Snajperisti u Sarajevu..
- Ramzess Veliki
#5403 Re: Snajperisti u Sarajevu..
E ovako se glava gubi.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#5404 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Koliko vidim ovo je pamcirka na Mojmilu. Zbog par kadrova kako oni kao nesto izvidjaju lako su mogli glavom zaplatiti. 
- Dozer
#5405 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Njihova sreca pa s druge strane nije bilo nikoga da tabiri po zgradi 
- shalla
#5406 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Da bar uspjede fokusirati onaj nišan pa hajd' 
-
aldinjo
#5407 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Snimak bio na onoj prvoj facebook stranici 1425 pa na drugoj verziji 1425 nije bio postavljen. I ovaj snimak je mislim kraći od one prve verzije. Poslije dugo vremena vidim isti. Je li neko poznavao čovjeka koji je vodio tu facebook stranicu?
- Nekako s proljeća
#5408 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Koliko se sjećam, Mirojević Edin je snajperom ubijen u Aerodromskom naselju u Dobrinji, ne znam na pamet datum iz ljeta 1992.
-
Emiremir33
#5409 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Jaran mi je zijanio u Aerodromskom,slabo ga ko i spominje,bas kad je ta ofanziva bila na naselje ,bio je ranjen,zarobljen,ubijen odmah,nadjen u grobnici na Vlakovu ...Nekako s proljeća wrote: ↑ Koliko se sjećam, Mirojević Edin je snajperom ubijen u Aerodromskom naselju u Dobrinji, ne znam na pamet datum iz ljeta 1992.
- Nekako s proljeća
#5410 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Jaran ako nije živ ima ime i prezime, da vidimo šta od saznanja imamo i podijelimo. To je valjda i neki smisao ove teme. Dok se neko ne javi ..., evo odlične pozicije sa mosta ex Vrbanja a sada Suade Dilberović i Olge S. , u iz pravca Grbavice gdje je baš baš otvarana snajperska vatra na stanovništvo Sarajeva.

-
Emiremir33
#5411 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ukljucujem se pomalo u teme.Jasmin Mujezin ranjen pa ubijen u napadu na Aeredromsko naselje,citao sam na temi Dobrinja,spominjalo se ime Olivera Elpeza,on je bio u grupi sa rahmetli ,inace momci su bili sa Dobrinje 1Nekako s proljeća wrote: ↑24/12/2019 20:28 Jaran ako nije živ ima ime i prezime, da vidimo šta od saznanja imamo i podijelimo. To je valjda i neki smisao ove teme. Dok se neko ne javi ..., evo odlične pozicije sa mosta ex Vrbanja a sada Suade Dilberović i Olge S. , u iz pravca Grbavice gdje je baš baš otvarana snajperska vatra na stanovništvo Sarajeva.
![]()
- Nekako s proljeća
#5412 Re: Snajperisti u Sarajevu..
@Ramzes i @Dozer taj događaj mogu odlično pokriti, ako se uozbilje i hoće. @pirpa ili ja možemo pročešljati čitulje i objaviti personalne podatke i fotografiju žrtve snajperiste iz redova neprijatelja. @Repetitor može biti korektor i to odličan, jer je sa tog područja upućeniji u topografiju i imali bi dobru 2002-satelitsku mapu , područja Aerodromskog naselja iz 1992.
Ja ću svoj dio obaviti, a drugim za volje.

Ulaz za civile kroz tranšeju Dobrinja-Olimpijsko naselje, sve iznad rova je opsano po život, njihovi snajperi iz Nedzarića pokrivaju taj dio oko ''barikade'' tj ulaza-izlaza u Dobrinju, dobrinjska Civilna zaštita je funkcionisala dobro, civili su imali velike koristi od njihovog doprinosa. I oni su ginuli izvršavajući zadatke. Broj žrtava od snajperske vatre neprijatelja je puuuno umanjen prokopavanjem sistema za sigurnu komunikaciju iz Dobrinje u grad i obratno. Granatiranje tih tranšeja je druga tema i druge žrtve, mislim nema potrebe da ih na temi o snajperskom djelovanju mrcvarimo.

Ja ću svoj dio obaviti, a drugim za volje.

Ulaz za civile kroz tranšeju Dobrinja-Olimpijsko naselje, sve iznad rova je opsano po život, njihovi snajperi iz Nedzarića pokrivaju taj dio oko ''barikade'' tj ulaza-izlaza u Dobrinju, dobrinjska Civilna zaštita je funkcionisala dobro, civili su imali velike koristi od njihovog doprinosa. I oni su ginuli izvršavajući zadatke. Broj žrtava od snajperske vatre neprijatelja je puuuno umanjen prokopavanjem sistema za sigurnu komunikaciju iz Dobrinje u grad i obratno. Granatiranje tih tranšeja je druga tema i druge žrtve, mislim nema potrebe da ih na temi o snajperskom djelovanju mrcvarimo.

- Dozer
#5413 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Po Aerodromskom i C5 mi je najgore bilo u pocetku, kad smo tek dolazili tamo. Nemas pojma gdje su linije, pretpostavljas da su ispred tebe, ali istovremeno cujes da nasi krecu te s lijevog boka ,te s desnog... a onda na 70-80m vidis izmedju kuca hodaju (ne trce) 3-4-5 ljudi. Ima tu i lisca, krosnji, svega, pa ne mozes razaznati nikakve oznake, cesto ih vidis samo do pojasa, noge, ali nije problem jer gornji dio zaklanja samo drvece. Ali - nemas pojma ciji su. I onda ih samo pustis. Jbg... bolje i to, nego da opletes svog covjeka. Kasnije se situacija razbistri, skonta se gdje su linije, i skonta se da ono nikako nisu mogli biti nasi. Ali, jbg...
-
trocadero
#5414 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Pa da, bilo je tih situacija gdje se nije znalo ko je gdje.
Na Otesu dok su borbe još trajale, jedan naš "kreše" golfa,spaja žice ispod volana.U tom momentu ulijeću dvojica vojnika na zadnje sjedište i viču " Vozi, voziiii"
"Evo još samo malo". odgovara on.
"Brže, bržeee bolan vidiš da su četnici svuda"

Na Otesu dok su borbe još trajale, jedan naš "kreše" golfa,spaja žice ispod volana.U tom momentu ulijeću dvojica vojnika na zadnje sjedište i viču " Vozi, voziiii"
"Evo još samo malo". odgovara on.
"Brže, bržeee bolan vidiš da su četnici svuda"
- Dozer
#5415 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Mah...imao sam slicnih iskustava po Doglodima, Azicima, Stupu...
U Doglodima se, u po bijela dana i dan nakon sto ih je Maric prodao vama, na cesti mimoilazili s vasima. Niko ne konta ko je ko, niko nema nikakvih oznaka
U Azicima, trecu noc i kad ste se uvalili na praznu liniju HVO-a i 102-e, u pokusaju ciscenja dvije kuce koje su gledale prema carapari i Caritasu, uredno na cesti izmedju kuca, na 5-6m jedni od drugih, uporedo nas 5 par sekundi isli s vasom cetveroclanom ekipom. Svi u crnom, i mi i oni. Vidjeli smo se, ali niko nije znao ko je ko. Mi po planu smotali medju kuce prema one dvije, a oni produziili dalje prema Lambadi. Nakon par minuta se culo rafalanje iz tog pravca. Naisli su bili na nasu drugu ekipu koja je isla iz pravca Lambade prema ove dvije kuce, a oni skontali da ovi nisu nasi, i jbg...
Nesto kasnije smo imali 3 ranjenih iz spomenute dvije kuce, 2 u onoj ekipi s one strane, i jednog u ovoj nasoj ekipi. To je bila takva mahnita situacija da se nismo mogli koristiti stanicama jer smo znali da slusate, i onda smo pomislili da smo se medjusobno porokali. Nakon povlacenja skontali da ipak nismo. Onda bubali po tim kucam nitroglicerinkom, ali je to bilo bezze.
Ili, pred to vece, i kada jos uvijek nismo 100% znali da li ste nam se uvalili na tu liniju, jedan nas sreco iz rova kod zute kuce u sumrak izasao i bukvalno prosetao do kuce preko ceste, u kojoj je bila 102-a. Vraca se nakon 2 minute, gledam ga kako nosi nesto na ledjima, i eto ga kroz transe u Caritas. Kaze - "Ko kaze da je 102-a zbrisala ba, eno ih tamo sjede u kuci, ja im mazn'o zolje iz hodnika". Gledam budalu i kontam - 102 ne zna ni kako izgleda zolja jbt... Pogledam one 4 zolje, a na njima "4C", "Zoka przac" i sl.
Elem, mazn'o je zolje vama, a da nije ni znao
Bilo je ovakvih bisera gomila. Kasnije se vazda valjali od sege na sve ovo.
U Doglodima se, u po bijela dana i dan nakon sto ih je Maric prodao vama, na cesti mimoilazili s vasima. Niko ne konta ko je ko, niko nema nikakvih oznaka
U Azicima, trecu noc i kad ste se uvalili na praznu liniju HVO-a i 102-e, u pokusaju ciscenja dvije kuce koje su gledale prema carapari i Caritasu, uredno na cesti izmedju kuca, na 5-6m jedni od drugih, uporedo nas 5 par sekundi isli s vasom cetveroclanom ekipom. Svi u crnom, i mi i oni. Vidjeli smo se, ali niko nije znao ko je ko. Mi po planu smotali medju kuce prema one dvije, a oni produziili dalje prema Lambadi. Nakon par minuta se culo rafalanje iz tog pravca. Naisli su bili na nasu drugu ekipu koja je isla iz pravca Lambade prema ove dvije kuce, a oni skontali da ovi nisu nasi, i jbg...
Nesto kasnije smo imali 3 ranjenih iz spomenute dvije kuce, 2 u onoj ekipi s one strane, i jednog u ovoj nasoj ekipi. To je bila takva mahnita situacija da se nismo mogli koristiti stanicama jer smo znali da slusate, i onda smo pomislili da smo se medjusobno porokali. Nakon povlacenja skontali da ipak nismo. Onda bubali po tim kucam nitroglicerinkom, ali je to bilo bezze.
Ili, pred to vece, i kada jos uvijek nismo 100% znali da li ste nam se uvalili na tu liniju, jedan nas sreco iz rova kod zute kuce u sumrak izasao i bukvalno prosetao do kuce preko ceste, u kojoj je bila 102-a. Vraca se nakon 2 minute, gledam ga kako nosi nesto na ledjima, i eto ga kroz transe u Caritas. Kaze - "Ko kaze da je 102-a zbrisala ba, eno ih tamo sjede u kuci, ja im mazn'o zolje iz hodnika". Gledam budalu i kontam - 102 ne zna ni kako izgleda zolja jbt... Pogledam one 4 zolje, a na njima "4C", "Zoka przac" i sl.
Bilo je ovakvih bisera gomila. Kasnije se vazda valjali od sege na sve ovo.
-
Emiremir33
#5416 Re: Snajperisti u Sarajevu..
A sta bi sa onim Velimirom Maricem?Dozer wrote: ↑27/12/2019 21:56 Mah...imao sam slicnih iskustava po Doglodima, Azicima, Stupu...
Ili, pred to vece, i kada jos uvijek nismo 100% znali da li ste nam se uvalili na tu liniju, jedan nas sreco iz rova kod zute kuce u sumrak izasao i bukvalno prosetao do kuce preko ceste, u kojoj je bila 102-a. Vraca se nakon 2 minute, gledam ga kako nosi nesto na ledjima, i eto ga kroz transe u Caritas. Kaze - "Ko kaze da je 102-a zbrisala ba, eno ih tamo sjede u kuci, ja im mazn'o zolje iz hodnika". Gledam budalu i kontam - 102 ne zna ni kako izgleda zolja jbt... Pogledam one 4 zolje, a na njima "4C", "Zoka przac" i sl.![]()
Bilo je ovakvih bisera gomila. Kasnije se vazda valjali od sege na sve ovo.![]()
- Dozer
#5417 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Nemam pojma. Navodno je uzeo milion DEM za Doglode, a gdje je zavrsio, nemam pojma.
-
Emiremir33
- Ramzess Veliki
#5419 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Pa ako ti je okrenut ledjima - tvoj je, ako je okrenut licem - nije.Dozer wrote: ↑27/12/2019 12:14 Po Aerodromskom i C5 mi je najgore bilo u pocetku, kad smo tek dolazili tamo. Nemas pojma gdje su linije, pretpostavljas da su ispred tebe, ali istovremeno cujes da nasi krecu te s lijevog boka ,te s desnog... a onda na 70-80m vidis izmedju kuca hodaju (ne trce) 3-4-5 ljudi. Ima tu i lisca, krosnji, svega, pa ne mozes razaznati nikakve oznake, cesto ih vidis samo do pojasa, noge, ali nije problem jer gornji dio zaklanja samo drvece. Ali - nemas pojma ciji su. I onda ih samo pustis. Jbg... bolje i to, nego da opletes svog covjeka. Kasnije se situacija razbistri, skonta se gdje su linije, i skonta se da ono nikako nisu mogli biti nasi. Ali, jbg...
Nadam se da je tako bilo ...
- Dozer
#5420 Re: Snajperisti u Sarajevu..
A, ako ide bocno ulijevo ili udesno...? A tvoji udaraju s lijevog i desnog boka...?
Problem je bio sto nam se cesto nije ni reklo gdje je cija linija, niti smo znali kako izgleda ta "linija", odakle je i dokle, gdje je ko, ko sta radi, kuda se krece.
Sve je to tada jos uvijek bilo stihijski. Mi jesmo znali sta, kako i ko radi kod nas, ali ostale jedinice, kooperacija, sinergija, mape, itd... khm...khm...
Problem je bio sto nam se cesto nije ni reklo gdje je cija linija, niti smo znali kako izgleda ta "linija", odakle je i dokle, gdje je ko, ko sta radi, kuda se krece.
Sve je to tada jos uvijek bilo stihijski. Mi jesmo znali sta, kako i ko radi kod nas, ali ostale jedinice, kooperacija, sinergija, mape, itd... khm...khm...
- magicno_tragican
#5421 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Greska
Last edited by magicno_tragican on 28/12/2019 21:23, edited 1 time in total.
- magicno_tragican
#5422 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Jel ti ovo pun inbox?Dozer wrote: ↑28/12/2019 16:10 A, ako ide bocno ulijevo ili udesno...? A tvoji udaraju s lijevog i desnog boka...?
- Dozer
- magicno_tragican
#5424 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Samo u outbox salje..
- Ramzess Veliki
#5425 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ako bjezi njihov je, a ako nekoga goni - onda je nas ...Dozer wrote: ↑28/12/2019 16:10 A, ako ide bocno ulijevo ili udesno...? A tvoji udaraju s lijevog i desnog boka...?
Ili ako ide prema tebi gadjaj, a ako bjezi od njih nemoj.
Logicno ...
A ako ide lijevo-desno ... pa najpametnije je pitati ga ciji je za svaki slucaj.