Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Idemedosumom

#5476 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Irsar wrote: 20/12/2019 17:11 Kur'anizam nije Islam.
Danas, svako zna šta nije islam, uz upiranje prsta prema drugome, a šta jeste islam? Manje je bitno.
To su ajeti Allahovi, učimo ih tebi s Istinom. Pa u koji će hadis nakon Allaha i ajeta Njegovih vjerovati?
Irsar

#5477 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

zagortenej wrote: 20/12/2019 14:45Možeš li onda objasniti stav Ebu Hanife i ranih hanefije o dozvoljenosti pijenja pića koja u sebi sadrže alkohol do stanja opijenost, koje su definisali kao stanje u kojem ne možeš raspoznati muško od ženska?
Citiram te samo posredno, a u vezi sa radom koji si mi proslijedio.

Do sada sam pročitao 15 stranica (od njih 35), do poglavlja "Legalistic Appraisals", i iako neću ništa zaključivati do daljnjeg, ono što me iznenadilo jeste kako argument dozvoljenosti alkohola (mimo vina) se u suštini svodi na 2 stvari:

1. Kur'anski ajet 5:90, da ga ponovo navedem:
O vjernici, vino i kocka i kumiri i strjelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite. [5:90]
a u vezi kojeg stoji samo kratka izjava/stav, i to u fusnoti, vezano uz razlog zabrane vina:
Why is khamr, especially as red wine, to be shunned by Muslims? We propose that the prohibition against wine (Q.5.90) hinges on the role of wine in heathen/pagan worship, hence the juxtaposition of khamr with maysir (a game of chance), altars (ansab) and divining arrows (azlam). [Islam, Alcohol and Identity: Towards a Critical Muslim Studies Approach, strana 5.]
2. Hadise (očekivano) koje prenose razni ljudi i koji su, valjda, vjerodostojni iako se (koliko sam shvatio) ne navode u Buharijevoj niti Muslimovoj zbirci sahih hadisa. Napomena: naravno da neću reći kako je neki hadis nevjerodostojan samo zato jer ga nema u na primjer Buharijevom Sahihu, baš kao što neću reći niti da je neki hadis vjerodostojan samo zato što ga tu ima.

Možda još treća stvar su različita tumačenja i reinterpretacije već postojećih hadisa na osnovu kojih su i definisane (apsolutne) zabrane alkohola u Islamu, mada tu imam najviše primjedi ali o tome sada ne bih.

~~~

Neka ovo gore posluži kao sažetak i uvodni post na temu rada koji si mi proslijedio.

Nego, ono što me konkretno interesuje jeste upravo navedena fusnota. Prevedeno to otprilike glasi ovako:
Zašto se khamr/vino, pogotovo crveno vino, treba odbaciti od strane Muslimana? Predlažemo da zabrana vina (Kur'an, ajet 5:90) ovisi o ulozi vina u nevjerničkom/paganskom obožavanju, stoga ono i jeste stavljeno [u ajetu 5:90] zajedno sa igrama na sreću, kumirima i strjelicama za gatanje.
Međutim, nije li ovdje prisutan jedan... literalizam i površnost, obzirom da gotovo svi Islamski učenjaci su uložili mnogo vremena i truda u objašnjavanje zašto su, na primjer, igre na sreću loše? Poput toga da mogu stvoriti ovisnost i posljedično uništavanje imetka kod pojedinca, ili da predstavljaju vid kamatarstva jer se radi o pukom umnožavanju novca bez ikakvog proizvoda koji se daje u zamjenu, ili da skreću pažnju čovjeka sa toga da je Allah taj koji je već obezbijedio opskrbu i očekuje od čovjeka da svojim trudom i zalaganjem je i opravda, a ne da pokušava kroz "trikove" da si priskrbi bogatstvo, i tome slično. Znači, za svaku od zabrana u 5:90 dati su neki argumenti, neki razlozi zašto je uopšte ona prisutna, i ti argumenti se ne svode na nešto tako... površno poput "jer su nevjernici tako radili".

Jer, valjda je jasno, nevjernici su radili i dobro i loše, bilo bi apsurdno bez ikakvog konkretnog razloga nešto zabraniti što su oni činili. Ali koliko ja vidim, do sada se u radu stalno spominjalo kako je "vino definitivno zabranjeno", a ostala alkoholna pića nisu jer... nisu spomenuta u Kur'anu. Mislim, naravno, na Kur'anske argumente zabrane/dozvole, sada stavljam hadise po strani.

Ispada da ako nešto stoji u Kur'anu da je zabranjeno, onda je to zabranjeno... jer tako piše da je zabranjeno, bez potrebe da bude dat ikakav drugi razlog tome. To je jedan vid površne doslovnosti koja se upravo mnogim od ne-Kur'an-centričnih muslimana zamjera, stoga je čudno vidjeti na djelu tu istu površnu doslovnost kod "druge strane".

Ako je vino u Kur'anu zabranjeno samo zato jer je kao bio od osobina nevjernika, kao što su druge osobine bile kumiri i gatanje na primjer, onda ispada da nema ništa samo po sebi loše niti u vinu, kumirima, gatanju ili igrama na sreću, već je njihovo "zlo" samo posljedica identifikacije sa nevjernicima. To je meni neprihvatljivo iz više razloga, ali ne bih sada o tome. Dodatno, šta da je Muhammed a.s. bio okružen samo ili gotovo samo Kršćanima? I Kršćani konzumiraju alkohol, čak i u okviru religijskih obreda (u zanemarivim količinama), ali oni nisu nevjernici koji imaju kumire niti gatanje, da li to znači da u tim uvjetima vino ne bi niti bilo zabranjeno? I, dodatno, šta sada kada u jednom muslimanskom društvu nema nevjernika/pagana, zašto bi i dalje vrijedile ove zabrane kada slijedom činjenice da nema pagana - nema ni paganskog obožavanja/religije?

Sve ovo ispada vrlo nasumično i bezrazložno; kao da su zabrane tu čisto radi zabrana samih, a ne zato jer iza stvari koje su zabranjene stoje konkretna zla, zla koja se mogu opisati i čiji efekti se mogu predvidjeti.

Eto toliko za početak. :D
zagortenej

#5478 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Samo ću ti reći da, dok se Ebu Hanifa, koji je imao titule Veliki Imam i Svjetiljka Imama, bavio islamskim pravom, Buharija i Muslim nisu bili ni u planu da se rode.
On se, kao i Muhamed, prvo u mladosti bavio trgovinom, pa se poslije posvetio izučavanju islama.
Što bi rekli, imao je bogato iskustvo iz oblasti međuljudskih odnosa.
Ostala trojica imama su bile klasične hodže i štreberi teoretičari.
Idemedosumom

#5479 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Što bi rek'o Dža'fer el Sadik: 'ta će Ebu Hanifa, taj ti donosi fetve koristeći analogiju, pljuc :cry:
Irsar

#5480 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

Analiticarr wrote: 21/12/2019 16:35Ne znam ja kome ti dajse novce ali pricam ti ovim nasim novokomponovanim laznim muslimanima i tzv ucenjacima.
Ne, već ti pričaš o mnogim muslimanima - kako učenjacima tako i običnim ljudima - kroz period od više od hiljadu godina. Probaj pratiti šta sam pišeš, jer ovo da te ja moram podsjećati je žalosno; dakle, rekao si:
Analiticarr wrote: 20/12/2019 23:09Nije nije. Islam je ono sto ti oni prevaranti kojima dajes novce kazu. Oni znaju bolje od Kur'ana :run:
Cijeli zivot se nisu trijeznili, bradurine im jos mokre od alkohola a oni sjede i izmisljaju price o zabrani alkohola u Islamu :lol:
jer boldirano se onda mora odnositi upravo na sve one učenjake kroz hiljadu i više godina koji su također bili stava da je alkohol zabranjen. Ili, drugačije rečeno, ne znam da li si znao, ali zabrana alkohola u Islamu (ili bar kod većine učenjaka Islama) ima već podužu historiju, i nije nastala u novije vrijme kada su "prevaranti sa bradurinama mokrim od alkohola" odlučili da je alkohol zabranjen. Osim ako ne želiš reći kako su "prevaranti" upravo svi silni učenjaci kroz stoljeća? To bi bila smjela tvrdnja.

Jedno je reći da su bili u krivu, a sasvim drugo je okaljati ih ne samo kao učenjake već i kao ljude, što ti činiš kada ih opisuješ kao "prevaranti sa bradurinama mokrih od alkohola, koji su bili pijani čitav život".
Ja priznao pijanstvo? Da ti nisi ograisao prijatelju? Ja sam apsolutni protivnik alkohola a ovdje pisem o Islamu i Casnom Kur'anu.
Moja greška, nešto mi je ovaj tvoj post: islam-pitanja-i-odgovori-t121235s5400.html#p16113412 u sjećanju ostao kao da si rekao da si pijan. Izvinjavam se.
Lazni hadisi? Bravo, vidi se da si sljedbenik onih koje sam opisao u prethodnom postu. :run:
Ovo smo već prošli, ali nisi se udostojio dati komentar jer si uhvaćen u vlastitoj gluposti:
islam-pitanja-i-odgovori-t121235s5375.html#p16109657
islam-pitanja-i-odgovori-t121235s5400.html#p16112914

Gluposti pozivanja na nepouzdane izvore koji citiraju nepostojeće/lažne hadise.

Ovdje smo završili. Tebi ostaje samo "Kur'anizam" i ništa više. @zagortenej jer bar ponudio nešto konkretno mimo "Kur'anizma", tu priča nije još gotova. Dok s tobom jeste.
mali jomu

#5481 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

Svako jaje samo vidi drugo jaje, sebe ne vide...
Analiticarr

#5482 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Analiticarr »

Irsar wrote: 22/12/2019 10:05

Gluposti pozivanja na nepouzdane izvore koji citiraju nepostojeće/lažne hadise.

Ovdje smo završili. Tebi ostaje samo "Kur'anizam" i ništa više.
Je li to neki novi bradati ''ucenjak'' Casni Kur'an proglasio nepouzdanim izvorom koji objavljuje gluposti? :-) Aferim vam :lol:

Sto smo zavrsili? Malo sam te zbunio objavama iz Kur'ana pa bi da bjezis. Ili zelis da prestanem pisati istinu da vi nastavite izmisljati neka objasnjenja koja ni sami ne razumijete?

Samo je Kur'an istina sve ostalo su lazi koje izmisljaju pripovjedaci i ''ucenjaci'' samo da bi zaveli masu i obogatili se. :kiss:
allem_77

#5483 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by allem_77 »

Analiticarr wrote: 22/12/2019 18:28
Pa šta bi sada ti meni savjetovao? Da pijem alkoholna pića? Ili da ne pijem alkoholna pića?

Može i kratak odgovor? Da ili ne?
Analiticarr

#5484 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Analiticarr »

allem_77 wrote: 22/12/2019 19:48
Analiticarr wrote: 22/12/2019 18:28
Pa šta bi sada ti meni savjetovao? Da pijem alkoholna pića? Ili da ne pijem alkoholna pića?

Može i kratak odgovor? Da ili ne?
Ne znam brate. Ako si maloljetan savjetovao bih ti da izbjegavas alkohol jer to ne donosi nista dobro. Ako si punoljetan sam odluci sta je dobro za tebe a sta nije.
Ja samo pokusavam objasniti da je laz da Islam i Kur'an zabranjuju alkohol.
zagortenej

#5485 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Ima jedna hikaja koja govori o tome kako je Muhamed prolazio pored grupe ashaba koji su sjedili, pili alkohol i zabavljali se. Kad je vidio kako se vesele i uživaju, pohvalio je taj čin. Međutim, kad se vraćao nakon nekog vremena pored iste grupe ljudi, primjetio je da su neki od njih započeli svađu i da je došlo i do fizičkog obračuna među njima. Čak je jedan od njih uputio pogrdne riječi Muhamedu.
Muhamed se žestoko naljutio (zbog njihovog ponašanja pod uticajem pretjerane konzumacije alkohola) i rekao: "Ovo je haram".
King Theoden

#5486 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by King Theoden »

Idemedosumom wrote: 21/12/2019 21:34 Što bi rek'o Dža'fer el Sadik: 'ta će Ebu Hanifa, taj ti donosi fetve koristeći analogiju, pljuc :cry:
Takvo neš herr dzafer nikad nije izjavio :P

Ps.
Koji troll ovaj analitičar :lol:
sadie_forever

#5487 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sadie_forever »

zagortenej wrote: 22/12/2019 20:36 Ima jedna hikaja koja govori o tome kako je Muhamed prolazio pored grupe ashaba koji su sjedili, pili alkohol i zabavljali se. Kad je vidio kako se vesele i uživaju, pohvalio je taj čin. Međutim, kad se vraćao nakon nekog vremena pored iste grupe ljudi, primjetio je da su neki od njih započeli svađu i da je došlo i do fizičkog obračuna među njima. Čak je jedan od njih uputio pogrdne riječi Muhamedu.
Muhamed se žestoko naljutio (zbog njihovog ponašanja pod uticajem pretjerane konzumacije alkohola) i rekao: "Ovo je haram".
Sta je haram? svadja ,alkohol ili pretjerano dugo druzenje ?:D

ne treba nam hadis da nam pokaze da je alkohol haram,dovoljan nam je Kuran zar ne?
Analiticarr

#5488 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Analiticarr »

Razumijem da su ljudima prije 1500 godina trebali takozvani ucenjaci koji su im citali Kur'an slovo po slovo, jer su svi bili nepismeni. Ali danas u 2019-toj kad svi znaju i mogu citati i procitati da Casni Kur'an jasno kaze da je sasvim uredu piti alkohol, neki i dalje slusaju te prevarante i vjeruju vise njima nego svojim ocima. E to ne mogu nikako da shvatim.
sadie_forever

#5489 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sadie_forever »

Analiticarr wrote: 23/12/2019 17:26 Razumijem da su ljudima prije 1500 godina trebali takozvani ucenjaci koji su im citali Kur'an slovo po slovo, jer su svi bili nepismeni. Ali danas u 2019-toj kad svi znaju i mogu citati i procitati da Casni Kur'an jasno kaze da je sasvim uredu piti alkohol, neki i dalje slusaju te prevarante i vjeruju vise njima nego svojim ocima. E to ne mogu nikako da shvatim.
cekaj what?

doduse jesam slusala ders jednog vehabije koji je spomeuo da se smije piti pice koje ima toliko malo alkohola da se ne mozes napiti,ali on je vehabija
asurbanipal

#5490 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by asurbanipal »

sadie_forever wrote: 23/12/2019 16:41
zagortenej wrote: 22/12/2019 20:36 Ima jedna hikaja koja govori o tome kako je Muhamed prolazio pored grupe ashaba koji su sjedili, pili alkohol i zabavljali se. Kad je vidio kako se vesele i uživaju, pohvalio je taj čin. Međutim, kad se vraćao nakon nekog vremena pored iste grupe ljudi, primjetio je da su neki od njih započeli svađu i da je došlo i do fizičkog obračuna među njima. Čak je jedan od njih uputio pogrdne riječi Muhamedu.
Sta je haram? svadja ,alkohol ili pretjerano dugo druzenje ?:D

ne treba nam hadis da nam pokaze da je alkohol haram,dovoljan nam je Kuran zar ne?

i jedite i pijte, samo ne pretjerujte...
Analiticarr

#5491 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Analiticarr »

sadie_forever wrote: 23/12/2019 18:30
Analiticarr wrote: 23/12/2019 17:26 Razumijem da su ljudima prije 1500 godina trebali takozvani ucenjaci koji su im citali Kur'an slovo po slovo, jer su svi bili nepismeni. Ali danas u 2019-toj kad svi znaju i mogu citati i procitati da Casni Kur'an jasno kaze da je sasvim uredu piti alkohol, neki i dalje slusaju te prevarante i vjeruju vise njima nego svojim ocima. E to ne mogu nikako da shvatim.
cekaj what?

doduse jesam slusala ders jednog vehabije koji je spomeuo da se smije piti pice koje ima toliko malo alkohola da se ne mozes napiti,ali on je vehabija
Jedina zabrana alkohola se odnosila na vojnike. Muhamed a.s. je zabranio svojim vojnicima alkohol jer su pijani lako ginuli i gubili bitke.
A Islam kao religija i Kur’an casni ne samo da ne zabranjuju nego alkohol cak navode kao privilegiju i nagradu za one najbolje. Svako ko zna citati moze to sam provjeriti
Idemedosumom

#5492 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Nego, ima li šta aktuelnije? Smije li se Božić čestitati?

:D
Analiticarr

#5493 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Analiticarr »

Idemedosumom wrote: 24/12/2019 19:09 Nego, ima li šta aktuelnije? Smije li se Božić čestitati?

:D
Zasto se nebi smjelo cestitati? To je jos jedna podvala novokomponovanih muslimana sa podvrnutim pelama koji su cijeli zivot jedva cekali Bozice i ostale krscanske slave da bi isli kod komsija i lokali do iznemoglosti. Sada kada su im doktori zabranili lokanje i kada su se pojavili oni koji placaju za palamudjenje, isti ti ''ljudi'' su pustili bradurine i pametuju i izmisljaju neke zabrane i promovisu Kur'ane koje oni pisu i dodaju im i oduzimaju sve sto njima donosi korist.
zijancer

#5494 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zijancer »

Medo svake godine isto pita. Kolace na sunce :-x
A Radosni recept za zito.
Irsar

#5495 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

Pročitao sam svih 36 stranica teksta koji mi je proslijedio @zagortenej, vezano za alkohol kao haram ili halal. Zanimljivo, to ću samo za sada reći. Neki od argumenata mi nisu baš čvrsti, s druge strane historijske činjenice se ne mogu zanemariti. Moj stav je i dalje nepromijenjen, ili bih možda trebao reći moj lični stav; tu je naravno i tema koju sam nekad ovdje postavio ("Zabrana nečega svima radi manjine/jednog") što je meni snažan argument sam po sebi.

Ali dobro, kasnije valjda...
MorningStar

#5496 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by MorningStar »

sadie_forever wrote: 23/12/2019 18:30
cekaj what?

Caj sadrzi aktivne substance koje uticu na psihu kao i kafa , haram :D
Analiticarr

#5497 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Analiticarr »

Irsar wrote: 28/12/2019 20:21 Pročitao sam svih 36 stranica teksta koji mi je proslijedio @zagortenej, vezano za alkohol kao haram ili halal. Zanimljivo, to ću samo za sada reći. Neki od argumenata mi nisu baš čvrsti, s druge strane historijske činjenice se ne mogu zanemariti. Moj stav je i dalje nepromijenjen, ili bih možda trebao reći moj lični stav; tu je naravno i tema koju sam nekad ovdje postavio ("Zabrana nečega svima radi manjine/jednog") što je meni snažan argument sam po sebi.

Ali dobro, kasnije valjda...
Kur'an casni je to vrlo jasno definisao u jednoj jedinoj recenici, a 36 stranica su izmislili razni takozvani tumaci i predavaci, tj oni koji zive od toga.
Irsar

#5498 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

Da da, 1400 godina su milijarde muslimana bili u zabludi, od običnog čovjeka do najvećih učenjaka (uključujući i "osnivače" mezheba), ali eto došao nam je trol broj 3949 na klix forumu da nam svima kaže kako smo bili u zabludi i kako Kur'an, tj. Allah, zapravo ne zabranjuje vino i dr. Ili ne zabranjuje zlo.

Kolika neznalica neko mora biti da tako nešto tvrdi? Čak i na ovoj temi se spominje Ebu Hanifa/Hanefije koji su stava da je samo vino zabranjeno u svakom slučaju, a ne sva alkoholna pića; no čak i mnoge od tih Hanefija i dalje se drže opšte zabrane, iako su svjesni stava osnivača svog mezheba.

Ali ovaj analitičar ide i dalje od Ebu Hanife i kaže da su i vino, i zla, dozvoljena osima ako nisu izričito zabranjena odgovarajućim doslovnim izjavama u Kur'anu. Koja glupost.
mali jomu

#5499 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

Sve sto opija (RAZUM) je zabranjeno u bilo kojim kolicinama... bez obzira kako ga zvali,

alkohol, droga, laz, kradja, svadja... sve to "OPIJA RAZUM"

"razumnon" i isaret dosta...

"opijenom" nikad nista nije dosta...

Na vise mjesta pise... u Kur'anu (ORGINAL)
Analiticarr

#5500 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Analiticarr »

Irsar wrote: 29/12/2019 11:25 Da da, 1400 godina su milijarde muslimana bili u zabludi, od običnog čovjeka do najvećih učenjaka (uključujući i "osnivače" mezheba), ali eto došao nam je trol broj 3949 na klix forumu da nam svima kaže kako smo bili u zabludi i kako Kur'an, tj. Allah, zapravo ne zabranjuje vino i dr. Ili ne zabranjuje zlo.

Kolika neznalica neko mora biti da tako nešto tvrdi? Čak i na ovoj temi se spominje Ebu Hanifa/Hanefije koji su stava da je samo vino zabranjeno u svakom slučaju, a ne sva alkoholna pića; no čak i mnoge od tih Hanefija i dalje se drže opšte zabrane, iako su svjesni stava osnivača svog mezheba.

Ali ovaj analitičar ide i dalje od Ebu Hanife i kaže da su i vino, i zla, dozvoljena osima ako nisu izričito zabranjena odgovarajućim doslovnim izjavama u Kur'anu. Koja glupost.
Vino tj alkohol u Islamu ne samo da je dozvoljen nego je to privilegija. Zato u opisu dzenneta pise da ce oni koji dzennet zasluze kao nagradu u njemu imati rijeke od vina. Osim ako ti mislis da henefije ili predavaci za novac znaju bolje od Kur'ana Casnog.
Post Reply