NATO put BiH - politički aspekti

Locked
Thorgerson

#226 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by Thorgerson »

155_mm wrote: 23/12/2019 14:48 ima li oko da je citao prevod da nam kaze jeli sarovic lazov ili govori istinu kad tvrdi da se kasarne knjize na drzavu ida se OS BiH do 2023. stavljaju na raspolaganje NATO glede ucesca u zajednickim operacijama sa istim.

nija valjda da ovi sto dobro znaju ko je koga naguzio i preveslao nemogu demantovati sarovica.
Ja sam letimicno ono procitao. Nisam sve, jer prvo ne znamo jel to to, drugo ko je ono prevodio? Jer ako je prevod "slobodan" sve onda pada u vodu.

Ono sto sam primjetio jeste da se samo spominje NATO i BIH. Entitete nigdje nisam vidio.

Ja bih ipak sacekao orginalan dokument.

A sama cinjenica da je orginalan dokument napisan na engleskom, dovoljno govori koliko mi "ne zelimo" u NATO. :D :izet:
155_mm

#227 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by 155_mm »

bunk wrote: 23/12/2019 14:50
155_mm wrote: 23/12/2019 14:48 ima li oko da je citao prevod da nam kaze jeli sarovic lazov ili govori istinu kad tvrdi da se kasarne knjize na drzavu ida se OS BiH do 2023. stavljaju na raspolaganje NATO glede ucesca u zajednickim operacijama sa istim.

nija valjda da ovi sto dobro znaju ko je koga naguzio i preveslao nemogu demantovati sarovica.
Tek nakon sto dokument dodje u Nato dobicemo priliku da citamo izvorni tekst na engleskom.

pa na osnovu cega onda gomila forumasa na ovom forumu tvrde da znaju ko je koga preveslao i naguzio?
bunk

#228 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by bunk »

To se zove takmicenje u mjerenju qrca...
I ovdje je prisutno na svakom pdf :mrgreen:
zavrzlama

#229 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by zavrzlama »

na osnovu mrznje prema Komsicu...
Styling

#230 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by Styling »

Nije problem u MAP-u. MAP je davno aktiviran. Problem je u ANP- ili godisnjem planu koji sadrzi plan svih potrebnih reformi koje treba trebamo uraditi da bi postali clanica NATO. Ako ne budemo dostavljali ANP redovno, to znaci da ce nas put u NATO trajati duze nego sto je planirano. Neki dan jedan NATO general rece da ovo sto ide u Brisel nije ANP, Dodik tvrdi da nije, Zeljko da jeste. Ko laze u citavoj ovoj prici, saznacemo uskoro.
channel10

#231 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by channel10 »

Thorgerson wrote: 23/12/2019 14:34

Izvjestaj ce do ponoci biti u Briselu.
Ne u Moskvi ne Beogradu ne Ankari i ne u Pekingu.
Nato je realnost i buducnost ove Drzave.
Kome se to ne svidja onda nek suti i trpi jer je samo taj jedan put..
Pa eto ti Biserka sve rekla sta salje. Vidjecemo sta ce Brisel reci, ali sta mogu reci kad ti je Biserka iz same rupe sve rekla.
[/quote]
Vidi, zar ti fkt mislis da Brisel ne zna sta dobija u tom dokumentu, pa pobogu oni su ga sastavili i odobrili kad su stezali rukice ovima u predsjednistvu? Oni su bili tu, predstavnici kvinte, koji vode glavnu riječ u NATO paktu?!

Pa jebemu ja bih shvatio tu dilemu "sta ce Brisel reci" da taj dan u predsjednistvu bila Albanija, sta ja znam Španija i Hrvatska. Pa eto ono oni ko pomogli nama, pa mi saljemo, pa je sad upitno joj sta li cemo kako li cemo, sta li ce rec.

Taj dan i taj dokument su odobrili SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija.

Mislim, meni nema logike da oni pomognu da se sastavi kakav-takav dokument, pa da onda oni odu u Brisel i kazu eh ne valja ovo, mi smo samo htjeli da vi kreirate vijece ministara, uzeli smo vas na foru HA-HA. E to bi tek bilo sizofreno.
[/quote]
Bilo bi, ali sta da covjek zakljuci kad dodje zena iz brloga u kojem je sve zakuhano i izjavi to sto je izjavila?

Ako je i pogrijesila, sta opet da covjek kaze na sve to kad vidi da ni oni sami ne znaju sta su potpisali ili znaju, ali ne komuniciraju medjusobno itd itd.
Thorgerson

#232 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by Thorgerson »

statixx wrote: 23/12/2019 14:53
Thorgerson wrote: 23/12/2019 14:22 BiH je u MAP-u. MAP je aktiviran prošle godine 5. decembra. To se može vidjeti sa 2 klika mišem. BiH i S Makednoija su u MAP-u. Makedonija u NATO-u zvanično i članica u januaru naredne godine.
The country was invited to join the Membership Action Plan (MAP) in 2010. At the time, Allied Foreign Ministers called on the authorities in Bosnia and Herzegovina to resolve a key issue concerning the registration of immovable defence property to the state.
At their meeting in December 2018, Allied Foreign Ministers decided that NATO is ready to accept the submission of Bosnia and Herzegovina’s first Annual National Programme (ANP). The ANP, when submitted, would replace and build upon the IPAP.
https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_49127.htm

E sad pitanje je samo da li ce ovo sto namjeravaju poslati biti dovoljno, nadam se da hoce, no...

Kandidatkinja za ministricu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je na kraju kazala kako "nema MAP-a iako je najavljen".
Mi imamo ove godine Program reformi. Predsjedništvo se tako dogovorilo, da ne bude MAP, da se procesi uspore i da ne ide onom brzinom - objasnila je Turković.
Ubij me ako ona ista zna o putu za članstvo u NATO, kako i sta treba uraditi. MIslim nisam ni ja strucnjak. Ali sam dovoljno obrazovan da znam procitati jebenu prosirenu recenicu gdje pise da je nas zahtjev za aktivaciju MAPa odobren 5 decembra 2018. godine.

MAP je ustvari jedan vid pomoci i savjetovanja pridruzivanja novim clanicama. Dakle, za razliku od EU koja to radi ho ruk, pa te handri daj mi ovo, daj mi ono, pa ti onda pukne 30 i kusur poglavlja, ti ne znas dje udaras, pa neke prime ovako, neke onako..ovi imaju MAP, akcioni plan za članstvo gdje se pristupa državi i jasno se traži šta i kako treba da uradi, te da podnese plan i izvještaj o tome. Eh, taj plan izvještaj je ustvari ANP. I tu je sva mudrolija. Hocemo li mi sad se peglati sa reformama 3, 4 godine ili 10 godina to je do nas. Sad, drugo je sto su ovi od toga napravili kvantnu fiziku.

I ne znam uopste kako neko ko ima dvije u glavi moze reci, nema MAP-a... :-)

p.s.
Evo put susjeda u NATO - Hrvatska
Partnerstvo za mir 25. svibnja 2000.
Akcijski plan za članstvo Svibanj 2002.
Pozivnica za članstvo 3. travnja 2008.
Potpisan protokol o pristupanju 9. srpnja 2008.
sinuhe

#233 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by sinuhe »

K'o da Bisera zna sta je NATO.

Kakvi likovi :-)
"Ne želim komentarisati dokument na osnovu onoga što sam vidio u medijima, ali poštovat ću dokument koji je Predsjedništvo donijelo. Tražit ću hitan sastanak sa članovima Predsjedništva BiH kako bih vidio pravo tumačenje ovog dokumenta s obzirom na to da ih ima više", rekao je Podžić.
statixx

#234 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by statixx »

Ali MAP nije aktiviran dok ne posaljes ANP, a mi ne znamo sta smo poslali.
Novak20

#235 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by Novak20 »

Plan reformi je kao i sve drugo od DMS. Nema pobjednika, nema poraženih. Samo truli kompromis, status quo i rahat patnja.

Džaba izgubismo godinu sa uspostavom vlasti po rezultatima izbora.
statixx

#236 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by statixx »

Evo jedne analize iz maja 2019.

IPAP, a ne MAP !? Prije nego uđemo u tumačenje sadržaja i značenja te mogućih konsekvenci ovog eventualnog deala među strankama u vlasti na državnom nivou, podsjetimo na stavove čelnika koji su zaglavili ovaj proces.

Lider SDA Bakir Izetbegović je prije samo petnaestak dana na jednom stranačkom skupu vrlo rezolutno izjavio: „"Ići ćemo prema NATO-u, od aktivacije MAP-a nećemo odustati.
Pokušaji obmane da je MAP isto što i IPAP vode Bosnu i Hercegovinu u pravcu da postane kolonija susjedne Srbije!“ Istina, član Predsjedništva BiH Željko Komšić (DF) je dan prije objave ove vijesti gostujući na jednoj televiziji na pitanje novinara „da li će Izetbegović odustati od MAP-a radi formiranja vlasti“ odgovorio: „Odustaće samo ako je lud. Ja mislim da to neće uraditi i ja nikad neću dati podršku za tako nešto.“ Iz DF-a se i naknadno moglo čuti da ostaju isključivo za MAP.
Zanimljivo je da je vijest o „kompromisu“ prvo plasirana bez jasnog izvora koji kaže da „... međunarodna zajednica razmatra mogućnost da BiH dalju saradnju sa NATO-om nastavi proširenim paketom iz IPAP programa, umjesto MAP-a...“ Jasno da je tome razlog to što se stranke boje reakcije javnosti te da su svjesne moralne i političke devijacije ovakve odluke pa se pokušavaju sakriti iza izmišljenog pritiska stranaca. SDA, SNSD, DF i HDZ navodno već neko vrijeme razgovaraju o toj opciji, koja bi za Dodika značila da je pobijedio, jer bi blokirao MAP i NATO put BiH. Pomenuti partneri ili neki od njih bi pokušali obmanuti javnost da su i oni ipak progurali „nešto skoro isto k'o MAP“ nadajući se da javnost (tj. glasači) neće shvatiti razliku. Većina zapravo i ne zna razliku, a razlika je suštinska.

MAP ili IPAP = unutar ili izvan NATO-a
Ukratko, IPAP je prethodna stepenica prije MAP-a, a MAP je stepenica naviše prema NATO-u. I najvažnije – vraćanje na IPAP bi značilo odustajanje od NATO-, jer je IPAP program namijenjen zemljama koje ne namjeravaju pristupiti Sjevernoatlantskom savezu.
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/ko ... ih-od-nato
155_mm

#237 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by 155_mm »

statixx wrote: 23/12/2019 15:09 Ali MAP nije aktiviran dok ne posaljes ANP, a mi ne znamo sta smo poslali.
pa kako ce mo znati kad po svemu sudeci mi ga nismo i napisali.

mada mene vise interesuje da li je istina da ce najkasnije do 2023. neki nasi potencijalni abramsi i bredliji (donirani u okviru reformi i modernizacije OS BiH) iz tuzle sa zeljeznicom krenuti putem baltika?
statixx

#238 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by statixx »

155_mm wrote: 23/12/2019 15:20
statixx wrote: 23/12/2019 15:09 Ali MAP nije aktiviran dok ne posaljes ANP, a mi ne znamo sta smo poslali.

mada mene vise interesuje da li je istina da ce najkasnije do 2023. neki nasi potencijalni abramsi i bredliji (donirani u okviru reformi i modernizacije OS BiH) iz tuzle sa zeljeznicom krenuti putem baltika?
Pa kako sa sigurnoscu tvrdite da smo u MAP-a ako na stranici NATO-a pise:
The ANP, when submitted, would replace and build upon the IPAP.
155_mm

#239 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by 155_mm »

statixx wrote: 23/12/2019 15:22
155_mm wrote: 23/12/2019 15:20

Pa kako sa sigurnoscu tvrdite da smo u MAP-a ako na stranici NATO-a pise:
The ANP, when submitted, would replace and build upon the IPAP.
ja ne tvrdim nista ja cekam brisel.

ali me veoma interesuje je li istina sta sarovic tvrdi, da nasi tenkovi i oklopnjaci najkasnije do 2023. idu za baltik.
bunk

#240 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by bunk »

Neki dan maltene dzaba 5 hjuia dobismo od SAD. Ko god poznaje ikog ko radi u Vojsci BiH zna da se vec vise od 10 godina prilagodjavamo Nato standardima od oruzja i municije do komunkacije striktno po NATO pravilima..
Malo mi je vec doqrchilo ovo...
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#241 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by Challenger_ »

Bolje i ovako nego kao američki pavijan biti pregažen na Baltiku.
zavrzlama

#242 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by zavrzlama »

Sve pod kontrolom...bih je u natou..sad se samo malo zamrsuje da se lakse proguta krastava zaba u dodikovom grlu.....

Bih je na dobitku....dodik je sebi produzio politicki zivot...jedini luzeri du szp i nekolicina Komsicevih zavidnika..motaj kablove. ;-)
General War

#243 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by General War »

Challenger_ wrote: 23/12/2019 16:01 Bolje i ovako nego kao američki pavijan biti pregažen na Baltiku.
Evo naseg Zirinovskog :lol:
Od koga pregazen?
General War

#244 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by General War »

zavrzlama wrote: 23/12/2019 16:04 Sve pod kontrolom...bih je u natou..sad se samo malo zamrsuje da se lakse proguta krastava zaba u dodikovom grlu.....

Bih je na dobitku....dodik je sebi produzio politicki zivot...jedini luzeri du szp i nekolicina Komsicevih zavidnika..motaj kablove. ;-)
Rahat patnja ekonomija, rahat patnja broj stanovnika, rahat patnja NATO...ali tebi sve u redu i pod kontrolom :-) :lol:
Kako ti vise ne dosadi :zzzz:
zavrzlama

#245 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by zavrzlama »

General War wrote: 23/12/2019 16:08
zavrzlama wrote: 23/12/2019 16:04 Sve pod kontrolom...bih je u natou..sad se samo malo zamrsuje da se lakse proguta krastava zaba u dodikovom grlu.....

Rahat patnja ekonomija, rahat patnja broj stanovnika, rahat patnja NATO...ali tebi sve u redu i pod kontrolom :-) :lol:
Kako ti vise ne dosadi :zzzz:
:D ...samo lagano...klizi krastaca :-D
Nivelacija

#246 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by Nivelacija »

IDEMO U NATO ! Čestitam.
channel10

#247 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by channel10 »

155_mm

#248 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by 155_mm »

Iako se očekivalo da Program reformi bude dostavljen tokom sutrašnjeg dana, to je ipak učinjeno već danas. Zanimljivo je da će Narodna skupština Republike Srpske danas poslijepodne razmatrati već poslani Program reformi i to na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.
zbog cega je dokument morao otici u brisel prije nego krene rasprava u mickinoj skupstini? i o cemu sad oni raspravljaju kad ne papir vec u briselu?
155_mm

#249 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by 155_mm »

ne treba ocekivati da ce stoltenberg izaci na binu i reci "milorade zajebali smo te ovo jest ANP" i onda zapjevati "nemoze nam niko nista jaciii smo od sudbineeeee..."
Bancho

#250 Re: NATO put BiH - politički aspekti

Post by Bancho »

Nivelacija wrote: 23/12/2019 16:17 IDEMO U NATO ! Čestitam.
Nigdje mi jos necemo i pitanje je sta je tacno poslano. Mogu poslati bilo sta (pa cak i prazan papir) i reci evo mi smo poslali....
Locked