Problem ISIS / IDIL povratnika
-
Novak20
#376 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika
Ovaj Mevludin je u trenutku hapšenja bio državljanin Srbije.
Nadam se da mu netko u međuvremenu nije dao naše državljanstvo i da će ga vlasti ispratiti što prije u Novi Pazar.
Nadam se da mu netko u međuvremenu nije dao naše državljanstvo i da će ga vlasti ispratiti što prije u Novi Pazar.
- LBVIEW
-
Novak20
#378 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika
Ovi isisovci će se vaditi na razne načine. Jedan je prodavao krumpir na pijaci, drugi je bio građevinski radnik koji traži kćerku itd.
Nitko od njih neće priznati što je stvarno radio u Siriji i Iraku.
https://avaz.ba/vijesti/bih/536272/zast ... -je-trudnu
Nitko od njih neće priznati što je stvarno radio u Siriji i Iraku.
https://avaz.ba/vijesti/bih/536272/zast ... -je-trudnu
U Sudu BiH večeras je od 21.30 do 23 sata, prema prijedlogu Tužilaštva, održana su ročišta za određivanje pritvora deportiranim pripadnicima ISIL-a, koji im je automatski predložen raspisivanjem potjernice još 2016. godine.
Optuženi su negirali krivicu. Tako je optuženi pripadnik ISIL-a Emir Ališić iz Sarajeva za Istanbul, a zatim i u Siriju otišao je 2013. godine.
Kazao je da je iz Sanskog Mosta, a da je iz Zavidovića sa suprugom i troje djece otišao u Siriju.
U sudu je ispričao da je imao namjeru da se vrati u BiH, ali nije mogao.
- Ja sam mislio da dođem, ali nisam imao novca. Čekao sam da se potpiše neki sporazum. Predao sam se 22. februara ove godine. Pokušavao sam doći. Porodica je bila samnom – kazao je Ališić.
Nevjerovatno potresna je priča Milarema Berbića iz Zenice. U Sudu je rekao da se u Siriji nije borio, nego da je bio građevinski radnik.
- Otišao sam u Siriju da vratim kćerku. Nisam otišao da se borim. Ponio sam nešto novca – kazao je Berbić, a navodno mu je kćerka ostala sama jer joj je muž poginuo.
Kada je već otišao, kako je dodao, to mu nije bilo dovoljno novca da se vrati u Tursku pa u BiH.
- U Siriji sam bio građevinar u Katibi, to je kao četa. Ja sam održavao kuće gdje su bile smještene porodice. Popravljao sam vodu, struju, agregate... Kada sam se mogao vratiti, povećala se cijena na 1.500 dolara po osobi do Turske. Nisam imao novca – rekao je Berbić.
Budući da je našao kćerku, kako je kazao preko jednog „brata“ dobio je ponudu da ih prebaci do Sirije.
- Ponudili su mi da udam kćerku za nekog čovjeka koji će nas prebaciti do Turske. S kćerkom sam razgovarao i nakon mjesec odlučili smo se i tako pokušati. Prevario nas je, a kćerku mi je ostavio trudnu. Nakon toga je uslijedila predaja – kazao je Berbić.
- sinuhe
#379 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika
Prodao cerku ali ga 'brat' prevario. Kakav tragicar.
-
Nadzorna_ploca
#380 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika
Dodati mu par godina zato sto je glup. I jos par sto misli da smo mi glupi.
-
Novak20
#381 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika
Što je ovo ? Dvojicu nisu stigli obraditi ili ???
Sud BiH, na prijedlog Tužilaštva, odredio je jednomjesečni pritvor petorici bh. ISIL-ovaca koji su sinoć iz Sirije deportirani u BiH.
Riječ je o Emiru Ališiću, Jasminu Keseroviću, Hamzi Labibiju, Senadu Kasupoviću i Miralemu Dediću.
Pritvor im je određen zbog straha od bijega.
Zajedno s ovom grupom došlo je i sedam muškaraca, koji su ratovali na strani terorističkih organizacija u Siriji i Iraku, a koji su predani u dalju nadležnost Tužiteljstva BiH.
- JThomas
#382 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika
dvojica su bez potjernice pa nije ista procedura.
nego jel vama žao što su ih kurdi tukli?

nego jel vama žao što su ih kurdi tukli?
-
Novak20
#383 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika
Kojim nama ?
Meni osobno je žao što rat u Siriji i Iraku nije završen i što se u BiH vraćaju vjerski fanatici sa vojnim-terorističkim iskustvom i (korisni ???) idioti koji će probleme praviti prvenstveno Bošnjacima.
- Herr Flick
#384 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika
Osudit na dozivotnu robiju bez mogućnosti pomilovanja, olos ljudski, sljam najgore vrste, ko zna kolko su ovi divljaci pobili,zaklali, streljali i cega sve ne.Velika je steta sto ih Kurdi ili Assad nisu dokrajcili
- tetakk
#385 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika
A nije ti zao kad sud pusti da se brane sa slobode ratne zločince koji imaju ogromno koljacko iskustvo nad ljudima koje su cak i poznavali, pa pobjegnu u susjednu zemlju?
Uz to ogroman je broj ratnih zlocinaca nikad nece biti procesuiran, jer nije ostao niko da bi posvjedočio. Takvih ima bar hiljadu i zive medju nama, a mi pricamo o povratnicima za koje još ne znamo da li su pocinili zločin, iako trebaju biti kaznjeni po zakonu za samo ucestvovanje u borbama na stranom ratištu.
Da skratimo, ti se satra da trubiš o njima, dok mozda poznaješ, piješ kafu ili sjediš za stolom sa nekim koji je puno vise zla učinio, a da toga nisi svjestan ili jesi?
-
Hafis
- bingov buraz
#387 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika
Šansa da je neko bio u Islilu a nije zločinac je ravna šansi da nije zločinac neki pripadnik mladićevih snaga 95. u i oko Srebrenice.
- JThomas
#388 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika
ma svima nama. klix stavio u naslovnicu k'o hajmo plakati...
-
Novak20
#389 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika
Ima tema i za te ratne zločince koga to interesira. Nisam napisao da su povratnici iz Sirije i Iraka ratni zločinci nego "vjerski fanatici sa vojnim - terorističkim iskustvom". Tvoja varijanta je vjerojatno da su u Islamskoj državi bili piljari i neimari. ali imaš pravo na svoje mišljenje. Kao i ja.tetakk wrote: ↑20/12/2019 10:21A nije ti zao kad sud pusti da se brane sa slobode ratne zločince koji imaju ogromno koljacko iskustvo nad ljudima koje su cak i poznavali, pa pobjegnu u susjednu zemlju?
Uz to ogroman je broj ratnih zlocinaca nikad nece biti procesuiran, jer nije ostao niko da bi posvjedočio. Takvih ima bar hiljadu i zive medju nama, a mi pricamo o povratnicima za koje još ne znamo da li su pocinili zločin, iako trebaju biti kaznjeni po zakonu za samo ucestvovanje u borbama na stranom ratištu.
Da skratimo, ti se satra da trubiš o njima, dok mozda poznaješ, piješ kafu ili sjediš za stolom sa nekim koji je puno vise zla učinio, a da toga nisi svjestan ili jesi?
Nisam pobjegulja, ostao sam u svojoj općini kao manjinac u ratu na strani R BiH. Poznajem iz viđenja neke iz moje općine koji su se slikali sa odrezanim glavama ili učinili (ne)procesuiran ratni zločin. Zaobilazim ih u širokom luku bez obzira na etniju i vjeru.
Da skratim, ti se satra stereotipima.
-
neko_sa_strane
#390 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika
Velika Britanija i Holandija su svojim ISIL teroristima oduzeli državljanstvo. Zbog čega i BiH nije isto uradila? Svojevoljno su izabrali terorizam. Je li se sada mi u BiH trebamo okretati ako nekome od njih ili ženica padne na pamet da se raznese u tržnom centru? Njihove porodice će biti privremeno smještene u azilantski centar u Delijašu a nakon određenog perioda biće pušteni kućama. Ima li pilota u avionu? Potencijalne bombaše samoubice pustiti kućama. Ovu zemlju vode ludi ljudi.
- Point.
#391 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika
Da je pravne države, ovi bi visili na banderama, čim zakorače na tlo BiH. Tempirane bombe.
- Blixen
#392 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika
neka ih zbog ovih genocidasa
ja bi ih stalno njima prikazivao
ja bi ih stalno njima prikazivao
- Blixen
#393 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika
tako jeHaman2 wrote: ↑14/12/2019 22:18 Mi sad govorimo o povratnicima iz Sirije i Iraka a zaboravljamo one iz Ukrajine. Za mene je to isti problem ali kako vidim za mnoge druge nije. Ne mozemo imati dva arsina. Jedan zakon bi trebao vaziti za sve one koji se vracaju sa stranih ratista. Ne znam sta misli hafiz efendija.
-
hAZNADAR
#394 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika
Lako je oduzeti drzavljanstvo naturalizovanom - taj opet im alternativu, zemlju porijekla. Al domacem teze jer nema alternativu.neko_sa_strane wrote: ↑20/12/2019 12:22 Velika Britanija i Holandija su svojim ISIL teroristima oduzeli državljanstvo. Zbog čega i BiH nije isto uradila? Svojevoljno su izabrali terorizam. Je li se sada mi u BiH trebamo okretati ako nekome od njih ili ženica padne na pamet da se raznese u tržnom centru? Njihove porodice će biti privremeno smještene u azilantski centar u Delijašu a nakon određenog perioda biće pušteni kućama. Ima li pilota u avionu? Potencijalne bombaše samoubice pustiti kućama. Ovu zemlju vode ludi ljudi.
Sve njih treba poslije odsluzenih kazni - izolovati,.. eto im Maoca ili neko drugo napusteno selo - pod uslovom da nikada ne mognu izaci iz sela i doci edju druge ljude. Svakome na nogu dozivotno staviti okov koji se ne moze skinuti i sa GPS-om. Tako ih je jeftinije nadzirati i upaliti alarm ako dodju medju ljude.
Ne mozes ih dozivotno u zatvor(koji i kosta), ne mozes ih pobiti sad kada su ih Kurdi postedili, a ne mozes ni protjerati jer nemas gdje, niko ih nece,...
Slazem se ali ovi ISIS-ovsi su sad bitniji i opasniji,... osim ako ne mislis da su "nasi" pa tipicni fatmirovski plac sto jos ima cetnikaHaman2 wrote: ↑14/12/2019 22:18 Mi sad govorimo o povratnicima iz Sirije i Iraka a zaboravljamo one iz Ukrajine. Za mene je to isti problem ali kako vidim za mnoge druge nije. Ne mozemo imati dva arsina. Jedan zakon bi trebao vaziti za sve one koji se vracaju sa stranih ratista. Ne znam sta misli hafiz efendija.
-
neko_sa_strane
#395 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika
Možeš ih izolovati ali morali bi biti pod stalnom kontrolom. Kretanje im se mora nadzirati. Problem može nastati ako nastave s ideologijom ispirajući mozak vlastitoj djeci. Ja bih djecu izmjestio u hraniteljske porodice ili bi ih svakako preuzeli socijalni radnici.
-
hAZNADAR
#396 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika
Slazem se. Nije mi jasno zasto ih Kurdi nisu pobili ili Turska u svojoj ofanzivi,... a moglo se bez medijske pompe. Ocito jeste bila namjera da se Evropa suoci sa ovim problemom - ko zna iz kojeg i cijeg interesa.neko_sa_strane wrote: ↑20/12/2019 12:38 Možeš ih izolovati ali morali bi biti pod stalnom kontrolom. Kretanje im se mora nadzirati. Problem može nastati ako nastave s ideologijom ispirajući mozak vlastitoj djeci. Ja bih djecu izmjestio u hraniteljske porodice ili bi ih svakako preuzeli socijalni radnici.
- sinuhe
#397 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika
Aha trebali ih Kurdi ubiti da ne smetaju nekome u BiH i , molicu lijepo, bez medijske pompe.
Npr. evropskim muslimanima.
Last edited by sinuhe on 20/12/2019 13:05, edited 1 time in total.
- SmokingMan
#398 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika
Eto, kada ih puste pridružit će se od sekularizma odmetnuoj braći u šumama Bjelašnice. U nadi da za 20 godina nećemo imati domaću verziju talibana.
- tandmand
#399 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika
A Drinski korpus nije teroristička organizacija?neko_sa_strane wrote: ↑20/12/2019 12:22 Velika Britanija i Holandija su svojim ISIL teroristima oduzeli državljanstvo. Zbog čega i BiH nije isto uradila? Svojevoljno su izabrali terorizam. Je li se sada mi u BiH trebamo okretati ako nekome od njih ili ženica padne na pamet da se raznese u tržnom centru? Njihove porodice će biti privremeno smještene u azilantski centar u Delijašu a nakon određenog perioda biće pušteni kućama. Ima li pilota u avionu? Potencijalne bombaše samoubice pustiti kućama. Ovu zemlju vode ludi ljudi.
Kada bi bilo pravde, najmanje polovici stanovništva BiH bi trebalo oduzeti državljanstvo i građanska prava.
-
Hafis
#400 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika
Meni se čini da bi toj polovici stanovništva BiH umjesto uzimanja državljanstva jednostavnije bilo dati pola države.tandmand wrote: ↑20/12/2019 13:06A Drinski korpus nije teroristička organizacija?neko_sa_strane wrote: ↑20/12/2019 12:22 Velika Britanija i Holandija su svojim ISIL teroristima oduzeli državljanstvo. Zbog čega i BiH nije isto uradila? Svojevoljno su izabrali terorizam. Je li se sada mi u BiH trebamo okretati ako nekome od njih ili ženica padne na pamet da se raznese u tržnom centru? Njihove porodice će biti privremeno smještene u azilantski centar u Delijašu a nakon određenog perioda biće pušteni kućama. Ima li pilota u avionu? Potencijalne bombaše samoubice pustiti kućama. Ovu zemlju vode ludi ljudi.
Kada bi bilo pravde, najmanje polovici stanovništva BiH bi trebalo oduzeti državljanstvo i građanska prava.