http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/139 ... oliti.htmlRIJEČI VLADIKE MIHAILA ODZVANJAJU CRNOM GOROM: "Posljednji adut u cilju ostvarenja VELIKE SRBIJE je SPC, CRNA GORA NEĆE DOZVOLITI..."
Ogromna je iluzija Srpske pravoslavne crkve (SPC) i njenih pomagača da će srušiti savremenu državu Crnu Goru, njenu vlast i poredak, njen suverenitet, teritorijalni integritet, identitet, međunarodno priznatu nezavisnost i inkorporirati je u „veliku Srbiju", rekao je Pobjedi poglavar Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) mitropolit Mihailo.
Crna Gora će iz spora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, izaći kao pobjednica, rekao je vladika i istakao da država brani istorijsku istinu, tradiciju, svoj narod, građane, istorijsku autokefalnu CPC, ali i samu sebe.
Crna Gora je, kaže mitropolit, kao i vijekovima ranije nepobjediva u pravednoj vlastitoj samoodobrani, kojom brani svoju slobodu i ugroženi opstanak.
- Očekujem da će Zakon o slobodi vjeroispovijesti doneti konačno pravedno rješenje crnogorskog pravoslavnog crkvenog pitanja - navodi on.
Spor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve će se riješiti u korist države Crne Gore, prema usvojenom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti i na osnovu drugih važećih zakona i pravnog sistema crnogorske države, usklađenog sa demokratskim i humanim međunarodnim pravnim poretkom i njegovim najvišim standardima, ocenio je mitropolit.
Prema njegovim riječima, ogromna je iluzija SPC i njenih pomagača da će srušiti savremenu državu Crnu Goru, njenu vlast i poredak, njen suverenitet, teritorijalni integritet, identitet, međunarodno priznatu nezavisnost i inkorporirati je u „veliku Srbiju".
Poslednji adut u cilju ostvarenja „velike Srbije" je SPC, kao par ekselans politička organizacija, a ne verska institucija koja idejno predvodi blok prosrpskih partija u Crnoj Gori. Crna Gora će dobiti ovaj spor, jer brani istorijsku istinu, tradiciju, svoj narod, građane, istorijsku autokefalnu CPC i samu sebe, kao jedinstvo i celinu svih ovih svetinja.
- Crna Gora je, kao i vijekovima ranije, nepobjediva u pravednoj vlastitoj samoodobrani, kojom brani svoju slobodu i ugroženi opstanak. Crna Gora je nepobJediva, jer se brani pravom i pravdom, humanim i demokratskim zakonima, mirom i ljubavlju, viteštvom i čojstvom. Ona nikoga ne ugrožava, niti bilo kome što otima.
- Crna Gora vraća pod svoju ingerenciju svoju neotuđivu imovinu i sakralno kulturno nasleđe koje na njenoj državnoj teritoriji nikome ne može pripadati bez isključivo crnogorskoj državi. Crna Gora će pobIJediti, jer je njena pozicija legalna i legitimna, zasnovana na pravu i pravdi, istoriji, realnoj i većinskoj biračkoj volji građana birača, jednom rečju svi argumenti su na njenoj strani.
- Uostalom, da država Crna Gora nije apsolutno sigurna da u ovome slučaju brani apsolutno istinu, ona ne bi ni pokretala ovaj epohalni, istorijski proces - ocijenio je mitropolit Mihailo.
Vladika je najavio i da će Crnogorska pravoslavna crkva uskoro otvoriti svoju bogoslovsku školu na Cetinju.
Badnjake su danas na Cetinju nalagali Mitropolija crnogorsko primorska MCP i Crnogorska pravoslavna crkva. Vjernici MCP badnjake su nalagali ispred Cetnjskog manastira a CPC ispred Dvora kralja Nikole.
Na Cetinju su primjetne i pojačane mjere bezbjednosti.
CRNA GORA
-
Haman2
#601 Re: CRNA GORA
-
trocadero
#602 Re: CRNA GORA
Netačno. VK je preporučila da se vodi OTVOREN, INKLUZIVAN I TRANSPARENTAN dijalog sa svim vjerskim zajednicama. Znači ne tajno sa pojedinim vjerskim organizacijama kako je Vlada radila već potpuno otvoren za javnost sa stručnim licima. SPC nije dobila NIJEDAN poziv na takav dijalog.SPC je komisiji dostavila na 90 strana prijedloge i sugestije za zakon.Nije dobila NIJEDAN odgovor o tome .
Samo jedan sastanak je održan dva tri dana prije nego će zakon biti usvojen u skupštini.Sastanak za zakon koji je već donesen.Koja je svrha toga? Ne zna se uopšte ko su članovi radnih grupa koje su sastavljali zakon jer ni za NIJEDAN takav sastanak SPC nije dobila poziv a trebali su ih konsultirati.
SPC je u nekoliko navrata pošto nisu bili pozivani službeno tražila sastanke za javne sjednice o zakonu.
Nisu dobili NIJEDAN odgovor ili obrazloženje.
Toliko o preporukama VK.
-
trocadero
#603 Re: CRNA GORA
Eh moj Radosni, slabo ti ga oni šta kontaktu. Više im je ono da komšiji crkne krava i izgori štala.radostan dan wrote: ↑06/01/2020 16:16
jedan plastični primjer- begova džamija u sarajevu je nacionalni spomenik, ali je i dalje u vlasništvu iz bih. a ima li ti kavazović kupoprodajni ugovor sa gazihusrefbegom...
nema?
ništa, onda to ide u vlasništvo države. država kaže da to čini za dobro svih, i da omogući svima da uživaju u njoj, kadaje riječ o vjernicima islamske vjere.
ok...
ja ću da osnujem vjersku organizaciju - islamska zajednica na pravom putu 1990, i zahtjevam da mi država omogući korišćenje begove džamije u periodu od 16.00 do 18.00., pošto su ostali termini zauzeti od strane IZ BiH.
e sad, islamska vjerska zajednica na pravom putu 1990 ima malo drugačije običaje, ona ta dva sata uči ajete kroz igru - fudbal na male u džamiji.
e tako ti je i sa nvo cpc i ovim zakonom dps-a.
eto, fino smo se družili...
Možda da si napisao da će novom zakonom Begovu dzamiju moći koristiti neka Šitska islamska organizacija, Islamska organizacija "paradzemeta"...PDV na svaki kupljeni kurban...e onda bi se možda poćešali po glavi pa bi ih malo zagolicalo.
-
155_mm
#604 Re: CRNA GORA
trocadero wrote: ↑06/01/2020 21:00Eh moj Radosni, slabo ti ga oni šta kontaktu. Više im je ono da komšiji crkne krava i izgori štala.radostan dan wrote: ↑06/01/2020 16:16
jedan plastični primjer- begova džamija u sarajevu je nacionalni spomenik, ali je i dalje u vlasništvu iz bih. a ima li ti kavazović kupoprodajni ugovor sa gazihusrefbegom...
nema?
ništa, onda to ide u vlasništvo države. država kaže da to čini za dobro svih, i da omogući svima da uživaju u njoj, kadaje riječ o vjernicima islamske vjere.
ok...
ja ću da osnujem vjersku organizaciju - islamska zajednica na pravom putu 1990, i zahtjevam da mi država omogući korišćenje begove džamije u periodu od 16.00 do 18.00., pošto su ostali termini zauzeti od strane IZ BiH.
e sad, islamska vjerska zajednica na pravom putu 1990 ima malo drugačije običaje, ona ta dva sata uči ajete kroz igru - fudbal na male u džamiji.
Možda da si napisao da će novom zakonom Begovu dzamiju moći koristiti neka Šitska islamska organizacija, Islamska organizacija "paradzemeta"...PDV na svaki kupljeni kurban...e onda bi se možda poćešali po glavi pa bi ih malo zagolicalo.
niti smo mi toliko glupi kao sto mislis niti je nekakva krava u pitanju nego ovakve stvari.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/provoka ... /200106154U pratnji policije
Provokacije u Srebrenici i Bratuncu na Badnje veče, kolona vozila prošla i kroz Potočare
-
swanfilter
#605 Re: CRNA GORA
Mah, i da su u pravu, kao da nisu zasluzili zulum Milin. Dosta je i njihovog mesetarenja ...
-
trocadero
#606 Re: CRNA GORA

Na sred ulice, jel radi komunalna policija danas?
-
radostan dan
#607 Re: CRNA GORA
ma dobro...ovdje se (generalno na forumu) više navija, nego što se diskutuje, tako da razumijem kontra stavove.trocadero wrote: ↑06/01/2020 21:00
Eh moj Radosni, slabo ti ga oni šta kontaktu. Više im je ono da komšiji crkne krava i izgori štala.
uglavnom, ne poentirah u ovim svojim pisanijama zašto se uopšte javih na temu...htjedoh reći da se svaki zakon može nametnuti, i pod stalnom prisilom održavati.
ali...samo neko vrijeme, i sa posljedicama po društvo u kom se taj zakon na takav način realizuje.
i to nije dobro, i to znamo kako iz bliže, tako i iz dalje prošlosti...svaki takav zakon gdje nije bilo konsenzusa svih relevantnih činilaca je na nos izašao svima -i u ovoj postratnoj bih, i za vrijeme sfrj-a ili za vrijeme vladavine AU monarhije.
no dobro, svakom svoje mišljenje...pa kako kome zapadne.
-
trocadero
#608 Re: CRNA GORA
Zakasnišmo jbg.obaveze a rado bih otišao.radostan dan wrote: ↑06/01/2020 13:08
jel još ko dobio poziv?
trokadero, ja gorivo, ti kafu usput???
![]()
Baš me zanima kako izgleda taj CRNOGORSKI badnjak.
Nisam znao da badnjak ima i nacionalnost.
- Maraschino
#609 Re: CRNA GORA
ko je dozvolio i nahuskao grupu roma da registruje drugu islamsku zajednicu u srbiji?trocadero wrote: ↑06/01/2020 21:00
Eh moj Radosni, slabo ti ga oni šta kontaktu. Više im je ono da komšiji crkne krava i izgori štala.
-
radostan dan
- mO k3
#611 Re: CRNA GORA
sexy
-
radostan dan
#612 Re: CRNA GORA
šalim se...ne znam gdje je ovo bilo, niti mogu da provalim ko je lik pored mihajla.
a i buni me onaj stećak iza, kao da je krečen...
a i buni me onaj stećak iza, kao da je krečen...
-
trocadero
#613 Re: CRNA GORA
Negdje pod šatorima na ledini, gdje bi drugo.
Negdje sam gledao da se šator o obrušio na njih.
Negdje sam gledao da se šator o obrušio na njih.
- zarko.filip
#614 Re: CRNA GORA
Manastir Djurdjevi Stupovi kod Berana iz 1213 godine.Jel to treba dokazivati da pripada SPC ili ce ga Crna Gora uknjiziti kao drzavno vlasnistvo a nije ni postojala?dr_Evil wrote: ↑06/01/2020 16:34Zapravo skoro svi vakufi pa tako i taj u Sarajevu imaju sacuvane vakufname ili makar ovjerene prepise nesto u Bosni (Travnik, Blagaj), i dobar dio u ostalim centrima.radostan dan wrote: ↑06/01/2020 16:16 doktore, bogami, nemoj šta zahatorit, al bolje ti ide sa tenkovima i erdoganom.
ili nemaš pojma, ili slijepo vjeruješ nikolaidisu, ili svjesno lažeš...ja pak opet računam da samo voliš da se družiš, pa eto, tek da nešto napišeš.
nita konkretno nisi naveo....evo ja ću, za razliku od tebe:
a) zakon nije nije ni liberalan, ni eUropski, i u suprotnosti je sa pozitivnom pravnom praksom po pitanju imovine (slučaj grčke i države i manastira, u kojem je država glat izgubila spor, tastatutu u šake, gugl u pomoć, pa udri).
b) venecijanska komisija nije dala saglasnost na ovaj zakon, niti je vlada unijela najbitnije primjedbe VK u isti (ista procedura - tastatura, gugl)
c) zakon ne važi jednako za tri konfesije...npr, katolička je 2012. potpisala poseban zakon - Zakon
o potvrđivanju Temeljnog ugovora između Crne Gore i Svete Stolice (Objavljeno u "Sl. listu cg - međunarodni ugovori", br. 7 od 08 juna 2012; 15/12)
d) shodno stavki c), država ne traži od katoličke crkve dokaze (kako ti navodiš) o pravu na svojinu.
itd, itd, da ne idem stavku po stavku, ovo je sasvim dovoljno i konkretno.
nema?
ok...
ALi jedno si u pravu, a to je da mi se zaista ne da o tome![]()
Apsolutno podrzavam, kako u Bosni tako i ostalim republjikama, sve sta nema valjan kupoprodajni ugovor da se oduzima, i da se ide do kraja sve dokle moze da se uprati i da se prebaci na drzavu! Svi znamo kako se na balkanu krade drzavna imovina, dosta vise i fratara i popova i hodza, vratiti radnickoj klasi sve.
- zarko.filip
#615 Re: CRNA GORA
Moze neko pojasnjenje u vezi boldovanog?Maraschino wrote: ↑06/01/2020 21:26ko je dozvolio i nahuskao grupu roma da registruje drugu islamsku zajednicu u srbiji?trocadero wrote: ↑06/01/2020 21:00
-
radostan dan
- Maraschino
#617 Re: CRNA GORA
ti ozbiljno pitas?zarko.filip wrote: ↑06/01/2020 22:30Moze neko pojasnjenje u vezi boldovanog?Maraschino wrote: ↑06/01/2020 21:26ko je dozvolio i nahuskao grupu roma da registruje drugu islamsku zajednicu u srbiji?trocadero wrote: ↑06/01/2020 21:00
ti i takvi muslimani slave i krsne slave i bajram i djurdjevdan
dobri su ljudi ali daleko od neke vEre.
- zarko.filip
#618 Re: CRNA GORA
I jos dorcolac Muhamed ozenio Gordanu iz Sarajeva.Maraschino wrote: ↑06/01/2020 22:35ti ozbiljno pitas?zarko.filip wrote: ↑06/01/2020 22:30Moze neko pojasnjenje u vezi boldovanog?Maraschino wrote: ↑06/01/2020 21:26
ko je dozvolio i nahuskao grupu roma da registruje drugu islamsku zajednicu u srbiji?
dobri su ljudi ali daleko od neke vEre.
Koliko se secam Islamska zajednica Srbije je osnovana za vrijeme Kostunicine vlade.Politicka odluka.Mozda se Milo ugledao na nju.
- oaza85
#619 Re: CRNA GORA
Pa vi danas pred kamerama napravite zeni crkvu u dvoristu i citav civilizovan svijet vam govori da to nosite, a vi ne jebete i drljavite o vekovnoj srpskoj zemlji, a da se neko ubijedjuje s tobom cije je sta bilo 1213 godine?zarko.filip wrote: ↑06/01/2020 22:21Manastir Djurdjevi Stupovi kod Berana iz 1213 godine.Jel to treba dokazivati da pripada SPC ili ce ga Crna Gora uknjiziti kao drzavno vlasnistvo a nije ni postojala?dr_Evil wrote: ↑06/01/2020 16:34Zapravo skoro svi vakufi pa tako i taj u Sarajevu imaju sacuvane vakufname ili makar ovjerene prepise nesto u Bosni (Travnik, Blagaj), i dobar dio u ostalim centrima.radostan dan wrote: ↑06/01/2020 16:16 doktore, bogami, nemoj šta zahatorit, al bolje ti ide sa tenkovima i erdoganom.
ili nemaš pojma, ili slijepo vjeruješ nikolaidisu, ili svjesno lažeš...ja pak opet računam da samo voliš da se družiš, pa eto, tek da nešto napišeš.
nita konkretno nisi naveo....evo ja ću, za razliku od tebe:
a) zakon nije nije ni liberalan, ni eUropski, i u suprotnosti je sa pozitivnom pravnom praksom po pitanju imovine (slučaj grčke i države i manastira, u kojem je država glat izgubila spor, tastatutu u šake, gugl u pomoć, pa udri).
b) venecijanska komisija nije dala saglasnost na ovaj zakon, niti je vlada unijela najbitnije primjedbe VK u isti (ista procedura - tastatura, gugl)
c) zakon ne važi jednako za tri konfesije...npr, katolička je 2012. potpisala poseban zakon - Zakon
o potvrđivanju Temeljnog ugovora između Crne Gore i Svete Stolice (Objavljeno u "Sl. listu cg - međunarodni ugovori", br. 7 od 08 juna 2012; 15/12)
d) shodno stavki c), država ne traži od katoličke crkve dokaze (kako ti navodiš) o pravu na svojinu.
itd, itd, da ne idem stavku po stavku, ovo je sasvim dovoljno i konkretno.
nema?
ok...
Apsolutno podrzavam, kako u Bosni tako i ostalim republjikama, sve sta nema valjan kupoprodajni ugovor da se oduzima, i da se ide do kraja sve dokle moze da se uprati i da se prebaci na drzavu! Svi znamo kako se na balkanu krade drzavna imovina, dosta vise i fratara i popova i hodza, vratiti radnickoj klasi sve.
Dosadili ste svima, nalupace vas crnogorci.
-
trocadero
#620 Re: CRNA GORA
Ne znam nisam upućen.Maraschino wrote: ↑06/01/2020 21:26
ko je dozvolio i nahuskao grupu roma da registruje drugu islamsku zajednicu u srbiji?
Pojasni ko, šta , kako?
- zarko.filip
#621 Re: CRNA GORA
Sta sam ja to danas napravio pred kamerama?oaza85 wrote: ↑06/01/2020 23:16Pa vi danas pred kamerama napravite zeni crkvu u dvoristu i citav civilizovan svijet vam govori da to nosite, a vi ne jebete i drljavite o vekovnoj srpskoj zemlji, a da se neko ubijedjuje s tobom cije je sta bilo 1213 godine?zarko.filip wrote: ↑06/01/2020 22:21Manastir Djurdjevi Stupovi kod Berana iz 1213 godine.Jel to treba dokazivati da pripada SPC ili ce ga Crna Gora uknjiziti kao drzavno vlasnistvo a nije ni postojala?dr_Evil wrote: ↑06/01/2020 16:34
Zapravo skoro svi vakufi pa tako i taj u Sarajevu imaju sacuvane vakufname ili makar ovjerene prepise nesto u Bosni (Travnik, Blagaj), i dobar dio u ostalim centrima.
- oaza85
#622 Re: CRNA GORA
Crkvu u dvoristu Fate Orlovic.zarko.filip wrote: ↑06/01/2020 23:21Sta sam ja to danas napravio pred kamerama?oaza85 wrote: ↑06/01/2020 23:16Pa vi danas pred kamerama napravite zeni crkvu u dvoristu i citav civilizovan svijet vam govori da to nosite, a vi ne jebete i drljavite o vekovnoj srpskoj zemlji, a da se neko ubijedjuje s tobom cije je sta bilo 1213 godine?zarko.filip wrote: ↑06/01/2020 22:21
Manastir Djurdjevi Stupovi kod Berana iz 1213 godine.Jel to treba dokazivati da pripada SPC ili ce ga Crna Gora uknjiziti kao drzavno vlasnistvo a nije ni postojala?
- zarko.filip
#623 Re: CRNA GORA
Ja?Danas?Imas dokaz za to da sam ja?oaza85 wrote: ↑06/01/2020 23:23Crkvu u dvoristu Fate Orlovic.zarko.filip wrote: ↑06/01/2020 23:21Sta sam ja to danas napravio pred kamerama?oaza85 wrote: ↑06/01/2020 23:16
Pa vi danas pred kamerama napravite zeni crkvu u dvoristu i citav civilizovan svijet vam govori da to nosite, a vi ne jebete i drljavite o vekovnoj srpskoj zemlji, a da se neko ubijedjuje s tobom cije je sta bilo 1213 godine?
Oprosticu ti glupost koju pises jer je hriscanski prastati.
Sto se tice crkve u dvoristu nene Fate izmestiti je sto pre odatle.Nelegalno sagradjena i nema tu neke filozofije.
- Maraschino
#624 Re: CRNA GORA
Bio onaj ministar Naumov koji je to sve odobrio.zarko.filip wrote: ↑06/01/2020 23:11I jos dorcolac Muhamed ozenio Gordanu iz Sarajeva.Maraschino wrote: ↑06/01/2020 22:35ti ozbiljno pitas?
dobri su ljudi ali daleko od neke vEre.![]()
Koliko se secam Islamska zajednica Srbije je osnovana za vrijeme Kostunicine vlade.Politicka odluka.Mozda se Milo ugledao na nju.
- oaza85
#625 Re: CRNA GORA
Pa ne placam ja clanarinu crkvi kojoj ti pripadas i cije postupke opravdavas. Ako ista danas radi sranja kad nista ne mozes sakriti, mos misliti kako su se ponasali 1213?zarko.filip wrote: ↑06/01/2020 23:27Ja?Danas?Imas dokaz za to da sam ja?
Oprosticu ti glupost koju pises jer je hriscanski prastati.
Sto se tice crkve u dvoristu nene Fate izmestiti je sto pre odatle.Nelegalno sagradjena i nema tu neke filozofije.
Podrska Mili.