Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Locked
_Reds_

#8176 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by _Reds_ »

mirza_15 wrote: 04/01/2020 12:24
_Reds_ wrote: 04/01/2020 00:59 Dobar frizer hladno danas zaradi 100 KM.
Dobar mehanicar, 150 KM +
Dobar električar 150 KM +
Moler 100 KM+
Keramicar 100-150 KM
Elektroinstalater 150 KM
Sve u svemu, ko iole zna raditi posao u svjoj struci moze zaraditi 100 KM dnevno bez problema, a ne mora nikakv fakultet imati.
U Sarajevu ti niko nece irgat biti ispod 50 KM.

Druga je stvar, što ovom tržištu ne treba ovoliko politologa, socijalnih radnika, pa ni pravnika, sociloga.... I onda kaze imam fakultet ne mogu naci posao...
Dobar frizer mora da plati kiriju za prostor, struju, vodu, gel, žilet, makaze, peškir, sredstva za čišćenje... Mora da kupi stolicu, fen, ostalu opremu. Gosti koji čekaju imaju neki časopis na stolu... Ako će sve pošteno, mora kupiti kasu i kucati račune, a na svaki račun platiti pdv.

Ali nisu ekonomski razlozi prvi prilikom odluke o odlasku. Sin poznatog sarajevskog ugostitelja je prekoračio brzinu, izletio na tramvajsko stajalište i ubio čovjeka. Nije dana jednog ležao zbog toga. Sa njim u autu je bio "ugledni" član SDA. Treba li napomenuti da bi običan čovjek zbog toga ležao jedno 10 godina?

Ja imam dijete. Ide u osnovnu. Kako sutra da ga upišem u srednju, na fakultet? Kako da nađe posao? Hoću li biti nepravedan prema njemu ako sačekamo konkurs i samo predamo papire? Ili treba da budem nepravedan prema drugom djetetu tako što ću tražiti vezu za sve to? Problem je što je kod nas sve stranka, rodbina, poznanstva i pare. Konkursi su proforme, da bi se zadovoljile procedure, a već se zna ko će biti primljen na to radno mjesto. Ukoliko za radno mjesto treba diploma to se završi u Travniku, Kiseljaku ili Š.Brijegu. Čak su i privatne firme stranačke i služe izvlačenju kapitala iz javnih ustanova i firmi, pa se i tu zapošljava po stranačkoj liniji. Jako je sužen prostor gdje se objektivno cijeni kvalitet i znanje. Naravno, za onih 5% izuzetno nadarenih i sposobnih nema zime, ali šta ako je dijete prosječno? Može li dobiti jednaku šansu kao dijete običnog općinskog viječnika iz vladajuće oligarhije ili će njemu direktor iz stranke završiti upis, a direktor u firmi srediti posao? "Paziš ti stranku, stranka pazi tebe." Društvo jednakih šansi je ideal. Tome streme uređena društva. Nikada nigdje to neće do kraja biti dostignuto. Ali mi to i ne pokušavamo. Nepotizam i stranačko zapošljavanje nam je sasvim normalna stvar. Ne očekujem da taj ideal jednakih šansi bude dostignut. Ali očekujem da se neko trudi da mijenja stanje na tom polju i da iz godine u godinu smanjuje prostor za takvo djelovanje. Kakva, takva nada za to je ova vlada u Kantonu. Kako god, mislim da sa njima vrijedi pokušati. SDA nam to sigurno neće dati i zato ih treba mijenjati. To je samo jedna mafijaško-interesna skupina koja je jako dobro organizovana za sisanje javnih dobara od privatizacije do danas. SDA se više i ne trudi sve to brani. Njihova odbrana je da i svi drugi rade isto. Nađu jedan primjer i na njemu temelje svoju tvrdnju. Slično kao što je nekoliko zločina ABiH primjer kako su svi činili zločine i kako su svi isti.
Slazem se ja sa tobom. Samo dodju neki tkz. drugaciji i onda zaposle ministra sa diplomom iz Travnika. I onda i oni koji su mislili da ovdje po tom pitanju moze biti bolje, kazu, eh sad pakujem kofere, dosta je.

Kad ukazes da neke stvari nisu uredu, i da tako ne treba, dobijes opravadnje, joker SDA, pa i SDA je tako godinama, sta hoces.

Ili neko ko obuce drugu majice, automatski bude amnestiran.

Treba mijenjati svijest u glavama ljudi, trebamo svi krenuti od sebe, da bi se u ovom zemlji nesto promjenilo.
I neki su spominjali genetiku, nazalost dragi moji ima i do genetike. Nekim narodima su neke stvari ocigledno urodjenje, i svoju djecu odgajaju drgacije.
Primjer je obicni red u DZ, i dodje kod ljekara, tamo neki zna neku sestricu, i naravno bude prije prozvan.

P.S. Jos nesto Mirza, ovdje ce te konobar zajebati ako ne pazis, a kamo li politicar.
mali_balon

#8177 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by mali_balon »

mirza_15 wrote: 04/01/2020 12:24
Dobar frizer mora da plati kiriju za prostor, struju, vodu, gel, žilet, makaze, peškir, sredstva za čišćenje... Mora da kupi stolicu, fen, ostalu opremu. Gosti koji čekaju imaju neki časopis na stolu... Ako će sve pošteno, mora kupiti kasu i kucati račune, a na svaki račun platiti pdv.

Ali nisu ekonomski razlozi prvi prilikom odluke o odlasku. Sin poznatog sarajevskog ugostitelja je prekoračio brzinu, izletio na tramvajsko stajalište i ubio čovjeka. Nije dana jednog ležao zbog toga. Sa njim u autu je bio "ugledni" član SDA. Treba li napomenuti da bi običan čovjek zbog toga ležao jedno 10 godina?

Ja imam dijete. Ide u osnovnu. Kako sutra da ga upišem u srednju, na fakultet? Kako da nađe posao? Hoću li biti nepravedan prema njemu ako sačekamo konkurs i samo predamo papire? Ili treba da budem nepravedan prema drugom djetetu tako što ću tražiti vezu za sve to? Problem je što je kod nas sve stranka, rodbina, poznanstva i pare. Konkursi su proforme, da bi se zadovoljile procedure, a već se zna ko će biti primljen na to radno mjesto. Ukoliko za radno mjesto treba diploma to se završi u Travniku, Kiseljaku ili Š.Brijegu. Čak su i privatne firme stranačke i služe izvlačenju kapitala iz javnih ustanova i firmi, pa se i tu zapošljava po stranačkoj liniji. Jako je sužen prostor gdje se objektivno cijeni kvalitet i znanje. Naravno, za onih 5% izuzetno nadarenih i sposobnih nema zime, ali šta ako je dijete prosječno? Može li dobiti jednaku šansu kao dijete običnog općinskog viječnika iz vladajuće oligarhije ili će njemu direktor iz stranke završiti upis, a direktor u firmi srediti posao? "Paziš ti stranku, stranka pazi tebe." Društvo jednakih šansi je ideal. Tome streme uređena društva. Nikada nigdje to neće do kraja biti dostignuto. Ali mi to i ne pokušavamo. Nepotizam i stranačko zapošljavanje nam je sasvim normalna stvar. Ne očekujem da taj ideal jednakih šansi bude dostignut. Ali očekujem da se neko trudi da mijenja stanje na tom polju i da iz godine u godinu smanjuje prostor za takvo djelovanje. Kakva, takva nada za to je ova vlada u Kantonu. Kako god, mislim da sa njima vrijedi pokušati. SDA nam to sigurno neće dati i zato ih treba mijenjati. To je samo jedna mafijaško-interesna skupina koja je jako dobro organizovana za sisanje javnih dobara od privatizacije do danas. SDA se više i ne trudi sve to brani. Njihova odbrana je da i svi drugi rade isto. Nađu jedan primjer i na njemu temelje svoju tvrdnju. Slično kao što je nekoliko zločina ABiH primjer kako su svi činili zločine i kako su svi isti.
Nacelnik "najmnogoljudskije" opstine ubica kojeg tuzilastvo po sluzbenoj duznosti mora da procesuira a nece jer su kao odustali od gonjenja jer porodica ubijeng nece da "ide dalje".......pa ovo nema mi u......kontam sta da napisem za koju vukojebinu da kazem sve te neke zemlje kojima se mi kao podrugljivo smijemo su uredjenije od nas pa cak i Zimbabve....
mirza_15

#8178 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by mirza_15 »

_Reds_ wrote: 04/01/2020 12:37 Slazem se ja sa tobom. Samo dodju neki tkz. drugaciji i onda zaposle ministra sa diplomom iz Travnika. I onda i oni koji su mislili da ovdje po tom pitanju moze biti bolje, kazu, eh sad pakujem kofere, dosta je.

Kad ukazes da neke stvari nisu uredu, i da tako ne treba, dobijes opravadnje, joker SDA, pa i SDA je tako godinama, sta hoces.

Ili neko ko obuce drugu majice, automatski bude amnestiran.

Treba mijenjati svijest u glavama ljudi, trebamo svi krenuti od sebe, da bi se u ovom zemlji nesto promjenilo.
I neki su spominjali genetiku, nazalost dragi moji ima i do genetike. Nekim narodima su neke stvari ocigledno urodjenje, i svoju djecu odgajaju drgacije.
Primjer je obicni red u DZ, i dodje kod ljekara, tamo neki zna neku sestricu, i naravno bude prije prozvan.

P.S. Jos nesto Mirza, ovdje ce te konobar zajebati ako ne pazis, a kamo li politicar.
Nema to puno veze sa genetikom. Ti, sa tom istom genetikom, itekako razumiju sistem i uređeno društvo kada odu na zapad. Ne kažem da to može sutra da se promijeni, ali se sigurno ne mijenja tako što prvi čovjek zaposli svoju ženu kao direktora kliničkog centra, a svi dobro znamo da bi maksimalno mogla biti prosječan doktor (ako bi uopšte završila medicinu) da nije njegova žena. Pri tome još predaje na fakultetu i sjedi u parlamentu. I malo dijete uči na isti način. A kada ga pucneš po guzici i kažeš "ne, ne" shvati da to ne može. Hoću da kažem da se sistem gradi sa vrha preventivno i represivno. Taj ulazi preko reda jer mu se može. A da je direktor te javne ustanove, kojeg je postavila politika, to uredio kako treba, taj ne bi ulazio preko reda, niti bi ga medicinska sestra smjela tako primiti. Ukratko, sestra odgovara direktoru, direktor vladi. Postoji hijerarhija i da se želi to bi se počelo rješavati. Ali očigledno je da ovi koji vladaju ne da ne rješavaju taj problem, nego čak i stimulišu takvo ponašanje.
JThomas

#8179 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

dobar frizer prvo mora postati dobar frizer. ovdje se piše postani frizer, postani majstor kao to je pola godine-godinu malo trljaš drljaš i hop. a vala nije. biti dobar zanatlija je teže nego završiti većinu fakulteta po današnjim kriterijima.
Bloo
Globalna šefica

#8180 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Bloo »

JThomas wrote: 04/01/2020 15:22 dobar frizer prvo mora postati dobar frizer. ovdje se piše postani frizer, postani majstor kao to je pola godine-godinu malo trljaš drljaš i hop. a vala nije. biti dobar zanatlija je teže nego završiti većinu fakulteta po današnjim kriterijima.
I druga stvar, ne zelimo svi biti privatnici.
Neki zele biti i posteno placeni radnici/zaposlenici koji za svoje znanje, rad i trud zele normalne uslove i platu.
JThomas

#8181 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

ma radi i ovih puno više za druge za platu nego za sebe. ja sam htio reći da valja naučiti raditi. nije sigurno dnevnica stoja za bilo šta što možeš s ulice savladati za pola godine do godinu. to su bajke. to se uči bar koliko traje i fakultet.
Dr. Kuca

#8182 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Dr. Kuca »

Majku jeblo, ono prisvojilo pecat ko da je njegovo.
Bloo
Globalna šefica

#8183 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Bloo »

JThomas wrote: 04/01/2020 15:37 ma radi i ovih puno više za druge za platu nego za sebe. ja sam htio reći da valja naučiti raditi. nije sigurno dnevnica stoja za bilo šta što možeš s ulice savladati za pola godine do godinu. to su bajke. to se uči bar koliko traje i fakultet.
To da.
Porodice Foht

#8184 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Porodice Foht »

JThomas wrote: 04/01/2020 15:37 ma radi i ovih puno više za druge za platu nego za sebe. ja sam htio reći da valja naučiti raditi. nije sigurno dnevnica stoja za bilo šta što možeš s ulice savladati za pola godine do godinu. to su bajke. to se uči bar koliko traje i fakultet.
Sta ba nauciti raditi kad ne mo's naci? Ljetos mijenjao dva mala radijatora a ''majstori'' haman skroz priuceni jedva ono uradice, cijevi se iskrivile, daba vaservaga, ostavise ukrivo. Rodjak ih preporucio, nisam ih ni poznavao. Par sati posla i 100 KM uzese, a ja im sve pripremio, samo postaviti i spojiti. :?
JThomas

#8185 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

to će biti ovi što misle da može za pola godine. ali nije to dobar majstor.
Cherry-Cherry

#8186 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Cherry-Cherry »

Dr. Kuca wrote: 04/01/2020 15:57 Majku jeblo, ono prisvojilo pecat ko da je njegovo.
Neka su, neka ih jebu u mozak, jest mi drago :lol: :lol:
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#8187 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by malakh »

meni je ostalo totalno nejasno kako je konakovic mogao otudjiti pecat? ima li nekog zakonskog osnova za to ili je to samovoljno odradio? jos sam negdje procitao da on zove sekretaricu i pecati dokumente. :lol: :lol:

zar i to nije neki kantonalni udar?
Prpa.ba

#8188 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Prpa.ba »

To je sprjecavanje u cinjenju krivicnog djela.
Lakat Jebić

#8189 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Lakat Jebić »

Sekretarka je predala dini, kao predsjedavajucem, pecat jer je otisla na godisnji. Otud pecat kod njega.
JThomas

#8190 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

ona preda a on sad ne da :mrgreen:
Cherry-Cherry

#8191 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Cherry-Cherry »

Lakat Jebić wrote: 04/01/2020 17:43 Sekretarka je predala dini, kao predsjedavajucem, pecat jer je otisla na godisnji. Otud pecat kod njega.
Znala i ona kada će na godišnji.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#8192 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by malakh »

Prpa.ba wrote: 04/01/2020 17:25 To je sprjecavanje u cinjenju krivicnog djela.
a konakovic ima ovlasti da to cini na nacin kako je ucinio? :lol: :lol:
MUNAFIK

#8193 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by MUNAFIK »

malakh wrote: 04/01/2020 18:04
A kako je on to ucinio?

Kolegij sa Konakovicem zakazao Skupstinu za 8. januar donijeli odluku da nema hitne sjednice i zakazali jos jednu za 16. Januar.

To sto je u medjuvremenu Celik odrzao neku nelegalnu Skupstinu mimi svih procedira ne obavezuje nikoga nizasta... Eto sad kifla trebao dotrcat u Sarajevo jer je Celik Mirza reko da mu treba pecat... Mislim smijesno...
Patton44

#8194 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Patton44 »

malakh wrote: 04/01/2020 18:04
Istu ovu glupost je neki dan i onaj Akcija napisao. Izludi ih ZK.
JThomas

#8195 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

a koji ste vi pravni fakultet završili i koliko godina imate prakse pa znate da je glupost? ako su ovi prvi krenuli u krivično djelo, a ima itekako argumenata da jesu, može se braniti i nije jednostrano.
Lakat Jebić

#8196 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Lakat Jebić »

Svako ima "ovlast" za "spriječavanje krivičnog djela."
Za početak krajnja nužda. A ima i drugih načina.

Član 27
Krajnja nužda
(1) Nije krivično djelo ono djelo koje je učinjeno u krajnjoj nuždi.
(2) Krajnja nužda postoji kad je djelo učinjeno da učinitelj od sebe ili od drugog otkloni
istovremenu ili direktno predstojeću neskrivljenu opasnost koja se na drugi način nije mogla
otkloniti, a pritom učinjeno zlo nije veće od zla koje je prijetilo.

(3) Učinitelj koji sam izazove opasnost, ali iz nehata, ili prekorači granice krajnje nužde,
može se blaže kazniti, a ako je prekoračenje učinjeno pod naročito olakšavajućim
okolnostima, može se i osloboditi kazne.
(4) Nema krajnje nužde ako je učinitelj bio dužan izložiti se opasnosti.
madner

#8197 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by madner »

Mahir i Co. su imali plan da odrade puc, pa nakon sto Ustavni Sud kaze da su pogrijesili opet odrade posao po proceduri. Samo sto bi njihovi bili u medjuvremenu na poziciji.

Kifla meastralno kontrira potez, ne postavljajuci nikog ispred sebe. Hrabro, drcno i odlucno. Zato skuplja poene kod raje.
JThomas

#8198 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

kad dođe do toga to je stani-pani i tu kod nas najvažnije bude ko sudi i s kakvom namjerom. ali glupost je reći da je glupost, jer argumenata ima. i za krivičnu krajnju nuždu ili sprečavanje djela, i za građansku samopomoć.

i svaka mu čast što nikoga nije poturio.
Patton44

#8199 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Patton44 »

JThomas wrote: 04/01/2020 18:39 a koji ste vi pravni fakultet završili i koliko godina imate prakse pa znate da je glupost? ako su ovi prvi krenuli u krivično djelo, a ima itekako argumenata da jesu, može se braniti i nije jednostrano.
Na osnovu koji argumenata je kifla procjenio da ce sekretarka SKS pociniti krivicno djelo.Po kom osnovu zamjenik predsjedavajuce skupstine moze uzeti pecat.
JThomas

#8200 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

nova većina je otvoreno najavila kršenje poslovnika i ustava i krivično djelo, a da ga završe im treba pečat. ne mora sekretarka biti u djelu.
Locked