RunnerX wrote: ↑31/12/2019 16:29
Srbija nikada nije bila nemoćnija kao posljednjih sedam dana.
Dobili su rukavicu u lice, ali ništa, ama baš ništa ne mogu.
Ja ne vidim tako.
Srbija je bila nemocna od 1990 - 2010. Grozan period u kojem su se redali porazi, ekonomija propadala, a pamet iseljavala.
Od tada Srbija napreduje, istina malim koracima, ali ide naprijed. Pali su na dno i sada se dizu. Plate se pocele rasti, grade autoputeve i zeljeznicu, po prvi put imaju petogodisnji razvojni plan. Imaju ekonomski program, kakav god on bio, koji zele ispuniti. U gore navedenom periodu nisu imali nista. Nula. Popravljaju odnose sa zapadnim drzavama.
...
Ratovi za teritorij su gotovi. Svi evropski narodi imaju los natalitet. Srbija danas ima 7 miliona stanovnika a za 100 godina ce imati mozda 3-4 miliona. Ogroman teritorij za tako mali narod.
BiH je ogromna, skoro duplo veca od Belgije, s tim da BiH ima 3 miliona a Belgija 12 miliona stanovnika. Dakle, u BiH bi moglo bez problema zivjeti 20 miliona stanovnika, a mi cemo u narednim decenijama imati manje od 2 miliona. Usljed niske stope nataliteta i masovnog iseljavanja buducnost BiH je veoma upitna.
Crna Gora je u jos gorem polozaju radi manje populacije a istih problema.
...
Srbima ne treba ni Kosovo, ni BiH, ni Hrvatska. Srbija je vec ogromna zemlja u odnosu na populaciju. U Srbiji moze zivjeti 30-40 miliona ljudi da ne bude guzve.
...
Za Srbiju je vazna Crna Gora jer se radi o istom narodu, iste proslosti, kulture, vjere i jezika. Da su pametni gradili bi sa njima bratske odnose i tretirali ih kao bracu. Crna Gora je vazna radi izlaza na more i luke Bar. Sa CG je Srbija jaka i nezavisna, povezana sa svijetom preko medjunarodnih voda.
U protekle tri decenije su ucinili znacajne napore da Crnogorcima ogade Srbiju. To moraju prestati raditi i okrenuti se saradnji i postovanju. Ne smiju izigravati velikog brata vec graditi odnose na ravnopravnim osnovama.
Crnoj Gori fali ljudi i ona ce morati uvoziti ljude sa strane. Nema im niko blizi i slicniji od Srba iz Srbije i BiH. U nekom periodu od 50-100 godina mogu se stvoriti pretpostavke da opet budu jedna drzava.
...
Mada, misljenja sam, cijela Evropa ce biti jedna drzava po uzoru na USA, jer samo tako moze parirati Kini, Americi ili Rusiji.