Demografija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
The BEN10

#1351 Re: Demografija

Post by The BEN10 »

Kako tek loše izgleda period u zadnjih 20 godina. :roll: :-)

https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-poslj ... /191209053
Sa slike je uočljivo da je u BiH 1997. godine rođeno 48.300 beba te da je 2018. godine na području čitave države rođeno 28.600 beba. Možemo zaključiti da je u datom periodu došlo do pada od 20.000 novorođenih godišnje ili 40 posto, što je izuzetno kratak period u kontekstu demografskih analiza.
_Reds_

#1352 Re: Demografija

Post by _Reds_ »

Sada je pitanje šta su stvari uzroci pada nataliteta.

Po meni finansije nisu ni u top 3.

1. Odlazak mladih ljudi, ovaj trend je naručito postao izražen u zadnjih 7-8 godina. I ovo nije trend samo u BiH, nego jednostavno masovne migracije sa istoka na zapad.

2. Karijerizam - Dosta mladih u brakove stupa vrlo kasno, kasnije nego prije, i onda imaju po jednom dijete. Žene puno više ulažu u svoje karijere nego prije.

3. Nešto što se nastavlja na 2. Sve više ljudi ne može da ima djecu normalnim putem, zbog raznuih faktora, a jedan je sigurno i ovaj pod 2.

4. Finansije - Ljudi se udaljavaju od porodice, djecu nema ko da čuva,poslodavci otpuštaju trudne žene, obzirom da rade na ugovor na određeno, kad joj istekne, jednostavno ne produže. Nije se prije 10 godina imalo više nego danas, ali je natelitet bio bolji, nije se imalo ni prije 20 godina, ali je bio bolji.
hAZNADAR

#1353 Re: Demografija

Post by hAZNADAR »

_Reds_ wrote: 03/01/2020 08:26 Sada je pitanje šta su stvari uzroci pada nataliteta.

Po meni finansije nisu ni u top 3.

1. Odlazak mladih ljudi, ovaj trend je naručito postao izražen u zadnjih 7-8 godina. I ovo nije trend samo u BiH, nego jednostavno masovne migracije sa istoka na zapad.

2. Karijerizam - Dosta mladih u brakove stupa vrlo kasno, kasnije nego prije, i onda imaju po jednom dijete. Žene puno više ulažu u svoje karijere nego prije.

3. Nešto što se nastavlja na 2. Sve više ljudi ne može da ima djecu normalnim putem, zbog raznuih faktora, a jedan je sigurno i ovaj pod 2.

4. Finansije - Ljudi se udaljavaju od porodice, djecu nema ko da čuva,poslodavci otpuštaju trudne žene, obzirom da rade na ugovor na određeno, kad joj istekne, jednostavno ne produže. Nije se prije 10 godina imalo više nego danas, ali je natelitet bio bolji, nije se imalo ni prije 20 godina, ali je bio bolji.

Feminizam. Danas je zenama isfur, crnjak,... biti domacica.

Kada se se sabere i oduzme i posmatra duzi vremenski period unazad,... vise djece u porodici je redovno bilo tamo gdje se majka brinula o njima i bila domacica. I sa manje finansija ali opet bericetnije.
Bloo
Globalna šefica

#1354 Re: Demografija

Post by Bloo »

Više je faktora tu.
1. Nezaposlene žene se teško odlučuju na trudnoću - hint - pogledajte naknade.
2. Porodiljno - varira dužinom i procentom plate - razlika između javnog sektora i privatnog.
3. Troškovi - nakon povratka sa porodiljnog.
4. Troškovi generalno
5. Stanje u državi - neko možda ne želi imati djecu u ovakvoj državi
6. Ima ljudi koji jednostavno ne žele više djece

Žene nisu hodajući inkubatori. Ne ponašajte se ko hrvatski natalitetni neofašisti.
Postoje i žene sa više od jednog djeteta i karijerom, ali uglavnom u javnom sektoru.

Način na koji određeni diskutuju, stekne se osjećaj da su žene krive za pad nataliteta.

Žene nisu mašine za rađanje. Svrha žene nije da bude mašina za rađanje nove radne snage, novog topovskog mesa, novih pripadnika vaših torova, novih poreskih obveznika, novih glasača...

Nema ko da čuva djecu - ne živimo više u zajednicama. Zašto bi nane/bake/djedovi bili besplatni servisi za čuvanje djece? Postoje jaslice i vrtići. ali, treba to platiti, zar ne?

Nije crnjak biti domaćica, ko želi biti domaćica.
Neke žene se ne pronalazte u tim ulogama. Neke žene vole svoju profesiju i ona ih ispunjava. vole da rade to što rade. Neke žene žele biti ekonomski nezavisne, te zarađivati vlastiti novac, te ne ovisi o drugom. Neke žene se ostvare i kao majke i kao radnice ili kao domaćice.
Domaćica - neplaćena radna snaga koju muškarci ne cijene, ali su spremni da opjevaju istu u svojim romantičarskim sjećanjima i tlapnjama na vrijeme kad aje "svije bio bolji" i "svako znao svoje mjesto".
hAZNADAR

#1355 Re: Demografija

Post by hAZNADAR »

Kad vec spomenu feminizam,.... :D
Bloo
Globalna šefica

#1356 Re: Demografija

Post by Bloo »

hAZNADAR wrote: 03/01/2020 11:04 Kad vec spomenu feminizam,.... :D
Jedno lično pitanje.
Da li imaš djecu? Ako da, da li imaš kćerke?
hAZNADAR

#1357 Re: Demografija

Post by hAZNADAR »

Bloo wrote: 03/01/2020 11:07
Jedno lično pitanje.
Da, hvala Bogu, sudbini, sreci,.... i odnosi su super. Moja porodica nije u krajnostima i tolerise svaciji izbor i svaciji stav. Jer nema mrznje.

Imas li ti djecu?
hAZNADAR

#1358 Re: Demografija

Post by hAZNADAR »

oduzi se odgovor
Last edited by hAZNADAR on 03/01/2020 11:34, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#1359 Re: Demografija

Post by Bloo »

hAZNADAR wrote: 03/01/2020 11:12
Bloo wrote: 03/01/2020 11:07
Jedno lično pitanje.
Da, hvala Bogu, sudbini, sreci,.... i odnosi su super. Moja porodica nije u krajnostima i tolerise svaciji izbor i svaciji stav. Jer nema mrznje.

Imas li ti djecu?
Ne, nemam još uvijek.

Kako bi tvoja kćerka/kćerke reagovale kada bi ih posjeo i rekao im slijedeće:

Od danas nema više:
- nosanja hlača
- vožnje bicikla
- prava glasa i prava da bude izabrana glasovima
- prava na imovinu
- prava na rad
- prava na obrazovanje
- pravo na jednaku zdravstvenu brigu
- prava da odlučuje o svom reproduktivnom zdravlju i planiranju porodice
- prava da koristi kontracepciju
- prava da ode iz bračne zajednice
- prava da joj se njen profesionalni rad prizna kao i rad nekog muškarca
- prava da govori glasno o seksualnom uznemiravanju i silovanju
- prava da odluči za koga će se udati
...i dalje..da ne ulazim u duža objašnjenja oko rasnog feminizma itd...

ako sve ovo želiš da tvoja kćerka može da radi i da uživa, ti si onda feminista. :) I nije loše biti feminista jer time svojoj ženskoj djeci pružaš više od onoga što je bilo pruženo ženama i što se pruža ženama širom svijeta. Dopuštaš joj da ostvari svoj puni potencijal, kao čovjek i inteligentno biće, sa svim svojim željama i težnjama. Ovo što sam nabrojala i još mnogo toga, nije se desilo tek tako, već borbom, zalaganjem i žrtvama žena i muškaraca koji su željeli da ovaj svijet naprave pravednijim za sve. Ti si sretan (pretpostavljam) i da ti kćerka kaže da će biti domaćica ili da je odlučila da bude profesionalka u nekoj oblasti. Jer oboje je ok. Zar ne? Ona je odlučila šta će je usrećiti, a ne neko drugi za nju (nadam se). Ako su ona i njen partner odlučili da imaju jedno dijete, da li ćeš je siliti ili pasivno-agresivno nametati ideju da trebaju imati više djece? Smatram da si razuman čovjek, te da to nećeš uraditi (na stranu naša neslaganja na političkim temama). Ako je možda udata i u vezi, a u toj vezi je partner nasilan, ti ćeš joj pružiti podršku? Da se razvede, ode, prijavi i krivično goni takvu osobu..nećešp je prisiljavati da ostane u takvoj vezi/braku jer bi odlazak značio sramotu za porodično ime, da će ostati bez sredstava za život itd...I ta podrška je feminizam. time što tretiraš svoju kćerku kao samostalno biće, a ne imovinu koja je prešla u vlasništvo od tebe drugom muškarcu.

Negiranjem nekih od nabrojanih prava, a pogotovo ovih što se tiču reproduktivnih prava i planiranja porodice, stupamo u domenu reproductive coercion.

Btw, u UK je sve više stay at home očeva koji se brinu bza djecu i domaćinstvo jer su se tako dogovorili sa partnericama. One bolje zarađuju te im je finansijski isplativije da se one vrate na posao. BBC 3 ima super video o tome. Pogledaj. Svijet se mijenja, možda na bolje.
Bloo
Globalna šefica

#1360 Re: Demografija

Post by Bloo »

hAZNADAR wrote: 03/01/2020 11:20 Joj, mogu samo misliti koji mi referat sad sastavljas gdje su moje kcerke jadne i cemerne samnom vakim, zena takodjer,.. ili da im krijem svoj sovinizam,.... ko da gledam,... :D
Jeste referat, ali nije ono što si očekivao. :)

Pretpostavka je majka svih zajeba.

Sretna NG i sve najbolje. :kiss:
hAZNADAR

#1361 Re: Demografija

Post by hAZNADAR »

Bloo wrote: 03/01/2020 11:31
hAZNADAR wrote: 03/01/2020 11:20 Joj, mogu samo misliti koji mi referat sad sastavljas gdje su moje kcerke jadne i cemerne samnom vakim, zena takodjer,.. ili da im krijem svoj sovinizam,.... ko da gledam,... :D

aaaa lopove mali, procitala si pa malo korigovala,... al OK, priznajem da sam se zahebao i zaletio. Duboko izvinjenje.
Sanjarko

#1362 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Najvise finansije. Nemogu se skuciti jer nemaju para da kupe stambeni objekat da li stan, kucu itd., svejedno. Mala im primanja pa nemogu da priuste to sebi niti da priuste ostalo sta im treba za dijete i naravno i sebi.

20 godina trebaju da rade da priuste stan u Sarajevu. Ima tema. Sterc je o ovome govorio ako se nevaram.

Ko da ne bi htjeli djece. Znam iz licnog iskustva. Da je ovo glavni krivac sto nemaju ili imaju malo djece.

Nestabilno sve danas i upitno. Jos nemogu kazem s primanjima da ovo ostvare.

Evo svi mi u porodici koji su vani imaju vise djece. Svi koji su ovdje imaju manje djece. Svi u porodici za vrijeme Jugoslavije imali vise djece.

Zbog toga sto su kako tako mogli doci lakse do stambenih objekata mozda.
_Reds_

#1363 Re: Demografija

Post by _Reds_ »

Bloo wrote: 03/01/2020 10:56 Više je faktora tu.
1. Nezaposlene žene se teško odlučuju na trudnoću - hint - pogledajte naknade.
2. Porodiljno - varira dužinom i procentom plate - razlika između javnog sektora i privatnog.
3. Troškovi - nakon povratka sa porodiljnog.
4. Troškovi generalno
5. Stanje u državi - neko možda ne želi imati djecu u ovakvoj državi
6. Ima ljudi koji jednostavno ne žele više djece

Žene nisu hodajući inkubatori. Ne ponašajte se ko hrvatski natalitetni neofašisti.
Postoje i žene sa više od jednog djeteta i karijerom, ali uglavnom u javnom sektoru.

Način na koji određeni diskutuju, stekne se osjećaj da su žene krive za pad nataliteta.

Žene nisu mašine za rađanje. Svrha žene nije da bude mašina za rađanje nove radne snage, novog topovskog mesa, novih pripadnika vaših torova, novih poreskih obveznika, novih glasača...

Nema ko da čuva djecu - ne živimo više u zajednicama. Zašto bi nane/bake/djedovi bili besplatni servisi za čuvanje djece? Postoje jaslice i vrtići. ali, treba to platiti, zar ne?

Nije crnjak biti domaćica, ko želi biti domaćica.
Neke žene se ne pronalazte u tim ulogama. Neke žene vole svoju profesiju i ona ih ispunjava. vole da rade to što rade. Neke žene žele biti ekonomski nezavisne, te zarađivati vlastiti novac, te ne ovisi o drugom. Neke žene se ostvare i kao majke i kao radnice ili kao domaćice.
Domaćica - neplaćena radna snaga koju muškarci ne cijene, ali su spremni da opjevaju istu u svojim romantičarskim sjećanjima i tlapnjama na vrijeme kad aje "svije bio bolji" i "svako znao svoje mjesto".
Svasta si napricala, a nista. Finansije nikada nisu bile glavni uzork pada nataliteta, pa ni danas.

Kako objasnjavas da je natetlitet bio bolji prije 10 ili 20 godina, a stanard losiji, naknade manje?
Kako objasnjavas da problem sa natelitetom imju i visokorazvijene zemlje sa svim vrstama naknada?

Postoje i zene koje su poslovne, pa imaju 3-4 djece.
Stavr je volje. I nema to veze za feminizmom, niti antifeminizmom.

Dobrom dijelu žena je mrsko i dojiti dijete, jednostavno lakše je davati formulu, bolje zasiti.
Takav vakat jednostavno.

Posebna je stvar, neudavanje, nežnjenje. Sve više ljudi uopće nema želje za poridocom.

Poznajem koliko hoćeš osoba u tridesetim, kojima djeca i porodica nisu ni u malom prostu.
Sanjarko wrote: 03/01/2020 11:35 Najvise finansije. Nemogu se skuciti jer nemaju para da kupe stambeni objekat da li stan, kucu itd., svejedno. Mala im primanja pa nemogu da priuste to sebi niti da priuste ostalo sta im treba za dijete i naravno i sebi.

20 godina trebaju da rade da priuste stan u Sarajevu. Ima tema. Sterc je o ovome govorio ako se nevaram.

Ko da ne bi htjeli djece. Znam iz licnog iskustva. Da je ovo glavni krivac sto nemaju ili imaju malo djece.

Nestabilno sve danas i upitno. Jos nemogu kazem s primanjima da ovo ostvare.

Evo svi mi u porodici koji su vani imaju vise djece. Svi koji su ovdje imaju manje djece. Svi u porodici za vrijeme Jugoslavije imali vise djece.

Iza rata se imalo više?
Ljudska požuda je za materijalnim stvarima je u međuvremenu postala puno veća, od želje za djecom.
Last edited by _Reds_ on 03/01/2020 11:42, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#1364 Re: Demografija

Post by Bloo »

hAZNADAR wrote: 03/01/2020 11:33

aaaa lopove mali, procitala si pa malo korigovala,... al OK, priznajem da sam se zahebao i zaletio. Duboko izvinjenje.
Ne, nisam ništa editovala niti naknadno pisala.
Ono je originalni post, i nakon toga reakcija na tvoj jer sam isti vidjela tek kad sam postala onaj traktat ...

Nisam ja političarka da mjenjam stavove u skladu sa trenutnim javnim mjenjem :oops:

Anyway, nadam se da kontaš poentu. Ako zanemarimo ekstreme u feminizmu i pokretima za muška prava i takve razne budalaštine, biti feminista/feministkinja nije ništa loše.
Možda se određeni stavovi kose sa našim odgojem/tradicijom/religijom, ali opet sve treba stavljati u korelaciju sa statusom žena u prošlosti i njihovim pravima. Ako želite da vaše kćeri imaju slobodu da budu ono što žele i da ih niko nekažnjeno ne tuče, siluje, prisiljava na brak i trudnoću, da ostanu kući i rade, da ne studiraju, da se ne usavršavaju, ne čitaju, ne informišu se, da imaju djece koliko one i njihovi partneri
žele uz dogovor...onda jeste feministi.
Jer žena koja ima izbor je sretno ljudsko biće koje će biti sretna kćerka, majka (ako želi), supruga (ako želi biti supruga), domaćica (ako želi), radnica (opet ako želi)...
King_Diamond

#1365 Re: Demografija

Post by King_Diamond »

Bloo wrote: 03/01/2020 11:41
Jer žena koja ima izbor je sretno ljudsko biće koje će biti sretna kćerka, majka (ako želi), supruga (ako želi biti supruga), domaćica (ako želi), radnica (opet ako želi)...
Nemoguće u BiH.

Navedeno samo uz finansijsku sigurnost i nezavisnost uz visoko obrazovanje, koliko je takvih žena u BiH.

Na prste ruke i procentima 0,01%
Bloo
Globalna šefica

#1366 Re: Demografija

Post by Bloo »

_Reds_ wrote: 03/01/2020 11:40

Kako objasnjavas da je natetlitet bio bolji prije 10 ili 20 godina, a stanard losiji, naknade manje?
Kako objasnjavas da problem sa natelitetom imju i visokorazvijene zemlje sa svim vrstama naknada?
Osvrnuh se na Bosnu.

Imam interesantno pitanje, pa ako možeš da mi odgoovriš, naravno vlastito mišljenje, ne treba mi definicija, pa onda nastavimo diskusiju.

Zašto je natalitet bitan?
John Cleese

#1367 Re: Demografija

Post by John Cleese »

hAZNADAR wrote: 03/01/2020 11:33

Ohoho, poceli smo se izvinjavat :D :D
Djeluje kritika, djeluje :lol:
John Cleese

#1368 Re: Demografija

Post by John Cleese »

Bloo wrote: 03/01/2020 11:47 Zašto je natalitet bitan?
Pa da bi nas bilo vise od njih, naravno :| :D
Bloo
Globalna šefica

#1369 Re: Demografija

Post by Bloo »

John Cleese wrote: 03/01/2020 11:51
Ne zakuhavaj i ne podrivaj moje pokušaje da porodim jedan zaključak ovdje.

:mrgreen:
John Cleese

#1370 Re: Demografija

Post by John Cleese »

Bloo wrote: 03/01/2020 11:52
John Cleese wrote: 03/01/2020 11:51
Ne zakuhavaj i ne podrivaj moje pokušaje da porodim jedan zaključak ovdje.

:mrgreen:
Ah, majeutika!

Gospodjo, moje strucno misljenje je da jos nije termin, a Vi sad postupite po vlastitom nahodjenju :| :D
Sanjarko

#1371 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

_Reds_ wrote: 03/01/2020 11:40
Iza rata se imalo više?
Ljudska požuda je za materijalnim stvarima je u međuvremenu postala puno veća, od želje za djecom.
Nije se imalo vise, ali vrijednija para bila. Tako mi ovdje u narodu govorimo. Da je vecu vrijednost lova imala nego sad. Onda bilo i vise ljudi, vise potrosaca i radnika samim tim.

A iz rata u privatizaciji svi skoro izasli sa otkupljenim stambenim objektima sa certifikatima. Svi, cak i oni koji nisu bili tu, iz dijaspore.

Bilo je i ostecenih u privatizaciji. Moja porodica primjerice. Ostecena za jedan stan. Poklopili ga drugi iako smo mi bili nasljednici.

Da smo imali dva stana sad mi ne bi sestra bila podstanar.

Sestra bi imala vise djece mozda. Ovako samo jedno.

Nesigurno i upitno sve danas, finansije pogotovo a stambene objekte, dom mogu mnogi samo da sanjaju da imaju.

Cekaju da im umru roditelji pa da naslijede stambene objekte cesto. Cak i prije smrti roditelja neki zijevaju na to.

Rijetko ko ima veca primanja pa moze da kupi sebi stambeni objekat i ko kupi vecinom iznamljuje taj objekat drugima jer ima drugi ili je naslijedio u medzuvremenu drugi od roditelja ili predaka.

Mi od predaka kazem izgubili stan iako smo nasljednici bili. Bolje receno fakticki ukraden tokom privatizacije.

Nismo se imali kome zaliti u vezi toga.
Last edited by Sanjarko on 03/01/2020 12:20, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#1372 Re: Demografija

Post by hAZNADAR »

Bloo wrote: 03/01/2020 11:30
Ne, nemam još uvijek.

Kako bi tvoja kćerka/kćerke reagovale kada bi ih posjeo i rekao im slijedeće:

Od danas nema više:
- nosanja hlača
- vožnje bicikla
- prava glasa i prava da bude izabrana glasovima
- prava na imovinu
- prava na rad
- prava na obrazovanje
- pravo na jednaku zdravstvenu brigu
- prava da odlučuje o svom reproduktivnom zdravlju i planiranju porodice
- prava da koristi kontracepciju
- prava da ode iz bračne zajednice
- prava da joj se njen profesionalni rad prizna kao i rad nekog muškarca
- prava da govori glasno o seksualnom uznemiravanju i silovanju
- prava da odluči za koga će se udati
...i dalje..da ne ulazim u duža objašnjenja oko rasnog feminizma itd...
Samo bi me blijedo pogledale ili gledale oko sebe jeli skrivena kamera. I to nije tematika ove teme.

ako sve ovo želiš da tvoja kćerka može da radi i da uživa, ti si onda feminista. :) I nije loše biti feminista jer time svojoj ženskoj djeci pružaš više od onoga što je bilo pruženo ženama i što se pruža ženama širom svijeta. Dopuštaš joj da ostvari svoj puni potencijal, kao čovjek i inteligentno biće, sa svim svojim željama i težnjama. Ovo što sam nabrojala i još mnogo toga, nije se desilo tek tako, već borbom, zalaganjem i žrtvama žena i muškaraca koji su željeli da ovaj svijet naprave pravednijim za sve. Ti si sretan (pretpostavljam) i da ti kćerka kaže da će biti domaćica ili da je odlučila da bude profesionalka u nekoj oblasti. Jer oboje je ok. Zar ne? Ona je odlučila šta će je usrećiti, a ne neko drugi za nju (nadam se). Ako su ona i njen partner odlučili da imaju jedno dijete, da li ćeš je siliti ili pasivno-agresivno nametati ideju da trebaju imati više djece? Smatram da si razuman čovjek, te da to nećeš uraditi (na stranu naša neslaganja na političkim temama). Ako je možda udata i u vezi, a u toj vezi je partner nasilan, ti ćeš joj pružiti podršku? Da se razvede, ode, prijavi i krivično goni takvu osobu..nećešp je prisiljavati da ostane u takvoj vezi/braku jer bi odlazak značio sramotu za porodično ime, da će ostati bez sredstava za život itd...I ta podrška je feminizam. time što tretiraš svoju kćerku kao samostalno biće, a ne imovinu koja je prešla u vlasništvo od tebe drugom muškarcu.

Negiranjem nekih od nabrojanih prava, a pogotovo ovih što se tiču reproduktivnih prava i planiranja porodice, stupamo u domenu reproductive coercion.

Btw, u UK je sve više stay at home očeva koji se brinu bza djecu i domaćinstvo jer su se tako dogovorili sa partnericama. One bolje zarađuju te im je finansijski isplativije da se one vrate na posao. BBC 3 ima super video o tome. Pogledaj. Svijet se mijenja, možda na bolje.
Kao prvo - meni je skroz nejasno to sa negiranjem nekog prava u braku. Partner moze insistirati, moliti i kumiti, praviti dramu,.... ali ne moze bas zabraniti ono ko policajac i da slijedi kazna. Govorimo naravno o prosjecnoj porodici a ne tamo gdje je nasilje, agresivni tradicionalizam,.. Djeci se naravno postavljaju neke granice ali ne od onoga sto si nabrojala.

Naravno da se ima postovati svaciji izbor i to ovdje nije tema. Tema je demografija.
Imamo vrlo jasnu i dokumentovanu sliku nasih predjela unazad nekoliko decenija. Na selima po 7,8 djece,... gdje i muz iz zena rade oko poljoprivrede, stocarstva,... svako sa svojim afinitetima i tu zena jeste domacica ali samo zato sto to radi bolje od covjeka koji kosi travu recimo i sl. Tu je svako od svakoga zavistan a ne samo zena od muza. Ali ta cinjenica da je zena mogla se starati o tolikoj djeci je i omogucavalo mnogo djece.

Industrijska revolucija i seljenje u grad u male stanove. Tu je vec doslo do druge price. Prvo manjak prostora i u porodicama gdje je zena bila domacica - pa manje djece. A ako je i zena radila sto je bio najcesci slucaj - manjak i prostora i vremena - i jos manje djece.

Nekada prije potrosackog drustva i prestiza su ljudi bili skromniji sa svojim ocekivanjima, pa su se djeca stancala i kada su ljudi jedva mogli podmiriti osnovno poput hrane, odjece, skole,.. Danas su ocekivanja veca i mnogi parovi se odlucuju za djecu tek kad imaju obezbjedjeno mnogo vise nego sto su njihove preci obezbjedjivali.

Ali je ipak kljucni faktor briga oko djece u najranijem razdoblju. Nek su jaslice i dzaba - uzima mnogo vremena da se djeca dovezu pa poslije pokupe, dosta stresa se tu stvori, pocesto ti posao ne dozvoli to pa je problem kada je i partneru frka sa poslom, ... prosjecan radni dan u porodici gdje oboje rade i gdje imas malu djecu je frka i stres.
Kada djeca porastu i sama idu u skolu, ucestvuju u kucanskim poslovima, sama otvore frizider ako dodju prva kuci i neto pojedu,.... tada je vec mnogo lakse.

Kada se planiraju djeca - uglavnom se razmislja upravo o toj prvoj dobi dok sama ne idu u skolu. I tu je domacica zena privilegija, spas,.... mogu to i muski ali iz nekog meni nepoznatog razloga su zene jednostavno za to bolje. U mom braku je bilo par perioda kada je moja zena imala tu ulogu i to svojom odlukom. Finansije su bile zajednicke iako sam samo ja zaradjivao - jer u pitanju je tim, zajednicki projekt,... gdje svako na svoj nacin doprinosi. Nisam potrosio vise od 50 KM za neki svoj ceif, hobi,.. nikada a da nisam pitao jel OK. Kada citam tvoj prethodni post o svojim parama, ekonomskoj zavisnosti,... - pitam se mozes li ti imati povjerenje u nekog partnera. Ja nebi bio u braku sa nekim u koga nemam povjerenja i ako bi mi tesko padalo da neko drugi donosi novac u kucu. Porodica je kao sto rekoh tim gdje mora postojati uzajamna i ljubav i postovanje i povjerenje. Kada imas to a finansija dovoljno - apsolutno je nebitno ko radi a ko je kod kuce, ko zaradjuje a ko pravi rucak i brine se o djeci. Zato i vidim feminizam kao problem jer u startu ima gard prema muskarcu koji jedini zaradjuje i u startu bojazan da bi mogao postati gazda u kuci.

Naravno, ako zena zeli da radi, ganja karijeru,... to ima da se postuje i prihvati - to nije ni diskutabilno vec default. Ali tu se ne moze onda ocekivati vise djece jer je i prakticno i mentalno skoro nemoguce. Sve znaci ima svoju cijenu. I u tom slucaju se nebi trebalo ni kukati na negativnu demografiju.
Bloo
Globalna šefica

#1373 Re: Demografija

Post by Bloo »

Opet postavljam pitanje.
Zasto je natalitet bitan?
hAZNADAR

#1374 Re: Demografija

Post by hAZNADAR »

Bloo wrote: 03/01/2020 12:15 Opet postavljam pitanje.
Zasto je natalitet bitan?
Drustvo ima penzionere i neke druge kategorije koje treba iz budzeta finansirati.

Ako je manje radne snage i ujedno manje uplacenog poreza, dohotka,... manji je i budzet i imas problem. Zato neke zemlje uvoze radnu snagu - tek toliko da bi se moglo sve podmiriti.
hAZNADAR

#1375 Re: Demografija

Post by hAZNADAR »

Sanjarko wrote: 03/01/2020 11:35 Evo svi mi u porodici koji su vani imaju vise djece. Svi koji su ovdje imaju manje djece. Svi u porodici za vrijeme Jugoslavije imali vise djece.

Razliciti razlozi. U razvijenim drustvima na zapadu je lakse da zena preuzme ulogu domacice prvih godina djeteta. Ima svakako oko 2 god. placenog porodiljskog, inace 6- sedmica godisnjeg i kada radi, putne komunikacije i javni prijevoz dobar i manje vremena se potrosi na razvozenje djece po vrticima, javne ustanove koje zbrinjavaju zene koje su izasle iz braka a nemaju svoj stan, socijalni sistem koji takve pomogne,..

U YU su ljudi bili skromniji,.. malo je ko od djece imao svoju sobu, viska garderobe, nije bilo potrosackog drustva i time vecih ocekivanja,... Na selima se djeca stancala ko na traci, po mahalama isto gdje su zene kao u mom naselju bile po cijeli dan u slafruku i u slobodno vrijeme uz kahvu raznorazne intrige :D , ali u zgradama gdje je prosjecna velicina stana bila oko 60 kvadrata i oboje radilo je vec prosjek bio 1-2 djece. I jos jedna stvar - kondomi se nisu bas najbolje prodavali nekada davno, vecina ljudi to nije nikada ni upotrijebila.

Kljucni faktor je vrijeme. Moze se i sa manje finansija, moze se i u manjem prostoru,... vrijeme za brigu oko male djece je kljucna stvar i kljucni problem kod mnogih porodica koje planski prave djecu.
Post Reply