IRAN
-
The 51st State
#23351 Re: IRAN
Cinjenica je da se slavi sirom arapskog svijeta ova asasinacija, to ako nista dovoljno kontroverze baca, za mene se radilo o protazeru miniimperijalizma i podstrekaca daljeg haosa na bl, sto bi se reko znao je scim se bakce,
Sada je pitanje na koji ce nacin iranci odgovoriti, nesto imam osjecaj da ce opet preko tudjih ledja da se igraju sile.
Sada je pitanje na koji ce nacin iranci odgovoriti, nesto imam osjecaj da ce opet preko tudjih ledja da se igraju sile.
- Bloo
- Globalna šefica
- Gojeni H
#23353 Re: IRAN
Izjavi lik bez ijednog dokaza u zemlji koju je Amerika skoro u potpunosti rasturila kao drustveno politicki subjekt.Kikibombona wrote: ↑04/01/2020 07:41 Top U.S. general: Soleimani was planning 'campaign' of violence against U.S.
https://mobile.reuters.com/article/amp/ ... ssion=true
Dzon Bolton
Congratulations to all involved in eliminating Qassem Soleimani. Long in the making, this was a decisive blow against Iran's malign Quds Force activities worldwide. Hope this is the first step to regime change in Tehran
Jadna li mu majka gdje dodju demokratiju uvoditi.
- Gojeni H
#23354 Re: IRAN
SAD je bilo u cilju da potpuno fizicki okruzi Iran i to skoro i uspjeli sa invazijama na Irak i Afganistan te intervencijom u Siriji.The 51st State wrote: ↑04/01/2020 08:30 Kako rece ona pjesma zabranjenog pusenja, htio da se osamostali, pa tako i iran ameri im dozvolili odredjeni vrsljanje i sad ih mako resetuju.
I dalje tvrdim da je Iran najkorisniji alat za americku dominaciju nad bliskim istokom, a sto je pri tom poguban za svakodnevni zivot pucanstva to baska.
Sta mislis kako im ide danas?
Krajnji cilj vanjske politike SAD-a od 90-ih je gusenje svake potencijalne ili stvarne regionalne sile. Zato vojni sporazumi sa zemljama jugoistocne Azije i zato americke trupe na africkom kontinentu da bi se sprijecilo sirenje uticaja Kine.
Zato ukrajinski debakl da bi se ogranicio uticaj Rusije.
Zato ekonomsko socijalna previranja da bi se gusilo jacanje Brazila i Argentine na juznoamerickom kontinentu.
Zato akcije raznih vrsta protiv Turske, iako istina Erdogan im nesebicno pomaze.
I zato na kraju ili pocetku ratovi u Iraku i Jemenu.
-
elcaliente
#23356 Re: IRAN
Ja jos uvjek ne kontam opsjednost obicnog puka za nekim generalom?
Gledam danas na tv frajer za zenom prodaje voce negdje u Iranu i sav u suzama zbog tog generala?
Drugi neki se nesto dere u kameru i prijeti ono klasicno bliskoistocki ko mi cemo ovo mi cemo ono.
Kao on je bio nasa buducnost, kakva buducnost covjek bio metuzalem , 60 godina imao.
I jos me vise sokiralo to da je njima tamo haman normalno da budes 30 godina vojnik i onda jednostavno predjes u politiku. Kao to im je furka.
Ja ne kontam jesu li oni tamo u velikim broju ne skolovani ili su ima isprani mozgovi od strane rezima.
Sve me podsjeca na S. Koreju.
Gledam danas na tv frajer za zenom prodaje voce negdje u Iranu i sav u suzama zbog tog generala?
Drugi neki se nesto dere u kameru i prijeti ono klasicno bliskoistocki ko mi cemo ovo mi cemo ono.
Kao on je bio nasa buducnost, kakva buducnost covjek bio metuzalem , 60 godina imao.
I jos me vise sokiralo to da je njima tamo haman normalno da budes 30 godina vojnik i onda jednostavno predjes u politiku. Kao to im je furka.
Ja ne kontam jesu li oni tamo u velikim broju ne skolovani ili su ima isprani mozgovi od strane rezima.
-
The 51st State
#23357 Re: IRAN
Sve uredu, no ne mislis da se i iran dobro tom geopolitikom okoristio? Kako ja to vidim, da bi obezbjedio sebi stratesku dubinu Iran se ne libi sjebati i skrhati sve sto iole to remeti pri tom ga bas briga za ta drustva i drzave, meni je to mini odraz arogancije porklamovanog usa oponemta, vjerujem da ces reci imaju pravo da se brane i to, ne sporim ni to samo sto tu nema mjesta altruizmu i borbi za dobrobit muslimana sto im je glavna proklamacija, naprotiv.Gojeni H wrote: ↑04/01/2020 11:29SAD je bilo u cilju da potpuno fizicki okruzi Iran i to skoro i uspjeli sa invazijama na Irak i Afganistan te intervencijom u Siriji.The 51st State wrote: ↑04/01/2020 08:30 Kako rece ona pjesma zabranjenog pusenja, htio da se osamostali, pa tako i iran ameri im dozvolili odredjeni vrsljanje i sad ih mako resetuju.
I dalje tvrdim da je Iran najkorisniji alat za americku dominaciju nad bliskim istokom, a sto je pri tom poguban za svakodnevni zivot pucanstva to baska.
Sta mislis kako im ide danas?
Krajnji cilj vanjske politike SAD-a od 90-ih je gusenje svake potencijalne ili stvarne regionalne sile. Zato vojni sporazumi sa zemljama jugoistocne Azije i zato americke trupe na africkom kontinentu da bi se sprijecilo sirenje uticaja Kine.
Zato ukrajinski debakl da bi se ogranicio uticaj Rusije.
Zato ekonomsko socijalna previranja da bi se gusilo jacanje Brazila i Argentine na juznoamerickom kontinentu.
Zato akcije raznih vrsta protiv Turske, iako istina Erdogan im nesebicno pomaze.
I zato na kraju ili pocetku ratovi u Iraku i Jemenu.
- salik79
#23358 Re: IRAN
Rece lik koji je gramaticki nepismen.elcaliente wrote: ↑04/01/2020 11:56 Ja jos uvjek ne kontam opsjednost obicnog puka za nekim generalom?
- SmokingMan
#23359 Re: IRAN
Elem, i japanci zabrnuti zbog mogućih trgovinskih sankcija Tehrana prema Tokiju, dobar dio nafte japanci kupuju kako bi održali ekononmski progres. Čak su mišljenja da bi trebali možda od daljnjeg odložiti slanje trupa na BI. Uh koliko samo kola vijesti na društvenim mrežama, ne može se ni pohvatati ko ih sve prenosi.
https://www.japantimes.co.jp/news/2020/ ... hBwjEdKiUl
https://www.japantimes.co.jp/news/2020/ ... hBwjEdKiUl
- salik79
- muhafuca
#23361 Re: IRAN
jos ne konta tzv "opsjednutost" puka za nekim generalom lik iz BiHsalik79 wrote: ↑04/01/2020 12:01Rece lik koji je gramaticki nepismen.elcaliente wrote: ↑04/01/2020 11:56 Ja jos uvjek ne kontam opsjednost obicnog puka za nekim generalom?
Sve me podsjeca na S. Koreju.![]()
kao da ovdje nisu ljudi uvazavali i postovali generale kad nam je najteze bilo.
a kod nas rat ni 5 godina nije bio - njih handri zapad od drugog svjetskog rata pa nadalje.
- salik79
#23362 Re: IRAN
O tome je izlisno i govoriti/pisati.muhafuca wrote: ↑04/01/2020 12:07jos ne konta tzv "opsjednutost" puka za nekim generalom lik iz BiHsalik79 wrote: ↑04/01/2020 12:01Rece lik koji je gramaticki nepismen.elcaliente wrote: ↑04/01/2020 11:56 Ja jos uvjek ne kontam opsjednost obicnog puka za nekim generalom?
a kod nas rat ni 5 godina nije bio - njih handri zapad od drugog svjetskog rata pa nadalje.
- SmokingMan
#23363 Re: IRAN
Trump je jedne prilke izjavio u smislu kako su amerikanci umorni od izgubljenih ratova. Tako da ovi atentati manje više služe kao dobijanje malih bitki zadovoljavanja narušenog ega. Imperijalizam svakako jedino zanima explotacija, i nije bitna cijena koju će neko drugi morati da plati, mada je cijena uvijek uglavnom veća od dobrobiti koju rat nosi sa sobom. Iluizija je da USA oslobađa narode bilo kakvih diktatorskih režima. Jedina razlika između režima u Tehranu i režima u Vašingtonu je ekonomija, međunarodni utjecaj i vojna moć. Sve sile teže da imaju što slabiju konkrenciju zbog globalnog ekonomskog kolača kojeg je potrebno nekako nepravedno preraspodjeliti.jeza u ledja wrote: ↑04/01/2020 07:45Kao sto su u mnogim drugim aspektima godine Trumpove nespretne vladavine otkrile unutrasnje sisteme djelovanja drzavnog aparata, tako je i ovaj dogadjaj. Danas slusam eksperte koji kazu eto kao Trump nije trebao javno priznati da je Amerika uradila ovaj napad. Ono bez obzira sto bi to bilo pretpostavljeno, racionalan stav bi bio nismo ni, ne znamo ko je. Tako se uvijek ostavi prostor za nedoumicu. Mislim, ima smisla, tako rade i ostali.SmokingMan wrote: ↑04/01/2020 07:10 Ništa, vrijeme je da amerikanci izaberu drugog predsjednika, čisto da ovo sve malo smiri, do naredng "incidenta"..
Al ne, Trump je pozurio da se pohvali, jer nisu bitni americki interesi, bitan je on i njegova percepcija licne dobiti.
No nacin na koji to sasvim otvoreno danas predstavljaju kojekakvi sigurnosni eksperti, ono ko nek su ga roknuli, al trebali su tisu-misu, otkriva stvarni MO razmisljanja aparata prilikom ovakvih dogadjaja.
Kazem opet logicno, isto rade i Iranci kao i ostali, al samo Trump misli da je potrebno da se licno pohvali sa ovim i time otkloni svaku sumnju.
Tacno ko ona izreka - nesto u stilu bolje sutati, nego se javiti i otkloniti svaku sumnju...![]()
Al ono, niko da se pocese o tome da se radi o napadu na haman najvece duznosnike druge drzave, a da nije neka banana drzava, i to na tlu trece drzave. Mislim kaze se to, ali se ne objasne kljucne stvari, ono prst na celo.
Na slican nacin prosjecan Iranoljubac se nece zapitati sta taj lik radi u Iraku, Siriji, Libanu, ko je meta njihovih paravojski, i da li je to normalno.
- General War
#23364 Re: IRAN
I eto, i opet amerika nevalja, a uslisili mu zelju jer rade izgleda sub contracting za boga barem ovaj put.salik79 wrote: ↑04/01/2020 09:12Dovio je da bude šehid
Reporter: Vi ste njegov najstariji sin,
iskreno vam govorim, danas svi
imaju osjećaj kao da su izgubili oca,
Sin: Mnogo puta dok bismo razgovarali u kući
on bi uvijek govorio:
"Sada tražim šehadet,
nekako je postalo kao da ja trčim za njim
inšaallah da mi se ostvari želja."
I Bog mu je uslišao.
-
elcaliente
#23365 Re: IRAN
salik79 wrote: ↑04/01/2020 12:01Rece lik koji je gramaticki nepismen.elcaliente wrote: ↑04/01/2020 11:56 Ja jos uvjek ne kontam opsjednost obicnog puka za nekim generalom?
Pogrijesio si temu, nije ti ovo gramaticki forum, moras malo bolje citati. Gore pise politika, gramatika ti je ispod.
- Kikibombona
#23366 Re: IRAN
Iran bahat, trazi vraga
The Spectator Index
@spectatorindex
·
3h
BREAKING: Iran's military spokesman says his country's response to the US killing of Qassem Soleimani will be strong
- animals
#23367 Re: IRAN
Dok se mali ljudi svadjaju i svrstavaju na neku stranu, u nadi da je to pravedna strana,
iz sebi neki samo znani razloga..
a svijet samo i dalje funkcionise kao i prije tisucu godina..
uvijek postoje mocniji i jaci koji tlace slabije..
samo se likovi mjenjaju..
reci da je Amerika pravedna ili Iran mogu samo navijaci ti momcadi..
iz sebi neki samo znani razloga..
a svijet samo i dalje funkcionise kao i prije tisucu godina..
uvijek postoje mocniji i jaci koji tlace slabije..
samo se likovi mjenjaju..
reci da je Amerika pravedna ili Iran mogu samo navijaci ti momcadi..
-
elcaliente
#23368 Re: IRAN
Ma bolio me tuki i tada i sada za generalima.muhafuca wrote: ↑04/01/2020 12:07jos ne konta tzv "opsjednutost" puka za nekim generalom lik iz BiHsalik79 wrote: ↑04/01/2020 12:01Rece lik koji je gramaticki nepismen.elcaliente wrote: ↑04/01/2020 11:56 Ja jos uvjek ne kontam opsjednost obicnog puka za nekim generalom?
Jedn pogine zamjenis ga drugim.
Taj frajer svakako bio metuzalem. Penzija mu se smjesila.
- Dozer
#23369 Re: IRAN
Ameri su, sa svojim 100-godisnjim planovima, samo jedna klasicna imperijalisticka tiranija prozeta rasizmom, a sve umotano u "kolijevku demokratije".
Ako im se ista moze priznati, to je da imaju odlican marketing, i to na svjetskom nivou.
A istina je da lazu cim zinu i da sve sto govore za druge da hoce da rade njima, zapravo sami fabrikuju i podmecu drugima, a kako bi sebi dali izgovore za napad na te druge, preuzimanje njihovih resursa, i sirenje svog uticaja po svijetu.
I bukvalno sve se svodi samo na ovo.
Ako im se ista moze priznati, to je da imaju odlican marketing, i to na svjetskom nivou.
A istina je da lazu cim zinu i da sve sto govore za druge da hoce da rade njima, zapravo sami fabrikuju i podmecu drugima, a kako bi sebi dali izgovore za napad na te druge, preuzimanje njihovih resursa, i sirenje svog uticaja po svijetu.
-
90minut
#23370 Re: IRAN
Amerikanci ih upozoravaju 10+ godina to je vrijeme više prošlo.Dozer wrote: ↑04/01/2020 12:40 Ameri su, sa svojim 100-godisnjim planovima, samo jedna klasicna imperijalisticka tiranija prozeta rasizmom, a sve umotano u "kolijevku demokratije".
-
Hafis
#23371 Re: IRAN
Kad već mora da postoji neka globalna imperijalistička sila koja odlučuje o svjetskom poretku, onda je ipak najbolje da je to Amerika.
-
90minut
- Kikibombona
#23373 Re: IRAN
Samo da se vidi o kakvim se kretenima radi
Kata'ib Hezbollah security deputy Abu Ali al-Askari invites martyrdom seekers to register for suicide operations "against the aggressors in Iraq"
Al-Askari committed himself: "It is my honor to be the first volunteer to register, and if God desires, I will be the first martyr."
-
Guadalajara
#23374 Re: IRAN
Dozer wrote: ↑04/01/2020 12:40 Ameri su, sa svojim 100-godisnjim planovima, samo jedna klasicna imperijalisticka tiranija prozeta rasizmom, a sve umotano u "kolijevku demokratije".
-
sarajevoxxxx
#23375 Re: IRAN
Salik stari šija, bez stida i obraza, daje rahmet luđaku, monstrumu i zlikovcu koji je pobio na stotine hiljada sirijskih žena i djece.elcaliente wrote: ↑04/01/2020 12:27salik79 wrote: ↑04/01/2020 12:01Rece lik koji je gramaticki nepismen.elcaliente wrote: ↑04/01/2020 11:56 Ja jos uvjek ne kontam opsjednost obicnog puka za nekim generalom?
Pogrijesio si temu, nije ti ovo gramaticki forum, moras malo bolje citati. Gore pise politika, gramatika ti je ispod.