Da li je u BiH zakonom zabranjeno na javnom mjestu nositi kapu "fantomku"?

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Posmatrac_007

#1 Da li je u BiH zakonom zabranjeno na javnom mjestu nositi kapu "fantomku"?

Post by Posmatrac_007 »

Pozdrav svima, ako neko zna da mi pomogne, zanima me da li je u BiH zakonom zabranjeno na javnom mjestu nositi kapu fantomku. Svidjela mi se jedna kapa kao na slici, ovako za planine i za hladnog vremena pa kontam da li je nešto ovako zabranjeno nositi van skijaških staza, recimo u gradu?
Image
Unaprijed hvala na odgovoru :)
L u c i f e r

#2 Re: Da li je u BiH zakonom zabranjeno na javnom mjestu nositi kapu "fantomku"?

Post by L u c i f e r »

Nije, cak je toliko preporucljivo i pohvalno da u prodavnicama i bankama poklanjaju novac onima koji ih nose...
seoBIH

#3 Re: Da li je u BiH zakonom zabranjeno na javnom mjestu nositi kapu "fantomku"?

Post by seoBIH »

Zasto bi bilo? Je li burka zabranjena?
moonca

#4 Re: Da li je u BiH zakonom zabranjeno na javnom mjestu nositi kapu "fantomku"?

Post by moonca »

L u c i f e r wrote: 03/01/2020 17:22 Nije, cak je toliko preporucljivo i pohvalno da u prodavnicama i bankama poklanjaju novac onima koji ih nose...
Image
Haris.ba

#5 Re: Da li je u BiH zakonom zabranjeno na javnom mjestu nositi kapu "fantomku"?

Post by Haris.ba »

seoBIH wrote: 03/01/2020 17:44 Zasto bi bilo? Je li burka zabranjena?
Ja koliko znam, ovaj zakon je na snazi. :bih: :D

Zakon o zabrani nošenja zara i feredže

ČLAN 1. Izražavajući želje narodnih masa, radnih kolektiva i masovnih organizacija, a u cilju da se otkloni vjekovna oznaka potčinjenosti i zaostalosti žene muslimanke, da se olakša ženi muslimanki puno korištenje prava izvojevanih u Narodno-oslobodilačkoj borbi i socijalističkoj izgradnji zemlje i da joj se obazbjedi puna ravnopravnost i šire učešće u društvenom, kulturnom i privrednom životu zemlje zabranjuje se nošenje zara i feredže i svako pokrivanje lica žene;
ČLAN 2. Zabranjuje se prisiljavanje ili nagovaranje žene da nosi zar i feredžu, odnosno pokriva lice, kao i svaka druga radnja usmjerena na podržavanje nošenja zara i feredže i pokrivanja lica žene;
ČLAN 3. Kaznit će se do 3 mjeseca lišenja slobode ili novčanom kaznom do 20 000 dinara: a) ko nosi zar ili feredžu, odnosno pokriva lice, b) ko od svojih ukućana zahtijeva da nosi zar ili feredžu, odnosno pokriva lice;
ČLAN 4. Kazniće se lišenjem slobode sa prinudnim radom do 2 godine ili novčanom kaznom do 50 000 dinara: a) ko silom, prijetnjom, ucjenom ili drugim sličnim sredstvima nastoji da se nosi zar i feredža, odnosno pokriva lice žene, b) ko, zloupotrebljavajuæi vjerska osjećanja, koristeći predrasude i zaostalost ili na bilo koji drugi način, vrši propagandu da se nosi zar i feredža, odnosno pokriva lice žene;
ČLAN 5. Administrativni-kazneni postupak za prekršaje iz člana 3 ovog zakona vodi u prvom stepenu Izvršni odbor sreskog, gradskog (reonskog) narodnog odbora;
ČLAN 6. Za postupak po krivičnim djelima člana 4 ovog zakona nadležan je sreski sud;
ČLAN 7. Ovaj zakon stupa na snagu tridesetog dana nakon objavljivanja u «Službenom listu NR BIH».;

U broj 33, Sarajevo, 29 septembra 1950 godine;

PREZIDIJUM NARODNE SKUPŠTINE NR BiH

Sekretar, Muhidin Begić, s.r.,
Predsjednik, Vlado Šegrt, s.r.

P.S.
Šta će Francuzi..... :run:
vjeshalica

#6 Re: Da li je u BiH zakonom zabranjeno na javnom mjestu nositi kapu "fantomku"?

Post by vjeshalica »

neprovodiva zaostavstina stara 100 godina.... :lol:
MorningStar

#7 Re: Da li je u BiH zakonom zabranjeno na javnom mjestu nositi kapu "fantomku"?

Post by MorningStar »

vjeshalica wrote: 04/01/2020 17:08 neprovodiva zaostavstina stara 100 godina.... :lol:
A burka je izraz modernog svijeta,ravnopravnosti,napredka :lol: :lol: :lol: :lol:
vjeshalica

#8 Re: Da li je u BiH zakonom zabranjeno na javnom mjestu nositi kapu "fantomku"?

Post by vjeshalica »

MorningStar wrote: 05/01/2020 00:46
vjeshalica wrote: 04/01/2020 17:08 neprovodiva zaostavstina stara 100 godina.... :lol:
A burka je izraz modernog svijeta,ravnopravnosti,napredka :lol: :lol: :lol: :lol:
Sto ti smeta burka?
MorningStar

#9 Re: Da li je u BiH zakonom zabranjeno na javnom mjestu nositi kapu "fantomku"?

Post by MorningStar »

vjeshalica wrote: 05/01/2020 01:18
Sto ti smeta burka?
Ne smeta meni nista , zao mi samo sto se zene indoktriniraju pretezno u mladosti i pod pritiskom porodice u vecini slucajeva da budu objekt u vlasnistvu prakticno muskarca.
vjeshalica

#10 Re: Da li je u BiH zakonom zabranjeno na javnom mjestu nositi kapu "fantomku"?

Post by vjeshalica »

MorningStar wrote: 05/01/2020 01:27
vjeshalica wrote: 05/01/2020 01:18

Sto ti smeta burka?
Ne smeta meni nista , zao mi samo sto se zene indoktriniraju pretezno u mladosti i pod pritiskom porodice u vecini slucajeva da budu objekt u vlasnistvu prakticno muskarca.
Wauuu malo opceg obrazovanja nije na odmet..i ne pokirivaju se samo moslimanke i ne pod pritiskom...pogresno ubjedjenje vodi u pogresne izjave svako ima pravo da se pokrije ukoliko to zeli,a mijesanje u odluke nije demokratija vec nametanje svoje volje drugim ljudima,a pokrivanje i nije bas cilj vlasnistva muskaraca
Ako cemo objektivno pokrivanje je suprotno
"Gola: zena je objekat svakom muskarcu a pokrivena to nije...jer kao takva nije zanimljiva
MorningStar

#11 Re: Da li je u BiH zakonom zabranjeno na javnom mjestu nositi kapu "fantomku"?

Post by MorningStar »

Tema je pravo necemo siriti na religiju.

Vjerski zakoni u sekularnom drustvu su podredjeni drzavnim i ne mogu prevagnuti. Mi ako imamo zakon koji zabranjuje nosenje burke a ne sprovodi se to samo ukazuje na slabost drzave. Sa druge strane ako ako zakon ne valja parlament pa mijenjati.
animals

#12 Re: Da li je u BiH zakonom zabranjeno na javnom mjestu nositi kapu "fantomku"?

Post by animals »

Ako udjes takav u Banku, mozes fasovati metak.
pa izvoli..
moonca

#13 Re: Da li je u BiH zakonom zabranjeno na javnom mjestu nositi kapu "fantomku"?

Post by moonca »

Valjda ce ga zamoliti da skine - fantomku. :lol:
Post Reply