LAŽNE VIJESTI Švicarci demantirali propagandu iz Srbije o Markalama i Srebrenici: "To je lažna vijest"
Objavljeno: 25.12.2019. u 12:04
Nizu opskurnih konstrukcija, kojima se nastoje dovesti u pitanje sudski utvrđene činjenice, nastojao se dati kredibilitet tvrdnjom da se radi o sadržaju iz izvještaja švicarske Federalne obavještajne službe
Beogradske Večernje novosti su prije nekoliko dana objavile tekst o navodnom "tajnom dokumentu švicarske obavještajne službe", koji je procurio baš u redakciju tog medija i u kojem se, tvrde, navodi da je, primjera radi, za masakr na Markalama u Sarajevu odgovorna Armija RBiH, dok je genocid u Srebrenici "prevara".
Nizu opskurnih konstrukcija, kojima se nastoje dovesti u pitanje sudski utvrđene činjenice, nastojao se dati kredibilitet tvrdnjom da se radi o sadržaju iz izvještaja švicarske Federalne obavještajne službe (FIS), a čije dijelove je objavio švicarski portal Swiss Propaganda Research.
Time se pozabavila ekipa srbijanskog portala Raskrinkavanje.rs, te navode da je tekst "Propaganda u ratu u Jugoslaviji" (Propaganda in the War on Yugoslavia) nepotpisan i da se radi o još jednom u nizu tekstova koji šire teorije zavere. Ono što je zanimljivo je da se Swiss Propaganda Research ne poziva ni na jedan izvor, pa ni na "tajni dokument švicarskih obavještajaca".
Iz FIS-a su za Raskrinkavanje rekli da nemaju veze sa spomenutim tvrdnjama, ni švicarskog portala ni Večernjih novosti, koje im te navode pripisuju.
- Izvještaj FIS-a koji je spomenut u tekstu ne postoji i stoga predstavlja lažnu vijest. Demantiramo da je sadržaj ovih tekstova baziran na bilo kom obavještajnom izvještaju i distanciramo se od njega - navode iz švicarske obaveštajne službe.
Dodaju i da im je Swiss Propaganda Research "poznat po sumnjivom izvještavanju".
Izvor:
Faktor/Raskrinkavanje
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
Haman2
#45226 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
Haman2
#45227 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/138 ... jstvo.htmlKOMŠIĆ ODRUSIO ISTOČNIM KOMŠIJAMA: ''Ako mislite odustati od Dejtona, samo kažite, bit će nam zadovoljstvo..."!
"BiH treba i postat će članicom NATO-a upravo radi planova iz Srbije kojima se iskazuju pretenzije prema dijelu teritorije suverene države BiH'
Usvajanje Strategije obrane i nacionalne sigurnosti Srbije značilo bi narušavanje regionalnog mira i stabilnosti, a predstavljalo bi i uvod u nove tenzije na prostoru zapadnog Balkana, jer bi to bio čin otvorenog neprijateljstva prema državi Bosni i Hercegovini, ocijenio je u izjavi za Fenu predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.
Kako je naglasio, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, u cilju očuvanja mira, ima u obvezi da odmah suspendira Strategiju, prije nego što bude kasno, podsjećajući da su u BiH još uvijek svježe rane od posljednje srbijanske agresije i genocida koji je počinjen.
''Neka budu sigurni da nećemo dozvoliti da se to ponovi'' - jasno je kazao Komšić, podsjećajući i na to da Srbija nije nikakav garant Dejtonskog mirovnog sporazuma. Potpisnici Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, dodao je Komšić, među kojima je bila tadašnja SR Jugoslavija, a danas njen pravni slijednik Republika Srbija, obvezali su se na priznanje i poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i s tim u vezi nad BiH nemaju nikakve ingerencije. U popratnim pismima, koja su sastavnim dijelom Dejtonskom mirovnog sporazuma, SR Jugoslavija, današnja Republika Srbija, obvezala se na niz elemenata, koji su u potpunoj suprotnosti s ovim što se u Strategiji predlaže, posebno u dijelu koji se tiče vojnog i obrambenog aspekta, stav je Komšića.
''Ako u Srbiji misle odustati od Dejtonskog mirovnog sporazuma, neka to i kažu, bit će nam zadovoljstvo, da stvari u BiH drugačije uredimo'' - pozvao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.
Strategija, dodao je, po temeljnim postulatima međunarodnog prava zapravo ne može imati nikakvu pravnu validnost jer se njome krši međunarodni sporazum, a ako to ne znaju "bilo bi dobro da ih neko pravilno savjetuje".
S obzirom da se radi o svjesnom kršenju Dejtonskom mirovnog sporazuma, što je sada slučaj kako bi se kreirale javne politike Srbije prema susjednoj zemlji, Komšić je podsjetio da su među garantima Dejtona neke od najznačajnijih članica NATO saveza.
''One će veoma brzo doći na granicu na Drini, kako bi spriječili baš takve srbijanske maštarije. BiH treba i postat će članicom NATO-a upravo radi planova iz Srbije kojima se iskazuju pretenzije prema dijelu teritorije suverene države BiH'' - zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.
-
Haman2
#45228 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/138 ... papak.htmlBIBIJA KERLA, POSLANICA DF-A U SKUPŠTINI KS: "Nudite mi golem novac da izdam Demokratsku frontu, nazivate kurvom i gadurom, ali džaba vam, neću biti IZDAJNIK, NITI PAPAK!"
"Tražite od mene da budem IZDAJNIK, PAPAK. E, pa neće moći, ja jesam ružna (ubiste se tim ublehaškim komentarima), ali me nije stid jer me rodila Mejra, nosim farmerice , a ne suknju i ja znam da sam žensko...
Lažite, pričajte, komentarišite, ali od mene nećete napraviti IZDAJNIKA. Moj izgled i moj privatni život je moja privatna stvar. Do jučer ste me dizali u zvijezde, sada sam gadura, kurva, prevarant, izdajnik", poručila je zastupnica Bibija Kela u svom obraćanju na društvenim mrežama.
Bibija Kerla, zastupnica Demokratske fronte u Skupštini Kantona Sarajevo, oglasila se na svom twiter profilu povodom najnovijih događaja vezanih za promjenu parlamanentarne većine i nastojanja da se smijeni aktuelna Vlada KS. Demokratja fronta je, kao što je poznato, zajedno sa SDA i SBB formirala novu parlemanetarnu većinu, a smim tim i preuzimanje vlasti od do sada vladajuće "Šestorke".
"Nisam se prodala 2015. kada je mojih 6 kolega napustilo DF i otišlo da dokazuju tzv."odanost". Ne prodajem se ni sada", kaže na početku pisma Kerla, inače nekadašna vrhunska spotašica.
"Dolazili su neki dan "drugari" , nudili tri puta više nego što imam uz DF-u, tražili da kažem cijenu, spominjali kako su valjali mojim mrtvim roditeljima u ratu...Halo, bagro kretenska, ostavite moje mrtve roditelje na miru. Oni su našli svoj smiraj, a vi ako tako nastavite, vjerujte da neću sjediti skrštenih ruku.
Tražite od mene da budem IZDAJNIK, PAPAK. E, pa neće moći, ja jesam ružna (ubiste se tim ublehaškim komentarima), ali me nije stid jer me rodila Mejra, nosim farmerice , a ne suknju i ja znam da sam žensko...
Lažite, pričajte, komentarišite, ali od mene nećete napraviti IZDAJNIKA. Moj izgled i moj privatni život je moja privatna stvar. Do jučer ste me dizali u zvijezde, sada sam gadura, kurva, prevarant, izdajnik", poručila je zastupnica Bibija Kela u svom obraćanju na društvenim mrežama.
-
Haman2
#45229 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
DIREKTOR ZAVODA PIO BiH OBRADOVAO PENZIONERE: "Imamo dovoljno sredstava, od Nove godine..."
"Penzioni sistem potpuno je stabilan i nema nikakvog govora da je ugrožen. Imamo dovoljno sredstava za isplatu redovnih penzija i njihovo usklađivanje", kaže Zijad Krnjić, direktor Zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje Federacije BiH
Foto: Hayat.baZijad Krnjić (Foto: Vijesti.ba)
Krnjić kaže da odlazak radne snage i, prije svega, mladih, ako se nastavi, može imati utjecaj na sistem na neki duži period, ali ne u narednim godinama, a pogotovo ne u 2020. godini.
"Mi imamo stabilan sistem. Imamo dovoljno sredstava i nema nikakvog rizika. Imamo sredstava i za usklađivanje penzije prema onome kako je to Zakon predvidio.
A Zakonom je predviđeno usklađivanje redovnih penzija od 15. aprila sa primjenom od 1. januara. Tako je bilo i prošle godine. Ono što se uskladi, bit će obračunato počevši od 1. januara, a i isplaćeno u maju s razlikama", kaže Krnjić.
On je pojasnio da to znači da će se od Nove godine penzije povećati i da je riječ o redovnom povećanju.
"Penzije će, faktički, od 1. januara porasti u skladu sa predviđenim koeficijentom, ali će obračun biti 15. aprila.
To znači da će penzije biti povećane, ali će se postotak znati u aprilu. Tako je usklađeno i nema nikakvih problema. To ide svojim tokom", kaže Krnjić za "Avaz".
-
Haman2
#45230 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
DODIK U AUTORSKOM TEKSTU PRIZNAO SVE: „Problem je do te mjere eskalirao da postoje ozbiljni bezbjednosni izazovi na području Bihaća…“
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da problem odlaska stanovništva iz Republike Srpske i BiH poprima zabrinjavajuće razmjere i da zato on zahtijeva hitna rješenja
Foto: MILUTIN STOJČEVIĆ / SB
"Da li su u pitanju igre moćnih, što bi se dalo i potkrijepiti ozbiljnom argumentacijom, ili splet različitih okolnosti i slabosti, za šta takođe postoji argumentacija, nije dilema kojom bi se sada trebalo baviti. Problem je realan i rješenje ne trpi odgađanje. Ako je s druge strane velika i moćna Njemačka, koja je ne tako davno, preko kancelarke, video porukom, pozvala stanovništvo zapadnog Balkana da popuni manjak radne snage u Njemačkoj, onda je prilično jasno sa kakvim izazovom se suočava i Republika Srpska, ali i cijeli zapadni Balkan", naveo je Dodik.
On je istakao da se kao paralelan proces, s tim u vezi, nameće pitanje rješavanja ilegalnih migracija, koje na prostoru BiH više podsjećaju na proces kolonizacije iz prošlog vijeka.
"S jedne strane, imamo proces odlaska naših uglavnom mladih i radno sposobnih ljudi u zemlje EU, s druge strane imamo kolone migranata, za koje ne postoji interesovanje država EU. I za manje naivne ovo je vrlo ozbiljna slučajnost", naveo je Dodik u autorskom tekstu sa "Srpskainfo".
"Ako već EU ne zatvara granice za radno sposobne iz zemalja zapadnog Balkana, za početak bi bilo korisno da te iste granice otvori i za migrante sa Bliskog istoka, koji, malo po malo, preplavljuju zemlje bivše Jugoslavije", naveo je Dodik.
On naglašava da je indikativno da je ova migrantska ruta ustanovljena tako što je EU otvorila svoje južne, a zatvorila sjeverne granice. Između te dvije granice danas je oveći parking za migrante iz više bliskoistočnih zemalja, koji, istine radi, govore da žele da odu, ali njihov odlazak dalje prema EU ne pomaže niko, na način kako su pomagani da dođu do ove destinacije.
"Rješavanje pitanja odliva stanovništva i migracija u tijesnoj su vezi i moraće se rješavati ozbiljnijim pristupom nego što smo ga imali do sada. I što je važnije, ova pitanja neće se moći rješavati bez onih koji su uticali na te procese. Tu se misli na EU", navodi Dodik.
Ako neko i smatra da su samo i isključivo vlasti u Republici Srpskoj i BiH, bez obzira na kom nivou bile, odgovorne za odlazak stanovništva odavde, ističe on, postavlja se pitanje zašto to stanovništvo nije išlo ranije u ovom broju.
"Plate su ovdje oduvijek bile niže nego u zapadnoj Evropi, mora se otvoreno priznati, i pravna sigurnost je oduvijek bila snažnija u zemljama EU, koja ima i višedecenijsku političku stabilnost. Ali, ljudi odavde odlaze tek u nekoliko posljednjih godina, jer ranije nisu mogli, sve i da su htjeli", smatra Dodik.
Otvaranjem granica za radnike iz drugih zemalja, konkretno u Njemačkoj, naveo je on, otvorile su se i rute radno sposobnih sa Balkana, samo je razlika između ove dvije rute o kojima je riječ više nego drastična.
Dodik ističe da u BiH dolaze migranti iz potpuno stranog civilizacijskog okvira, bez ijednog dokumenta, u dobu koje neizbježno postavlja pitanje njihove prošlosti, misli se na angažaman u nekim od ratova na Bliskom istoku dok u zapadnu Evropu odavde odlaze uglavnom mladi i obrazovani ljudi, zanatlije, sa ispravnim dokumentima, kulturološki i civilizacijski jako slični stanovnicima zapadne Evrope.
"Zato ove migracije, u oba smjera, legitimizuju sumnju da je na sceni strateška podvala zemljama zapadnog Balkana. Za jednu Njemačku pitanje dolaska radnika iz zemalja zapadnog Balkana samo je socijalno pitanje, za Republiku Srpsku i BiH dolazak migranata je prvorazredno bezbjednosno, potom humanitarno, i tek na kraju i socijalno pitanje. Ovim se ne pokušavaju amnestirati eventualne domaće slabosti koje su pojedince ohrabrile na odlazak. Ali, činjenica da je neko tamo negdje već otvorio vrata, svakoga ko se koleba već je učinila putnikom", naveo je on.
Dodik kaže da je zato neophodno početi obrazovati ljude za radna mjesta, a ne za biro za zapošljavanje, uvesti više reda u sistem obrazovanja, raditi i dalje na rasterećenju privrede koja mora biti još konkurentnija.
"Pravnu i političku sigurnost dići na viši nivo. Politika povećanja plata, koju već vodi Vlada Republike Srpske, mora biti podržana, jer je i ta politika u Funkciji borbe za ostanak ljudi ovdje. I Republika Srpska i fBiH moraće redeFinisati uslove za izdavanje radnih dozvola za strane državljane, jer već sada se mora razmišljati o obezbjeđivanju neophodne radne snage koju traži tržište", naglasio je Dodik.
Kako je naveo, problem ilegalnih migracija narastao je do ovih razmjera zbog neodgovornosti ljudi od kojih se očekivalo da problem riješe, te dodao da su se odgovorni ponašali u krajnostima, od potpunog negiranja da problem postoji, do odsustva kontrole problema, koji je do te mjere eskalirao postoje ozbiljni bezbjednosni izazovi na području Bihaća i tog dijela Federacije BiH.
"Ako se ne zauzme jasan stav prema pitanju migracija, i hitno ne usaglase načini kako će se to pitanje riješiti, BiH bi trebalo da se spremi i za novi izazov: unutrašnje migracije", zaključio je Dodik.
(SB / Srna)
-
mishic
#45231 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Još devet optužnica protiv Bonjaka pripadnika ARBiH i HVO-a u Brčkom a vi i dalje pričate o neradu Tužiteljstva i pravosudnog sistema.
Ljudi rade dan i noć, natežu, pritežu, navlaće, zavlaće i trude se da ispune postavljeni cilj i dobijeni zadatak. Valja stići Hag!!!
Jesu li to A,B,C,D ili ŽNJ slučajevi koje je tako klasificirao Hag, nije bitno, bitno je da ide. Riješni su svi teki slučajevi i stiglo se do šamara.
A postoje i "uhodani svjedoci", sjede u Beogradu, beru pinku i linkom gdje god i kad god kome zatreba mogu da posvjedoće o bilo kome i bilo čemu.
Tako će eto jedan briljantni pravosudni sistem ispraviti greške čuvenog i pristrasnog Haga, izjednačiti krivicu, poravnati odgovornost, ispraviti nepravdu, ujednačiti broj optuženih i osuđenih te dosuđeni broj godina robije i tako stvoriti preduslove za pomirenje koje je, jeli, preduvjet za mir i napredak.
A mnogi koji to ne vide i ne znaju čije su to zasluge postavljaju glupa pitanja sastava VSTV-a, čačkaju po imovinskim kartonima Tegeltije, žale se na Tadičku... I umjesto da spremaju ordenje za de goleme poduhvate oni sitničare. Baš neodgovorno.
Ljudi rade dan i noć, natežu, pritežu, navlaće, zavlaće i trude se da ispune postavljeni cilj i dobijeni zadatak. Valja stići Hag!!!
Jesu li to A,B,C,D ili ŽNJ slučajevi koje je tako klasificirao Hag, nije bitno, bitno je da ide. Riješni su svi teki slučajevi i stiglo se do šamara.
A postoje i "uhodani svjedoci", sjede u Beogradu, beru pinku i linkom gdje god i kad god kome zatreba mogu da posvjedoće o bilo kome i bilo čemu.
Tako će eto jedan briljantni pravosudni sistem ispraviti greške čuvenog i pristrasnog Haga, izjednačiti krivicu, poravnati odgovornost, ispraviti nepravdu, ujednačiti broj optuženih i osuđenih te dosuđeni broj godina robije i tako stvoriti preduslove za pomirenje koje je, jeli, preduvjet za mir i napredak.
A mnogi koji to ne vide i ne znaju čije su to zasluge postavljaju glupa pitanja sastava VSTV-a, čačkaju po imovinskim kartonima Tegeltije, žale se na Tadičku... I umjesto da spremaju ordenje za de goleme poduhvate oni sitničare. Baš neodgovorno.
-
Haman2
#45232 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/138 ... icira.htmlSDS LOŽI DODIKA: "Očekujemo od srpskih kadrova u Predsjedništvu BiH i u Savjetu ministara BiH da zaustave progon časnih srpskih oficira"
Srpska demokratska stranka najoštrije osuđuje nastavak progona srpskih oficira od strane Tužilaštva BiH koji se još jednom, podigavši optužnicu protiv generala Savčića, pokazao kao sredstvo progona isključivo srpskog političkog i vojnog kadra.
– Da pravda ne postoji za srpske žrtve iz proteklog rata pokazalo se kada je Tužilaštvo BiH odbijalo da postupa kad god bi trebalo procesuirati zločine nad srpskim narodom a da je Tužilaštvo BiH sredstvo političkog progona pokazuje se ovih dana kada se bez ikakvog osnova podiže optužnica protiv predsjednika BORS generala Savčića – navode u SDS.
Očekuju od nadležnih srpskih kadrova u Predsjedništvu BiH i u Savjetu ministara BiH da smjesta reaguju i zaustave progon časnih srpskih oficira.
– Smatramo da je kompromitacija pravde od strane Tužilaštva BiH prevršila svaku mjeru i da je vrijeme da se otvori široki društveni dijalog o (zlo)djelima ove institucije nad nedužnim ljudima i zlostavljanje pravde koju ova institucija već godinama provodi – navode u SDS.
-
Haman2
#45233 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
NAPOMENA: Kliknite na inrervju da POGLEDATE VIDEO http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/138 ... video.htmlČIME JE LIDER SDA IZAZVAO BIJES DIJELA HRVATSKIH POLITIČARA: Evo šta je Izetbegović stvarno rekao na novogodišnjoj press konferenciji (VIDEO)
"Slobodna Bosna" objavljuje integralnu verziju Izetbegovićevog obraćanja na novogodišnjoj press konferenciji, uključujući i onaj dio u kojem lider SDA odgovara na pitanja novinara, a koji očigledno nije dobro sjeo velikom broju hrvatskih političara.
Novogodišnje obraćanje javnosti predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića, izazvalo je neuobičajeno veliki broj reakcija hrvatskih političara u BiH i Hrvatskoj. Istog dana nakon što se Izetbegović obratio javnosti, reagirala je hrvatska „krovna institucija“ u BiH, kako hrvatski političari i mediji redovno nazivaju nevladinu organizaciju pod nazivom Hrvatski narodni sabor. U govoru Izetbegovića, HNS je vidio prijetnju "nastavkom majorizacije obespravljenog hrvatskog naroda u BiH".
Nakon HNS, zaredali su pojedinačni istupi hrvatskih političara predvođenih Draganom Čovićem (reakciju Dragana Čovića pročitajte ovdje), a u Zagrebu se danas oglasio čak i umirovljeni političar, Andrija Hebrang, nekoć bliski suradnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, s kojim je sanjao podjelu BiH i pripajanje "Herceg-Bosne" Hrvatskoj. (Reakciju Andrije Hebranga pročitajte ovdje).
Zanimljivo, Izetbegovićeva godišnja press konferenija, imala je najveći odjek u hrvatskoj javnosti, dok je u „ostatku“ BiH protekla skoro nezapaženo.
Stoga smo odlučili objaviti integralnu verziju Izetbegovićevog obraćanja na press konferenciji, uključujući i onaj dio u kojem lider SDA odgovara na pitanja novinara, a koji očigledno nije dobro sjeo velikom broju hrvatskih političara.
Dio video zapisa u kojem Izetbegovoć odgovara na pitanja novinara počinje nakon 36. minute.
- General War
#45234 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sta je ovo reis opet napao Senada??
- General War
#45235 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
edit:
A ovo staro...samo napravio kompilaciju, ja mislio nesto opet ..
-
Haman2
#45236 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Bilo staro ili novo nije bitno. Bitno je da budemo ljudi, sa svim onim lijepim osobinama koje covjeka cine covjekom. Ko dobro radi taj i grijesi ali najcesce to radi iz neznanja.
Grijeh je ako covhek radi drugom covjek lose a zna da to radi. Na nasu zalost, danas je puno takvih narocito u politici a ima ih i medju vjerskim sluzbenicima.
Svakome tesko padaju lazi. Bio vjernik ili ateista, svako ce doci u situaciju da se plasi za svoje postupke, da preispituje sta je radio dobro a sta lose. To nekako ide sa staroscu, jer starenjem i iskustvom covjek postaje zreliji, objektivniji, manje plahovit i vise postupa koristeci razum u odnosu na emocije.
-
mishic
#45237 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Uz sve druge nevolje kojih u ovoj zemlji ne manjka i jezik sam po sebi postao je zasebna prepreka.
Tri konstitutivna naroda, dva entiteta, Brčko distrikt, obespravljeni građani i sve drugo što je Dejton nametnuo a što mnogi zovu luđačkom košuljom, nacionalizam, animoziteti, mržnja, sirovost pojedinih kabadahija u politici i dr., teško je i približno nabrojati sve ono što nas ubi, i uz sve to jezik, prva riječ koja se izgovori čim se otvori neko pitanje je u l t i m a t u m.
Čim se nešto pomene ili otvori kao tema ili novo pitanje je, oni misle, neće nama Sarajevo, ne pita se RS, itd., itd.
Nakon tako izgovorenog ultimatuma i ono što se može dogovoriti, što i nije tako sporno, postaje nepremostivo, postaje ultimatum, ne popušta se ni milimetra itd.
Nije mi jasno čemu to? Zbog čega i prije nego li se vidi o čemu je rijeć, kreće ova ultimativna retorika?
Ona sama po sebi povečava antagonizam, dovodi do gubitnika i pobjednika pa time i sitne jednostavne stvari postaje nepremostive.
Tri konstitutivna naroda, dva entiteta, Brčko distrikt, obespravljeni građani i sve drugo što je Dejton nametnuo a što mnogi zovu luđačkom košuljom, nacionalizam, animoziteti, mržnja, sirovost pojedinih kabadahija u politici i dr., teško je i približno nabrojati sve ono što nas ubi, i uz sve to jezik, prva riječ koja se izgovori čim se otvori neko pitanje je u l t i m a t u m.
Čim se nešto pomene ili otvori kao tema ili novo pitanje je, oni misle, neće nama Sarajevo, ne pita se RS, itd., itd.
Nakon tako izgovorenog ultimatuma i ono što se može dogovoriti, što i nije tako sporno, postaje nepremostivo, postaje ultimatum, ne popušta se ni milimetra itd.
Nije mi jasno čemu to? Zbog čega i prije nego li se vidi o čemu je rijeć, kreće ova ultimativna retorika?
Ona sama po sebi povečava antagonizam, dovodi do gubitnika i pobjednika pa time i sitne jednostavne stvari postaje nepremostive.
-
Haman2
#45238 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
DRAGAN BURSAĆ O "LEŠINARSKOM KOLU": "Srebrenice, tako si mi mila, dabogda se ponovila!"
Mjesto i vrijeme nastanka strašnog snimka su potpuno nebitni u širenju genocidne misije i u kontekstu deskripcije iste.
PIŠE: Dragan Bursać
Društvenim mrežama ponovo se kao pošast širi zastrašujući videosnimak na kome sjajno raspoloženi gosti na nekom veselju igraju kolo, uz užasavajuće stihove:
„Srebrenice tako si mi mila,
Dabogda se tri put ponovila...“,
„Oj Sjenice nova Srebrenice,
Oj Pazaru novi Vukovaru...“,
„Oj Fatima đe su ti dimije,
u četnika oko Ledenika…“
Video je kažu, nastao prije šest ili sedam godina na nekakvom seoskom derneku u Srbiji. No, mjesto i vrijeme su potpuno nebitni u širenju genocidne misije i u kontekstu deskripcije iste.
Ili su zapravo baš bitni?
Slobodni mrzitelji i nanovo ubijene žrtve
Nije li baš jako, jako važno što se u današnjem diskursu javnom, događaj od prije sedam godina izrazito štuje od srpskih ultranacionalista i što je postao mejnstrim mjesto vrijeđanja cijelog jednog naroda, u ovom slučaju Bošnjačkog?
Do prije samo sedam godina, ovaj snimak se mogao vidjeti jedino u mutnim dubinama „dubokog weba“, a danas je viralan i što je još strašnije, ne izaziva gotovo nikakvu jezu i empatiju. O da, negiranje genocida, na žalost, nije posljednja faza u afirmaciji istog.
Ne! Nova afirmacija genocida je nešto što nam slijedi. Ako ste imali živaca i želuca i ako ste pogledali video od početka do kraja, možda ne znate kad i gdje je sniman, ali znate da je vjerodostojan i još nešto znate posve sigurno:
Akteri videa - od pjevača do sitnopletih u kolu - su svi od reda slobodni ljudi, koji nikada u svom životu nisu snosili bilo kakave sankcije za iznesene verbalne gnusobe. A kako bi i mogli snostiti sankcije, kad baš Srbija i entitet Republika Srpska, negiraju genocid i po vertikalnoj političkoj ravni i po horizontalnoj neempatiji u plebsa. Pa je zazivanje nove Srebrenice p(o)stala stvar „dobrog“ nacionalističkog manira, kojim se utemeljuju i cementiraju porodične svetkovine poput ove sa početka priče.
Možemo mi sad do besvijesti mantrati da li su ljudi u kolu uopšte svjesni šta izgovaraju, da li njihov IQ dozvoljava da ih tretiramo kao razumska bića i da li im uopšte vrijedi ljudski suditi, ali bi tako svi zajedno upali u zamku relativizacije. Da treba im suditi, jer su punopravni članovi zajednice, jer su punoljetni i jer su dolaskom na svetkovinu pokazali i da su mobilna bića sklona socijalnim interakcijama.
Samo.
Samo, ko da im sudi u zemlji, ili preciznije zemljama u kojima ne postoji Zakon o zabrani negiranja zločina i genocida i u kojima je, velim, afirmacija istog stvar kućnog odgoja. Dabome, riječ je o opasnoj psihopatologiji, njegovanoj u zemlji ili zemljama u kojima se sa bilborda poput superheroja smiješe ratni zločinci, direktno odgovorni za srebernički Genocid.
Svjetina u kolu, divlje raspomamljena samo verbalno projektuje one ciljeve i politike koje su ozakonjene, pa logistički pripremane i na kraju realizovane, a nakon svega ostao je samo Memorijalni kompleks u Potočarima i lešinari oko njega koji negiraju genocid na sve strane.
Izvor: Al Jazeera
-
Haman2
#45239 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Napomena: Kliknie na link da pogledate VIDEO http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/139 ... video.htmlZLOKOBNO PREDVIĐANJE LAGUMDŽIJE: "U sukobu SAD-a i Irana mi možemo biti samo za potpale" (VIDEO)
"Imate i velike multinacionalne kompanije koje imaju svoje interese. Sve se pobrkalo, Evropa je u jednom potpunom rasulu, u potpunoj potrazi za samom sobom. Ne vide se novi lideri. U takvoj jednoj situaciji koristim priliku kada imam da BiH predstavim kao neku vrstu slike u malom", ističe Lagumdžija.
O izborima u Hrvatskoj, ali i o drugim globalnim ekonomskim i političkim temema, kao i o aktuelnom stanju u našoj zemlji govorio je danas Zlatkom Lagumdžijom, bivšim ministrom vanjskih poslova naše zemlje.
Lagumdžija je jedan od onih iz BiH koji su čestitali novom predsjedniku, a od njega kako kaže nemamo šta očekivati jer je sada „do nas“,
"Do nas je. Nije više do Milanovića. Prirodno znamo da je prethodna predsjednica imala jednu politiku koja je bila loša po Bosnu i Hercegovinu, ali i Hrvatsku. Evo hrvatski narod je izabrao novog predsjednika, ne zbog Bosne i Hercegovine već što su željeli novog."
Objašnjava kako se radi o jako ozbiljnom čovjeku koji iza sebe ima ozbiljnu karijeru.
"On je vodio Hrvatsku četiri godine u vremenu od 2011. do 2015. godine i bio Premijer Vlade Hrvatske. To je vrjieme kad smo imali zlatno doba odnosa između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Ako je Milanović okružen Jadrankom Kosor i Ivom Josipovićem, onda očekujem da je do nas", kaže i dalje dodaje:
"Očekujem da lideri Bosne i Hercegovine pruže ruku Milanoviću. Mislim da je budućnost bh. odnosa u našim rukama. Za razliku od zlatnog doba, svi su tu osim mene, ne vidim zašto ne bi popravili odnose", kaže Lagumdžija.
Na nedavne poruke iz Hrvatske da je Bosna i Hercegovina zemlja pod kontrolom militantnog islama, te poruke iz Srbije o Sarajevu kao džamahiriji, zatim usvajanje strategije sigurnosti koja uključuje brigu o pola Bosne i Hercegovine, Lagumdžija smatra da se takvi odnosi mogu tretirati na način da se ignoriraju ili razgovaraju na poseban način, a ne kako to često biva preko medija.
"Tim napadima možete pristupiti na dva načina. Jedan je da ih ignorišete. Drugi je, ne da se medijski prepucavate, jer te podjele se tako produbljuju. Treba voditi ozbiljne razgovore na visokom nivou. Jasno je da Srbija ima danas jednu politiku prema svojim susjedima koja je okrenuta prema očuvanju pozicija ljudi u Srbiji. Srbiji jasno treba reći „doviđenja prijatno to nas ne interesuje“ i nije naš posao, i staviti ispod radara", tvrdi naš gost.
O situaciji u svijetu Lagumdžija ističe da je svijet je u nekoj vrsti preslaganja i u potrazi za novim svjetskim poretkom:
"Imate i velike multinacionalne kompanije koje imaju svoje interese. Sve se pobrkalo, Evropa je u jednom potpunom rasulu, u potpunoj potrazi za samom sobom. Ne vide se novi lideri. U takvoj jednoj situaciji koristim priliku kada imam da BiH predstavim kao neku vrstu slike u malom", ističe Lagumdžija.
"Ja se plašim da je to mnogo ozbiljnije nego što vidimo. Događanja u zadnjih pet dana su eskalirala da teško mogu biti kontrolirana. Predsjednik Biden je imao jednu sjajnu izjavu u kojoj je iskazao veliku zabrinutost da se u tako nešto ušlo bez da se naprave konsultacije i razgovori sa saveznicima u NATO-u, bez da bude uključen Kongres. Mislim da će se u Americi stvoriti kritična masa ljudi koji će pokušati to konsolidirati", smatra Lagumdžija.
Kako bi se takva situacija mogla odraziti na Bosnu i Hercegovinu Lagumdžija je kroz razgovor iznio jezivu konstataciju.
"Ukoliko dođe do eskalacije između SAD-a i Irana i krene u daljem smjeru to može zapaliti širi požar, i mi tu ovako nepripremljeni možemo biti samo za potpale", smatra Lagumdžija.
Ono što uglavnom zanima kada se govori o našem gostu, koji je na neki način obilježio bh. politiku, jeste mogući povratak na političku scenu. Bio je vrlo jasan po tom pitanju.
"Ja se i sada borim kao i za što sam se borio kao predsjednik SDP-a. Sada izgleda nedostajem nekim ljudim kojim nisam nedostajao kada sam bio u vlasti i u politici. Pojavljivanje na kandidatskim listama je zatvorena knjiga", tvrdi Lagumdžija.
- Maraschino
#45240 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Lagumdzija dok je radio pravio samo greske i stete a sada kao dosao pameti.
Eh da je do kadije kao od kadije.
Eh da je do kadije kao od kadije.
-
channel10
#45241 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
https://www.bosniaks.info/zandarmerija- ... povbS_0Fh0
Žandarmerija RS preuzela kontrolu nad istočnom granicom BiH, graničari optužuju političare
6. January 2020.
Piše: Rasim Belko
Žandarmerija Milorada Dodika preuzela je kontrolu istočne granice Bosne i Hercegovine.
Tvrde to izvori agencije Patria u Graničnoj policiji BiH i dodaju da pred ovim problemom svi zatvaraju oči. Zbog manjka graničnih policajaca u ispomoć se zbog migrantske krize na granicu šalju pripadnici dvije državne policijske agencije – SIPA-e i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT).
Pomenute agencije po svojoj zastupljenosti odražavaju etnički sastav Bosne i Hercegovine, međutim, ono na šta upozoravaju naši izvori iz Granične policije je činjenica da se pripadnici MUP-a RS također šalju na granicu, čime se promijenio balans etničkog sastava privremenih čuvara bh. granice.
Zbog toga danas na istočnoj granici omjer po etničkoj pripadnosti izgleda tako da su dvije trećine pripadnici srpskog naroda, dok ostatak čine Hrvati i Bošnjaci.
Naši izvori tvrde da u patrolama koje štite granicu duž Drine i malim dijelom pored Save nalazi se jedan policajac Granične policije i dvojica, a negdje i trojica policajaca MUP-a RS. Milorad Dodik, odnosno ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač u posljednje vrijeme forsiraju Žandarmeriju kao jedinicu koju šalju na granicu.
Navode i da se često dešava da patrole budu potpuno etnički čiste od Bošnjaka i Hrvata, jer u patrolu ide Srbin iz Granične policije i dva pripadnika Žandarmerije RS.
Drugim riječima ako Jedinica Granične policije Zvornik danas ima na terenu četiri patrole u njima su četiri granična policajca i osam, a ponekad 10 policajaca Žandarmerije iz Banja Luke.
Dodik je dakle tiho pod kontrolu svoje poluvojne formacije stavio istočnu granicu države, a samim tim i entiteta RS. Sve to čini zahvaljujući direktoru Granične policije BiH Zoranu Galiću, te političkim neznalicama u Sarajevu. Čovića ne moramo ni spominjati, Dodik mu je stari drug.
Lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH tako stvara novu poluvojnu formaciju, jača je brojno, a sve plaćaju građani Bosne i Hercegovine, tačnije poreski obveznici ove države plaćaju “ispomoć” Žandarmerije na istočnoj granici, a zapravo je riječ o kontroli granice koju suprotno zakonima ove zemlje sve više obavlja Žandarmerija RS.
Osim nacionalnog disbalansa, koji se stvara dolaskom Žandarmerije na granicu, postoji i druga, puno opasnija posljedica. Žandarmeriju, kao i MUP RS kontrolišu isključivo Dodik i njegovi ljudi. A to u svakom slučaju koji ne podrazumijeva mir može biti veliki problem po Bosnu i Hercegovinu.
Zbog toga dvojac Dodik i Čović vjerovatno i ne dopuštaju popunu jedinica u Graničnoj policiji BiH, dok poslovično letargični Izetbegović vjerovatno ni ne zna šta se dešava u Graničnoj policiji BiH, a tek ne zna šta Dodik radi na istočnoj granici BiH.
Postavlja se pitanje kome to odgovara da već tri godine Granična policija nije popunjena po njenom ustroju, a pogotovo kome je u interesu da ne poveća broj predviđenih policijskih službenika zbog migrantske krize. Galiću i njegovom zamjeniku Fahrudinu Halaču to vjerovatno i nije u interesu, jer bi im ostalo manje novca za stimulacije sekretarica.
Također, na prethodno pitanje može se nadovezati i upit kako to da ima novca za plaćanje Dodikove Žandarmerije na granici, a nema za popunu Granične policije.
Izvori Patrije u Graničnoj policiji tvrde da ovoj policijskoj agenciji nedostaje 350 graničara, a kojim bi se balansirao nacionalni sastav po popisu stanovništva, ali i bolje štitila granica. Čini se da je još strašnije da se balans na granici narušava sa 120 pripadnika poluvojne Žandarmerije.
Ogorčeni policajci Granične policije BiH kažu nam da su oni zapravo postali vozači pripadnika Žandarmerije RS, koja je izašla na granicu BiH.
Za sve je opet i iznova kriva politika, odnosno Parlament Bosne i Hercegovine, koji ne želi odobriti prijem i popunu praznih mjesta u Graničnoj policiji, a koja se popunjava u skladu s nacionalnim sastavom BiH.
Graničari pitaju Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Fahrudina Radončića zašto to dopuštaju? Zašto je Dodiku dopušteno da istočnu granicu stavi pod kontrolu poluvojne formacije – Žandarmerije RS!?
(Patria)
Žandarmerija RS preuzela kontrolu nad istočnom granicom BiH, graničari optužuju političare
6. January 2020.
Piše: Rasim Belko
Žandarmerija Milorada Dodika preuzela je kontrolu istočne granice Bosne i Hercegovine.
Tvrde to izvori agencije Patria u Graničnoj policiji BiH i dodaju da pred ovim problemom svi zatvaraju oči. Zbog manjka graničnih policajaca u ispomoć se zbog migrantske krize na granicu šalju pripadnici dvije državne policijske agencije – SIPA-e i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT).
Pomenute agencije po svojoj zastupljenosti odražavaju etnički sastav Bosne i Hercegovine, međutim, ono na šta upozoravaju naši izvori iz Granične policije je činjenica da se pripadnici MUP-a RS također šalju na granicu, čime se promijenio balans etničkog sastava privremenih čuvara bh. granice.
Zbog toga danas na istočnoj granici omjer po etničkoj pripadnosti izgleda tako da su dvije trećine pripadnici srpskog naroda, dok ostatak čine Hrvati i Bošnjaci.
Naši izvori tvrde da u patrolama koje štite granicu duž Drine i malim dijelom pored Save nalazi se jedan policajac Granične policije i dvojica, a negdje i trojica policajaca MUP-a RS. Milorad Dodik, odnosno ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač u posljednje vrijeme forsiraju Žandarmeriju kao jedinicu koju šalju na granicu.
Navode i da se često dešava da patrole budu potpuno etnički čiste od Bošnjaka i Hrvata, jer u patrolu ide Srbin iz Granične policije i dva pripadnika Žandarmerije RS.
Drugim riječima ako Jedinica Granične policije Zvornik danas ima na terenu četiri patrole u njima su četiri granična policajca i osam, a ponekad 10 policajaca Žandarmerije iz Banja Luke.
Dodik je dakle tiho pod kontrolu svoje poluvojne formacije stavio istočnu granicu države, a samim tim i entiteta RS. Sve to čini zahvaljujući direktoru Granične policije BiH Zoranu Galiću, te političkim neznalicama u Sarajevu. Čovića ne moramo ni spominjati, Dodik mu je stari drug.
Lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH tako stvara novu poluvojnu formaciju, jača je brojno, a sve plaćaju građani Bosne i Hercegovine, tačnije poreski obveznici ove države plaćaju “ispomoć” Žandarmerije na istočnoj granici, a zapravo je riječ o kontroli granice koju suprotno zakonima ove zemlje sve više obavlja Žandarmerija RS.
Osim nacionalnog disbalansa, koji se stvara dolaskom Žandarmerije na granicu, postoji i druga, puno opasnija posljedica. Žandarmeriju, kao i MUP RS kontrolišu isključivo Dodik i njegovi ljudi. A to u svakom slučaju koji ne podrazumijeva mir može biti veliki problem po Bosnu i Hercegovinu.
Zbog toga dvojac Dodik i Čović vjerovatno i ne dopuštaju popunu jedinica u Graničnoj policiji BiH, dok poslovično letargični Izetbegović vjerovatno ni ne zna šta se dešava u Graničnoj policiji BiH, a tek ne zna šta Dodik radi na istočnoj granici BiH.
Postavlja se pitanje kome to odgovara da već tri godine Granična policija nije popunjena po njenom ustroju, a pogotovo kome je u interesu da ne poveća broj predviđenih policijskih službenika zbog migrantske krize. Galiću i njegovom zamjeniku Fahrudinu Halaču to vjerovatno i nije u interesu, jer bi im ostalo manje novca za stimulacije sekretarica.
Također, na prethodno pitanje može se nadovezati i upit kako to da ima novca za plaćanje Dodikove Žandarmerije na granici, a nema za popunu Granične policije.
Izvori Patrije u Graničnoj policiji tvrde da ovoj policijskoj agenciji nedostaje 350 graničara, a kojim bi se balansirao nacionalni sastav po popisu stanovništva, ali i bolje štitila granica. Čini se da je još strašnije da se balans na granici narušava sa 120 pripadnika poluvojne Žandarmerije.
Ogorčeni policajci Granične policije BiH kažu nam da su oni zapravo postali vozači pripadnika Žandarmerije RS, koja je izašla na granicu BiH.
Za sve je opet i iznova kriva politika, odnosno Parlament Bosne i Hercegovine, koji ne želi odobriti prijem i popunu praznih mjesta u Graničnoj policiji, a koja se popunjava u skladu s nacionalnim sastavom BiH.
Graničari pitaju Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Fahrudina Radončića zašto to dopuštaju? Zašto je Dodiku dopušteno da istočnu granicu stavi pod kontrolu poluvojne formacije – Žandarmerije RS!?
(Patria)
- Maraschino
#45242 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ko balon prenapuhano.
-
Haman2
#45243 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
[quote]PREDSJEDNIK USTAVNOG SUDA BIH PORUČUJE: "Deveti januar ne može biti Dan RS, ali..."
"Deveti januar ne može biti Dan Republike Srpske po zakonu RS i bilo kakav događaj koji se dešava 9. januara nije u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH", govori u intervjuu “Jedan” BHRT-a predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević

Zlatko Knežević (Foto: Vijesti.ba)
“Odluka Ustavnog suda je izričita. Deveti januar ne može biti Dan Republike Srpske po zakonu RS, ali Dan Republike Srpske je nesporan i RS ima pravo na Dan Republike”, kaže Knežević.
Na pitanje da li se aktivnosti na obilježavanju Dana RS 9. januara mogu se smatrati neustavnim, Knežević odgovara:
“Dakle, sve aktivnosti na obilježavanju Dana RS mogu se smatrati ustavnim. Bilo kakav događaj koji se dešava 9.januara nije u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH”.
Ustavni sud BiH je u martu 2019.godine, odlučujući po apelaciji devet delegata Vijeća naroda Republike Srpske, donio odluku kojom je stavio van snage odredbu Zakona o Danu Republike Srpske, prema kojoj se on obilježava 9. januara. Knežević objašnjava da je na taj način Ustavni sud BiH istovremeno izvršio odluku.
“Ustavni sud u suštini je izvršio tu odluku. Zakon o Danu RS ima nekoliko članova, a mi smo Član 1., u stvari Član 2. poništili, proglasili ništavnim, izbrisali iz pravnog života i ostao je član koji kaže da Republika Srpska ima pravo da ima Dan Republike, što nije sporno, ali onaj dio koji je govorio da je 9.januar taj datum, mi smo to poništili. Šta sad trebaju da provedu? Ne postoji provođenje te odluke jer smo je mi proveli. Da li će RS utvrditi neki drugi datum i na koji način, to je stvar Parlamenta RS. Zato i jeste provedena odluka”, kaže predsjednik Ustavnog suda BiH.
U intervjuu “Jedan” predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević govori o radu ove institucije i odlukama koje donose domaće sudije, ulozi stranih sudija, političkom pritisku na sudije, Vrhovnom sudu BiH, reformi pravosuđa.
(Vijesti.ba) [/quote]
"Deveti januar ne može biti Dan Republike Srpske po zakonu RS i bilo kakav događaj koji se dešava 9. januara nije u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH", govori u intervjuu “Jedan” BHRT-a predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević

Zlatko Knežević (Foto: Vijesti.ba)
“Odluka Ustavnog suda je izričita. Deveti januar ne može biti Dan Republike Srpske po zakonu RS, ali Dan Republike Srpske je nesporan i RS ima pravo na Dan Republike”, kaže Knežević.
Na pitanje da li se aktivnosti na obilježavanju Dana RS 9. januara mogu se smatrati neustavnim, Knežević odgovara:
“Dakle, sve aktivnosti na obilježavanju Dana RS mogu se smatrati ustavnim. Bilo kakav događaj koji se dešava 9.januara nije u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH”.
Ustavni sud BiH je u martu 2019.godine, odlučujući po apelaciji devet delegata Vijeća naroda Republike Srpske, donio odluku kojom je stavio van snage odredbu Zakona o Danu Republike Srpske, prema kojoj se on obilježava 9. januara. Knežević objašnjava da je na taj način Ustavni sud BiH istovremeno izvršio odluku.
“Ustavni sud u suštini je izvršio tu odluku. Zakon o Danu RS ima nekoliko članova, a mi smo Član 1., u stvari Član 2. poništili, proglasili ništavnim, izbrisali iz pravnog života i ostao je član koji kaže da Republika Srpska ima pravo da ima Dan Republike, što nije sporno, ali onaj dio koji je govorio da je 9.januar taj datum, mi smo to poništili. Šta sad trebaju da provedu? Ne postoji provođenje te odluke jer smo je mi proveli. Da li će RS utvrditi neki drugi datum i na koji način, to je stvar Parlamenta RS. Zato i jeste provedena odluka”, kaže predsjednik Ustavnog suda BiH.
U intervjuu “Jedan” predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević govori o radu ove institucije i odlukama koje donose domaće sudije, ulozi stranih sudija, političkom pritisku na sudije, Vrhovnom sudu BiH, reformi pravosuđa.
(Vijesti.ba) [/quote]
-
Haman2
#45244 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/139 ... jasno.htmlNAKON RADOVANA - POTOP: Republika Srpska se opet zadužuje, kada vidite za što će iskoristiti 30 miliona maraka sve će vam biti jasno…
To su prve ovogodišnje kratkoročne hartije od vrijednosti kojima se zadužuje taj bh. entitet
Republika Srpska (RS) će 20. januara ponuditi na prodaju entitetske trezorske zapise, vrijedne 30 miliona KM, kako bi prikupila novac za finansiranje budžetskih izdataka.
To su prve ovogodišnje kratkoročne hartije od vrijednosti kojima se zadužuje taj bh. entitet.
Nominalna vrijednost trezorskog zapisa je 10.000 KM, a datum dospijeća je šest mjeseci, dok nije određena valutna klauzula.
U javnom pozivu Ministarstva finansija RS-a, objavljenom na Banjalučkoj berzi, precizira se da je ovo 60. aukcija trezorskih zapisa RS.
Maksimalan iznos kratkoročnog duga RS-a u toku ove godine može biti najviše do osam posto redovnih prihoda ostvarenih u prethodnoj godini.
RS planira da se u ovoj godini dugoročno zaduži u maksimalnom iznosu do 315 miliona KM, dok bi kratkoročna zaduženja mogla da iznose do 227,8 miliona KM.
U odlukama o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju RS, koje su usvojene u Narodnoj skupštini RS, navedeno je da će se spomenuta sredstva osigurati kreditnim zaduženjem kod domaćih i inostranih kreditora, te emisijom dugoročnih i kratkoročnih hartija od vrijednosti na domaćem finansijskom tržištu.
Iz Banjalučke berze su nedavno saopćili da su lani na porast njihovog ukupnog prometa najveći uticaj imale javne ponude obveznica i trezorskih zapisa RS, u vrijednosti od 325 miliona KM.
- Proteklu godinu na Berzi je obilježio promet dužničkim hartijama od vrijednosti. Promet obveznicama i trezorskim zapisima na primarnom i sekundarnom tržištu je iznosio 84 posto od ukupnog prometa – precizirali su iz Berze.
Stanje ukupnog duga RS na kraju septembra 2019. godine, prema preliminarnim podacima Ministarstva finansija, iznosi pet milijardi i 381,19 miliona KM.
(SB / Fena)
- Maraschino
#45245 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Neprocjenljivo kada neko djikanima prodrma kaveze.
Srna 13.01.2020 10:31
Predsjednik Srpskog kluba Predstavničkog doma u parlamentu BiH Nenad Stevandić rekao je da će Republika Srpska prijaviti visokog predstavnika za BiH Valentina Incka Savjetu bezbjednosti UN jer ignoriše vehabijske i ekstremističke pokrete u BiH.
“Incko već godinama ignoriše potencijalni terorizam u BiH, gdje su potencijalne mete svi građani BiH, a opet sa druge strane bavi se prijavljivanjem verbalnog delikta /srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada/Dodika”, rekao je Stevandić povodom najave Incka da će tužiti Republiku Srpsku Savjetu bezbjednosti UN zbog izjava da je država.
On je za današnje Večernje novosti rekao da je Dodik stotinu puta rekao da je Republika Srpska država, pa i svi političari u Srpskoj.
“Naša percepcija Republike Srpske je da je ona država. Mi je tako osjećamo. Znamo mi dobro kakav je ustavnopravni poredak BiH i da je to potpuno drugo pitanje”, kaže Stevandić.
Prema njegovim riječima, niko iz Srpske ne očekuje da Incko voli Republiku Srpsku i da prizna Dan Republike, a čak i kada bi došao na proslavu 9. januara, znalo bi se da je ne voli.
“To je Inckov problem, a ne Republike Srpske”, dodao je Stevandić.
Član Predsjedništva SNSD-a Dušanka Majkić rekla je da Incko nikada nije pokazao ni minimum želje da ujednači stavove prema dva entiteta u BiH, te da je svaki put izjavama pokazivao da je na strani Bošnjaka, a čak to više i ne krije.
Ona je dodala da je posljednja Inckova reakcija na Dan Republike loša poruka, te ocijenila da Republika Srpska nije država u smislu u kojem je smatra Incko, ali jeste u smislu kojem je vide građani Srpske.
“Ona je republika, a republika je država, sviđalo se to Incku ili ne. Kada se bude odlučivalo da li je Republika Srpska država, Incko se sigurno o tome neće pitati”, rekla je Majkićeva.
Potpredsjednik Skupštine Republike Srpske Milan Petković rekao je da Srpska, iako nije priznata kao država, ima sva obilježja države i to se ne može osporiti.
On je ocijenio da Inckova uloga u BiH nije da bude tužibaba, koji će tužiti šta se dešava u BiH, jer međunarodna zajednica i sama jasno vidi, ako to želi, kakva je situacija u BiH.
“Niko ovdje nije narušavao Dejtonski sporazum za Dan Republike, a pogotovo ako se kaže da Srpska ima elemente države. Dan Republike Srpske slavio se i prije Incka, a slaviće se sigurno i poslije njegovog odlaska iz BiH”, rekao je Petković.
- muha_sa
#45246 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
https://zurnal.info/novost/22694/evo-ti ... st-glasova
POGLEDAJTE KAKO FEDERALNI DELEGAT EDIM FEJZIĆ KUPUJE IZBORE (VIDEO): Evo ti 100 maraka za šest glasova!
POGLEDAJTE KAKO FEDERALNI DELEGAT EDIM FEJZIĆ KUPUJE IZBORE (VIDEO): Evo ti 100 maraka za šest glasova!
-
Hafis
#45247 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Lukavi latin. I onda kažu majorizirani 
-
Haman2
#45248 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne znam samo cije iskustvo koristi "lukvi latin".
-
Hafis
-
Haman2
#45250 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Znamo hafiz efendija ko je kupovao glasaca a nazivao ih papcima. Pametnom dosta a to znaci i za tebe.
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/140 ... ovica.htmlVRI U VRHU SDP-a: Žestok obračun većinske frakcije Vojina Mijatovića i manjinske Denisa Bećirovića!
Nastavljaju se sukobi u SDP-BiH između dvije frakcije, većinske koju čini Vojin Mijatović i manjinske koju zastupa Denis Bećirović.
Kako saznaje "Slobodna Bosna", Mijatović je tokom jučerašnjeg dana u SDP-u BiH najavio da će podnositi krivične prijave protiv svih onih koji Republiku Srpsku nazivaju genocidnom tvorevinom.
Na Mijatovićevu stranu stao je i Zukan Helez koji je, kritikujući Denisa Bećirovića, tvrdio da Bećirović podržava komandanta Armije BiH, Rasima Delića, dodajući da je Delić zločinac isto kao i Ratko Mladić!?
Partijski šef, Nermin Nikšić, pokušava smiriti uzavrelu atmosferu, no posve je jasno svima dao do znanja da podržava Mijatovića i Heleza.
Ranije smo pisali da je u SDP-u BiH zavedena Devetojanuarska diktatura. Formalni diktator jeste predsjednik SDP-a, Nermin Nikšić, a stvarni Vojin Mijatović, lider SDP-a Republike Srpske.
Mijatović ujedno određuje političku i ideološku liniju ove stranke. Ta linija određena je legalizacijom slavljenja 9.januara, tzv. Dana RS-a kojeg je Ustavni sud proglasio neustavnim.
Unatoč tome, lider SDP-a Republike Srpske smatra da ovaj entitet niko ne može sprječiti u obilježavaju dana u kojem je od strane ratnih zločinaca, Karadžića, Koljevića i kompanije proglašena Srpska Republika Bosna i Hercegovina.
Denis Bećirović samo je kolateral devetojanuarske diktature koju je Vojin Mijatović zaveo u SDP BiH.
Mijatovićeva ideološka devetojanuarska diktatura nije slučajna. Ona je naišla na plodno tlo u SDP-u BiH.
Od ranije je poznato da se u ovoj partiji, kao politički ideolozi nametnuli kvazintelektualci-autošovinisti koji svako zalaganje za državu Bosnu i Hercegovinu oštro osuđuju kao kvazipatriotizam.
Nije tajna da su još pred samu predizbornu kampanju, pa i u toku nje, isti oštro napadali Bećirovića i njegov patriotizam, koji istina jeste patetičan, ali je neupitan.
Danas sa istih ideoloških pozicija Vojin Mijatović napada Bećirovića kojemu je u SDP-u uskraćeno i pravo na političku odbranu.
Cilj devetojanuarske diktature ipak je mnogo dublji.
Odvojiti SDP BiH pa i ljevicu od bilo kakvog patriotskog narativa, te time u odnosu prema državi generalno oslabiti patriotske snage.
Slučaj Mijatovićevog iživljavanja nad Bećirovićem, tek je jedan u moru takvih primjera.
(S.B.)