Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Diwan

#5501 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

mali jomu wrote: 29/12/2019 11:51 Sve sto opija (RAZUM) je zabranjeno u bilo kojim kolicinama... bez obzira kako ga zvali,

alkohol, droga, laz, kradja, svadja... sve to "OPIJA RAZUM"

"razumnon" i isaret dosta...

"opijenom" nikad nista nije dosta...

Na vise mjesta pise... u Kur'anu (ORGINAL)
ima akcija u Bingu

Image

a ovo je za mišljenje i original

Image
mali jomu

#5502 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

mali jomu wrote: 29/12/2019 11:51 Sve sto opija (RAZUM) je zabranjeno u bilo kojim kolicinama... bez obzira kako ga zvali,

... i bogastvo i siromastvo, i snaga i slabost, i zdravlje i bolest opija RAZUM

Kur'an (ORGINAL)
Horcrux

#5503 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Horcrux »

.
sargon

#5504 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sargon »

Analiticarr wrote: 30/12/2019 04:10
Irsar wrote: 29/12/2019 11:25 Da da, 1400 godina su milijarde muslimana bili u zabludi, od običnog čovjeka do najvećih učenjaka (uključujući i "osnivače" mezheba), ali eto došao nam je trol broj 3949 na klix forumu da nam svima kaže kako smo bili u zabludi i kako Kur'an, tj. Allah, zapravo ne zabranjuje vino i dr. Ili ne zabranjuje zlo.

Kolika neznalica neko mora biti da tako nešto tvrdi? Čak i na ovoj temi se spominje Ebu Hanifa/Hanefije koji su stava da je samo vino zabranjeno u svakom slučaju, a ne sva alkoholna pića; no čak i mnoge od tih Hanefija i dalje se drže opšte zabrane, iako su svjesni stava osnivača svog mezheba.

Ali ovaj analitičar ide i dalje od Ebu Hanife i kaže da su i vino, i zla, dozvoljena osima ako nisu izričito zabranjena odgovarajućim doslovnim izjavama u Kur'anu. Koja glupost.
Vino tj alkohol u Islamu ne samo da je dozvoljen nego je to privilegija. Zato u opisu dzenneta pise da ce oni koji dzennet zasluze kao nagradu u njemu imati rijeke od vina. Osim ako ti mislis da henefije ili predavaci za novac znaju bolje od Kur'ana Casnog.
Ali se spominje da je to pice od kojih glava nece boljeti i koje nece opijati... Jednostavno uzeti su termi/pojmovi koji su ljudima poznati na "ovome" svijetu ali je njihova sustina na "drugom" svijetu razlicita, je ono sto ce biti u Raju/Dzennetu nesto je sto ljudi nikada nisu kusali niti im je ikada uopste na pamet palo...
Analiticarr

#5505 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Analiticarr »

sargon wrote: 30/12/2019 22:00
Irsar wrote: 29/12/2019 11:25 Da da, 1400 godina su milijarde muslimana bili u zabludi, od običnog čovjeka do najvećih učenjaka (uključujući i "osnivače" mezheba), ali eto došao nam je trol broj 3949 na klix forumu da nam svima kaže kako smo bili u zabludi i kako Kur'an, tj. Allah, zapravo ne zabranjuje vino i dr. Ili ne zabranjuje zlo.

Kolika neznalica neko mora biti da tako nešto tvrdi? Čak i na ovoj temi se spominje Ebu Hanifa/Hanefije koji su stava da je samo vino zabranjeno u svakom slučaju, a ne sva alkoholna pića; no čak i mnoge od tih Hanefija i dalje se drže opšte zabrane, iako su svjesni stava osnivača svog mezheba.

Ali ovaj analitičar ide i dalje od Ebu Hanife i kaže da su i vino, i zla, dozvoljena osima ako nisu izričito zabranjena odgovarajućim doslovnim izjavama u Kur'anu. Koja glupost.
Vino tj alkohol u Islamu ne samo da je dozvoljen nego je to privilegija. Zato u opisu dzenneta pise da ce oni koji dzennet zasluze kao nagradu u njemu imati rijeke od vina. Osim ako ti mislis da henefije ili predavaci za novac znaju bolje od Kur'ana Casnog.
Ali se spominje da je to pice od kojih glava nece boljeti i koje nece opijati... Jednostavno uzeti su termi/pojmovi koji su ljudima poznati na "ovome" svijetu ali je njihova sustina na "drugom" svijetu razlicita, je ono sto ce biti u Raju/Dzennetu nesto je sto ljudi nikada nisu kusali niti im je ikada uopste na pamet palo...
Ma da. Nije se Allah dz.s. znao izjasniti, pa je rekao vino/alkohol. Ali sreca nasa pa su tu razni pripovjedaci i tumaci jel, pa nam oni onda objasne da Kur'an nije mjerilo i da Muhamed a.s. nije znao sta radi ali eto oni znaju sve.

Pa bolan braco, citajte sta vam Kur'an Casni pise, ne nasjedajte na te price onih koji zive od toga sto vam pricaju nebuloze.
sargon

#5506 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sargon »

Analiticarr wrote: 31/12/2019 01:19
sargon wrote: 30/12/2019 22:00

Ma da. Nije se Allah dz.s. znao izjasniti, pa je rekao vino/alkohol. Ali sreca nasa pa su tu razni pripovjedaci i tumaci jel, pa nam oni onda objasne da Kur'an nije mjerilo i da Muhamed a.s. nije znao sta radi ali eto oni znaju sve.

Pa bolan braco, citajte sta vam Kur'an Casni pise, ne nasjedajte na te price onih koji zive od toga sto vam pricaju nebuloze.
Zajebajes se zajebajes, samo onda udri al nek je zelena :lol:
mali jomu

#5507 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

mali jomu wrote: 30/12/2019 12:36

... i bogastvo i siromastvo, i snaga i slabost, i zdravlje i bolest opija RAZUM

Kur'an (ORGINAL)

Sve ima svoje nagone koji sve pokrecu, samo Ljudi imaju Razum kojim pokrecu sve nagone, ili im nagoni pokrecu razum... Kur'an (ORGINAL)

(sta ti Razum pokrene... to ce nagon i uradit)
mali jomu

#5508 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

mali jomu wrote: 31/12/2019 14:03 (sta ti Razum pokrene... to ce nagon i uradit)

Posto se i svaciji Razum treba pokrenut, sta ti pokrece tvoj Razum koji te pokrene... ???
zagortenej

#5509 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Irsar wrote: 28/12/2019 20:21
Pročitao sam svih 36 stranica teksta koji mi je proslijedio @zagortenej, vezano za alkohol kao haram ili halal. Zanimljivo, to ću samo za sada reći. Neki od argumenata mi nisu baš čvrsti, s druge strane historijske činjenice se ne mogu zanemariti. Moj stav je i dalje nepromijenjen, ili bih možda trebao reći moj lični stav; tu je naravno i tema koju sam nekad ovdje postavio ("Zabrana nečega svima radi manjine/jednog") što je meni snažan argument sam po sebi.

Ali dobro, kasnije valjda...
:thumbup:
šarf

#5510 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by šarf »

O vjernici, vino i kocka i kumiri i strjelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga KLONITE da biste postigli što želite. [5:90]

Molim vas, da li ima razlike između izraza KLONITE SE i ZABRANJUJE VAM SE?
mali jomu

#5511 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

šarf wrote: 04/01/2020 15:55 O vjernici, vino i kocka i kumiri i strjelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga KLONITE da biste postigli što želite. [5:90]

Molim vas, da li ima razlike između izraza KLONITE SE i ZABRANJUJE VAM SE?

To je "proces sazrijevanja u Islamskom zivotu..." kao sto je ispocetka djetetu sve dozvoljeno, pa kad malo odraste sklanjas ga od nekih stvari, pa kad jos malo odraste zabranjujes mu neke stvari... da bi kroz dozvoljenost, sklanjanje i zabrane "sazreo za zivot..." ISLAM JE HOD KROZ ZIVOT ISLAMSKIM PUTEM...

Islam nema niciju nikakvu ljudsku godinu starosti na ovom svijetu... vec samo svaciju ISLAMSKU ZRELOST KOJOM SVI HODAJU KROZ ZIVOT...
zagortenej

#5512 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Postoji li još neki primjer postupne zabrane nečega u Kur'anu?
mali jomu

#5513 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

zagortenej wrote: 04/01/2020 17:41

U Islamu nemas ni jednu jedinu zabranu bilo cega... jer se nista ne moze nikom zabranit ono gdje se neko ne moze zustavit...

Samo svakom njegovi "procesi" (sazrijevanja...) iz jednog za drugo, za trece... pa dokle sazrijes.
zagortenej

#5514 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

mali jomu wrote: 04/01/2020 17:49

U Islamu nemas ni jednu jedinu zabranu bilo cega... jer se nista ne moze nikom zabranit ono gdje se neko ne moze zustavit...

Samo svakom njegovi "procesi" (sazrijevanja...) iz jednog za drugo, za trece... pa dokle sazrijes.
Image
U Kur'anu ima, ali u islamu nema :-D
mali jomu

#5515 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

zagortenej wrote: 04/01/2020 17:56
mali jomu wrote: 04/01/2020 17:49

Image
U Kur'anu ima, ali u islamu nema :-D

Za sazrijevanje svacije Islamske zrelosti...
zagortenej

#5516 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

zagortenej wrote: 04/01/2020 17:41 Postoji li još neki primjer postupne zabrane nečega u Kur'anu?
mali jomu

#5517 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

zagortenej wrote: 04/01/2020 18:11
zagortenej wrote: 04/01/2020 17:41 Postoji li još neki primjer postupne zabrane nečega u Kur'anu?

Sve ti je dozvoljeno gdje se ne mozes zaustavit, sve gdje "proklizavas..." odatle se skloni, sve tamo gdje se mozes zaustavit i gdje ne proklizavas... je zabrana.
duga puska

#5518 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by duga puska »

Maloprije vidim lik postavio na FB prije dva dana da ide na Umru, a onda vidim danasnje slike iz Meke...
Tog lika cekam 4 godine da mi vrati 6000 KM, koje mi je na kvaran nacin ostao suzan. Cak sta vise, prije nekoliko dana se potrudim da ga nadjem jer sam saznao gdje radi i opali mi frajer kuknjavu kao nije dobar bas sa zdravljem, socijala i to. Znaci ganjam ga godinama, kako ja, tako i bruka raje sto je izvarao dok je drzao radnju...
Ne znam, ali od muke ovo napisah. Sta covjek da radi u ovakvim slucajevima
zijancer

#5519 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zijancer »

:cry:
Ti kao stedisa ljubljanske banke.
duga puska

#5520 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by duga puska »

zijancer wrote: 05/01/2020 09:24 :cry:
Druze razgulit ce ga ljudi sad kad se vrati vjeruj. Bas je debelo zaglibio, duzan je i kunti i panti. Kocka ga Bila ponijela, pa se onda dugo vadio i dosao je bio u situaciju da se krio mjesecima. Znam da je i drugima petljao kojekakve gluposti, lagao i da mu pare niko halalio nije bas zbog stava koji je imao. Ne znam, mozda nije ni dobro sto ovo pisem, ali to je iz usta moje djece uzeo i sjetim se nekih drugih slucajeva gdje su mnogi kvazi privatnici isli na hadz i da mi je zanimljiva teza bila (buduci da je tu bilo raznih varalica, ljudi koji su dugovali na stotine Hiljada maraka koje su dijelom i otpisivane zbog ne Vracanja, da sad ne ulazim u detalje) da nisu oni licno duzni, nego su njihove firme duzne.
Last edited by duga puska on 05/01/2020 13:13, edited 1 time in total.
zagortenej

#5521 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Vratio se Mujo sa hadza i pravo u lokalni granap:
- Koliko sam duzan?
Obradovao se gazda
- Pise u teci 'Mujo 354KM'
- E pisi sad Hadzi Mujo
takojegovorio

#5522 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by takojegovorio »

Jedno pitanje me interesuje: Zašto je Allah dž. š. razdvojio narode jer su bili svi jedno te isto i posle im naredio da se upoznaju? Ako smo bili svi jedne vjere i poznavali se zašto da se razdvojimo,i pravimo da se ne poznajemo,pa da se ponovo upoznamo?
takojegovorio

#5523 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by takojegovorio »

Jedno pitanje me interesuje: Zašto je Allah dž. š. razdvojio narode jer su bili svi jedno te isto i posle im naredio da se upoznaju? Ako smo bili svi jedne vjere i poznavali se zašto da se razdvojimo,i pravimo da se ne poznajemo,pa da se ponovo upoznamo?

Furkan
38. (I uništili smo) Ad i Semud,
i narod Ressa i mnoga pokoljenja među tima.

"Po Zeđđađu je Ress jedno mjesto na kome je obitavao jedan dio naroda Semud.
Po drugima je to jedna varošica u Jemenu. Po jednom mišljenju, što je izneseno u "Tadžul arusu" to je jedan kamenom ozidani zdenac.
Okolni svijet je u taj zdenac bacao poslanike.(Džamiul-bejan.)"

Kako su smeli da Božije Poslanike bacaju u bunar?
Porodice Foht

#5524 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Porodice Foht »

duga puska wrote: 05/01/2020 09:59
Druze razgulit ce ga ljudi sad kad se vrati vjeruj. Bas je debelo zaglibio, duzan je i kunti i panti. Kocka ga Bila ponijela, pa se onda dugo vadio i dosao je bio u situaciju da se krio mjesecima. Znam da je i drugima petljao kojekakve gluposti, lagao i da mu pare niko halalio nije bas zbog stava koji je imao. Ne znam, mozda nije ni dobro sto ovo pisem, ali to je iz usta moje djece uzeo i sjetim se nekih drugih slucajeva gdje su mnogi kvazi privatnici isli na hadz i da mi je zanimljiva teza bila (buduci da je tu bilo raznih varalica, ljudi koji su dugovali na stotine Hiljada maraka koje su dijelom i otpisivane zbog ne Vracanja, da sad ne ulazim u detalje) da nisu oni licno duzni, nego su njihove firme duzne.
:lol: Nevjerovatno. Referiram se na ovo boldirano. Podsjeca me na onu jednu Sarajku sto iz kuce iznese zlatninu i ostale dragocjenosti tokom ramazana da ne plati zekat. Da ih tetkama i blizoj rodbini. Kao, pa nije u njenoj kuci i tako ne treba dati zekat na to. :mrgreen:
sadie_forever

#5525 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sadie_forever »

Porodice Foht wrote: 05/01/2020 15:43
duga puska wrote: 05/01/2020 09:59
:lol: Nevjerovatno. Referiram se na ovo boldirano. Podsjeca me na onu jednu Sarajku sto iz kuce iznese zlatninu i ostale dragocjenosti tokom ramazana da ne plati zekat. Da ih tetkama i blizoj rodbini. Kao, pa nije u njenoj kuci i tako ne treba dati zekat na to. :mrgreen:
hahha zar ovo postoji? ona misli Allaha dragog prevarit jel? :D tobejarabi
Post Reply