Upravo sam pregledao,bome svega je rekao zanimljivog i interesantnogNekako s proljeća wrote: ↑30/12/2019 20:31 Ma da, mrsko učestvovati na temi na ispravan način, ako se već nema ličnog iskustva. Ajnur je učesnik akcije ''Pretis'' iz aprila 1992, valjda zaslužuje malo pažnje.
Deblokada Sarajeva???
-
Emiremir33
#6926 Re: Deblokada Sarajeva???
- Dozer
#6927 Re: Deblokada Sarajeva???
A ni njega danas (Ajnura), kao i gomile nas, nema nigdje ni na mapi. Koliko znam on nije na ovom forumu... Pitah ga prije neki dan. Imao je i on, kao i mnogi drugi, raznih momenata koji su zasluzivali neko odlikovanje, tipa unistavanje transportera zoljom na Dobrinji u junu '92. Ja ga provalio odakle i kada ide, vozio smjene, a on ga sprzio s 200m, na ceki izmedju dvije zgrade, kroz procjep od cca. 5m i za 2-3 sec. koliko je transporter bio vidljiv. A pucao iz hodnika stana, kroz sobu, pa kroz prozor.
S obzirom da su mnogi dobijali cak i Ljijane i raznorazna druga odlikovanja, a da metka nisu opalili niti cetnika ocima vidjeli, zalosno je koliko je istinskih i zaista zasluznih boraca zakinuto samo jer nisu bili stranacki podobni. A ima i do nas... Nismo pricali, hvalili se, pa to nije ni dolazilo do usiju onih iznad... Mada, cak i kada bi doslo, cesto bi neko drugi preuzeo zaslugu za ono cemu nije ni prisustvovao.
Valjda to tako treba i ide...
Nebitno...pisaj ga.
Za kotu 850, vec sam ranije pisao svoje iskustvo, negdje, na nekoj temi... Mozda cak i ovoj, ne sjecam se. A ticalo se momenata iz '93 (ili bi i '94, jebes ga...), ljeto je bilo. To je bio onaj dan kada je Mladic vristao na svoje da su potrosili 10 vagona granata, a nisu uspjeli zauzeti nijednu kotu na Zuci.
Ukratko, bilo je vrlo interesantno, ako se moze tako reci za svo ono sranje... Elem, negdje oko 13-14.00 dignu nas 5, PO, podrska i pokrivanje, daju nam Gogu 2, i kazu vozite do "Zraka", tamo vas cekaju nasi. OK. Dosli do Zraka, docekao nas 1 nas, ugurao se s nama u Gogu, i dirigovao kuda da se ide. Dosli do IKM-a koji je bio u nekoj usamljenoj kuci na padinama Zuci, nekih 800+ m ispod kote 850. Tu su taj dan pogunuli Enver Sehovic i ostali.
Dadose nam nekakvog vodica koji ce nas odvesti na 850. OK. Krenuli nas 7 uzbrdo, preko cistine, trcimo natovareni k'o mazge, vruce do pi*ke materine, lije niz nas. Nismo odmakli ni 200m, pogledamo iza sebe i uredno vidimo Hrasno brdo, Vraca, Mojmilo...sve redom. Kontam - k'o glineni golubovi. Bukvalno nema nikakvog zaklona do nekakvog pokusaja sumice koji vidimo nekih 600-700m gore, na vrhu.
Nisam ni zavrsio misao kako treba, odvali tenkovska 30-ak metara ispred nas. Dosla s Vraca, ocito. Zalegli, dovikujemo se brzo sta i kako, dogovorimo rasprsivanje 20-20, i opet sprint gore (cuj sprint
, ali nama je izgledalo da sprintamo). Opali jos jedna ispod nas, pa jos jedna, pa jos jedna, a onda doletise i 2-3 minobacake 120-ke. Srecom, sve zemlja okolo, nijedna nije pala blize od 20m od nekoga od nas, i svi se nekako, na taj zalezi-skoci-sprint-zalezi-skoci-sprint fol uzverasmo do "sumice" i uskocismo u nekakav transe. Oci nam plivale u znoju, jbt...
Transe vise zatrpan nego citav, a suma oko nas k'o bandere ulicne rasvjete - nigdje nijedne grane, lisca, nicega. Stabla stoje kao direci pobodeni u zemlju. Upitasmo vodica gdje smo, kaze 850. OK. Gdje su nasi? Kaze - mislm da ovdje nema nasih trenutno.
OK... Gdje su cetnici? Ima li jos kakvih rovova negdje? Pokaza nam on pravac prema vrhu brda, jos nekih 200-injak metara kroz tu "sumu", kaze - tamo su bili rovovi, a cetnici bi trebalo da su nize, prema Vogosci. Eto, odoh ja nazad. Sretno.
I pokupi se lik i otfura nazad nizbrdo...
Nas 6 se zgledamo i pocnemo se smijati
. Hljeb ti hebem, sta je ovo?! 
Sta cemo, kako cemo, brzi dogovor, i ispadne da nas dvojica krenemo kroz tu sumu prema tom vrhu i tim navodnim rovovima, a ostala cetvorica s PO ce nam pokrivati ledja i odstupnicu iz tog transea. Dobra stvar je bila sto u tim momentima nije padalo nista po koti. Vjerovatno su mislili da nema nikoga vise i da su sve uredno preorali. I bili su u pravu za oboje, ako su tako mislisli. Jer, niti je bilo ikoga tu, a sve je bilo preorano toliko da smo bukvalno svaki drugi korak sutali komad nekog projektila...
I cik-cak, klekni, pokrivaj ga, trci dok on pokriva mene, i tako nekih 10-ak min. dok ne stigosmo do ivice sume. Vidimo dole desno, na nekih 150m drugu sumu, ali ona je bas suma, zelena, a ukoso lijevo ispred nas na nekih 400-500m drugo brdo golo kao i ovo nase. Logicno, nemamo blage veze ni gdje smo tacno, ni gdje je tacno linija, ni gdje su cetnici, a jos manje gdje su nasi. Mozda smo u nekakvom dubokom klinu...haj' ga znaj...
Ispod nas - vucja jama s ocitim polozajem za VBR. Nekada bila to. Dreknemo se ima li koga, nista... Bacicemo bombu! Nista. I frknemo jednu kasikaru u onu vucju jamu. Bubnu.. i nista. OK. Nema nikoga. Sjargamo se niz 5-6m ivice te rupcage i ufuramo u vucju da je prekontrolisemo (rupa dimenzija 2x1x1m otprilike), prazno.
Javimo nasem ostatku da dofuraju istim pravcem i slete u rupu, a mi odosmo potraziti rovove.
Izadjemo iz rupe, i vidimo na 10-ak metara prema Vogosci nesto kao grudobran. Zaletimo se preko te kratke cistine i uskocimo u nas transe. I sjeb. Transe je napola zatrpan i toliko uzak da se u njemu ni okrenuti ne mozemo, bukvalno, a grudobran nam je do malo iznad pupka
Vadi nozeve (asova, logicno, nemamo) i onako nekako jedva pogeti udri nozem da se samo prosiri prostor u koji se moze bar kleknuti. To radimo, a i skontamo da se zapravo sad nalazimo na padini prema Vogosci. Vidimo tamo dole Pretis, TAS, Hotonj, Blagovac k'o na dlanu - ali smo i mi njemu isto tako, k'o na dlanu. Kopali smo mozda 3-4 min. i gledali sve to okolo istovremeno, a onda eksplozija, i padamo jedan pored drugog na 2m udaljenosti, ali - nekih 3-4m iza transea. Opalila 155-ca ispred rova i izbacila nas nazad k'o dvije krpe.
Zvoni u usima, obojica se (vjerovatno) deremo isto "Nazad u transe!", al' ne cujem ni sebe, a jos manje njega.
Otkotrljamo se brze-bolje nazad, upadnemo na bok u transe, i opet noz i kopaj, jebo te zivot...
Shvatili smo da su nas vidjeli, a vjerovatno i nase koji su u medjuvremenu sletili u rupu iza nas, i krenulo rokanje. To je vec bilo negdje oko 18h, jos uvijek dan, mi na cistini direkt prema Blagovcu, a 155-ica i BST nam se nakacili na kosti, ne popustaju. Povremeno skontamo da dofura i tenkovska. Interesanto je da nije bilo miobacackih. Zasto - nemam pojma. Ali, to je bila nasa sreca. Jer one bi nas sigurno satrale. Ovako, pravolinijsko dolazeci projektil je udarao u zemlju po plitkoj putanji, kao metak, i osim sto nas je 3 ili 4 puta izbacivalo iz rova, nije bilo gelera. A da su padale 120-ke... eh... druga bi prica bila.
Kad je poceo padati mrak, oko pola 9, tada je i prestalo rokanje. Culi smo na brdu lijevo od nas da se i puskaralo prije toga, ali nista nismo mogli vidjeti. Kasnije smo saznali da je tamo ostalo 16 nasih, iz VI-e cete, radi poznatog zaglavljivanja naseg tenka koji im je blokirao rutu povlacenja. Pokusali su prokopati ispod njega, ali, nazalost, prekasno je sve to bilo i svi su pokoseni sijacem i snajperom.
Mi smo ostavili dvojicu u transeu, a ostali smo se izvukli nazad u sumu iznad rupa jer je bila na visem terenu i datle smo imali bolji pregled niz brdo, ukljucujuci i prostor ispred naseg rova. Oko 22:00 pojavili su se neki nasi, zaista se ne sjecam iz koje jedinice, i smijenili nas tu.
Naredna 3 dana sam se tresao, valjda od detonacija. Svi mi. Nismo brojali, ali otprilike smo skontali da je za tih cca.3-4h koliko je bilo dana i od momenta kada su nas poceli derati, na taj nas prostor od 150-200m2 doletilo preko 60 granata, sto BST-a, sto 155-ice, sto tenkovskih.
Kad sam se skinuo u bazi, u neopisivoj zelji da se operem iz kanistera od 5L, hlade vode logicno, iz mene je ispalo nekih 10-ak kg zemlje, od cega oko 1kg iz gaca...
S obzirom da su mnogi dobijali cak i Ljijane i raznorazna druga odlikovanja, a da metka nisu opalili niti cetnika ocima vidjeli, zalosno je koliko je istinskih i zaista zasluznih boraca zakinuto samo jer nisu bili stranacki podobni. A ima i do nas... Nismo pricali, hvalili se, pa to nije ni dolazilo do usiju onih iznad... Mada, cak i kada bi doslo, cesto bi neko drugi preuzeo zaslugu za ono cemu nije ni prisustvovao.
Nebitno...pisaj ga.
Za kotu 850, vec sam ranije pisao svoje iskustvo, negdje, na nekoj temi... Mozda cak i ovoj, ne sjecam se. A ticalo se momenata iz '93 (ili bi i '94, jebes ga...), ljeto je bilo. To je bio onaj dan kada je Mladic vristao na svoje da su potrosili 10 vagona granata, a nisu uspjeli zauzeti nijednu kotu na Zuci.
Ukratko, bilo je vrlo interesantno, ako se moze tako reci za svo ono sranje... Elem, negdje oko 13-14.00 dignu nas 5, PO, podrska i pokrivanje, daju nam Gogu 2, i kazu vozite do "Zraka", tamo vas cekaju nasi. OK. Dosli do Zraka, docekao nas 1 nas, ugurao se s nama u Gogu, i dirigovao kuda da se ide. Dosli do IKM-a koji je bio u nekoj usamljenoj kuci na padinama Zuci, nekih 800+ m ispod kote 850. Tu su taj dan pogunuli Enver Sehovic i ostali.
Dadose nam nekakvog vodica koji ce nas odvesti na 850. OK. Krenuli nas 7 uzbrdo, preko cistine, trcimo natovareni k'o mazge, vruce do pi*ke materine, lije niz nas. Nismo odmakli ni 200m, pogledamo iza sebe i uredno vidimo Hrasno brdo, Vraca, Mojmilo...sve redom. Kontam - k'o glineni golubovi. Bukvalno nema nikakvog zaklona do nekakvog pokusaja sumice koji vidimo nekih 600-700m gore, na vrhu.
Nisam ni zavrsio misao kako treba, odvali tenkovska 30-ak metara ispred nas. Dosla s Vraca, ocito. Zalegli, dovikujemo se brzo sta i kako, dogovorimo rasprsivanje 20-20, i opet sprint gore (cuj sprint
Transe vise zatrpan nego citav, a suma oko nas k'o bandere ulicne rasvjete - nigdje nijedne grane, lisca, nicega. Stabla stoje kao direci pobodeni u zemlju. Upitasmo vodica gdje smo, kaze 850. OK. Gdje su nasi? Kaze - mislm da ovdje nema nasih trenutno.
OK... Gdje su cetnici? Ima li jos kakvih rovova negdje? Pokaza nam on pravac prema vrhu brda, jos nekih 200-injak metara kroz tu "sumu", kaze - tamo su bili rovovi, a cetnici bi trebalo da su nize, prema Vogosci. Eto, odoh ja nazad. Sretno.
Nas 6 se zgledamo i pocnemo se smijati
Sta cemo, kako cemo, brzi dogovor, i ispadne da nas dvojica krenemo kroz tu sumu prema tom vrhu i tim navodnim rovovima, a ostala cetvorica s PO ce nam pokrivati ledja i odstupnicu iz tog transea. Dobra stvar je bila sto u tim momentima nije padalo nista po koti. Vjerovatno su mislili da nema nikoga vise i da su sve uredno preorali. I bili su u pravu za oboje, ako su tako mislisli. Jer, niti je bilo ikoga tu, a sve je bilo preorano toliko da smo bukvalno svaki drugi korak sutali komad nekog projektila...
I cik-cak, klekni, pokrivaj ga, trci dok on pokriva mene, i tako nekih 10-ak min. dok ne stigosmo do ivice sume. Vidimo dole desno, na nekih 150m drugu sumu, ali ona je bas suma, zelena, a ukoso lijevo ispred nas na nekih 400-500m drugo brdo golo kao i ovo nase. Logicno, nemamo blage veze ni gdje smo tacno, ni gdje je tacno linija, ni gdje su cetnici, a jos manje gdje su nasi. Mozda smo u nekakvom dubokom klinu...haj' ga znaj...
Ispod nas - vucja jama s ocitim polozajem za VBR. Nekada bila to. Dreknemo se ima li koga, nista... Bacicemo bombu! Nista. I frknemo jednu kasikaru u onu vucju jamu. Bubnu.. i nista. OK. Nema nikoga. Sjargamo se niz 5-6m ivice te rupcage i ufuramo u vucju da je prekontrolisemo (rupa dimenzija 2x1x1m otprilike), prazno.
Javimo nasem ostatku da dofuraju istim pravcem i slete u rupu, a mi odosmo potraziti rovove.
Izadjemo iz rupe, i vidimo na 10-ak metara prema Vogosci nesto kao grudobran. Zaletimo se preko te kratke cistine i uskocimo u nas transe. I sjeb. Transe je napola zatrpan i toliko uzak da se u njemu ni okrenuti ne mozemo, bukvalno, a grudobran nam je do malo iznad pupka
Vadi nozeve (asova, logicno, nemamo) i onako nekako jedva pogeti udri nozem da se samo prosiri prostor u koji se moze bar kleknuti. To radimo, a i skontamo da se zapravo sad nalazimo na padini prema Vogosci. Vidimo tamo dole Pretis, TAS, Hotonj, Blagovac k'o na dlanu - ali smo i mi njemu isto tako, k'o na dlanu. Kopali smo mozda 3-4 min. i gledali sve to okolo istovremeno, a onda eksplozija, i padamo jedan pored drugog na 2m udaljenosti, ali - nekih 3-4m iza transea. Opalila 155-ca ispred rova i izbacila nas nazad k'o dvije krpe.
Zvoni u usima, obojica se (vjerovatno) deremo isto "Nazad u transe!", al' ne cujem ni sebe, a jos manje njega.
Otkotrljamo se brze-bolje nazad, upadnemo na bok u transe, i opet noz i kopaj, jebo te zivot...
Shvatili smo da su nas vidjeli, a vjerovatno i nase koji su u medjuvremenu sletili u rupu iza nas, i krenulo rokanje. To je vec bilo negdje oko 18h, jos uvijek dan, mi na cistini direkt prema Blagovcu, a 155-ica i BST nam se nakacili na kosti, ne popustaju. Povremeno skontamo da dofura i tenkovska. Interesanto je da nije bilo miobacackih. Zasto - nemam pojma. Ali, to je bila nasa sreca. Jer one bi nas sigurno satrale. Ovako, pravolinijsko dolazeci projektil je udarao u zemlju po plitkoj putanji, kao metak, i osim sto nas je 3 ili 4 puta izbacivalo iz rova, nije bilo gelera. A da su padale 120-ke... eh... druga bi prica bila.
Kad je poceo padati mrak, oko pola 9, tada je i prestalo rokanje. Culi smo na brdu lijevo od nas da se i puskaralo prije toga, ali nista nismo mogli vidjeti. Kasnije smo saznali da je tamo ostalo 16 nasih, iz VI-e cete, radi poznatog zaglavljivanja naseg tenka koji im je blokirao rutu povlacenja. Pokusali su prokopati ispod njega, ali, nazalost, prekasno je sve to bilo i svi su pokoseni sijacem i snajperom.
Mi smo ostavili dvojicu u transeu, a ostali smo se izvukli nazad u sumu iznad rupa jer je bila na visem terenu i datle smo imali bolji pregled niz brdo, ukljucujuci i prostor ispred naseg rova. Oko 22:00 pojavili su se neki nasi, zaista se ne sjecam iz koje jedinice, i smijenili nas tu.
Naredna 3 dana sam se tresao, valjda od detonacija. Svi mi. Nismo brojali, ali otprilike smo skontali da je za tih cca.3-4h koliko je bilo dana i od momenta kada su nas poceli derati, na taj nas prostor od 150-200m2 doletilo preko 60 granata, sto BST-a, sto 155-ice, sto tenkovskih.
Kad sam se skinuo u bazi, u neopisivoj zelji da se operem iz kanistera od 5L, hlade vode logicno, iz mene je ispalo nekih 10-ak kg zemlje, od cega oko 1kg iz gaca...
- dječak sa šibicama
#6928 Re: Deblokada Sarajeva???
Tacno, dosta toga iz prve ruke.Emiremir33 wrote: ↑30/12/2019 20:45
Upravo sam pregledao,bome svega je rekao zanimljivog i interesantnog
Mada ima nekih stvari o kojima nema pojma, i SLO i HR su imale referendum o osamostaljenju. Operacija "Lipanjske zore" je ratna operacija iz juna mjeseca `92 kada su srpske snage otjerane iz Mostara, a ne ono zaustavljanje tenkova na Prologu iz `91.
- strucnjakdemagog
#6929 Re: Deblokada Sarajeva???
Hvala ti što si podijelio svoje iskustvo s nama. Ovo treba istaknuti da niko ne propusti da pročita kako je izgledao pakao Žuči.Dozer wrote: ↑30/12/2019 22:27 A ni njega danas (Ajnura), kao i gomile nas, nema nigdje ni na mapi. Koliko znam on nije na ovom forumu... Pitah ga prije neki dan. Imao je i on, kao i mnogi drugi, raznih momenata koji su zasluzivali neko odlikovanje, tipa unistavanje transportera zoljom na Dobrinji u junu '92. Ja ga provalio odakle i kada ide, vozio smjene, a on ga sprzio s 200m, na ceki izmedju dvije zgrade, kroz procjep od cca. 5m i za 2-3 sec. koliko je transporter bio vidljiv. A pucao iz hodnika stana, kroz sobu, pa kroz prozor.
Nebitno...pisaj ga.
Nisam ni zavrsio misao kako treba, odvali tenkovska 30-ak metara ispred nas. Dosla s Vraca, ocito. Zalegli, dovikujemo se brzo sta i kako, dogovorimo rasprsivanje 20-20, i opet sprint gore (cuj sprint, ali nama je izgledalo da sprintamo). Opali jos jedna ispod nas, pa jos jedna, pa jos jedna, a onda doletise i 2-3 minobacake 120-ke. Srecom, sve zemlja okolo, nijedna nije pala blize od 20m od nekoga od nas, i svi se nekako, na taj zalezi-skoci-sprint-zalezi-skoci-sprint fol uzverasmo do "sumice" i uskocismo u nekakav transe. Oci nam plivale u znoju, jbt...
Transe vise zatrpan nego citav, a suma oko nas k'o bandere ulicne rasvjete - nigdje nijedne grane, lisca, nicega. Stabla stoje kao direci pobodeni u zemlju. Upitasmo vodica gdje smo, kaze 850. OK. Gdje su nasi? Kaze - mislm da ovdje nema nasih trenutno.![]()
Nas 6 se zgledamo i pocnemo se smijati. Hljeb ti hebem, sta je ovo?!
Izadjemo iz rupe, i vidimo na 10-ak metara prema Vogosci nesto kao grudobran. Zaletimo se preko te kratke cistine i uskocimo u nas transe. I sjeb. Transe je napola zatrpan i toliko uzak da se u njemu ni okrenuti ne mozemo, bukvalno, a grudobran nam je do malo iznad pupka![]()
Kad je poceo padati mrak, oko pola 9, tada je i prestalo rokanje. Culi smo na brdu lijevo od nas da se i puskaralo prije toga, ali nista nismo mogli vidjeti. Kasnije smo saznali da je tamo ostalo 16 nasih, iz VI-e cete, radi poznatog zaglavljivanja naseg tenka koji im je blokirao rutu povlacenja. Pokusali su prokopati ispod njega, ali, nazalost, prekasno je sve to bilo i svi su pokoseni sijacem i snajperom.![]()
Dan kada si ti bio gore je 27.07.1993. i to je vjerovatno najstrašniji dan na najtežoj liniji sarajevskog ratišta. Vjerovatno si poslije čuo da je nakon pogibije Envera Šehovića i ljudi koji su bili tada s njim nastalo opšte rasulo, tako da su svi nagulili s linije. Prije toga su pali Golo brdo i kota 830, pa su se svi povukli na 850. Nakon pogibije komandanta Šehovića i sa 850 su nagulili i tada se pojavljuje tvoja ekipa. Taj što vas je tu doveo je dobro to znao i vjerovatno je pomislio da ćete tu i skončati. Ništa vas doduše nije slagao, a rovovi desno koje vam je pokazao su stara linija na Orliću, pa je pretpostavio da možda tamo još nekog ima. E sad, ako se to ne zove zavala, ne znam šta je. Bog te, ostavi te na Žuči u najgorem mogućem trenutku, a ne poznaješ ni teren niti išta. Samo iskustvo i sreća vas je spasila, to je svakome jasno, ali mi je nije jasno kako te neko može ostvariti tu, a ne reći kakva je prava situacija. Tako su isto zavalili i momke koji su izginuli oko tenka, ali to se ne smije reći, jer ko biva rat je. Ne možeš nekog ko je prvi put na Žuči u jeku ofanzive gurati naprijed na nepoznatom terenu. To se zove zavala. Vi ste imali sreće što ste krenuli desno prema Orliću (iskustvo), a nije vas gadjao BST već Zis, 155-ica i tenk. Uglavnom, ne reče nam da li ste ikoga našli gore osim smjene koja vam je došla? Mislim da je možda na Orliću neko ostao i možda dole oko Jezera.
I da napomenem da 850 nije pala jer VRS nije imala interes da je uzima. Danima gore nije bilo nikoga. Tek nakon kraja ofanzive 31.07. ta je linija ponovo popunjena. U svakom slučaju, priča je jeziva. Respect!
- Nekako s proljeća
#6930 Re: Deblokada Sarajeva???

Tenk kao simbol/spomenik , ima historijski utemeljenu povezanost sa doprinosom Specijalne MUP-a - Bosna i njenim gubitcima u ljudskom faktoru. Tenk jeste autentično rješenje u priči o spomeniku.
Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva im je dodijeljena negdje 2002.
- Nekako s proljeća
#6931 Re: Deblokada Sarajeva???
Čitam komentar iznad i zaključim, koji teletabis majko moja. I to čitam očima koje su gledale kuću i rahmetli Šehovića ispred sa motorolom, na nekih do 50 metara lijevo od puta kojim se ide na prvu borbenu liniju. Istim putem je i @Dozer sa saborcima vjerovatno prošao. Ispred do ''kote'' livada i mehka zemlja, upija minibacačke granate koje okom gledaš kako eksplodiraju, i ništa nas od gelera iz njih ne pogađa dok prilazimo prvoj liniji preko nje. Iskusnim borcima je to sasvim normala da se doživljava na prvim borbenim linijama jbt. Stigosmo do pripremne zemunice, dobrovoljno smo nas nekoliko došli na taj ''zajebani julski dan''. Pedesetak metara dalje se roka duž linije, brojevi rovova viša matematika. Nismo mi još svjesni u šta se uvlačimo a znamo gdje smo došli, i zbog koga. Raja nam je bila tu .
Kakvo crno rasulo , ljudi sa Žuči su to prevazišli bolan davnih dana još početkom 1993, nema ukopavanja care, samo naprijed još ...i još...dok se nije dobacilo do kote. Ovaj napad na Žuč koncentričnom artiljerijskom vatrom je dio priče o pokretanju operacije neprijatelja , sa namjerom da grad Sarajevo stavi u duboko okruženje izvana, i spoji se sa svojim snagama sa područja Hercegovine.
Čuj zavala. Gdje si ti bio zavalo moja pa kmečiš k'o curica.
Kakvo crno rasulo , ljudi sa Žuči su to prevazišli bolan davnih dana još početkom 1993, nema ukopavanja care, samo naprijed još ...i još...dok se nije dobacilo do kote. Ovaj napad na Žuč koncentričnom artiljerijskom vatrom je dio priče o pokretanju operacije neprijatelja , sa namjerom da grad Sarajevo stavi u duboko okruženje izvana, i spoji se sa svojim snagama sa područja Hercegovine.
Čuj zavala. Gdje si ti bio zavalo moja pa kmečiš k'o curica.
- Nekako s proljeća
#6932 Re: Deblokada Sarajeva???
U prvom ozbiljnijem pokušaju deblokade u junu 1992. smo na pravcu Žuči u Vogošće vojno zauzeli kotu Orlić. Predhodno je pod našu kontrolu stavljen rezervoar na brdo Mojmilo, krajnji obod brda ka Dobrinji, Nedzarićima, Vojničkom i Olimoijskom naselju. Jedan urbani i jedan periferni strateški položaj. A jeste, izginulo je dosta raje da bi se slavila neka brdašca kao preduslov za dalje. Ali je činjenica da se ne bi dalje moglo ići ka ''koti'' i vrhu, a da predhodno nije zauzet Orlić, a predhodno akcija ''Pofalićka bitka'' , ..za koju teletabis jednom veli da se nije ni odigrala.

@pici je pominjao neke žene na prvoj liniji,pa možda ih ima ovdje. Salko Kljuno?

Neko je pominjao Sokolje , herojsko je to naselje, raja nisu svjesna koliko je valajalo što je ostalo pod našom kontrolom. Dole kada su u decembru 1992 udarili om napad na Otes, Sokolje se odbranilo. Inače bi preko njega kasnije u 1993 se vratili u igru da zauzmu Žuč, a to bi značilo da ih onda eto opet i u Pofaliće.

@pici je pominjao neke žene na prvoj liniji,pa možda ih ima ovdje. Salko Kljuno?

Neko je pominjao Sokolje , herojsko je to naselje, raja nisu svjesna koliko je valajalo što je ostalo pod našom kontrolom. Dole kada su u decembru 1992 udarili om napad na Otes, Sokolje se odbranilo. Inače bi preko njega kasnije u 1993 se vratili u igru da zauzmu Žuč, a to bi značilo da ih onda eto opet i u Pofaliće.

-
Emiremir33
#6933 Re: Deblokada Sarajeva???
Ja sam spomenuo Sokolje,mada citav grad je bio linija zeabana,krenuvsi od Dobrinje pa gore do Starog Grada ,nikoga ne podcjenujici ni trunke,od Mupa, i svih brigada Armije BiH u graduNekako s proljeća wrote: ↑31/12/2019 08:57 U prvom ozbiljnijem pokušaju deblokade u junu 1992. smo na pravcu Žuči u Vogošće vojno zauzeli kotu Orlić. Predhodno je pod našu kontrolu stavljen rezervoar na brdo Mojmilo, krajnji obod brda ka Dobrinji, Nedzarićima, Vojničkom i Olimoijskom naselju. Jedan urbani i jedan periferni strateški položaj. A jeste, izginulo je dosta raje da bi se slavila neka brdašca kao preduslov za dalje. Ali je činjenica da se ne bi dalje moglo ići ka ''koti'' i vrhu, a da predhodno nije zauzet Orlić, a predhodno akcija ''Pofalićka bitka'' , ..za koju teletabis jednom veli da se nije ni odigrala.
![]()
-
Emiremir33
#6934 Re: Deblokada Sarajeva???
Jeste operacija deblokade Mostaradječak sa šibicama wrote: ↑31/12/2019 00:19Tacno, dosta toga iz prve ruke.Emiremir33 wrote: ↑30/12/2019 20:45
Upravo sam pregledao,bome svega je rekao zanimljivog i interesantnog
Mada ima nekih stvari o kojima nema pojma, i SLO i HR su imale referendum o osamostaljenju. Operacija "Lipanjske zore" je ratna operacija iz juna mjeseca `92 kada su srpske snage otjerane iz Mostara, a ne ono zaustavljanje tenkova na Prologu iz `91.
-
Emiremir33
#6935 Re: Deblokada Sarajeva???
Rekao je zanilmljivo u vezi pogibije Safeta Hadzica,o 3 Maju i o njegovom izlazsku iz grada 1995,kako kaze morao je izaci...
- Dozer
#6936 Re: Deblokada Sarajeva???
Krenucu od kraja - nikoga gore nismo zatekli, i nas 6 smo gore bili sami sve do mraka i dok se nisu pojavili ti neki momci, kako vec opisah.strucnjakdemagog wrote: ↑31/12/2019 00:35 Hvala ti što si podijelio svoje iskustvo s nama. Ovo treba istaknuti da niko ne propusti da pročita kako je izgledao pakao Žuči.
Dan kada si ti bio gore je 27.07.1993. i to je vjerovatno najstrašniji dan na najtežoj liniji sarajevskog ratišta. Vjerovatno si poslije čuo da je nakon pogibije Envera Šehovića i ljudi koji su bili tada s njim nastalo opšte rasulo, tako da su svi nagulili s linije. Prije toga su pali Golo brdo i kota 830, pa su se svi povukli na 850. Nakon pogibije komandanta Šehovića i sa 850 su nagulili i tada se pojavljuje tvoja ekipa. Taj što vas je tu doveo je dobro to znao i vjerovatno je pomislio da ćete tu i skončati. Ništa vas doduše nije slagao, a rovovi desno koje vam je pokazao su stara linija na Orliću, pa je pretpostavio da možda tamo još nekog ima. E sad, ako se to ne zove zavala, ne znam šta je. Bog te, ostavi te na Žuči u najgorem mogućem trenutku, a ne poznaješ ni teren niti išta. Samo iskustvo i sreća vas je spasila, to je svakome jasno, ali mi je nije jasno kako te neko može ostvariti tu, a ne reći kakva je prava situacija. Tako su isto zavalili i momke koji su izginuli oko tenka, ali to se ne smije reći, jer ko biva rat je. Ne možeš nekog ko je prvi put na Žuči u jeku ofanzive gurati naprijed na nepoznatom terenu. To se zove zavala. Vi ste imali sreće što ste krenuli desno prema Orliću (iskustvo), a nije vas gadjao BST već Zis, 155-ica i tenk. Uglavnom, ne reče nam da li ste ikoga našli gore osim smjene koja vam je došla? Mislim da je možda na Orliću neko ostao i možda dole oko Jezera.
I da napomenem da 850 nije pala jer VRS nije imala interes da je uzima. Danima gore nije bilo nikoga. Tek nakon kraja ofanzive 31.07. ta je linija ponovo popunjena. U svakom slučaju, priča je jeziva. Respect!![]()
A nismo mi ni bili prema Orlicu, nego bas na 850, na njenom lijevo cosku, prema Golom brdu (naravno, tada nisam imao pojma kako se zvala svaka ta gola cuka). Ispod nas, tacnije nekako izmedju nas i Golog brda lijevo, i nize nekih 200m je bio onaj vec spomenuti zeleni sumarak. Vidio sam u par navrata ljude u njemu, kako se prebacuju izmedju drveca i uskacu u rov. Nismo pucali prema tome (a nismo, realno, ni imali u sta jer su ta kretanja bila ionako prekratka), a ni otamo niko niie pucao na nas. Iskreno, nismo bas ni znali ko je u tom sumarku. Po opisu vodica smo kontali da su cetnici, ali opet...znali smo i da su nasi negdje lijevo. A ovaj sumarak je bio nekako i lijevo, pa smo odlucili da ne pucamo dok ne skontamo... Skontali smo tek kasnije da je spomenuto puskaranje koje smo culi zapravo bilo odatle prema Golom, ali tada je vec bilo kasno.
-
90minut
#6937 Re: Deblokada Sarajeva???
hahahahahahahahahahahahahahahahahaha_BataZiv_0809 wrote: ↑30/12/2019 17:40Mrsko mi gledat, sta spominje forum ili?dječak sa šibicama wrote: ↑30/12/2019 17:37
koji li je forumas u pitanju... ima svasta interesantno, od Polutkovih zmajeva sa Osama pa na dalje
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#6938 Re: Deblokada Sarajeva???
vidzaj Dozera alijinog bojovnikaDozer wrote: ↑31/12/2019 13:26Krenucu od kraja - nikoga gore nismo zatekli, i nas 6 smo gore bili sami sve do mraka i dok se nisu pojavili ti neki momci, kako vec opisah.strucnjakdemagog wrote: ↑31/12/2019 00:35 Hvala ti što si podijelio svoje iskustvo s nama. Ovo treba istaknuti da niko ne propusti da pročita kako je izgledao pakao Žuči.
I da napomenem da 850 nije pala jer VRS nije imala interes da je uzima. Danima gore nije bilo nikoga. Tek nakon kraja ofanzive 31.07. ta je linija ponovo popunjena. U svakom slučaju, priča je jeziva. Respect!![]()
A nismo mi ni bili prema Orlicu, nego bas na 850, na njenom lijevo cosku, prema Golom brdu (naravno, tada nisam imao pojma kako se zvala svaka ta gola cuka). Ispod nas, tacnije nekako izmedju nas i Golog brda lijevo, i nize nekih 200m je bio onaj vec spomenuti zeleni sumarak. Vidio sam u par navrata ljude u njemu, kako se prebacuju izmedju drveca i uskacu u rov. Nismo pucali prema tome (a nismo, realno, ni imali u sta jer su ta kretanja bila ionako prekratka), a ni otamo niko niie pucao na nas. Iskreno, nismo bas ni znali ko je u tom sumarku. Po opisu vodica smo kontali da su cetnici, ali opet...znali smo i da su nasi negdje lijevo. A ovaj sumarak je bio nekako i lijevo, pa smo odlucili da ne pucamo dok ne skontamo... Skontali smo tek kasnije da je spomenuto puskaranje koje smo culi zapravo bilo odatle prema Golom, ali tada je vec bilo kasno.
- Nekako s proljeća
#6939 Re: Deblokada Sarajeva???
Rahmetli u miru, Nermin Bašić Baša je u jednoj općoj rokačini , kada su se naša sa ljiljanima ili neprijateljska zastava smjenjivale na toj nekoj vrh čuki, pretrčao kraći brisan prostor do vrha i zabio našu zastavu .Umjesto neprijateljske. Zanijemili navodno i mi i neprijatelj.
Ima li demant ove situacije sa Žuč-i, juli 1992.
Ima li demant ove situacije sa Žuč-i, juli 1992.
-
tempuser
#6940 Re: Deblokada Sarajeva???
Ne znam ih kojih razloga ali ga je i on tu malo zasiljio tj popeglao i mistifikovao zbog cega je sam sebi proturjecio.
Prvo, on za sebe tvrdi da je legalista, da je MUP bila jedina legalna formacija, to itekako stoji i podrzavam, ali nastavlja da je Hadzic dosao pred kapiju Pretisa kao nenaoruzani predstavnik vlasti. Ako cemo cisto legalisticki, Hadzic je formalno bio radnik ViK-a i nije imao nikakvu zvanicnu funkciju. Njegovu funkciju u Kriznom stabu su Srbi priznavali koliko bi i mi priznavali nekog iz kriznog staba SDS-a i sl ispred kapije Pobjede u Vitkovicima ili Igmana u Konjicu u koji su 2 x vec upali!
Drugo, tvrdi da je to bio ratni zlocin jer je on bio nenaoruzan. Nastranu sto je taj objekat bio u predhodna 3 sata 2 x napadnut od strane naoruzanig grupa, pa bi bilo iluzorno ocekivati da te neko doceka na kapiji i razgovara s tobom, ta bi tvrdnja drzala vodu da niko iz Hadziceve grupe nije bio naoruzan! Hipotetski kontra situacija, da su cetnici 2 x upali u npr Zrak da li bi iko od nas izasao da prica sa 3. grupom koja dolazi sa istim ciljem?
Trece, dize cijelu stvar na potenciju teorije zavjere, sve i da je tako, kako je onda zavaljen Hadzic, a da sat prije njega nije bio zavaljen Zenga.
Inace u bivsoj "firmi" je danas bilo tradicionalno novogodisnje druzenje i lijepo je bilo vidjeti neke face zive i zdrave, sto fit sto sa stomacicicma!
-
Apoll0
#6941 Re: Deblokada Sarajeva???
Ako vam je od koristi jedna 

- strucnjakdemagog
#6942 Re: Deblokada Sarajeva???
Ako ste bili na lijevom boku 850, šumarak sa lijeve strane kad gledaš prema Golom brdu je bio pod kontrolom Armije. Odatle si mogao da vidiš zaglavljeni tenk na Golom brdu, koji je uništen to jutro.Dozer wrote: ↑31/12/2019 13:26Krenucu od kraja - nikoga gore nismo zatekli, i nas 6 smo gore bili sami sve do mraka i dok se nisu pojavili ti neki momci, kako vec opisah.strucnjakdemagog wrote: ↑31/12/2019 00:35 Hvala ti što si podijelio svoje iskustvo s nama. Ovo treba istaknuti da niko ne propusti da pročita kako je izgledao pakao Žuči.
Naprđivanja nekih neću sa komentarišem, ali ću samo podsjetiti da je isti lik za kojeg su Arnold i Stalone mala maca, podsticao ovde razmjenu mišljenja. Ja ne mogu da pišem kako se nekom sviđa, već samo onako kako ja mislim da je bilo, što ne mora biti tačno naravno.
A mogao bih dosta toga da napišem o recimo zavaljivanju mladih Vikićevaca, koji su izašli sami na isturene rovove, dok su oni koji su trebali da popune rovove desno i lijevo od njih odbili to da učine. Njihov komandir je to znao, ali ih nije povukao. Btw, neću da mu spominjem ime i prezime, jer je i on taj dan teško ranjen od iste granate od koje je poginuo komandant Šehović. Međutim, tenk se zaglavio u staroj tranšeji 26.07. uveče i mogao je i morao da povuče momke koji do tada borbe nisu vidjeli. Zašto nije to samo on zna. I ne razumijem zašto se nakon gotovo 30 godina ne smije pisati kako je zaista bilo.
- Dozer
#6943 Re: Deblokada Sarajeva???
Nismo mogli vidjeti tenk s nase tacke, ni te rovove tamo, a sumarak koji spominjem je bio ispod Golog brda i nas, negdje izmedju. Cisto sumnjam da je bio nas, jer onda nasi ne bi ni izginuli kod tenka.
A slobodno pisi, zasto da ne.
A slobodno pisi, zasto da ne.
- strucnjakdemagog
#6944 Re: Deblokada Sarajeva???
Ako niste mogli da vidite tenk, bili ste na desnom boku 850, onoj strani koja gleda prema Ugorskom. U tom slučaju šumarak koji ste vidjeli sa lijeve strane jeste bio pod kontrolom VRS. Tu dole u blizini se nalazi potočić i mislim da je to isti potočić u kojem je Pici bio pola godine ranije.
- pici
#6945 Re: Deblokada Sarajeva???
da to je to taj jebeni potcic i sHumarakstrucnjakdemagog wrote: ↑01/01/2020 14:31Ako niste mogli da vidite tenk, bili ste na desnom boku 850, onoj strani koja gleda prema Ugorskom. U tom slučaju šumarak koji ste vidjeli sa lijeve strane jeste bio pod kontrolom VRS. Tu dole u blizini se nalazi potočić i mislim da je to isti potočić u kojem je Pici bio pola godine ranije.
e samo pitanje da vidim da nisam pobenavio... znaci dosli smo iz pravca ugorskog i tu gdje je dozer bio bi morao biti taj jebeni dalekovod, nismo prosli tik ispod njega ali je bio blizu nama s lijeve strane i kota je pocinjala valjda tu a desno se vidjela vogosca i ostali objekti... i da na samom pocetku tog potocica je bila neka kuca, prazna naravno...
- strucnjakdemagog
#6946 Re: Deblokada Sarajeva???
Da, došli ste iz pravca Ugorskog, prošli pored 2 napuštena rova koja se nalaze malo iza mjesta odakle je uslikana slika koju sam postavio neki dan, pa ste onda sišli u potočić. Dalekovod je na 830, a Dozer je bio još malo više gore na 850. E sad zamisli koliko ste duboko ušli...pici wrote: ↑01/01/2020 18:59da to je to taj jebeni potcic i sHumarakstrucnjakdemagog wrote: ↑01/01/2020 14:31Ako niste mogli da vidite tenk, bili ste na desnom boku 850, onoj strani koja gleda prema Ugorskom. U tom slučaju šumarak koji ste vidjeli sa lijeve strane jeste bio pod kontrolom VRS. Tu dole u blizini se nalazi potočić i mislim da je to isti potočić u kojem je Pici bio pola godine ranije.prirodni transe koji nam je Hakija pokazao i spasio glavu lijevo i desno su brisani prostori tj livade i bili bi glineni golubovi, ako su cete usle u taj potok mogli su vam drito izac na kotu da su se uspeli njim... imali ste srece... goleme
e samo pitanje da vidim da nisam pobenavio... znaci dosli smo iz pravca ugorskog i tu gdje je dozer bio bi morao biti taj jebeni dalekovod, nismo prosli tik ispod njega ali je bio blizu nama s lijeve strane i kota je pocinjala valjda tu a desno se vidjela vogosca i ostali objekti... i da na samom pocetku tog potocica je bila neka kuca, prazna naravno...
-
TheMule
#6947 Re: Deblokada Sarajeva???
Jeli Mrso iso i po drugim djelovima ratista u ljeto i jesen 92., ili je iskljucivo bio tu vezan za svoj odred?
- pici
#6948 Re: Deblokada Sarajeva???
To smo tek skontali kad nam je Hakija rukom pokazao da su oko nas sve cetnici... Salko sa sijacem je dero taj prolaz prema dalekovodu najvjerovatnije da nas ne zatvore skroz i bili smo na pocetku tog potoka nas dvojica ostali su otisli dublje i znam kad smo kasnije se prepricavali da su cete pokusale da udju u taj potok i da sus se gadjali bombama jer su bili u panici Hakija im je digao pripremu u zrak... e sad kako sam te razumio nize nas je bilo Mujkica brdo a ta priprema je bila izmedju Kote 850 i Golog brda ono sto sam po nekim mapama skontao. Imas li kakvu mapu da mi pokazes gdje je to sve otprilike... da se opet saserem u gacestrucnjakdemagog wrote: ↑01/01/2020 19:36
Da, došli ste iz pravca Ugorskog, prošli pored 2 napuštena rova koja se nalaze malo iza mjesta odakle je uslikana slika koju sam postavio neki dan, pa ste onda sišli u potočić. Dalekovod je na 830, a Dozer je bio još malo više gore na 850. E sad zamisli koliko ste duboko ušli...Inače rahmetli Mršo je odrastao tu, vjerovatno ste mu i prošli pored kuće, tako da je on tu znao svaki grm gdje se nalazi.
- strucnjakdemagog
#6949 Re: Deblokada Sarajeva???
Možda ćeš se razočarati, ali u pripremi tada nije bilo nikoga. Zato sam te i pitao za datum, jer 09.12.1992. kada ste vi tu bili, na liniji VRS je vladalo opšte rasulo i linije su bile dobro pokidane. Ostalo je nešto ljudi na Ježevima, odnosno Mujkića brdu i dole prema Golom brdu. Da ti pravo kažem nije mi jasno ni ko je pucao na vas s te strane.pici wrote: ↑01/01/2020 20:22To smo tek skontali kad nam je Hakija rukom pokazao da su oko nas sve cetnici... Salko sa sijacem je dero taj prolaz prema dalekovodu najvjerovatnije da nas ne zatvore skroz i bili smo na pocetku tog potoka nas dvojica ostali su otisli dublje i znam kad smo kasnije se prepricavali da su cete pokusale da udju u taj potok i da sus se gadjali bombama jer su bili u panici Hakija im je digao pripremu u zrak... e sad kako sam te razumio nize nas je bilo Mujkica brdo a ta priprema je bila izmedju Kote 850 i Golog brda ono sto sam po nekim mapama skontao. Imas li kakvu mapu da mi pokazes gdje je to sve otprilike... da se opet saserem u gacestrucnjakdemagog wrote: ↑01/01/2020 19:36
Da, došli ste iz pravca Ugorskog, prošli pored 2 napuštena rova koja se nalaze malo iza mjesta odakle je uslikana slika koju sam postavio neki dan, pa ste onda sišli u potočić. Dalekovod je na 830, a Dozer je bio još malo više gore na 850. E sad zamisli koliko ste duboko ušli...Inače rahmetli Mršo je odrastao tu, vjerovatno ste mu i prošli pored kuće, tako da je on tu znao svaki grm gdje se nalazi.
![]()
A što se mape tiče, imaš je na Google, samo ukucaj Kota 850.
- pici
#6950 Re: Deblokada Sarajeva???
pa pucali su sa kote i sa mujkica ali i nize dole od pripreme e sad jesul pri povlacenju to radili mislim da jesu, kolko sam mogao upratiti, niko im nije dosao na ispomoc a trebali su, uvjek imas interventne vodove za takve stvari... pa i nas je bilo cirka sve ukupmno dvadesetak et ako nista bili smo bare-bare da ne kazu kako su ih napale tisHuce islamistastrucnjakdemagog wrote: ↑01/01/2020 21:08Možda ćeš se razočarati, ali u pripremi tada nije bilo nikoga. Zato sam te i pitao za datum, jer 09.12.1992. kada ste vi tu bili, na liniji VRS je vladalo opšte rasulo i linije su bile dobro pokidane. Ostalo je nešto ljudi na Ježevima, odnosno Mujkića brdu i dole prema Golom brdu. Da ti pravo kažem nije mi jasno ni ko je pucao na vas s te strane.pici wrote: ↑01/01/2020 20:22To smo tek skontali kad nam je Hakija rukom pokazao da su oko nas sve cetnici... Salko sa sijacem je dero taj prolaz prema dalekovodu najvjerovatnije da nas ne zatvore skroz i bili smo na pocetku tog potoka nas dvojica ostali su otisli dublje i znam kad smo kasnije se prepricavali da su cete pokusale da udju u taj potok i da sus se gadjali bombama jer su bili u panici Hakija im je digao pripremu u zrak... e sad kako sam te razumio nize nas je bilo Mujkica brdo a ta priprema je bila izmedju Kote 850 i Golog brda ono sto sam po nekim mapama skontao. Imas li kakvu mapu da mi pokazes gdje je to sve otprilike... da se opet saserem u gacestrucnjakdemagog wrote: ↑01/01/2020 19:36
![]()
Ti što su bacali bombe na vas su zapravo jedini bili ostali tu, a to je nekih cca 20 ljudi.
A što se mape tiče, imaš je na Google, samo ukucaj Kota 850.

ovo sam ranije postavio mislim na X da je to tu negdje...