Slazem se ja sa tobom. Samo dodju neki tkz. drugaciji i onda zaposle ministra sa diplomom iz Travnika. I onda i oni koji su mislili da ovdje po tom pitanju moze biti bolje, kazu, eh sad pakujem kofere, dosta je.mirza_15 wrote: ↑04/01/2020 12:24Dobar frizer mora da plati kiriju za prostor, struju, vodu, gel, žilet, makaze, peškir, sredstva za čišćenje... Mora da kupi stolicu, fen, ostalu opremu. Gosti koji čekaju imaju neki časopis na stolu... Ako će sve pošteno, mora kupiti kasu i kucati račune, a na svaki račun platiti pdv._Reds_ wrote: ↑04/01/2020 00:59 Dobar frizer hladno danas zaradi 100 KM.
Dobar mehanicar, 150 KM +
Dobar električar 150 KM +
Moler 100 KM+
Keramicar 100-150 KM
Elektroinstalater 150 KM
Sve u svemu, ko iole zna raditi posao u svjoj struci moze zaraditi 100 KM dnevno bez problema, a ne mora nikakv fakultet imati.
U Sarajevu ti niko nece irgat biti ispod 50 KM.
Druga je stvar, što ovom tržištu ne treba ovoliko politologa, socijalnih radnika, pa ni pravnika, sociloga.... I onda kaze imam fakultet ne mogu naci posao...
Ali nisu ekonomski razlozi prvi prilikom odluke o odlasku. Sin poznatog sarajevskog ugostitelja je prekoračio brzinu, izletio na tramvajsko stajalište i ubio čovjeka. Nije dana jednog ležao zbog toga. Sa njim u autu je bio "ugledni" član SDA. Treba li napomenuti da bi običan čovjek zbog toga ležao jedno 10 godina?
Ja imam dijete. Ide u osnovnu. Kako sutra da ga upišem u srednju, na fakultet? Kako da nađe posao? Hoću li biti nepravedan prema njemu ako sačekamo konkurs i samo predamo papire? Ili treba da budem nepravedan prema drugom djetetu tako što ću tražiti vezu za sve to? Problem je što je kod nas sve stranka, rodbina, poznanstva i pare. Konkursi su proforme, da bi se zadovoljile procedure, a već se zna ko će biti primljen na to radno mjesto. Ukoliko za radno mjesto treba diploma to se završi u Travniku, Kiseljaku ili Š.Brijegu. Čak su i privatne firme stranačke i služe izvlačenju kapitala iz javnih ustanova i firmi, pa se i tu zapošljava po stranačkoj liniji. Jako je sužen prostor gdje se objektivno cijeni kvalitet i znanje. Naravno, za onih 5% izuzetno nadarenih i sposobnih nema zime, ali šta ako je dijete prosječno? Može li dobiti jednaku šansu kao dijete običnog općinskog viječnika iz vladajuće oligarhije ili će njemu direktor iz stranke završiti upis, a direktor u firmi srediti posao? "Paziš ti stranku, stranka pazi tebe." Društvo jednakih šansi je ideal. Tome streme uređena društva. Nikada nigdje to neće do kraja biti dostignuto. Ali mi to i ne pokušavamo. Nepotizam i stranačko zapošljavanje nam je sasvim normalna stvar. Ne očekujem da taj ideal jednakih šansi bude dostignut. Ali očekujem da se neko trudi da mijenja stanje na tom polju i da iz godine u godinu smanjuje prostor za takvo djelovanje. Kakva, takva nada za to je ova vlada u Kantonu. Kako god, mislim da sa njima vrijedi pokušati. SDA nam to sigurno neće dati i zato ih treba mijenjati. To je samo jedna mafijaško-interesna skupina koja je jako dobro organizovana za sisanje javnih dobara od privatizacije do danas. SDA se više i ne trudi sve to brani. Njihova odbrana je da i svi drugi rade isto. Nađu jedan primjer i na njemu temelje svoju tvrdnju. Slično kao što je nekoliko zločina ABiH primjer kako su svi činili zločine i kako su svi isti.
Kad ukazes da neke stvari nisu uredu, i da tako ne treba, dobijes opravadnje, joker SDA, pa i SDA je tako godinama, sta hoces.
Ili neko ko obuce drugu majice, automatski bude amnestiran.
Treba mijenjati svijest u glavama ljudi, trebamo svi krenuti od sebe, da bi se u ovom zemlji nesto promjenilo.
I neki su spominjali genetiku, nazalost dragi moji ima i do genetike. Nekim narodima su neke stvari ocigledno urodjenje, i svoju djecu odgajaju drgacije.
Primjer je obicni red u DZ, i dodje kod ljekara, tamo neki zna neku sestricu, i naravno bude prije prozvan.
P.S. Jos nesto Mirza, ovdje ce te konobar zajebati ako ne pazis, a kamo li politicar.