drug_profi wrote: ↑03/01/2020 20:57
cyprus wrote: ↑03/01/2020 15:26
drug_profi wrote: ↑03/01/2020 14:49
Pa covjek odlucio da napusti posao u US amabasadi i sa porodicom razguli u Ameriku... sta vise reci?
Sigurno su prihodi u US ambasadi u Sarajevu bili dostatniji za visi standard zivota nego neka plata u drzavnoj sluzbi u Americi.
Ali ono sto se nudi djeci i mogucnosti koje se otvaraju su nemjerljive.
U Sarajevu su nula, zilch, zero....
Moram biti iskren i reći - preseravanje
Jebiga drug, mislim da si u manjini sa tim stavom. Ono kako bi ti objasnio sto mladi furaju vani? Ili sto ne mozes dobiti posao osim ako pristajes na 20 maraka dnevnicu, za nepoznat broj radnih sati, ali ne manji od 9-10? Sto su cijene kvadrata nedostizne za svakog ko zivi od radnicke plate, i sto porezi nemilice rastu, a prava radnika se smanjuju?
Zdravstvo ne postoji, zakon vazi samo ako imas da platis advokate, itd. itd-... sjajno nam je, ali ja preseravam....
Ja isto mislim da stanje nije toliko lose. Mislim da mladi bracni par, gdje oboje radi za neku platu od 1000 do 1200 KM, moze lijepo zivjeti u Sarajevu. A takve ili vece plate su moguce:
- ako si u IT-u
- ako radis u finansijskom sektoru: revizorske kuce, banke, osiguravajuca drustva
- ako si drzavni uhljeb
- ako imas neki svoj biznis koji ti dobro ide: slikas svadbe, drzis nargila bar, preprodajes auta, tito si za auspuhe i sl.
- ako si doktor
- ako radis na fakultetu
- ako se bavis kreativnom industrijom i frilensas
itd itd. Sigurno postoji jos puno ovakvih bransi (tipa digitalni marketing) o kojim covjek i ne razmislja jer nema nikoga u okruzenju da tu radi. Pa cak da samo jedno iz kuce radi u jednoj od ovih perspektivnih grana (tipa za 1500 KM), onda ako drugo radi u kozmetickom salonu za 600 KM, opet imaju kucni budzet od 2100 KM, sto i nije lose.
Sto se stana tice, ko moze izdvojiti ratu za ratu kredita 800 KM (a neko ciji kucni budzet je izmedju 2000 i 2500 KM moze), na period od 10 do 15 godina si moze bez problema priustiti nekretninu. To je i glavni razlog sto na Piku nema stanova ni za lijeka i sto idu ko halva.
Da ne spamamo dalje temu, mislim da stanje bas toliko lose. Moglo bi biti daleko bolje, ali sigurno znacajan dio omladine u Sarajevu lijepo zivi. Naravno, to je rezultat iskljucivo opcih drustvenih i ekonomskih procesa, a nikako katastrofalne vlasti SDA bandita. Kvalitet zraka i vode, gradski saobracaj, zdravstvo, obrazovanje i sl treba kontinuirano unaprijedjivati, a upravo te sfere od javnog znacaja je SDA i najvise unistavala.