kineza. Jedini razlog i posljedica tog "soliranje" je negiranje Bosnjaka zbog svima poznatih razloga. Popis stanovnistva je pokazao sta, kako i koliko.
- animals
#3604 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Ti si Bosnjak po narodnosti, a Bosnjak nema drzavu koja se zove Bosnjakistan..CPT wrote: ↑08/01/2020 19:22
Ti mozes reci da si Pigvin sto ne znaci da ce te drugi prihvatiti kao Pingvina. Sta god ti mislila o tom "konstruktu". Ja ne mogu biti Kinez i nista ne obavezuje moju okolinu da prihvati kao Kineza. Jedini razlog i posljedica tog "soliranje" je negiranje Bosnjaka zbog svima poznatih razloga. Popis stanovnistva je pokazao sta, kako i koliko.
tako da si Bosanac ili Amerikanac..
- CPT
#3605 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Da bar procitas temu prije nego sto napises reply?animals wrote: ↑08/01/2020 21:24Ti si Bosnjak po narodnosti, a Bosnjak nema drzavu koja se zove Bosnjakistan..CPT wrote: ↑08/01/2020 19:22
Ti mozes reci da si Pigvin sto ne znaci da ce te drugi prihvatiti kao Pingvina. Sta god ti mislila o tom "konstruktu". Ja ne mogu biti Kinez i nista ne obavezuje moju okolinu da prihvati kao Kineza. Jedini razlog i posljedica tog "soliranje" je negiranje Bosnjaka zbog svima poznatih razloga. Popis stanovnistva je pokazao sta, kako i koliko.
tako da si Bosanac ili Amerikanac..
- animals
#3606 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Mrsko mi..CPT wrote: ↑08/01/2020 21:28Da bar procitas temu prije nego sto napises reply?animals wrote: ↑08/01/2020 21:24Ti si Bosnjak po narodnosti, a Bosnjak nema drzavu koja se zove Bosnjakistan..CPT wrote: ↑08/01/2020 19:22
tako da si Bosanac ili Amerikanac..![]()
- Dozer
#3607 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Zalosno. Iskreno. Ja fino napisao s kim sam X puta sjedio i pricao na ovu temu, i ko je sve ovo ovako takodjer isto govorio, cak i javno, na TV-u. A na tvojoj je listi. Ali, kako ti, po obicaju, ne citas nista sto se napise nego samo mantras ravnolinijski, dzaba je dalje bilo sta pricati.hAZNADAR wrote: ↑08/01/2020 16:49O jel?
Pa ranije sam naveo historicare na kojima pociva danasnja historiografija i na koje se vrlo rado pozovem. Poput John Fine-a, Jaroslava Sidaka, Noel Malcolma, Sime Cirkovica, Mihaila Dinica, Peje Coskovica, Muhameda Hadzijahica, Nade Klaic, Dubravka Lovrenovica,.... a ti niti rece sta si citao od spomenutih niti si naveo na koje se hitoricare pozivas. Pa me zivo interesuje koje su to tvoje cinjenice tj, tvoje oruzje.![]()
A napisao sam da je Bosanac zamjena za Jugosloven - sto i jeste. Na to se sve svodi danasnje fgr bosanstvo,...plus umisljanje da ste na nekoj visoj civilizacijskoj ljestvici. De sad malo dokazuj kako nisi Bosnjak, nit musliman, nit etnotorovac, nit SDA,... pa da dio publike impresioniras.De nisi odavno.
Bosanac nikako, ali bas nikako ne moze biti zamjena za Jugosloven iz gomile razloga. Valjda su ti jasni, bar neki... Npr. jer je Bosna, kako ti vec napisah, a sto ocito opet nisi registrovao, "malo" starija od bilo koje Jugoslavije. Ali dzaba je tebi ovo pricati, ocito...
- madner
#3608 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
- CPT
#3609 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Ti shvatas da to nije bilo misljeno doslovce? Da nije poredio BIH i SFRJ? Izraz Bosanac je "neutralna alternativa" kao nekad "Jugoslaven". Kad zbog onog ili ovog razloga ne mozes biti Srbin, Hrvat, Bosnjak, itd, itd... Obicno za izbjegavanje Islama. U kontekstu ove je to ista stvar.Dozer wrote: ↑08/01/2020 21:30Zalosno. Iskreno. Ja fino napisao s kim sam X puta sjedio i pricao na ovu temu, i ko je sve ovo ovako takodjer isto govorio, cak i javno, na TV-u. A na tvojoj je listi. Ali, kako ti, po obicaju, ne citas nista sto se napise nego samo mantras ravnolinijski, dzaba je dalje bilo sta pricati.hAZNADAR wrote: ↑08/01/2020 16:49O jel?
Pa ranije sam naveo historicare na kojima pociva danasnja historiografija i na koje se vrlo rado pozovem. Poput John Fine-a, Jaroslava Sidaka, Noel Malcolma, Sime Cirkovica, Mihaila Dinica, Peje Coskovica, Muhameda Hadzijahica, Nade Klaic, Dubravka Lovrenovica,.... a ti niti rece sta si citao od spomenutih niti si naveo na koje se hitoricare pozivas. Pa me zivo interesuje koje su to tvoje cinjenice tj, tvoje oruzje.![]()
A napisao sam da je Bosanac zamjena za Jugosloven - sto i jeste. Na to se sve svodi danasnje fgr bosanstvo,...plus umisljanje da ste na nekoj visoj civilizacijskoj ljestvici. De sad malo dokazuj kako nisi Bosnjak, nit musliman, nit etnotorovac, nit SDA,... pa da dio publike impresioniras.De nisi odavno.
Bosanac nikako, ali bas nikako ne moze biti zamjena za Jugosloven iz gomile razloga. Valjda su ti jasni, bar neki... Npr. jer je Bosna, kako ti vec napisah, a sto ocito opet nisi registrovao, "malo" starija od bilo koje Jugoslavije. Ali dzaba je tebi ovo pricati, ocito...
- CPT
#3610 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Ma to ti prvo sa njima, ipak ces malo vise problema imati sa njima. Ako se oni sloze (a ne slazu se bar stotinjak godina) slazem se i ja. I jugoslavenstvo se samo Bosnjacima prodali...
jedinstveno sve* ocigledno
- Dozer
#3611 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Lijepo je vidjeti dvoumljenje u odgovoru, a onda i besmislen odgovor.
Znas li zasto je besmislen? Jer su se i u vrijeme Turaka, od dolaska pa skoro do odlaska, svi ovdje nazivali "Bosnjaci". I pravoslavci, i katolici, i bogumili, i oni koji su se konvertovali u muslimane.
Drugim rijecima, i po onome sto ti tvrdis, svi su oni zapravo tvoj narod.
Znas sta je fol? Zapravo i jesu, jer oni koji su rodjeni i zivjeli u Bosni su bili Bosnjani, pa Bosnjaci, a danas su Bosanci. Kontinuitet, zar ne?
Ali, u medjuvremenu su se desile i neke druge promjene u cijelom svijetu, poput nastanka modernih drzava kakve imamo danas, a s njima i nekih novih konstelacija nastalih udruzivanjem etnickih grupa/naroda pod jednu kapu, tj. drzavnu, cime su nastale i sve danasnje nacije.
Ti si danas mozda pripadnik istog naroda kao i Bosnjaci u Sandzaku, ili u Turskoj, ili u Albaniji, i jedina stvarna poveznica medju vama je - vjera. tj. islam.
Ali niste iste nacionalne pripadnosti/nacionalnosti/nacije, jer oni pripadaju drugoj drzavi, tj. Srbiji, ili Turskoj, ili Albaniji, ili, ili, ili, a ti Sloveniji i Bosni. I oni su svugdje Bosnjaci etnicki/narodno, ali su im nacionalnosti razlicite.
P.S. Pliz, nemoj se samo opet poceti provaljivati s onim da nacionalnost nije isto sto i nacija
- Dozer
#3612 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Oooooj, mati mila... Jel' ti ovo tumacis tudje postove, svega ti?CPT wrote: ↑08/01/2020 21:35 Ti shvatas da to nije bilo misljeno doslovce? Da nije poredio BIH i SFRJ? Izraz Bosanac je "neutralna alternativa" kao nekad "Jugoslaven". Kad zbog onog ili ovog razloga ne mozes biti Srbin, Hrvat, Bosnjak, itd, itd... Obicno za izbjegavanje Islama. U kontekstu ove je to ista stvar.
Nadam se da ovo nije sarkazam
- CPT
#3613 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Ne idu tebi ove stvari... od vremena Turaka isti narod (sasvim svejedno kako se zove u ovom kontekstu) je vise protjerivan. Znaci osoba iz BIH moze imati jednu generaciju BiH, drugu u Sandzaku, trecu u Turskoj. Zbog toga se radi o istom narodu. Btw, znas koliko Bosnjaka iz BIH iz zivi u Turskoj i kako su stigli tamo?Dozer wrote: ↑08/01/2020 21:49Lijepo je vidjeti dvoumljenje u odgovoru, a onda i besmislen odgovor.![]()
Znas li zasto je besmislen? Jer su se i u vrijeme Turaka, od dolaska pa skoro do odlaska, svi ovdje nazivali "Bosnjaci". I pravoslavci, i katolici, i bogumili, i oni koji su se konvertovali u muslimane.
Drugim rijecima, i po onome sto ti tvrdis, svi su oni zapravo tvoj narod.
Znas sta je fol? Zapravo i jesu, jer oni koji su rodjeni i zivjeli u Bosni su bili Bosnjani, pa Bosnjaci, a danas su Bosanci. Kontinuitet, zar ne?
Ali, u medjuvremenu su se desile i neke druge promjene u cijelom svijetu, poput nastanka modernih drzava kakve imamo danas, a s njima i nekih novih konstelacija nastalih udruzivanjem etnickih grupa/naroda pod jednu kapu, tj. drzavnu, cime su nastale i sve danasnje nacije.
Ti si danas mozda pripadnik istog naroda kao i Bosnjaci u Sandzaku, ili u Turskoj, ili u Albaniji, i jedina stvarna poveznica medju vama je - vjera. tj. islam.
Ali niste iste nacionalne pripadnosti/nacionalnosti/nacije, jer oni pripadaju drugoj drzavi, tj. Srbiji, ili Turskoj, ili Albaniji, ili, ili, ili, a ti Sloveniji i Bosni. I oni su svugdje Bosnjaci etnicki/narodno, ali su im nacionalnosti razlicite.
P.S. Pliz, nemoj se samo opet poceti provaljivati s onim da nacionalnost nije isto sto i nacija![]()
- Dozer
#3614 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Jarane...nemoj se ljutiti, jer zaista nemam namjeru da te vrijedjam, iskreno, ali ti si fakat prilicno ogranicen...
Mislim...ja navedem da postoje Bosnjaci i u Turskoj i u Albaniji, i, i...a ti mene onda pitas znam li kako su stigli u Tursku...
Mislim...ja navedem da postoje Bosnjaci i u Turskoj i u Albaniji, i, i...a ti mene onda pitas znam li kako su stigli u Tursku...
- CPT
#3615 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Da znas kako i zasto su stigli tamo ne bi pitao zasto su "moj narod" tj. isti narod. Kontas? Kod ljudi koji imaju istu krv je jedina poveznica Islam? Bas? Ili da ja to u PowerPointu?
Last edited by CPT on 08/01/2020 22:05, edited 1 time in total.
- Dozer
#3616 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Hajde u PowerPointu. Znas ga koristiti? 
I, molicu da lijepo markiras da li su to bili Bosnjaci pravoslavci, katolici, bogumili ili muslimani. I koji od njih su tacno tvoj narod. Hvala unaprijed.
P.S. Nastimaj auto slide na 10 sec.
I, molicu da lijepo markiras da li su to bili Bosnjaci pravoslavci, katolici, bogumili ili muslimani. I koji od njih su tacno tvoj narod. Hvala unaprijed.
P.S. Nastimaj auto slide na 10 sec.
- CPT
#3617 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Bili su muslimani i protjerivani su zbog toga ali to nije bitno. Te ljude veze krv, rodbinske veze, jezik, obicaji, itd, itd, itd.
- Dozer
#3618 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Aha...I nemaju nikakvih prethodnih veza s ovima drugih vjeroispovijesti?
Ali, da skratimo ovo jer je bez veze s tobom se natezati oko ovih stvari - tvoj narod su samo Bosnjaci od 19. vijeka, jel' tako?
Isti taj narod je i u Turskoj, Albaniji, itd., a tamo je stigao protjerivanjem vecinom iz Srbije i manjim dijelom iz Bosne, sve nakon prodaje Turaka svih nas Austro-Ugarima. Tacno?
Znamo da je tacno, cime si se opet deklarisao kao neko ko nema pojma ni o istoriji vlastitog naroda dalje od 19. vijeka, a kako ces tek onda kontati ove moderne stvari poput nacija, itd...
Ali, da skratimo ovo jer je bez veze s tobom se natezati oko ovih stvari - tvoj narod su samo Bosnjaci od 19. vijeka, jel' tako?
Isti taj narod je i u Turskoj, Albaniji, itd., a tamo je stigao protjerivanjem vecinom iz Srbije i manjim dijelom iz Bosne, sve nakon prodaje Turaka svih nas Austro-Ugarima. Tacno?
Znamo da je tacno, cime si se opet deklarisao kao neko ko nema pojma ni o istoriji vlastitog naroda dalje od 19. vijeka, a kako ces tek onda kontati ove moderne stvari poput nacija, itd...
Last edited by Dozer on 08/01/2020 22:13, edited 1 time in total.
- CPT
-
mishic
#3620 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Eh, bješe to jazbina u kojoj se krvožednim vukovima ogrezlim u zločinima II svjetskog rata omogućilo da navuku jagnjeće kože i sakriju krvave ruke. Nakon što su vidjeli da je kamuflaža uspjela, da su prošli nekažnjeno, kada su ponovo zavladali tom bivšom krenuli su ponovo u pripreme za nove krvave pirove.
Ponovili su i dodatno proširili krvoprolića i još žešći fašizam svih oblika i vrsta promoviraju na sav glas.
A pozivaju nas da se sa sjetom sječamo kako nam je bilo lijepo između ta dva klanja dok su oni još bili u jagnjećim kožama.
Bude nostalgiju kako nebismo svijetu otvarali oči ukazujući na enormno narastanje fašizma, kako bi nas uljuljali, umirili i pripremili za još jedan korak "u ostvarenju večitog srpskog sna" i stvaranja jedne velike močne i od drugih očišćene srpske države.
Dok nostalgićari vračaju "lijepe uspomene" fašisti oštre kame, postrojavaju četnićke jedinice, prave parade, divljaju po Višegradu, Bratuncu, Srebrenici, Potočarima... A nostalgićari im se pridružuju time što nas uljuljkuju i uspavljuju.
Gospodo nostalgićari zaboravili ste da ćete opet skidati gaće da brača Srbi prekontrolišu jeste li njihovi ili ste za odstrel.
Vaši argumenti da trebate biti pošteđeni jer ste kooperativni ne priznaju se u kanunima žestokog balkanskog fašizma.
A gospođa Europa i slijepa i gluha. Ko u Hitlerovo vrijeme.
Pa nijem i ovaj novi član EU, naš zapadni susjed koji je potpuno ravnodušan jer sad za sad fašisti orgijaju u bošnjačkim avijama.
Oni čini mi se od Ćovića prave novog Bobana i računaju ponovo sarađivati kako bi podijelili plijen. "Ratni profiteri svih zemalja ujedinite se" deviza je koja dominira politikama prethodnih agresora na RBiH.
Ne računaju s tim kakva bi klanica nastala nakon toga. Kako bi bio žestok obraćun kada te dvije politike postanu direktni susjedi.
Ponovili su i dodatno proširili krvoprolića i još žešći fašizam svih oblika i vrsta promoviraju na sav glas.
A pozivaju nas da se sa sjetom sječamo kako nam je bilo lijepo između ta dva klanja dok su oni još bili u jagnjećim kožama.
Bude nostalgiju kako nebismo svijetu otvarali oči ukazujući na enormno narastanje fašizma, kako bi nas uljuljali, umirili i pripremili za još jedan korak "u ostvarenju večitog srpskog sna" i stvaranja jedne velike močne i od drugih očišćene srpske države.
Dok nostalgićari vračaju "lijepe uspomene" fašisti oštre kame, postrojavaju četnićke jedinice, prave parade, divljaju po Višegradu, Bratuncu, Srebrenici, Potočarima... A nostalgićari im se pridružuju time što nas uljuljkuju i uspavljuju.
Gospodo nostalgićari zaboravili ste da ćete opet skidati gaće da brača Srbi prekontrolišu jeste li njihovi ili ste za odstrel.
Vaši argumenti da trebate biti pošteđeni jer ste kooperativni ne priznaju se u kanunima žestokog balkanskog fašizma.
A gospođa Europa i slijepa i gluha. Ko u Hitlerovo vrijeme.
Pa nijem i ovaj novi član EU, naš zapadni susjed koji je potpuno ravnodušan jer sad za sad fašisti orgijaju u bošnjačkim avijama.
Oni čini mi se od Ćovića prave novog Bobana i računaju ponovo sarađivati kako bi podijelili plijen. "Ratni profiteri svih zemalja ujedinite se" deviza je koja dominira politikama prethodnih agresora na RBiH.
Ne računaju s tim kakva bi klanica nastala nakon toga. Kako bi bio žestok obraćun kada te dvije politike postanu direktni susjedi.
- Dozer
#3621 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
I...Sta rade ovi ugrozeni? Pripremaju li se ikako? Ili ce im opet Bosanci braniti guzove, a onda biti odbaceni kao nepodobni, sikanirani, marginalizirani...?
Tesko. Mene licno su mogli tako zajebat' samo jednom, propagiranjem jedne price, a onda ispliva skrivena agenda. Doduse, ta skrivena agenda me nije ni interesovala jer nisam ni branio nju, ali takva navlakusa moze proci samo jednom u zivotu. Sljedeci put evo ovih mladih i "svjesnih" snaga, pa bujrum. Do zadnje kapi krvi ako hocete. I CPT ce doci da pomogne svojima (al' u qrcu), iako bas nije nacisto koji su to zaista njegovi. Mozda se i Hazna pojavi u nekoj logistickoj ulozi, ako nista drugo, a ono da bar napise neku analizu desavanja, koju ce onda CPT kasnije bjesomucno eksploatisati jer je nasao na internetu.
A ja i moja djeca cemo, kao i ogromna vecina mojih saboraca iz proslog rata (provjereno), sve to posmatrati iz neke lijepe Svedske ili Australije. I tugovati. I, uz kakav rostilj i pored kakve vode, pisati po forumima i FB kako je sve to zajebano, optuzivati koljace, itd..
Sretno vam bilo.
Tesko. Mene licno su mogli tako zajebat' samo jednom, propagiranjem jedne price, a onda ispliva skrivena agenda. Doduse, ta skrivena agenda me nije ni interesovala jer nisam ni branio nju, ali takva navlakusa moze proci samo jednom u zivotu. Sljedeci put evo ovih mladih i "svjesnih" snaga, pa bujrum. Do zadnje kapi krvi ako hocete. I CPT ce doci da pomogne svojima (al' u qrcu), iako bas nije nacisto koji su to zaista njegovi. Mozda se i Hazna pojavi u nekoj logistickoj ulozi, ako nista drugo, a ono da bar napise neku analizu desavanja, koju ce onda CPT kasnije bjesomucno eksploatisati jer je nasao na internetu.
A ja i moja djeca cemo, kao i ogromna vecina mojih saboraca iz proslog rata (provjereno), sve to posmatrati iz neke lijepe Svedske ili Australije. I tugovati. I, uz kakav rostilj i pored kakve vode, pisati po forumima i FB kako je sve to zajebano, optuzivati koljace, itd..
Sretno vam bilo.
- Hank Paldum
#3622 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Ne razumijem taj mazohizam, pravljenje od sebe dobrovoljno žrtvu i odbačenog. Jedino razumijem (i ako si se našao u ovome onda ti se izvinjavam i shvatam te) ako je neko dijete iz miješanog braka kao npr. Đuro pa se ne može izjasniti ili ako je nekome djed doseljenik iz Poljske ili neke druge strane države ali ako je npr. otac Hasan a majka Senada, jedna bošnjačka familija a radi nekog inata ili furanja elite se izjasniti kao Bosanac tu ne pomažu srceparajuće priče kako je neko bio u ratu pa je odbačen, to je isto žaliti i braniti osobu koja se dobrovoljno šamara. Ja ću se prvi zauzeti, čak pobiti ako neko diskriminira Srbina, Hrvata ili Roma koji je bio u ratu na našoj strani pa ga u znak "zahvalnosti" odbacuju međutim to sa odbačenim Bosancima je čista farsa (ukoliko nije Bosanac jer je iz miješanog braka ili ima strano porijeklo) i više mi je smiješno nego žalosnoDozer wrote: ↑08/01/2020 23:17 I...Sta rade ovi ugrozeni? Pripremaju li se ikako? Ili ce im opet Bosanci braniti guzove, a onda biti odbaceni kao nepodobni, sikanirani, marginalizirani...?
Sretno vam bilo.
- CPT
#3623 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
To ti opet od sebe pravis zrtvu, privatuzujes rat, rezervisao sve zasluge za odbranu zemlje, generaliziras o citavoj populaciji? Kazes odbranili "Bosanaci" iako sami za sebe kazu da su Bosnjaci? I to ti se ne cini (bar) malkice nemoralno? Da poginulog borca ili odbacenog 7. muslimanske (recimo) onako ofrlje prebacis medju Nacionalne Bosanca dok mu istovremeno dok mu istovremeno negiras identitet. Jer si zabrinutDozer wrote: ↑08/01/2020 23:17 I...Sta rade ovi ugrozeni? Pripremaju li se ikako? Ili ce im opet Bosanci braniti guzove, a onda biti odbaceni kao nepodobni, sikanirani, marginalizirani...?
Sretno vam bilo.
Sigurno si napravio analizu medju borcima ko je sta (bio) ili da ti to u video klipovima? Mozes krenuti od Dudakovica, Alagica, Orica, itd, itd, itd... Pored tolike mase cudno da vas nema ni 2% u citavoj BiH.
- madner
#3624 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Otisla tema sa teme, uvijek iste price.
Jugoslovena je bilo najvise medju Srbima i Hrvatima, u Srbiji i Hrvatskoj, vise od pola istih nisu bili iz mjesanih brakova.
Smjesna je i ova prica za Hrvate, cijeli ustavni sistem pociva na tome da imamo 1 naciju i onda dodje kralj i kaze ubjedi prvo druge.
Jugoslovena je bilo najvise medju Srbima i Hrvatima, u Srbiji i Hrvatskoj, vise od pola istih nisu bili iz mjesanih brakova.
Smjesna je i ova prica za Hrvate, cijeli ustavni sistem pociva na tome da imamo 1 naciju i onda dodje kralj i kaze ubjedi prvo druge.
- Dozer
#3625 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Mislim da ovdje totalno grijesis i da sve podvodis pod danas ustaljenu matricu koja se zasniva na principu "Ime i Prezime = etnija = vjera".Hank Paldum wrote: ↑09/01/2020 01:31 Ne razumijem taj mazohizam, pravljenje od sebe dobrovoljno žrtvu i odbačenog. Jedino razumijem (i ako si se našao u ovome onda ti se izvinjavam i shvatam te) ako je neko dijete iz miješanog braka kao npr. Đuro pa se ne može izjasniti ili ako je nekome djed doseljenik iz Poljske ili neke druge strane države ali ako je npr. otac Hasan a majka Senada, jedna bošnjačka familija a radi nekog inata ili furanja elite se izjasniti kao Bosanac tu ne pomažu srceparajuće priče kako je neko bio u ratu pa je odbačen, to je isto žaliti i braniti osobu koja se dobrovoljno šamara. Ja ću se prvi zauzeti, čak pobiti ako neko diskriminira Srbina, Hrvata ili Roma koji je bio u ratu na našoj strani pa ga u znak "zahvalnosti" odbacuju međutim to sa odbačenim Bosancima je čista farsa (ukoliko nije Bosanac jer je iz miješanog braka ili ima strano porijeklo) i više mi je smiješno nego žalosno
Drugi problem je taj pojam "mijesani brak". U potpunosti razumijem i slazem se da je mijesani brak onaj izmedju ljudi razlicitih rasa ili razlicitih nacionalnosti (drzava), ali kod nas se to "mijesani brak" odnosi na imaginarne kategorije poput etnije i vjere, pri cemu su ljudi rodjeni u istoj drzavi i pripadaju istoj i rasi i naciji, pricaju istim jezikom, zive na isti nacin...
Ovakav "mijesani brak" zapravo nije stvarni mijesani brak, nego je izmisljena konstrukcija bazirana prvenstveno na razlici u vjeri. Za mene licno ovo je notorna glupost.
I neshvaltjivo mi je da ljudi nisu sposobni shvatiti da postoje i ljudi koji naprosto ne zele da budu dio etno-vjerskog "stada", a to je upravo i ovo sto ti pises. Mozes li prihvatiti da je neko, a na osnovu raznih stvari, sam i na licnom nivou odlucio da nece da bude dio neke matrice, pri cemu je i dalje dio sveukupne cjeline?
Ja licno necu da se poistovijetim ni s jednom etnijom i vjerom, ali se poistovjecujem s drzavom u kojoj sam rodjen, i tu sva prica i pocinje i zavrsava sto se mene tice. Jednostavnije od ovoga ne moze.
Stalno potenciranje nekakvih FGR, nekakve tzv. elite i sl., i podvodjenje toga pod Bosance, zapravo je poprilican latentni fasizam, ako cemo iskreno.
Sva poenta je u onome sto je receno vec na hiljade puta - neko se poistovjecuje s drzavom i izjasnjava se samo u nacionalnom smislu jer tako zeli, a neko drugi se poistovjecuje sa svojom etnijom/narodom i vjerom, a drzavno/nacionalno poistovjecivanje mu je manje bitno ili potpuno nebitno.
Pri tome, prvo se stice, a drugo su imaginarne kategorije promjenjive na dnevnoj bazi (samo 1 primjer - pitaju na poslu kod zene neku kolegicu "sta je ona", jer su joj i ime i prezime nekako "dvostrani", tj. moze biti i S i H. Njen odgovor - cega vam fali? Ako fali H, odna sam H, ako fali S, onda sam S. Vrlo pragmaticno, zar ne?).
A da sam u pravu pokazuje i tvoj primjer Hasana i Senade. Po cemu oni moraju biti po defaultu Bosnjaci/muslimani? Po imenu i prezimenu? Tesko. Jeste tako, naravno, ali istina je i da ne moraju biti ako nece. Sutra se mogu izjasniti i kao Srbi/katolici, zar ne? Ko im moze zabraniti? Niko. Cak ni imena ne moraju promijeniti.
Uostalom, imamo i presudu Suda u Strazburu po kojoj je BH Ustav diskriminatoran upravo prema svakome ko nije etnicki Bosnjak, Srbin ili Hrvat.