TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
MTV

#11026 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

Dobro dosao nazad Cook. :)
CooK

#11027 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

tataćusak wrote: 24/12/2019 11:56 Kakvi su ovi TLC televizori sto su se pojavili, cijene se pristupacne a posebno mi se svidja sto dolaze sa androidom
Kako koji model. Generalno su TCL televizori od srednje klase pa na vise dobri samo sto su oni sto su bas dobri jos uvijek poskupi u poredjenju sa cijenama u drugim drzavama zato sto TCL nema zvanicnog distributera za BiH.
CooK

#11028 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

MTV wrote: 24/12/2019 12:48 Dobro dosao nazad Cook. :)
Hvala. :thumbup:
CooK

#11029 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Nadzornik wrote: 24/12/2019 11:06
CooK wrote: 24/12/2019 07:36
Dobro dosao Cook... :thumbup:

Mozes li mi navesti jos neke razlike izmedju 55Q64R i 55Q60R pored onih koje vec znam a to su razlika u boji okvira TV,zatim mala razlika u
index-u slike recimo Q64R 3100 PQI a Q60R 3000 PQI,razlika je mala takodje u tezini,Q64R je malo laksi od Q60R.
Kupio sam ovaj 55Q64R na Black Friday za povoljnu cijenu i trenutno sam zadovoljan kvalitetom slike a kupio sam takodje i
SAMSUNG Soundbar HW-R450 tako da mi je ugodjaj potpun... :thumbup:

Kao sto rekoh,mozes li mi navesti jos neke razlike izmedju ova dva TV jer je i u cijeni razlika i generalno tvoje misljenje o ovom TV...???
Osim razlika koje si ti nabrojao razlika je i sto 55Q64R ima malo vece maksimalno osvjetljenje sto znaci i malo bolji HDR a osim toga ima i malo kvalitetnije izradjen Smart One daljinski. Uglavnom bi to bilo to i nema nikakve drasticne razlike ali da je 55Q64R sa nijansu bolji od 55Q60R to stoji.
Vec sam ranije pisao detaljnije o Samsungovoj Q6 seriji u koju spada i taj TV ali ukratko moje misljenje je da su to u posljednje dvije godine u BiH best buy televizori vise srednje klase u velicinama od 55" pa na vise a pogotovo proslogodisnji model(Q6FN) koji je bio i nesto bolji ali i malo skuplji. Ne znam jel te nesto vise interesuje posto ostale podatke mozes naci ako prelistas forum i nadjes moje misljenje o Q6 seriji a ove tehnicke podatke mozes naci na recenzijama?
player_

#11030 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by player_ »

@Cook Dobrodosao nazad i izvini sto peglam vec si mi preporucio q60r u tom nekom rangu od 1500km, al me zanima sta mislis o 55ru8002 kakav je on u odnosu na q60r posto ima fino snizenje i na njemu i koji bi prije uzeo :D
CooK

#11031 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

player_ wrote: 24/12/2019 13:23 @Cook Dobrodosao nazad i izvini sto peglam vec si mi preporucio q60r u tom nekom rangu od 1500km, al me zanima sta mislis o 55ru8002 kakav je on u odnosu na q60r posto ima fino snizenje i na njemu i koji bi prije uzeo :D
Prije bih uzeo 55Q60R zbog Quantum dot filtera i jos nekih sitnih prednosti mada se neces zafrkati ni sa 55ru8002 jer se radi o dobrom televizoru sa 100Hz VA panelom.
player_

#11032 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by player_ »

Hvala :thumbup:
Alkos

#11033 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Alkos »

CooK wrote: 24/12/2019 09:50 Najbolji TV od ta tri je 55XF9005 medjutim posto si naveo da ti je udaljenost 4 metra a i nisi nigdje naveo da ces gledati sadrzaj SD rezolucije nego onaj visoke rezolucije(HD i vise) onda ti ipak preporucujem da ides na 65" TV odnosno na 65Q60R. Slika ce biti sasvim solidna na SK HD i Arenama HD ako se gleda 65" TV sa 4 metra i tu nema sta da brines. Samo bjezi od SD kanala i prevelikog ugla gledanja(radi VA panela) mada vecina ljudi i ne primjeti neki znacajniji pad kvalitete slike kada se gleda VA panel iz veceg ugla pa moguce da ni ti neces primjetiti ali los kvalitet slike na SD kanalima ces itekako primjetiti.
Ako planiras gledati sadrzaj u 4K rezoluciji onda i to ide u prilog da ides na 65" TV jer je sa 4 metra to neka granica gdje u potpunosti mozes uzivati u 4K rezoluciji sa te udaljenosti.
Postavljao sam ovu tabelu vise puta ali nisam zadugo pa evo je opet ako nekome zatreba. Znaci prema njoj odredjujete koliki vam TV treba tako sto uzmete u obzir udaljenost sa koje ce se TV gledati i rezoluciju sadrzaja koji cete najvise gledati:
Image
Cook prijatelju, hvala na detaljnom objašnjenju i pomoći. Mislim da ću uraditi tako kako si ti rekao, vjerujem da se neću zeznuti. Naravno, na Telemachu ima najviše SD kanala, ali većina kanala koju prate ukućani je HD sadržaj. Nekad čovjek mora pogledati i neki SD kanal, pa i malo se namučiti, ali zato uživati kada se u HD-u gleda utakmica, neki film, emisija... :) Nadam se da njihov HD sadržaj (720p i 1080i navodno) nije toliko loš na 4k 65"ici!! Također se nadam da će i oni sve više ubacivati HD kanale, te da ću jednog dana uživati u svim HD kanalima na novom TV-u.

Što se tiče VA panela, sve znam, odavno sam na temi pa sam upratio sve. :)

Hvala još jednom, živio. :thumbup:
Nadzornik

#11034 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Nadzornik »

CooK wrote: 24/12/2019 13:07

Osim razlika koje si ti nabrojao razlika je i sto 55Q64R ima malo vece maksimalno osvjetljenje sto znaci i malo bolji HDR a osim toga ima i malo kvalitetnije izradjen Smart One daljinski. Uglavnom bi to bilo to i nema nikakve drasticne razlike ali da je 55Q64R sa nijansu bolji od 55Q60R to stoji.
Vec sam ranije pisao detaljnije o Samsungovoj Q6 seriji u koju spada i taj TV ali ukratko moje misljenje je da su to u posljednje dvije godine u BiH best buy televizori vise srednje klase u velicinama od 55" pa na vise a pogotovo proslogodisnji model(Q6FN) koji je bio i nesto bolji ali i malo skuplji. Ne znam jel te nesto vise interesuje posto ostale podatke mozes naci ako prelistas forum i nadjes moje misljenje o Q6 seriji a ove tehnicke podatke mozes naci na recenzijama?
Hvala Cook.... :thumbup:

Reci mi jos samo koji brojevi ili slova kod pojedinih TV uredjaja oznacavaju vrstu panela tj, VA ili IPS....???
jarobot

#11035 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by jarobot »

brazzo19 wrote: 23/12/2019 23:01 CooK sta cu sa ovim Philipsom sta mislis sta bi moglo biti :mrgreen:
Ne znam jarane jer ako ti ovaj bower nije mogao pomoci a najvise prati Philips televizore onda ti ni ja ne mogu pomoci jer se vec zna moje misljenje o njima.
Mogu ti samo reci da ja ne bih trpio i zezao se toliko dugo sa novim televizorom nego nazvao servis i neka se oni sa njim zafrkavaju. Imas srece sto je KimTec servis jedan od ovlastenih Philips TV servisa i ako ti TV zavrsi kod njih poslace ti brzu postu na vrata, prilicno brzo otkloniti kvar i vratiti ga opet brzom postom na tvoju adresu a sve to besplatno(mislim na brzu postu da je besplatna jer se podrazumijeva da je popravak u garanciji besplatan).
Znaci kupio si nov TV da u njemu uzivas a ne da trosis svoje zivce i vrijeme na njega zato ga fino zapakuj i salji u servis.
Možda ti je uključe tzv, " alarm izlaska sunc". Tako se zove. Tu se može podesiti da se tv pali u određeno vrijeme.
Ima mogućnost ponavljanja radnje i 5 različitih vremena možeš postaviti.
Ti ti je u brzom izborniku.
Pozdrav
Pale Rider

#11036 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Pale Rider »

https://www.olx.ba/artikal/35758665/tv- ... ifi-smart/

Jel ovo vrijedi ovoliko? Imal sta drugo bolje do 800 marki?
CooK

#11037 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Alkos wrote: 24/12/2019 14:08
CooK wrote: 24/12/2019 09:50 Najbolji TV od ta tri je 55XF9005 medjutim posto si naveo da ti je udaljenost 4 metra a i nisi nigdje naveo da ces gledati sadrzaj SD rezolucije nego onaj visoke rezolucije(HD i vise) onda ti ipak preporucujem da ides na 65" TV odnosno na 65Q60R. Slika ce biti sasvim solidna na SK HD i Arenama HD ako se gleda 65" TV sa 4 metra i tu nema sta da brines. Samo bjezi od SD kanala i prevelikog ugla gledanja(radi VA panela) mada vecina ljudi i ne primjeti neki znacajniji pad kvalitete slike kada se gleda VA panel iz veceg ugla pa moguce da ni ti neces primjetiti ali los kvalitet slike na SD kanalima ces itekako primjetiti.
Ako planiras gledati sadrzaj u 4K rezoluciji onda i to ide u prilog da ides na 65" TV jer je sa 4 metra to neka granica gdje u potpunosti mozes uzivati u 4K rezoluciji sa te udaljenosti.
Postavljao sam ovu tabelu vise puta ali nisam zadugo pa evo je opet ako nekome zatreba. Znaci prema njoj odredjujete koliki vam TV treba tako sto uzmete u obzir udaljenost sa koje ce se TV gledati i rezoluciju sadrzaja koji cete najvise gledati:
Image
Cook prijatelju, hvala na detaljnom objašnjenju i pomoći. Mislim da ću uraditi tako kako si ti rekao, vjerujem da se neću zeznuti. Naravno, na Telemachu ima najviše SD kanala, ali većina kanala koju prate ukućani je HD sadržaj. Nekad čovjek mora pogledati i neki SD kanal, pa i malo se namučiti, ali zato uživati kada se u HD-u gleda utakmica, neki film, emisija... :) Nadam se da njihov HD sadržaj (720p i 1080i navodno) nije toliko loš na 4k 65"ici!! Također se nadam da će i oni sve više ubacivati HD kanale, te da ću jednog dana uživati u svim HD kanalima na novom TV-u.

Što se tiče VA panela, sve znam, odavno sam na temi pa sam upratio sve. :)

Hvala još jednom, živio. :thumbup:
Ako se drzis udaljenosti koju si napisao(4 metra) nece ti uopste biti losi HD kanali na 65Q60R, to sam ti vec napisao i iza toga stojim ali takodje stojim iza toga da ce SD kanali biti sr*nje.
Sto se tice Telemach-a po mom misljenju vecina dobrih kanala vec i jeste u HD-u a vidim da u zadnje vrijeme cesto prebacuju SD kanale u njihove HD verzije i ako ne lazu ovoj njihovoj Moj Telemach aplikaciji ja vec imam 73 HD kanala a jos nemam najveci paket:
https://i.imgur.com/I7N6bEC.jpg
Uglavnom i dalje stojim i iza toga da trebas na udaljenost od 4 metra ici na 65" TV ako ti SD kanali nisu prioritet jer mozda bi prosao i 55" TV ali vjeruj mi da ces se pokajati posle par mjeseci i pozaliti sto nisi uzeo veci TV a osim toga vjerujem da ne planiras kupovati TV svake godine pa treba gledati i da je televizor "future proof" pa da ga ne pozelis brzo promijeniti.
Sretno i javi nam utiske ako ga kupis. Pozdrav.
CooK

#11038 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

jarobot wrote: 24/12/2019 17:22
brazzo19 wrote: 23/12/2019 23:01 CooK sta cu sa ovim Philipsom sta mislis sta bi moglo biti :mrgreen:
Ne znam jarane jer ako ti ovaj bower nije mogao pomoci a najvise prati Philips televizore onda ti ni ja ne mogu pomoci jer se vec zna moje misljenje o njima.
Mogu ti samo reci da ja ne bih trpio i zezao se toliko dugo sa novim televizorom nego nazvao servis i neka se oni sa njim zafrkavaju. Imas srece sto je KimTec servis jedan od ovlastenih Philips TV servisa i ako ti TV zavrsi kod njih poslace ti brzu postu na vrata, prilicno brzo otkloniti kvar i vratiti ga opet brzom postom na tvoju adresu a sve to besplatno(mislim na brzu postu da je besplatna jer se podrazumijeva da je popravak u garanciji besplatan).
Znaci kupio si nov TV da u njemu uzivas a ne da trosis svoje zivce i vrijeme na njega zato ga fino zapakuj i salji u servis.
Možda ti je uključe tzv, " alarm izlaska sunc". Tako se zove. Tu se može podesiti da se tv pali u određeno vrijeme.
Ima mogućnost ponavljanja radnje i 5 različitih vremena možeš postaviti.
Ti ti je u brzom izborniku.
Pozdrav
Jarane sto mene citiras, nemam ja problema sa TV-om? :mrgreen:
CooK

#11039 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Nadzornik wrote: 24/12/2019 15:50
CooK wrote: 24/12/2019 13:07

Hvala Cook.... :thumbup:

Reci mi jos samo koji brojevi ili slova kod pojedinih TV uredjaja oznacavaju vrstu panela tj, VA ili IPS....???
Kada su tek izasli LCD televizori proizvodjaci su stavljali u produzenu verziju broja modela broj ili slovo po kojem su se mogli saznati ne samo vrsta panela nego i proizvodjac panela ali u zadnje vrijeme to ne rade ili rade samo nekada na nekom modelu ali nema vise nekog univerzalnog pravila.
CooK

#11040 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Pale Rider wrote: 24/12/2019 18:50 https://www.olx.ba/artikal/35758665/tv- ... ifi-smart/

Jel ovo vrijedi ovoliko? Imal sta drugo bolje do 800 marki?
Imas malo bolji 50RU7172 za slicne pare na ekupi i jos dobijes, osim 2 godine fabricke garancije, dodatne 3 godine osiguranja od kvara.
lonely_wolf

#11041 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by lonely_wolf »

CooK wrote: 24/12/2019 21:11 Imas malo bolji 50RU7172....
Jest te krenulo :D ,a što bi naš narod rek'o: "welcome back" :thumbup:
CooK

#11042 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

lonely_wolf wrote: 24/12/2019 22:07
CooK wrote: 24/12/2019 21:11 Imas malo bolji 50RU7172....
Jest te krenulo :D ,a što bi naš narod rek'o: "welcome back" :thumbup:
Nas narod bi takodje rekao: "Thank you". :D :thumbup:
Alkos

#11043 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Alkos »

CooK wrote: 24/12/2019 20:59 Ako se drzis udaljenosti koju si napisao(4 metra) nece ti uopste biti losi HD kanali na 65Q60R, to sam ti vec napisao i iza toga stojim ali takodje stojim iza toga da ce SD kanali biti sr*nje.
Sto se tice Telemach-a po mom misljenju vecina dobrih kanala vec i jeste u HD-u a vidim da u zadnje vrijeme cesto prebacuju SD kanale u njihove HD verzije i ako ne lazu ovoj njihovoj Moj Telemach aplikaciji ja vec imam 73 HD kanala a jos nemam najveci paket:
https://i.imgur.com/I7N6bEC.jpg
Uglavnom i dalje stojim i iza toga da trebas na udaljenost od 4 metra ici na 65" TV ako ti SD kanali nisu prioritet jer mozda bi prosao i 55" TV ali vjeruj mi da ces se pokajati posle par mjeseci i pozaliti sto nisi uzeo veci TV a osim toga vjerujem da ne planiras kupovati TV svake godine pa treba gledati i da je televizor "future proof" pa da ga ne pozelis brzo promijeniti.
Sretno i javi nam utiske ako ga kupis. Pozdrav.
Vjeruj sve sam isto mislio, razmisljao, samo mi je trebao neko strucan to potvrditi. :) Zato hvala puno. :thumbup: Naravno, TV uzimam za narednih 5-7 godina, koliko me i ovaj prvi sluzio. Do tad ce valjda avi bitniji kanali biti u HD-u. :D

Cim pazarim javim prve utiske, naravno. Nisam profi, pa i ne znam na sta treba obratiti sve paznju prilikom testiranja TVa, ako nista napisem neko licno iskustvo i usporedbu sa plazmom. :)
Nadzornik

#11044 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Nadzornik »

CooK wrote: 24/12/2019 21:05

Kada su tek izasli LCD televizori proizvodjaci su stavljali u produzenu verziju broja modela broj ili slovo po kojem su se mogli saznati ne samo vrsta panela nego i proizvodjac panela ali u zadnje vrijeme to ne rade ili rade samo nekada na nekom modelu ali nema vise nekog univerzalnog pravila.
Preostaje nam samo da im vjerujemo na rijec,mislim na prodavace TV uredjaja... :-D

Koji ili ciji procesor je u rangu sa Samsungovim Quantum Prozesorom 4K...???
CooK

#11045 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Alkos wrote: 24/12/2019 23:15 Vjeruj sve sam isto mislio, razmisljao, samo mi je trebao neko strucan to potvrditi. :) Zato hvala puno. :thumbup: Naravno, TV uzimam za narednih 5-7 godina, koliko me i ovaj prvi sluzio. Do tad ce valjda avi bitniji kanali biti u HD-u. :D

Cim pazarim javim prve utiske, naravno. Nisam profi, pa i ne znam na sta treba obratiti sve paznju prilikom testiranja TVa, ako nista napisem neko licno iskustvo i usporedbu sa plazmom. :)
:thumbup:
CooK

#11046 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Nadzornik wrote: 24/12/2019 23:22
CooK wrote: 24/12/2019 21:05

Preostaje nam samo da im vjerujemo na rijec,mislim na prodavace TV uredjaja... :-D

Koji ili ciji procesor je u rangu sa Samsungovim Quantum Prozesorom 4K...???
Nema potrebe da vjerujes prodavacima kada imas ovaj sajt gdje ukucas model i vidis koji je panel:
www.displayspecifications.com . Samo da napomenem da nisu uvijek sve informacije tacne na tom sajtu ali sto se tice vrste panela u 99% slucajeva jesu tacne.
Po mom misljenju je Sony-jev X1 trenutno najbolji procesor slike ali vecina velikih proizvodjaca televizora iz godine u godinu vise-manje prate jedni druge sto se toga tice i neko je malo bolji a neko malo losiji ali to ne igra veliku ulogu nego je za kvalitet slike najbitniji panel. Npr mozes imati odlican panel sa losijim procesorom slike i to ce opet biti dobar TV a mozes imati los panel sa odlicnim procesorom slike i to ce opet biti los TV.
Osim toga najbitniji sajtovi za recenziju i najbolji kalibratori slike se uopste ne bave procesorima a niti ih spominju nego kvalitet televizora ocjenjuju kroz kontrast, raspon boja, cistocu i glatkocu pokreta, uniformnost crne i sive boje, maksimalnu osvjetljenost, itd, itd...
Nadzornik

#11047 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Nadzornik »

@Cook

Vjerujem da sam u svog 55Q64R nastimao sliku koliko toliko da valja slijedeci upustva sa Rtingsa ali mi nije jasno kako
ovo da probam na TV-eu,mislim koji princip,kako i na koji nacin...???

https://i.imgur.com/kmlYfc9_d.jpg?maxwi ... ity=medium
https://i.imgur.com/6SBeJyP_d.jpg?maxwi ... ity=medium
CooK

#11048 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Nadzornik wrote: 25/12/2019 00:12 @Cook

Vjerujem da sam u svog 55Q64R nastimao sliku koliko toliko da valja slijedeci upustva sa Rtingsa ali mi nije jasno kako
ovo da probam na TV-eu,mislim koji princip,kako i na koji nacin...???

https://i.imgur.com/kmlYfc9_d.jpg?maxwi ... ity=medium
https://i.imgur.com/6SBeJyP_d.jpg?maxwi ... ity=medium
Prva slika ti je da vidis koliko ti je uniformna crna boja da bi znao hoce li ti biti probijanja svjetlosti tokom gledanja tamnih scena a druga slika ti je da vidis koliko ti je uniformna siva boja da bi znao hoce li ti se pojavljivati banding(tamnije vertikalne linije) i DSE(efekat prljavog ekrana).
Testirati mozes tako sto skines te dvije slike na mobitel i pustis ih na TV preko Smart View-a ili ih skines na USB stick pa ga ubacis u TV i pustis ih. Kod prve slike trazis svjetlije dijelove odnosno probijanja pozadinskog osvjetljenja a kod druge slike trazis tamnije vertikalne linije i tamnije "fleke" na ekranu. Dobar rezultat je kada su kod prve slike crni dijelovi ravnomjerno crni a kod druge slike siva boja ravnomjerno siva po cijelom ekranu. Naravno da odredjena manja odstupanja mogu biti prisutna jer tesko je naci perfektan panel ali je cilj da ni na jednoj od slika to ne "bode" oci.
Nadzornik

#11049 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Nadzornik »

CooK wrote: 25/12/2019 00:39

Prva slika ti je da vidis koliko ti je uniformna crna boja da bi znao hoce li ti biti probijanja svjetlosti tokom gledanja tamnih scena a druga slika ti je da vidis koliko ti je uniformna siva boja da bi znao hoce li ti se pojavljivati banding(tamnije vertikalne linije) i DSE(efekat prljavog ekrana).
Testirati mozes tako sto skines te dvije slike na mobitel i pustis ih na TV preko Smart View-a ili ih skines na USB stick pa ga ubacis u TV i pustis ih. Kod prve slike trazis svjetlije dijelove odnosno probijanja pozadinskog osvjetljenja a kod druge slike trazis tamnije vertikalne linije i tamnije "fleke" na ekranu. Dobar rezultat je kada su kod prve slike crni dijelovi ravnomjerno crni a kod druge slike siva boja ravnomjerno siva po cijelom ekranu. Naravno da odredjena manja odstupanja mogu biti prisutna jer tesko je naci perfektan panel ali je cilj da ni na jednoj od slika to ne "bode" oci.
Hvala Cook... :thumbup:

Koje postavke kod prve a koje kod druge slike su naj bitnije,mislim na kontrast,svjetlost,ostrinu slike,pozadinsko osvjetljenje itd...???
Ako ima na YouTube ili negdje drugo primjer kako se to radi,postavi ovdje,bilo bi mi od velike pomoci.
CooK

#11050 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Nadzornik wrote: 25/12/2019 09:36
CooK wrote: 25/12/2019 00:39

Hvala Cook... :thumbup:

Koje postavke kod prve a koje kod druge slike su naj bitnije,mislim na kontrast,svjetlost,ostrinu slike,pozadinsko osvjetljenje itd...???
Ako ima na YouTube ili negdje drugo primjer kako se to radi,postavi ovdje,bilo bi mi od velike pomoci.
I kod prve i kod druge slike testiras sa postavkama sa kojim i gledas TV.
Ne znam da li negdje na youtube ima kako se to radi a iskreno ne znam ni da li treba neko uputstvo posto je jednostavno da ne moze jednostavnije. Znaci kod prve slike gledas TV u mraku i trazis probijanja pozadinskog osvjetljenja a kod druge slike trazis tamnije linije i flekice, sve sam ti vec iznad opisao.
Za drugi test odnosno za testiranje uniformnosti sive boje(banding, DSE) postoji i bolji test tako sto pustis ovaj video i pratis ocima hokejasa te gledas da li se pojavljuju tamnije vertikalne linije ili tamnije fleke i flekice(pojava se manifestuje tako sto podsjeca na prljav ekran):
https://youtu.be/Vs84_xCJPbc
Post Reply