Ima li kakva tecnost (deterdzent, aditiv) za crni ves, da moze koliko toliko povratiti crnu boju? Kupio "vrlo kvalitetne, markirane i skupe" hlace crne boje, nakon prvog pranja pojavile se bijele fleke, izgledaju isprano. Pa kontam ako se moze bar malo "regenerisati"...
Muškarci pitaju žene(pročitajte prvi post) vol.2
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
-
Kataklinger
#35501 Re: Muškarci pitaju žene(pročitajte prvi post) vol.2
Jedno off-topic pitanje za zene, pretpostavljam da bi za moje pitanje zene mogle prije znati odgovor 
Ima li kakva tecnost (deterdzent, aditiv) za crni ves, da moze koliko toliko povratiti crnu boju? Kupio "vrlo kvalitetne, markirane i skupe" hlace crne boje, nakon prvog pranja pojavile se bijele fleke, izgledaju isprano. Pa kontam ako se moze bar malo "regenerisati"...
-
moonca
#35502 Re: Muškarci pitaju žene(pročitajte prvi post) vol.2
..Vrati hlace, gdje si ih kupio, ako mozes -inace - nema deterdjenta da ti to sredi . jedino da ih ofarbas --- u crnu boju ...Kataklinger wrote: ↑03/01/2020 00:22 Jedno off-topic pitanje za zene, pretpostavljam da bi za moje pitanje zene mogle prije znati odgovor
- Ramzess Veliki
#35503 Re: Muškarci pitaju žene(pročitajte prvi post) vol.2
Pa to je i pitao ... e zena kad ja moram odgovarati na njima upucena pitanja ... uzmes crnu boju za tkaninu i slijedis Uputstvo za upotrebu ispisano na pozadini pakovanja. Ako je koza u pitanju, kupis nitro-lak za kozu i sa tim sto hoces da farbas (jakna, hlace) odes autolakireru jer samo sprica moze pravilno rasporedit lak, cetka samo zezne sve.moonca wrote: ↑03/01/2020 01:00..Vrati hlace, gdje si ih kupio, ako mozes -inace - nema deterdjenta da ti to sredi . jedino da ih ofarbas --- u crnu boju ...Kataklinger wrote: ↑03/01/2020 00:22 Jedno off-topic pitanje za zene, pretpostavljam da bi za moje pitanje zene mogle prije znati odgovor
-
moonca
#35504 Re: Muškarci pitaju žene(pročitajte prvi post) vol.2
nije koza u pitanju...
sta ti to radis- prestani me kopirati- ides za mnom i mases tom peruskom za prasinu....
- Ramzess Veliki
- MarlboroGold
#35506 Re: Muškarci pitaju žene(pročitajte prvi post) vol.2
Diskriminacija. Znamo i mi (dobro) prati veš 
- Ramzess Veliki
#35507 Re: Muškarci pitaju žene(pročitajte prvi post) vol.2
... a one ne mogu kreciti sa dvije ruke jer nemaju gdje okaciti kantu Jupola.
- MarlboroGold
- Yenna
#35509 Re: Muškarci pitaju žene(pročitajte prvi post) vol.2
Ako su fleke od neispranog deterdženta onda vrati na još jedno ispiranje, a ubuduće crni veš peri tako sto ga prije ubacivanja u mašinu naopako izvrnes... - pravilo!Kataklinger wrote: ↑03/01/2020 00:22 Jedno off-topic pitanje za zene, pretpostavljam da bi za moje pitanje zene mogle prije znati odgovor
I kod tamne odjeće koristi tečni deterdžent, a ne u prahu.
- Euridika
- Globalna šefica
#35510 Re: Muškarci pitaju žene(pročitajte prvi post) vol.2
nova_ja wrote: ↑03/01/2020 08:42Ako su fleke od neispranog deterdženta onda vrati na još jedno ispiranje, a ubuduće crni veš peri tako sto ga prije ubacivanja u mašinu naopako izvrnes... - pravilo!Kataklinger wrote: ↑03/01/2020 00:22 Jedno off-topic pitanje za zene, pretpostavljam da bi za moje pitanje zene mogle prije znati odgovor
Ima li kakva tecnost (deterdzent, aditiv) za crni ves, da moze koliko toliko povratiti crnu boju? Kupio "vrlo kvalitetne, markirane i skupe" hlace crne boje, nakon prvog pranja pojavile se bijele fleke, izgledaju isprano. Pa kontam ako se moze bar malo "regenerisati"...![]()
I kod tamne odjeće koristi tečni deterdžent, a ne u prahu.
Plus da dodam da se crni (tamno obojeni veš) pere odvojeno od ostalog veša i da treba ubaciti i maramicu za skupljanje boje u bubanj. Postoje i namjenski tečni deterdženti za crni/tamno obojeni veš. Oni malo očuvaju boju, mada ne u potpunosti. Zavisno i kako je obojena tkanina.
Ako je boja baš isprana na nekim mjestima, onda nemaš izbora već kupiti boju za odjeću i potopiti hlače u rastvor boje za odjeću (prema uputstvu).
- Euridika
- Globalna šefica
#35511 Re: Muškarci pitaju žene(pročitajte prvi post) vol.2
To je već drugi par rukava. Osoba može postati otrovna i bez zdravstvene tegobe, i samim time onemogućiti dalji suživot.MarlboroGold wrote: ↑02/01/2020 17:10Zavisi kako ljubav tvog života živi sa nekim zdravstvenim problemom. Neki prihvate lako i sve bude ok, a neki te svakodnevno ubijaju u pojam.Euridika wrote: ↑31/12/2019 09:11Ili dobije tešku bolest, padne na krevet i sl.?MarlboroGold wrote: ↑31/12/2019 08:00 Da li biste napustile momka/muža, a koji je ljubav vašeg života, ako mu se više ne može dići recimo u tridesetim ili ranim četrdesetim, a vi željne toga?![]()
Bilo već diskusije o ovome, morebit i na ovoj temi.
OT: Ljubav svog života ne ostavljaš zbog stvari na koje čovjek nema utjecaj, posebno ako se radi o zdravstvenim razlozima.
- Yenna
#35512 Re: Muškarci pitaju žene(pročitajte prvi post) vol.2
Da, maramice sam zaboravila, one su mi "must".Euridika wrote: ↑03/01/2020 08:46nova_ja wrote: ↑03/01/2020 08:42Ako su fleke od neispranog deterdženta onda vrati na još jedno ispiranje, a ubuduće crni veš peri tako sto ga prije ubacivanja u mašinu naopako izvrnes... - pravilo!Kataklinger wrote: ↑03/01/2020 00:22 Jedno off-topic pitanje za zene, pretpostavljam da bi za moje pitanje zene mogle prije znati odgovor
Ima li kakva tecnost (deterdzent, aditiv) za crni ves, da moze koliko toliko povratiti crnu boju? Kupio "vrlo kvalitetne, markirane i skupe" hlace crne boje, nakon prvog pranja pojavile se bijele fleke, izgledaju isprano. Pa kontam ako se moze bar malo "regenerisati"...![]()
I kod tamne odjeće koristi tečni deterdžent, a ne u prahu.![]()
Plus da dodam da se crni (tamno obojeni veš) pere odvojeno od ostalog veša i da treba ubaciti i maramicu za skupljanje boje u bubanj. Postoje i namjenski tečni deterdženti za crni/tamno obojeni veš. Oni malo očuvaju boju, mada ne u potpunosti. Zavisno i kako je obojena tkanina.
Ako je boja baš isprana na nekim mjestima, onda nemaš izbora već kupiti boju za odjeću i potopiti hlače u rastvor boje za odjeću (prema uputstvu).
Bojom za odjeću nisam oduševljena, pokušala sam par vrsta, uvijek se brzo ispere i ostavlja tragove, mislim da je kod njega problem samo u lošem ispiranju.
- Euridika
- Globalna šefica
#35513 Re: Muškarci pitaju žene(pročitajte prvi post) vol.2
Nisam ni ja fan tih boja za odjeću, ali ako je kod njega baš isprana boja, nema izbora. Osim da baci hlače. Pardon, ima izbor, može uzeti izbjeljivač i pošpricati po nogavicama (ne komplet nogavicu, već prošarano), pa da dobije izgled izbijeljenih hlača.nova_ja wrote: ↑03/01/2020 08:51Da, maramice sam zaboravila, one su mi "must".Euridika wrote: ↑03/01/2020 08:46![]()
Bojom za odjeću nisam oduševljena, pokušala sam par vrsta, uvijek se brzo ispere i ostavlja tragove, mislim da je kod njega problem samo u lošem ispiranju.
I da, obavezno 2x ispirati veš. Kod nas je tvrda voda, pa se deterdžent (posebno praškasti) ne ispere dobro s jednim ispiranjem.
- Ramzess Veliki
#35514 Re: Muškarci pitaju žene(pročitajte prvi post) vol.2
Lakse je ne prati crno nikako. 
- Euphoria
#35515 Re: Muškarci pitaju žene(pročitajte prvi post) vol.2
Mislim da je to loš kvalitet. I ja imam par hlača, operu se, ostanu bijele linije, nema šanse ni ispiranjem ni ničim to riješiti. A imam neke koje i nisu neki brend, jeftino plaćene a traju godinama, ne mijenjaju se.
Boje za odjecu isto nisu riješenje, ispiru se brzo, a i hoce pobojiti drugi veš od njih.
Svakako koristiti tečni deterdžent i ne pretjerivati. Moje pravilo je da ne dajem puno novca za crnu odjeću.
Boje za odjecu isto nisu riješenje, ispiru se brzo, a i hoce pobojiti drugi veš od njih.
Svakako koristiti tečni deterdžent i ne pretjerivati. Moje pravilo je da ne dajem puno novca za crnu odjeću.
- MarlboroGold
#35516 Re: Muškarci pitaju žene(pročitajte prvi post) vol.2
Ja samo koristim deterdzent, perem na 30 stepeni godinama i nemam tih problema. Ne kostim omeksivace i slicno. Moze mozda biti i do masine u nekim slucajevima, a ne nuzno do kvaliteta odjece.
- Euphoria
#35517 Re: Muškarci pitaju žene(pročitajte prvi post) vol.2
Ja perem crnu odjecu na posebnom programu za crnu odjecu, 30stepeni. Koristim zuti duel i sad bas kontam kako njega koristim nisam imala situacije da mi ostaju te bijele linije po tamnoj odjeciMarlboroGold wrote: ↑03/01/2020 10:37 Ja samo koristim deterdzent, perem na 30 stepeni godinama i nemam tih problema. Ne kostim omeksivace i slicno. Moze mozda biti i do masine u nekim slucajevima, a ne nuzno do kvaliteta odjece.
- MarlboroGold
#35518 Re: Muškarci pitaju žene(pročitajte prvi post) vol.2
Isti program i kod mene. Centrifuga odmah ispod onog sa najviše obrtaja... ne znam napamet koliko tačno. Koristim Perwoll za crni veš, a nekad uzmem i onaj drugi deterdžent isto za crni veš... ne sjećam se kako se zove. Nikad nisam stavljao omekšivač.Munlajt wrote: ↑03/01/2020 10:40Ja perem crnu odjecu na posebnom programu za crnu odjecu, 30stepeni. Koristim zuti duel i sad bas kontam kako njega koristim nisam imala situacije da mi ostaju te bijele linije po tamnoj odjeciMarlboroGold wrote: ↑03/01/2020 10:37 Ja samo koristim deterdzent, perem na 30 stepeni godinama i nemam tih problema. Ne kostim omeksivace i slicno. Moze mozda biti i do masine u nekim slucajevima, a ne nuzno do kvaliteta odjece.Mozda je i do omeksivaca. Prije sam koristila Silan.
Ako je šareni veš svjetljije boje onda perem sa plavim Perwollom. Bude sve super.
Ono... normalno je da nakon dužeg vremena crni veš gubi boju, ali da to bude odmah na početku sa tim prugama... ne znam.
- King Theoden
#35519 Re: Muškarci pitaju žene(pročitajte prvi post) vol.2
Gotovo je, ovaj post je ubio i posljednju nadu da nismo generacija na koju će se spustit sudnji danMarlboroGold wrote: ↑03/01/2020 10:46 Koristim Perwoll za crni veš, a nekad uzmem i onaj drugi deterdžent isto za crni veš... ne sjećam se kako se zove. Nikad nisam stavljao omekšivač.
Ako je šareni veš svjetljije boje onda perem sa plavim Perwollom. Bude sve super.
- cendlerbing
#35520 Re: Muškarci pitaju žene(pročitajte prvi post) vol.2
Kakav je to nick?King Theoden wrote: ↑03/01/2020 11:46Gotovo je, ovaj post je ubio i posljednju nadu da nismo generacija na koju će se spustit sudnji danMarlboroGold wrote: ↑03/01/2020 10:46 Koristim Perwoll za crni veš, a nekad uzmem i onaj drugi deterdžent isto za crni veš... ne sjećam se kako se zove. Nikad nisam stavljao omekšivač.
Ako je šareni veš svjetljije boje onda perem sa plavim Perwollom. Bude sve super.![]()
Šta pričaš, vidiš da muškarčina nikad ne stavlja omekšivač.
- King Theoden
#35521 Re: Muškarci pitaju žene(pročitajte prvi post) vol.2
Oooo, siđe kaskader
Dobar nik.
E, tu si u pravu. Ipak ima nade
- MarlboroGold
#35522 Re: Muškarci pitaju žene(pročitajte prvi post) vol.2
Pricamo o pranju vesa a ne heklanju
-
moonca
#35523 Re: Muškarci pitaju žene(pročitajte prvi post) vol.2
E, za crnu odjecu treba dati vishe novca...I'ma razloga.Munlajt wrote: ↑03/01/2020 10:26 Mislim da je to loš kvalitet. I ja imam par hlača, operu se, ostanu bijele linije, nema šanse ni ispiranjem ni ničim to riješiti. A imam neke koje i nisu neki brend, jeftino plaćene a traju godinama, ne mijenjaju se.
Farbanje pomaze...farbam jeftinu majicu, zbog modela, I volim da farbam.
Kuvam pola sata na niskoj temp. I bitno je u zadnjoj vodi ispiranja, dodati solju bijelog sirceta. Vrlo malo CE ' pustiti' prilikom pranja, Ali mi to I odgovara zbog crnog vesa kojeg perem.
Potrebno je I neku odjecu, izvrnuti naopacke prije pranja.
Koristila Sam woolite_ crni....nije vrijedno....
- King Theoden
#35524 Re: Muškarci pitaju žene(pročitajte prvi post) vol.2
To dvoje je na istoj deredži
Pa imaš curu jbt, de se loma bolje podijelite oko poslova
- MarlboroGold
#35525 Re: Muškarci pitaju žene(pročitajte prvi post) vol.2
Ma govorim o dalekoj proslosti... davno sam se osamostalio. Da nisam neke stvari naucio ucrvao bih se.King Theoden wrote: ↑03/01/2020 11:56To dvoje je na istoj deredži
Pa imaš curu jbt, de se loma bolje podijelite oko poslova
Da ona pere takodjer. Doduse nekad stavi na pahuljicu sareni ves. Ja 30 stepeni