Slazem se sa svime, kod mene pro model 6h-7h sota iako 7-15 sam na 3G, ako nema obaveza na poslu bude po 3h-4h SOT-a i 50% baterije.adsubzero wrote: ↑27/12/2019 18:25Posjeduje mi supruga, ali nije pro vec obicni model, ali se razlikuju samo u chipsetu.derion wrote: ↑27/12/2019 17:45Nekoliko pitanje za vas koji koristite Mi 9T PRO:
1. Koliko je dobra baterija, koliko vama traje, evt. screen-on-time i sl.?
2. Koliko je Xiaomi dobra da azurira telefon s novim sigurnosnim updejtima?
3. Vase misljenje o kameri te o digitalnoj stabilizaciji?
4. Cuo sam da je telefon spreman da se umoci u vodu, ali da Xiaomi samo nije platio certifikat.Je li tacno?
5. Kakvo je vase opste misljenje o telefonu u odnosu na vasu dnevnu/nocnu upotrebu?
6. Vase iskustvo sa selfi kamerom? Moram priznati da me taj skakavac pomalo odbija, ali ne znam. Kazu da Xiaomi garantuje 300.000 skakanja gore-dole.
Hvala.
1. Baterija vrhunska. Bilo je problema sa wakelockom, ali nakon debloat-a je sve uredno. SOT 5-9 sati u ovisnosti od upotrebe (na pro modelu mozda malo losije zbog jaceg chipseta).
2. Nisu najbolji, ali ne zaostaju puno.
3. Kamera je veoma dobra, sa gcam postaje bolja, ali ne moze se takmiciti sa vrhom ponude naravno. Kod mene na LG V30 je dosta bolja (2 godine star flagship kao i s8).
4. Koliko sam vidio na recenzijama, nemaju neku posebnu zastitu, tako da se ne bih previse pouzdao u price rekla-kazala.
5. Zavisi sta ocekujes od mobitela, za prosjecnog korisnika sasvim zadovoljavajuci telefon. Nema problema sa performansama, a na pro verziji je jos samo bolje.
6. Ne bi trebalo biti problema, osim ako neces 1000 puta dnevno pucati selfi.
Ako ti nije krucijalno da imas flagship chipset, sacuvaj 150-200KM i uzmi obicni model. Pored chipseta gubis 4k 60fps snimanje i to je to.
Xiaomi mobiteli
Moderator: Benq
-
Grom2017
#10626 Re: Xiaomi mobiteli
- sprej
#10627 Re: Xiaomi mobiteli
Prijateljica mi ima 9T PRO, ukratko dobar i zaokružen telefon.
Isprobavao sam malo kameru, prosjek neki (instaliran gcam).
Iskreno puno više sam očekivao, zbog SD 855 i Sony IMX 586 senzora.
Video je solidan, poslužit će, upalio ga na 4K 60fps ono je katastrofa.
Ono što se njoj ne sviđa;
Na Always-On Display (AOD) joj ne dolaze/prikazuje notifikacije vibera i whatsapp-a.
Pravo joj je ofirno u gradu lupat selfie sa onom pop-up kamerom
Ponekad ima veliko pražnjenje baterije u mirovanju. Kralj čisto sam od sebe skine cc 30% baterije u kratkom vremenu.
Sve normalno prikazuje pod potrošnjom ali samo se naglo zagrije i isprazni bateriju.
Radi mu hard reset, pa bude neko vrijeme mirna btw. uradila je nadogradnju na MIUI 11 ali problem je i dalje prisutan.
Po netu smo gledali i vidim da nije usamljena sa tim problemom.
Na Always-On Display (AOD) joj ne dolaze/prikazuje notifikacije vibera i whatsapp-a.
Pravo joj je ofirno u gradu lupat selfie sa onom pop-up kamerom
Ponekad ima veliko pražnjenje baterije u mirovanju. Kralj čisto sam od sebe skine cc 30% baterije u kratkom vremenu.
Sve normalno prikazuje pod potrošnjom ali samo se naglo zagrije i isprazni bateriju.
Radi mu hard reset, pa bude neko vrijeme mirna btw. uradila je nadogradnju na MIUI 11 ali problem je i dalje prisutan.
-
Safete Dilbere
#10628 Re: Xiaomi mobiteli
Znaci ni f od flagshipa.sprej wrote: ↑27/12/2019 21:42 Prijateljica mi ima 9T PRO, ukratko dobar i zaokružen telefon.
Pravo joj je ofirno u gradu lupat selfie sa onom pop-up kamerom![]()
- valjuga
#10629 Re: Xiaomi mobiteli
Ja nedavno kupio Samsung note 10 plus i svako malo tonovi smanjeni,vrlo često ne ugasi display nakon zadanog vremena od 15 sekundi nego radi do piste materine.Safete Dilbere wrote: ↑27/12/2019 22:08Znaci ni f od flagshipa.sprej wrote: ↑27/12/2019 21:42 Prijateljica mi ima 9T PRO, ukratko dobar i zaokružen telefon.
I ono najgore,vidim na netu da nisam sam sa tim problemima,al et u garanciji je Bhtelekom pa možda nekad odnesem ali možda.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#10630 Re: Xiaomi mobiteli
Da, mislio am se protegnuti na huawei mate 20 pro, ali iskreno, odbile su me dvije stvari, to što je godinu stariji i evt američki ban. Ne daje mi se više od milje pa da se sutra strunim jer se neko nadjebava u trgovačkom ratu.
Nema sumnje da je huawei osjetno bolji, ali obzirom da ja dugo koristim telefone (3-4 godine) htio sam uzeti što mlađi. Ovo mi je nekako bilo idealno obzirom na cijenu i performanse.
-
CooK
#10631 Re: Xiaomi mobiteli
Ja ga koristim nesto duze od dva mjeseca pa ti mogu napisati provjerene informacije iz prve ruke:derion wrote: ↑27/12/2019 17:45Nekoliko pitanje za vas koji koristite Mi 9T PRO:
1. Koliko je dobra baterija, koliko vama traje, evt. screen-on-time i sl.?
2. Koliko je Xiaomi dobra da azurira telefon s novim sigurnosnim updejtima?
3. Vase misljenje o kameri te o digitalnoj stabilizaciji?
4. Cuo sam da je telefon spreman da se umoci u vodu, ali da Xiaomi samo nije platio certifikat.Je li tacno?
5. Kakvo je vase opste misljenje o telefonu u odnosu na vasu dnevnu/nocnu upotrebu?
6. Vase iskustvo sa selfi kamerom? Moram priznati da me taj skakavac pomalo odbija, ali ne znam. Kazu da Xiaomi garantuje 300.000 skakanja gore-dole.
Hvala.
1. Nakon debloata baterija je extra. Imam najmanje 10h SOT-a a preko noci opadne 1-2%. Ne koristim "jedace" baterije tipa Facebook, AOD, a i ne igram igrice. Neki ljudi imaju problema sa baterijom nakon update-a na MIUI11 sto nije ni cudno s obzirom da je relativno skoro izasao i to ce vjerovatno biti ispravljeno sa nekim od sljedecih update-a.
2. Sigurnosni update-i im obicno kasne oko dva mjeseca. Na custom ROM-ovima tipa Lineage sigurnosni update-i se postavljaju veoma brzo nakon sto ih google objavi ali za sada ja ostajem na MIUI-u 11 jer mi se svidja a kada me smori onda cu probati sve custom ROM-ove pa vidjeti sta mi godi.
3. Kamera je odlicna ko je zna koristiti. Digitalna stabilizacija je standardna kao kod svih mobitela, opticka bi bila puno bolja.
4. Tacno je. To je potvrdila i mozda najrelevantnija osoba u svijetu recenzija mobitela jerryrigeverything kada ga je rasklapao. https://youtu.be/Sd6KpX5MRtI
5. Ja nakon skoro 2 i po mjeseca nemam zamjerke na isti, pogotovo za cijenu za koju sam ga kupio a vidim da je sad i jeftiniji.
6. E selfie kamera je i mene odbijala u pocetku jer sam se bojao tih pokretnih dijelova a pogotovo toga sta bi bilo sa njom ako bi mi mobitel ispao na nju. Nakon sto sam vidio kako je jerryrigeverything lupa od stol( https://youtu.be/ufW1Ogsq83o ) i nakon sto sam vidio kako neki indijski recenzent kaca tegove od 20KG na nju a ona opet radi bez problema odlucio sam uzeti ovaj mobitel i mogu ti reci da je selfie kamera puno bolje odradjena nego sto sam u pocetku mislio. Sto se tice same kvalitete slike na selfie kameri - nista posebno i straznje kamere su puno ali bas puno bolje(sto je i logicno) ali za selfie i video pozive je dovoljno dobra.
Eto ako te jos nesto interesuje pitaj.
- Quaresma
#10632 Re: Xiaomi mobiteli
Chmoljo dobrodosao medju elitu, sad mozes izvaliti telefon na stol kad budes kafu pio
-
adsubzero
#10633 Re: Xiaomi mobiteli
Odradi debloat da rijesis to nasumicno praznjenje baterije.sprej wrote: ↑27/12/2019 21:42 Prijateljica mi ima 9T PRO, ukratko dobar i zaokružen telefon.
- sprej
#10634 Re: Xiaomi mobiteli
Kupila je mobitel u EU sa već instaliranim eu glob.rom, tako da joj nije došlo instaliranog kineskog smeća sa reklamama.
Znam da je dislejbala sve app i procese koje joj ne trebaju. Mada nju više ljuti AOD što ne radi sa viberom i whatsapp.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
-
CooK
#10636 Re: Xiaomi mobiteli
Pa i kod mene je mobitel iz EU i u pravu si da nema reklama ali itekako ima bloatware-a. Sve one Mi aplikacije osim Mi Clouda su bloatware i postoje bolje aplikacije na Play Store-u sa istim funkcijama a koje ne rade cijelo vrijeme u pozadini kao te Mi aplikacije. Ili neka saceka sljedeca 1-2 update-a i vjerovatno ce biti ispravljeno da ne rade te aplikacije u pozadini kada nisu otvorene.
Sto se tice notifikacija na AOD-u to ne mogu komentarisati jer ne koristim AOD ali znam da mi sve notifikacije uredno dolaze i da sve ostaju na zakljucanom zaslonu i na status baru dok ih ja sam ne odlucim ukloniti.
- SONY_91
#10637 Re: Xiaomi mobiteli
Koristim Mi 9T Pro već nekih mjesec dana a prije njega sam koristio S10 i S10+. Zadovoljan sam pogotovo time što više nemam problem da mi se gasi Wi-Fi konstantno na nekim ruterima nakon što se ugasi ekran i što je velika mana Samsunga (isti problem imao na S8, S9 i S10), možete dosta toga pronaći na google, pokušao sve varijante ali uvijek isti problem. Ne javlja se na svakom routeru ali u firmi je ZTE od BH Telecoma i jednostvano neće šta god pokušao čim se ugasi ekran ugasi se i Wi-Fi. Baterija najveći plus, meni izgura na 8-9h SOT-a dok kod S10+ nisam uspijevao preći 5h. Jedino gdje Mi 9T Pro zaostaje osjetno za S10+ je kamera. Jednostavno na auto režimu sam uvijek kod S10+ dobijao slike kakve želim dok na Mi 9T Pro uvijek moram ručno fokusirati a nerijetko i napraviti dodatnu fotografiju jer mi prvi put nije ispala kako treba. Ali, svjestan sam bio toga jer znam da Xiaomi još uvijek ima dosta posla sa softverom da riješi, problem nije u hardveru, bar ja tako mislim. Displej, kvalitet izrade, zvučnici nemam ni najmanju zamjerku. Što se tiče notifikacija znate li da morate kod Xiaomija sve ručno podesiti? Naime, obavještenja za mnoge app budu po default-u ugašene pa to zna praviti problem i sa AOD. Morate sve pojedinačno za svaku app dozvoliti i podesiti da li želite skočni program, autostart, da radi u pozadini konstantno i sl..
Last edited by SONY_91 on 28/12/2019 07:58, edited 1 time in total.
-
adsubzero
#10638 Re: Xiaomi mobiteli
Nema kineskog, ali ima obicnog smeca. Jedna od instaliranih aplikacija/servisa pravi problem, odnosno wakelock, a to znaci da ne da telefonu da zaspi, vec je stalno aktivan. Nisam ni sam mogao vjerovati da debloat moze rijesiti ovaj problem, ali je rijesio.
-
CooK
#10639 Re: Xiaomi mobiteli
Nije kod Xiaomia nego kod MIUI-a, kod Xiaomia na custom ROMovima sve radi normalno po defaultu.SONY_91 wrote: ↑28/12/2019 07:57 Koristim Mi 9T Pro već nekih mjesec dana a prije njega sam koristio S10 i S10+. Zadovoljan sam pogotovo time što više nemam problem da mi se gasi Wi-Fi konstantno na nekim ruterima nakon što se ugasi ekran i što je velika mana Samsunga (isti problem imao na S8, S9 i S10), možete dosta toga pronaći na google, pokušao sve varijante ali uvijek isti problem. Ne javlja se na svakom routeru ali u firmi je ZTE od BH Telecoma i jednostvano neće šta god pokušao čim se ugasi ekran ugasi se i Wi-Fi. Baterija najveći plus, meni izgura na 8-9h SOT-a dok kod S10+ nisam uspijevao preći 5h. Jedino gdje Mi 9T Pro zaostaje osjetno za S10+ je kamera. Jednostavno na auto režimu sam uvijek kod S10+ dobijao slike kakve želim dok na Mi 9T Pro uvijek moram ručno fokusirati a nerijetko i napraviti dodatnu fotografiju jer mi prvi put nije ispala kako treba. Ali, svjestan sam bio toga jer znam da Xiaomi još uvijek ima dosta posla sa softverom da riješi, problem nije u hardveru, bar ja tako mislim. Displej, kvalitet izrade, zvučnici nemam ni najmanju zamjerku. Što se tiče notifikacija znate li da morate kod Xiaomija sve ručno podesiti? Naime, obavještenja za mnoge app budu po default-u ugašene pa to zna praviti problem i sa AOD. Morate sve pojedinačno za svaku app dozvoliti i podesiti da li želite skočni program, autostart, da radi u pozadini konstantno i sl..
Zamisli ti tih mozgova koji misle da vecini korisnika ustvari ne trebaju notifikacije na status baru pa su po defaultu iskljucene a ovi kojima kao trebaju neka ih sebi ukljuce.
- SONY_91
#10640 Re: Xiaomi mobiteli
CooK wrote: ↑28/12/2019 09:15Nije kod Xiaomia nego kod MIUI-a, kod Xiaomia na custom ROMovima sve radi normalno po defaultu.Uglavnom razumijemo se i potpuno si u pravu to za MIUI. Hoces aplikaciju ostaviti u pozadini - moras je zakljucati, hoces da se pokrene kada restartujes mobitel - moras ukljuciti autostart a najveca komedija je sto prikazivanje notifikacija u status baru bude po defaltu iskljuceno pa moras uci u postavke>prikaz>status bar i ukljuciti ih.
Zamisli ti tih mozgova koji misle da vecini korisnika ustvari ne trebaju notifikacije na status baru pa su po defaultu iskljucene a ovi kojima kao trebaju neka ih sebi ukljuce.Realno ne znam kako je u Kini ali ja ne znam nikog u zapadnom dijelu svijeta da mu ne trebaju notifikacije na status baru. Zato dosta ljudi i ne vole MIUI jer misle da pola stvari ne radi a skoro sve se moze nastimati i radi se o sasvim solidnom android skinu i generalno MIUI nije uopste los nego samo treba znati sa njim.
I ne samo to, također i 'plutajuće' obavijesti budu ugašene na nekim app pa neće ti iskočiti prozor primjerice kada dođe Viber poruka i tako
-
CooK
#10641 Re: Xiaomi mobiteli
Da, i to. Ima vjerovatno jos toga sto po defaultu bude iskljuceno na MIUIu a sto bi trebalo biti ukljuceno pa valja rucno ukljuciti samo se ja sad ne mogu sjetiti. Kada sam kupio ovaj mobitel znam da mi je trebalo sat vremena da nastimam sve na MIUIu da bude po mom ukusu.
- i agree
#10642 Re: Xiaomi mobiteli
Komplikovan je bas xiaomi po tom pitanju,meni sms nisu odlazile ni dolazile a skidalo mi kredit kao da sam slao,rjesio sto sam obriso njihovu aplikaciju instaliro drugu,procitao sam isto jednom ovde u temi se neko zalio da mu je nesto jelo kredit a nije imao internet ukljucen mobilni.
-
King_Diamond
#10643 Re: Xiaomi mobiteli
One Plus i Oxygen OS nešto najbolje možda čak bolje i od samsungova ONE UI
-
adsubzero
#10644 Re: Xiaomi mobiteli
Pa zar je to novost i zar je Samsung-ov OS neka referenca?King_Diamond wrote: ↑28/12/2019 10:12 One Plus i Oxygen OS nešto najbolje možda čak bolje i od samsungova ONE UI
-
THEC
#10646 Re: Xiaomi mobiteli
Grom2017 wrote: ↑27/12/2019 16:26 Ja koristim mi 9t pro, prije njega sam koristio s9+ i ja tvrdim da je ovaj xiaomi bolji. Imao sam silu telefona, radio nesto, prodavao itd, nisam laik da se ne razumijem. Oba sam ja kupio nova (da neko ne kaze kako mi je s9+ podvalio) i samsung je smece sa eksinosom, za mene. To je moje misljenje, tako da je moguce mozda da je s8+ slabiji.
Edit: https://www.celsoazevedo.com/files/andr ... iro_rossi/
Probajte ovu gcam, meni je portret mod bas dobar, radi sa 48 mpx kamerom.
Evo instalirao je, samo nikako nmg da skontam kako prebaciti na telephoto i ultrawide kameru, na onoj prosloj verziji gcam(nmg se sad sjetiti koja je bila) u vrhu ekrana sam imao opciju da biram koju cu kameru, ovdje nema ta opcija pa mi reci sta treba da uradim da bih koristio sve kamere
- diablobih
#10647 Re: Xiaomi mobiteli
Koliko sam ja vidio najbolje automatske slike pravi kada stavis na 48 mp mode. I moju djevojku nervira bas sto joj ne dolaze viber notifikacije na AOD, vec samo sa messengera
Valjda ce ubaciti to u sljedecim updateima.
Sto se tice ovih praznjenja baterija nema vala problema nikakvih.
- SONY_91
#10648 Re: Xiaomi mobiteli
Kao što sam već pisao, treba uključiti tu opciju ako već nijediablobih wrote: ↑28/12/2019 12:40 Koliko sam ja vidio najbolje automatske slike pravi kada stavis na 48 mp mode. I moju djevojku nervira bas sto joj ne dolaze viber notifikacije na AOD, vec samo sa messengeraValjda ce ubaciti to u sljedecim updateima.
- diablobih
#10649 Re: Xiaomi mobiteli
Probao sam sve, nije problem notifikacije normalne. Nego ima ono sa strane zasvjetli kada miruje telefon, ali radi samo sa messengerom. Mislim da se zove breathing light, edge lighting, nesto takoSONY_91 wrote: ↑28/12/2019 12:43Kao što sam već pisao, treba uključiti tu opciju ako već nijediablobih wrote: ↑28/12/2019 12:40 Koliko sam ja vidio najbolje automatske slike pravi kada stavis na 48 mp mode. I moju djevojku nervira bas sto joj ne dolaze viber notifikacije na AOD, vec samo sa messengeraValjda ce ubaciti to u sljedecim updateima.
Sto se tice ovih praznjenja baterija nema vala problema nikakvih.. Mislim da je rješiv taj problem.
P.S. vec su na xda neki potvrdili da je tako kako jeste zasad, pa eto kada budu updateovali, mozda i ostale aplikacije dodaju
-
Grom2017
#10650 Re: Xiaomi mobiteli
Nisam ni ja nasao, moguce i da nema. Ja koristim nju i parotovu za te druge stvari. Mada me nervira to sve. Na ovoj je dobar portret mod stvarno ali eto izgleda nema wide Mod.THEC wrote: ↑28/12/2019 11:05Grom2017 wrote: ↑27/12/2019 16:26 Ja koristim mi 9t pro, prije njega sam koristio s9+ i ja tvrdim da je ovaj xiaomi bolji. Imao sam silu telefona, radio nesto, prodavao itd, nisam laik da se ne razumijem. Oba sam ja kupio nova (da neko ne kaze kako mi je s9+ podvalio) i samsung je smece sa eksinosom, za mene. To je moje misljenje, tako da je moguce mozda da je s8+ slabiji.
Edit: https://www.celsoazevedo.com/files/andr ... iro_rossi/
Probajte ovu gcam, meni je portret mod bas dobar, radi sa 48 mpx kamerom.
Evo instalirao je, samo nikako nmg da skontam kako prebaciti na telephoto i ultrawide kameru, na onoj prosloj verziji gcam(nmg se sad sjetiti koja je bila) u vrhu ekrana sam imao opciju da biram koju cu kameru, ovdje nema ta opcija pa mi reci sta treba da uradim da bih koristio sve kamere