Izgradnja dalekovoda blizu kuće
-
Dexter4
#1 Izgradnja dalekovoda blizu kuće
Pozdrav. Trenutno sam u fazi nagodbe sa EP vezano za izgradnju dalekovoda u dvorištu kuće. Naime, na placu postoji betonski dalekovod izgrađen nekih 50ih godina prošlog vijeka koji trenutno nije u funkciji. Kuća u kojoj živim je izgrađena prije 15ak godina uz sve potrebne dozvole. Taj novi dalekovod kojeg trebaju izgraditi će zauzimati 20 kvadratnih metara nekih 15ak metara udaljenog od kuće, dok je stari dalekovod zauzimao svega 1m2 i nije puno prostora zauzimao. Kažu da je ta veza dalekovoda već trasirana i da je nemoguće spriječiti obnovu tih dalekovoda. Najgora stvar je što će mi taj dalekovod zauzeti najbolji dio placa, ravnica uz cestu sa svim mogućim priključcima, kuća će mi izgubiti na vrijednosti, gubim mogućnost gradnje bilo čega na tom placu, podijelit će mi zemlju na dva dijela, neće mi se dijeca više moći gdje igrati, niti bi ih smio pustiti da se igraju u blizini jer se radi o dalekovodu napona 110 kV i već razmišljam da se polako selim ili da idem van države. Mene zanima:
- da li postoji ikakva šansa da utičem na to da spriječim gradnju/obnovu dalekovoda na mom placu tik uz kuću?
- obzirom da mi nude mizernu odštetu, oko 2 hiljade maraka, ukoliko dođe do toga da baš moraju to izgraditi, kakve su mi šanse, prava, koliko mogu zahtjevati odštete, jer ovo što mi nude je ponižavajuće...
- da li postoji ikakva šansa da utičem na to da spriječim gradnju/obnovu dalekovoda na mom placu tik uz kuću?
- obzirom da mi nude mizernu odštetu, oko 2 hiljade maraka, ukoliko dođe do toga da baš moraju to izgraditi, kakve su mi šanse, prava, koliko mogu zahtjevati odštete, jer ovo što mi nude je ponižavajuće...
- bosan
#2 Re: Izgradnja dalekovoda blizu kuće
Trazi da imas besplatnu struju , bolje ti je to nego mizerna odsteta .
- mayab
#3 Re: Izgradnja dalekovoda blizu kuće
Mislim da je dokazano da uticaj dalekovoda na kuću i ljude ispod nije zanemariv, sa zdravstvenog aspekta, proguglaj o tome, pa prokontaj sta i kako dalje
-
Zizi505
#4 Re: Izgradnja dalekovoda blizu kuće
Upravo i ja mu ovo htjedoh napisati.
Ja sam odustala od kupovine jednog placa, jer je dalekovod prolazio tuda, nakon što sam pročitala o katastrofalnom djelovanju na zdravlje ako je u blizini.
Ne sjećam se kako se zove priručnik, dobili smo ga na jednom institutu, a u njemu je detaljno navedeno kako koja udaljenost dalekovoda utiče na zdralje čovjeka.
- mayab
-
toooka
#6 Re: Izgradnja dalekovoda blizu kuće
Nije još uvijek dokazano da dalekovodi imaju štetno djelovanje na ljude koje žive u blizini (postoje studije i istraživanja, ali nema dokaza), jer da ima, neko bi dosad tužio neku elektroprenosnu kompaniju, dobio tužbu i naplatio novac, a eto pronađite takav slučaj (ako ima).
Drugo, ako je dalekovod postojao nekad prije, on ima svoju trasu ucrtanu u prostornim planovima, tako da će vlasnik bez problema obnoviti građevinsku dozvolu za isti. Što se tiče "zauzimanja" placa, tebi će koridor ostati isti, tj. "žice" neće biti ništa šire u odnosu na prije, nego se samo betonski stub koji je imao znatno manju površinu mijenja sa čeličnim na vjerovatnoj istoj lokaciji.
Još jedno pitanje, da li je možda u pitanju reon u Sarajevu, sjeverni dio, oko Koševa?
- Euridika
- Globalna šefica
#7 Re: Izgradnja dalekovoda blizu kuće
Imaš pravo tražiti izmještanje stuba iz svoje parcele, ili premještanje u drugi dio parcele, ali u tom slučaju ti plaćaš EP troškove tog izmještanja, jer oni moraju izganjati sve saglasnosti za promjenu trase, novu urbanističku i građevinsku dozvolu, mijenjati svoje projekte, povećavati troškove izgradnje novog stuba itd. Pa ti vidi šta ti se više isplati.Dexter4 wrote: ↑29/12/2019 23:11 Pozdrav. Trenutno sam u fazi nagodbe sa EP vezano za izgradnju dalekovoda u dvorištu kuće. Naime, na placu postoji betonski dalekovod izgrađen nekih 50ih godina prošlog vijeka koji trenutno nije u funkciji. Kuća u kojoj živim je izgrađena prije 15ak godina uz sve potrebne dozvole. Taj novi dalekovod kojeg trebaju izgraditi će zauzimati 20 kvadratnih metara nekih 15ak metara udaljenog od kuće, dok je stari dalekovod zauzimao svega 1m2 i nije puno prostora zauzimao. Kažu da je ta veza dalekovoda već trasirana i da je nemoguće spriječiti obnovu tih dalekovoda. Najgora stvar je što će mi taj dalekovod zauzeti najbolji dio placa, ravnica uz cestu sa svim mogućim priključcima, kuća će mi izgubiti na vrijednosti, gubim mogućnost gradnje bilo čega na tom placu, podijelit će mi zemlju na dva dijela, neće mi se dijeca više moći gdje igrati, niti bi ih smio pustiti da se igraju u blizini jer se radi o dalekovodu napona 110 kV i već razmišljam da se polako selim ili da idem van države. Mene zanima:
- Haris.ba
#8 Re: Izgradnja dalekovoda blizu kuće
Kada si ganjao papire od kuce vadio si izvod iz urbanistickog plana, tu bi trebala biti ucrtana trasa dalekovoda.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#9 Re: Izgradnja dalekovoda blizu kuće
ako je dalekovod, nema elektroprivreda veze sa timEuridika wrote: ↑30/12/2019 09:23Imaš pravo tražiti izmještanje stuba iz svoje parcele, ili premještanje u drugi dio parcele, ali u tom slučaju ti plaćaš EP troškove tog izmještanja, jer oni moraju izganjati sve saglasnosti za promjenu trase, novu urbanističku i građevinsku dozvolu, mijenjati svoje projekte, povećavati troškove izgradnje novog stuba itd. Pa ti vidi šta ti se više isplati.Dexter4 wrote: ↑29/12/2019 23:11 Pozdrav. Trenutno sam u fazi nagodbe sa EP vezano za izgradnju dalekovoda u dvorištu kuće. Naime, na placu postoji betonski dalekovod izgrađen nekih 50ih godina prošlog vijeka koji trenutno nije u funkciji. Kuća u kojoj živim je izgrađena prije 15ak godina uz sve potrebne dozvole. Taj novi dalekovod kojeg trebaju izgraditi će zauzimati 20 kvadratnih metara nekih 15ak metara udaljenog od kuće, dok je stari dalekovod zauzimao svega 1m2 i nije puno prostora zauzimao. Kažu da je ta veza dalekovoda već trasirana i da je nemoguće spriječiti obnovu tih dalekovoda. Najgora stvar je što će mi taj dalekovod zauzeti najbolji dio placa, ravnica uz cestu sa svim mogućim priključcima, kuća će mi izgubiti na vrijednosti, gubim mogućnost gradnje bilo čega na tom placu, podijelit će mi zemlju na dva dijela, neće mi se dijeca više moći gdje igrati, niti bi ih smio pustiti da se igraju u blizini jer se radi o dalekovodu napona 110 kV i već razmišljam da se polako selim ili da idem van države. Mene zanima:
elektroprenos
a vjeruj mi da ga pomaći neće.
110 nije neki veliki belaj, da je 400+ druga je priča, recimo ovi u reljevu, imaš kuća ispod 400kV
-
mali jomu
#10 Re: Izgradnja dalekovoda blizu kuće
Ako je trasa napravljena prije nego je napravljena kuca tesko da ces promjeniti trasu, ali mozes... zali se, podnesi zahtjev za promjenu trase, kostat ce te para... ali mozes promjenit trasu 
- Euridika
- Globalna šefica
#11 Re: Izgradnja dalekovoda blizu kuće
Ne bi trebala da ima, ali ima počesto u zadnje vrijeme. Ne znam zbog čega, ali kad EP radi neke svoje radove gdje im treba izgradnja 110 kV, EP odradi komplet mrežu, a onda se s Prenosom nešto raskusura oko troškova. Naravno, vlasništvo ode Prenosu.mk ultra wrote: ↑30/12/2019 12:38ako je dalekovod, nema elektroprivreda veze sa timEuridika wrote: ↑30/12/2019 09:23Imaš pravo tražiti izmještanje stuba iz svoje parcele, ili premještanje u drugi dio parcele, ali u tom slučaju ti plaćaš EP troškove tog izmještanja, jer oni moraju izganjati sve saglasnosti za promjenu trase, novu urbanističku i građevinsku dozvolu, mijenjati svoje projekte, povećavati troškove izgradnje novog stuba itd. Pa ti vidi šta ti se više isplati.Dexter4 wrote: ↑29/12/2019 23:11 Pozdrav. Trenutno sam u fazi nagodbe sa EP vezano za izgradnju dalekovoda u dvorištu kuće. Naime, na placu postoji betonski dalekovod izgrađen nekih 50ih godina prošlog vijeka koji trenutno nije u funkciji. Kuća u kojoj živim je izgrađena prije 15ak godina uz sve potrebne dozvole. Taj novi dalekovod kojeg trebaju izgraditi će zauzimati 20 kvadratnih metara nekih 15ak metara udaljenog od kuće, dok je stari dalekovod zauzimao svega 1m2 i nije puno prostora zauzimao. Kažu da je ta veza dalekovoda već trasirana i da je nemoguće spriječiti obnovu tih dalekovoda. Najgora stvar je što će mi taj dalekovod zauzeti najbolji dio placa, ravnica uz cestu sa svim mogućim priključcima, kuća će mi izgubiti na vrijednosti, gubim mogućnost gradnje bilo čega na tom placu, podijelit će mi zemlju na dva dijela, neće mi se dijeca više moći gdje igrati, niti bi ih smio pustiti da se igraju u blizini jer se radi o dalekovodu napona 110 kV i već razmišljam da se polako selim ili da idem van države. Mene zanima:
elektroprenos
a vjeruj mi da ga pomaći neće.
110 nije neki veliki belaj, da je 400+ druga je priča, recimo ovi u reljevu, imaš kuća ispod 400kV
Rekla sam da može tražiti, ne i da će dobiti.
-
allem_77
#12 Re: Izgradnja dalekovoda blizu kuće
Pogledaj zakon o ekspropriaciji.Dexter4 wrote: ↑29/12/2019 23:11 Pozdrav. Trenutno sam u fazi nagodbe sa EP vezano za izgradnju dalekovoda u dvorištu kuće. Naime, na placu postoji betonski dalekovod izgrađen nekih 50ih godina prošlog vijeka koji trenutno nije u funkciji. Kuća u kojoj živim je izgrađena prije 15ak godina uz sve potrebne dozvole. Taj novi dalekovod kojeg trebaju izgraditi će zauzimati 20 kvadratnih metara nekih 15ak metara udaljenog od kuće, dok je stari dalekovod zauzimao svega 1m2 i nije puno prostora zauzimao. Kažu da je ta veza dalekovoda već trasirana i da je nemoguće spriječiti obnovu tih dalekovoda. Najgora stvar je što će mi taj dalekovod zauzeti najbolji dio placa, ravnica uz cestu sa svim mogućim priključcima, kuća će mi izgubiti na vrijednosti, gubim mogućnost gradnje bilo čega na tom placu, podijelit će mi zemlju na dva dijela, neće mi se dijeca više moći gdje igrati, niti bi ih smio pustiti da se igraju u blizini jer se radi o dalekovodu napona 110 kV i već razmišljam da se polako selim ili da idem van države. Mene zanima:
Po mom mišljenju oni tebi nude naknadu za tih 20 m2, ali nisu uzeli u obzir sve to što si ti naveo.
Možda da se posavjetuješ sa advokatom da li pristati na ponudu ili ići na sud?
Član 61
Sporazum o naknadi za eksproprisane nekretnine mora sadržavati oblik i visinu naknade i rok u kojem je korisnik eksproprijacije dužan ispuniti obaveze u pogledu naknade.
Sporazum o naknadi unosi se u zapisnik koji mora sadržavati sve podatke neophodne za ispunjavanje obaveze korisnika eksproprijacije.
Sporazum o naknadi ili dijelu naknade je zaključen kad obje stranke potpišu zapisnik u koji je sporazum unesen.
Zapisnik u koji je unesen sporazum o naknadi ima snagu izvršnog rješenja čije izvršenje provodi kada se radi o nenovčanim obavezama organ iz stava 1. člana 60. ovog Zakona.
Član 62
Ako se ne postigne sporazum o naknadi u roku od dva mjeseca od dana pravomoćnosti rješenja o eksproprijaciji općinska služba za upravu dostavit će, bez odlaganja, pravomoćno rješenje o eksproprijaciji sa svim spisima nadležnom sudu na čijem području se nalazi eksproprisana nekretnina zbog određivanja naknade.
Organ iz stava 1. ovog člana može i prije isteka roka od dva mjeseca dostaviti rješenje o eksproprijaciji sa spisima nadležnom sudu ako iz izjava i ponašanja stranaka zaključi da se ne može postići sporazum o naknadi.
Ako općinska služba za upravu u određenom roku ne postupi prema odredbi stava 1. ovog člana, raniji vlasnik eksproprisane nekretnine kao i korisnik eksproprijacije mogu se neposredno obratiti nadležnom sudu radi određivanja naknade.
- mk ultra
#13 Re: Izgradnja dalekovoda blizu kuće
jest, al on je vec imao DV stub u dvoristu, samo sad rade obnovu temelja i konstrukcije stuba... koliko sam shvatio
prema mojim iskustvima o pomjeranju zacrtane trase, vrlo teško, ali pokusaj, sta znas...
sad su na drivusi pravili belaje katastrofa, od uzemljenja pa dalje, u milimetar sve mora.
prema mojim iskustvima o pomjeranju zacrtane trase, vrlo teško, ali pokusaj, sta znas...
sad su na drivusi pravili belaje katastrofa, od uzemljenja pa dalje, u milimetar sve mora.
-
toooka
#14 Re: Izgradnja dalekovoda blizu kuće
Pa upravo mu to i nude. Nude mu za 20-ak kvadrata zemlje oko 2000 KM (vjerujem da može nagurati do možda 2500) i to je to. Trasa već postoji i nju neće naplatiti. Ako već tumačiš zakone, potraži malo i razliku između potpune i nepotpune eksproprijacije...allem_77 wrote: ↑30/12/2019 13:51Pogledaj zakon o ekspropriaciji.Dexter4 wrote: ↑29/12/2019 23:11 Pozdrav. Trenutno sam u fazi nagodbe sa EP vezano za izgradnju dalekovoda u dvorištu kuće. Naime, na placu postoji betonski dalekovod izgrađen nekih 50ih godina prošlog vijeka koji trenutno nije u funkciji. Kuća u kojoj živim je izgrađena prije 15ak godina uz sve potrebne dozvole. Taj novi dalekovod kojeg trebaju izgraditi će zauzimati 20 kvadratnih metara nekih 15ak metara udaljenog od kuće, dok je stari dalekovod zauzimao svega 1m2 i nije puno prostora zauzimao. Kažu da je ta veza dalekovoda već trasirana i da je nemoguće spriječiti obnovu tih dalekovoda. Najgora stvar je što će mi taj dalekovod zauzeti najbolji dio placa, ravnica uz cestu sa svim mogućim priključcima, kuća će mi izgubiti na vrijednosti, gubim mogućnost gradnje bilo čega na tom placu, podijelit će mi zemlju na dva dijela, neće mi se dijeca više moći gdje igrati, niti bi ih smio pustiti da se igraju u blizini jer se radi o dalekovodu napona 110 kV i već razmišljam da se polako selim ili da idem van države. Mene zanima:
Po mom mišljenju oni tebi nude naknadu za tih 20 m2, ali nisu uzeli u obzir sve to što si ti naveo.
Član 61
Sporazum o naknadi za eksproprisane nekretnine mora sadržavati oblik i visinu naknade i rok u kojem je korisnik eksproprijacije dužan ispuniti obaveze u pogledu naknade.
Sporazum o naknadi unosi se u zapisnik koji mora sadržavati sve podatke neophodne za ispunjavanje obaveze korisnika eksproprijacije.
Sporazum o naknadi ili dijelu naknade je zaključen kad obje stranke potpišu zapisnik u koji je sporazum unesen.
Zapisnik u koji je unesen sporazum o naknadi ima snagu izvršnog rješenja čije izvršenje provodi kada se radi o nenovčanim obavezama organ iz stava 1. člana 60. ovog Zakona.
Član 62
Ako se ne postigne sporazum o naknadi u roku od dva mjeseca od dana pravomoćnosti rješenja o eksproprijaciji općinska služba za upravu dostavit će, bez odlaganja, pravomoćno rješenje o eksproprijaciji sa svim spisima nadležnom sudu na čijem području se nalazi eksproprisana nekretnina zbog određivanja naknade.
Organ iz stava 1. ovog člana može i prije isteka roka od dva mjeseca dostaviti rješenje o eksproprijaciji sa spisima nadležnom sudu ako iz izjava i ponašanja stranaka zaključi da se ne može postići sporazum o naknadi.
Ako općinska služba za upravu u određenom roku ne postupi prema odredbi stava 1. ovog člana, raniji vlasnik eksproprisane nekretnine kao i korisnik eksproprijacije mogu se neposredno obratiti nadležnom sudu radi određivanja naknade.
-
allem_77
#15 Re: Izgradnja dalekovoda blizu kuće
Gdje si pročitao da ja tumačim zakone?toooka wrote: ↑30/12/2019 14:35Pa upravo mu to i nude. Nude mu za 20-ak kvadrata zemlje oko 2000 KM (vjerujem da može nagurati do možda 2500) i to je to. Trasa već postoji i nju neće naplatiti. Ako već tumačiš zakone, potraži malo i razliku između potpune i nepotpune eksproprijacije...allem_77 wrote: ↑30/12/2019 13:51Pogledaj zakon o ekspropriaciji.Dexter4 wrote: ↑29/12/2019 23:11 Pozdrav. Trenutno sam u fazi nagodbe sa EP vezano za izgradnju dalekovoda u dvorištu kuće. Naime, na placu postoji betonski dalekovod izgrađen nekih 50ih godina prošlog vijeka koji trenutno nije u funkciji. Kuća u kojoj živim je izgrađena prije 15ak godina uz sve potrebne dozvole. Taj novi dalekovod kojeg trebaju izgraditi će zauzimati 20 kvadratnih metara nekih 15ak metara udaljenog od kuće, dok je stari dalekovod zauzimao svega 1m2 i nije puno prostora zauzimao. Kažu da je ta veza dalekovoda već trasirana i da je nemoguće spriječiti obnovu tih dalekovoda. Najgora stvar je što će mi taj dalekovod zauzeti najbolji dio placa, ravnica uz cestu sa svim mogućim priključcima, kuća će mi izgubiti na vrijednosti, gubim mogućnost gradnje bilo čega na tom placu, podijelit će mi zemlju na dva dijela, neće mi se dijeca više moći gdje igrati, niti bi ih smio pustiti da se igraju u blizini jer se radi o dalekovodu napona 110 kV i već razmišljam da se polako selim ili da idem van države. Mene zanima:
Član 61
Član 62
Ja napisao čovjeku da se posavjetuje sa advokatom, a ti da možda može nagurati do 2500?
Boli nas kurac obojicu, nek radi šta hoće?
-
Dexter4
-
Dexter4
#17 Re: Izgradnja dalekovoda blizu kuće
Jeste, to je taj region.toooka wrote: ↑30/12/2019 08:54Nije još uvijek dokazano da dalekovodi imaju štetno djelovanje na ljude koje žive u blizini (postoje studije i istraživanja, ali nema dokaza), jer da ima, neko bi dosad tužio neku elektroprenosnu kompaniju, dobio tužbu i naplatio novac, a eto pronađite takav slučaj (ako ima).
Drugo, ako je dalekovod postojao nekad prije, on ima svoju trasu ucrtanu u prostornim planovima, tako da će vlasnik bez problema obnoviti građevinsku dozvolu za isti. Što se tiče "zauzimanja" placa, tebi će koridor ostati isti, tj. "žice" neće biti ništa šire u odnosu na prije, nego se samo betonski stub koji je imao znatno manju površinu mijenja sa čeličnim na vjerovatnoj istoj lokaciji.
Još jedno pitanje, da li je možda u pitanju reon u Sarajevu, sjeverni dio, oko Koševa?
Ma da žice će ostati na istom, ali će sad stub zauzimati puno više prostora. Nisam prije puno pažnje posvečivao dalekovodima, ali sad kad malo pogledam, ima ih svuda oko mene, doduše, ne tako blizu, ali vidim ima ih i na 60m cca, na 100m... Ne znam kakav je zakon u zemljama EU, na koliko je sigurna udaljenost od kuće
-
Dexter4
#18 Re: Izgradnja dalekovoda blizu kuće
Ma meni tih 2000 KM ne znači ništa, ja bih im platio 5 puta više da ga ne prave. Oni su mi samouvjereno rekli da se možemo ganjati na sudu ali da će oni na kraju dobiti. Uzimajući u obzir u kakvoj državi živimo, gdje vlada zakon jačeg, gdje obični čovjek nema puno šanse da ikakva prava ostvari ako ulazi u parnicu sa velikim kompanijama/vlasti, vjerujem da će na kraju i biti tako. Ako već moraju da prave i da mi zauzmu pola placa, gdje sam planirao puno nekih sadržaja, onda nek to bar adekvatno i plate.allem_77 wrote: ↑30/12/2019 18:08Gdje si pročitao da ja tumačim zakone?toooka wrote: ↑30/12/2019 14:35Pa upravo mu to i nude. Nude mu za 20-ak kvadrata zemlje oko 2000 KM (vjerujem da može nagurati do možda 2500) i to je to. Trasa već postoji i nju neće naplatiti. Ako već tumačiš zakone, potraži malo i razliku između potpune i nepotpune eksproprijacije...allem_77 wrote: ↑30/12/2019 13:51
Pogledaj zakon o ekspropriaciji.
Član 61
Član 62
Ja napisao čovjeku da se posavjetuje sa advokatom, a ti da možda može nagurati do 2500?
Boli nas kurac obojicu, nek radi šta hoće?![]()
-
allem_77
#19 Re: Izgradnja dalekovoda blizu kuće
Ne znam... ja sam jednu tužbu već dobio od Federacije BiH, drugu čekam da mi isplate. Nudili nagodbu bez kamate, ja odbio. Kamatu od prve tužbe, oko 3000 km kamate sam podijelio. Tako sam mislio i sa drugom tužbom.Dexter4 wrote: ↑30/12/2019 20:21
Ma meni tih 2000 KM ne znači ništa, ja bih im platio 5 puta više da ga ne prave. Oni su mi samouvjereno rekli da se možemo ganjati na sudu ali da će oni na kraju dobiti. Uzimajući u obzir u kakvoj državi živimo, gdje vlada zakon jačeg, gdje obični čovjek nema puno šanse da ikakva prava ostvari ako ulazi u parnicu sa velikim kompanijama/vlasti, vjerujem da će na kraju i biti tako. Ako već moraju da prave i da mi zauzmu pola placa, gdje sam planirao puno nekih sadržaja, onda nek to bar adekvatno i plate.
Ako si odlučio na sud, lagano se pripremaj. Objavi da prodaješ kuću. Cijena po dogovoru. Navedi da je razlog dalekovod.
Sada će me opet neko napasti.
-
mali jomu
#20 Re: Izgradnja dalekovoda blizu kuće
Pronadji prvo "normalnog advokata" ( kojeg ces platit a da te ne uzme lopatom a nista ti ne uradi) koji ce prihvatit tvoj slucaj... sve mu kazes o cemu se radi, pa mu reci da ti sve to istrazi i da uradi sve sta je potrebno za promjenu trase, bez njega ne mozes nista... samo ce te svi zajebavat
ako ti advokat kaze da ne moze... onda neces moci, osim ako nemas nekog jaceg koji ce im reci da pomjere taj stub negdje drugo... a sve se moze, lahko je pomjerit stub samo ako u katasteru nije bio upisan stub kad si pravio kucu, ako jeste... tesko da ces ga pomjerit
-
melac
#21 Re: Izgradnja dalekovoda blizu kuće
Igra li ti ulogu da pomjere dalekovod naprijed-nazad po trasi za 20-30m?
Mislim da bi se to moglo ispostovati?
A upitno je i sta pise na urbanistickoj i gradjevinskoj dozvoli za taj dalekovod. Moguce da moraju traziti nove dozvole, a onda ti imas tu mogucnost da trazis promjenu. Kada se odredjuje trasa dalekovoda onda je to koridor u sirem rasponu vec je sirina samog dalekovoda, i onda oni mogu da rade kroz projektovanje odstupanja, ako zele i ako ih se moze prisiliti.
Mislim da bi se to moglo ispostovati?
A upitno je i sta pise na urbanistickoj i gradjevinskoj dozvoli za taj dalekovod. Moguce da moraju traziti nove dozvole, a onda ti imas tu mogucnost da trazis promjenu. Kada se odredjuje trasa dalekovoda onda je to koridor u sirem rasponu vec je sirina samog dalekovoda, i onda oni mogu da rade kroz projektovanje odstupanja, ako zele i ako ih se moze prisiliti.
-
allem_77
- B6Redhell
#23 Re: Izgradnja dalekovoda blizu kuće
Ne znam gdje se ti nalazis, ali zajebano je to. Najvise zbog zauzimanja prostora... i sto moras vazda paziti pogotovo sto je samo tik do kuce...
Znam da u rečici gore iza rajlovca ima taj stari betonski dalekovod koji je vodio iz pravca zenice.. bas sam tu u rečici i vidio te betonske stubove i to bas u dvoristu kuca napravljenih iza rata. a isto tako glavni dalekovod iz TE tuzla 400kv , koji prolazi nedaleko od spomenutog mjesta koji ide do rajlovca one poljane elektroprenosa,
Sto taj dalekovod zuji... pucketanje, naelektrisanje u zraku....
Ispod 110kv napon i nije toliko strasno, ali bez obzira, sranje je...
Znam da u rečici gore iza rajlovca ima taj stari betonski dalekovod koji je vodio iz pravca zenice.. bas sam tu u rečici i vidio te betonske stubove i to bas u dvoristu kuca napravljenih iza rata. a isto tako glavni dalekovod iz TE tuzla 400kv , koji prolazi nedaleko od spomenutog mjesta koji ide do rajlovca one poljane elektroprenosa,
Sto taj dalekovod zuji... pucketanje, naelektrisanje u zraku....
Ispod 110kv napon i nije toliko strasno, ali bez obzira, sranje je...
- mk ultra
#24 Re: Izgradnja dalekovoda blizu kuće
može koliko god hoćeš ali ti je što se tiče magnetnog polja gora opcija kroz zemlju
ima u rečici i 400kV dalekovoda koji rade na 220kV, oni jos vise zuje jer su podopterećeni
- _Reds_
#25 Re: Izgradnja dalekovoda blizu kuće
Ne mogu oni tebi tek tako uzeti dodatnih 20 kavrata tvog zemljista.
Najmanje sto mozes, jeste da trazis da placaju mjesecni zakup.
Ako su prije imali 1m2, ne mogu ti sada bez tvoje saglasnosti i nakanade uzeti 20m2.
Pogledaj ti kako se to u katastru vodi, i kako je ucrtano.
Najmanje sto mozes, jeste da trazis da placaju mjesecni zakup.
Ako su prije imali 1m2, ne mogu ti sada bez tvoje saglasnosti i nakanade uzeti 20m2.
Pogledaj ti kako se to u katastru vodi, i kako je ucrtano.