Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
- mO k3
#276 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
hahahahhahhahaha proveo na forumu "herceg bosne" ... hvOla svJema... dosta si rekao
-
Dobri Bosanac
#277 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
Lako je i ugodno razgovarati sa istomisljenicima ali nije konstruktivno jer nista i ne naucite. Svi ponavljaju jedno te isto.
Kada se druzite sa onima koji imaju dijametralno suprotne svjetonazore, onda se vrlo brzo iskristaliziraju kljucne razlike i problemi.
Iznenadio sam se sta sam tamo licno naucio - nesto potpuno neocekivano, nesto sto sam nikada nisam moga shvatiti niti dokuciti.
Ako imate snage i hrabrosti da stoicki pretrpite uvrede, nagrada vas ceka na kraju…
-
Dobri Bosanac
#278 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
Ono sto sam na HB forumu naucio zahvaljujuci njihovoj gluposti i tvrdoglavosti je sljedece:
Bog nam je poklonio Upute ali je njihovo editiranje, to jeste uredjivanje bilo ljudsko djelo.
Bog nije licno nazvao svoje Upute Kuranom. To je bio ljudski izbor obicnih pustinjskih smrtnika.
Kuran bukvalno znaci na arapskom jeziku “recitirenje”.
Sustina vjere nije u recitiranju Uputa, to jeste ritualnoj molitvi, nego u njihovoj implementaciji u vasim zivotima. Bez implemetancije i provodjenja u djelo, Upute ostaju mrtvo slovo na papiru i ne mogu popraviti vas zivot niti vas zastititi.
Sve tacke i zarezi u Knjizi, ili njihov nedostatak, takodje su ljudsko djelo.
Jedna obicna tacka moze promijeniti kompletan tok i razumijevanje vjere.
U Knjizi pisu dvije odvojene recenice.
Jedna glasi “Mjene mjeseca samo odredjuje protok vremena”
Druga glasi “A sto se hodocasca tice, ne morate tokom njega ulaziti u kuce na straznja vrata jer u vjeri nema sujevjerja.
Radi toga sto je tacka nepotrebno ispustena, islamsko razumijevanje je pogresno:
“Mjene mjeseca su za protok vremena i hodocasce tokom kojeg ne ulazite u kuce na straznja vrata jer je to sujevjerje”
Time su post i vjera umjesto individualne implementacije postale kolektivne i repetitivne cime se kolosalna kolicina individualno vremena i energije potrosila na nepotrebno gladovanje.
Vjernik cisti dusu i tijelo jednom kada licno prihvata vjeru a ne svakih jedanaest mjeseci jer se Mjesec kao satelit okrece oko Zemlje.
Postajete vjernik u trenutku kada osjetite potrebe za tim. To nema ama bas nikakve veze sa Zemljinim satelitom ili drugim nebeskim tijelima.
Dodatno, sve organizacione podjele unutar Knjige su ljudskog porijekla. Ljudi su ih iz svojevoljno izdijelili na poglavlja kojima su dali odredjena imena po svom nahodjenju. Dakle, trenutno u Knjizi nisu samo Bozije Rijeci nego ima i ljudskih…
Ljudi su ponekad pogresno grupisali i razbacivali Upute tako da nisu kronoloski i logicki na pravom mjestu, cime se promijenio originalni smisao Uputa.
Zbog toga sto su ih drevni pustinjaci grupisali svojom ogranicenom ljudskom logikom i neznanjem moze se steci pogresan utisak da su Miriam (Mojsijeva sestra) i Miriam (Isusova mati) jedna te ista zena. Do zabune je doslo u dijelu Knjige u kojem su nabrajani mnogi Boziji Poslanici…
To sto su drevni pustinjaci naknadno Knjigu zapisali arapskim jezikom i alfabetom ne znaci da su ti jezici Bogu blizi, drazi ili miliji.
To je bila cista koincidencija.
Ljuski izbor, a ne Boziji.
To sve znaci da Arapi nisu a priori bolji vjernici od vas, te ih i ne morate slijepo slusati ili oponasati.
Knjigu intepretirate i implementirate svojom glavom a ne tudjom…
Radi toga je Tito Knjigu i mogao bolje implementirati nego bilo ko drugi. Uzeo si je za pravo da je implementira onako kako ju je on licno razumio a ne neki drugi smrtnik prije 14 stoljeca, i to decenijama nakon Poslanikove smrti. Isto tako hrabro je i Staljinu oduzeo monopol na komunizam
A to koliko na HB forumu poneki insistiraju da se muslimani trebaju drzati hadisa je prosto nevjerovatno.
Uputama iz Knjige ne mogu ama bas nista, ali dane i dane provode citirajuci gluposti iz hadisa…
Herceg Bosne forumasi vole da se pridrzavate hadisa.
Upitajte se zasto.
Zato sto vas vole ili zato sto vas mrze i zele da vam naskode?
Ne mogu oni licno ali hadisi mogu i te kako…
Bog nam je poklonio Upute ali je njihovo editiranje, to jeste uredjivanje bilo ljudsko djelo.
Bog nije licno nazvao svoje Upute Kuranom. To je bio ljudski izbor obicnih pustinjskih smrtnika.
Sustina vjere nije u recitiranju Uputa, to jeste ritualnoj molitvi, nego u njihovoj implementaciji u vasim zivotima. Bez implemetancije i provodjenja u djelo, Upute ostaju mrtvo slovo na papiru i ne mogu popraviti vas zivot niti vas zastititi.
Druga glasi “A sto se hodocasca tice, ne morate tokom njega ulaziti u kuce na straznja vrata jer u vjeri nema sujevjerja.
Radi toga sto je tacka nepotrebno ispustena, islamsko razumijevanje je pogresno:
“Mjene mjeseca su za protok vremena i hodocasce tokom kojeg ne ulazite u kuce na straznja vrata jer je to sujevjerje”
Time su post i vjera umjesto individualne implementacije postale kolektivne i repetitivne cime se kolosalna kolicina individualno vremena i energije potrosila na nepotrebno gladovanje.
Vjernik cisti dusu i tijelo jednom kada licno prihvata vjeru a ne svakih jedanaest mjeseci jer se Mjesec kao satelit okrece oko Zemlje.
Postajete vjernik u trenutku kada osjetite potrebe za tim. To nema ama bas nikakve veze sa Zemljinim satelitom ili drugim nebeskim tijelima.
Dodatno, sve organizacione podjele unutar Knjige su ljudskog porijekla. Ljudi su ih iz svojevoljno izdijelili na poglavlja kojima su dali odredjena imena po svom nahodjenju. Dakle, trenutno u Knjizi nisu samo Bozije Rijeci nego ima i ljudskih…
Ljudi su ponekad pogresno grupisali i razbacivali Upute tako da nisu kronoloski i logicki na pravom mjestu, cime se promijenio originalni smisao Uputa.
Zbog toga sto su ih drevni pustinjaci grupisali svojom ogranicenom ljudskom logikom i neznanjem moze se steci pogresan utisak da su Miriam (Mojsijeva sestra) i Miriam (Isusova mati) jedna te ista zena. Do zabune je doslo u dijelu Knjige u kojem su nabrajani mnogi Boziji Poslanici…
To sto su drevni pustinjaci naknadno Knjigu zapisali arapskim jezikom i alfabetom ne znaci da su ti jezici Bogu blizi, drazi ili miliji.
To sve znaci da Arapi nisu a priori bolji vjernici od vas, te ih i ne morate slijepo slusati ili oponasati.
Radi toga je Tito Knjigu i mogao bolje implementirati nego bilo ko drugi. Uzeo si je za pravo da je implementira onako kako ju je on licno razumio a ne neki drugi smrtnik prije 14 stoljeca, i to decenijama nakon Poslanikove smrti. Isto tako hrabro je i Staljinu oduzeo monopol na komunizam
A to koliko na HB forumu poneki insistiraju da se muslimani trebaju drzati hadisa je prosto nevjerovatno.
Uputama iz Knjige ne mogu ama bas nista, ali dane i dane provode citirajuci gluposti iz hadisa…
Upitajte se zasto.
-
JohnnyBlaze
#279 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
Ovaj i sad gusla?
To "Bosanac"
To "Bosanac"
-
Dobri Bosanac
#280 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
Margaritas ante porcos - izreka drevnih Latina...
Samo pametni mogu razlikovati bisere od gusala…
I margarita nije nikakva koktel koji se u baru naruci...
-
Dobri Bosanac
#281 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
Poslije ce se nas "Vatreni Ivan" kad se nadje u jos jednom ratnom pozaru pitati sta taj svijet ceka i sto nas ne zastiti...
-
Dobri Bosanac
#282 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
130 - jedan Bog, tri religije, a nula vjernika...
Vjernici se medjusobno ne dijele niti ratuju...
Vjernici se medjusobno ne dijele niti ratuju...
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#283 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
Svaka ti čast što si uspio izdržati toliko vremena na HB forumu.Dobri Bosanac wrote: ↑26/12/2019 18:09 Ono sto sam na HB forumu naucio zahvaljujuci njihovoj gluposti i tvrdoglavosti je sljedece:
Upitajte se zasto.
Ako stvarno hoćeš da uđeš u razgovor sa Hrvatima, savjetujem ti forum.hr. Taj forum je dosta konstruktivniji, reguliran i otvoreniji od HB foruma.
-
Dobri Bosanac
#284 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
Nije bilo lako, ali je i te kako bilo korisno.
Na temi "Zanimljivi citati iz Kurana i hadisa" razvio sam tri razlicite strategije.
Za bilo kakav citat iz hadisa odgovor je bio da ne raspravljam o umotvorevinama obicnih smrtnika.
U jedno 98% citata iz Knjige ponudio sam bolju interpetaciju i implementaciju Uputa od njihovog pogresnog razumijevanja.
U jedno 2% slucajeva svojom tvrdoglavoscu, nedobronamjernoscu i malicioznoscu su doista i uspjeli pronaci nelogicnosti i kontradiktornosti unutar Knjige. To su bile posljedice pogresnog uredjivanja I organizovanja Knjige od strane drevnih sastavljaca.
Bilo je dovoljno procitati do jedno tridesetak specificnih uputa naprijed ili nazad, naci jednu odgovarajucu koja je bila pogresno smjestena, grupirati je sa problematicnim Uputama te dobiti novo znacenje koje je bilo u skladu za velikom slikom Knjige.
Kao sto znamo, vjerom je striktno zabranjeno nasilje, ubijanje i nametanje vjere drugima.
Sila je dopustena iskljucivo u cistoj samoodbrani sopstvenog zivota.
UVIJEK je bilo moguce poredati Upute da bi se doslo do takvog razumijevanja.
-
Dobri Bosanac
#285 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
Kada se borite za prava citavog naroda onda se ne borite ni za koga pojedinacno!
Stoga se u takvim drzavama individualno zivi vrlo lose dok “narodi” kao nekakva misaona imenica i lideri u sluzbi zastite te imenice zive idealno…
Citav narod vam nikada ne moze zakucati na vrata te nema opasnosti da se ikada pobuni.
Biti “vodja ili otac naroda” je posao za koji se kaze “upala mu kasika u med”…
Niti se kome odgovara niti se ikome polazu racuni…
Svje je tu relativno.
Jeste da su desetine tisuca ljudi poginule, jeste da su stotine tisuca ranjeni, jeste da su se milioni ljudi raselili, ali da niste imali tako andjeoski sopsobne lidere, moglo je biti i daleko gore…
Radi toga su kler koji sluzi direktno Boga i politicari koji rade iskljucivo za narod idealno razumiju i slazu po sistemu “pola tebi – pola meni”
Stoga se u takvim drzavama individualno zivi vrlo lose dok “narodi” kao nekakva misaona imenica i lideri u sluzbi zastite te imenice zive idealno…
Citav narod vam nikada ne moze zakucati na vrata te nema opasnosti da se ikada pobuni.
Biti “vodja ili otac naroda” je posao za koji se kaze “upala mu kasika u med”…
Niti se kome odgovara niti se ikome polazu racuni…
Svje je tu relativno.
Jeste da su desetine tisuca ljudi poginule, jeste da su stotine tisuca ranjeni, jeste da su se milioni ljudi raselili, ali da niste imali tako andjeoski sopsobne lidere, moglo je biti i daleko gore…
Radi toga su kler koji sluzi direktno Boga i politicari koji rade iskljucivo za narod idealno razumiju i slazu po sistemu “pola tebi – pola meni”
- Bascarsija1
#286 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
To je isto ko da reknes koji su oni k*$%^$ koji cu ja sladoled da kupim. Vjeruj brate u sta hoces. Jedi sladoled koji hoces.Ramzess Veliki wrote: ↑26/12/2019 08:44Koji su oni k.... da meni kazu sta cu ja slaviti ili ne, u tome je problem.Bascarsija1 wrote: ↑26/12/2019 08:36 Iskreno nevidim sta je lose sa ovom porukom. Nema govora mrzneje, ukoliko je Bsnjak postavio je samo iskazao svoje misljenje bez namjere da nametne ikakvo misljenje drugim nacijama sta da rade. Nezaboravimo da muslimani imaju svoj kalendar koji ima novu godinu. Na sta se ja ne slazem je ocekivati da oni slave kriscansku novu godinu kao svoju (time se namece muslimanima da slave praznik koji nije njihov sto nije uredu).
Ja slavim sve sto se moze slavit ali to je moj izbor. Problem je kad mi neko bocne nametat sta bi trebao biti moj izbor.
Sretna Nova svima koji slave (i ko neslavi - sreca nikom nije naskodila)
Mada ja u ovim plakatima vidim i zakuhavanje pred izbore. Mozda su pare dosle od Kolinde za predizbornu kampanju, a mozda i od SDP-a ... politika je kurva a ni vehabijama para nije mrska.
Ljudi reklamiraju. Hoces li ti "kupiti" na tebi je.
Moja poenta je da je prilicno neprihvatljivo zdravo za gotovo od muslimana ocekivati da slave Kristovu novu godinu kad oni imaju svoju po svom kalendaru. Ponovo, da kazem ja slavim sve. Ali razumijem iz kojeg ugla gleda onaj sto je postavio poster.
Isto bi se moglo reci za pro-life sto crkvene organizacije postavljaju (to ja mnogo teze prihvatam, jer sam protiv radzanja na silu kad ljudi nisu spremi da budu roditelji, time se creira sirotinja i tesko dijetinjstvo, patnja)
-
Dobri Bosanac
#287 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
"Muslimani" nemaju svoju Novu Godinu jer u Knjizi nema nikakvog kalendara. Starovjekovni Arapi su imali svoj arhaicni i nefunkcionani lunarni kalendar ali pravi vjernici ga nemaju.Bascarsija1 wrote: ↑26/12/2019 22:50To je isto ko da reknes koji su oni k*$%^$ koji cu ja sladoled da kupim. Vjeruj brate u sta hoces. Jedi sladoled koji hoces.Ramzess Veliki wrote: ↑26/12/2019 08:44Koji su oni k.... da meni kazu sta cu ja slaviti ili ne, u tome je problem.Bascarsija1 wrote: ↑26/12/2019 08:36 Iskreno nevidim sta je lose sa ovom porukom. Nema govora mrzneje, ukoliko je Bsnjak postavio je samo iskazao svoje misljenje bez namjere da nametne ikakvo misljenje drugim nacijama sta da rade. Nezaboravimo da muslimani imaju svoj kalendar koji ima novu godinu. Na sta se ja ne slazem je ocekivati da oni slave kriscansku novu godinu kao svoju (time se namece muslimanima da slave praznik koji nije njihov sto nije uredu).
Ja slavim sve sto se moze slavit ali to je moj izbor. Problem je kad mi neko bocne nametat sta bi trebao biti moj izbor.
Sretna Nova svima koji slave (i ko neslavi - sreca nikom nije naskodila)
Mada ja u ovim plakatima vidim i zakuhavanje pred izbore. Mozda su pare dosle od Kolinde za predizbornu kampanju, a mozda i od SDP-a ... politika je kurva a ni vehabijama para nije mrska.
Moja poenta je da je prilicno neprihvatljivo zdravo za gotovo od muslimana ocekivati da slave Kristovu novu godinu kad oni imaju svoju po svom kalendaru. Ponovo, da kazem ja slavim sve. Ali razumijem iz kojeg ugla gleda onaj sto je postavio poster.
Isto bi se moglo reci za pro-life sto crkvene organizacije postavljaju (to ja mnogo teze prihvatam, jer sam protiv radzanja na silu kad ljudi nisu spremi da budu roditelji, time se creira sirotinja i tesko dijetinjstvo, patnja)
Pametni ljudi definiraju kalendar na osnovu kljucne stvari u svom zivotu a to je Sunce koje nam daje energiju i koje kontrolise godisnja doba na osnovu kretanja Zemlje oko te zvijezde.
Tako postavljenim kalendarom zemljoradnici tacno znaju kada da pocnu orati, kada da otpocnu sjetvu a kada da ocekuju zetvu jer im uniformnost olaksava postizanje najboljih rezultata. Jako je tesko i neprakticno pomicati privredne aktivnosti iz mjeseca u mjesec zato sto je lunarni kalendar promjenljiv u odnosu na konstantna godisnja doba.
Ne postoji ni “Kristova” nova godina jer su taj kalendar stvorili stari Rimljani jedno pola stoljeca prije Isusovog rodjenja, bas kao sto su i drevni Arapi koristili lunarni kalendar decenijama prije Muhamedovog rodjenja.
Muslimansko mjerenje vremena je uvrijedljivo po Boga. Za startnu godinu se uzima ona kada su Muhamed i njegovi sljedbenici izbjegli iz Meke u Medinu, dakle uspostavlja se startna nultna godina po obicnim smrtnicima.
Vjernik bi istoriju racunao po Bogu, po trenutku kada su objavljenje Deset Bozijih Zapovijesti. U Knjizi se svi Poslanici deklariraju Bozijim, sto znaci da kontinuitet vjere traje od prvog pisanog traga, odnosno zapisanih Bozijih Uputa.
Ne postoji Isusov kalendar niti Kristova Nova Godina.
To je bio sluzbeni kalendar Rimskog Imperija, u kojem se mjeseci Juli i August nazivaju po dva najslavnija rimska cara Juliusu Cezaru i Augustu…
Vjernici bez problema usvoje ako je nesto drugo funkcionalno i bolje, bas kao sto su bez problema usvojili indijske brojke i decimalni sistem a odbacili rimske.
Ako imate bolji kalendar od julijanskog, usvojite ga slobodno!
Tako se doslo do gregorijnskog kalendara, nazvanog po papi Gregoru greskom jer su ga svojim znanjem kreirali dva astronomera Schlussel i Ghiraldi da bi se podesio kalendar sa fiksim godisnjim dobima i usaglasile prestupne godine da bi se minimizirala astronomska netacnost.
Astronomija i godisnja doba nemaju veze niti sa kriscanima niti sa muslimanima…
Onako usput, pravi vjernici ne slave nista jer su se svaki dan duzni pridrzavati istih Upute i iste Knjige. Niti jedan jedini trenutak im nije dozvoljeno da ih ignorisu…
Naci se sa svojim prijateljima i familijom te malo zasjesti, zapjevati, zameziti i druziti su samo svjetovni obicaji, odnosno zivot…
-
Nivelacija
#288 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
Jesi ti reinkarnacija Mesije?
- vjesticanametli
#289 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
PuHsti ga da gusla....ide mu sam sa sobom 
- Ramzess Veliki
#290 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
Malo si nedosljedan ... kazes sto ce muslimani slaviti Kristovu novu godinu kad imaju svoju pa kazes ja slavim sve.Bascarsija1 wrote: ↑26/12/2019 22:50To je isto ko da reknes koji su oni k*$%^$ koji cu ja sladoled da kupim. Vjeruj brate u sta hoces. Jedi sladoled koji hoces.Ramzess Veliki wrote: ↑26/12/2019 08:44
Koji su oni k.... da meni kazu sta cu ja slaviti ili ne, u tome je problem.
Kristovu novu godinu, tj. Bozic ne slave muslimani, ubijedjen sam u to.
Medjunarodnu kalendarsku Novu godinu slave svi koji nisu radikalni i tad ne moras imati jelkicu, mozes okititi gajbu pive ako ti volja, a mozes i ne kititi, mozes se zavaliti sa djevojkom u krevet i gledati tv. I treba da slave svi, ko ne misli tako nek krepa od muke, necemo ga u raju.
- Ramzess Veliki
#291 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
@Dobri Bosanac svaka cast, svaka ti je na mjestu.
Ne obaziri se na ove delegate sto su dvicom prolazili u skoli. Oni sami sebe ne razumiju ...
Ne obaziri se na ove delegate sto su dvicom prolazili u skoli. Oni sami sebe ne razumiju ...
- Bascarsija1
#292 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
Moja je poenta da ljudi imaju pravo da reklamiraju sta hoce a tvoje je pravo da prihvatis ili ne. U reklami ne vidim napad na iciju religiju.Ramzess Veliki wrote: ↑27/12/2019 02:30Malo si nedosljedan ... kazes sto ce muslimani slaviti Kristovu novu godinu kad imaju svoju pa kazes ja slavim sve.Bascarsija1 wrote: ↑26/12/2019 22:50To je isto ko da reknes koji su oni k*$%^$ koji cu ja sladoled da kupim. Vjeruj brate u sta hoces. Jedi sladoled koji hoces.Ramzess Veliki wrote: ↑26/12/2019 08:44
Koji su oni k.... da meni kazu sta cu ja slaviti ili ne, u tome je problem.
Isto bi se moglo reci za pro-life sto crkvene organizacije postavljaju (to ja mnogo teze prihvatam, jer sam protiv radzanja na silu kad ljudi nisu spremi da budu roditelji, time se creira sirotinja i tesko dijetinjstvo, patnja)Vjerujem omak'o ti se lapsus ...
Kristovu novu godinu, tj. Bozic ne slave muslimani, ubijedjen sam u to.![]()
![]()
![]()
Medjunarodnu kalendarsku Novu godinu slave svi koji nisu radikalni i tad ne moras imati jelkicu, mozes okititi gajbu pive ako ti volja, a mozes i ne kititi, mozes se zavaliti sa djevojkom u krevet i gledati tv. I treba da slave svi, ko ne misli tako nek krepa od muke, necemo ga u raju.
Kao sto sam rekao ja slavim sve. Ja sam tako izabrao. Ti izaberi sta hoces.
"I treba da slave svi, ko ne misli tako nek krepa od muke, necemo ga u raju." <<< Ova recenica je upravo srz problema.
Ko odlucuje da treba da slave? Ko odlucuje da ako slave idu u raj? Ko smo to mi a ko smo to vi? Upravo ova podijela je najvece prokletstvo koje religije donose svijetu.
- Ramzess Veliki
#293 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
Pa ja za sebe. Bas cu derneciti sa nekim ko mi prisjedne na derneku.Bascarsija1 wrote: ↑27/12/2019 06:17
Moja je poenta da ljudi imaju pravo da reklamiraju sta hoce a tvoje je pravo da prihvatis ili ne. U reklami ne vidim napad na iciju religiju.
"I treba da slave svi, ko ne misli tako nek krepa od muke, necemo ga u raju." <<< Ova recenica je upravo srz problema.
Ko odlucuje da treba da slave? Ko odlucuje da ako slave idu u raj? Ko smo to mi a ko smo to vi? Upravo ova podijela je najvece prokletstvo koje religije donose svijetu.
-
Dobri Bosanac
#294 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
Prijatelju,Bascarsija1 wrote: ↑27/12/2019 06:17 Moja je poenta da ljudi imaju pravo da reklamiraju sta hoce a tvoje je pravo da prihvatis ili ne. U reklami ne vidim napad na iciju religiju.
u vjeri nema reklame nego jedino licni primjer. Reklamiranje je proizvod zapadnog kapitalizma - ispiranje mozga kupcima i potrosacima, i nametanje pogresnog sistema vrijednosti.
Problem sa tim panoima je sto oni ne govore za sta su neki ljudi nego protiv cega su.
Izmedju deda mraza i svestenstva, ovo prvo je daleko manje zlo jer ne tvrde da govore u Bozije ima...
U vjeri nema slave jer je to civilna kategorija.
Slaviti bogomolje, to jeste dzamije i crkve, je mnogo gori grijeh nego slaviti Novu Godinu…
Mislite da su te cigle i malter nekakav simbol vjere...
-
Dobri Bosanac
#295 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
Prijatelju,
Nije ni cudo da ste zbunjeni s obzirom kakav nam je kler i sta stoljecima propagira.
Nisam ja nikakav mesija nego se samo trudim da budem vjernik.
Takvi vole sve svoje bliznje, ispravljaju sopstvene greske, govore istinu ljudima oko sebe, pokusavaju da razumiju sta se desava oko njih itrude se da nauce nesto novo.
Pravi vjernik uci dok je ziv i ne vjeruje svestenstvu jer oni nisu bili u stanju pomiriti ljude evo vec milenijuma.
Takve greske vjernik ne oprasta.
Individualne greske smo duzni halaliti ali kolektivne ne jer se u tom slucaju radi o implementaciji pogresnih principa.
Vjera se i sastoji od upotrebe propisanih pravila.
Greske koje se pri tome desavaju se oprastaju dokle god smo spremni da ucimo.
Nase ubjedjenje da smo savrseni i nedostatak zelje da postanemo bolji je smrtni grijeh koji nas gura u beskonacne ratove…
-
Dobri Bosanac
#296 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
Malo ste pobrkali loncice.
Ja objasnjavam kako pravilno implementirati vjeru i to dokazujem Knjigom.
Vi sa druge strane ne mozete tome pera odbiti pa radi toga sutite kao zaliveni.
Iskljucivo zbog vase sposobnosti i nemoci ovo izgleda kao monolog.
Ovo je bitka u kojoj druga strana nema hrabrosti da ucestvuje.
Nije ovo moj monolog nego vas kukavicluk.
-
Dobri Bosanac
#297 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
Hic Rhodus, hic salta!
Ovo je stara grcka poslovica koja datira iz drevnih olimpijskih igara tokom kojih bi se pojavio neki nadobudni takmicar te bio porazen od boljih pa bi se zalio kako je on na svom Rodosu bio kadar da skoci po 15 metara u dalj, sto je podrazumjevalo da je bas on najbolji.
Usutkali bi ga gore pomenutom recenicom. Skoci ovdje i pokazi sta mozes!
Dakle, ono sto neki pogresno razumiju kao monolog je u stvari poziv na dijalog.
Poziv bilo kojem hodzi, popu, fratru ili rabinu da se ovdje pojavi i diskutuje o vjeri ako imaju makar i mrvu nje u sebi.
Ako nemaju hrabrosti da se jave te testiraju svoje razumijevanje vjere, onda se tu radi o licnoj sujeti i nedostatku hrabrosti i zelje za ucenjem koji su uvijek pokazatelji manjka vjere.
Ovo je stara grcka poslovica koja datira iz drevnih olimpijskih igara tokom kojih bi se pojavio neki nadobudni takmicar te bio porazen od boljih pa bi se zalio kako je on na svom Rodosu bio kadar da skoci po 15 metara u dalj, sto je podrazumjevalo da je bas on najbolji.
Usutkali bi ga gore pomenutom recenicom. Skoci ovdje i pokazi sta mozes!
Dakle, ono sto neki pogresno razumiju kao monolog je u stvari poziv na dijalog.
Poziv bilo kojem hodzi, popu, fratru ili rabinu da se ovdje pojavi i diskutuje o vjeri ako imaju makar i mrvu nje u sebi.
Ako nemaju hrabrosti da se jave te testiraju svoje razumijevanje vjere, onda se tu radi o licnoj sujeti i nedostatku hrabrosti i zelje za ucenjem koji su uvijek pokazatelji manjka vjere.
-
Dobri Bosanac
#298 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
Zakljucak:
Bosna ne funkcionira kao drustvo zbog toga sto smo mi kao ljudi ovakvi kakvi jesmo.
Da bi Bosna ozivjela, preduslov je da se promijenimo kao pojedinci, bas svi. Nije greska u DRUGIMA nego bas u NAMA.
Kako nam je nemoguce razumjeti gdje i kako grijesimo jer smo puni sujete i smatramo se bezgrijesnim, ocigledno je da onda Bosnu niko ne voli jer obozavamo iskljucivo sebe licno.
Bosna je sinonim za drustvo i zajednicu a sebicne individue misle samo o sebi i ne shvatajuci da su tako sami sebi najgori dusmani.
Onaj ko zbog svoga ega ratuje sa svojim bliznjim ne mrzi njih nego sebe.
Ili je to ili su i suvise glupi da prepoznaju sopstvene greske i eliminisu ih.
Takvi krive svijet za sopstvene probleme pa ocekuju da im ih drugi rijese, time osudjujuci sebe na vjecno stradanje.
Navodno, eh kad bi samo Europa i svijet prisilili ove da budu bolji ljudi, kako bi nam svima bolje bilo!
A ko to moze VAS promijeniti na bolje?
Niko, jer to ne zelite.
Pa to isto vazi i za svijet oko vas…
Tvrdoglavo glasati za nacionalne stranke a onda bjezati iz takve drzave je sramotno ponasanje.
Da volite Bosnu, zar bi takvi bili?
Bosna ne funkcionira kao drustvo zbog toga sto smo mi kao ljudi ovakvi kakvi jesmo.
Da bi Bosna ozivjela, preduslov je da se promijenimo kao pojedinci, bas svi. Nije greska u DRUGIMA nego bas u NAMA.
Kako nam je nemoguce razumjeti gdje i kako grijesimo jer smo puni sujete i smatramo se bezgrijesnim, ocigledno je da onda Bosnu niko ne voli jer obozavamo iskljucivo sebe licno.
Bosna je sinonim za drustvo i zajednicu a sebicne individue misle samo o sebi i ne shvatajuci da su tako sami sebi najgori dusmani.
Onaj ko zbog svoga ega ratuje sa svojim bliznjim ne mrzi njih nego sebe.
Ili je to ili su i suvise glupi da prepoznaju sopstvene greske i eliminisu ih.
Takvi krive svijet za sopstvene probleme pa ocekuju da im ih drugi rijese, time osudjujuci sebe na vjecno stradanje.
Navodno, eh kad bi samo Europa i svijet prisilili ove da budu bolji ljudi, kako bi nam svima bolje bilo!
A ko to moze VAS promijeniti na bolje?
Niko, jer to ne zelite.
Pa to isto vazi i za svijet oko vas…
Tvrdoglavo glasati za nacionalne stranke a onda bjezati iz takve drzave je sramotno ponasanje.
Da volite Bosnu, zar bi takvi bili?
- Hajvan
#299 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
eto, bravo..
sve si zakljucke iznio.
u pravu si 100%
nema se vise sto niti dodati, a ni oduzeti od vasih zakljucaka
stoga, kljucajte temu.
sve si zakljucke iznio.
u pravu si 100%
nema se vise sto niti dodati, a ni oduzeti od vasih zakljucaka
stoga, kljucajte temu.
-
Dobri Bosanac
#300 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
Zanimljivo je da nase hodze tvrde da su Osmanlije okupirale Bosnu da prosire vjeru.
Lagati pred Bogom je golem grijeh. Lagati vise od pola milenija je ogroman institucionalni haram.
A sta je bilo sa zemljisnim posjedima koje su sabljom oteli prijasnjim vlasnicima?
Da li je i to bilo dobrovoljno i u skladu sa Knjigom?
Da li bi nam mogli citirati po kojoj su Uputi bahato i kabadahijsko ubijanje, nasilje i pljacka dopusteni?
Da ne bi kler jos vise tonuo u laz i nevjeru, bilo bi dobro da sada konacno javno priznaju da su varali i obmanjivali narod.
A ako im to jos nije jasno, evo cinjenice koja ce razotkriti golu istinu.
Znate li po cemu je sultan Mehmed II bio poznat osim sto je okupirao Bosnu?
Za njegove uprave ozakonjeno je i dopusteno da sultani pobiju svu svoju rodjenu bracu i polubracu da bi ucvrstili licnu vlast. Ta praksa je trajala barem 150 godine, a nakon toga je zamijenjena dozivotnim zatvorom za takve nesretnike, njihove najblize.
Da bi to postao zakon Osmanlijskog Carstva, morala je aminovati i ulema.
Kakvo je to svestenstvo koje pogazi odredbe Knjige da spasi svoje glave?
Da li je ubistvo rodjene brace dopusteno Knjigom i po kojoj uputi?
Pa kako je to ulema mogla dopustiti?
I sada tvrdite da su nam takvi mogli u Bosnu donijeti i prosiriti vjeru?
Lagati pred Bogom je golem grijeh. Lagati vise od pola milenija je ogroman institucionalni haram.
A sta je bilo sa zemljisnim posjedima koje su sabljom oteli prijasnjim vlasnicima?
Da li je i to bilo dobrovoljno i u skladu sa Knjigom?
Da li bi nam mogli citirati po kojoj su Uputi bahato i kabadahijsko ubijanje, nasilje i pljacka dopusteni?
Da ne bi kler jos vise tonuo u laz i nevjeru, bilo bi dobro da sada konacno javno priznaju da su varali i obmanjivali narod.
A ako im to jos nije jasno, evo cinjenice koja ce razotkriti golu istinu.
Znate li po cemu je sultan Mehmed II bio poznat osim sto je okupirao Bosnu?
Za njegove uprave ozakonjeno je i dopusteno da sultani pobiju svu svoju rodjenu bracu i polubracu da bi ucvrstili licnu vlast. Ta praksa je trajala barem 150 godine, a nakon toga je zamijenjena dozivotnim zatvorom za takve nesretnike, njihove najblize.
Da bi to postao zakon Osmanlijskog Carstva, morala je aminovati i ulema.
Kakvo je to svestenstvo koje pogazi odredbe Knjige da spasi svoje glave?
Da li je ubistvo rodjene brace dopusteno Knjigom i po kojoj uputi?
Pa kako je to ulema mogla dopustiti?
I sada tvrdite da su nam takvi mogli u Bosnu donijeti i prosiriti vjeru?