90minut wrote: ↑05/01/2020 08:25
Znaci kuha se između amera i njih evo vec skoro 2 godine i to pravo kuhanje pricamo o potencijalnim napadima i proxy ratovima i ti imas drkosti napisati da nije znao ni ko je kad su mu ovi dali plan ( koji je on sam trazio za konkretan odgovor Iranu ).
Dakle razumijem da ga ne voliš i sve to, al' da se ouozbilji Trump nije slucajno predsjednik i imao je dosta dobrih stvari u ovom mandatu ništa nije lošiji od Obame cak naprotiv taj se samo kurcio Iranu pricom dok su ovi radili šta su htjeli ovaj pokazao da nema trte mrte kod njega.
Nisam ti ja neki fan Trumpa i slazem da vecinom izgleda kao pravi debil koji je pao s Marsa, samo kad se nešto odradi kako treba onda to treba i reci.
prvo ne kuha se izmedju Amera i nikoga, niti izmedju cak americke vlade/administracije i nikoga.
Nego pro-war lobi i pro Izrael u Americkoj administraciji pokusava zapoceti rat sa Iranom - taj lobi je trenutno jak u administraciji isto kao sto je bio jako slab u prosloj (Obaminoj) administraciji.
Zato trenutno imas stanje kakvo jeste.
Trump licno nije dio tog lobija i ne zanima ga rat sa Iranom - zato jos uvijek nemas rat sa Iranom - al im povremeno baci kosku u vidu ogranicenih udara i slicne gluposti (Golan, Jerusalem itd) jer treba njihovu podrsku i pare kad bude kampanja za re-izbor.
Ovo sa "drskosti" ne kontam - jes pupcanom vrpcom vezan za Ameriku pa te diskusija ovdje vrijedja na licnoj osnovi.
Pricamo razgovaramo diskutujemo iznosimo misljenja i vidjena - ne znam zasto treba imati drskosti da bi rekao da Trump pojma nema ko je Sulejmani ili da nema pojma o mnogo stvari koje se ticu vanjske politike - valjda je ocito da njega vanjska politika zanima sasvim povrsno - na unutrasnjoj Americkoj politici je skoro pa beton i predobro je razumije - jel ti sad lakse oko srca (?)
Ni ovo dalje ne razumijes: "Dakle razumijem da ga ne voliš i sve to"
Licno Trump mi je simpatican i mnoge stvari mi se kod njega svidjaju ali me to ne sprecava da kriticki o njemu razgovaram kad se razgovara o odredjenim aspektima njegovog predsjednikovanja. Za razliku od tebe ja nisam pupcanom vrpcom vezan ni za njega niti za ikoga drugog.
Ni za Obamu ne kontas nista
al ako te dobro kontam (a mislim da ti sam sebe dobro ne kontas pa vjerovatno grijesim) tebi je dobar predsjednik koji ce baciti bombu na Iran i to je to, jer ti valjda mrzis Iran, a Obama nije bacio pa je los, a Trump ti se cini da je gdje je tu je da baci bombu na Iran - pa je valjda iz tog razloga dobar.
E ja ne ferceram na tim apsolutistickim linijama pa se valjda zato ne razumijemo - ja posmatram situaciju u globalu pa diskutujem sa tog aspekta ovisno o trenutnoj situaciji a ti imas samo jednu liniju razmisljanja (bomba na Iran = dobro, nema bombe na Iran = lose) pa onda ne mozes skontati o cemu ja ili neko drugi prica kad se prica o specificnim situacijama.
Pa ja "samo kad se nešto odradi kako treba onda to treba i reci."
Dakle dobro sam te skontao i tvoju ogranicenost u razmisljanju - drago mi je da nisam pogresio
Znaci po tebi:
Zatezanje situacije sa Iranom i eventualni rat = Super Odlicno Pohvale
Dijalog sa Iranom, smirivaje situacije, nalazenje rjesenja da se prevazidju problemi mirnim rjesenjem = Lose
Nije ni cudo da me "ne kontas"