BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

Guadalajara

#10801 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

anelsol wrote: 28/12/2019 15:18 Organizacija i imenovanje upravljačkih struktura u Centru za napredne tehnologije ide jako sporo. Prosla je godina dana a jos nemaju imenovanu upravni odbor niti direktora. Bio je konkurs za zaposljavanje desetak radnika tek u 9 mjesecu ove godine i ja nisam vidio da su objavljeni rezultati. Prosla godina dana a da se nije uradilo ništa konkretno.

Nemam ništa protiv programa Vlade KS koji se odnosi na strategiju za mlade, čak šta više, apsolutno podržavam, ali ovaj dio mi se čini kao razvodnjavanje jednog projekta i koncepta, kakav bi trebao da bude Centar za napredne tehnologije prema prikazanom elaboratu:
14.Osnivanje Centra za razvoj preduzetništva, pri Centru za napredne tehnologije (kao zaseban sektor), zbog potrebe olakšavanja i ubrzavanja implementacije programa koje finansira Kanton Sarajevo (usporeni procesi kao posljedica angažiranja trećih lica za organizaciju edukacije/obuke), te kao mehanizam-premosnica za nedostatak edukacije o preduzetništvu i preduzetničke obuke u okviru redovnog obrazovanja. Primarni troškovi za osnivanje centra odnose se na: najam i adekvatno opremanje prostora, troškove ugovorenih usluga (angažiranje eksperata), a preraspodjela kadra kroz izmjenu postojeće sistematizacije Centra omogućit će da se formira koordinirajući tim, bez povećanja broja zaposlenih. I ova mjera u skladu je sa Strategijom prema mladima KS, jer podaci iz Strategije kažu da je tri puta više mladih koji su zainteresovani za pokretanje vlastitog posla, nego onih koji su imali priliku pohađati neki od programa razvoja preduzetništva. I svi zainteresovani kažu da im treba podrška od samog početka. A ovogodišnji odziv mladih na javni poziv za podršku startup-ima pokazuje da je potreba evidentna (156 prijava na samo jedan javni poziv). Potrebno je oko 300.000 KM.Implementator mjere je Ministarstvo privrede KS/Centar za napredne tehnologije.
Neka...neka... :-)
155_mm

#10802 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

@anelsol

da bi se nas narod oducio od socijalistickog mentaliteta "da mi se je uvaliti u neku veliku drzavnu firmu pa malo raditi malo bolovanje" u poduzetnicki mentalitet "sta bi mogao sam da pokrenem od biznisa da mogu sebi i porodici omoguciti neki normalan zivot" nije dovoljan jedan sektor pri centru za napredne tehnologije.

milijardu puta sam cuo u nekom inervju "ovo smo sami pokrenuli drzava nam nije nista dala od sredstava". kao da je nenormalno sam pokrenuti neku stvar bez drzavne sise.
:-)
155_mm

#10803 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

sretna nov godina!

posebno sretnu i uspjesnu novu godinu zelim namjenskoj industriji u dobrijeh bosnjana!
155_mm

#10804 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

prva vijest ove godine.
Ličnost godine portala Biznis.ba je Nermin Džindić, ministar energetike, rudarstva i industrije u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

Odavno Federacija BiH nije imala angažiranijeg ministra, sposobnog riješiti i najsloženije problem u kriznim situacijama, a istovremeno napraviti zavidne rezultate.

Kompanije u namjenskoj industriji ne tako davno su bile na izdisaju, višemilionski gubici, štrajkovi, radnici bez plaća… Pod Džindićevin ministrovanjem namjenska indrustrija Federacije BiH doživjela je punu ekspanziju. U prošloj godini ostvarila historijske rezultate. Prebačen je plan od preko 300 miliona KM, a već su potpisani ugovori za narednu godinu i godinu poslije.
https://bihvijesti.ba/blog/licnost-godi ... n-dzindic/

znaci presli smo 300 miliona izvoza i imamo ugovore za 2021. i 2022. godinu.
anelsol

#10805 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

155_mm wrote: 01/01/2020 16:24 prva vijest ove godine.
Ličnost godine portala Biznis.ba je Nermin Džindić, ministar energetike, rudarstva i industrije u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

Odavno Federacija BiH nije imala angažiranijeg ministra, sposobnog riješiti i najsloženije problem u kriznim situacijama, a istovremeno napraviti zavidne rezultate.

Kompanije u namjenskoj industriji ne tako davno su bile na izdisaju, višemilionski gubici, štrajkovi, radnici bez plaća… Pod Džindićevin ministrovanjem namjenska indrustrija Federacije BiH doživjela je punu ekspanziju. U prošloj godini ostvarila historijske rezultate. Prebačen je plan od preko 300 miliona KM, a već su potpisani ugovori za narednu godinu i godinu poslije.
https://bihvijesti.ba/blog/licnost-godi ... n-dzindic/

znaci presli smo 300 miliona izvoza i imamo ugovore za 2021. i 2022. godinu.
Namjenska je imala sreće pa su joj za redom, jedan za drugim, ministri koji upravljaju tim resorom bili Erdal Trhulj, koji je prvi pokrenuo priču o NI, i Dzindic koji je nastavio njegov posao. Žalim samo to što država nije više ulagala u namjensku, a mislim da se moglo. Moj dojam je da je to sektor koji u odnosu na uloženo najbrže reaguje na način da se povecava broj radnika i ostvaruje značajan profit. To je jedan od rijetkih sektora u našoj zemlji koji na tržište izbacuje gotov proizvod, koji je poprilično brendiran na svjetskom tržištu, sad je samo pitanje kako održati kontinuitet rasta.
Guadalajara

#10806 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

155_mm wrote: 01/01/2020 16:19 sretna nov godina!

posebno sretnu i uspjesnu novu godinu zelim namjenskoj industriji u dobrijeh bosnjana!
Takodjer i tebi @155_mm , @anelsol i ostalim forumasima :bih:
Guadalajara

#10807 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

anelsol wrote: 01/01/2020 18:08
Namjenska je imala sreće pa su joj za redom, jedan za drugim, ministri koji upravljaju tim resorom bili Erdal Trhulj, koji je prvi pokrenuo priču o NI, i Dzindic koji je nastavio njegov posao. Žalim samo to što država nije više ulagala u namjensku, a mislim da se moglo. Moj dojam je da je to sektor koji u odnosu na uloženo najbrže reaguje na način da se povecava broj radnika i ostvaruje značajan profit. To je jedan od rijetkih sektora u našoj zemlji koji na tržište izbacuje gotov proizvod, koji je poprilično brendiran na svjetskom tržištu, sad je samo pitanje kako održati kontinuitet rasta.
U Zraku još nemaju ove mašine(prese) za proizvodnju polimerskih dijelova za opticke nisane.

Image

Nisam jos vidio masinu za dubinsko busenje i honovanje u ACU/Gorazdu.

Image

Isto i za Binas ili neku drugu privatnu firmu, nisam vidio da imaju masine za proizvodnu cijevi od 40mm.

Image

Igman sa onim masinama moze proizvoditi dalekometne snajpere i PAM-ove...Ali gdje su novi opticki nisani i uredjaji od Zraka ?

Image

Image
Guadalajara

#10808 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

I za ovaj projekat BNT ima sve masine...

Image

Niko ne spominje proizvodnju municije srednjeg kalibra od 20 do 40mm.

Image
Guadalajara

#10809 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Kako se Turcima isplati da imaju 4-5 tvornica pjesadijskog naoruzanja (civilnog/vojnog)? ;-)
155_mm

#10810 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Guadalajara wrote: 02/01/2020 00:39 Niko ne spominje proizvodnju municije srednjeg kalibra od 20 do 40mm.

Image
ma spominjali smo mi na ovom forumu nekoliko puta, ali nas niko ne hebe ni 5%
:D

istina je da imamo tu prazninu srednjim kalibrima. IGMAN zabrsava kod 12.7 a PRETIS pocinje od 76 mm. po meni bi PRETIS trebao pokriti te kalibre. cisto iz ekonomskih razloga da ima bogatiju ponudu pa kad ne idu minobacacke granate onda ide 30 mm ili nesto drugo. sirom ponudom imas vecu vjerovatnocu da ce neki proizvod u tom trenutku bolje ici u prodaju. IGMAN je sa svojom ponudom stabilan kod njega uvijek nesto ide.

ali sacekat ce mo sta su planirali na onoj ogromnoj povrsiini kasarne "ljuta" kod IGMAN-a.
155_mm

#10811 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

@anelsol

trhulj ce ostati zapamcen da je uspio preokretnuti trend propadanja NI. i velika sreca sto ga je dzindic naslijedio i pokrenuo stvari u istom pravcu. to je dokaz da se je moglo i prije da se je htijelo tj. da su resorni ministri bili zainteresovani za taj sektor industrije.

zato mislim da bi NI u nekoj srednjerocnoj buducnosti trebali imati svoje zasebno ministarstvo u pederalnoj vladi. ne zbog njene velicine nego zbog strateskog znacaja mislim da je takvo nesto neophodno. pogotovo ako se bude islo u neke razvojne projekte malo kompleksinije kao sto su dronovi i slicno. a i taj ministar za namjensku industriju bi se mogao brinuti vise i za poslovne kontakte i za ucesce na sajmovima i slicno jer bi imao dovoljno vremena jer se nebi morao brinuti o nekim aluminijima, rudnicima, elektroprivredama, krivjama ...

u okruzenju je namjenska industrija vecinom u nadleznosti ministarstva odbrane. zbog trenutnoog nakaradnog utedjenje drzave BiH to kod nas nije moguce.
anelsol

#10812 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

155_mm wrote: 02/01/2020 20:06 @anelsol

trhulj ce ostati zapamcen da je uspio preokretnuti trend propadanja NI. i velika sreca sto ga je dzindic naslijedio i pokrenuo stvari u istom pravcu. to je dokaz da se je moglo i prije da se je htijelo tj. da su resorni ministri bili zainteresovani za taj sektor industrije.

zato mislim da bi NI u nekoj srednjerocnoj buducnosti trebali imati svoje zasebno ministarstvo u pederalnoj vladi. ne zbog njene velicine nego zbog strateskog znacaja mislim da je takvo nesto neophodno. pogotovo ako se bude islo u neke razvojne projekte malo kompleksinije kao sto su dronovi i slicno. a i taj ministar za namjensku industriju bi se mogao brinuti vise i za poslovne kontakte i za ucesce na sajmovima i slicno jer bi imao dovoljno vremena jer se nebi morao brinuti o nekim aluminijima, rudnicima, elektroprivredama, krivjama ...

u okruzenju je namjenska industrija vecinom u nadleznosti ministarstva odbrane. zbog trenutnoog nakaradnog utedjenje drzave BiH to kod nas nije moguce.
Postoji ideja da se odvoji nadležnost industrije i energetike. Radi se u biti o prekompoziciji nadležnosti pojedinih ministarstava tako da će za industriju i obrt biti nadlezno jedno ministarstvo, a energetiku drugo. Broj ministarstava bi trebao ostati isti.

Koliko je bitno to ko će biti ministar za resor NI toliko je bitno, ako ne i bitnije, je ko je na čelu uprave pojedinih preduzeca. Svjetli primjeri su Igman, Ginex i Pretis u zadnje vrijeme. Jedan čovjek može napraviti čuda, isto tako može i unazaditi firmu.

Tipičan primjer lošeg rukovodstva je Aluminij. Dvije-tri kriminalne ili nesposobne uprave i sve ode u helać. Primjer, Ivo Bradvica dok je bio na čelu Aluminija je imao plaću od cca 25 000 KM. Ugovorom mu je bilo zagarantovano da će u slučaju prestanka mandata prije isteka četiri godine, bez obzira na razloge, biti isplaćena otpremnina u visini svih plaća koje bi ostvario da je ostao na mjestu direktora do kraja mandata. To se i desilo, a otpremnina je bila boli glava.

To je samo mali dio priče. Razvlacilo se i izvlačilo na sve strane i sve moguće načine, uz svesrdnu podršku politike.
155_mm

#10813 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Muratbegović: Za 70 godina postojanja nikada nije bio upitan kvalitet proizvoda Igman Konjic
https://business-magazine.ba/2020/01/04 ... an-konjic/

nekoliko kilometara duboko u zemlji dobrih bosnjana se vec 70 godina neprekidno proizvodi municija.

p.s. mislim da dzahid jednom rece da IGMAN ima 3-4 km tunela pod zemljom.
155_mm

#10814 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

iz australije (La Trobe University) u PRETIS.

https://www.latrobe.edu.au/news/article ... nias-youth
anelsol

#10815 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

155_mm wrote: 07/01/2020 22:06 iz australije (La Trobe University) u PRETIS.

Baš šteta da raketa Orkan ostane projekt koji nije zaživio, a toliko znanja i para je uloženo.
Comanche

#10816 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Comanche »

anelsol wrote: 07/01/2020 22:37
155_mm wrote: 07/01/2020 22:06 iz australije (La Trobe University) u PRETIS.

Baš šteta da raketa Orkan ostane projekt koji nije zaživio, a toliko znanja i para je uloženo.

To je bio veliki projekat i za Jugoslaviju. Tesko da bi mi mogli sad to nekome prodat. Osim toga, Orkan je nekad bio nesto moderno, sad vec davno prevazidjeno oruzje. Vidis koliku muku mucimo i haubicu da zavrsimo.
155_mm

#10817 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

orkan kao sto je bio vjerovatno nece biti ozivljen. ali se moze iskoristiti kao osnova nekog novog raketnog sistema. proizvodna dokumentacija i znanje ljudi koji su radili u proizvodnji lansera, raketa i goriva su jos tu. i turci su ma osnovu toga napravili svoje raketne sisteme. pa valjda ce i ovi nasi moci mesto sastaviti.

mi znamo iz vise izvora da se na raketnom programu u PRETIS-u radi. ali dokle su dogurali i kakve rakete planiraju necemo saznati prije serijske proizvodnje.
155_mm

#10818 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

ono sto se moze predpostaviti je da ce raditi rakete 122 mm jer se taj kalibar najvise koristi trenutno u svijetu.

nadam se da nece i oni kao ovi u srbiji sto "siluju" rakete 122 mm na domet 50 km i vise i ubacuju neke korekcije putanje i razna cuda. ko ce to platiti?

za nas bi bilo vise nego dovoljno kad bi zazivjeli oni projekti R-25+ i R-35+ u kalibru 122 mm pogotovo ona bojeva glava sa padobrancicima. raketa grad je smisljena kao relativno jeftina raketa za masovnu upotrebu i takva treba da ostane.

za vece daljine bi trebali veci kalibri. e tu bi nam valjala iskustva iz proizvodnje orkana.
155_mm

#10819 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

i naravno preduslov za bilo kakav raketni program kod dobrijeh bosnjana je ona vec zaboravljena fadilova baHrutana.
155_mm

#10820 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

ono sto mene zabrinjava je da to u namjenskoj u dobrijeh bosnjana ide ne bas najbrze. ovaj slucaj sa iranom nam je pokazao kako vrlo lako moze doci do poremecaja na globalnom nivou. a znamo da neki na balkanu cekaju priliku da svijet bude zauzet sobom kako bi oni rijesiili neke svoje ciljeve.

i zbog toga mislim da bi mogli bar malo pozuriti sa nekim projektima glede NI.
Guadalajara

#10821 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

155_mm wrote: 08/01/2020 18:34 ono sto mene zabrinjava je da to u namjenskoj u dobrijeh bosnjana ide ne bas najbrze. ovaj slucaj sa iranom nam je pokazao kako vrlo lako moze doci do poremecaja na globalnom nivou. a znamo da neki na balkanu cekaju priliku da svijet bude zauzet sobom kako bi oni rijesiili neke svoje ciljeve.

Ma bolje Audije kupovat :-D
155_mm

#10822 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Guadalajara wrote: 08/01/2020 18:41
155_mm wrote: 08/01/2020 18:34 ono sto mene zabrinjava je da to u namjenskoj u dobrijeh bosnjana ide ne bas najbrze. ovaj slucaj sa iranom nam je pokazao kako vrlo lako moze doci do poremecaja na globalnom nivou. a znamo da neki na balkanu cekaju priliku da svijet bude zauzet sobom kako bi oni rijesiili neke svoje ciljeve.

Ma bolje Audije kupovat :-D
ma izginuti za audi ako treba.

mislim da ce se vecina sloziti da ako dobri bosnjani ponovo docekaju neko novo sranje u regionu spustanih gaca kao 1992. onda ne da nismo zaslizili drzavu, nego nismo zasluzili nista. ni rezervat nismo zasluzili. ma izbjeglicki kamp na tursko siirijskoj granici bi nam bio previse.

druga je stvar da smo prindjeni, kao sto je to vecina drzava, da uvozimo i pistoljski metak 9 mm a kamoli granatu 155 mm. ali uz ovakve proizvodne mogucnosti dozvoliti sebi da kao 1992. ponovo prosimo kao siroce na cesti za metak da mozemo odbraniti goli zivot bi bilo potpuno nenormalno.

skoro sve rasprave o proslom ratu govore o tome ko nam je vise pomogao amerika, turska, iran pakistan a veoma malo se raspravlja sta bi trebali uciniti da nam treba sto manje pomoci sa strane. ne treba biti naivan. ni jedna pomoc nije za dzaba!
Guadalajara

#10823 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

155_mm wrote: 08/01/2020 19:24 ma izginuti za audi ako treba.

mislim da ce se vecina sloziti da ako dobri bosnjani ponovo docekaju neko novo sranje u regionu spustanih gaca kao 1992. onda ne da nismo zaslizili drzavu, nego nismo zasluzili nista. ni rezervat nismo zasluzili. ma izbjeglicki kamp na tursko siirijskoj granici bi nam bio previse.

druga je stvar da smo prindjeni, kao sto je to vecina drzava, da uvozimo i pistoljski metak 9 mm a kamoli granatu 155 mm. ali uz ovakve proizvodne mogucnosti dozvoliti sebi da kao 1992. ponovo prosimo kao siroce na cesti za metak da mozemo odbraniti goli zivot bi bilo potpuno nenormalno.

skoro sve rasprave o proslom ratu govore o tome ko nam je vise pomogao amerika, turska, iran pakistan a veoma malo se raspravlja sta bi trebali uciniti da nam treba sto manje pomoci sa strane. ne treba biti naivan. ni jedna pomoc nije za dzaba!
ma nece ni da okrece, metnu fasade, ofarbaju ogradu barem na/u ovim fabrikama sto imamo...a ne daj Boze da se neka masina ili oprema za laboratoriju kupi...

Ja bih samo pohvalio direktore Igmana :bih: i PTG, ovi ostali direktori Boga mi slabo...bez ikakve vizije...kao da su sa kruske sisli... :lol:

Samo su ove dvije fabrike nabavile najmodernije masine za proizvodnju municije i sto je Igman kupio masine za proizvodnju pjesadijske/puscane cijevi...

Za kovacku masinu ACU treba milion-dva €...Ono je bila simbolicna pomoc sto je odobrila VFBiH...

U Binasu osim proizvodnje municije 40mm ne rade na nekoj drugoj municiji srednjeg kalibra za topove.

Zrak jos nije usvojio proizvodnju polimerskih dijelova.

A njima u Remontnom zavodu u Hadzicima ne pada na pamet da urede objekte i dvoriste...One slike ko da su iz Sirije :lol:

...
Guadalajara

#10824 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Nista novo... :D
“Kada je riječ o namjenskoj industriji plan za 2019. je bio profit od 304 miliona KM. Do kraja godine prebacili smog a za za pet miliona KM. Istaknuo bih među nekih osam firmi koje su u većinskom vlasništvu Vlade FBiH prvenstveno Igman Konjic koji je prebacio za 20-ak miliona KM profita u odnosu na planirani. Pretis prvi put prelazi 50 miliona KM ukupne realizacije. Tu je i Unis Ginex koji je redovno blizu 40 miliona KM. Dvije firme koje će prvi put imati realizaciju od oko 15 miliona KM su Binas Bugojno i BNT TMiH Novi Travnik. Po prvi put obje firme posluju pozitivno i nisu gubitaši. Sve firme isplaćuju plaće poreze i doprinose što do sada nije bio slučaj”, kazao je Džindić.

Spomenuo je i sarajevsko preduzeće Zrak koja će imati dobit od pet miliona KM i pored svih problema iz prethodnog perioda, tužbi radnika, protesta, presuda, blokada računa.

“Jedino nam u jednom blagom zaostatku ostaje firma TRZ Hadžići, dakle njihova realizacija nije pretjerano velika. Ali smo i u toj firmi uspjeli napraviti jedan iskorak vezano za razvoj ručnog bacača koji naravno treba proći još dodatne analize i potrebe na tržištu da vidimo u kojim formatima treba buduće trasirati proizvodne kapacitete za tu liniju. U 2019. firma Vitezit, firma koja je potpadala u namjensku industriju otišla u stečaj. Dakle mi smo u ove četiri godine pokušali da animiramo, da pomognemo kroz grantove, subvenciju, podršku odgovarajućim projektima, ali nismo uspjeli. Na kraju smo se opredijelili da se pokrene stečajni proces, da se ne bi pravili dodatni gubici”, kazao je Džindić.

Upitan u koje zemlje su iz BiH izvezeni proizvodi namjenske industrije, Džindić kaže da imaju određene poslovne tajne da ne šire informacije u koje zemlje se izvoze proizvodi, ali je otkrio da je izvezeno u 40-ak zemalja iz cijelog svijeta.

“Za većinu firmi iz namjenske industrije 2020. godina je već puna i rezervisana, radimo na novim linijama, na tehnološkom proširenju, na proširenju asortimana. U ove četiri godine smo imali strateški plan, a tu je spadala haubica iz BNT TMIH Novi Travnik, zatim projektili dugog dometa proizvedeni u Pretisu, posebne vrste metaka iz Igmana, proizvodne kapisle iz Ginexa, po novim direktivima iz EU. Radili smo na povećanju produktivnosti u svim firmama, radili smo na inžinjerskom i tehnološkom poboljšanju linija i proizvoda. Napravili smo dobru pripremu, preko tzv. X-matrice napravili smo alat za kontrolu nadzora i upravljanja svih projekta u namjenskoj industrije. Sa novom metodom smo htjeli da centrala baza upravljanja informacijama bude Direkcija za namjensku industriju. Imat ćemo potpunu kontrolu svake pojedinačne aktivnosti u firmama namjenske industrije, kako ne bi došli u situaciju da se na kraju godine pitamo zašto neki projekat nije uspio”, kazao je Džindić.
Guadalajara

#10825 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Guadalajara wrote: 08/01/2020 20:16 Napravili smo dobru pripremu, preko tzv. X-matrice napravili smo alat za kontrolu nadzora i upravljanja svih projekta u namjenskoj industrije. Sa novom metodom smo htjeli da centrala baza upravljanja informacijama bude Direkcija za namjensku industriju. Imat ćemo potpunu kontrolu svake pojedinačne aktivnosti u firmama namjenske industrije, kako ne bi došli u situaciju da se na kraju godine pitamo zašto neki projekat nije uspio”, kazao je Džindić.
Ovo je samo za firme sa vecinskim vlasnistvom FBiH.

Privatne mogu da razvijaju sta hoce. :mrgreen:
Post Reply