USA - Izbori za predsjednika 2020

Post Reply
kio01

#476 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by kio01 »

jeza u ledja wrote: 28/12/2019 17:08
kio01 wrote: 28/12/2019 12:36 Ko je rekao da ne vjerujem mainstream outletima( ako je ovo upuceno meni, a pretpostavljam da jeste)?
Ne znam ko je rekao, ali ja nisam. Bolje procitaj sta pise.
Kod tebe je sve binarno, il je vako il je nako. Jesi li cuo za rijec nuance?
U istom postu pogresnom logikom donosis pogresne konstatacije, stoga i ne cudi sto ti se sve cini binarnim.

Procitaj bolje - ti vjerujes alternativnim interpretacijama karaktera primarnih izvora bez da uopste citas te primarne izvore. Koristis floskule o “mainstream medijima” jer ti ih je neko predocio na taj nacin, upakovao u ukusan proizvod, kratak, sazet, komican, zabavan, jednostavan, razumljiv bez mnogo naprezanja, intelektualnog napora. Nije pitanje da li ti “vjerujes” mainstream medijima, a “vjerujes” alternativnim. Ne govorimo o binarnim, egzaktnim, faktuelnim vijestima.
Govorimo o tome da je tvoj stav o mainstream medijima mahom formiran ne tvojim poznavanjem sadrzaja i kvaliteta onoga sto ti mainstream mediji rade, vec interpretacijom tog njihovog rada od strane drugih, alternativnih medija, kojima je izmedju ostalog u interesu da te mainstream medije predstave kao takvim. Ipak i oni imaju proizvod koji zele plasirati publici.

Danasnji prosjecan konzument vijesti uglavnom ih saznaje potpuno odvojen od detalja o istoj, i to od strane ljudi koji im tacno govore ono sto zele da cuju.
"Dva clanka samo od danas:

Big Money and America’s Lost Decade
(autor Paul Krugman je jedan od najpoznatijih novinara tamo)

In the U.S., an Angioplasty Costs $32,000. Elsewhere? Maybe $6,400

Al bolje radije vjerovat alternativnom mediju kome je u interesu predstaviti etablirani medij kao fejk njuz. To prolazi najbolje upravo kod onih ljudi koji svakako ne citaju - drugi im lako mogu oblikovati misljenje, objasniti sta drugi govore i rade, i zbog cega. Upravo to je najveci problem danasnjeg zapadnog drustva.
:wink:"

Linkovao si dva clanka, kao da mi pokazes da ima dobrog novinarstva u mainstreamu. I ja ti odgovorim da nikada nisam rekao da ne vjerujem mainstream outletima opcenito, niti da su svi mainstream novinari nesposobni.

Ispade da me bolje ti znas nego ja sam sebe. Kazes "U istom postu pogresnom logikom donosis pogresne konstatacije, stoga i ne cudi sto ti se sve cini binarnim.", a onda lupas nekakve pretpostavke o meni i iznosis ih kao da su cinjenice. Haj molim te pogledaj sam sebe prije nego sto pocnes lupat o drugima.
jeza u ledja

#477 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Ponavljam jos jednom - nije pitanje tvog “vjerovanja” mainstream medijima. Ne znam zasto ponavljas to? Pitanje je tvog vjerovanja alternativnim medijima.
I uopsteno, pitanje je tvog poznavanja medija.

A NYT clanci, to sam samo juce procitao ta dva. To je samo jedan dan. Mescini da sam neki dan stavio jos jedan. Sta sad, da postavljam svaki dan naredna 3 mjeseca da bih nesto dokazivao?

Uzmi i citaj, ne preostaje ti nista drugo. Ne moras NYT, bilo sta. Otvori Jacobin, nemos crvenije od toga. Namjerno sam ti postavio njihov clanak koji govori o pravom karakteru Tulsi Gabbard, ti ne znam jesi li i trepnuo na njega. Vjerovatno jer ni ne poznajes te novine.

Al ono, lafo ljevicar....al po kalupu RT. :oops:
kio01

#478 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by kio01 »

Mozes li definisati sta smatras alternativnim medijima? Imam osjecaj da nam definicije ne bi bile iste.

Ti ne razumijes sta sam napisao izgleda. Evo da se po stoti put ponovim: Ne smatram da su svi clanci mainstream medija lazi, neispravni, propaganda, itd. Smatram da interesi mainstream medija cesto rezultiraju u self- censoringu zbog kojeg smatram da je neophodno informacije dobivati od vise nego samo handfull veoma slicnih outleta. Ne trebas ti meni nista dokazivati, govorim upravo suprotno od onoga sto si ti nekako uspio interpretirati.

Ovo sto si meni za citanje rekao, right back at ya. Zato sto sam rekao da je miniskulna frakcija mojih izvora vijesti o americkoj politici RT America, nekako sam desnjak :lol: . Istrazi malo prije nego sto se provaljujes ovdje.

Evo jedan citat o Chris Hedges-u, koji je 15 godina radio u NYT( da spomenem da je tokom rata bio u Sarajevu kao NYT reporter), a sada radi u RT America vec duze vrijeme:
Chris Hedges was an early critic of the Iraq War. In May 2003, Hedges delivered a commencement address at Rockford College in Rockford, Illinois, saying: "We are embarking on an occupation that, if history is any guide, will be as damaging to our souls as it will be to our prestige and power and security." His speech was received with boos and his microphone was shut off three minutes after he began speaking.
The New York Times, his employer, criticized his statements and issued him a formal reprimand for "public remarks that could undermine public trust in the paper's impartiality".

E zamisli sad da ima neki Rus koji misli isto kao ti. Sta mislis, sta bi on mislio o ovome citatu?
https://www.huffpost.com/entry/american ... k_b_827000 Evo clanka o tome kojem ces mozda radije vjerovati nego mojoj ruskoj propagandi.

Evo jos jedan huffpost clanak: https://www.huffpost.com/entry/jesse-ve ... d_b_492237
jeza u ledja

#479 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Ponavljas jedno te isto na osnovu pogresno izvedenih zakljucaka iz mojih postova. Ja napisem da previse vjerujes alternativnim medijima (Cenk Uygur, tj. TYT klasican primjer, posto si pitao sta je alternativni medij), ti na to odgovoris da "nije tacno da ne vjerujes mainstream medijima". Jedno ne iskljucuje drugo.
Napisem da si lafo ljevicar, ti kazes da nije tacno da si desnicar. :-)

I onda spominjes neko binarno shvatanje svijeta.

Nije ni pitanje vjerovanja, niti tacnosti onoga sto pise. Postoji spektar. Moja poenta je da se ne moze znanje o svijetu donositi prvenstveno na osnovu alternativnih izvora, vec obratno. Tamo samo mozes nesto dodatno saznati. Kod tebe se cini da je to obratno.
Ne postoji nijedan razlog zasto bi Cenk Uygur ili Joe Rogan imali manje interesa u izvjestavanju o XY od nekog novinara u NYT, vec naprotiv. Naravno, interesi su potpuno razliciti, ali uglavnom se svode na prodavanje proizvoda. :wink:

Chris Hedgesu svaka cast, samo izvjestavanje na RT ga iskljucuje iz ozbiljne diskusije. (Btw izostavio si sljedecu recenicu gdje pise da nije dobio otkaz, vec je sam otisao). :wink: Jesse Ventura ( :D ), jedan od 9/11 conspiracy theorists. Toliko o njemu. A Huff Postu je kvalitet skroz opao.

O NYT i ratu u Iraku i generalno atmosferi oko toga je sve poznato. NYT je bio glavni propagator neocon lazi u vezi WMD. MSNBC nisam pratio, jedino se sjecam Keith Olbermanna iz tog perioda.
kio01

#480 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by kio01 »

Rekao si : "Al bolje radije vjerovat alternativnom mediju kome je u interesu predstaviti etablirani medij kao fejk njuz."
I ja na to odgovorio da cesto vjerujem mainstream medijima.

Rekao si: "Otvori Jacobin, nemos crvenije od toga.", u smislu kao da meni odgovara da je sto crvenije. Zasto? Jer sam desnicar koji je protiv demokratije i na ovom forumu u misiji da sirim rusku propagandu. Jel tako otprilike, ili me mozda ti znas bolje opisati, jer izgleda da si ti ekspert o meni i mojim misljenjima?

Kao sto rekoh prije, regularno konzumiram mainstream medije, ali isto tako regularno konzumiram alt medije, jer smatram da bez njih ne mogu dobiti potpunu sliku.

Sta, jel se to nesto promijenilo izmedju tad i sad, pa Hedges odjednom vise ne zaslusuje respekt? I dalje vodi istu politiku, ima istu ideologiju, govori iste stvari,... Rečenica za odlazak je irelevantna, i ti se slazes sa mnom. Znas kako znam? Jer se na RT isto desilo sa Abby Martin njenom kritikom ruske politike u Krimeji. Nisu joj dali otkaz. Ja kada sam to spominjao nije ti bilo problem i dalje RT nazivati ruskom propagandnom masinom.
Kakve veze ima lik Jessija Venture sa ovim clankom? Cilj navodjenja ovog primjera je da mu je MSNBC dao otkaz jer je bio protiv rata u Iraku. Zasto samo Ruse ruzis kad propagiraju i lazu, a kad ovi urade isto, honest mistake? Sta znaci ovo HuffPostu kvalitet opao? Sta u ovim clancima ne valja, pa te navodi da kazes da im je kvalitet opao?

Znaci sam kazes da je mainstream media propagirala lazi tokom rata u Iraku. PA ZASTO IM SAD SLIJEPO VJERUJES? Isti likovi, isti kanali, isti interesi, isti finanseri. Kako znas da sada isto ne rade o drugim ratovima, ili nekim drugim temama?

Ko što bi Bush rekao, fool me once...
jeza u ledja

#481 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

kio01 wrote: 30/12/2019 00:41 Rekao si : "Al bolje radije vjerovat alternativnom mediju kome je u interesu predstaviti etablirani medij kao fejk njuz."
I ja na to odgovorio da cesto vjerujem mainstream medijima.
Stoti put - nije pitanje vjerovanja mainstream medijima, vec alternativnim.
Rekao si: "Otvori Jacobin, nemos crvenije od toga.", u smislu kao da meni odgovara da je sto crvenije. Zasto? Jer sam desnicar koji je protiv demokratije i na ovom forumu u misiji da sirim rusku propagandu. Jel tako otprilike, ili me mozda ti znas bolje opisati, jer izgleda da si ti ekspert o meni i mojim misljenjima?
Desnicar si jer ti odgovara sto crvenije? Sta bolan?

Nisam rekao da si desnicar, kao sto nisam komentarisao ni tvoje “vjerovanje” u msm.
Kao sto rekoh prije, regularno konzumiram mainstream medije, ali isto tako regularno konzumiram alt medije, jer smatram da bez njih ne mogu dobiti potpunu sliku.
Ma ti konzumiras na sta naletis na YT.
Sta, jel se to nesto promijenilo izmedju tad i sad, pa Hedges odjednom vise ne zaslusuje respekt?
Da, apsolutno. Ima (ili je imao?) emisiju na RT. Time se popisao na svoj rad, kao sto se i ja popisam na njegov.
I dalje vodi istu politiku, ima istu ideologiju, govori iste stvari,..
Vodi kurac moj. Radi za Rusku Federaciju.
Rečenica za odlazak je irelevantna,
Nije, zato si je i izostavio.
i ti se slazes sa mnom. Znas kako znam? Jer se na RT isto desilo sa Abby Martin njenom kritikom ruske politike u Krimeji. Nisu joj dali otkaz. Ja kada sam to spominjao nije ti bilo problem i dalje RT nazivati ruskom propagandnom masinom.
Ne nazivam je ja, to je fakat. Problem je samo sto ti jos nisi skonto.
Kakve veze ima lik Jessija Venture sa ovim clankom? Cilj navodjenja ovog primjera je da mu je MSNBC dao otkaz jer je bio protiv rata u Iraku.
Ima veze utoliko sto to on kaze, ne kaze njegov bivsi poslodavac. Isto kao sa situacijom te tuke koja je radila za RT, koja je isto tako bila 9/11 conspiracy theorists. Kakva je relacija izmedju nje i njenih poslodavaca, propagande masine RF, to znaju samo oni.
Zasto samo Ruse ruzis kad propagiraju i lazu, a kad ovi urade isto, honest mistake?
To si zakljucio na osnovu cega? Ovog naseg razgovora? Nisam na forumu od juce.
Sta znaci ovo HuffPostu kvalitet opao?
To znaci da mu je opao kvalitet. :D
Sta u ovim clancima ne valja, pa te navodi da kazes da im je kvalitet opao?
Govorim generalno. Forma, kvalitet pisanja, skrutinizacija tudjih izjava.
Huff Post nije vise isti od kad je otisla njegova osnivacica. Iskreno, nisu nikad bili cemu.
Znaci sam kazes da je mainstream media propagirala lazi tokom rata u Iraku.
Da , i time pobijas recenicu iznad gdje kazes da ne kritikujem “ove”, vec samo Ruse.
PA ZASTO IM SAD SLIJEPO VJERUJES?
Zasto je tebi cuna mala?
Isti likovi, isti kanali, isti interesi, isti finanseri. Kako znas da sada isto ne rade o drugim ratovima, ili nekim drugim temama?

Ko što bi Bush rekao, fool me once...
Kojim drugim ratovima i kojim drugim temama? Isti finansijeri, isti likovi, cega ba? Svaki rat, svaki dogadjaj, svaki politicar, svaki medij, svaki novinar, pa eto i svaki “finansijer”, onda jos kroz razlicite periode, imaju svoje zasebne stavove, misljenja i motive. Ne postoji jedan magicni kabal koji o svemu odlucuje, i to na isti nacin. Doduse, ne postoji u Americi, ali postoji u Rusiji - od Putina pa sve nadole do izvjestitelja RT - sve je podredjeno samo jednom, istom interesu.

Da ti probam drukcije objasniti - postoje stvari koje su ko litmus papir. Mozemo mi nadugo i nasiroko dumati o svemu, kao sto i novinari, mediji, ili politicari mogu. I mozemo o tome raspravljati. No postoje stvari koje su etablirane, oko kojih postoji intelektualni konsenzus, o kojima je prosjecan covjek imao dovoljno vremena i izvora informacija da donese jasan stav. Na primjer da je zemlja okrugla, Donald Trump idiot, da je globalno zagrijavanje stvarno i antropogeno, te da je RT rusko propagandno glasilo. Padnes na tim stvarima, djaba sve drugo. Nije pitanje da li “vjerujes” mainstream medijima. Pitanje je kako mozes vjerovati jednom jedinom paragrafu, recenici, koju izusti neko sa RT. Da shvatas, da razumijes fundamentalnu razliku izmedju privatnog medija na Zapadu i drzavnog projekta Putinove Rusije tebi bi to bilo jasno.

Mislim da smo ovu pricu iscrpili, bar sto se mene tice. Ako hoces dalje mozemo o americkim alternativnim i mainstream medijima, nije problem. Mogu do sutra secirati kakve sam sve gluposti cuo od recimo Ane Kasparian ili sto da ne, recimo kritike Naomi Klein (mada se osjecam glupo stavljajuci ih u istu recenicu :-? ). No ako insistiras na nekom balansiranju izmedju RT i ostalih onda nemamo dalje o cemu.
kio01

#482 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by kio01 »

Slazem se, tema je iscrpljena, jer ocigledno ne razumijes neke stvari niti pokusavas stvari vidjeti iz druge perspektive. Tako da, imam osjecaj da je nerazumno nastavljati o ovoj temi. Ukoliko hoces, mogu i ja u detalje o glupostima koje si samo u zadnjem postu napisao, ali ne znam ima li benefita ikakvog od toga. Razumni ljudi ce sami primijetiti greske u tvom logickom zakljucivanju.
jeza u ledja

#483 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Vise citaj, manje gledaj YT. I rijesen problem.
Tanja36

#484 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Tanja36 »

Ovo ce biti najvjerovatnije buduci predsjednik u SAD-u. Reinkarnacija Alije Izetbegovica :D :bih: :bih: :bih: :bih:

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih:

jeza u ledja

#485 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

:-) :lol:
L u c i f e r

#486 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by L u c i f e r »

Bilo bi do jaja kad bi Biden uzeo.
oaza85

#487 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by oaza85 »

L u c i f e r wrote: 30/12/2019 20:36 Bilo bi do jaja kad bi Biden uzeo.
Nema sanse, vode onaj mali Buttigieg i Sanders.
Kako god, Trump je president.
Ako ga ne otruju.
L u c i f e r

#488 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by L u c i f e r »

oaza85 wrote: 30/12/2019 22:05
Ako ga ne otruju.
Ma ja
oaza85

#489 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by oaza85 »

L u c i f e r wrote: 30/12/2019 22:05
oaza85 wrote: 30/12/2019 22:05
Ako ga ne otruju.
Ma ja
Pence je jos gori izbor, da se rodio kod nas sad bi zivio u Maoci. Donald je opet samo neuracunljiv, manje zlo.
jeza u ledja

#490 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

oaza85 wrote: 30/12/2019 22:05 Nema sanse, vode onaj mali Buttigieg i Sanders.
Ne vode ba. Buttigieg je daleko na cetvrtom, Sanders na drugom.

Al nije jos pocelo zvanicno.
karanana

#491 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by karanana »

vodi guza u iowi.

to je valjda prvi kavkasus. a tradicionalno to govori o ostalim primariesima.
jeza u ledja

#492 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

karanana wrote: 30/12/2019 23:34 vodi guza u iowi.

to je valjda prvi kavkasus. a tradicionalno to govori o ostalim primariesima.
A guza je mali sa malte?

Vidim vodi Buttigieg. Jest utice cesto na druge, ali ipak je ona strasno razlicita od New Hampshire, a pogotovo South Caroline i Nevade koje dolaze poslije.
Tanja36

#493 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Tanja36 »

jeza u ledja wrote: 30/12/2019 20:25 :-) :lol:
Sta se smijes jeze? Biden po svim polovima vodi sa 28%. Drugi je 14%. Dakle vodi i to debbelo. Pol fox newsa, ccn-a. cnbc-a itd. Znaci Biden ima ogromnu sansu da zavrsi kao prvu jer je favorit. Da li ce demokrati pobjediti ostaje da se vidi.

No ako Biden postane predsjednik SAD-a Bosanski Srbi su gotovi.
jeza u ledja

#494 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Sega mi ovo sa Alijom. :D
GandalfSivi

#495 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by GandalfSivi »

Tanja36 wrote: 31/12/2019 00:46
jeza u ledja wrote: 30/12/2019 20:25 :-) :lol:
Sta se smijes jeze? Biden po svim polovima vodi sa 28%. Drugi je 14%. Dakle vodi i to debbelo. Pol fox newsa, ccn-a. cnbc-a itd. Znaci Biden ima ogromnu sansu da zavrsi kao prvu jer je favorit. Da li ce demokrati pobjediti ostaje da se vidi.

No ako Biden postane predsjednik SAD-a Bosanski Srbi su gotovi.
Jah ba, bombardovat ce ih odmah, preventive radi...
jeza u ledja

#496 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Tesko da bi se nesto specijalno promjenilo, al sigurno sto se tice Bosne bolje Biden nego neko drugi.
GandalfSivi

#497 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by GandalfSivi »

Eno podrzao Castro Warren. On je prvi od kandidata koji je otvoreno podrzao nekoga drugog. Vidjet cemo da li ce imati ikakvog efekta...
alijagoro

#498 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by alijagoro »

Samo Sanders :thumbup:
jeza u ledja

#499 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Neki dan anketa u Iowi, Sanders, Biden i Buttigieg bukvalno na istom procentu, mescini 23%. :-)
Ja_Ja

#500 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Ja_Ja »

Image
Image

Bidenova pojava se u Americi "Klintonizira", lijeva opcija ga smatra dijelom "establishment-a" pa ga pljuju na svakom cosku. Bice ovdje jos dobrog saketanja.
Post Reply