Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#49051 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by _BataZiv_0809 »

rade li vama stranice sa filmovima zadnjih dana
Derdiyok

#49052 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Derdiyok »

_BataZiv_0809 wrote: 30/12/2019 22:25 rade li vama stranice sa filmovima zadnjih dana
Dosta ih nije radilo, međutim ova nije izdala.

https://www.popcornsrbija.com
drag_gost

#49053 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by drag_gost »

ferratilis wrote: 29/12/2019 21:17 Pogledao sam jos jednom Lighthouse jer mi ne izlazi iz glave. Nadam se samo da ce Robert Pattison nakon ovog filma dobit jos slicnih uloga jer je odlican glumac. Zbog Twilighta sam aktivno izbjegavao njegove filmove. Willem Dafoe je odglumio ulogu zivota, na nivou Daniel Day Lewisa. Valjda je pokazatelj kvaliteta filma to sto ne mogu prestat razmisljat o njemu :D

Nisam neko vrijeme nista dobro pogledao, onda u jednoj sedmici odgledao Jokera, Parasite i Lighthouse. Svi odlicni. Ako imate preporuku za nesto iz ove godine da je vrijedno gledanja, I'm all ears. :D
https://www.imdb.com/title/tt3224458/ - A Beautiful Day in Neightborhood

Lagan, praznicki i drago mi je da je bas Hanks odglumio Mister Rogers-a.
johnnykola

#49054 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Image

HRT1 13.50.

I nakon sad još malo pedeset i pet godina od nastanka, raskošan porodični mjuzikal Moje pjesme, moji snovi svestranog američkoga filmaša Roberta Wisea (1914-2005), nije izgubio nimalo na privlačnosti i sjaju. Štoviše, film radošću i vedrinom koju širi kao da u neveselom svijetu s početka novog stoljeća neprestano dobiva na vrijednosti, a njegov autor na cijeni. Za film je Wise nagrađen Oscarom za režiju i film u cjelini (uz Oscare za adaptiranu muziku, zvuk i montažu koji su pripali njegovim suradnicima Irwinu Kostalu, Williamu H. Reynoldsu i Jamesu P. Corcoranu).

Image

Na mapi Movielanda film se nalazi u kvadrantu I3:

Image

Image

RTS2 14.00.

Službujući godinama u unutrašnjosti Francuske, policajac Ludovic Cruchot (L. de Funès) napokon dobije priliku preuzeti šefovsko mjesto u atraktivnom mjestu kao što je Saint-Tropez. Energični i svadljivi Cruchot pohita na jug u pratnji svoje mlade kćeri Nicole (G. Gard) dajući do znanja svojim podređenima, uključujući i pomoćnika Jérômea Gerbera (M. Galabru), da s njim nema šale. I dok Cruchot s kolegama vodi bitku protiv nemorala na plaži uhodeći nudiste, Nicole svojim novim prijateljima laže da joj je otac bogati vlasnik jahte. Problemi iskrsnu kada Cruchot dozna da je jahta središte kriminala.

Cijeli maraton je filmova o žandaru na RTS2:

Image
johnnykola

#49055 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Skriveni aduti 2010ih: link.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#49056 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by pici »

90minut

#49057 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by 90minut »

pici wrote: 31/12/2019 13:30 https://www.imdb.com/title/tt2309224/

:thumbup: preporuka
jesi to na eonu gledao :D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#49058 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by pici »

90minut wrote: 31/12/2019 13:39
pici wrote: 31/12/2019 13:30 https://www.imdb.com/title/tt2309224/

:thumbup: preporuka
jesi to na eonu gledao :D
jesam sinoc i zaintrigira me... ne mozes prestat gledat, odlican film
Optimus09

#49059 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Optimus09 »

Daj preporucite nesto za veceras,nista mindfuck :-D
Ima li neko komedija da je izasla u skorije vrijeme ?
johnnykola

#49060 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Optimus09 wrote: 31/12/2019 15:30 Daj preporucite nesto za veceras,nista mindfuck :-D
Ima li neko komedija da je izasla u skorije vrijeme ?
Booksmart je odlična komedija.
zippoo87

#49061 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by zippoo87 »

sinoc gledao "los samaricanin 2018" i onako,gledljiv film uz polosu glumu zenske ekipe u filmu
Optimus09

#49062 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Optimus09 »

Krenuo gledati booksmart,odmah pederi i lezbe u prvih 10 minuta,tako i ugasio.
Gledao black and blue:
https://www.imdb.com/title/tt7390646/
Dosta za veceras :-D
BJB

#49063 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by BJB »

https://www.imdb.com/title/tt4356480/?ref_=fn_al_tt_1The Healer - odlican film, za otplakat i nasmijati se..
Gledam Togoa...cini mi se da cu ga ostaviti za sutra..hladnooo.
dragma
Vozim: Pješe

#49064 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by dragma »

Odličan 10+

johnnykola

#49065 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Image

HRT2 21.50.

Ovaj fascinantni dokumentarac istražuje malo poznate godine u kojim se David Bowie tek razvijao i stvarao karijeru te pokazuje kako su ta rana iskustva utjecala na glazbu kojom je Bowie poslije postao globalna zvijezda.

Smrt Davida Bowieja u januaru 2016. godine glasno je odjeknula cijelim svijetom. Bio je jedan od najutjecajnijih muzičara svog naraštaja, a njegove pjesme poput Life on Mars, Heroes, Starman i Let's Dance sad su dio globalne muzičke baštine.

No Bowie prije stvaranja Ziggyja Stardusta, svog alter ega kojim se proslavio, i dalje je uglavnom nepoznat.

Ovaj dokumentarni film govori o pet ranih godina Bowiejeve karijere, od kraja 1960-ih do smrti Ziggyja Stardusta na pozornici 1973. godine. Pokazuje kako su mnoge ideje koje su nastale tih ranih godina njegove karijere poslije sazrele u fantastično uspješne pjesme.

Prožet dosad neviđenim razgovorima s nekim od Bowiejevih najranijih suradnika, film je fascinantna i nepoznata priča, novi pogled na muzičara za kojeg svi mislimo da ga poznajemo.

Image

HRT1 14.10.

Veliki bijeg temelji se na istinitoj priči o grupi savezničkih ratnih zarobljenika koji su uspjeli pobjeći iz navodno neprobojnog nacističkog logora za vrijeme Drugog svjetskog rata. Na početku filma nacisti su okupili sve svoje najpodmuklije i najproblematičnije zarobljenike i smjestili ih u novi logor, dizajniran da se iz njega ne može pobjeći. Zatvorenici odmah počnu planirati bijeg tako što će iskopati tri odvojena tunela. Richard Attenborough britanski je vojnik koji je mozak operacije i zapovijeda šarolikim odredom – među njima su Charles Bronson kao poljski stručnjak za kopanje rovova, James Garner kao Amerikanac nadaren za krađu, Donald Pleasence kao vješti krivotvoritelj te Steve McQueen kao američki pobunjenik – tokom izgradnje tunela i napokon u bijegu.

Na mapi Movielanda film se nalazi u kvadrantu F5:

Image

Image

RTS2 16.05.

Nakon poroda, očajna i neuspješna glumica (E. Purviance) koju je ostavio mladi slikar, u stanju psihičkog sloma ostavlja svoje novorođenče u luksuznom automobilu, nadajući se kako će ga pronaći neko bogat. Limuzinu ubrzo otmu lopovi koji bebu ostave na cesti, u sirotinjskom dijelu grada. Dijete na koncu pronađe skitnica (C. Chaplin) i nakon što vidi da nema drugog rješenja, postane njegov drugi tata. Pet godina poslije beba je izrasla u zgodna dječačića (J. Coogan) koji zajedno sa svojim mentorom, skitnicom, sudjeluje u sitnim prijevarama. Mališan, tako, razbija ljudima prozore, a skitnica ih odmah potom popravlja. Mališanova majka u međuvremenu je postala uspješna glumica no grize ju savjest zbog ostavljenog djeteta, koje sada pokušava pronaći.

Na mapi Movielanda film se nalazi u kvadrantu C7:

Image
omar little

#49066 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by omar little »

uncut gems. https://www.imdb.com/title/tt5727208/

svidja mi se jako, odlican. film je smjesten u novo vrijeme, ali je 70s film - narativno, stilski, atmosferom, izborom lokacije. nabrijano, franticno, kaoticno, nema gledatelj puno vremena za kontempliranje. kakofonija glasova, buke, grada, muzike, kao refleksija stanja uma glavnog junaka. safdie braca su radili zvukom i tempom sto je aronofsky u requiemu radio vizualima. sve skupa me iritiralo i cinilo nervoznom, sto je pun uspjeh za kreatore. atmosfera midtown diamond district pogodjena u bobu i kompatibilna sa mentalnim stanjem junaka. savrseno okruzenje iz nekog drugog vremena, a da nije anakrono. dosta kladionicarske terminologije se baca okolo i pomaze razumjeti sta to sve znaci jer je ugradjeno u tenziju. dosta kosarke i to pomaze biti upucen za pratiti sta se zbiva. no, ni prvo ni drugo nisu obavezni za uzivati u filmu. kevin garnett je fino uradio svoju, malu, rolu. film je drama, ali kvalitetni van lajneri sijevaju cesto.

glavni junak nam je hustler u rasulu, nije da nismo takvo sta do sada vidjeli, ali je definitivno sandlerova uloga karijere. rekla sam za meyerowitz story da mu je uloga zivota, ali nije bila - ovo je. ovo mu je prvi stopostotno dramski, ozbiljan, rad, bez postapanja na, za njega karakteristican, smusenost i anxiousness (kako na nasem?) stih. baumbach ga je smirio i isklesao u sjajnu ulogu, ali je ispod svega ostao taj sandlerovski komicno- anxious centar, malo, ali ipak prisutno. safdie braca mu pomjerili centar; promijenili elementarnu strukturu. samo jos jedan dokaz da je covjek ozbiljan glumac kada to zeli biti i kada ima redatelja koji zna kako iz njega izvuci, svaka cast. :kakoste: nagrade mi nista ne znace, ali znace industriji stoga mu zelim nesto veliko za ovo, zasluzio je. cisto da mu krenu nuditi vise ovakvih projekata.

jedino sto mi nije bas leglo je nekoliko originalnih muzickih lajtmotiva, disonantni su mi bili. nisam mogla pomiriti roland D50, kvintesenshal 80s spejsi flauta zvuk, sa bilo cime na ekranu. grebalo me. no, to je do mene.

good time je isto film brace safdie, ko nije gledao preporuka, mada je meni uncut gems i bolji i drazi.
MaksprotivMarksa

#49067 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by MaksprotivMarksa »

Hvala za ovaj Lajthaus, filmcina prava 👍👍

I ovaj sa Sandlerom sam gledao, preporuka takodjer, kraj je fascinantan 😍
ferratilis

#49068 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by ferratilis »

Uncut Gems sam htio preskocit kad sam vidio da Sandler glumi u njemu, ali trejler je izgledao dobro i ipak sam ga odgledao. Zero regrets, film je odlican. Malo filmova se moze pohvalit takvom tenzijom. Jedini u kojem sam osjecao slicnu napetost cijelo vrijeme je bio Dunkirk.

Jos mi je zanimljivije da je ovaj film jos jedan pun pogodak ove godine iz produkcije A24, nakon Lighthouse. Iako je mala indie kuca, konzistentno izbacuju odlicne, inovativne filmove za razliku od vecine velikih studija. :thumbup:

Imam jos tri njihova filma za pogledat: Skin, The Last Black Man in San Francisco i Midsommar. Cuo sam dobre stvari o njima.
Haris033

#49069 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Haris033 »

Image
Najbolji u prethodnoj godini :thumbup:
johnnykola

#49070 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Image

RTS2 15.00.

Mnogi kritičari smatraju kako je Potjera za zlatom najbolji film legendarnog Charlesa Chaplina. U glasovitoj anketi održanoj u povodu Svjetske izložbe u Briselu 1958. Potjera za zlatom je proglašena drugim najboljim filmom svih vremena.

Aljaska, koncem 19. stoljeća. Ljudi iz svih krajeva svijeta dolaze u negostoljubivo podneblje nadajući se kako će ondje pronaći zlato i tako se obogatiti. Ono što nalaze je, međutim, nepodnošljiva hladnoća i nedostatak hrane. Među takvim očajnim pustolovima je i simpatični usamljeni tragač (C. Chaplin), a na njegovom se putu nađu i dvojica snažnijih i naizgled snalažljivijih tipova, neotesani ali dobroćudni Big Jim McClain (M. Swain) i lopov i ubojica Black Larsen (T. Murray). Glad ljude natjera na svašta: jednoga dana usamljeni tragač u trošnoj kolibi priprema Big Jimu očajničku večeru - kuhanu cipelu.

Samom Chaplinu Potjera je bila njegovo najomiljenije ostvarenje, film po kojem je, kako je više puta izjavio, želio ostati zapamćen. Riječ je o oglednom primjeru Chaplinove estetike, duhovitom, zabavnom i melankoličnom filmu u kojem se veliki redatelj satirički odnosi prema pojedincu i društvu, ali istodobno iskazuje veliko povjerenje u čovjeka i njegove mogućnosti.

Pedantni Chaplin snimio je 27 puta više materijala no što je uvršteno u konačnu verziju filma, za potrebe snimanja fascinantne uvodne scene angažirao je 2500 statista, pravih tragača za zlatom. Klasična scena u kojoj Chaplin i Mack Swain jedu kuhanu cipelu snimana je pak tri dana, doživjevši 63 ponavljanja. Veliki hit u doba premijere, Potjera za zlatom je u kinima ponovno distribuirana 1943., obogaćena novom muzikom i Chaplinovom zvučnom naracijom, te bila nominirana za dva Oscara. Zanimljivo, jedna od nominacija koju je ovaj nijemi klasik zavrijedio bila je i ona za najbolji zvuk.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu H3:

Image

Image

RTS2 17.30.

Šećući besciljno gradom, siromašni skitnica (C. Chaplin) naišao je na prekrasnu djevojku (V. Cherrill) koja prodaje cvijeće. Kad je shvatio da je slijepa, sažalio se i kupio jedan cvijet. Iste večeri, dok je sjedio uz rijeku, u njegovoj se blizini pijani muškarac (H. Myers) pokušao ubiti. Skitnica ga je odgovorio od nauma, a zauzvrat ga je taj muškarac, inače vrlo bogat čovjek, pozvao svojoj kući. Sutradan je skitnica novcem posuđenim od bogataša kupio cijeli buket od cvjećarice i provozao je gradom u bogataševu autu. A kad je doznao da njegovoj voljenoj prijeti deložacija, ali i da postoji liječnik koji operira oči, skitnica je čvrsto odlučio nabaviti još novca kako bi joj pomogao.

U vrijeme kad je Hollywood zahvatila "govorna" groznica legendarni Charlie Chaplin upravo je stvarao Svjetla velegrada, film koji su mnogi kritičari proglasili njegovim najboljim ostvarenjem. No, iako je mogao napraviti zvučni film, Chaplin je Svjetla velegrada dovršio kao nijemi film, s izuzetkom naknadno snimljene zvučne kulise i pokojeg zvučnog efekta. On je pokazao da mu za stvaranje savršenog filma nije potreban govor. Njegova pantomima besprijekorno demonstrira cijelu lepezu osjećaja, te jednako uspješno izaziva u gledatelja urnebesan smijeh i sjetno suosjećanje. Scene poput upoznavanja skitnice i bogataša, nezaboravnog boks meča ili nespretnog skitničinog silaska sa statue zauvijek su ušle u antologiju (slapstick) komedije, a one poput prvog susreta skitnice i prodavačice cvijeća te neizrecivo lijepog kraja (koji se i dan-danas smatra možda i najdirljivijim trenutkom filmske povijesti) vjerojatno nikada neće biti nadmašene. Svjetla velegrada potpuno su autorsko djelo legendarnog filmaša - osim produkcije, režije, scenarija i glavne uloge, Chaplin je autor muzike te montažer - a svaki segment filma potvrđuje Chaplinov stvaralački genij. Orson Welles upravo je Svjetla velegrada naveo kao svoj najdraži film.

Film se na mapi Movielanda nalazi kao remek-djelo u kvadrantu E6:

Image
Haris033

#49071 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Haris033 »

Image
Izasao prevod :-D
drogon2

#49072 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by drogon2 »

j3bes prevod, jel izasao prihvatljiv snimak?
90minut

#49073 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by 90minut »

drogon2 wrote: 02/01/2020 14:01 j3bes prevod, jel izasao prihvatljiv snimak?
To ce predpostavljam izaci za jedno 2 mjeseca.
animus

#49074 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by animus »

Super je Knives out. Snimak nije los. Nije hd ali nije ni bezveze. Ima prevod.
Ovaj Lighthause je odron. Gledao sam sat vremena i bas me smorio. Izgubio sat vremena života na glupost.
drogon2

#49075 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by drogon2 »

90minut wrote: 02/01/2020 14:09
drogon2 wrote: 02/01/2020 14:01 j3bes prevod, jel izasao prihvatljiv snimak?
To ce predpostavljam izaci za jedno 2 mjeseca.
Ma bio bi ja zadovoljan i kvalitetnim screenerom slican ovom sto je izasao za Ford v Ferrari neki dan.
Post Reply