Danas, svako zna šta nije islam, uz upiranje prsta prema drugome, a šta jeste islam? Manje je bitno.
To su ajeti Allahovi, učimo ih tebi s Istinom. Pa u koji će hadis nakon Allaha i ajeta Njegovih vjerovati?
Citiram te samo posredno, a u vezi sa radom koji si mi proslijedio.zagortenej wrote: ↑20/12/2019 14:45Možeš li onda objasniti stav Ebu Hanife i ranih hanefije o dozvoljenosti pijenja pića koja u sebi sadrže alkohol do stanja opijenost, koje su definisali kao stanje u kojem ne možeš raspoznati muško od ženska?
a u vezi kojeg stoji samo kratka izjava/stav, i to u fusnoti, vezano uz razlog zabrane vina:O vjernici, vino i kocka i kumiri i strjelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite. [5:90]
2. Hadise (očekivano) koje prenose razni ljudi i koji su, valjda, vjerodostojni iako se (koliko sam shvatio) ne navode u Buharijevoj niti Muslimovoj zbirci sahih hadisa. Napomena: naravno da neću reći kako je neki hadis nevjerodostojan samo zato jer ga nema u na primjer Buharijevom Sahihu, baš kao što neću reći niti da je neki hadis vjerodostojan samo zato što ga tu ima.Why is khamr, especially as red wine, to be shunned by Muslims? We propose that the prohibition against wine (Q.5.90) hinges on the role of wine in heathen/pagan worship, hence the juxtaposition of khamr with maysir (a game of chance), altars (ansab) and divining arrows (azlam). [Islam, Alcohol and Identity: Towards a Critical Muslim Studies Approach, strana 5.]
Međutim, nije li ovdje prisutan jedan... literalizam i površnost, obzirom da gotovo svi Islamski učenjaci su uložili mnogo vremena i truda u objašnjavanje zašto su, na primjer, igre na sreću loše? Poput toga da mogu stvoriti ovisnost i posljedično uništavanje imetka kod pojedinca, ili da predstavljaju vid kamatarstva jer se radi o pukom umnožavanju novca bez ikakvog proizvoda koji se daje u zamjenu, ili da skreću pažnju čovjeka sa toga da je Allah taj koji je već obezbijedio opskrbu i očekuje od čovjeka da svojim trudom i zalaganjem je i opravda, a ne da pokušava kroz "trikove" da si priskrbi bogatstvo, i tome slično. Znači, za svaku od zabrana u 5:90 dati su neki argumenti, neki razlozi zašto je uopšte ona prisutna, i ti argumenti se ne svode na nešto tako... površno poput "jer su nevjernici tako radili".Zašto se khamr/vino, pogotovo crveno vino, treba odbaciti od strane Muslimana? Predlažemo da zabrana vina (Kur'an, ajet 5:90) ovisi o ulozi vina u nevjerničkom/paganskom obožavanju, stoga ono i jeste stavljeno [u ajetu 5:90] zajedno sa igrama na sreću, kumirima i strjelicama za gatanje.
Ne, već ti pričaš o mnogim muslimanima - kako učenjacima tako i običnim ljudima - kroz period od više od hiljadu godina. Probaj pratiti šta sam pišeš, jer ovo da te ja moram podsjećati je žalosno; dakle, rekao si:Analiticarr wrote: ↑21/12/2019 16:35Ne znam ja kome ti dajse novce ali pricam ti ovim nasim novokomponovanim laznim muslimanima i tzv ucenjacima.
jer boldirano se onda mora odnositi upravo na sve one učenjake kroz hiljadu i više godina koji su također bili stava da je alkohol zabranjen. Ili, drugačije rečeno, ne znam da li si znao, ali zabrana alkohola u Islamu (ili bar kod većine učenjaka Islama) ima već podužu historiju, i nije nastala u novije vrijme kada su "prevaranti sa bradurinama mokrim od alkohola" odlučili da je alkohol zabranjen. Osim ako ne želiš reći kako su "prevaranti" upravo svi silni učenjaci kroz stoljeća? To bi bila smjela tvrdnja.Analiticarr wrote: ↑20/12/2019 23:09Nije nije. Islam je ono sto ti oni prevaranti kojima dajes novce kazu. Oni znaju bolje od Kur'ana![]()
Cijeli zivot se nisu trijeznili, bradurine im jos mokre od alkohola a oni sjede i izmisljaju price o zabrani alkohola u Islamu![]()
Moja greška, nešto mi je ovaj tvoj post: islam-pitanja-i-odgovori-t121235s5400.html#p16113412 u sjećanju ostao kao da si rekao da si pijan. Izvinjavam se.Ja priznao pijanstvo? Da ti nisi ograisao prijatelju? Ja sam apsolutni protivnik alkohola a ovdje pisem o Islamu i Casnom Kur'anu.
Ovo smo već prošli, ali nisi se udostojio dati komentar jer si uhvaćen u vlastitoj gluposti:Lazni hadisi? Bravo, vidi se da si sljedbenik onih koje sam opisao u prethodnom postu.![]()
Je li to neki novi bradati ''ucenjak'' Casni Kur'an proglasio nepouzdanim izvorom koji objavljuje gluposti?
Pa šta bi sada ti meni savjetovao? Da pijem alkoholna pića? Ili da ne pijem alkoholna pića?
Ne znam brate. Ako si maloljetan savjetovao bih ti da izbjegavas alkohol jer to ne donosi nista dobro. Ako si punoljetan sam odluci sta je dobro za tebe a sta nije.
Takvo neš herr dzafer nikad nije izjavioIdemedosumom wrote: ↑21/12/2019 21:34 Što bi rek'o Dža'fer el Sadik: 'ta će Ebu Hanifa, taj ti donosi fetve koristeći analogiju, pljuc![]()
Sta je haram? svadja ,alkohol ili pretjerano dugo druzenje ?:Dzagortenej wrote: ↑22/12/2019 20:36 Ima jedna hikaja koja govori o tome kako je Muhamed prolazio pored grupe ashaba koji su sjedili, pili alkohol i zabavljali se. Kad je vidio kako se vesele i uživaju, pohvalio je taj čin. Međutim, kad se vraćao nakon nekog vremena pored iste grupe ljudi, primjetio je da su neki od njih započeli svađu i da je došlo i do fizičkog obračuna među njima. Čak je jedan od njih uputio pogrdne riječi Muhamedu.
Muhamed se žestoko naljutio (zbog njihovog ponašanja pod uticajem pretjerane konzumacije alkohola) i rekao: "Ovo je haram".
cekaj what?Analiticarr wrote: ↑23/12/2019 17:26 Razumijem da su ljudima prije 1500 godina trebali takozvani ucenjaci koji su im citali Kur'an slovo po slovo, jer su svi bili nepismeni. Ali danas u 2019-toj kad svi znaju i mogu citati i procitati da Casni Kur'an jasno kaze da je sasvim uredu piti alkohol, neki i dalje slusaju te prevarante i vjeruju vise njima nego svojim ocima. E to ne mogu nikako da shvatim.
sadie_forever wrote: ↑23/12/2019 16:41Sta je haram? svadja ,alkohol ili pretjerano dugo druzenje ?:Dzagortenej wrote: ↑22/12/2019 20:36 Ima jedna hikaja koja govori o tome kako je Muhamed prolazio pored grupe ashaba koji su sjedili, pili alkohol i zabavljali se. Kad je vidio kako se vesele i uživaju, pohvalio je taj čin. Međutim, kad se vraćao nakon nekog vremena pored iste grupe ljudi, primjetio je da su neki od njih započeli svađu i da je došlo i do fizičkog obračuna među njima. Čak je jedan od njih uputio pogrdne riječi Muhamedu.
Muhamed se žestoko naljutio (zbog njihovog ponašanja pod uticajem pretjerane konzumacije alkohola) i rekao: "Ovo je haram".
ne treba nam hadis da nam pokaze da je alkohol haram,dovoljan nam je Kuran zar ne?
Jedina zabrana alkohola se odnosila na vojnike. Muhamed a.s. je zabranio svojim vojnicima alkohol jer su pijani lako ginuli i gubili bitke.sadie_forever wrote: ↑23/12/2019 18:30cekaj what?Analiticarr wrote: ↑23/12/2019 17:26 Razumijem da su ljudima prije 1500 godina trebali takozvani ucenjaci koji su im citali Kur'an slovo po slovo, jer su svi bili nepismeni. Ali danas u 2019-toj kad svi znaju i mogu citati i procitati da Casni Kur'an jasno kaze da je sasvim uredu piti alkohol, neki i dalje slusaju te prevarante i vjeruju vise njima nego svojim ocima. E to ne mogu nikako da shvatim.
doduse jesam slusala ders jednog vehabije koji je spomeuo da se smije piti pice koje ima toliko malo alkohola da se ne mozes napiti,ali on je vehabija
Zasto se nebi smjelo cestitati? To je jos jedna podvala novokomponovanih muslimana sa podvrnutim pelama koji su cijeli zivot jedva cekali Bozice i ostale krscanske slave da bi isli kod komsija i lokali do iznemoglosti. Sada kada su im doktori zabranili lokanje i kada su se pojavili oni koji placaju za palamudjenje, isti ti ''ljudi'' su pustili bradurine i pametuju i izmisljaju neke zabrane i promovisu Kur'ane koje oni pisu i dodaju im i oduzimaju sve sto njima donosi korist.
Caj sadrzi aktivne substance koje uticu na psihu kao i kafa , haramsadie_forever wrote: ↑23/12/2019 18:30cekaj what?Analiticarr wrote: ↑23/12/2019 17:26 Razumijem da su ljudima prije 1500 godina trebali takozvani ucenjaci koji su im citali Kur'an slovo po slovo, jer su svi bili nepismeni. Ali danas u 2019-toj kad svi znaju i mogu citati i procitati da Casni Kur'an jasno kaze da je sasvim uredu piti alkohol, neki i dalje slusaju te prevarante i vjeruju vise njima nego svojim ocima. E to ne mogu nikako da shvatim.
doduse jesam slusala ders jednog vehabije koji je spomeuo da se smije piti pice koje ima toliko malo alkohola da se ne mozes napiti,ali on je vehabija
Kur'an casni je to vrlo jasno definisao u jednoj jedinoj recenici, a 36 stranica su izmislili razni takozvani tumaci i predavaci, tj oni koji zive od toga.Irsar wrote: ↑28/12/2019 20:21 Pročitao sam svih 36 stranica teksta koji mi je proslijedio @zagortenej, vezano za alkohol kao haram ili halal. Zanimljivo, to ću samo za sada reći. Neki od argumenata mi nisu baš čvrsti, s druge strane historijske činjenice se ne mogu zanemariti. Moj stav je i dalje nepromijenjen, ili bih možda trebao reći moj lični stav; tu je naravno i tema koju sam nekad ovdje postavio ("Zabrana nečega svima radi manjine/jednog") što je meni snažan argument sam po sebi.
Ali dobro, kasnije valjda...
Vino tj alkohol u Islamu ne samo da je dozvoljen nego je to privilegija. Zato u opisu dzenneta pise da ce oni koji dzennet zasluze kao nagradu u njemu imati rijeke od vina. Osim ako ti mislis da henefije ili predavaci za novac znaju bolje od Kur'ana Casnog.Irsar wrote: ↑29/12/2019 11:25 Da da, 1400 godina su milijarde muslimana bili u zabludi, od običnog čovjeka do najvećih učenjaka (uključujući i "osnivače" mezheba), ali eto došao nam je trol broj 3949 na klix forumu da nam svima kaže kako smo bili u zabludi i kako Kur'an, tj. Allah, zapravo ne zabranjuje vino i dr. Ili ne zabranjuje zlo.
Kolika neznalica neko mora biti da tako nešto tvrdi? Čak i na ovoj temi se spominje Ebu Hanifa/Hanefije koji su stava da je samo vino zabranjeno u svakom slučaju, a ne sva alkoholna pića; no čak i mnoge od tih Hanefija i dalje se drže opšte zabrane, iako su svjesni stava osnivača svog mezheba.
Ali ovaj analitičar ide i dalje od Ebu Hanife i kaže da su i vino, i zla, dozvoljena osima ako nisu izričito zabranjena odgovarajućim doslovnim izjavama u Kur'anu. Koja glupost.