Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Digla_da_kreci

#39301 Re: Zeničani

Post by Digla_da_kreci »

Ne mogu se prestati smijati :lol: :lol: :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#39302 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

clio_dci120 wrote: 02/01/2020 09:41 Sta ocekivati od ove godine? Sta ocekivati od iducih deset? Jedina promjena u zadnjih 20 godina bili su Husini gradjevinski radovi (pozitivna promjena koja je promjenila lice grada), i dolazak Fude ublehasa, koji je doduse "oteo" mjesto jos vecim ublehasima.
Tokom 2000-ih, posebice u drugoj polovini i prvoj polovini druge dekade (2010+) vidio se neki napredak u Zenici, makar kroz izgradnju Arene, Soping centra, GGM-a, sredjivanje pijace, pa Zenica je dobila svoj Univerzitet sto nije mala stvar, medjutim i izgubili smo dosta stanovnistva, najprodutknivnije gerenacije (generacija vecine forumasa - ja, Bato, ima ovdje nase genrecaije plus minus dvije tri godine). Dok sam studirao, u mojoj generaciji je bilo vise optimizma za promjene, da ce biti bolje, gledalo se vedrije na buducnost. Sada je sve ubijeno u pojam, i ko ima koliko toliko solidan posao prica o odlasku vani, vecina ih je vec otisla, za svoj grad se vise ne prica nesto lijepo, nego sve drvlje i kamenje, a i veliki broj mojih poznanika doista i jeste otisao. Prije je definitivno Zenica bila punija, vedrija, a zenicani sa vise poleta i optimizma.
Mislim da naredna dekada nece nista novo donjeti, ne vidim ni nekog prostora za neke nove infrastrukturne projekte, koliko vidim nema ozibljnog plana za razvijanje privrede (i da se sutra sta "skonta", dok bi se sve faze implementirale u praksi, bila bi vec 2026-2027),tako da vjerujem da ce se trend odlaska samo nastaviti, a Zenica ce i dalje u ekonomskom smislu sve vise slabiti. Postat cemo definitivno grad starih, koji ce ziviti preko ljeta i nove godine. I grad zelenih i Fudinih, koji ce se medjusobno krviti do smrti, ako se ne izmire do tada.
Mislim da je realan osvrt.
Druze, pises po sjecanju i osjecaju, bio si mladji i mnoge stvari nisi primjecivao. A nije bilo ni drustvenih mreza da ti sve serviraju pod nos. A prideg garantujem zivotom da su nase generacije (osamdesete) puno naivnije i manje zrele od danasnje "djece". Zasto je to tako, mozemo diskutovati, ali danasnje generacije ne samo da vizuelno izgledaju starije od nas, nego su i mentalno ispred nas u njihovim godinama. U vrijeme kad bez vize nisi mogao ni do Slovenije, sta se drugo moglo nego vjerovati da ce nekad biti bolje....

A 2000-te su jako tesko vrijeme. Sjeti se npr. protesta prevarenih i obespravljenih radnica RK Beograd i njihovog očajnickog poteza-spavanja u objektu bez grijanja po cičoj zimi, sjeti se protesta radnika uništenog Borca, građana koji "njaču" kao magarci, palmi kao novogodisnjih ukrasa kao da smo u nekoj palanki u zapadnom Srijemu, ogromne nezaposlenosti, naročito dok nisu dosli Mittal i Cimos, grijanje koje je pred kolapsom bilo i 2005, cuke lutalice, u gradu 2 butika (Heda i Adi)....Huso ima taj izetbegovicevski aureol da je on dobar a oko njega lopovi, mada ne sporim da ima veliko infrastrukturno naslijedje, ali nikakvo politicko....

I Zenica nadomjesta nas odlazak produktivnim generacijama iz Zepca, Kaknja, Zavidovica, Tesnja, Busovace....
clio_dci120 wrote: 02/01/2020 20:03 Najbolju sliku okaci veceras Saliveni sa namjerom da treha Izu Babica, ali slika ima sasvim suprotno znacenje...dva autobusa na slici, uzeti putem iste nabavke, tj. u isto vrijeme, Izin kao ispod cekica, a Zenicatransov grohno, haman se zakucao na asfalt.
E to je to, razlika izmedju privatnika i drzavnih hostaplera i odgovor na pitanje zasto treba privatizovati Zenicatrans ili osnovati novu firmu po modelu JPP-a.
I ti stvarno ne vidis tu neku drugu medjupovezanost?
Casual's

#39303 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Pratio sam forum BHBus (imam neki fetiš prema busevima i kamionima), i tačno je bila tema oko nabavki Higera za Biss Tours. Farbanje busa bi koštalo kao 1/2 cijene istog. Imali su još 5-6 Higera koje su kupili neki likovi iz Tuzle.
Govoriti o nekom poklonu može samo neki totalni debil.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#39304 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Odvoz smeca, vodovod, prevoz, grijanje..to da daš nekom pijačaru imao bi milionske dobiti ali...zasto se svi guraju u vlast...eto razloga :mrgreen: . Pa ti ljudi izlaze iz vlasti sa enormnom imovinom i novcem, je da to ne vidi svako ali zapitajte se malo otkud tolike kuce, vikendice,skupa nova auta,djeca na skolovanju vani...nema ovdje postenog insana koji ne bi capio kad bi se dohvatio vlasti. Mi mozemo naprdivati godinama a oni uzimaju :mrgreen:
Nivelacija

#39305 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

Hiljade radnika/ studenata/ bolesnih osoba su sutra u velikom problemu, mi smo svi iz carsije ovdje pa ne razumijemo u kakvim su problemima ljudi i kako se prebaciti do Zenice sutra.

Ovo se nije smjelo dogoditi.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#39306 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Pa i privatnik je unistavao Zenicatrans da mu uzme trziste. Isti princip kao sa Energopetrolom sto je unistavan zbog tesanjskih konjokradica, Hidrogradnja zbog Euroasfalta....nastavi niz...
Casual's

#39307 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Na koji nacin je privatnik unistavao Zenicatrans?

Zenicatrans prvo treba imati direktora sa mudima i da javno iznese sve probleme tog preduzeca, a ne cekato krolja.
Isto tako Krolj je morao reagovati i angazovati privatnika (Spic beton trans ako nista) dok traje strajk.

Imao je srece sto se dva dana nije radilo punom parom, sutra ce mu jebati sve sto ima.
Ja_Ja

#39308 Re: Zeničani

Post by Ja_Ja »

Dugovanja Zenicatransa su mizerna u poredjenju sa GRAS-om npr. Sa malo normalnijim direktorom na celu, i sa malom podrskom grada Zenicatrans bi mogla za 2-3 godine da hara. Ali u ovakvoj politickoj konstalaciji snaga ne moze se nista ocekivati do ovog sto imamo, umrtljivanje naroda.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#39309 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Casual's wrote: 02/01/2020 21:16 Na koji nacin je privatnik unistavao Zenicatrans?
Ko im je palio autobuse? Benzinom i sibicom ne kljucem :mrgreen:
Casual's

#39310 Re: Zeničani

Post by Casual's »

_BataZiv_0809 wrote: 02/01/2020 21:40
Casual's wrote: 02/01/2020 21:16 Na koji nacin je privatnik unistavao Zenicatrans?
Ko im je palio autobuse? Benzinom i sibicom ne kljucem :mrgreen:
Neam pojma. Kad to?
Casual's

#39311 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Sanjarko

#39312 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

Bobi wrote: 02/01/2020 21:02 Odvoz smeca, vodovod, prevoz, grijanje..to da daš nekom pijačaru imao bi milionske dobiti ali...zasto se svi guraju u vlast...eto razloga :mrgreen: . Pa ti ljudi izlaze iz vlasti sa enormnom imovinom i novcem, je da to ne vidi svako ali zapitajte se malo otkud tolike kuce, vikendice,skupa nova auta,djeca na skolovanju vani...nema ovdje postenog insana koji ne bi capio kad bi se dohvatio vlasti. Mi mozemo naprdivati godinama a oni uzimaju :mrgreen:
Ne bi ja. Navikao sam ovako da zivim. S malo. Od plata drugih primanja koje imaju mogu to sve da postignu i bez toga da cape. Sad ako bi me muka natjerala da capim, mozda bi i ja. Ali nevjerujem, ali opet nisam siguran.
ExNihilo

#39313 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

Bobi wrote: 02/01/2020 21:02 Odvoz smeca, vodovod, prevoz, grijanje..to da daš nekom pijačaru imao bi milionske dobiti ali...zasto se svi guraju u vlast...eto razloga :mrgreen: . Pa ti ljudi izlaze iz vlasti sa enormnom imovinom i novcem, je da to ne vidi svako ali zapitajte se malo otkud tolike kuce, vikendice,skupa nova auta,djeca na skolovanju vani...nema ovdje postenog insana koji ne bi capio kad bi se dohvatio vlasti. Mi mozemo naprdivati godinama a oni uzimaju :mrgreen:
Svega je nekoliko gradova na svijetu u kojima je javni prevoz profitabilna djelatnost. Zbog čega je, ujedno, rijetko privatiziran čak i u hiperkapitalističkim društvima.

Nema javnog prevoza bez podrške države.
Distortion

#39314 Re: Zeničani

Post by Distortion »

Kod nas je sve politika nazalost. Sda pokusava na sve nacine da udara na Fudu i sad su udarili preko Poreske uprave ZDK na Zenicatrans. Znamo da je direktor poreske Sda kadar i kako mu oni kazu tako ce uradit. Blokirat autobusku stanicu koja donosi profit je nonsense. Ali oni uzivaju u tome da udaraju po Fudi ne bil' ovom dopizdilo da kaze ne treba meni novi mandat da podnosim sve ovo.

Zalosno je sto gradjani ispastaju. Da vaze ista pravila JP Gras bi davno bio blokiran...ali ne smiju to uradit.
skoronikako

#39315 Re: Zeničani

Post by skoronikako »

Dakle jednom kada se u ovoj državi primjenjuje zakon, onda je to udar po Kr0lju? :zoka:

Nije kao da je u 3.5 godine mogao postaviti neku svoju osobu u Zenicatrans i preokrenuti situaciju. Kako ono on kaže? Dokaz da jedan čovjek može pobijediti sistem?
smartXL

#39316 Re: Zeničani

Post by smartXL »

skoronikako wrote: 02/01/2020 23:26 Dakle jednom kada se u ovoj državi primjenjuje zakon, onda je to udar po Kr0lju? :zoka:

Nije kao da je u 3.5 godine mogao postaviti neku svoju osobu u Zenicatrans i preokrenuti situaciju. Kako ono on kaže? Dokaz da jedan čovjek može pobijediti sistem?
A što se taj isti zakon ne primjenjuje na Gras, na ZFBH....koji su daleko veći dužnici? Jel tu nesto simptomaticno?
Distortion

#39317 Re: Zeničani

Post by Distortion »

Mislim da je Kasumovic postavio Darmina Terzica za direktora. Davno je on vidio koliko je sati u Zenicatransu i sta se sprema. Pitanje je sta su radili Nadzorni odbori u Zenicatransu svih ovih godina? Ko je bio u Nadzornom odboru ovog JP i sta se poduzelo po pitanju svih problema? Uvijek se krene od (svih) direktora Zenicatransa i svih Nadzornih odbora pa da vidimo ko je gurao pod tepih probleme svih ovih godina. Sad se sve adresira aktuelnom gradonacelniku i ocekuje se od njega da spasava sav javasluk Sda godinama.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#39318 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Selektivna primjena ko i sve u drzavi. Za isti prekrsaj tebe kazne a ne kazne Almira Begica....kad se pobunis, onda ti lokalni trubaduri kazu "š'a je jel to hoš reć da nisi brzo vozio/nisi bio vezan/vozio pijan".
Nivelacija

#39319 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

smartXL wrote: 02/01/2020 23:50
skoronikako wrote: 02/01/2020 23:26 Dakle jednom kada se u ovoj državi primjenjuje zakon, onda je to udar po Kr0lju? :zoka:

A što se taj isti zakon ne primjenjuje na Gras, na ZFBH....koji su daleko veći dužnici? Jel tu nesto simptomaticno?
A zasto se ne pokloni bolnici zemljiste kao savezu iz Sarajeva? Jel vaznije zdravlje i zivot zeničana ili rekreacija na 5 terena po 100 metara nogometasa iz dijaspore? Je li tu nesto simptomaticno?
smartXL

#39320 Re: Zeničani

Post by smartXL »

Nivelacija wrote: 03/01/2020 00:28
smartXL wrote: 02/01/2020 23:50

A zasto se ne pokloni bolnici zemljiste kao savezu iz Sarajeva? Jel vaznije zdravlje i zivot zeničana ili rekreacija na 5 terena po 100 metara nogometasa iz dijaspore? Je li tu nesto simptomaticno?
Pa daje im se isto kao i savezu, ali neće! Hoće vlasništvo 1/1. Kako kanton kupuje zemlju u Žepču, neka kupe i u Zenici!
skoronikako

#39321 Re: Zeničani

Post by skoronikako »

Pa naravno da treba kazniti Gras, ALI treba i Zenicatrans.

To što Gras nije kažnjen nije nikakvo opravdanje Kasumoviću.
_BataZiv_0809 wrote: 03/01/2020 00:09 Selektivna primjena ko i sve u drzavi. Za isti prekrsaj tebe kazne a ne kazne Almira Begica....kad se pobunis, onda ti lokalni trubaduri kazu "š'a je jel to hoš reć da nisi brzo vozio/nisi bio vezan/vozio pijan".
A što bi se bunio ako si brzo vozio/nisi bio vezan/vozio pijan? Opet to samo kazuje da bi svako od nas radio kao i Almir Begic da ima tu "moć". Ne mogu da shvatim da neko opravdava svoju grešku time što policajci ne (žele) vrše (vršiti) svoju dužnost prema nekoj drugoj osobi.

@Distortion Aktuelni gradonačelnik je dužan da rješava AKTUELNA pitanja. Što ispada i Zenicatrans. Nije valjda on mislio samo da će dijeliti pare preko tendera?
smartXL

#39322 Re: Zeničani

Post by smartXL »

Kakve gluposti poredis, nisi ni svjestan, neko državi dužan 100 mil, neko 4 mil, što poredis sa pojasom...

Nek država naplati od grasa, to ti je jedna tranša MMF-a, nema potrebe se zaduživati.

Nećemo spominjati ostale dužnike pa čak i zenicatrans, ali neka krene od najvećih dužnika.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#39323 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

skoronikako wrote: 03/01/2020 08:34
A što bi se bunio ako si brzo vozio/nisi bio vezan/vozio pijan? Opet to samo kazuje da bi svako od nas radio kao i Almir Begic da ima tu "moć". Ne mogu da shvatim da neko opravdava svoju grešku time što policajci ne (žele) vrše (vršiti) svoju dužnost prema nekoj drugoj osobi
Pobjegla ti je poenta, pobuna je protiv selektivnosti ne protiv kazne.
Casual's

#39324 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Image

Fudo našo investitora :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#39325 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

De ovaj drugi dokument u cjelini.
Post Reply