Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#24676 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

to su debili koji nemaju pojma sa zivotom,druk lezaj ne moze biti nikako kad je otpustena pedala,on radi samo kad je pritisnuta...ne znam samo kako takvima uvijek dodju levati pa ih opale po ushima...
Cindicut

#24677 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Cindicut »

Nazivas me levatom zato sto sam mislio da dam nekome da zaradi, a sto se tice druk lezaja nisi u pravu, (kada lezaj "ode" cuje se kada je papucica pustena.)druk lezaj odvaja lamelu od korpe i prekida vezu između motora i menjača, sto bi znacilo da kada je papucica kvacila pritisnuta lezaj se ne okrece i ne cuje se brujanje sto ukazuje na mogucnost da je druk lezaj dotrajo...)... trazio sam savjet a ne pametovanje...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#24678 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Cindicut wrote: 22/12/2019 15:32 Nazivas me levatom zato sto sam mislio da dam nekome da zaradi, a sto se tice druk lezaja nisi u pravu, (kada lezaj "ode" cuje se kada je papucica pustena.)druk lezaj odvaja lamelu od korpe i prekida vezu između motora i menjača, sto bi znacilo da kada je papucica kvacila pritisnuta lezaj se ne okrece i ne cuje se brujanje sto ukazuje na mogucnost da je druk lezaj dotrajo...)... trazio sam savjet a ne pametovanje...
Pa ti znas vise od tog majstora izgleda, sto si mu vozio?? :mrgreen:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#24679 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

Cindicut wrote: 22/12/2019 15:32 Nazivas me levatom zato sto sam mislio da dam nekome da zaradi, a sto se tice druk lezaja nisi u pravu, (kada lezaj "ode" cuje se kada je papucica pustena.)druk lezaj odvaja lamelu od korpe i prekida vezu između motora i menjača, sto bi znacilo da kada je papucica kvacila pritisnuta lezaj se ne okrece i ne cuje se brujanje sto ukazuje na mogucnost da je druk lezaj dotrajo...)... trazio sam savjet a ne pametovanje...
nisi levat vec levatina,nauci sta je druk lezaj i kako rade osnovni sklopovi u autu pa se onda javi da mudrujes ovdje.dotad idi nekim seljacinama koji imaju slicno znanje kao ti nek te klempaju po usima i mijenjaju ti stvari koje nisu otisle.
kada ode neki od lezaja na osovinama u mjenjacu onda se cuje kad je pusteno kvacilo.kad ode druk lezaj on se cuje samo kad je pritisnuto kvacilo jer tad ga opteretis i tad se okrece,kad pustis pedalu on se vrati nazad i miruje u mjestu,na viljusci.
noviclan

#24680 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by noviclan »

Mozda je sda oprosti mu
ElRe

#24681 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ElRe »

Ko u Sarajevu prodaje Lesonal farbe?
Prodavnica na CVili vise ne drzi ni Sikens, samo neku jeftinu.
hladan.preminger

#24682 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by hladan.preminger »

tempuser wrote: 20/12/2019 21:06 Boscha ima i u OBI-ju i koliko sam vidio nisu skupi.
Za ovih 20 i kusu godina i bezbroj zamjenjenih metlica sve savm vise ubjedjen da su najbolji original i da u dosta slucajeva (npr Skoda) cijena opravdava razliku u odnosu na zamjenske.
Sljedeci kojima sam bio prilicno zadovoljan su Valeo Silencio XTRM, ali je i cijena bila bilzu fabrickih (prek 70 KM), nakon njih BOSCH od obicnih Twin do Aerotwin. Obicni Valeo onako, dobi ali nisu dugovjecno kao Bosch, sve ostalo manje-vise u 5 deka. Lucas je ostao zaljepljen na zadnju sajbu kad sam podigao brisac.
meni isto tako otišli originalni na autu i ja odem i kupim NFW (narandžasta boja gdje pišu ta slova) ili tako nešto (60KM) i extra su. Nakon par mjeseci moj majstor što mi radi auta bio u njemačkoj i dobio gratis originale za moj auto i pokloni mi ih. U brisanju nema razlike ali u tišini rada ogromna. Za razliku od 20KM isplati se. Evo ih već 3 godine rade ko doxa.
JavierBosnia

#24683 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by JavierBosnia »

Ako zna iko problem sa kljucem golf 5
Rodjak mi je bio kod Sencija jer mu kljuc reaguje samo kad ga prinese nekom senzoru na sofersajbi
Rezervni radi normalno

Hoce da rjesi taj problem al mu tu rekose da slabo ko to radi, sem ovlastenog sto je skupa igra.
Zna li iko nekog ko to popravlja, koja je cijena i to? Mislim da je neki odasiljac oslabio kako su mu rekli
Throttle

#24684 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Pa.moze kupit elektroniku na ibeju i samo je programirat sto bi trebao moci sam. Pretpostavljam da je baterija mijenjana i stavljena svjeza
Naslovnica

#24685 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Naslovnica »

Throttle wrote: 23/12/2019 12:25 Pa.moze kupit elektroniku na ibeju i samo je programirat sto bi trebao moci sam. Pretpostavljam da je baterija mijenjana i stavljena svjeza
Slično pitanje i od mene.
Uz Seyu Alteu sam dobio jedan funkcionalan ključ sa daljinskim.
Potrebno je da uradim kopiju.
Najlakše mi je otići do ovlaštenog SEAT servisa i platiti cca 250KM, što mi ni u ludilu ne pada na pamet, želio bih da prođem što jeftinije, bijeda sam.
Kupio bih preko Alija ili ebay-a, ako je to moguće. Npr (https://www.aliexpress.com/item/32853614749.html)
Oznaka daljinca je HLO 5P0 959 753. Interesuje me da li moram gOnjati isključivo ovu oznaku ili postoje neke alternative ovom broju?
Ja se fakat ne razumijem u te daljince i kako sve to funkcioniše.
Unaprijed hvala na pomoći!
Bakir1

#24686 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

imas u viCakom lika koji je meni napravio kljuc za pasata, a to bi trebalo biti slicno i na tim tvojim kolima.
obucarska radnja Viva, na kraljevcu.
:D
evo otaj tuj
https://www.olx.ba/artikal/36233896/kop ... -kljuceva/
Naslovnica

#24687 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Naslovnica »

Bakir1 wrote: 23/12/2019 12:47 imas u viCakom lika koji je meni napravio kljuc za pasata, a to bi trebalo biti slicno i na tim tvojim kolima.
obucarska radnja Viva, na kraljevcu.
:D
evo otaj tuj
https://www.olx.ba/artikal/36233896/kop ... -kljuceva/
HVALA!
Kontaktiraću ga, ako nije neka deračina guzova da pazarim
:thumbup:
Bakir1

#24688 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

malo skuplje nego da narucujes sa jibeja.
nedzad je ok i raja :thumbup:
JavierBosnia

#24689 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by JavierBosnia »

Throttle wrote: 23/12/2019 12:25 Pa.moze kupit elektroniku na ibeju i samo je programirat sto bi trebao moci sam. Pretpostavljam da je baterija mijenjana i stavljena svjeza
Ma nema vremena da s3 zajebava i ceka sa ebaya, jer je auto dosta u pogonu a koriste oba kljuca aktivno. Porodicno
Odjednom je prestalo raditi i onda smo mislili da je do baterije, zamjenili nju, al nije pomoglo.
Ima li neko ko bi strucno to obavio zamjenio sta treba, naplatio, povezao sa autom i vozdrica?
Throttle

#24690 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

JavierBosnia wrote: 23/12/2019 13:00
Ma nema vremena da s3 zajebava i ceka sa ebaya, jer je auto dosta u pogonu a koriste oba kljuca aktivno. Porodicno
Odjednom je prestalo raditi i onda smo mislili da je do baterije, zamjenili nju, al nije pomoglo.
Ima li neko ko bi strucno to obavio zamjenio sta treba, naplatio, povezao sa autom i vozdrica?
Trebalo bi da plocicu sa elektronikom moze kupit na otpadu il na piku iz koristenog kljuca
Bitno je da je od istog auta, zbog oblika kljuca i frekvencije
Uparivanje/sinkronizaciju kljuca mozes sam odradit, moze se nac uputstvo po netu
Bitno je da ne mijenjas imobilajzer samo, za to treba dijagnostika a za elektroniku kljuca ne treba
To pod uslovom da predajnik, znaci elektronika u kljucu zeza a ne nesto na prijemniku na autu
Throttle

#24691 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Naslovnica wrote: 23/12/2019 12:39
Slično pitanje i od mene.
Uz Seyu Alteu sam dobio jedan funkcionalan ključ sa daljinskim.
Potrebno je da uradim kopiju.
Najlakše mi je otići do ovlaštenog SEAT servisa i platiti cca 250KM, što mi ni u ludilu ne pada na pamet, želio bih da prođem što jeftinije, bijeda sam.
Kupio bih preko Alija ili ebay-a, ako je to moguće. Npr (https://www.aliexpress.com/item/32853614749.html)
Oznaka daljinca je HLO 5P0 959 753. Interesuje me da li moram gOnjati isključivo ovu oznaku ili postoje neke alternative ovom broju?
Ja se fakat ne razumijem u te daljince i kako sve to funkcioniše.
Unaprijed hvala na pomoći!
Bitna ti je frekvencija daljinskog da bi fercerao, tip ostrice da moze u bravu i da ti neko prijavi imobilajzer u auto tj programira kljuc
Kod mene je ferceralo, bilo sve ispod 50KM s tim da mi mehanicar nije naplatio to prijavljivanje dijagnostikom, ne znam koliko to kosta
Najbolje ovo sto ti je Bakir napisao da ti neko sve zavrsi tu na licu mjesta
Ovo gore je za Opela al mislim da je i na VAG isto
I meni su trazili za kljuc 250 i to nije ni flip nego obicni onaj Opelov :-)
Bakir1

#24692 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

Kaje se skakavac ne flip :mrgreen:
Throttle

#24693 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Perdona me esmeralda :lol:
Naslovnica

#24694 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Naslovnica »

Throttle wrote: 23/12/2019 15:13
JavierBosnia wrote: 23/12/2019 13:00
Trebalo bi da plocicu sa elektronikom moze kupit na otpadu il na piku iz koristenog kljuca
Bitno je da je od istog auta, zbog oblika kljuca i frekvencije
Uparivanje/sinkronizaciju kljuca mozes sam odradit, moze se nac uputstvo po netu
Bitno je da ne mijenjas imobilajzer samo, za to treba dijagnostika a za elektroniku kljuca ne treba
To pod uslovom da predajnik, znaci elektronika u kljucu zeza a ne nesto na prijemniku na autu
Ja imam pločicu (elektronika), ali neJmam onaj mali qratz za imobilajzer, ono ko u staklenoj cjevčici. Da li je to univerzalno ili ne, da naučim samo to i da narežem ključ (valjda narezivanje nije kompliciraTo)?!
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#24695 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Hebote, frajera stid reci da mu je otisao kljuc na golfu V, pa onda rodjaka ubaci u pricu,..... :mrgreen: :mrgreen:
Throttle

#24696 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Naslovnica wrote: 23/12/2019 18:00 Ja imam pločicu (elektronika), ali neJmam onaj mali qratz za imobilajzer, ono ko u staklenoj cjevčici. Da li je to univerzalno ili ne, da naučim samo to i da narežem ključ (valjda narezivanje nije kompliciraTo)?!
Pa to mozes kupit na ibeju il ovdje negdje kod kljucara sve mozes zavrsit. Elektronika i i oklop i jest najveci problem za nase kljucare jer to rijetko imaju, narezat ostricu i imobilajzer bi trebalo da mogu rijesit svi. Imas u Zenici prekoputa pijace onog kljucara i onog u centru, mislim da mogu obojica, samo ne znam oko cijene. Onaj prekoputa pijace mi je trazio oko 100KM cini mi se da mi rijesi kljuc komplet bez elektronike daljinskog pa ponesi nekom to sta imas pa vidi sta ti mogu uganjat
Naslovnica

#24697 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Naslovnica »

Throttle wrote: 23/12/2019 18:40
Naslovnica wrote: 23/12/2019 18:00 Ja imam pločicu (elektronika), ali neJmam onaj mali qratz za imobilajzer, ono ko u staklenoj cjevčici. Da li je to univerzalno ili ne, da naučim samo to i da narežem ključ (valjda narezivanje nije kompliciraTo)?!
Pa to mozes kupit na ibeju il ovdje negdje kod kljucara sve mozes zavrsit. Elektronika i i oklop i jest najveci problem za nase kljucare jer to rijetko imaju, narezat ostricu i imobilajzer bi trebalo da mogu rijesit svi. Imas u Zenici prekoputa pijace onog kljucara i onog u centru, mislim da mogu obojica, samo ne znam oko cijene. Onaj prekoputa pijace mi je trazio oko 100KM cini mi se da mi rijesi kljuc komplet bez elektronike daljinskog pa ponesi nekom to sta imas pa vidi sta ti mogu uganjat
Hvala!
Evo ovo na slici, u staklu, to mi treba.
Image
Gledao sam na YT kako se upari sa autom.
Prvo cu da odnesem kod kljucara da nareze, zatim sastaviti sve dijelove i probati upariti (valjda se to tako zove).

Valjda je to sve sto je potrebno?
Throttle

#24698 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Mora ti neko dijagnostikom prijavit novi imobilajzer kad kupis da bi mogao palit, koliko ja znam (na Hopelu je tako)
Mada mozda i upali ovo sa glavnim kljucem da i drugi odradis
Naslovnica

#24699 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Naslovnica »

Narucio sam ovo malo stakleno govance preko Aliexpressa, ima da se nacekam ali ne gori.
Bas me zivo interesuje da li cu moci ovo da skurishem.
JavierBosnia

#24700 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by JavierBosnia »

konektovan wrote: 23/12/2019 18:15 Hebote, frajera stid reci da mu je otisao kljuc na golfu V, pa onda rodjaka ubaci u pricu,..... :mrgreen: :mrgreen:
Nije ba vozamo petice obojica, samo sto je on peh ne moze proci ni 10 dana da mu sta ne crkne :D
Nemam ja problem pitati kad god nesto zeza
Post Reply