azurna_obala wrote: ↑25/12/2019 08:39
piupiu wrote: ↑25/12/2019 00:18
Thorgerson wrote: ↑25/12/2019 00:04
- Srebrenica, ne pitat ga jel bio nije, cuj pitas nekog ej jel bio genocid, jebe mi se sta nekakav cetnik misli. Nego pitat ga kada se misli izvinuti u ime naroda koji je pocinio genocid i otici u Potocare. Kada misli dozivjeti katarzu?
Šta se on ima izvinjavati, rodio se u maju 93.?
A zasto se ne bi mogao izviniti, kakve veze ima kad je rodjen? Ispade da moze biti cetnik bez obzira koliko godina ima, ali ne i priznati i osuditi zlocin, jer se rodio 93?
Nidje veze.
Kad Angela Merkel moze nakon moze otici u Ausvic i reci da se stidi njemackih zločina, nakon toliko godina, jedan mali Draško to ne moze da radi u slucaju genocida u BiH.
Bas bas sam zatečena ovakvim razmišljanjem.
Ovaj mali je proizvod države u kojoj se rodio, ni manje ni više. Besmisleno je od njega, kao nekog mladoh opozicionog političara u kojeg se polažu nade da nešto promijeni u RS-u, očekivati da sa 26 godina doživljava simboličnu katarzu u ime čitavog naroda u ovom periodu njegovog političkog angažmana. Mislim - nije besmisleno, nego je politički nerealno, ovisno o tome šta to Bošnjaci zapravo očekuju od Draška. Nek katarzu doživljava Milorad, izabrani predsjednik tog naroda, koji je na vrhuncu svoje političke karijere i koji nije bio u pelenama devedesetih.
Kad će evo, na primjer, Skaka doživjeti katarzu i izviniti se za 8,000 pobijenih Jevreja Sarajeva? Eto, da nekad kaže imali smo nekad 8000 sugradjana koje mrske ustaše potrpaše u vozove i pobiše bez milosti, poklopili smo njihovu imovinu, žao nam je, kao ljudi, nasljednici ovog grada, izvinjavamo se progon i smrt 8,000 nekadašnjih Sarajlija. Eto, to ne bi trebalo biti nikakvo političko pitanje u Sarajevu, je l' tako? Imamo li mi u Sarajevu spomenik žrtvama Holokausta, koji se dogodio i u našem gradu, gdje vodimo djecu da iskažu svoj pijetet žrtvama? Nemamo, je l' tako? A što nemamo?
Uporedi politiku Konrada Adenauera i Willi Brandta po ovom pitanju, lako je shvatiti kako se i zašto razlikuju. Norveška se po prvi put izvinila 2012. Da je to politički tako jednostavno, ne bi prošlo skoro 60 godina od rata do norveškog izvinjenja.
Inače, ko hoće da razumije Draškove stavove, već je o istima mogao sve čuti u prethodnim njegovim pojavljivanjima kod Zukića. Sve jasno k'o dan, nikakva posebna dodatna pitanja nisu potrebna: RS je domovina, BiH je ustavna kategorija, itd, itd.