Jeste li znali: Kako je došlo do proslave Nove godine?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

mali jomu

#1 Jeste li znali: Kako je došlo do proslave Nove godine?

Post by mali jomu »

Historija / Jeste li znali: Kako je došlo do proslave Nove godine?

Slavljenje Nove godine je jedan od najstarijih običaja. Po nekim kazivanjima prvi koji su slavili su bili Kinezi, po drugim su to bili stari Germani ili Rimljani. Stari Germani su slavljem obilježavali smjenu godišnjih doba, piše portal Wish.

Regeneracija univerzuma

Kako zima u njihovim zemljama počinje sredinom studenog kada se završava žetva, okupljali su se i veselili zbog obavljene žetve i predstojećeg odmora. Tako je, kažu, nastao veliki praznik: početak Nove godine.

Nakon osvajanja Europe, Rimljani su promijenili početak slavljenja nove godinena prvi siječanj. Novu godinu su slavili kao simbol početka novog života i novih nada za budućnost. Taj običaj i značenje zadržali su se do današnjih dana. Rusi su sve do 10. stoljeća slavili Novu godinu 1. marta, kao dolazak proljeća.

Slavili su u čast Sunca a njihovi obredi su imali magijsko značenje. Savremenici, dobri poznavaoci mitologije i simbologije, kažu da Nova godina simbolizira regeneraciju univerzuma, obećanje novog rasta, čežnju za obnovom i počinjanje iznova.

Praznovjerni vjeruju...

Astronomska godina je period u kojem Zemlja obiđe putanju oko Sunca (revolucija) i traje približno 365 dana. Na bazi ove činjenice napravljeni su mnogobrojni kalendari: kineski, židovski, hidžretski, ruski, sijamski, etiopski, iranski, julijanski i gregorijanski (reformirani julijanski).

Praznovjerni ljudi vjeruju da će događaji koji se dogode prvog dana nove godine imati utjecaj na događanja tijekom cijele godine i da ćemo ono što učinimo na dan Nove godine činiti tijekom cijele godine.

Na primjer, u prijašnjim vremenima je čestitanje na početku godine imalo značaj sigurne čarobne snage, a ne samo odraz uljudnosti. Prema nekim vjerovanjima na 12. zvuk ponoćnog zvona valjalo je skočiti sa stola ili stolice što je donosilo sreću u budućnosti.

Pucnjavom i pucketanjem bičem tjerali su se zli duhovi dok se danas to čini bacanjem različitih pirotehničkih stvari poput petardi ili pucanjem iz pištolja, ali su se razlozi tih običaja vremenom zaboravili.

Bukom protiv duhova Stari Rimljani su imali običaj žrtvovati se i dobro se ponašati kroz cijeli januar kako bi umilostivili boga Janusa da im podari sretnu godinu. U početku su se darivali samo rođaci, da bi kasnije rimski zakon propisao da se treba darivati (vrsta poreza) i car pa otuda običaj darivanja i posjećivanja rođaka i prijatelja na dan Nove godine.

Običaj starih anglosaksonaca da se ispija zdravica uz iskazivanje najboljih želja ostao je uobičajen do danas i raširio se u mnoge zemlje. Prilikom nazdravljanja treba svakako uliti piće u čašu i staviti je na stol, a nikako ne pružati praznu čašu pa onda u nju sipati piće. Buka koja se pravila u ponoć puhanjem u rog i zvonjenjem zvonima i loncima imala je za cilj da odagna zle duhove iz stare godine. Stari Slaveni su obožavali vatru kojoj su pridavali natprirodne moći. Ukrašavali su trešnjeva stabla i palili svijeće u čast bogova plodnosti.

Vatrom su istjerivali zle duhove, odvraćali nesreću od doma i prizivali dobre sile. U mnogim zemljama se vjeruje da osoba koja prva prekorači prag u Novoj godini donosi manje ili više sreće. Smatralo se da je najbolje da to bude tamnokos muškarac, a ako još pokloni nešto od hrane, čitave će godine donijeti blagostanje i sreću domaćinstvu kojeg je posjetio. Nepoželjni plavci Plavokos muškarac ili udovac nisu bili poželjni, a pogotovo ne riđokos koji donosi nesreću. Da se izbor ne bi prepuštao sudbini i zla sreća zakucala, postojao je običaj unajmljivanja “odgovarajuće” osobe koja se trebala pojaviti u pravom trenutku.

U novogodišnjoj noći Japanci iznad vrata svojih domova vješaju konopac koji će im donijeti sreću. Kada otkuca ponoć počnu s glasnim smijehom, koji bi im trebao donijeti radost i smijeh u Novoj godini. Nizozemci na ulicama pale jelke, kako bi “otjerali zle duhove”.

Švicarci slave pod maskama, oblačeći kostime koji simboliziraju dobre i zle duhove, od kojih bi trebali ostati samo oni dobri u Novoj godini.

U Španiji je tradicionalno konzumiranje grožđa. Prije nego otkuca ponoć, Španci pripreme 12 grozdova, koje pojedu u trenutku ispraćanja stare i dočeka Nove godine, svaki grozd za jedan mjesec u godini.

Papir sa željama

U Velikoj Britaniji se vjeruje da prva osoba koja u Novoj godini uđe u kuću donosi sreću, tako da tu osobu darivaju s novcem ili kruhom i slatkišima.

Nova godina, bez obzira kada je slavili ili s kojim običajima ju dočekali, uvijek je simbol novog početka, novih mogućnosti i prilika koje želimo u životu za nas i naše bližnje.

Postoji i običaj da na Staru godinu ispišete na papir sve svoje želje za iduću godinu te se prisjetite što ste sve (pozitivno) učinili u prethodnoj. Zatim zapalite svijeću, stavite posudu s vodom, kamen, pero, i neki miris (ti predmeti predstavljaju elemente – vatra, voda, zrak, zemlja, eter) od kojih je čovjek sazdan. U podne na Novu godinu zapalite papir sa željama i pepeo zajedno sa ostalim predmetima i vodom sipajte u najbližu rijeku ili potok. To će osigurati da se vaše želje ispune u Novoj godini, piše Wish.

https://www.radiosarajevo.ba/magazin/za ... ine/362417

Da dodam... novogidisnja snizenja na sve artikle od 70% do 90%

u 00:01 u novoj godini poskupljenja na sve artikle od 70% do 90%

ne zajebajite se... svi u kupovinu :mrgreen:
mali jomu

#2 Re: Jeste li znali: Kako je došlo do proslave Nove godine?

Post by mali jomu »

OVI PJEVAČI TRLJAJU RUKE ZA NOVU GODINU: Neka od najpoznatijih pjevačkih imena zaradit će i po 100.000 eura

Image

Vodeće glazbene zvijezde u novu će godinu ući veselo pjevajući, što je i razumljivo s obzirom na pozamašne honorare što će ih dobiti za koncerte koje će održati za Novu godinu.

Vrh ljestvice honorara, piše Slobodna Dalmacija, osvojila je Severina koja 31. decembra nastupa u Poreču za 462.000 kuna – oko 120.000 KM

Grad Split pola miliona kuna ( oko 130.000 KM) plaća novogodišnje nastupe Tomislava Bralića & klape Intrade, te Jelene Rozge.

Rijeka je za program na Korzu, u sklopu kojeg nastupaju Nina Badrić, Nikolina Tomljanović i Dubioza kolektiv izdvojila 430.000 kuna-110.000 KM.

U Puli sviraju Zabranjeno pušenje, Šajeta i LeMonde, a grad je za tu svrhu izdvojio 195.000 kuna, 32.000 KM…

Ipak, rekorderi po najvećoj zaradi u novogodišnjoj noći su Zdravko Čolić, Željko Joksimović i Dino Merlin. Srpski mediji prenose kako će Čolić za novogodišnji nastup u Budvi dobiti 100.000 eura. Istu svotu navodno će Merlin primiti za nastup na glavnom trgu, dok će Željko Joksimović za nastup na trgu u Sarajevu navodno zaraditi 75.000 eura. oko 150.000 KM.

http://izdvojeno.ba/ovi-pjevaci-trljaju ... -000-eura/

Umalo zaboravih dodat, ali zato vi ne zaboravite da se u kupovinu ide pjevajuci... snizenja 70% - 90% do iduce godine 00:01
Tomahawk11
Globalni moderator

#3 Re: Jeste li znali: Kako je došlo do proslave Nove godine?

Post by Tomahawk11 »

Jedan u masi praznika koji služe kao izgovor za prejedanje, napijanje i tako to :mrgreen:
Iskreno mi je puno draže neobavezno nego tu večer kad je totalni haos.
No dobro, to sam samo ja 8-)
mali jomu

#4 Re: Jeste li znali: Kako je došlo do proslave Nove godine?

Post by mali jomu »

Tomahawk11 wrote: 30/12/2019 13:58 Jedan u masi praznika koji služe kao izgovor za prejedanje, napijanje i tako to :mrgreen:

Nemoj ba nista slaviti, jebo to, vec haj dodji u moju radnju imam za tebe pravih stvari... sve orginali, potraznja velika, cuvam za tebe. naleti :mrgreen:
Tomahawk11
Globalni moderator

#5 Re: Jeste li znali: Kako je došlo do proslave Nove godine?

Post by Tomahawk11 »

mali jomu wrote: 30/12/2019 14:10
Tomahawk11 wrote: 30/12/2019 13:58 Jedan u masi praznika koji služe kao izgovor za prejedanje, napijanje i tako to :mrgreen:

Nemoj ba nista slaviti, jebo to, vec haj dodji u moju radnju imam za tebe pravih stvari... sve orginali, potraznja velika, cuvam za tebe. naleti :mrgreen:
Šta prodaješ :?

Jok ba, potrošio sam u decembru i previše para :-) :oops:

Drugi put :)
clone8

#6 Re: Jeste li znali: Kako je došlo do proslave Nove godine?

Post by clone8 »

Ma kakav docek po trgovima, najbolje kod kuce napraviti veceru i pozvati prijatelje, malo se zabaviti i vozi...
mali jomu

#7 Re: Jeste li znali: Kako je došlo do proslave Nove godine?

Post by mali jomu »

Tomahawk11 wrote: 30/12/2019 14:11

ma nema problema, samo naleti, imam sve sto ti treba, ne moras sad sve platit, nesto malo uletis odmah i ostalo iduce godine :mrgreen:

(ovo ja ovako... uletio jutros u jednu radnju, gledo neku jaknu, lik mi baci tako neku spiku) :mrgreen:
Tomahawk11
Globalni moderator

#8 Re: Jeste li znali: Kako je došlo do proslave Nove godine?

Post by Tomahawk11 »

mali jomu wrote: 30/12/2019 14:17
Tomahawk11 wrote: 30/12/2019 14:11

ma nema problema, samo naleti, imam sve sto ti treba, ne moras sad sve platit, nesto malo uletis odmah i ostalo iduce godine :mrgreen:

(ovo ja ovako... uletio jutros u jednu radnju, gledo neku jaknu, lik mi baci tako neku spiku) :mrgreen:
Ih, odeš u Tursku, da vidiš šta je ubjeđivanje :mrgreen:
90minut

#9 Re: Jeste li znali: Kako je došlo do proslave Nove godine?

Post by 90minut »

A da li ti je bilo tako draže od 25 do 30?
Tomahawk11
Globalni moderator

#10 Re: Jeste li znali: Kako je došlo do proslave Nove godine?

Post by Tomahawk11 »

90minut wrote: 30/12/2019 14:20
Ili da idemo još nazad....18 do 25?!

Ok, može se reći i da mi se to isfuralo, otrcalo :thumbup:
SmokingMan

#11 Re: Jeste li znali: Kako je došlo do proslave Nove godine?

Post by SmokingMan »

Da nije bilo alkohola Tomo ti bi bio najveća zvijezda FKS svih vremena. :D
mali jomu

#12 Re: Jeste li znali: Kako je došlo do proslave Nove godine?

Post by mali jomu »

Tomahawk11 wrote: 30/12/2019 14:18

uh, svugdje je slicno ubjedjivanje... pred bilo kakve proslave, moraju nesto zaradit :mrgreen:
Tomahawk11
Globalni moderator

#13 Re: Jeste li znali: Kako je došlo do proslave Nove godine?

Post by Tomahawk11 »

SmokingMan wrote: 30/12/2019 14:22 Da nije bilo alkohola Tomo ti bi bio najveća zvijezda FKS svih vremena. :D
Nisam baš shvatio, može li pojašnjenje :?
Tomahawk11
Globalni moderator

#14 Re: Jeste li znali: Kako je došlo do proslave Nove godine?

Post by Tomahawk11 »

mali jomu wrote: 30/12/2019 14:23
Tomahawk11 wrote: 30/12/2019 14:18

uh, svugdje je slicno ubjedjivanje... pred bilo kakve proslave, moraju nesto zaradit :mrgreen:
Ma ovi ubjeđuju i u po ljeta :lol:
90minut

#15 Re: Jeste li znali: Kako je došlo do proslave Nove godine?

Post by 90minut »

Tomahawk11 wrote: 30/12/2019 14:22
90minut wrote: 30/12/2019 14:20
Ili da idemo još nazad....18 do 25?!

Ok, može se reći i da mi se to isfuralo, otrcalo :thumbup:
:thumbup:

Pocinje i meni da bude 27 trenutno imam i vec polako osjecam da isparava.

18 do 25 se ipak podrazumjeva. :D
Last edited by 90minut on 30/12/2019 14:24, edited 1 time in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#16 Re: Jeste li znali: Kako je došlo do proslave Nove godine?

Post by Tomahawk11 »

90minut wrote: 30/12/2019 14:23

Eto, ako bude foruma i za 10 godina i sjetiš se ove rasprave, javi kakav je osjećaj :D
SmokingMan

#17 Re: Jeste li znali: Kako je došlo do proslave Nove godine?

Post by SmokingMan »

Tomahawk11 wrote: 30/12/2019 14:23
SmokingMan wrote: 30/12/2019 14:22 Da nije bilo alkohola Tomo ti bi bio najveća zvijezda FKS svih vremena. :D
Ti baš onako hladno kao bavarac. :D

Malo se zezamo jbg ti.
Tomahawk11
Globalni moderator

#18 Re: Jeste li znali: Kako je došlo do proslave Nove godine?

Post by Tomahawk11 »

SmokingMan wrote: 30/12/2019 14:25
Tomahawk11 wrote: 30/12/2019 14:23
Ti baš onako hladno kao bavarac. :D

Malo se zezamo jbg ti.
NiKi problem....al kontam da ima neka priča i to :D
mali jomu

#19 Re: Jeste li znali: Kako je došlo do proslave Nove godine?

Post by mali jomu »

Ja kontam mladju raju... pritislo ih sve odsvakle, da ne bi pukli traze da se zajebju kako god, sto se mene tice nek se zajebavaju, kad ce ako nece tad, boli ih kurac, i trebaju se zajebavat... :thumbup: :thumbup: :thumbup:

a i svi drugi nek se zajebavaju, boli nas kurac :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Sanjarko

#20 Re: Jeste li znali: Kako je došlo do proslave Nove godine?

Post by Sanjarko »

Po mom kalendaru za novu godinu kako bi se medzusobno dogovorili bi imali vise dana za slavlje. 14 mjeseci bi trajala godina a Tropsku, Solarnu, Suncevu godinu prati pravo taj kalendar, precizan je pravo, do bobe ako sam upravu.

*Jomu* :thumbup: Za ove postove na par tema. Ubo si.
90minut

#21 Re: Jeste li znali: Kako je došlo do proslave Nove godine?

Post by 90minut »

Tomahawk11 wrote: 30/12/2019 14:24
90minut wrote: 30/12/2019 14:23

Eto, ako bude foruma i za 10 godina i sjetiš se ove rasprave, javi kakav je osjećaj :D
Ma realno do 30te po meni možeš biti kao s lanca pušten sve preko toga prelazi granicu ukusa osim ako si na moru recimo ili nešto slicno.

Zato ja kazem do 30te, a evo kazem ti ja kako godine idu više nije to do za 6 mjeseci punih 28 tako da ono kazem ti vec osjecam da se to pocinje mijenjati.

Ne zbog alkohola ili prejedenja to cu raditi akobogda i kad budem imao 80 vec do cijele atmosfere..
mali jomu

#22 Re: Jeste li znali: Kako je došlo do proslave Nove godine?

Post by mali jomu »

Sanjarko wrote: 30/12/2019 14:32
*Jomu* :thumbup: Za ove postove na par tema. Ubo si.
... ama bola ljudi zajebajite se, ja se stalno zajebajem, i na Bajram i na Ramazan i stalno vazda i svugdje, boli me kurac :thumbup:

ODJEBITE CRNJAKE... KO IH JEBE :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Tomahawk11
Globalni moderator

#23 Re: Jeste li znali: Kako je došlo do proslave Nove godine?

Post by Tomahawk11 »

Nisam ja nikad pretjerivao, kad kažem pretjerivao, mislim na hektolitre alkohola i to.
Bitan je štimung, osjećaj, a sad ako ćeš se probuditi na nekom trotoaru ili završiti s glavom u wc školjki, nije mi to to.
Danas i kad izađem vani, 2-3 pića i to je to.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#24 Re: Jeste li znali: Kako je došlo do proslave Nove godine?

Post by mk ultra »

jeste se našli, još vam fali dobri bosanac i onaj meteorit, i zabava i slide teme na pomolu :lol:
mali jomu

#25 Re: Jeste li znali: Kako je došlo do proslave Nove godine?

Post by mali jomu »

Tomahawk11 wrote: 30/12/2019 14:37 Nisam ja nikad pretjerivao, kad kažem pretjerivao, mislim na hektolitre alkohola i to.
Bitan je štimung, osjećaj, a sad ako ćeš se probuditi na nekom trotoaru ili završiti s glavom u wc školjki, nije mi to to.
Danas i kad izađem vani, 2-3 pića i to je to.

Ja ne pijem, i ne treba mi nikakav stimulans... da se zajebajem

a mora se i imat mjera u svemu... i kad pijes mjera i picu, i kad ne pijes mjera u svemu, a i to nema veze ako se okines negdje :mrgreen:
Post Reply