Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Carnival_Row wrote: ↑07/01/2020 09:53
Ugradi se fino mjerač u kutiju sa osiguračima košta nekih 50 maraka.
Ovo ti računa ukupnu potrošnju svih uređaja, ovdje govorimo o određenim potrošačima... Da pratis zasebno klimu, konvektor, zamrzivač itd... Da imaš unazad 2-3 mjeseca informaciju o dnevnim, sedmičnim, mjesečnim potrošnjama.
Ovo kod tebe je ekstra da odvojiš potrošnju za sprat, ako su npr dvije porodice na jednom satu.
Dzemss wrote: ↑07/01/2020 10:05
Ovo ti računa ukupnu potrošnju svih uređaja, ovdje govorimo o određenim potrošačima... Da pratis zasebno klimu, konvektor, zamrzivač itd... Da imaš unazad 2-3 mjeseca informaciju o dnevnim, sedmičnim, mjesečnim potrošnjama.
Ovo kod tebe je ekstra da odvojiš potrošnju za sprat, ako su npr dvije porodice na jednom satu.
računa samo potrošnju klime, de malo čitaj, spojeno je samo na klimu, kontaš
Dzemss wrote: ↑07/01/2020 10:05
računa samo potrošnju klime, de malo čitaj, spojeno je samo na klimu, kontaš
imaš baš odvojen vod za klimu? to nema 99,99% ljudi tako da je ovo za većinu ljudi, na žalost, neupotrebljivo
_Reds_ wrote: ↑07/01/2020 10:17
Recimo kod mene je klima spojena pravo na osigurac. Nemam uticnicu, i mogu mjeriti samo ovakvim mjernim uređajem
I sada se tako radi, kad se rade nove instalacije ili kad se renovira stan, poseban strujni krug za klimu.
Ako igdje vidiš kablo iz klime onda možeš koristiti uredjaj poput Sonoff, uradis presjek kabla i spojiš ga (svejedno ti je presječeno kablo ako ne ide u utičnicu). On ti se onda ponaša kao ove pametne utičnice. Imas pristup sa mobitela putem aplikacije i prati ti potrošnju.
Mene fascinira količina nepovjerenja prema inverterima generalno , a naročito prema njihovoj potrošnji.
Mjeri se potrošnja u watt , a pritom se za grijanje dobrog dvosobnog stana da manje nego za prosječan račun od mobilnog .
izbrisao jer je tema zasnovana na lažnim činjenicama o potrošnji i kvalitetu pojedinih klima uređaja kao i zbog nekoliko lažova koji ovde vrte bajke a vrlo ih je lako pobiti logikom zbog toga brišem sve što sam ovde postavio.
Last edited by aadam on 09/01/2020 12:39, edited 1 time in total.
maks_rs wrote: ↑07/01/2020 11:04
Mene fascinira količina nepovjerenja prema inverterima generalno , a naročito prema njihovoj potrošnji.
Mjeri se potrošnja u watt , a pritom se za grijanje dobrog dvosobnog stana da manje nego za prosječan račun od mobilnog .
sa plaćama od 600-800 maraka i kreditima uz djecu i školovanje, grijanje na struju je nemoguća misija, i preskupo je.
grijanje na struju je najjeftinije, ako koristiš invertere, ako grijalice onda je najskuplje.
izbrisao jer je tema zasnovana na lažnim činjenicama o potrošnji i kvalitetu pojedinih klima uređaja kao i zbog nekoliko lažova koji ovde vrte bajke a vrlo ih je lako pobiti logikom zbog toga brišem sve što sam ovde postavio.
Last edited by aadam on 09/01/2020 12:39, edited 1 time in total.
aadam wrote: ↑07/01/2020 11:41nije istina ali eto, tebi možda dođe za samu klimu 50 maraka mjesečno a ne za čitavu kuću.
ako klima dnevno troši 13(kWh) a troše i više, to je 2,19 maraka na cijenu struje od 0,168200 sada kada pomnožimo sa 30 dana dobijemo cifru od 65,7 maraka za jednu klimu.
Matematika je neumoljiva.
tako da ne zbunjujete ljude meni je danas račun stigao od 198 maraka za čitavu kuću 4 klime koristim u kući gdje nema nikakve izolacije a kvadratura je veća od 150 kvadrata dakle svaka soba ima klimu.
klime gasim pred spavanje.
i nisam se mislio javljat na ovu temu ali kad vidim šta pišete morao sam.
od mene dosta na ovu temu!
Računaj struju po srednjoj tarifi od 0.13KM. Stiglo ti je 198KM račun za struju jel za čitavu kuću, ili samo za klime? Po tvojoj računici trebalo ti je doći minimum 262.8KM za 4 klime samo. Ako ti je ukupan račun 198KM za struju to je sasvim mala potrošnja, a još kad uzmeš u obzir da nema izolacije, pa ni sunce te jeftinije ne bi grijalo. Da griješ na ugalj 150m2 bez izolacije ne bi prošao ispod jedne tone uglja 150KM
zlo zlo wrote: ↑07/01/2020 11:29
evo razlike, meni je prije grijanje na struju bilo od 180-250km, s inverterima mi je 50km, kratki rukavi
nije istina ali eto, tebi možda dođe za samu klimu 50 maraka mjesečno a ne za čitavu kuću.
ako klima dnevno troši 13(kWh) a troše i više, to je 2,19 maraka na cisjenu struje od 0,168200 sada kada pomnožimo sa 30 dana dobijemo cifru od 65,7 maraka za jednu klimu.
Matematika je neumoljiva.
tako da ne zbunjujete ljude meni je danas račun stigao od 198 maraka za čitavu kuću 4 klime koristim u kući gdje nema nikakve izolacije a kvadratura je veća od 150 kvadrata dakle svaka soba ima klimu.
klime gasim pred spavanje.
i nisam se mislio javljat na ovu temu ali kad vidim šta pišete morao sam.
Pazi malo je kontraproduktivno za tvoj argument ono sto pises. 150 kvadrata neizolovane kuce? 200 km mjesecno je smjesno za to. Pa na tu kvadraturu bi morao uzet jedno 10 metara drva(90 km) i barem 5 tona uglja(100 km nek je divlji najeftiniji) mada je ovo premalo al haj. Zanemaricu lozenje ciscenje itd. Pelet je cisci al jos skuplji. 6 mjeseci da grijes punom parom inverterima nek je 200 km to je 1200 km. A nije svaki mjesec decembar i januar bice manje. Gruba matematika kaze da je i dalje jeftinije od svakog drugog vida grijanja. Kad stavis barem 8 cm stiropora popolovice se racuni za struju. Bez izolacije svako grijanje je neefikasno i skupo. 200 km je premalo za to. Znam sta je kuca, i znam razliku prije i poslije izolacije. Budi zadovoljan. Ja sam sprat kuce 50tak lvadrata grijao na konvektore, 200-300-400 km racuni bili
A ni ocitati ne znate sa linka. Cijena je 0,134600 bez PDV-a.
Imas lijepo tarifna grupa I i II.
allah te dženetom nagradio de elaboriraj
Ne treba dženet, al' imaš iznad da izabereš je li dvotarifni ili jednotarifni priključak. Ti računaš po skupoj struji, a ko ima dvotarifni priključak nekad se grije i na jeftinoj. Promijeni na jednotarifni pa vidi cijenu.
A ni ocitati ne znate sa linka. Cijena je 0,134600 bez PDV-a.
Imas lijepo tarifna grupa I i II.
allah te dženetom nagradio de elaboriraj
Ne treba dženet, al' imaš iznad da izabereš je li dvotarifni ili jednotarifni priključak. Ti računaš po skupoj struji, a ko ima dvotarifni priključak nekad se grije i na jeftinoj. Promijeni na jednotarifni pa vidi cijenu.
Neki dan je kolega postavio račun pa pogledajte:
Ako sam dobro izračunao jeftina izadje 0,133, skupa 0,175. sa PDV. To je cijena kad dodaš mrežarinu i ostale troškove.
Prosječna cijena KW izadje 0,152