Guadalajara wrote: ↑22/12/2019 14:53
155_mm wrote: ↑22/12/2019 14:41
jos samo fali da ispadne da je doslo do problema oko proizvodnje puske jer ne neki nepismenjakovic napisao "montaza" umjesto "proizvodnja".
mene nebi iznenadili ni to.
ako izuzmemo cijevi, koje radi IGMAN, ACU ima skoro sve dijelove u pojedinacnoj ponudi da bi mogli "smontirati" i ponuditi svoje derivate puske M-4 i AK-47. a iz nekog nama nepoznatog razloga oficijelno su ostali samo na onom SMG-6.
Mozda im je lakse da izvoze na civilnom/komercijalnom trzistu. Trebaju jake veze za vojno trziste...
opstati na trzistu vojnog pjesadijskog naorizanja je veoma tesko. vecina opstaje zahvaljujuci civilnom programu.
tako da je ovo sto nasi pokusavaju (uci na to trziste) skoro nemoguca misija. zato i mi i nemamo "cistokrvnog" proizvodjaca pjesadijskog oruzja nego proizvodjaca djelova za dvije najrasprostranjenije puske na svijetu kako u vojnom tako i u civilnom trzistu, koji je u stanju od tih svojih djelova i cijevi iz IGMAN-a "smontirati" gotov proizvod.
niko danas ne moze ocekivati neku vecu isporuku vojnih pusaka (osim ako zemlja nije u ratu pa noj treba hitno veca kolicin kao sto je to bio slucaj sa irakom u zadnjem ratu sa IS) jer se odmah trazi licenca da se vecina toga radi u zemlji norucioca. tako su madjari uzeli licencu od ceha a rumuni od italijana.
nadam se da ce ACU moci ekonomski opstati proizvodnjom i prodajom okvira i drugih djelova i uz neku manju kolicinu izvoza gotovih pusaka za vojsku i policiju.
ipak najbitnija je proizvodnja cijevi. drago mi je da je ona u IGMAN-u a jos draze bi mi bilo da je i proizvodnja zatvaraca tamo.
prakticno mi sad imamo situaciju da bilo ko u BiH ko misli da ima ideju za neku odlicnu pusku ili pistolj ili slicno, cijev moze naruciti u IGMAN-u a ostatak nek pravi sam. pa ako mu biznis uspije, uspije. a ako ne i ta firma propadne, proizvodnja cijevi i dalje ostaje na sigurnom.